Tam Sürümünü Görmek İçin : Python'dan sonra C/C++ (?)
Selam!..
Orta seviyede python kullanıyorum ve şu yılların dili c/c++'a bir göz atmaya karar verdim. Python beni hazırcılığa alıştırdı :) mesela python kullanırken sözcük ve sayısal değerler vardı :) şimdi şu C++'a bi göz atim dedim karşıma "duble", "long", "char","enum" gibi kavramlar başımı ağrıtmaya başladı...
başınızı "abi doom3 yazacam bana c/c++ öğret" gibi saçma sapan bir soruyla ağrıtmayacağım ama;
Soru 1: C/C++ için düşük seviyeli giriş kitabı var mı? (öğrenci olduğumu hatırlatmak isterim :) )
Soru 2: Dev C++'ı bilgisayarıma kurdum ve "selam dünya" yazdırdım (ok) ama :) internetten indirdiğim kodların %99'unu derlemeye çalıştığımda "sözdizimi" hatası veriyor (damdan atlamak üzereyim) mesela nehe'deki uygulamaları (Devc++ için olanlar) bile derlemedi!...
Bu durum neden var?
her c/c++ derleyicisi(?) farklı mı yorumlar?
-e derleyici tarafında suç bendeyse John Carmak ney kullanıyor?
Soru 3: Python'da yazılan kodların c++ koduna(?) çevrildiğini duydum (işin kolayından sıyrılim) çeviri yaptıktan sonra bu c++ kodunu(?) derlesem uygulama hızlanır mı?
okuduğunuz için teşekkürler...
C C++ dilleri birçok ihtiyaç için standart çözüm sağlamaz. yapılan işe göre ek kütüphaneler kullanmak gerekebilir. tahminime göre nehe deki kaynak kodlar OpenGL gerektiriyor. o yüzden hata alıyorsunuzdur.
kitap olarak C için genel tavsiyem Kaan Aslan 'ın A dan Z ye C kılavuzu. C++ için bir tavsiyem yok diğer arkadaşlar yazabilir sanırım. Genelde C++ how to program kitabı önerilir.
Teşekkürler, fakat sorun kütüphane dosyalarını bulamaması değil çünkü hataları genellikle kütüphane dosyalarını çağırdıktan sonra veriyor... (-ki devc++'la birlikte birçok kütüphane geliyor) ama derleyici problemine birtürlü anlam veremedim...
-C/C++ dilini(?) her derleyici farklı mı yorumlar(küçük farklar (söz dizimi vb..)(?))?
evt eezgu, C++ how to program konusunda katılıyorum.Dev C++ bazen liblerden dolayı hata verebilir onu engellemek içinse örneğin Socket programlamada Socketi fln oluştrdunuz vs.. derken program bitti bi derlemişsz oda ne
[Linker error] undefined reference to `WSAStartup@8'
[Linker error] undefined reference to `gethostbyname@4'
[Linker error] undefined reference to `htons@4'
.......
Bunu engellemek için dev c++ da üst menü Araçlar/derleyici ayarlarından Bağlayıcı link ekleye "-lws2_32" eklemen yeterli olacaktır.. Bu socket hatası içn geçerli diğerlerinde lib'ini araştırman lazım
saolun arkadaşlar, peki derleyiciler arasında fark var mıdır? varsa nedir?
osx şurada c kitapları hakkında bir şeyler yazmıştım belki işine yarar:
http://forum.ceviz.net/yeni-baslayanlara-oneriler-t44920.html
Ben de senin yaptığının tam tersini yapıyorum şu an. Python'a başladım, O'Reilly'nin Learning Python adlı kitabını aldım, ona başladım çalışmaya.
Kolay gelsin çalışmalarında.
Farslan, python iyi bir tercih olmuş hem öğrenmesi kavraması çok kolay bir dil, python'un söz dizimine dikkatini çekmek isterim çünkü python'u python yapan bir özellikte bu, sözdizimi o kadar anlaşılır ki kod yazdıktan sonra görünüşü bile insanı etkilemeye yetiyor -ki python'un yapabildiklerinden söz etmiyorum bile :)... Başarılar...
acehreli
05/06/2007, 20:00
osx, dili tanimlayan bir standart var. Derleyiciler o standardi tanimladiklarini soyluyorlar ama ozellikle C++ standardi gerceklestirmesi cok zor bir standart oldugu icin hicbir derleyici tam C++ derleyicisi sayilmiyor.
Bir zamanlar Comeau'nun tek tam C++ derleyicisi oldugu soyleniyordu. Simdiki durumu bilmiyorum.
Derleyiciler soyle sapmalar gosterebilirler:
1) Bazi dil olanaklarini acikca desteklemezler. Bir ornek, sablonlarla (template) kullanilan export sozcugu... Veya, VC++6'nin desteklemedigi cogu sablon olanagi.
2) Bazi olanaklari standardi yanlis anladiklari icin hatali desteklerler.
3) Bazi olanaklari derleyicinin kodlamasinda hata oldugu icin yanlis desteklerler
4) Kendileri ek olanaklar getirirler. Ornegin 'typeof' anahtar sozcugu. Bunlari kullanirsak, programimiz tasinmaz hale gelebilir.
5) Baska?
Derleyiciden derleyiciye, yukaridakilerin karisimlari nedeniyle farkliliklar olabilir.
osx, karsilastigin hatanin ne oldugunu bilmeden ancak tahminde bulunabiliyoruz ve tahminlerimiz tutmuyor. Hatayi soylemeye ne dersin? :)
Python'la C++ arasinda genel bir arkadaslik soz konusu. Bazi C++'cilar once Python'da yaziyorlar ve ancak bir sey yavas kalirsa C++'a geciyorlar. O acidan sanslisin.
Bir arkadasim Python'da 1 saatte yazdigi kodu hizlandirmak icin C++'a gecirdigini, evet hizlandigini, ama ayni kodu C++'ta yazmanin bir gun aldigini soyledi. :)
Ali
teşekkürler bu başlık benim için çok iyi oldu, aslında karşılaştığım kesin bir hata yok.
Python'da bir süredir grafik uygulamaları üzerinde çalışıyorum (grafikler üzerinde oynama vb...), python yüksek seviyeli bir dil olduğundan uç noktalarda yavaş kalabiliyor (özellikle döngülerde)...
Python için kritik modüllerin c/c++ ile yazıldığını duydum (hız açısından) ve bu konuyu avantajlarından dolayı arştırmak istedim... Swig ile bu C/C++ - Python adaptasyonunun sağlandığını farkettim... Bu hususta bikaç C örneğini python'a modül olarak sunmaya çalışırken aklımda "c/c++ bilmeden bu iş yürümez" şeklinde bir düşünce oluştu :), rastgele c/c++ uygulamaları indirdim ve yukarıda bahsettiğim genel hatalara rastladım...
prozilium
16/02/2008, 18:40
peki şöle bi şey varmı ? c ile yazdığımız programda python kullanma olanağımız var mıdır ? varsa nasıl yapılır? teşekkürler...
acehreli
17/02/2008, 23:51
Python C'den ve C++'tan cagrilabilir. Baska dillerle de baglanabildiginden eminim. Bir kac tane baglanti:
http://www.python.org/doc/ext/intro.html
http://www.linuxjournal.com/article/8497
Ali
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.