PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Meslek olarak Webmasterlık.

king_ring
15/06/2007, 20:05
Merhabalar,

Sitenize yeni üye oldum ve çok kaliteli bir yer,tebrik ederim.
Ben burak,17 yaşındayım ilerde profosyonel olarak Webmaster'lık(web developer&Web designer) olmayı düsünüyorum.

Simdi bir kac sorum var üstatlardan yardım bekliyorum.

-Kaliteli bir webmaster olmak icin yani ilk baslarda freelancer sonra iyi bir ajans'a girebilmek icin universite gerekli midir?
-web developer olarak ;ajax,php,java script,mysql,css,xml ve web designer olarak photoshop,flash,dreamweaver bilmek yeterli midir ve bunları iyi bilen birisi istanbulda bir işe girmek istese ne kadar ücret alır ayda?
-Bir yerde çalısmak icin girdiyimizde bize referans mı,tecrübe mi,belge mi,yoksa bilgi mi sorarlar?
-Birde ben ingiltereye gitmeyi düsüyorum orda yasamayı,yurt dısında webmaster olarak calısan varsa bıraz anlatabılır mı sanırım orda webmaster olark iş bulmak burdan daha kolay?

Simdilik sorularım bu kadar,Valla yardımcı olursanız cok sevınırım cünkü meslek secimi yapmayı dusunuyorum universite okuyamıcam sanırım.
Tüm herkeze saygı ve sevgilerime..

karavanabatu
15/06/2007, 20:13
Eğer bu işi para için yapacaksan hiç elini sürme. Soracakları şey girdiğin yere göre değişir. Kimileri belge sorar kimisi referanslarına bakar. Bunun için üniversiteye falan gitmeye BENCE hiç gerek yok çünkü Ceviz'de de üniversiteye gitmemiş lâkin bir çok üniversite mezunundan kat kat iyi iş çıkaran adamlar var. Yani iş tamamen senin verdiğin emekle doğru orantılı.

Bence insanın yaşadığı ülkenin web tasarımcılığıyla pek ilgisi yok zira internet dünyasında sınırlar tamamen kalkıyor. Eğer iyi işler çıkarırsan ülkenin pek önemi kalmaz, insanların dikkatini çekebilirsin. Tabi bu saydıklarım için devamlı çalışman gerekiyor.

king_ring
15/06/2007, 20:17
karavanabatu,yardım icin tesekkur ederim.
Para derken yani çok parada gözüm yok ama açda kalmıyım yani.

karavanabatu
15/06/2007, 20:20
Yani demek istediğim bu işe başladığında ilk zamanlar referansını ve tecrübeni artırmak için ücretsiz işler yapmak zorunda kalabilirsin. Biraz sabretmen gerek.

Virtuozzo
15/06/2007, 21:10
Eğer bu işi para için yapacaksan hiç elini sürme.
Akıllı webmaster aç kalmaz. :)

-Kaliteli bir webmaster olmak icin yani ilk baslarda freelancer sonra iyi bir ajans'a girebilmek icin universite gerekli midir?
-web developer olarak ;ajax,php,java script,mysql,css,xml ve web designer olarak photoshop,flash,dreamweaver bilmek yeterli midir ve bunları iyi bilen birisi istanbulda bir işe girmek istese ne kadar ücret alır ayda?
-Bir yerde çalısmak icin girdiyimizde bize referans mı,tecrübe mi,belge mi,yoksa bilgi mi sorarlar?
-Birde ben ingiltereye gitmeyi düsüyorum orda yasamayı,yurt dısında webmaster olarak calısan varsa bıraz anlatabılır mı sanırım orda webmaster olark iş bulmak burdan daha kolay?

- karavanabatu'nun da dediği gibi üniversiteye gerek yok. Ama bilginin yanında diploman da olursa kurumsal şirketlere girmen daha kolaylaşır.
- Bu saydığın dillerin ve uygulamaların tamamını iyi bir şekilde öğrenebildiğin taktirde iş bulma sıkıntın da aç kalma derdin de olmaz. Alacağın ücret de çalıştığın işyerine bağlı olarak değişir, bir standardı yoktur. Sen "500 YTL'ye çalışacağım" dersen kimse sana 5.000 YTL vermez. Ama layıkıyla çalışırsın da 5.000 YTL almaman için hiçbir neden yok.
- Biryere girmek için referans ve/veya belge, orada kalıcı olabilmek, hakettiğini alabilmek için ise tecrübe ve bilgi gerekli.
- Yurtdışındaki durum hakkında bilgim yok.

