PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C++ öğrenecegim fakat aklımdaki sorular!?

n_e_u_1_8
14/08/2007, 21:41
Arkadaşlar ben C++ yı ögremek istiyorum ve platforma bagımsız kalmak istiyorum yani yazdıgım program yeri geldiginde Windowsta yeri geldiginde linux te kullanılabilsin şimdi aklıma takılan sorular

.NET << Nedir? ne işe yarar bir platform mu yoksa başlı başına bir dilmi?

C++ var evet böyle bir dil var fakat, "VisualC++", "borlando C++" ve birde sadece "C++" var bunlar nedir hepsi farklı programlama dilimi...

Peki ben ne yapmak istiyorum, Ben öğreecegim bu programlama dili ile yeri geldigindfe bir müzik çalar, yeri geldiginde şirketler için depo kayıtlarını tutan bir program ve yeri geldiginde bir chat serveri, yeri geldiginde işletim sistemi :) ... vs. vs. Aklıma gelebilecek herşeyi yapabilecegim bir dil olmalı yani sınırları olmamalı ama o kadar çok Terim varki başım döndü ne ne işe yarıyor nerede kullanılıyor vs vs iyice bulandım :)

şimdi işe temelinden girelim C++ sanırım isteklerimizi karşılayabilecek bir dil... Nasıl ögrenmeliyim nereden başlamalıyım ilk önce Windows API ögrenmem şart mı ben C++ ile yazdıgım programı windowsta derleyip çalıştırabiliyorsam linux'tede derleyip çalıştırabilirmiyim?

Aklımı yiyecegim :) yardım edin bana en basit terimler ile neyin ne oldugunu anlatarak yarıdım ederseniz çok sevinirim

Hele şülür, bu yazdıklarım iç dünyamda kopan fırtınalar :)

n_e_u_1_8
15/08/2007, 09:53
Birisi bu sorularıma cevap verebilirse çok sevinecegim çünki bir yerlerden başlamak istiyorum.

ceeyt
15/08/2007, 11:05
.NET << Nedir? ne işe yarar bir platform mu yoksa başlı başına bir dilmi?

Basli basina bir dil degil, program yazarken islerini kolaylastirsin diye ortaya cikmis yuzlerce siniftan olusan bir kutuphane.Platform bagimsiz deniyor(ama linux ile hic denemedim sahsen).Kendine gore getirileri oldugu gibi elini kolunu bagladigi yerler de olabiliyor.

C++ var evet böyle bir dil var fakat, "VisualC++", "borlando C++" ve birde sadece "C++" var bunlar nedir hepsi farklı programlama dilimi...

C++ dilin adi. visual C++ microsoftun, borland C++ ise borland firmasinin derleyicilerinden dolayi anilan isimler.

Peki ben ne yapmak istiyorum, Ben öğreecegim bu programlama dili ile yeri geldigindfe bir müzik çalar, yeri geldiginde şirketler için depo kayıtlarını tutan bir program ve yeri geldiginde bir chat serveri, yeri geldiginde işletim sistemi :) ... vs. vs.

Yapilacak ise gore mantikli araci secmek gerekir.Penseyle vida acmaya calismaktansa ,tornavidayla denemek tabi ki daha uygun. Ornegin cok iyi C + oracle biliyorsun. Tutupta stok tutan tek kullanicili en fazla bir kac yuz kayit girecek basit bir programı (otomasyon :D ) bu ikisiyle gelistirmeye calismak ...?

şimdi işe temelinden girelim C++ sanırım isteklerimizi karşılayabilecek bir dil...
ihtiyaclarin ne olduguna gore degismekle beraber, C++ rulz ( sahsi fikir : tabi asm den sonra :) )

Nasıl ögrenmeliyim nereden başlamalıyım
Hayatin anlami gibi bir soru bu, bir cok forumda yuzlerce sayfa tartisilmistir. Baslangicta gerekenler. kitap + internet baglantili bir bilgisayar + ceviz :) + bol bol miktarda sabir

ilk önce Windows API ögrenmem şart mı
Degil, hayatin boyunca ogrenmek sart olmayabilirde.Ne yaptigina bagli.

ben C++ ile yazdıgım programı windowsta derleyip çalıştırabiliyorsam linux'tede derleyip çalıştırabilirmiyim?

