PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Eğer kalbten inanmış olsa idik...?

koyuncusan
23/07/2003, 11:30
Merhaba....
Eğer kalbten inanmış olsa idik bir olan bir zata, ve inansaydık bir gün öleceğiz yine bir gün gelecek dirileceğiz. O dirilecek gün de ise hayat defterimiz ya da karnemiz önümüzde olacaktır. ve yaptıklarımızdan hesaba çekileceğiz. Belki buna inanmayanlar olacaktır. Haliyle zaten bulunmakta. ama şuna da inanmalıyız ve görmeliyiz ki yok olan bir şey, hiç olan bulunmuyor etramızda görüyoruz ki kurumuş bir ağaç dahi bahar mevsiminde tekrar filizlenmekte ayrıca kışın ayrılan yada kaybolan sinek taifesi dahi yazın tekrar çıkmakta.. daha bunlar gibi nice misaller verebiliriz. o zaman şu noktaya gelmekteyiz böyle mükemmel yaratılan insanoğlu, tüm mahlukat içerisinde en şereflisi olup herşey insan için düşünülmüştür. Bu durumda şimdi sizlere soruyorum hayata böyle inanmış ve böyle devam eden biri yanlış yapabilir mi? ya da yaparken rahat bir şekilde yapabilir mi? zevk ve lezzet alarak yapabilir mi? peki bu ülkemizdeki çark neden düzgün yürümüyor?
---- ülkemizde her gün yeni bir yolsuzlukla uyanıyoruz
-----Devlet kurumlarındaki gevşeklik ve dikkatsizlik, hukuksuzluk, cahillik, yolsuzluk, vs...neden...?
---- Toplumdaki düzensizlikler hak ve hukuk dışı uygulamalar nereye kadar..?
----haksızlıklara maruz kalmış olan bu masumların hakkı ne zamana kadar... ?
ve daha neler neler....işte diyorum...
Eğer bizler başta hesaba çekme inancını taşımazsak ve yüce mevlanın koymuş olduğu kanunlara ittiaat etmezsek?
Nasıl düzelecek ve nasıl doğru olanı yapacağız... inanmayan herşeyi mubah görüyor...
söyleyin bakayım nasıl düzeleceğiz ve nasıl düzelteceğiz...?
selam ve sevgi ile.....

MEHMET
23/07/2003, 11:35
hoşgeldin koyuncusan

Rapsodi
23/07/2003, 11:51
hosgeldin ama biraz derinden geldin :)

omerosmanoglu
23/07/2003, 11:55
Merhaba,

Bu durumda şimdi sizlere soruyorum hayata böyle inanmış ve böyle devam eden biri yanlış yapabilir mi?

Yapabilir tabiki geleceğini bilerek hatta kısa bir zaman sonrasını (1 hafta,1 ay...) yanlış yapan var.

ya da yaparken rahat bir şekilde yapabilir mi?

Önemli olan eylem'in yapılması değil mi.? Rahat bir şekilde veya değil, ama büyük ihtimal ile rahat olmazdı.

zevk ve lezzet alarak yapabilir mi?

Evet yapabilir.

peki bu ülkemizdeki çark neden düzgün yürümüyor?

Hımm sonuçta gelmek istediğin yer belli, sistem çürükse (sistemin en küçük parçası bireyler tabi) çark düzelmez, sistem'in en küçük parçasından başlayarak düzelmesi lazım ortamın.

Hayırdır ilk mesajında böyle bir konu açtığına göre bayağı rahatsız olmuşsun sanki cevabını da biliyomuşsunda bizimle paylaşmıyorsun ilk önce bizim fikirlerimizi almak istiyorsun gibi geldi.

Bir de ben bir şeyler sormak istiyorum;

Ceviz.NET'i nasıl buldun.? (Kişisel merak)
- Arama Motorları
- Arkadaş Tavsiyesi vs...

Daha önce buraya üyemiydin.?

Aktif katılımcı olarak değilde sadece okuyucu olarakmı katılıyordun.?

Aktif katılımcı olmaya neden veya nasıl karar verdin.

HunTER
23/07/2003, 12:33
Imanı olanlar herzaman duzgun ıs yapmazlar (bakınız madımak mahkumları, hızbullah).. Imanı olmayanlarda hep yanlıs yapmaya mahkum degıllerdır (bakınız aziz nesin, adını sayamadıgım tonla ınsan)..

Oyuzden bu tıp bı genelleme yapmak bence dogru degıl.. Yanı ıyı ımansızda olsa ıyıdır.. Kotuyse ımanlıda olsa kotudur..

