PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Discovery Channel Türkiye

Zerzevat Adam
28/07/2003, 04:26
Discovery Channel'da sabah 4.5 ile 6.5 arasında yanlış hatırlamıyorsam Hurdalık Yarışları adlı bir program dizisi var bunun orginal adı nedir ve sitesi vs var mı?

Programda hurdalıktan parçalar ve arabalar toplıyıp yeni bir melez çıkarıp yarışıyorlar vs...

gardiyan
28/07/2003, 11:20
bisey screap di ama tam hatırlayamıyorum.
Yarıslar baya zavkli oluyor bide robotica favorim robotlar savasıyor.

EAN
28/07/2003, 11:58
Ben de seyrediyorum. Çok güzel.

En sevdiğim bölümü geçen haftalarda yayınlandı. Füze yapıp fırlattılar..

gardiyan
28/07/2003, 12:01
screap challenge di heralde

Zerzevat Adam
28/07/2003, 17:18
THUNDER RACES :super:

ASA
28/07/2003, 17:24
Thunder races degildi, scrapheap challenge olmasi lazim.

Daha uygun saatlerde de yayinlaniyor o yari$ma ve hakkaten zevkli.

Hoovercraft, ralli ve katapult yaptiklari bolumler benim en cok eglendiklerimdi :)

:cool:

RaiST
28/07/2003, 17:27
ewt scraphead challange. bende izliyorum hep...

roket + devekusu bolumunu unutmamak lazım.

yanlız buradan discovery turkiyeyi kınıyorum..
geçen çin seddi ile ilgili bir belgeselde,
"çin seddi ,çini göçebe barbarlardan korumak için" yapılmıştır dendi..

HunTER
28/07/2003, 17:56
:) Bu benımde dıkkatımı cektı.. Demek yalnız degılmısım.. Oysakı bıze tarıh derselerınde hep cınlılerın ulu turk hanlarından korktukları ıcın o seddı cektıklerı ogretılmıstı :)

Zerzevat Adam
28/07/2003, 18:11
Yanlış ta öğretmemişler di...

ASA
28/07/2003, 21:49
Her ulke tarihe kendi acisindan bakar, kendi yorumunu katar, kendi cikarlarini goz onunde bulundurarak insanlarina, dost ve du$man devletlere aktarir.

Garipsenecek bir durum yok ortada.

Hatta gecmi$te yapilmi$ bazi sava$lara ait her iki tarafin da yazilari bulunur, ama sonucta her iki taraf ta kendisini galip etmi$tir.

Gunumuzde bile Amerika'lilar Vietnam sava$ini hala kazandiklarina inaniyorlar...

RaiST
29/07/2003, 09:44
Peki diyelimki onlar yorumunu ekledi? Türkçeleştirilmede niye bu değiştirilmiyor?. Herifler bize demekki kufretse belgeseldir diye gostercekler...

Ansugo
29/07/2003, 11:09
Orjinal mesajı gönderen RaiST
yanlız buradan discovery turkiyeyi kınıyorum..
geçen çin seddi ile ilgili bir belgeselde,
"çin seddi ,çini göçebe barbarlardan korumak için" yapılmıştır dendi..

History, Dicovery...

O belgeseli bende birkaç sefer izledim. Kuzeydeki barbarlar diyorlar ama dedikleri barbarlardan Türk diye bahsetmiyorlar. Onlarıda Çinli sayıyorlar.

Bir de o belgeseli hazırlayanlar Çinli değil.

Discovery, History demiştim. Batı'nın nerede ise son 1500 yıllık tarihinde Türklerin yer almasına rağmen çok az bahsediliyor. Bu kanalları çok izlememe rağmen, bir keresinde Vlad'ı anlatan belgesel de Osmanlı'dan bahsedilmişti.

Varsa yoksa mumyalar ve II. Dünya savaşı...

Bir de "National" Geography var tabii...

HunTER
29/07/2003, 11:31
Aslında evet.. Onlarla ortak bı gecmısımız oldugu halde bundan hıc bahsetmemelerının bı nedenı olmalı.. Sızce ne olabılırkı? Yoksa gecmıs kotu gunlerı anımsamak ıstemıyolarmı?

