PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : FLEXLM nedir?

Flagrant
20/06/2007, 14:03
merhaba,

Aslinda Lisanslama konusunun altina acacaktim ama o konu biraz dagildi sanirim.

Lisanslama turlerine bakarken "Floating Licensing" diye bir lisanslama turuyle karsilastim. Mesela programci kullanicinin networkune gidiyor ve bir Lisans serveri kuruyor. Ve mesela 3 tane program satiyor kullaniciya. Lisans serverini 3 kullanim icin ayarliyor. Simdi network uzerinde herhangibir bilgisayar bu programi kullanacagi zaman lisans serverina gidip izin almasi gerekiyor. Lisans serveri da en fazla 3(satilan program sayisi kadar) kullaniciya izin veriyor.

Bu konuda en cok kullanilan program yani Floating License programi FLEXlm denilen programmis Macrovisionun. Ama benim anlamadigim bu programin nasil calistigi. Yani program aslinda libararylerden classlardan fln olusuyor da biz satacagimiz kodun icine mi gomuyoruz, yoksa mesela ben bi adobenin lisansini aldim 3 tane sirkete, gittim bide flexlm aldim bu sekilde adobeyi Floating License yaparak kullanabilir miyim? Yani Flexlm in alicilari programlama yapanlar mi yoksa sirketine belli bir urunun lisansini satin almis kisiler mi?

golgepapaz
20/06/2007, 14:11
ilk soyledigini gibi urunun icine koyuyorsun gerekli kodu, floating licesnce durmunda calistridigin her urun networkteki license serverina baglanarak(bu isi lmgrd adli komponenet yapiyor) eger maksimimum sayiya ulasilmamissa calisiyor.... yani adobe'u oyle calistiramazsin.Urunun onun icin tasarlanmis olmasi gerekiyor.....

Flagrant
20/06/2007, 14:33
tesekkurler, peki bu isi ben kendim kodlamaya calissam ne dezavantajim olur? Bir server yazsam ve kendi programim calismadan once bu servera baglansa aralarinda sifreli bir haberlesme olsa server'a belli bir limitte kullanici bagliysa izin vermese. Yani flexlmin yaptigi isi kendim yazsam? Basit bir server/client socket programlamasi gibi duruyor. Aralarindaki haberlesmeyi guvenli hale getirmek cok mu zor? (Bu arada yazdigim License Server node-locked olarak sadece tek bir pcde calisacak yani onun kopyalanma sansi yok)