Not: Tabı bahsı gecen gercek ımansa ıs degısır.. Ama gorunen okı bu memlekette ve tum ıslam dunyasında allah ınancı ınsan oldurmeye elverıslı.. (bakınız madımak otelı, ıkız kuleler)

murats
23/07/2003, 13:11
Kotuyse ımanlıda olsa kotudur..

kötü iman diye bir sey yoktur hunter.İmanı olmayan ınsan vardr.Ayrıca Allah inancı adam öldürmeye elverişli diye bir sey bence yanlış bir düşünce.Bu resmen islamiyeti kullanarak islamı kötülemektir.Öldürmek islamda vardır yok demiyorum! Ama her şeyin bir kuralı vardır.

HunTER
23/07/2003, 13:15
Bende onu dıyorum ama bu yanlıs anlasılabılıyor.. Tıpkı ımansızın kotu oldugu genellemesı gıbı..

omerosmanoglu
23/07/2003, 13:33
Herkez aynı şeyi düşünüyor o zaman önemli olan imanlı veya imansız olmak değil Nefsine hakim olmaktır.

Ansugo
23/07/2003, 13:53
Orjinal mesajı gönderen HunTER
Imanı olanlar herzaman duzgun ıs yapmazlar (bakınız madımak mahkumları, hızbullah)..

Konunun dediğin gibi iman ile bir alakası yok. Yani iyi insan olmanın veya kötü insan olmanın.

Fakat dediğin madımak oteli olayında bir hususa değinmek isterim. O olayın tamamen provokasyon olduğunu düşünüyorum. Yapmayın, etmeyin denmesine rağmen, Sivas gibi kapalı varsayılan bir şehre gelip soytarılık yapmanın manası yok idi.

Oteli yakan salakların da oteli ne için yaktığın bildiklerini de sanmıyorum.

Bir taraf yanlış yapıyor, diğer tarafta yanlışa yanlışlık ile karşılık veriyor. Sonuçta istenmeyen şeyler oluyor.

Çünkü kitleleri gaza getirmek çok kolay. Bunu sürekli yapıyorlar ve ortaya çıkan olayları ya bir taraf siyasi malzeme yapıp diğerine dem vuruyor, ya da diğer taraf yapıp diğerine. Sonuçta kazananın biz olmadığımız kesin.

[i]
Not: Tabı bahsı gecen gercek ımansa ıs degısır.. Ama gorunen okı bu memlekette ve tum ıslam dunyasında allah ınancı ınsan oldurmeye elverıslı.. (bakınız madımak otelı, ıkız kuleler) [/B]

Böyle genellemelerden kaçınmak lazım.

İmanlı ise iyidir , değilse kötüdür gibi genellemeden kaçınmak lazım deyipte üç paraf altına böyle bir genelleme yazmak çok yanlış olmuş. Verdiğin örneklerde, madımak bir provokasyon, ikiz kulelerin ise hala usame ve cetesi tarafindan yapilip yapilmadigi bile kesin değil, en azından ben halen yeterli delillerin açıklandığını göremiyorum.

Yani genellemeden kaçınalım dediğin gibi...

Mingitau
23/07/2003, 13:59
İmanın kimde olduğu da belli değildir. Bazısı ölünce bir sızı zikrini tekrar eder ,enel hak der bazısı ölünce bir sızda Allah der.

Hoşgeldiniz.

Kullar olarak biz yanlış yapmaya mahkumuz yanlıştan müstesna kılınanlar hariç...
Ki kulun yanlış yapmaması bir nevi isyandır da, ki, o sizi yaradan, "Yok mu aff dileyecek kulum" diye soruyorsa....

İyilikler bizim için,
Şu güzellikler bizim için,
Şu Batı Dağları Bizim için,
Şu Haliç' in pisliği de bizim için,
Kötülükler de bizim için,
Aldatmak aldatılma hepsi bizim için.....

Tekrar hoşgeldiniz......

HunTER
23/07/2003, 14:14
Aslında amacım genelleme yapmak degılde bı rahatsızlıgımı ıma yoluyla dıle getırmektı.. Ama dogru tekrar bakınca genelleme yapmısım gıbı..