Ansugo
29/07/2003, 12:01
Dileyt etmek istiyorlar. Onların ki farklı bizim ki farklı olduğu için herhalde...

Diyelim ki milattan önceki zamanlardan milattan sonra 900 lere kadar Türkler tarihlerini abartıyor. E canım ondan sonraki de abartı değil ya! Kaç tane Haçlı ordusunun kanı ile sulanmış bu topraklar bin sene 800 sene evvel. O da abartı değil ya.

Elin Amerikalısı Osmanlı'ya haraç vermiş, İndenozya'da Osmanlı padişahına hutbe okunmuş, bunlar da yalan değil ya...

Tarih budur işte. Varsayalım bu şahane tarih 1453'ten başlamış ve 1800lerin ortalarına kadar sürmüş... Ama adamların tarih kanalında bahsettikleri tarih 60 sene evvelinden bugüne olan kısım. 60 senelik kısımda biliyorsunuz ki ABD'nin dünya devleti, süper güç olduğu kısım.

Sabahtan akşama "Kahrolsun Faşizm" den Hitler; "Kahrolsun Kominizm" den Stalin. Aslında bunların sevabına biraz da İspanya'nın Endülüs vahşetinden, oradan Osmanlı'nın kurtardıklarından bahsetmeleri lazım. Ama Hitler ile Stalin'den bahsetmek daha kolay. Sanki evveli yok gibi... Nedendir ki kimseye gebe kalınmasın...

RaiST
29/07/2003, 12:39
barbar göçebeler deniliyor.. çinlilerin göçebe olmadığı biliniyor. o aralar türklerin göçebe olduğunu hepimiz biliyoruz

vitalspot
29/07/2003, 14:10
robotica çok güzeldi ya
programı sunan adam tam manyak

ASA
30/07/2003, 01:43
Ahmed Zappa o manyagin adi :)

Ansugo
30/07/2003, 11:40
Orjinal mesajı gönderen RaiST
barbar göçebeler deniliyor.. çinlilerin göçebe olmadığı biliniyor. o aralar türklerin göçebe olduğunu hepimiz biliyoruz

Yani demek istediğim şu RaiST : "Türkler" bile diyemiyorlar :)

Mingitau
30/07/2003, 19:47
Orada Göçebe vasfına uyan bir çok ırk vardı.

Çin bunlardan korunmak için yapmıştı o seddi, bu arada Türklere Göçebe demek biraz garip kaçıyor, Çadırda yaşamak o devirler için bir göçebelik değildi, zira Türklerin Geniş tarlaları olduğu Buğday arpa sebze meyve yetiştirdikleri biliniyor. Ancak Şu varki kışları çekildikleri Ötüken ve diğer büyük merkezler yazları dayanılmaz oluyor ayrıca Hayvanlarına yetmiyordu. Benzer şekilde mevsimlik yer değiştirmeler bir çok kavimde görülmüştür ve görülmeye devam eder tabii o zamanlar ile şimdi arasında bazı farklar vardır. Ötükenden yazlak'a gidilince Ötüken boşalmıyordu. Aksine yazlaklar kışları boşalırdı. T. Selçukluları Devletinde Alanya Yazlık Başkent ti....

ASA
31/07/2003, 02:55
Gel de bunlari zamaninda hepsine diz cokturmu$ Turk devletlerini, olduklarindan a$agi gostermemeleri icin elin gawurlarina anlat :)

Mingitau
31/07/2003, 11:03
Anlamayacaklarını anlamak istemeyeceklerini biliyorum amaç sadece, hafızalarda dursun :)

:kuuul:

ironic
31/07/2003, 12:10
Screap Heap Challenge

Bisikletle çalışan hava kompresorlü kabak fırlatma topu yapmışlardı bir bölümde..