meslek secimi yapmayı dusunuyorum universite okuyamıcam sanırım.
Üniversite okuman birçok alanda geleceğini ve yaşantını kolaylaştıracaktır.
Elzem bir durum sözkonusu değilse, imkanların varsa okumanı tavsiye ederim.

xmls
15/06/2007, 21:17
Sadece bu meslek için söylüyorum Üniversite bence çokda şart değil. Elinde yazılım ve tasarım alanında aldığın kurs sertifikaları varsa ve aklında oluşan bilgiyi web ortamına en iyi şekilde aktarabilirsen büyük kurumsal şirketlere girerkende bir sıkıntı çekmezsin. Önemli olanlar bence bunlardır. Ben bu şekilde kurumsal bir şirkete bile hiç sıkıntı çekmeden girdim. Elimde ne belge nede üniversite diplomam vardı. Yaptığım işleri beyendiler bende olacağına inandım çünkü referanslar sağlamdı ve oldu. Olay budur.

HunTER
15/06/2007, 22:23
Yerınde olsam unıversıte sınavlarına hazırlanır ve adam gıbı bır bolum kazanırdım.. Sonrasında kalan bos vakıtlerde web mastarlık yapardım.. Ama sımdı degıl.. 17 yasında bırının oncelıgı para kazanmak degıl unıversıteyı kazanmak olmalı..

Calısmak ıcın onune daha cok fırsat cıkacak..

Fuzz
15/06/2007, 23:39
Yerınde olsam unıversıte sınavlarına hazırlanır ve adam gıbı bır bolum kazanırdım.. Sonrasında kalan bos vakıtlerde web mastarlık yapardım.. Ama sımdı degıl.. 17 yasında bırının oncelıgı para kazanmak degıl unıversıteyı kazanmak olmalı..

Calısmak ıcın onune daha cok fırsat cıkacak..

eğitim ve gelecek gibi önemli konularda kalıp mantık düşünmek ne kadar sağlıklı ?

Virtuozzo
16/06/2007, 00:04
eğitim ve gelecek gibi önemli konularda kalıp mantık düşünmek ne kadar sağlıklı ?
Amerika'da veya uzayda mı yaşıyorsunuz?
Bu ülkede çaycılık yapacaksanız dahi diploma soruyorlar.
Aynı işi yapan insanlardan lise mezunu ile iki yıllık yüksekokul mezunu bariz farklılıkta maaş alırlar, emekli ikramiyeleri ve emekli maaşları farklıdır.
Bunları gözönünde bulundurmadan popülist düşüncelerle hareket etmek dönüşü olmayan pişmanlıklara neden olacaktır.

Poseidon
16/06/2007, 00:34
Büyük şehirleri bilmem ama pek gelişmemiş şehirlerde(kafa yapısı olarak), adam sanki şirketinin internet sitesini yaptırmıyorda boşa para harcıyor.Kendisi öyle düşünüyor.O yüzden Türkiye'de program kodlayıcısı ve ya sayfa tasarımcısı olacaksan, ticari zekan olmalı...Yoksa bu işten para kazanmak zor...Ne arkadaşlarım var, php de hemen hemen istenileni ve çoğu istediğini yapıyor ama doğru düzgün para kazanamıyor ama onun yarı bilgisinde ki adam hiç acımadan paraları atıyor cebe:D...O yüzden ticari zekan varsa gir bu işe derim ben...:)

turker
16/06/2007, 01:07
http://forum.ceviz.net/yeni-baslayanlara-oneriler-t44920.html

king_ring
16/06/2007, 16:49
Yardımlarınız icin tesekkür ederim.
Peki Bilgisayar programcılıgı okuyan veya bu bolum hakkında bılgısı olan var mı?
Yani puanı yüksek mi ve 2 yıllık mı oluyor?

Thiras
16/06/2007, 17:30
Amerika'da veya uzayda mı yaşıyorsunuz?
Bu ülkede çaycılık yapacaksanız dahi diploma soruyorlar.
Aynı işi yapan insanlardan lise mezunu ile iki yıllık yüksekokul mezunu bariz farklılıkta maaş alırlar, emekli ikramiyeleri ve emekli maaşları farklıdır.
Bunları gözönünde bulundurmadan popülist düşüncelerle hareket etmek dönüşü olmayan pişmanlıklara neden olacaktır.