EAN
23/07/2003, 14:23
Orjinal mesajı gönderen Axion
enel hak der

Cehaletime bağışla, bunu söyleyen kimdi?

koyuncusan
23/07/2003, 14:49
merhaba...
arkadaşların ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ediyorum.. ve hepinizi hoşgördüm... gerçekten de sanal alemde olsa dahi yine de güzel duygular yaşatıyor insana..(gerçek aleme nazaran)
sessiztetik, Rapsodi, Axion ve diğer arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum... en başta niyet ve amacım şu idi.. sizlere bir nebze olsa dahi katılmak ve bilmediklerimizden istifade etmekti. çünkü biliyoruzki doğrular, gerçekler ve hakikatler tek bir şahısta değildir...ve olamazda... inanıyorum ki hepimizdedir.. ve bir araya getirerek tamamlıyoruz..işte bende bundan dolayı gelin bu gerçekleri ve güzellikleri bir araya getirelim ve tamamalayalım diyorum....
amaç imanlı ve imansız olmanın ötesinde iman ile inanç ile ne hale geliyoruz o (iman) olmadan ne haldeyiz ona bakılması gerektiğine inanıyorum..
hatta diyebilirim ki imanın kimde olacağını dahi bilemeyiz. (Axionun dediği gibi) o halde bizim yapmamız gerekenler var ama neticesini de bilmediklerimiz de var? bu şuna benzer bir anne çocuğuna bir vazife verebilir ama ne mükafatını vereceğini çocuğu bilmeyebilir... ama bir gerçek ki her yapılanın ve her hizmetin bir karşılığı vardır... işte biz karşılığını ne olacağını ve ne kadar olacağını bilmeyebilir.. ama inanıyoruz ki ( ve adalet-i mahza gereği) mükafat olacaktır...
her gün neler neler le karşılaşıyoruz ve anlam vermeye çalışıyoruz peki hiç düşündük mü verdiğimiz anlamlar ne ölçüde ve istenilen noktada mı...
elhasıl inanan nasıl yaşıyor ve inanmayan nasıl yaşıyor.. eksi ve artılar nelerdir bunlara bakmalıyız... eksiler şahıstan mı yoksa başka etkenlerde mi...?
bazı arkadaşlar bazı gerçekleri gözardı etmekte diye düşünüyorum güzelikler iyilikler şahıslarda bina edilmez ... onlar belki o güzelikler ve iyilikler le ayaktadır... bizler dinimizi inancımızı (bilmeyen cahillerden hizb. vs) öğrenmedik ve onlardan da öğrenmeyeceğiz (bu mesaj hunter içindi)
amacım kimseyi iğnelemek değildir.. sadece bildiğimi söylemektir....
ömerosmanoğlu... size şunu diyebilirim... bir arkadaşımın tavsiyesi ile sizlerle beraber olduğumu söyleyebilirim... yeni okudum ve yazmaya başladım... umarım devamını getiririm... amaç ise başta izah etmiş bulunmaktayım...
hepinize teşekkür ediyorum...selam ve sevgi hep sizlerle olsun...

acelya
23/07/2003, 15:08
Orjinal mesajı gönderen EAN
Cehaletime bağışla, bunu söyleyen kimdi?

"Enel Hak" diyen kişi Hallacı Mansur`du sanırım.

Adrenalin
23/07/2003, 16:17
Vay be :) Bu arada acelya o ne güzel avatar :1:

acelya
23/07/2003, 16:58
Sağ ol Adrenalin :cool:

Bu arada ilk yorum senden geldi. :)

Bu avatarın hazırlanmasında yardımcı olduğu için MUBNET`e bir kez daha teşekkür ediyorum...

(Karşında kamera görürmez "Almanya`daki teyzeme selamlar" der gibi oldu ama MUBNET`i anmamak olmazdı. Verdiği emeğe saygısızlık olurdu sanırım.)

EAN
23/07/2003, 17:02
MUBNET'mi çizdi bunu?

Çok güzel olmuş ellerine sağlık.

acelya
23/07/2003, 17:07
:) :) :)

Hayır MUBNET çizmedi. O işin montaj kısmı ile ilgilendi.
Ben sadece resmi buldum ama resmin hazırlanıp buraya konması işi MUBNET`e ait.

acelya
23/07/2003, 17:08
Bu arada EAN sen de yorum yapan ikinci kişi oldun. :cool:

HunTER
23/07/2003, 17:16
Bu avatarı gordukce dıkkatım dagılıyor, konuya odaklanamıyorum.. Kaldırılması taraftarıyım :)

acelya
23/07/2003, 17:22
Orjinal mesajı gönderen HunTER
Bu avatarı gordukce dıkkatım dagılıyor, konuya odaklanamıyorum..

Şimdi bu cümleden iki anlam çıkıyor:

1) Avatardan gözünü alamadığın için dikkatin dağılıyor olabilir. :p

2)Beğenmedin ve de itici geldiği için dikkatin dağılıyor. :(

Ben hangisini anlamalıyım? :)

HunTER
23/07/2003, 17:42
Eh ıkıncısı dıyecek kadar aptal olmadıgıma gore gerıye bır secenek kalıyor :)

fatihhayri
23/07/2003, 18:20
konunun bi başına baktım ve bide sonuna alaka kurabilmek için hala uğraşıyorum.:garip:

Adrenalin
23/07/2003, 18:33
:) Çok deneme burası Ceviz Forum :))) Burda nelere şahit OLDUM BEN.