Reti
31/07/2003, 19:02
Discovery Kanal' da kaçırdığım her program için yas tutacağım nerdeyse. (Bu arada 4 aydır TV seyredemiyorum) Tüm belgeselleri harika tüm tarih proramları belgelere dayalı. Yorumlar çok iyi. Aslında zaman olsa CD ye kaydedip saklanacak programlar. Çin Seddi ile ilgili belgeseli izledim. Çindeki medeniyet ve zenginlik tüm göçebelerin iştahını kabartıyormuş doğal olarak. Bizim atalarımızdan da az çekmemişler hani. Sırf bu yüzden çiftçiler, arazilerini yağmadan korumak için yakın dövüş teknikleri öğrenmiş.? Cengiz Hanlar, Atillalar kan kusturmuş Çinlilere Romalılara. Adamlar o yüzden barbar diyorlar haklı olarak. Bizim okullarda tarih bilimsel, tarafsız olarak öğretilmiyor maalesef.
Umarım bu kanala rütük el atmaz.

Ansugo
31/07/2003, 23:27
Orjinal mesajı gönderen Reti
Cengiz Hanlar, Atillalar kan kusturmuş Çinlilere Romalılara. Adamlar o yüzden barbar diyorlar haklı olarak. Bizim okullarda tarih bilimsel, tarafsız olarak öğretilmiyor maalesef.
Umarım bu kanala rütük el atmaz.

Adamlar haklı falan değil.

O devrin şartları içinde yapılanın barbarlık olduğunu sanmıyorum. Hun akınları, Atilla dediğimiz an 300-500 senelerine gitmemiz gerekiyor. Yani 1700-1500 sene evveline...

Ama adamların 700-800 sene evvelki katliam seferlerini (Haçlılar) unutuyoruz.

Daha şurda 300-500 sene evvel sömürgecilerin, Amerikan yerlilerine, Brezilya yerlilerine (hani adamlar yakın dövüş tekniği öğrenmiş ya... Bu latinler de Kapuera öğrenmişler) yaptıkları dün gibi akıllarda.

Bunları bırakalım, daha 20-25 sene evveline kadar ABD gibi devlette bile Afrikalılara köle muamelesi yapılıyor ikinci sınıf adam sayılıyordu. Bu modern dünya'da 25 sene evveline kadar böyle bir durum varsa, varın siz düşünün 150 sene evvel adamlara neler ettiklerini.

Daha şurda I. dünya savaşını yapalı 80 sene olmuş. II. dünya savaşından 55 sene geçmiş. Tarih bu iki savaş kadar barbarlık gördü mü bakalım ?

Şurda Bosna Hersek katliamı durulalı kaç sene oldu? Halen toplu mezar çıkarılıyor, 300-500 kişi bir arada gömülmüş...

Ruslar çeçen koymamış, köküne kibrit suyu sıkmakla meşgul.

Doğu Türkistan'da yapılan işkencelerin, kaybolan adamların haddi hesabı yok.

Irak'ta korkak askerler insan haklarını hiçe sayıp sivillerle dart oynuyor.

Cezayir'i, Fas'ı ne çabuk unuttuk?

Filistin'de hâlen, bu coğrafya ile hiçbir bağlantısı, ortak kültürü olmayan, sırf belli idealler için kurulmuş olan devlet can alıyor, hergün...

45'de vahşinin biri tek kalemde 40bin kişiyi sildi Hiroşima'da, var mı böyle barbarlık?

Daha bugün bile bunlar olurken, geçmişte bunlar olmuşken; kimse Türk kavimlerine barbar demek için bir hak iddia edemez, haklı olamaz.

Türkler onları ilk çağın ve evvelinin karanlığında yapmışlardı.

Bugün, 1500-2000 sene sonra hergün barbarlık görürken, o zaman ile bu zamanı denk tutup nasıl da adamları haklı çıkarıyoruz, anlamak mümkün değil.

Reti
01/08/2003, 00:40
Konumuz; Discovery kanaldaki Çin seddi üzerine yapılan program.
Bir konu üzerine konuşurken sağa sola dağılırsak çıkamayız. Haçlı seferleri, Hiroşima, Kızılderililer, Irak- İran, Ruslarla Amerikalılar, Yahudiler, Emeniler falan demeye başlarsak iş insanın özünde barbarlık olduğuna gelebilir. Psikoloji konuşmaya başlarız.
Sonra birileri çıkıp forumda da barbarlar var demeye başlayabilir. :)