Standart C++ yazdigin surece evet. Ama sadece windows ortaminda calisabilecek bir fonkiyonun baska bir ortamda calismasini beklemek iyimserlikten ote birsey.

Hele şükür, bu yazdıklarım iç dünyamda kopan fırtınalar :)

Bu duygudan sanirim hic kurtulamayacaksin. Basladigim gune gore daha fazla bilgim var diyebilirim ama o zaman senin dedigin gibi bende de var olan firtinalar su an kat kat artmis durumda :) "acaba sunu nasil yaparim", "vay be adamlar ne bicim yazmislar siir gibi", "yapiyorum yapiyorum olmuyor ne bicim yazilimciyim" ...vs gibi daha bircogu aklindan surekli gececektir.

kolay gelsin...

Helu
21/08/2007, 10:15
Ama yıllar yıllar sonra ulan kimse c++ ile program istemiyor millet Java'yla, C# ile yazılmış programları istiyor diye bir cümle kurabilirsin. ;) Ya da bu sözüme güvenip Java öğreneyim o zaman ben diye yola çıkıp yıllar yıllar sonra ulan bu Java geçiciymiş millet artık HELU++ diliyle yazılmış programları istiyor diyebilirsin. Yani kaybedecek saniyen yok.
Millet artık C# ile Javascript ile yazılmış programları istiyor. Masaüstü programcılığı tarih oluyor. Ben C++ ile boşuna mı vakit kaybettim. Bir an önce php ye geçmem lazım. Toh geç kalıyorum. İşte bu cümle benim kurduğum cümlelerden.

phsyco_C
21/08/2007, 10:58
Yok boşa diyemeyiz. C yada C# yada java script öğrenmek nedemek? Zaten aşağı yukarı aynı grameri kullanıyorlar bu durumda birini öğrenmek diğerine geçmek için çok sıkıntı çekmezsin gibi geliyor.

Saydığın üç dil de farklı yerlerde kullanılıyor yani çatalla çorba içilmez kaşıkla kek kesilmez. Profesyonel programcılar bir dille kısıtlamazlar kendilerini birinde iyidirler ama acil durumlar için diğer dillere de hakim olurlar, ve dil referans kitabıyla o dilden devam edebilirler.

C# daha moderndir javascript daha iyidir demek çok komik düşer bu bağlamda.

Euclides
21/08/2007, 11:17
@ceeyt: +1
bir de forumlardaki dil geyiklerine her zaman inanma. Örneğin: C++'da 100 satır kod yazmamış insanlar gelip "X dili daha iyi çünkü garbage collector'u var" gibi iddalarda bulunabilirler(aslında c++ ile c++ için 100 satırda basitde olsa bir garbage collector yazabilirsin :D veya boost lib kullanabilirisn :D )

En güzeli kendin deneyip yanılarak bulman...

Helu
22/08/2007, 23:00
Ben işin ekonomik yönünü kastetmiştim. Özel sektörde .Net kamu söktöründe Java önde hepinizin malumu. Ama c++ nın semersi bile okunmuyor. Ekonomik olarak bakarsanız bunu inkar edemezsiniz. En iyisini ben bilmiyorum. Çok bilmiş de demeyin. :) Ama php işi çok piyasada. C++ nın eski güzel günlerine dönmesini her c++ sever gibi ben de isterim. C++ en derinlerde hep olacak ama gerçeklerden yüzümüzü çeviremeyiz.

