PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Türkiye'de robot yapmanın önündeki engeller nelerdir?

acemi
12/06/2007, 19:34
Ülkemiz Robotigin neresinde? (http://forum.ceviz.net/ulkemiz-robotigin-neresinde-p312357.html) adli topic'de Türkiye'de robot yapmanın zor olduğu, bir sürü engeller olduğu gibi laflar ediliyor ama bunlar somutlastirilmayinca havada kaliyor.

Ben merak ediyorum ne gibi engeller oldugunu. Bu sekilde dusunenler, orneklerle bu engellerin neler olduklarından bahsedebilirler mi?

Ve tabii bunlarin nasil asilabilecegi ile ilgili dusunduklerinden...

Revlis
12/06/2007, 19:50
TEMBELLİK
sadece
TEMBELLİK
para değil kesinlikle değil çünkü pcler için , sigara için zart için harcadığımız para ortada.
Boş vakit değil, pc başında vs harcadığımız zaman ortada..
Mekan değil.. küçük projeler için istenildikten sonra mekan bulu
Getirisi yok.. Robotiğin getirisi yok ileride bir işe yaramaz vs. Bilgisayar oyunlarındaki ya da frp deki level / seviye sistemini düşünün. Belirli seviye de bilenler, uğraşanlar olmalı önce tamam onlar işin kötü kısmını çekecekler sadece hobi için olacak ama yavaş yavaş kitleler oluşacak. Önceden hobi için yapanlar yeni nesillere parça satacak. kitap yazacak, site hazırlayacak.. Bunlar yavaş yavaş oluyor.
Ülkemizde programcılıkta benzer şekilde ilerlemiyor .. tembellik. Herkes aklından geçen programın 1günde bitmesini istiyor en fazla 1 haftada.. Sabırda ikinci bir faktör sanırım.

realist
12/06/2007, 23:21
Kimler yapay zeka veya robotik alanında çalışmak istemiş de engellenmiş?

Park yerinden kendi başına çıkan otomobil yapmak istiyorum. Engellerim aşağıda listelenmiştir:

1. Param yok. Beni yeterli görüp destek verecek sponsor da yok.
2. Çok tembelim.
3. Bilgim yetersiz, artıramıyorum. Bkz: 2. Madde

caytuna
13/06/2007, 00:20
tembeliz başka açıklaması yok! üretelim deyince kimseyi bulamazsınız arkadaşım. hadi projelendirelim ve iş bölümü... motorr... kendi başınıza kalırsınız. Lanet olsun şimdi okudum da yaram deşildi. Olay robot ya da mekatronik değil tam olarak. Tabi bu da dahil. Proje tabanlı beceri yarışmaları var bizim kurumda ama herkes hazır devreleri birleştirip yarışmaya katılıyor:) komik mi ya:(

HunTER
13/06/2007, 00:34
Elektronık oldukca pahalı.. Servo motorlar, kondansatorler, PLC'ler falan.. Basıt bır devre ıcın malzeme toplamaya gıtsen bıle karakoye 20, 30 mılyondan asagı donemezsın..

Halbu kı yazılım gelıstırırken (yasa dısı bıle olsa) hersey bedava.. Sanırım bıraz da bundan gelısmıyor robotık..

Bır de tabı elektronıkle yada donanımla ugrasmak yazılımla ugrasmaya benzemıyor.. Fızıkı alana ıhtıyacınız var.. Genıs bır oda, kaplar, kutular, masalar vb.. Ustelık malzemede download edılmıyor.. En ıyı ıhtımalle sıparıs verıp elıne ulasmasını beklıyorsun..

Not: Hep soyluyorum zaten.. Ulkemızde bır garaj gelenegı olsaydı amerıkadakı gıbı sımdı bambaska bı yerdeydık..