Katılıyorum. Yapmak istediğin iş için bana kalırsa 4 yıllık bir üniversite kesinlikle gereksiz. Ama 2 yıllık bir yüksekokul kesinlikle (bana göre) gerekli. Çünkü 2 yıllık okulların amacı senin olmak istediğin gibi iş odaklı, kalifiye adam yetiştirmektir . Üstelik Virtuozzo'nun da belirtiği gibi bir diploman olman her zaman işe yarar. Ama okumak istemiyorsan da bu işi yapabilirsin. Ama koşullar daha zor olur.

mTuran
16/06/2007, 19:18
Yardımlarınız icin tesekkür ederim.
Peki Bilgisayar programcılıgı okuyan veya bu bolum hakkında bılgısı olan var mı?
Yani puanı yüksek mi ve 2 yıllık mı oluyor?

puanı en yüksek yerlerden biri ve 4 yıllık.

Mingitau
16/06/2007, 20:00
puanı en yüksek yerlerden biri ve 4 yıllık.Neresi bu 4 yıllık programcılık bölümü ?

DOĞUHAN
16/06/2007, 20:42
Hazırlık + Eğitim öğrenim = 2 + 1 = 3 olabilir.
Hatırladığım kadarı ile Mersin Üniversitesi Erdemli Meslek Yüksekokulunda olmalı

king_ring
16/06/2007, 22:39
İstanbulda yok mudur?Uygun puanlı,330'a fian bilgisayar mühendisliyi var,Bilgisayar programcılıgı kac puandır acaba?

mTuran
17/06/2007, 00:55
Neresi bu 4 yıllık programcılık bölümü ?

Hmm haklısın mingitau ben bil. müh ile karıştırdım fakat benimde sorularım var şimdi :)

Bil. müh ile bil. prog. bölümleri arasındaki fark nedir ? google'dan bakmama rağmen bil. prog bölümü hakkında pek bir bilgiye ulaşamadım.

Virtuozzo
17/06/2007, 01:03
Bil. müh ile bil. prog. bölümleri arasındaki fark nedir ? google'dan bakmama rağmen bil. prog bölümü hakkında pek bir bilgiye ulaşamadım.

http://www.yesevi.net/muf_bil_2005_6x.htm
http://www.yesevi.net/muf_bpo_2005_6x.htm

Şu adreslerdeki bilgiler her ne kadar yurtdışı olsa da bilgi anlamında işine yarayacaktır.

adana0112
17/06/2007, 01:15
tekstil sektöründeyim
ama her sektörde geçerlidir bu
bir iş başvurusunda bulunduğun zaman adam sana soruyor
bana ne verebilirsin. hangi işi yaparsın
bir işi bilmiyorsan adama birşeyler verip para kazandıramazsan ne olursan ol işe almıyorlar.

bir örnek vereyim size. tekstilde koloristler vardır. renkçiler yani.kumaş rengini ayırt ederler. gözler o kadar keskinleş mi bu adamlarda. bazıları milyona varan renkleri tanımlayabiliyor. yılların deneyi mi var tabi. bunların bir çoğu çekirdekten yetişme. belki ilkokul mezunu bazıları belki orta belki de meslek lisesi.

adamlar ben şu kadar rengi bilirim.senin şu işine yararım diyorlar. iş verenler peşinden koşuyor

içlerinde bazıları çok iyiler. bunlardan bazıları aylık 150.000 ytl maaş alabiliyorlarmış.

mesleğine sımsıkı sarılır ve en iyisi olursan. zamanla işverenden alamayacağın isteyemeyeceğin maaş olmaz. sen yeter ki çalış ve en iyisi ol