ozkanme
23/08/2007, 16:55
bir şey belirtmek istiyorum yazılıma ekonomi gözüyle bakanlar bir kere yazılımdan hatta o meslekten hayatta zevk alamazlar bundan eminim gördüm örnekleride var sadece para kazanmak için bu sektör seçilmez seviyorsan seçiceksin bu işe gireceksin bu şekilde bir şeyler başarabilir programcı

MOnurCe
23/08/2007, 17:05
C++ yerine VB.net öğrensen, daha kolaya ve ucuza gelir sana... C++ ile yapabildiklerini VB.net te de yaparsın, tabi performans farkıyla ki zaten yazacağın işletim sistemi değilse sorun yok...

n_e_u_1_8
23/08/2007, 21:39
Ben işin ekonomik yönünü kastetmiştim. Özel sektörde .Net kamu söktöründe Java önde hepinizin malumu. Ama c++ nın semersi bile okunmuyor. Ekonomik olarak bakarsanız bunu inkar edemezsiniz. En iyisini ben bilmiyorum. Çok bilmiş de demeyin. :) Ama php işi çok piyasada. C++ nın eski güzel günlerine dönmesini her c++ sever gibi ben de isterim. C++ en derinlerde hep olacak ama gerçeklerden yüzümüzü çeviremeyiz.

Ben çoktan c++ yı ögrenmeye başladım diyebilirim ama çok zevk alıyorum ögrenirken ve ögreneceklerim aklıma geldikçe hayal gücümdeki düşüncelerim dahada belirginleşiyor ve içime bir seviç doguyor :D komik gelebilir bu size Fakat ögrenmeye girmeden önce çok uzun araştırmalar yaptım uzun uuzn makaleler interet ktitapları dökümanlar okudum... C++'ya bitti diyemessin çünki senin pyiasada PHP için iş çok dedigin programlama dili (PHP) C++ ile yazılmış bir dil... Ve buna bir çok örnek gösterilebilir... C++ tabanına sahip bir çok programala dili var... Ve kimse şunu diyemez C++ artık istenilmiyor...

benim görüşüm... :) C++ rulz

Revlis
23/08/2007, 23:39
C++ rulz ...
Piyasa programları için vakit kaybından başka bir şey değil. Hobi oalrak öğren. Ama Vb.net de 2 tıkla database programı yapabilirsin. 0 Kodla hemde :D. Lakin geleneksel c++ da mfc vs kullanmıyorsan pencereyi bile kodla oluşturman gerekiyor. Zaman kaybedip durursun. Gençliğinde güzel gelir soket programı yazmak, grafik programı yazmak vs. Ama kartladıkça veritabanının önemini anlarsın. hatta yol yakınken bırak c++ ı vb yi vs. Php öğren asp.net öğren. Gelecek web dillerinde.

Yok illa öğrenecem diyorsan. Sağlam öğren derim. Yapılmamış programlar öğren. Oyun yapımını öğren yurtdışından kapılırsın hemen..

Helu
23/08/2007, 23:50
Ben çoktan c++ yı ögrenmeye başladım diyebilirim ama çok zevk alıyorum ögrenirken ve ögreneceklerim aklıma geldikçe hayal gücümdeki düşüncelerim dahada belirginleşiyor ve içime bir seviç doguyor :D komik gelebilir bu size Fakat ögrenmeye girmeden önce çok uzun araştırmalar yaptım uzun uuzn makaleler interet ktitapları dökümanlar okudum... C++'ya bitti diyemessin çünki senin pyiasada PHP için iş çok dedigin programlama dili (PHP) C++ ile yazılmış bir dil... Ve buna bir çok örnek gösterilebilir... C++ tabanına sahip bir çok programala dili var... Ve kimse şunu diyemez C++ artık istenilmiyor...

