Tam Sürümünü Görmek İçin : C Dilinde Yeniyim!!!
arkadaslar bu konulara merak saldım ve kaan aslan a dan z ye c klavuzu aldım ılgımı cekerek okuyorum suan ama benım anlamadıgım bırsey var sızlere danısmak ıstıyorum.edıtor+derleyıcı+baglayıcı ben bunlar hakkında hıcbırsey bılmıyorum edıtorde yazıyorsun derleyıcıde derlıyorsun hata ayıklıyorsun flan filan dıyorlar ama bunlar nasıl oluyor hangılerını onerırsınız edıtorde yazıp derleyıcıde nasıl calıstıracagım...bunun gıbı basıt bılgılerı verebılırmısınız lutfen.
quasimodo
22/06/2007, 16:08
Bunun icin IDE ler hazirlanmis onlari kullanmayi dene. Mesela DevC++ .
mesela herseyı bır programdamı yapıosun devc++ da derleme flan hepsı ıcındemı.bıraz daha yardımcı olursanız veya nereden ogrenebılecegvımı soylersenız gercekten cok sevınırım.bu ıse hobı olarak baslıyorum ve daha bastan ter dokmeye basladım ama yılmaya hıc nıyetım yok:D:D
arkadaslar ılgınız ıcın gercekten cok tesekkurler.sankı herkes anne karnında ogrenıyor bu ısı..
acehreli
22/06/2007, 23:54
Evet, Dev-C++ herseyi icerir. Kabaca soyle bir yol izlemen gerekiyor (Turkcesi var mi bilmiyorum; ben Ingilizce'sinden anlatiyorum):
1) File | New | Project | Console Application
Projeye Name:'e yazarak istedigin ismi verebilirsin ve hangi klasorde olacagini secebilirsin
2) Dev-C++'in senin icin olusturdugu main.cpp dosyasinda degisiklikler yaparak programini yazarsin. Simdilik hicbir sey yazmadan devam edebilirsin...
3) Execute | Compile
Normalde bu adimda bir suru derleme hatasi alacaksin. Onlarin hepsini giderene ve hatasiz derleyene kadar bu adimi tekrarla.
Aslinda bu adim baglama (link) isini de kapsar. Onun icin ayri bir sey yapmana gerek yok.
4) Execute | Run
Programini calistirmis olursun. Bundan sonra programini gelistirmeye ve hata ayiklamaya devam... :)
Ali
bıde delphie de flan kutuphane gerekıyor ya herkes bıseyler arıyor forumda.bu programdada kutuphane gerekıyormu onları bulup nasıl programa ekleyecegımıde soylersenız cok sevınırım:D:D
acehreli
23/06/2007, 00:12
C dilini ogrenmek icin standart C kutuphanesinden baska hicbir kutuphaneye ihtiyacin yok. Elindeki kitapta kullanilan programlarin oldugu gibi calismasi gerekir.
Ali
ben kaan aslan a dan z ye c dili klavuzuna yenı basladım ama baktım bunlardan hıc bahsetmıyor bende bılmıyorum ogrenmeye calısıyorum ıste:D:D sanada cok tesekkur ederım arkadasım bıde son bısey daha solıcem hello world u aynen gecırdım suan hıc bırsey bılmesem bıle sonucunu gormek ıcın.derledım ama ele avuca gelebılecek bısey nasıl cıkıyor.derle ve calıstır dıorum tık yok terletıom sonra calıstırıyorum gene tık yok:D:D ne yapmam gerekıyor
acehreli
23/06/2007, 01:05
Belki hizlica calisiyordur da pencere hemen kapaniyordur... Eger oyleyse, bir DOS penceresi ac (komut satiri, siyah ekran, vs.). cd komutunu kullanarak proje klasorune gec ve programini o siyah ekrandan baslat.
Ornegin benim ortamimda soyle bir sey:
C:\>cd \Dev-Cpp\projects\deneme
C:\Dev-Cpp\projects\deneme>deneme.exe
Merhaba dunya...
Ali
arkadasım gercekten cok tesekkur ederim
C dilini ogrenmek icin standart C kutuphanesinden baska hicbir kutuphaneye ihtiyacin yok. Elindeki kitapta kullanilan programlarin oldugu gibi calismasi gerekir.
Ali
arkadasım pekı bu standart C kutuphanesi derleyicilerde varmi yoksa ben sonradanmi ekleyecegim.biraz internette bakindim ekleyecegim hicbirsey bulamadim cunuku:aglama: :aglama: :aglama:
kostebek
23/06/2007, 11:09
ben MSDN kütüphanesini kullanıyorum takıldığım heryerde yardımıma koşuyor yapamadıklarımdada CEVIZ kütüphanesini kullanıyorum:D
http://msdn.microsoft.com/
Dev-C++ Interface olarak evet Türkçesi var..