HaokaH
17/06/2007, 01:22
Universite şart abicim.
Diploma kapIyI aralIyor ama mesleki bilgin içerde kalIp/kalmayacagInI belirliyor. Yani ya önlisans ya lisans yada yükseklisans önemli degil yeter ki içinde üniversite adI geçsin. Bizim sektörde illaki 4 yIllIk olsun diye birşey yok.
YaptIklarIn ve referanslarIn ki referans demek iş tecrübesi demektir zaten.. Onune bir proje belirlersin bu senin neler yaptIgInI ve yapabileceklerini ifade eder. Yani asIl referans yaptIgIn iş'dir.
Bilgisayar programciligi 2 yIllIkdIr. Ogretmenlik ve Muhendislik 4 yIllIkdIr. Bizzat ben okuyorum ama okulun sana pek faydasI olmayacaktIr. UzmanlIk verdikleri bir alan yok, "hepsinden temel seviye verelimde ne yaparsan yap" düşüncesindeler..
Daha 1 hafta önce 4 tane farklI programlama alanIndan sInava dahil oldumda.. Bende güldüm hatta.. C++, Php(Css+Java+Html zaten var), Delphi, Assembly.. Yani artik sinavlarda kodlar birbirine giriyor.. En basit örnek olarak.. Cift TIrnak mI tek tIrnak mI kullanicagini şaşiriyorsun.. Ne oldugunu anlamiyorsun.. Php de direk print $degisken basarken print($degisken) olarakda basiyor ekrana.. Ama bir Delphide öyle degil.. Showmessage(degisken) oluyor.. C++ da ise case sensivity var yani büyük/kücük harf duyarliligi.. Delphide tek tIrnak kullaniyorsun ekrana yazdirirken mesela, C# builder de ise cift tIrnak kullaniyorsun. Delphi de Edit1.Text ise C# Builder'de Edit1->Text oluyor.. Bunlar sinavlarda sorun cikartiyor biraz isyankar bir yazi oldu, içimdekilermişş ;) Yani okul cözüm olmuyor bi yerde tam tersi negatif etkiliyor hep temel mantIkda kalIyorsun ve karIştIrmaya başlIyorsun..
Neyse...
Sen dersen ki, şu alanda uzmanlaşIcam kimse tutamaz seni yeter ki eksigi gör bu webmasterlikde olsa programcIlIkta olsa fark etmez. Yeter ki sevdigin bir iş ve azim olsun.
Yani herşey sende bitiyor.

HunTER
17/06/2007, 08:18
Benım ıcın unıversıte evden kacmak ve hayatı tek basıma yasamak ıcın bulunmaz bır fırsattı.. Okudugum bolumun, hatta gıttıgım sehrın bıle onemı yoktu.. Istanbuldan cıkayım da gerısı muhım degıl dıye dusunuyordum..

O nedenle sımdıkı cocukları anlamıyorum.. Yanı nasıl oluyor da boyle bır fırsatı degerlendırmek ıstemıyorlar? Ustelık adam gıbı bır bolum kazansalar bu yukselıslerını de hızlandıracak.. En kotu ıhtımalle hayata ve kendılerıne daır bır cok sey ogrenmıs olacaklar..

Demek ıstedıgım.. Unıversıteyı meslek edındırdıgı ıcın degıl, sıze zaman, kaynak ve en onemlısı bolca ozgurluk sagladıgı ıcın onemseyın.. Cunku hayatınızın gerı kalanını planlarken asıl ıhtıyac duyacaklarınız bunlar..

king_ring
17/06/2007, 09:37
Kısacası ''Eğitim şart'' yani.

Karacoder
17/06/2007, 10:10
Şöyle diyeyim. www.yenibiris.com adresine gir ve bak ne arıyorlar.
Gazetelerde iş ilanlarına bak Bilgisayar bölümüne.
Genelde grafik için bayan arıyorlar.
Onun dışında Asp Türkiyede' Php'Ye göre daha fazla bilen arıyorlar.
Ama sen kendini geliştirirsen belli bir konuda her zaman iş bulursun.
Ne biliyim mesala asp'de kendini geliştir büyüt işi istemedende olsa iş bulursun.Önemli olan büyük işler yapmak.

kucukyilmaz
20/06/2007, 01:01
İlla bir şirkete bağlı olmak durumunda da değilsin. Yani freelance olarakta çalışabilirsin. Tabi çevrenden enteresan tepkiler alabilirsin. Mesela;
>-"Ee evladım ne iş yapıyorsun?"
<-"Bilgisayar programcısıyım."
>-"İş yerin nerede?"
<-"Evden çalışıyorum."
>-"Yav desene şuna işsizim."
<-":S"
Böyle bir diyalog yaşayabilirsiniz.

halidox
23/06/2007, 23:51
Mektepli misiniz? Alaylı mısınız?
Çok şükür alaylıyım!