benim görüşüm... :) C++ rulz

"C++ bitti." Bu komik bi cümle olurdu. Böyle bir şey demedim. Özel - kamusal kuruluşlar C++ istemiyor dedim. İstemiyorlar çünkü C++ ya ihtiyaçları yok. PHP'nin neyle yazıldığı farklı bir konu. Kuruluşları ilgilendirmiyor da zaten. Elbette ki C++ ile yazılmış çok örnek gösterilebilir. Bu da farklı bir konu. Okuduğun dökümanlarda piyasada revaçta olan diller yazmıyor olabilir. Güncel dökümanlar da okumalısın.

n_e_u_1_8
24/08/2007, 01:30
C++ rulz ...
Piyasa programları için vakit kaybından başka bir şey değil. Hobi oalrak öğren. Ama Vb.net de 2 tıkla database programı yapabilirsin. 0 Kodla hemde :D. Lakin geleneksel c++ da mfc vs kullanmıyorsan pencereyi bile kodla oluşturman gerekiyor. Zaman kaybedip durursun. Gençliğinde güzel gelir soket programı yazmak, grafik programı yazmak vs. Ama kartladıkça veritabanının önemini anlarsın. hatta yol yakınken bırak c++ ı vb yi vs. Php öğren asp.net öğren. Gelecek web dillerinde.

Yok illa öğrenecem diyorsan. Sağlam öğren derim. Yapılmamış programlar öğren. Oyun yapımını öğren yurtdışından kapılırsın hemen..

PHP biliyorum zaten VB.net içinden piyasadaki kaynaklar sadece ticari amaçlı ürünler pek birşey ögretmiyor biraz daha zaman gerek kitaplar kaynakar vs vs... + Vb.net ne kadar hızlı bilmiyorum ama, VB6 çok yavaştı 2 tıkla işlem yapılıyordu fakat yavaştı... + microsft a baglı kalmak ne kadar dogru... C++ evet saglam ögrendiginde iş imkanı çok her yerde yazılım geliştirme şirketleri türkiyede pek olmasada yurt dışında kolaylıkla iş bulursun... Ama insanın yapmasa bile b dili ögrendiginde, bir işletim sistemi yazabilme kabiliyetinin kazanmış olması hissi, veya dedigin gibi çeşitli oyunlar programlayabilme kabiliyetini kazanmış olma hissi insanı programcı statüsünde oldgunu gösterdigine inanıyorum... yok öyle 2 tıka 1 program :)

Aslında ihtiyaçlara ve gelecege göre düşünerek girmek gerekirse bu işe;

not: bu bizim ülkemizde geçerli olan sıralama, çünki bizim ülkemizde web programlama haricindeki alanlarda bir destek bir gelişim diger gelişmere göre çok çok daha yavaş ilerleyen ve en az ihtiyaç duyulan bir alan...

Tamamen web programlama dillerine yönelmeli insan... ASP, ASP.NET, PHP, AJAX...

KamilORS
26/08/2007, 23:09
arkadaşlar hep veritabanı programcılığı na çekmişler işi. Arkadaşımız demişkki vb.net ile hiç kod yazmadan veri tabanına bağlarım demiş. bu bir kere dilin özelliği değil idenin özelliğinden kaynaklanır. aynı şekilde bence borland c++ builder ile hiç kod yazmadan veri tananına bağlanırım bde , ado sayesinde....

Arkadaşım eğer tek amacın para ise arkadaşların dediği gibi öğren veritabanı programcılığını , al paranı takır takır. amma yok sen kendini geliştirip bu ulkeyedede araştırmaların ile katkıda bulunan bir birey olmak istiyorsan anladın sen onu :)

php ile c++ karşılaştırmak bence saçma. ikisininde kullanım alanları farklı. Gerçi son zamanlarda php ile masaüstü programları yapma olayı çıksa bile sadece hobi olur. ne gerek varki ? Aynı şekilde c++ ilede web sitesi yapmaya ne gerek var.

Son sözüm herşey para olmamalı arkadaşlar...