Tam Sürümünü Görmek İçin : uçbirim'de neden make komutu çalışmaz?
ankakusu
02/06/2007, 17:54
merhaba ben ubuntu kullanıyorum ve neden 'make' komutu çalışmadığı hakkında bir bilgisi olan var mı?
aynen şöyle uçbirimde yazdığım komut:
$make
hata:
sh: make: command not found
Make paketini yuklemezsen calismaz.
ankakusu
02/06/2007, 18:14
make paketini synaptic'ten yiklemeye çalıştım, make deyip arattım ama bana hiçbir şey döndürmedi.
synaptic olmadan make dosyasını nasıl yükeleyebilirim?
bir bilgisi olan var mı acaba?
sağolun...
sudo apt-get install make
ankakusu
02/06/2007, 18:40
PuZZle,
öncelikle sağ ol. şu an alıgıladı make dosyasını.
Ben kodun ne anlama geldiği hakkında mini bir araştırma yaptım.
sudo: super do anlamına geliyormuş.
apt: advanced packing tool anlamına geliyormuş ve debian'la ilgili bir şeymiş bu.
Ubuntu Linux çekirdeğini kullanılarak oluşturulmuş bir işletim sistemi. Ubuntu'nun yanlış hatırlamıyorsam Debian paketleri var. Ubuntu ve Debian'ın arasındaki bağlantı ne? Debian da bir işletim sistemi miydi acaba?
dEbian paketleri eğer benim ubuntu'da yoksa o zaman programlala ile ilgili paketler benim bilgisayarda mevcut olmuyor mu yani?
Debian ve Ubuntu birer GNU/Linux dagitimlaridir. Debian'in kendi paket sistemi dpkg vardir. apt-get paketleri kolayca kurmaya yarayan bir uygulamadir.
Ubuntu Debian tabanli bir dagitimdir. Yani Ubuntu, Debian'in paket sistemi olan dpkg'yi kullanir. Ubuntu'nun kendi paketleri vardir, Debian'in kendi.
Programlama ile ilgili paketlerden neyi kastettidigini anlamadim. Ubuntu'da Debian'da paketleri bakimindan baya zengin dagitimlardir. Aradigin cogu seyi resmi depolarinda bulabilirsin.
ankakusu
02/06/2007, 22:26
sağol PuZZle,
şöyle bir bilgi hatırlıyorum:
programlama için paketler vardır. Hani linux'da yazılım yapmak için bazı programların yüklü olması gerekiyor ya işte bazı dağıtımlarda programlama için gerekli olan yazılımlar yüklü olarak geliyor. Şimdi bende make dosyası hali hazırda yüklü olmayınca bende bu programlar yüklü değil diye düşünmüştüm.
Ama gerekliyse yüklenmesi o kadar da zor olmuyor tabii.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.