Bu işte mektepli olanlardan çok alaylı olanlar kazanır.
Mektepliysen kendi işinse kazanırsın. Ama değilse zor kazanırsın.
Alaylıysan kendi işinse iyi kazanırsın. Ama değilse yine kazanırsın:)

astronot
24/06/2007, 00:38
Tabi yazım kurallarını bilmekte önemli...

darkart
11/08/2007, 17:39
benim her zaman savunduğum bir şey vardırki oda işini iyi yapabilmek. Bugün herhangi bir okuldan mezun olarak iş arayanlara baktığım vakit bir çoğu okulda öğrendiklerinin üzerine hiç bir şey koymayan insanlar. Bunun üstüne birde "bana okulda böyle gösterdiler" gibi bir düz mantıkla devam etmeye çalışıncada iyice aç bilaç kalınıyor. Son 1 aydır insanların sınav sonuçlarından sonra tercihlerini izler oldumda...İlla bi yere kapak atmak adına saçma sapan bölümler abuk sabuk şehirler yazılıyor. Yani konu sadece üniversite okumak. O konuda yeteneği varmı yokmu, para kazanırmı ilerisi için nasıl vs. hiç bir şey düşünmeden 4 yıllıksa vardır bir alamet dercesine paso seçiyolar :)...Durum böyle oluncada beceremediği bir iş koluna giriliyor ve devamındada "onca sene boşamı okudum" diyince bitiyo işte olay. Bir çoğu ortalıkta sefil sefil geziyor. Sonrada sisteme sallıyorlar. Konu sadece eğitim sistemimi dersiniz yoksa yukarıda dediğim yanlışlarmı? Eğer sistemde sorun varsa o sisteme hiç bulaşmadan evinde kasan sorada bir kaç yerde çalışıp 4 yıldada değil 2-3 yılda işin bir çok inceliğini öğrenebilen ve ciddi ücretler alan bir kamyon arkadaşım var.
2 insan arasındaki tek ama en ciddi fark ise özetle şu ;
Biri istediği, sevdiği işi eğlenerek, okuyarak ve gezerek öğreniyor.
Biri istemediği bir iş için sırf bir senesi daha boşa gitmesin diye şartlı tercih yapıyor.

Eğitim mutalaka olması gereken bir durum, fakat bunu hangi şartlarda almaya çalıştığınız ve buna eğiliminizin belkide beceri ve zekanızın ne kadar yettiği ilede ilişkili bir durumdur. Ancak şartlar ne olursa olsun işinize aşık olmak zorundasınız. Aksi halde okul değil zincirle döverek eğitseler yinede bişi olmaz.

ajnglagla
12/08/2007, 14:44
bilgisayar programcılığı sormuş bir arkadaş. eğer programlamaya aklım çalışıyor dersen bu 2 yıllık eğitim sana işe yarayacak bütün dillerin temelini öğretir. ama sen de üzerine taş koymalısın...

4 yıllık şart değil elbet. aynı okuldan mezun olmuş yurt dışı ayaklı cep telefonu firmalarına mobil uygulamalar yapan arkadaşlarım var. hem iyi şartlarda hem de iyi maaşlarla çalışıyorlar..

demem o ki eğer birşeyi gerçekten iyi biliyorsan etiketin bildiğin şeyler oluyor

musalpay
02/09/2007, 00:50
türkiyede webmasterlık illetine lisede kapılmışsanız üniversite olayları yaş olur.

bence iyi bir üniversiteye kapağı at ondan sonra istediğini yaparsın.

mountainwolf
30/11/2007, 19:42
birader ben resim öğretmenliği / Grafik Tasarımı mezunuyum. Bu etiket çok işime yaradı. Ama okulda sana programcılık yada tasarım anlamında pek birşey öğretmezler. Tıpkı hastaneler gibi kuyrukta beklersin, işini görebilirsen ne mutlu sana. Üniversitede edindiin bilgileri kendin üzerine birşeyler koyarak ve çok çalışarak aşarsan, işte o zaman hem etiketin hem de bilgin olur. Ticari zekan ve çevren de varsa bir ajans açarsın. Uafaktan başlarsın, 6 Ay hiç iş yapamazsın. Sinek avlşarsın. Zamanla 1 yıl sonra falan işler yavaş yavaş gelmeye başlar. kalıcı ol, dükkanın yerini ve ismini değiştirme. Ayrıca devlet memurluğu yada şirkete girmeye çalışma kendi işinin başına geç. 1-2 yıl sonra kat be kat karşılığını alacaksın.

wwroot
25/12/2007, 14:30
Çoğu şey söylenmiş zaten ekstra yabancı dil önemli.