Sahin
24/07/2003, 02:23
"Enel Hak" diyen sadece Hallacı Mansur değil, tasavvufa gönül vermiş çoğu kişinin varmak istediği nokta olduğu için Mevlana'dan Yunus Emre'ye bir çok kişi söylemiştir bu sözü.

Ayrıca bir çok noktada sevgili Hunter'e katılıyorum, iyi ya da kötü olmak için inanç ve iman kriter değildir.

Bir insan Allah korkusundan ya da cehennem korkusundan ya da cennet isteğinden kötülük yapmıyorsa bunda korku ya da istekler söz konusu, diğer bir insanda inançsız ama vicdanı ve kişiliği el vermediği için kötülük yapmıyorsa bunda ne söz konusu? Bu imanlıdır kötülük yapmaz, bu inançsızdır kork allahtan korkmayandan mı diye düşünmek gerekir?

Eğer kalpten inamış olsaydık demiş koyuncusan arkadaş eğer kalpten inamış olsa idik inancımız uğruna yaptığımız her şey mubah mı sayılırdı? İnsanca yaşamanın kriteri iman ve inanç mıdır vicdan ve sağduyu mu?

...

Sen avatarınımı değiştin Açelya?

Rapsodi
24/07/2003, 08:49
vicdani bize birakan kim?ya da vicdanin olcusu ney?yani bir insan kendi vicdanina gore iyilik yapiyor olabilir ve vicdani rahat olabilir ama diger taraftan bu iyi vicdandan kotu manada etkilenen biri de olabilir,

Sahin
24/07/2003, 10:22
Yolda 2-3 yaşında bir çocuk koşuyor, 20 yaşında bir çocukta buna çelme takıyor ve küçük çocuk cam kırıklarının üstüne düşüyor elleri, kolları, dizleri kan içinde. Sen ve ben olay anında ordayız ve şahit oluyoruz olaya, sen koşup küçük çocuğa yardım etmeye çalışıyorsun, burda hiç bir inanç iman sana bunu emretmiyor, vicdanının sesini dinliyorsun, bende gidip çelme atan çocuğa vurmaya başlıyorum sağduyum böyle yapmam gerektiğini söylüyor.

Vicdanı insana özel bir şey olarak verilmemiştir, her insanda az ya da çok vardır ama yaşam koşullarına, çevreye, aileye bağlı olarak artmış ya da eksilmiştir, sende çok bende az, çelme atan çocukta yok denecek kadar az olabilir ama bu hikayedeki gibi basitçe ölçebilirsin. Ölçemez misin?

acelya
24/07/2003, 10:34
Orjinal mesajı gönderen Sahin

...

Sen avatarınımı değiştin Açelya?

Bu benim ilk avatarım. Daha önce avatar alanım boştu. :)

Sahin
24/07/2003, 10:38
Hayırlı olsun, daha ne avatarlarını göreceğiz senin :)

acelya
24/07/2003, 10:57
Sağ ol Şahin (ağabey) -parantezleri kaldırırp kaldırmamak konusunda kararsız kaldım, çünkü yaşını bilmiyorum. Bilmeden saygısızlık yapıyor olmayım. :confused:

"Daha ne avatarlarını göreceğiz..." derken belli bir müddet sonra bu avatardan sıkılırsın mı demek istedin? Umarım sıkılmam. Ya da daha iyisini bulana kadar bu avatardan asla vazgeçmem. Çünkü bu avatar tam beni anlatıyor. Benden başka avatar okumasını bilen varsa, karakter tahliline başlayabilir. :cool:

koyuncusan
24/07/2003, 11:17
ben de biliyorum herkeste vicdan olduğu.. vicdansız kimse de yoktur var ise de insanlık namına herşeyi bitiren yoksayan firavunlar nemrutlar olabilir. çünkü ilahlık tasladıklarından acizyet namına bir şey kendilerinde olmasını istemezler...
şimdi iyi de vicdan var... peki neden bu vicdan sende daha duyarlı bende ise daha ilgisiz...? haliyle bu kişinin düşüncesinden hayat felsefesinden, inanmış olduğu kritelerden hayatını idame ettirmekte ve şekillenmekte... şurada yanılmayalım herkeste değişmeyenlere karşı aynı hisler bulunmakta. ne gibi mesela zor durumda olan birine karşı haliyle acırız bu hemen hemen herkeste bulunur... peki biri hırsızlık yapmak istediğinde bu düşünce kişiye göre değişmekte.. bazıları hoş karşılamazken bazıları ise zevk alarak yapıyor peki bunu yapan vicdansız mı? tabi ki değildir. o zaman şu noktaya gelmiyor muyuz? evet yapılan bir fiilliyat var ama neticesi ise menfidir. bunu yapan bilerek yanlış yaptığını düşünüyorum...bu konu sadece hırsızlık olarak düşünülmezsin.. bu herşey olabilir.. başkasının hak hukukuna dikkat etmek, kimseyi incitmemek vs. gibi..
bende biliyorum ki inanmayıp ta çok güzel hasletleri olan insanlar vardır.. ama şunu unutmayalım ki bizler de olan o güzellikler inancımızla zirvelere götürüyor bizi...
gezgin şunu diyor eğer kalbten inanmış olsa idik inancımız herşeyi bize mubah mı edecekti ? tabi ki hayır olacak... inanc bize her şeyi mubah yada yasak etmiyor. bizlere yol gösteriyor. yapıp ve yapmamız gerekeni söylüyor. peki bizler de bu yola çıkmış ve söylenenleri gerçketn kalbten inanmış olsa idik o zaman daha çok dikkat edecektik..
bir çok sözler laf olmanın ötesine gitmiyor orada boş kalıyor. eksiğimiz icraata geince duruyoruz...
gelin...!!!
bizler imanla ala-yı illiyine (en yüksek makam) çıkıyoruz dikkat edin başka bir unsur değil imanla...ama hakiki imanla..peki küfür ise insanı ancak bir canavar yapar... insandaki tüm hisler kapanacaktır. çünkü herşey nefis namına olacağından inkişaf etmeyecektir...
açelya bayağı dikkat çektirdin.. herkesin dikkati senin üzerinde nazara gelebilirsin :))
sanırım avatar güzelliğine kapıldı millet... hayırlısı diyeim...
vesselam

Ansugo
24/07/2003, 20:06
Orjinal mesajı gönderen acelya
Sağ ol Şahin (ağabey) -parantezleri kaldırırp kaldırmamak konusunda kararsız kaldım, çünkü yaşını bilmiyorum. Bilmeden saygısızlık yapıyor olmayım. :confused:

Şahin'e, ağabey yerine amca demek daha yerinde olacaktır :p

EAN
24/07/2003, 20:11
Ağabey diyelim kısaca..

Hem karizmatikte olur.. Derin bir anlamı var :D

Mingitau
24/07/2003, 20:20
Sanırım Şahin Kardeş dememizden ya da Şahin dememizden Şahin mutlu olacaktır :kihkih:

Sahin
25/07/2003, 00:29
Koyuncusan çoğul platformda ikili tartışmaya girmek istemem ama inanç bize yol gösteriyor yapmamız ve yapmamamız gereken şeyleri söylüyor diyorsun, inançsız kişiler ise bunu kimse söylemeden yapabiliyor farkı nedir? İnançla yaptığında neden zirveye çıkasın ki aynı işi aynı şekilde yapıyorsun? Ama senin bahsettiğin kendi inancın yani herkes benim gibi düşünmeli gibi bir olay.

İmanı inancı sorgulamak kimsenin haddine değil, hesabı soracak kimsede yok aramızda o zaman kişinin inancından bana ne? Ayinesi iş değil midir kişinin iyi olmanın kıstası inanç mıdır? Herksin dini kendine değil midir? Din allah ile kul arasında değil midir?

O zaman neden bu kadar imanı, inancı her olaya karıştırmak?

İman olarak bahsettiğin sadece allaha iman mı? Amentu mu?

"bizler imanla ala-yı illiyine" ile başlayan paragraf ise tamamen ajite, ne diyebilirim ki?

Konu içindeki ayrıntıya cevap:
Yaşım 32 dileyen dilediği gibi hitap edebilir, hitabına göre karşılık bulur...

mustafa
25/07/2003, 01:00
lüzumsuz giriş, lüzumsuz sözler. bize bir şey kazandırmaz, sana bir şey kazandırmaz. ceviz'den başka bir yerde olsaydın, belki karizma kazandırırdı.

ne yazdığınla değil, niye yazdığınla ilgilenirsem eğer, çok zor bir durumda kalıyorsun anlayacağın.