Çok iyi tarih bilgim olduğunu iddia etmiyorum. O programda izlediğim kadarı ile o dönemde Çin de eski Mısırı aratmayacak derecede bir medeniyet varmış. Tıp da toplumsal yaşamada dolayısıyla hukuk sisteminde son derece ileriymişler. Tabiki sınırları dışında yerleşik düzende yaşayamayan göçebe kabilelerin bu zenginlik sürekli hedefi haline geliyor. Ve bundan korunmak için Muhteşem Çin seddini inşa ediyorlar. Bu kabilelerin bir diğer hedefi de o dönemin diğer zengin imparotorluğu olan Roma oluyor. O programda barbar kelimesinin geçtiğini hatırlamıyorum. ama barbar ilk olarak bu medeniyetlere yapılan saldırılar sonucu ortaya çıkmış bir kelimedir.
Biliyorsunuz tarihte Türklerle ilgili öyle Milattan öncesine falan dayanan çok fazla bilgi yok bizimle ilgili en eski yazılı tarih Orhon Yazıtlarıdır. O da yaklaşık yüz yıl önce Moğolistan'da bulumuştur. MS 732 Çinliler tarafından dikilmiştir. Normal olarak daha eski hatta o yıllarla ilgili tarihimiz yazılı belgeler olmadığı için yorumlara açık oluyor.

Ansugo
01/08/2003, 01:08
Diğer konulara dalmanın bir olumsuzluğu yok. Hatta konu ile çok ilintili olduğu için örnekleri verdim. Netice de insanlığın özünden de bahsedebiliriz, bu düzenin böyle yürümeyeceğinden, en sağlam nehir boyu otlaklarını kapıp oturursan, gününde birinde susuzluktan kırılan kabilenin başını ezip hakkını isteyeceğinden, gelir dağılımın eşitsizliğinden falan :)

Ama işin daha önemli bir noktası var. Türkiye'de yaşıyoruz, Türk, Kürt, Çerkez gibi ana unsurlardan biriyiz muhtemelen. ( Ha bir Kürt'ün Türk tarihi bilmesi gerektir. Bir Türk'ün de Kürt, Çerkez gibi... Ama bunları geçelim ).

Ama kendi kardeşimizin ya da kendimizin tarihini, bizim kaynaklardan değil de Discovery Channel'dan öğreniyoruz. Bu bir yana, bu kadar tarihçimiz varken, bizim tarihçilere üstü kapalı olarak delilsiz derken, adamların delilli falan (objektif) olduğunu söylüyoruz.

Türk kelimesi, ya da Türkler'de sadece o anıtlarda bahsedilenden ibâret değil. Yazılı kaynağın illâ kendi kavmine ait olması gerekmez. Çin kaynakları ne güne duruyor? Aklı başında tarihçi araştırma yaparken Çin kaynaklarından da yararlanıyor.

Bu araştırmalar, çeviriler, tezler sürekli olarak yayınlanıyor ama genelde rafta kalıyor. Çünkü biz bir öğretim görevlisinin araştırmasına değil de Discovery Channel'in her konuda olan yarım yamalak ama delilli(!) bilgisine güveniyoruz.

Kimse Türk tarihi objektfiliktir demiyor. Özellikle resmi tarih, bir devlet ideolojisini ifâde ettiği için oldukça subjektif olabilir. Ama tarihçilerin hepsi bu şekilde bir tarih anlayışında değil. Açarsınız, resmi tarih kitabı (lise III tarih kitabı falan) değil kitapçılarda onlarca raf dolduran tarih kitapları okursunuz.

Özellikle Tarih'i yabancılardan öğrenmeye hiç niyetim yok. Hele ki kendim ile bir bağlantısı olan tarihi. Eğer kendileri II. Dünya savaşını anlatırsa dinlerim, çünkü biz o tarihin içinde fazla yer almıyoruz. Ama benim tarihimi bana sömürgeci bir devlet nasıl öğretebilir?

Reti
01/08/2003, 01:38
Sağlam verimli nehir boyu topraklarıyla iş bitmiyor. Kafayı ve bedeni iyi ve faydalı yönde çalıştırmak önemli.
Şu an da bizden daha verimli ve sağlam nehir deniz boyu topraklarında oturan bir halk daha varmı?
Ama biz o ormanları yakıp denizleri kirletmekle meşguluz.
Tarihi ve diğer şeyleri de kim iyi yaparsa ondan öğrenmek zorundayız.