Volkan Uzun
13/06/2007, 00:38
garajlar varda kapici dairesi saniri onlar

acemi
13/06/2007, 00:42
Yaygin olmasa da Turkiye'de robot uretildigini ve yurtdisindakiler de dahil ciddi firmalara satildigini hesaba katalim.

bkz. Kale Altınay (http://www.kale.com.tr/sirketlerimiz/kale_robotik.asp)
Hakan Altınay'ın hikayesi (http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=228498)

caytuna
13/06/2007, 09:04
Evet katlıyorum donanımları dilediğimiz gibi download edemiyoruz. Garajlar da ancak pahalı ve müsakil evlerde mevcut. Eğer şehir içindeyse muhtemelen otopark sorununa merhem olmaya çalışan bir apartman garajı vardır!
Ve...Fakat... Yazılımın donanımı kontrol etmesi, elektronik malzemelerin kokusu, (bir zamandan pcworld kokusu vardı benim için ki bazen okudukça eski dergilerimi aynı koku burnuma gelir), üretme heyecanı, başarmak.. Mucit olmak değil, keşfedilenleri farklı biçimlerde yeniden ortaya koymak, belki ego tatmini.
Bu Karaköy'ü tarif eder misiniz hayatında istanbula gitmemiş birine? Ben sadece izmirdeki bit pazarını bir de Onur çarşısını.

HunTER
13/06/2007, 09:17
Bu Karaköy'ü tarif eder misiniz hayatında istanbula gitmemiş birine? Ben sadece izmirdeki bit pazarını bir de Onur çarşısını.

Sen ıstanbula gel kıme sorsan gosterır..

hlmgnz
13/06/2007, 10:02
Üniversite birinci sınıfta plc dersi hoca elinde 1300 sayfalıkdetaylı tuğla misali bir kitepla derse geldi kitapı masaya bırakınca bizide dersten bırakacağını anlamıştık:) ve kitabı kopyalatmamızı tamamamı ingilizce ve ingilizceyi iyi bilenlerin bile anlayamayacağı teknik terimlerle dolu bu kitabı türkçeye çevirmemizi tüm yarıyıl boyunca bundan sorumlu olacağımızı ders yapılmacağını söyleyip bizi dışarıda olumlu sohbetler için çay içmeye davet etti.

Sonuç olarak uygulama aşamasına kadar teoride hiçbirşey öğrenmedik.Benim şundan 5 ay öncesine kadar php ile ilgili bilgim yoktu şu ana birçok işimi görecek kadar mantığını öğrendim ama plc öyle değil kullanılacak parçalar pahalı temini zor öğrenmesi zor yapılacak denemelerin başarı şansını harcanılacak zaman ve para kaybını kimsenin size destek olmadığını heseplarsak ben sadece tembellik olduğunu düşünmüyorum burada olduğu gibi şurada takıldım lüüüütfeeen yarrrdımmmm diyemezsiniz ve robotik diyincede plc olmazsa olmaz.

vasfigezer
15/06/2007, 19:04
walla ne derseniz diyin ama herşeyin başı para ve hevestir ....
ilk önce yaptığınız veya yapacağınız işi sevmeniz lazım gonulsuz bişi olamaz ve olmaz

Bildiğiniz gibi ulkemiz biraz geri kalmış (ABD,İngiltere vb.. gibi ulkelere gore ) yani yarı gelişmiş bir ulkedeyiz o yuzden para olması şart mesala atıyorum yeni bir alet çıksa bilgisayar elektrik-elektronikle ilgili onun fiyatının duşmesi buraya gelmesi özll ve gelsede gumruk kapısından geçmesi para alınmasıı offf uzun iş anlayacağınız o yuzden turkiyede o iş zor hadi diyelim turkiyede çok iyi bir elektronik ve elektrikçisiniz programlamadanda anlıyorsunuz bu işleride yapabilecek kapasitedesiniz ve amatör olarak ilgileniyorsunuz ...alma gucunuz yok size yardımcı olacak insanlar (sponsor) yok yine yurt dışı bir çözum bulmak zorunda kalacaksınız....turkiyenin robot yapımına geçebilmesi bana gore ancak 2015-2020 gibi yıllarda ancak (seri uretim) yapabiliriz....

HunTER
15/06/2007, 19:58
Unıversıteler konuya agırlık verebılırler aslında.. Ama rejım kurtarmaktan vakıt bulamıyorlar sanırım bu tur gundelık meselelerle ılgılenmeye..