koyuncusan
25/07/2003, 12:35
mustafa kurdoğlu yukarıda yazdığını bana yazmış isen derim ki.. dostum benim karizmam bana yeter ve ben başka karizmalara da ihtiyaç duymuyorum...
ayrıca yorumunu za da saygı duyuyorum.. girişim luzumsuz olduğunu ya da luzumlu olduğu hiç önemi yok.. önemli olan konu hakkında fikir yürütebilmek....
gezgin ikili tartışma ortamı çıkarmaya çalışan biri değilim... sadece yorum yaparım.. sanırım siz konu dan uzaklaşıyorsun içine bir türlü giremediniz... girmeyebilirsiniz de
ayrıca yeni üye olanları pek dikkate almıyor bazı eski üyeler.. yoksa biz daha çok yiyip içmeliyiz ki bizlerde dikkate alalım.. bu değerlendirme belki de mesaj sayısına bağlı kalıyor...
hadi bol bol mesaj atalım... bakalım ne kazanmış olacağız.. bakarsın bi hediye almışız....:p

acelya
25/07/2003, 15:14
Bir zamanlar "Riziko" isimli bir yarışma programı vardı. Bu programın sunucusu Serhat Hacıpaşalıoğlu programına gelen yarışmacılara hep isimleri ile hitap ederdi. İsimlerin sonuna hanım, bey gibi eklemeleri yapmazdı. Bu benim çok tuhafıma giderdi. Çünkü programa katılan bazı yarışmacıların yaşları kendisininkinden oldukça büyük olabiliyordu. İnsanın, babası yaşındaki insanlara direkt olarak isimleri ile hitap etmesi aldığımız terbiyeye ve geleneklere aykırı gibi gelirdi bana.

Yabancı toplumlarda çocuk, annesinin ya da babasının arkadaşlarına hatta ağabey ve ablalarına genelde ( genelde diyorum çünkü, istisnai durumlar vardır belki benim bilmediğim) isimleri ile hitap ederler. Riziko da aslen yabancı kökenli bir program olduğu için (orjinal adı Jeopardy idi sanırım) sanırım formata bağlı kalmak istediler. :confused:

Bu şekilde hitap tarzını tasvip etmediğim için "ağabey"deki parantezler konusunda kararsız kaldım. Ama burda herkese kullanıcı adı ile hitap ettiğimden isimlerin sonuna bir ekleme yapmak sanırım gereksiz bir ayrıntı olur. Kısacası parantezler konusunda sorduğum soruyu geri alıyorum.:cool: :sus:

Sahin
26/07/2003, 01:24
Boşver koyuncusan forum burada dilediğin gibi yaz...

Şimdi iyice konu kayacak ama Açelya, keşke herkes Serhat'ın yaptığını yapsa yapmacık bir durum oluşmazdı... Abi, abla, amca, dayı, hocam şu bu gibi sıfatlar kullanmak zorunda kalmazdı kimse.

İstisnasız herkese ismi ile hitap edilir buralarda hatta anne babasına bile ismi ile hitap eden var ve bundan kimse gocunmaz. Öğretmeninin ismi ne örneğin Ali, ismi Ali olan öğretmenine Ali dedin diye niye gocunur öğretmenin? Neden öğretmenini görünce önünü iliklemek gelir aklına öğrencilerin? İki düğme ilikledin saygılısın, iliklemedin vay terbiyesiz vay.

Sencede bizdeki saygı adına yapılan çoğu davranış şekilcilikten ileri gitmiyor mu?

ee++
26/07/2003, 01:36
Orjinal mesajı gönderen Ansugo
Şahin'e, ağabey yerine amca demek daha yerinde olacaktır :p

Aman ha...........

Boşver koyuncusan forum burada dilediğin gibi yaz...

Şimdi iyice konu kayacak ama Açelya, keşke herkes Serhat'ın yaptığını yapsa yapmacık bir durum oluşmazdı... Abi, abla, amca, dayı, hocam şu bu gibi sıfatlar kullanmak zorunda kalmazdı kimse.

İstisnasız herkese ismi ile hitap edilir buralarda hatta anne babasına bile ismi ile hitap eden var ve bundan kimse gocunmaz. Öğretmeninin ismi ne örneğin Ali, ismi Ali olan öğretmenine Ali dedin diye niye gocunur öğretmenin? Neden öğretmenini görünce önünü iliklemek gelir aklına öğrencilerin? İki düğme ilikledin saygılısın, iliklemedin vay terbiyesiz vay.

Sencede bizdeki saygı adına yapılan çoğu davranış şekilcilikten ileri gitmiyor mu?

Diğer yonden de düşünülebilir. Belki oradakiler yanlış yapıyor da biz doğru yapıyoruz... Bunu nasil bir kalıba koyabiliriz ki?... Nerede yazıyor bunun eğrisi doğrusu? (Dini kitabını temel alan adam için kitabında yazanlar bir önem teşkil edebilir tabi.. Ya da başka kitaplara da dayanabilir, ama onlara neden dayandığını nasil açıklar bilemiyorum...)

