Tam Sürümünü Görmek İçin : Bandwidth Problemi ?
Sevgili arkadaşlar.Bir forum sitem var.10 bin küsür üyem var ve 4-5 saat timeout ile gün boyu 800 kadar online gözüküyor.Ama sorunum şudurki ayda 30 gb kadar bandwidth tüketiyor ve entrasan yanı bunun yarısından fazlasını USA tarafından harcanmış gözüküyor.Yani google amca olsa gerek.
http://www.forumportali.net/resim/Purrint029.jpg
Buna nasıl bi önlem alabilirim.30 gb bw var resellerımda tamamı foruma gidiyor.Hatta ayın son 2 günü sıkıntı yaşıyorum..:garip:
x1bx00x0a
28/05/2007, 22:20
google'ı banla :D
google'ı banla :D
ya aslında onuda tam olarak olmasada kısmen yapmaya çalıştım :D eskiden şu kdr üye şu kadar robot diye yazan yerde bi dünya robot vardı artık hiç yok :kuul: ama yinede sorun düzelmedi :garip:
ben de benzer bir sorundan muzdaribim. 2000 ortalama ziyaretçi alan sitem var 30-50 gb bandwith yiyor, normal mi ?
ben de benzer bir sorundan muzdaribim. 2000 ortalama ziyaretçi alan sitem var 30-50 gb bandwith yiyor, normal mi ?
Ziyaretçi başına ortalama 20 MB demek. Multimediası,flashı bol sayfaların 1 MByi rahatlıkla geçtiğini düşünürsek normal olabilir, olmayabilir de :) İçeriğe bakar.
Bu sorunu çoğu kişi yaşar.
Sitende büyük boyutlu dosyalar kullanıyorsan.Mesela 200-300kb veya daha büyük logolar,flash dosyaları kullanıyorsan her giren kişiyede otomatik ineceği için trafik aşırı olacaktır.
Sana tavsiyem resimlerini oldukça başka sitelerden göstertmeye çalış.Mesela imageshack.us önerebilirim.
Günlük 3000tekilli sitemde bile resimlerini silmeden sorunsuz gösteriyor :)
Flashlar içinde yine imageshack.us tavsiyemdir.Dosyalar ufak gözükür fakat çok sayıda giren olunca damlaya damlaya deniz olur ve trafik miktarın biter.
Kolay gelsin
Bu sorunu çoğu kişi yaşar.
Sitende büyük boyutlu dosyalar kullanıyorsan.Mesela 200-300kb veya daha büyük logolar,flash dosyaları kullanıyorsan her giren kişiyede otomatik ineceği için trafik aşırı olacaktır.
Sana tavsiyem resimlerini oldukça başka sitelerden göstertmeye çalış.Mesela imageshack.us önerebilirim.
Günlük 3000tekilli sitemde bile resimlerini silmeden sorunsuz gösteriyor :)
Flashlar içinde yine imageshack.us tavsiyemdir.Dosyalar ufak gözükür fakat çok sayıda giren olunca damlaya damlaya deniz olur ve trafik miktarın biter.
Kolay gelsin
zaten dediğim gibi forum sitesi.Banner vs. den başka birşey yok resim anlamında.Kullanıcıları eklenti vs. yüklemeside aktif değil.Zaten görüldüğü gibi Amerika yiyor bütün trafiği.Bi Türk sitesinde Türkiyeden yese o kdar anlarım ama Amerika yiyince bütün trafiği robotlara bi önlem almak gerektiğini düşünüyorum..:(
Google Webmaster Tools (http://www.google.com/webmasters/sitemaps)'a üye ol. Buradan bir site haritası oluşturup kaydet ve Diagnostic > Crawl Rate kısmından GoogleBot'un dolaşım hızını slower olarak ayarla. Böylece GoogleBot'un sitende dolaşım hızı ve sıklığı düşecek. Bu durumda da yeni konular için Google'ı bir şekilde pinglemen gerekebilir. Bu arada hiç forum yönetim paneli kullanmadım ama forumlarda da bloglar gibi arama motorlarını ping etme özellikleri varsa bunu kapatabilir veya sıklığını azaltabilirsin.Diğer botlar için de bazı hız kesme önlemleri vardı arayarak bulabilirsin.
Ayrıca forum sitenin HTML kodlarındaki gereksiz boşlukları silerek de az da olsa biraz bant genişliğinden kurtarabilirsin.
hostslope
31/12/2007, 14:53
Eğer google''nin siteni indexlemesini istemiyorsan onu engelleye bilirsin robots''dan Ama bu senin zararına yol acar neden kaynaklandıgını ögrenmek istiyorsan denemeye deger:D
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.