Yanı arastırma labaratuarları, unıversıte tarafından bulanacak sponsorlar ve ısınde ıyı hocalarla bu ıs en azından unıversıte catısı altında yapılabılır..

acemi
15/06/2007, 20:49
walla ne derseniz diyin ama herşeyin başı para ve hevestir ....
ilk önce yaptığınız veya yapacağınız işi sevmeniz lazım gonulsuz bişi olamaz ve olmaz
Bu nedenle sevilen ve yapilmak istenen işle ilgili bir bölümde okumamak lazım.

yaso_19
15/06/2007, 20:54
evet sanırım en iyisi üniversite çatısı altında olur. Fakat bir gerçek varki Türkiyede bunu yapabilecek üniversiteler bir elin parmağını geçmez :(

HaokaH
16/06/2007, 21:02
AslInda işimiz tembellik yani önümüzde engel felan yok ve hazIra konup kolaylIkla birşeyleri elde ettigini sanmaktan başka birşey degil. Hani bizde klasik bir laf vardIr, "Kolay yoldan nasIl para kazanIrIm?" kolaya alIşmIşIz abicim..

Hala okullarimizda varolan bilgiyle yetinilirken, avrupada yeni bilgileri bulmaya/araştIrmaya yönlendiriliyor ögrenciler.. birde böyle birşey var..

AvrupalI teknoloji yapar, biz hemen hilesini hurdasini ögrenmeye calIsIrIz..

Bizim egitmenlerimizde hala tutsun, Doktora yapacagIm diye ögrencilere kendi ödevlerini dönem sonu projesi olarak versin.. ki bunu %90 egitmenlerimiz yapIyor.. Herkez kendi cIkarInda..

Eee nereye kadar?

KIsaca bende böyle özetleyebilirim..

yaso_19
16/06/2007, 21:07
AslInda işimiz tembellik yani önümüzde engel felan yok ve hazIra konup kolaylIkla birşeyleri elde ettigini sanmaktan başka birşey degil. Hani bizde klasik bir laf vardIr, "Kolay yoldan nasIl para kazanIrIm?" kolaya alIşmIşIz abicim..

Hala okullarimizda varolan bilgiyle yetinilirken, avrupada yeni bilgileri bulmaya/araştIrmaya yönlendiriliyor ögrenciler.. birde böyle birşey var..

Bizim egitmenlerimizde hala tutsun, Doktora yapacagIm diye ögrencilere kendi ödevlerini dönem sonu projesi olarak versin.. ki bunu %90 egitmenlerimiz yapIyor.. Herkez kendi cIkarInda..

Eee nereye kadar?

KIsaca bende böyle özetleyebilirim..
aynen katılıyorum usta, %100 haklısın, helal!

IcenGuard
17/06/2007, 02:02
Tamam tembelsen tembelsin kardeşim , bu konuda nasıl bir yardım istiyorsun? başında adam mı beklesin otur da çalış diye? Memleketteki herkez de robot yapmaya çalışmayacak elbette hevesi olan uğraşacak.
Aklınıza da çizgi izleyen robot dan daha fazla bir şey gelmiyorsa, günde bir avuç fındıktan başka birşey aklıma gelmiyor.

Gerçekten bir şeyler yapmak isteyipte param yok diyorsanız buda yalan, bir şekilde para bulunuyor.

Mesela gerekli malzemenin kolay bulunamıyor olması bir engeldir,
yada tek başına çalısamıyorsanız grupların olmaması(az olması) bir engeldir.
Çalışacak bir mekan bulamamanız da bir engeldir.
Mekanik, programlama, yada elektronik bilginizin olmaması bir engeldir.

Mingitau
17/06/2007, 02:26
Unıversıteler konuya agırlık verebılırler aslında.. Ama rejım kurtarmaktan vakıt bulamıyorlar sanırım bu tur gundelık meselelerle ılgılenmeye..

Yanı arastırma labaratuarları, unıversıte tarafından bulanacak sponsorlar ve ısınde ıyı hocalarla bu ıs en azından unıversıte catısı altında yapılabılır..

Konuyla alakasız ama bende bunu anlamıyorum üniversite dediğiniz şeyi minnacık bir yer mi düşünüyorsunuz? Eğer üniversite deyince aklınıza bir özel üniversite geliyorsa çok yanılıyorsunuz. İhtiyaç olmayınca bir çözüm de olmaz. Özel sektör ne kadar çok üniversiteye başvurursa o kadar çok çözüm üretilir yoksa akademik çalışmalardan bir teknoloji denizi oluşacağını beklemeyin. Üniversitelerimizde enstitülerimizde gerçekten zor yoktur imkansız diye düşünülenler ise sadece zaman almaktadır. Ancak bir malzemenin başka parametreler ile ucuza üretimi için gerekli zaman ile kömürden altın yapmak için gereken zaman farklıdır bunun ayrımını yapabilmek gereklidir.