Ben mesela bazı hocalarımın, büyüklerimin yanında ayağa kalkıyor, ceketimin önünü ilikliyor ve kendime çeki düzen veriyorsam bunu bazen samimi olarak bazen istem dışı bazen de zorla yapıyorum. Sonuçta bazen isteyerek yapıyorum ve bunu da şekil olsun diye yapmıyorum. Tanışma fırsatı bulduğum bazı insanlar var ki onlara saygımı bir şekilde göstermek, onların karşısında peşmerge gibi olmamak, onların bana gösterdiği ilgi alakayı mümkün olduğunca karşılık verebilmek istiyorum. Bu çabamda da ceketimin önünü iliklemişim, "efendim", "hocam" demişim bana hiç koymuyor, hatta işte dediğim gibi hoşuma gidiyor...

Sahin
26/07/2003, 01:53
Orjinal mesajı gönderen ee++
Aman ha...........

Bu aman ha yüzünden nerdeyse 1 yıldır konuşmuyoruz ee++ ile hatta nadir karşılıklı yazıyoruz bu da onlardan biri olacak...

Eğer ki içinden gelerek yapıyorsan şartmı önünü iliklemek şart mı bir sıfat kullanmak? Bir şekle bir kalıba girmek şart mı?

Başka türlü saygı ifade edilemez mi? İsminin söylenmesi insanın neden zoruna gider? Adam 60 yaşında ben 30 soruyorum ismin ne? -David, Merhaba David tanıştığımıza sevindim, -bende. Ya da -ismim Hasan, merhaba Hasan senle tanıştığımıza sevindim, Hasan yüzüme bile bakmaz sanırım. Ama Hasan'sın sen amcam dayım değilsin ki sana Hasan amca, Hasan dayı diyeyim.

Mantığı konusunda çok düşünmediğimizden bize doğal geldiği için bu olay böyle...

ee++
26/07/2003, 02:00
Bu aman ha yüzünden nerdeyse 1 yıldır konuşmuyoruz ee++ ile hatta nadir karşılıklı yazıyoruz bu da onlardan biri olacak...

Demek ki dikkat etmek lazım bazı şeylere...

Eğer ki içinden gelerek yapıyorsan şartmı önünü iliklemek şart mı bir sıfat kullanmak? Bir şekle bir kalıba girmek şart mı?

Başka türlü saygı ifade edilemez mi? İsminin söylenmesi insanın neden zoruna gider? Adam 60 yaşında ben 30 soruyorum ismin ne? -David, Merhaba David tanıştığımıza sevindim, -bende. Ya da -ismim Hasan, merhaba Hasan senle tanıştığımıza sevindim, Hasan yüzüme bile bakmaz sanırım. Ama Hasan'sın sen amcam dayım değilsin ki sana Hasan amca, Hasan dayı diyeyim.

Mantığı konusunda çok düşünmediğimizden bize doğal geldiği için bu olay böyle...

Anlatamadım galiba. Ben o tabulaşmış durumda bulunduğumu da söyledim; ama kendi içimden gelerek yaptığımı da duruma göre.. Ben bu hal değişikliğimi karşımdaki insanın intiyacı olduğu için ya da böyle bir şey istediği için yapmıyorum, kendi içimden geldiği için yapıyorum ve bunun da gerekçesini açıklamaya çalıştım. Saygı duyduğum insalara karşı saygımı elbette başka yollarla da gösterebilirim ve gösteririm de, ama konu bağlamında konuştuk...

Sahin
26/07/2003, 02:12
Her ne kadar karşıdaki beklemesede desek bu konuda karşıdaki mutlaka bekliyor, sende, bende, o da. Huy huy :)

ee++
26/07/2003, 02:16
Eh artık, onu da yaşamış olan ben bileyim...

Neyse, yarın yola gidecem, gece gece söz hakkı çıkmasın daha fazla... :)

Cümleten sevgiler...

Zerzevat Adam
26/07/2003, 02:25
Konuyu pek okuyamadım da bir not düşmek istedim ülkemin güzel insanları bazen mesela oyun serverlarında admin kişilere yada forumlarda adminlere yada maç yaparken topun sahibine ABİ derler....

sözüm meclisten dışarı da

Neden böyle bir poh pohlama havası yaratılır, biz buna pohpohing diyoruz ingilizcede

Sahin
26/07/2003, 02:30
Hadi iyi yolculuklar :)
Sevgiler...

acelya
26/07/2003, 10:23
Orjinal mesajı gönderen omerbalyali

sözüm meclisten dışarı da

Söylediklerinin sonuna bu sözü eklemiş olman iyi olmuş. Çünkü "ağabey" desem mi acaba..." diye düşünenlerin aklında soru işareti oluşmasına sebep olan şeyin, karşısındakinin yetkili bir insan olmasından kaynaklanan bir durum olmadığını anlatmakla uğraşmak istemem şahsen. Lütfen gereksiz senaryolar üretmeyelim. Ayrıca sorumu geri aldığımı da söylemiştim.