Ansugo
01/08/2003, 02:16
Orjinal mesajı gönderen Reti
Tarihi ve diğer şeyleri de kim iyi yaparsa ondan öğrenmek zorundayız.

Diğer şeyleri anladım da, Tarihi kim iyi yaparsa ne demek ? Açar mısın?

Reti
01/08/2003, 02:44
Tabiki açarım.
Evet o cümle yanlış anlaşılabilir. Orada tarihte iyi şeyler veya kötü şeyler yapmış olanları kast etmedim.
Tarihin iyisi kötüsü olamaz. Olan olmuştur. iyi ve kötüyü sorgulamak içinde bulunduğun kültürün etkisiyle zaman içinde değişiklik gösterebilir.
Tarih bilgisini kim iyi veriyorsa onu dinlemek zorunda olduğunu kast ettim. Yani bu tip konularda emperyalist, memperyalist gibi etkilerde kalmadan bilimin ışığı nerden geliyorsa oraya yönelmeli...

Ansugo
01/08/2003, 03:38
Ama sosyal bilimler genelde yoruma açıktır. Bilim somut işlerle uğraşır ama bu sosyal bilimlerin yorumsal olmasını ya da siyaseten etkilenmesini engellemez.

Tarihe ise acaip siyaset karışabilir. Bu seferle Discovery'nin iyi bir imam olacağını düşünmek yanlıştır bana göre.

Reti
01/08/2003, 04:01
Tarihe hiç birşey karışamaz.
Hele siyaset asla ! ( tarihe acaip siyaseti kim karıştırdı ansugo bir örnek versene :) )
Değiştirilemeyen birşeye karışılabirmi hiç? Karışmaya çalışanın hesabını tarih hemen sorar.
Discovery eğer yanlış birşeyler yayınlıyorsa bu hemen ortaya çıkar kimse seyretmez o kanalı..

çok uzattık ya sabahın 4 ü oldu iyi geceler
:o

Ansugo
01/08/2003, 04:15
Resmi tarih mesela... Okuldaki tarih. Siyaset karışmamış mı?

Tarih'in bir hesap sorma durumu olsa tümden insanlığın suratına tükürür ya da tükmüğü ile boğardı ama yok işte :p

Mingitau
01/08/2003, 10:10
Benim bildiğim Tarihi değil şimdiki zamanı bile karıştıranlar var. :p Etki bırakacak noktada, ki herkesin zayıflıkları vardır, yapılan bir maniplasyon tarihi allak bullak edebilir.
Sanırım 1900 lerin başı olsa gerek medeniyet tarihi araştırmaları bıçak gibi kesilerek Asya dan Afrikaya kaydırılmıştı. Ama son bir kaç yılda -8000 ile -4000 arasında Himalayaların kuzey yamaçlarında yazı i:leri sürülmeye başlandı hadi hayırlısı bakalaım. History Channel ya da Discovery Channel her ne kadar bilimsel yayın yaptıkları düşünülse de her iki kanalda entertainment olayına yönelik. Yani ne para ediyorsa o yayınlanır ;)

HunTER
01/08/2003, 10:43
Roma tarıhı anlatılırken Germanlardan (boylemıydı?) da barbar olarak bahsedılıyor.. Yada vıkıngler.. Yanı belkıde bukadar alıngan olmamalıyız..

HunTER
01/08/2003, 10:48
Bu arada dun Robıtica yı seyretme ımkanı buldum.. Cok eglencelıdyı ama dıger taraftan da moral bozucu.. Bız turkler barbarmıydı sorusunu sorarken bırbırımıze adamlar yaptıkları robotları yarıstırıyolar..

Bırde dıkkat ettım adamların garajlarındakı alet edevat benım dıyen tesısatcıda yoktur bu ulkede.. Yanı ne dıyebılırımkı.. Herseyın bası ekonomı sanırım.. Onlar kadar zengın olsaydık sanırım tarıhsel ımajımızıda temıze cıkarırdık..

gardiyan
01/08/2003, 13:38
evet çok haklısın Hunter
+1