Robotik meselesinde ise ben ilkokul eğitiminin yetersizliğini görüyorum sebep olarak. Ne kadar sağlam bir araştırabilme kültürü verirseniz ve varolan araştırma inceleme irdeleme yetisini korursanız* o kadar çok araştırmacı yeteneği olan gençliğini olur ve ülkenizde garaj sayısı artar.

*Kişisel olarak bu içgüdüleri ve yetileri yokedilmiş bir insanım. Bunun itirafı da yıllar sonra ailem, dersane ve ilkokul öğretmenlerim tarafından bana yapıldı. Yaptıklarından pişmandılar ama what fayda!

HunTER
17/06/2007, 06:51
İhtiyaç olmayınca bir çözüm de olmaz. Özel sektör ne kadar çok üniversiteye başvurursa o kadar çok çözüm üretilir yoksa akademik çalışmalardan bir teknoloji denizi oluşacağını beklemeyin.

Sen sımdı memleket de robotıge ıhtıyac yok mu dıyorsun?

Mingitau
17/06/2007, 07:46
Sen sımdı memleket de robotıge ıhtıyac yok mu dıyorsun?
İhtiyaçtan kasıt orda birilerinin ihtiyacını belirtmesi. İki gün sonra bir yönetici olsan bir yere bu şekilde düşünüorsan, bizimkiler siyaset yapıyo bilim yapmıyo diye, ki bu ezelden beridir maalesef böyle, bunu işadamlarının üniversite kurup kendilerince siyasetin dışına çekme çabalarında da görebiliyoruz, bir ihtiyacın olduğunda bizim üniversitelerin geliştirip geliştiremeyeceği aklına gelmiyor bile! Gidiyorsun dışardan alıyorsun sonrasında ise ek özellikler lazım olduğunda teknolojinin sınırı bu deyip kendine farazi sınırlandırmalar getiriyorsun.

Ayrıca basının üniversite gündmeini birebir yansıttığını düşünmeyin Teziç ordan bir açıklama yapar manşet olur, zira bir takım tiranlar öyle istemiştir, ama AB tarafından %100 fonlanan ayrıca Alman hükümetinin AB fonu kadar hibe desteği verdiği bir araştırma konusunda dünyadaki 3. tesis açılır, ki bunun açılışını da bakan yapmıştır, iç sayfalarda bir yerde bakanın X iline olan ziyaretiesnasında şunuda açtı gibi 2-3 cümleyle geçirilir zira bir takım tiranlar bu havadisin milletle paylaşılmasını istememiştir. Bir de bunun bir işadamının açtığı okulda yapılması durumunda(tabii yapılmasına güç yeterse!) basında olacak şaaşalı bilgilendirmeleri düşünün! İki kuruşluk konferanslar Türkiye gündemini haftalarca meşgul edebiliyor!

esmaeild
17/06/2007, 08:31
hoca geliyor. arkadaşlar bu gün hiç ihtiyaç bildirilmedi. hadi pikniğe gidiyoruz. böyle bir durum mu var. ben bilmiyorum açık öğretim terk olduğum için.

HunTER
17/06/2007, 08:36
Aslına bakarsan ılle de ıhtıyac duyulması gerekmez.. Anlı sanlı fırmalar sırf namımız yurusun dıye bu tur calısmaları destekleyebılır.. Ama bırılerının onları ayartması gerecek tabı..

Benım kastettıgım de bu bıraz.. Sponsor bulacak, fon kullanacak, odenek alacak hocalara ıhtıyacımız var bızım..