Neden böyle bir poh pohlama havası yaratılır, biz buna pohpohing diyoruz ingilizcede

"Pohpohlamak" kelimesinin Türkçe anlamını versen anlarım ama...

Başkalarının adına konuşmayı istemem ama ben kendi adıma saygının büyük bir gereklilik olduğu inancına göre büyütüldüm. Bana saygının gerekliliği anlatılırken bunun asla şekilcilik değil, tam aksine karşımdakini önemseme anlamında olduğu anlatıldı. Ayrıca bana öğretilen bir şey var; o da saygının sadece büyüklere gösterilmediğidir.

Sofrada sadece büyükler konuşmaz bizde. Küçüklerin de söz hakkı vardır. Ama saygı gereği sözde büyüğe öncelik verilir ve konuşan bir insanın asla sözü kesilmez.

Hocalarımın önünde kılık kıyafetimi hiçbir zaman düzeltmedim ama hocalarım sınıfa girdiğinde ayağa kalkmayı bir görev gibi bildim. Çünkü şimdiye kadar adı öğretmen olan ama içi boş insanlardan değil, her şeyi ile öğretmenlik sıfatını hak eden insanlardan eğitim aldım. Ve bu insanların da her zaman saygıyı hakketiğini düşünerekten sınıf olarak sadece hocamız içeri girdiğinde değil, sınıftan çıkarken de ayağa kalkardık. Hiçbirimiz de bundan bir rahatsızlık duymazdık ve içimizden gelerek yapardık bunu.

Japonlar`ın bir adeti vardır, şu an hâlâ geçerliliğini koruyor mu bilmiyorum ama odadan çıkarken kişinin arkasını dönerek odayı terke etmesi saygısızlık olarak görülür. Bu benim çok hoş gitmiştir. Uygulamayı çok isterdim...

Neyse fazla uzatmayım.
Çok rahat sayfalarca yazı yazarım bu konuda ama...

Saygının şekilcilik anlamında mı yoksa insanın içinden gelerek mi yapıldığı çok kolay anlaşılır bence. Ben "ağabey" deme düşüncemin yanlış anlaşılmalara meydan vereceğini, kiminin bunu ev sahibini pohpohlamak, kiminin de bir samimiyetsizlik olarak algılayacağını hiç düşünmemiştim. Gerçekten çok kırıldım ve de üzüldüm. Ama hiç merak etmeyin, dersimi aldım...

Ansugo
26/07/2003, 10:48
Orjinal mesajı gönderen omerbalyali

Ona öyle birşey denmiyor efendi.

"Ağbi" genel bir laf olmuş oturmuştur. "Yav", "Yahu", "Alo" gibi birşeydir. Yaşıtlar birbirilerine, büyükler küçüklere, küçükler büyüklere, hatta erkekler kızlara bile söylüyor.

Bunun pohpohla alakası yok. Senin örneğinde eğer onlara yağ çekiliyorsa bu abi kelimesi yüzünden değil, onların niyetlerinden. Onların niyetinin agbi diyerek pohpohlamak olduğunu nereden çıkardın ki?

HunTER
26/07/2003, 10:55
Ya dıyın rahatca.. Kıme nekı? Oyle degılmı sahın abı :)

MUBNET
26/07/2003, 11:21
--GENEL--
Saygı genelde bizimtoplumuzda gelenek, örf ve adetlerle özedeşleşmiş bir durumdadır.Bu da saygının daha çok biçimsel veya alışkanlıklara bağlı olduğunun bir belirtisi hatta göstergesidir.Eğer herhangi bir yaşta, herhangi bir insana eşit ve adaletli olarak gereken saygıyı gösterebiliyorsak, işte, bu gerçek saygıdır.

Ayrıca yaş ile hiç bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum.Çünkü 50 yaşına gelip de bir nebze saygı görmeyi haketmeyenler ve buna karşılık olarak 10 yaşında bir çocuk olup neredeyse eli öpülecek kadar saygıyı hakeden insanlar var.

Zaten saygıyı yaşa göre duyuyorsak, o zaman bu saygı değil, (afedersiniz - sözüm meclisten dışarı) maskaralıktır.