Tam Sürümünü Görmek İçin : C++'a devam mi etmeliyim yoksa C#'a mi gecmeliyim?
Selam arkadaslar.
Ben bilg.muh. ogrencsiyim.Bu sene okulda C dilini ve C++'da da siniflari gorduk.C#'a gecmeyi dusundum ama C# bilenlerin cogu C++ biliyor.Ayrica C++ bugun de gecerliligini koruyan bir dil.
Sizce C++'da OOP mantigini oturtup C#'a mi gecmeli yoksa OOP mantigini C#'da oturtup devam mi etmeli???
Ayriyeten bir sorum daha var:
Bu .NET framework'deki siniflari visual studio icindeki herhangi bir dilden erisip kullanabiliyorsak, ayri ayri diller cikartmanin mantigi neden???Mesela C# 'da kullanilan siniflari Visual C++'da da kullanabiliyorsak bir cok programci C++ ile devam edip C#'da yaptiklarini yapamaz mi???C#'in bu konudaki avantaji nedir???
Ilk soru icin asagidaki basligi okudum ve hala bir karara varamadim.C#'a gecmek istiyorum ama nedense C++ ogrenmek zorunda oldugumu hissediyorum...:garip:
Ikinci sorum hala gecerli...
sekizbit
14/06/2007, 16:18
.NET , microsoftun elinde bulunduruğu bi yazılım geliştirme ortamı. Senin bahsettiğin diller ise .NET çıkmadan öncede zaten var olan şeyler.
Ayrıca .NET de zaten hepsini yapabiliyorsak ayrı ayrı dillere ne gerek var diye düşünmek biraz yanlış çünkü .NET microsoftun elinde ve sonuçta ticari bi olay. Program yazmak isteyen herkes, .NET kullanıp microsofta para ödemek ve kendini microsofta bağımlı olarak geliştirmek zorunda değil isteyen istediği dilde istediği derleyiciyi kullanarak progrmaını yazabilir, derleyebilir.
.NET konusundaki şahsi görüşüm ise, pek fazla incelemedim 1 defa küçük bi C kodu derlemeye çalışmıştım, verdiği uyarılar ise çok güzeldi. hatırladığım kadarıyla 1 tanesini türkçeye çevirecek olursam
"Aslında C dilinde scanf diye bi komut var ancak biz onun yerine hedehödö kullanmanızı öneriyoruz" gibisinden bişeydi.
Burdan benim anladığım şey Microsoftun, C dilini asimile etmeye çalışması, programcıları kendi oluşturduğu bu C diline alıştırarak bir süre sonra bu dillerde gelişmiş olan programcıları .NET geliştirme ortamını kullanmaya mecbur bırakmak.
dostum söylediklerine katılıyorum... .net dünyası programcıların sırtına yüklenmiş bir yükten fazlası değil! aslında biz net kullanırken kendimizi değil microsoftu geliştirmiş oluyoruz. vb.net görmüştüm okulda yazdığım program framework olmayan bir bilgisayarda çalışmıyor ki ciddi anlamda işlerde nerde ozaman senin programcılığın demezmi müşteri... bende vazgeçtim vb.net den şimdi c++ öğreniyorum fenada gitmiyor. Çok sevdim C++ ı :)
Barcoder
16/06/2007, 11:19
aynen mdkturk e katılıyorum c++ a yeni başladım ancak çok zevkli gidiyor. inşallah böyle devam eder :)
dostum cppreferance.com ve cplusplus.com bu sitelerden faydalanabilirsin çok işime yarıyor bu siteler, birde burda sorularını sorabilirsin saolsunlar sorularımı cevapsız bırakmadı site yöneticileri! ben class olayına takılmıştım biraz, vector ile kullanmakta zorluk çekmiştim ama olayı çözdüm şimdi de apilere bakınmak istiyorum. dur bakalım nolcak :D
Ilgilenen herkese tesekkurler...:super:
herkes dediğini der ama en sonunda microsoftun dediği olur. başta herkes .net e karşıydı. ama şimdi tüm işletim sistemlerinde .net ve varyantı yapılar mevcut, ayrıca microsoft bu işte amiral olmasına rağmen .net teknolojileri onun tekelinde değil. .net kullanma git mono kullan misal ya da dotgnu. ayrıca .net kitaplığı kadar gelişmiş bir kitaplık şu an mevcut değil. CLI/CLR denen bu yapıların oluşması için , dünyanın en büyük yazılım ve donanım devleri ayrıca bir kaç büyük üniversite standardizayon için çalışmışlardır. örnek mi:Microsoft, Hewlett-Packard, Intel, Novell ... (.net, bu teknolojiler için MS kullandığı ticari markasıdır, temeli CLR,CLI,CLS denen yapılardır ve uzun yıllar süren milyarlarca dolar dökülen, akademik kökeni de olan bir ar-ge çalışmasıdır)
bu gibi şirketler ülkelerin geleceklerini bile değiştirebilen şirketlerse yazılım dünyasını hala hala değiştirirler.