Ama ıste nerde boyle cevval hocalar degıl mı? Bızdekıler zaten bu cesıt bır hengameden kactıkları ıcın unıversıte de kalmıyorlar mı?.. Onlardan aksı bır tutum sergılemelerını beklemek esyanın dogasına aykırı..

esmaeild
17/06/2007, 08:46
bence hiç ihtiyaç belirtmek gerekmez. yapılması gereken üniversiteyi kaymaklı iş bulma kapısı (ne kadar olduğu da ortada) olmaktan çıkarıp bilim üreten bir yer haline gitirmek için gerekli altyapıyı yeniden inşaa etmek. Birde 12 yıl kesintisiz eğitim çıkardılar ben buna da karşıyım

Mingitau
17/06/2007, 14:24
http://dis.4chan.org/read/prog/1180084983/ adresinde Python Programcısının gelişimini göreceksiniz. Ciddi manada robot üretimini Enterprise Programmer'ın yaptığıdır. Bilimsel çalışma ise Python expert programmer'ın yaptığıdır. İkinci grupta bir çok iş yapılmakta zaten ama sanayii de kullanımı pek yoktur çünkü bir zincirin halkalarından biri yapılmaktadır. Belki üniversitelerimiz için bir eksiklik Basın ve Halkla İlişkiler Ofislerinin yeteri kadar bilgilendirme yapamayışı olabilir. Çünkü bir bilimsel çalışma için robot yapıyorsanız belli şeyleri taklit edebilme amacıyla yola çıkarsınız, mesela insan gözünü, insan parmaklarını ya da dirseğini... Bunun için küçük bir prototip üretirsiniz. Haberi olan ve önyargıları olmayan sanayiden kişiler ya da onlar adına yola çıkan kişiler gelir bunun projelendirilmesini isterler daha geniş bir sistemin parçası olarak kullanılmak üzere. Bizim ülkemizde bu konuda büyük bir eksiklik var.
Herkes diyor ki acemi ve arkadaşlarının yola çıktığı gibi hocalar yola çıksın, hoca için bir getirisi yok geniş planda kullanılacak robot yapmanın. O sadece gözü ya da bir başka uzvu %99 oranında taklit etmeye çalışır ve buradan edinimlerini bir makale haline getirip, bilimsel yayınlara yollar kredisini arttırır. Ki bence kişisel anlamda makul olanda olması gerekende ve dünyanın her yerinde olanda budur.

Bu arada üniversitelere politik karşı çıktığınız görüşleri taban alıp ciddiyetten uzak yorumlarda bulunmassanız sevinirim.

Mingitau
17/06/2007, 14:35
Aslına bakarsan ılle de ıhtıyac duyulması gerekmez.. Anlı sanlı fırmalar sırf namımız yurusun dıye bu tur calısmaları destekleyebılır.. Ama bırılerının onları ayartması gerecek tabı..

Benım kastettıgım de bu bıraz.. Sponsor bulacak, fon kullanacak, odenek alacak hocalara ıhtıyacımız var bızım..

Ama ıste nerde boyle cevval hocalar degıl mı? Bızdekıler zaten bu cesıt bır hengameden kactıkları ıcın unıversıte de kalmıyorlar mı?.. Onlardan aksı bır tutum sergılemelerını beklemek esyanın dogasına aykırı..
Bir önceki yorumda bahsettim ama sanrım buray biraz açmak gerekiyor, hoca olmak ya da olmamak önemli değil o konuda zaten bir prof olsanız takip etmeniz gereken yayınlar, üniversiteye karşılatamadığınız toplantılar, artık zaman ayıramayacağınız işler için yapacağınız harcamaları(tanıdığım birisinin özel şöförü var, zira yola odaklanmak yerine bir kaç makale okumayı ya da çalıştığı bir konuya odaklanmayı daha mantıklı buluyor) göz önüne alırsak zaten okuldan aldığı maaşın yeterli olmayacağını görebiliriz. Mecburen bir kaç proje geliştirip ödenek bulması danışmanlık alması ,ki danışmanlıklara entegre devre gibi entegre proje sistemi diye bakabiliriz, bu kaynaklardan payını alması gerekiyor. Durum bu kısaca o yanda da.

qse
17/06/2007, 22:11
agalar geçenlerde tvde zaplarken bir programa takıldım birine soruyorlardı en basit robot nasıl yapılır diye adam gelin göstereyim diyor vede bir radyodan böcek boyutunda yürüyen bir robot yapıyordu sadece düz yürüyordu ama rasgele bir radyodan bile bir robot yapmak mümkün gözüküyor

esmaeild
17/06/2007, 22:44
Bu arada üniversitelere politik karşı çıktığınız görüşleri taban alıp ciddiyetten uzak yorumlarda bulunmassanız sevinirim.

eğer bu yazdığınız benim yazdıklarımla ilgiliyse politik kısmının neresi olduğunuda belirtirseniz sevinirim.