Projeni yaziyor ve kodlarIn dogru olduguna inaniyorsan..
Proje kodlarI sonuna,
System("PAUSE");
yazIp beklemeye alabilirsin..
pekı arkadaslar bendede Dev C++ var bu dedıgınız kutuphanelerı derleyıcıme nasıl ekleyecegım.bır kac zorlugu oldugunu okumustumda.birde C/C++/C# bunların kutuphanelerıde aynı degılmı tutup yanlıs kutuphaneler ındırmeyımde:D:D
acehreli
23/06/2007, 16:46
Derleyicine hicbir sey eklemene gerek yok. C'nin standart kutuphanesi her derleyici ile gelir. Kitaptaki programlari yazip sonuclarini gorebilecegini saniyorum.
Ali
cok tesekkur ederım yardımlarınız ıcın ama derleyıcımı derle calıstır yapıyorum hata olmasa bıle en sonunda calıstırma ıslemı ıptal edıldı dıyor sebep ne olabılır.valla son sorum:D:D
acehreli
23/06/2007, 21:34
"Calistirma islemi iptal edildi" mi? Hic duymadim. :(
Ali
Derleyici: Default compiler
Building Makefile: "C:\Dev-Cpp\Makefile.win"
make... çalıştırılıyor
make.exe -f "C:\Dev-Cpp\Makefile.win" all
g++.exe -c Templates/1111111.cpp -o Templates/1111111.o -I"C:/DEV-CPP/lib/gcc/mingw32/3.4.2/include" -I"C:/DEV-CPP/include/c++/3.4.2/backward" -I"C:/DEV-CPP/include/c++/3.4.2/mingw32" -I"C:/DEV-CPP/include/c++/3.4.2" -I"C:/DEV-CPP/include"
g++.exe Templates/1111111.o -o "Proje2.exe" -L"C:/DEV-CPP/lib"
Çalıştırma iptal edildi
Derleme başarılı
calısmıo ya en kucuk merhaba dunya da bıle bole sorun ne sızce
acehreli
23/06/2007, 22:18
Ama sonunda da "Derleme basarili" yaziyor. Garip...
Simdi sen bir DOS penceresi acsan (Start | Run | cmd ile yapabilirsin); sonra o Template klasorune gitsen (cd c:\falan filan\Templates diye gidebilirsin); ve programi o pencere icinden baslatsan (Proje2 yazip Enter'a basabilirsin) ne oluyor?
Ali
neyse benım derleyıcıde sorun var sanırım sımdı yenıden yukluyorum olmazsa dedıgınızı yapacagım pekı bıde baglayıcılar hakkında bılgı verırmısınız yada burada anlatılamayacak kadar uzunsa nereden ogrenebılırım
acehreli
23/06/2007, 23:05
Derleyici kaynak kodu program parcacigi (object file) haline getirir. Baglayici da program parcalarini ve kutuphaneleri birbirine baglayarak programi olusturur. Ornek:
main.o: C dilinde yazilmis bir kaynak kodun derlenmis hali
baska.o: Baska bir dilde yazilmis bir kodun derlenmis hali
bir_kutuphane.lib: Yukaridaki iki program parcasinin cagirdigi islevlerin (function) tanimlarini icinde barindiran bir kutuphane.
Iste baglayici o ucunu bir araya getirip ornegin deneme.exe adindaki programi olusturur.
Isin guzel tarafi, hemen hemen hicbirimiz baglayiciyi dogrudan kullanmiyoruz. Derleyici (veya Dev-C++ gibi gelistirme ortami) onu bizim icin otomatik olarak cagirir. Bence simdilik onu bir kenara birakabilirsin.
Ali
phsyco_C
12/08/2007, 04:36
C de derleyicinin compiler ve linker olarak iki parça mı olduğu, derleyici dediğimiz kısmın compiler a mı denk geldiği konusundaki fikirlerinizi alabilirmiyim?
Farklı linkerler ile aynı object dosya farklı işletim sistemi için bağlanabilir mi?
C dışında ara object dosya oluşturan dil yok gibi bunu yapmasında ki neden nedir sizce?
acehreli
13/08/2007, 06:44
Derleyici: compiler
Baglayici: linker
Ikisi ayri programlardir ama ornegin komut satirinda gcc'yi kullaninca gcc baglayiciyi otomatik olarak cagirir. Cagirmamasi icin -c secenegi kullanilir. -c, "derle ama baglama" anlamina gelir. :)
Sanirim her ortamin kendi baglayicisini kullanmak gerekiyor; ama emin degilim.
Ali
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.