ayrıca burda şunu da gözden kaçırmayalım .net bir runtime. işletim sistemi ve dil bağımsız. misal .net üzerinde çalışan C dili derleyicileri mevcut. .net te çalışan python sürümü ironpython var. vistada .net hızlı çalıştığından misal ilerde pythoncuların çoğu büyük ihtimal ironpythonu kullanacak. her dilin bir .netlisi çıktı nerdeyse.
olaylara fazla dar çerçeveden bakmayalım bence arkadaşlar. Olay C++, C# meselesi değil.
bu konu için java hakkında ne düşünüyorsunuz arkadaşlar? .net de java gibi tam derlenmiyor ve çalıştırma ortamına ihtiyaç duyuyor. üstelik java çok daha yaygın. .net ile javayı kendi görüşlerinizle karşılaştırabilir misiniz acaba?
dotnet arkasındaki MS ne kadar büyükse javanın arkasındaki SUN da o kadar büyüktür. unixlerde java, .her zaman .net üzerine tercih edilir gibime geliyor. ayrıca java microsoftun yeni yapmaya başladığı şeyi yıllardır yapıyor. fakat boynuz kulağı geçer derler. benim baskın kanaatim gelecekte ikisinin de birbiriyle içice geçmesidir. ikiside birbirinden faydalanır.
.NET , microsoftun elinde bulunduruğu bi yazılım geliştirme ortamı. Senin bahsettiğin diller ise .NET çıkmadan öncede zaten var olan şeyler.
Ayrıca .NET de zaten hepsini yapabiliyorsak ayrı ayrı dillere ne gerek var diye düşünmek biraz yanlış çünkü .NET microsoftun elinde ve sonuçta ticari bi olay. Program yazmak isteyen herkes, .NET kullanıp microsofta para ödemek ve kendini microsofta bağımlı olarak geliştirmek zorunda değil isteyen istediği dilde istediği derleyiciyi kullanarak progrmaını yazabilir, derleyebilir.
.NET konusundaki şahsi görüşüm ise, pek fazla incelemedim 1 defa küçük bi C kodu derlemeye çalışmıştım, verdiği uyarılar ise çok güzeldi. hatırladığım kadarıyla 1 tanesini türkçeye çevirecek olursam
"Aslında C dilinde scanf diye bi komut var ancak biz onun yerine hedehödö kullanmanızı öneriyoruz" gibisinden bişeydi.
Burdan benim anladığım şey Microsoftun, C dilini asimile etmeye çalışması, programcıları kendi oluşturduğu bu C diline alıştırarak bir süre sonra bu dillerde gelişmiş olan programcıları .NET geliştirme ortamını kullanmaya mecbur bırakmak.
dostum söylediklerine katılıyorum... .net dünyası programcıların sırtına yüklenmiş bir yükten fazlası değil! aslında biz net kullanırken kendimizi değil microsoftu geliştirmiş oluyoruz. vb.net görmüştüm okulda yazdığım program framework olmayan bir bilgisayarda çalışmıyor ki ciddi anlamda işlerde nerde ozaman senin programcılığın demezmi müşteri... bende vazgeçtim vb.net den şimdi c++ öğreniyorum fenada gitmiyor. Çok sevdim C++ ı :)
İkiniz de doğru söylüyorsunuz. Ben başlarda visual c# ile yapılabilecek herşeyi c++ builder ile yapılamayacağını düşünürdüm. Ama sonradan öğrendim ki bileşen (component) denen eklentiler varmış. Anladım ki C++ builder yetermiş te artarmış ta.
_________
:ginginn:
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.