PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C Programlama Dilinin gelecegi ?

TuxAttack
25/05/2007, 12:39
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=printArticleBasic&articleId=9020942

yorumlarinizi bekliyorum..

acehreli
25/05/2007, 20:14
Bir cok alanda C'den daha kullanisli diller oldugu icin C'nin oralarda kullanilma sansi kalmiyor. (Yazida gosterilen web programlama gibi...)

Ama benim gordugum kadariyla C hAlA donanima yakin ortamlarda cok gecerli.

Ali

realist
26/05/2007, 02:58
Haltetmiş onu diyen. (Daha kibar biçimde söylemek isterdim, beceremedim.)

Programlama dilleri bilgisayarların çalışma mantığına yakınlıklarına göre üçe ayrılır:

1. Assembly türevleri
2. C
3. Diğerleri

C++, C ile isim benzerliği dışında ilgisiz, bambaşka yapıda bir dildir. (Temiz kodlandığı sürece OOP'nin tartışmasız en hızlısı, hakkını yemeyelim.
)
C#, Java'nın kalitesiz taklididir, o da C ile bağlantısızdır. (Microsoft'un diğer çöpleri gibi geleceği parlak, para kazandırır yani, öğrenin.)

Anladığım kadarıyla o makaleyi çıkartan Mary Brandel'in programlama diyince algıladığı; hazır bileşenleri ihtiyaca göre birleştirip satmaktan ibaret. Veritabanından data çekip kullanıcıya göstermek, girilen veriyi de veritabanı "component"ine teslim etmek gibi işlerde C kullanmak anlamsızdır. C ile GUI kodlamak dahi hamallıktır.
Dünyadaki tüm programlama dillerini "hangisinin bir süre sonra yokolması ihtimali en yüksektir" şeklinde sıralamaya koymamı isteseniz, C'yi en sona yazarım.

mustaine
26/05/2007, 03:40
Haltetmiş onu diyen. (Daha kibar biçimde söylemek isterdim, beceremedim.)

Programlama dilleri bilgisayarların çalışma mantığına yakınlıklarına göre üçe ayrılır:

1. Assembly türevleri
2. C
3. Diğerleri

C++, C ile isim benzerliği dışında ilgisiz, bambaşka yapıda bir dildir. (Temiz kodlandığı sürece OOP'nin tartışmasız en hızlısı, hakkını yemeyelim.
)
C#, Java'nın kalitesiz taklididir, o da C ile bağlantısızdır. (Microsoft'un diğer çöpleri gibi geleceği parlak, para kazandırır yani, öğrenin.)

Anladığım kadarıyla o makaleyi çıkartan Mary Brandel'in programlama diyince algıladığı; hazır bileşenleri ihtiyaca göre birleştirip satmaktan ibaret. Veritabanından data çekip kullanıcıya göstermek, girilen veriyi de veritabanı "component"ine teslim etmek gibi işlerde C kullanmak anlamsızdır. C ile GUI kodlamak dahi hamallıktır.
Dünyadaki tüm programlama dillerini "hangisinin bir süre sonra yokolması ihtimali en yüksektir" şeklinde sıralamaya koymamı isteseniz, C'yi en sona yazarım.

Aslında makaleyi yazan arkadaş C'ye haksızlık etmiş... Programlama dillerinin babası ve php, java gibi dillerin syntax'sına temel oluşturmuş bir dili top 10'e koymak saçma. Ama olayın bir de şu boyutu var. Kullanılan dil gelecekteki ihtiyaçlara ne kadar cevap verebilecek, şu anda hangi alanlarda kullanılıyor, sektörün gelecekteki yazılım ve teknoloji ihtiyaçları nereye yöneliyor ve bu anlamda yeni diller ve teknolojiler ne kadar başarılı ve gelecekleri nedir?

Olaya bu anlamda baktığımız zaman C dili artık belirli alanlarda kullanılıyor. Daha çok alt seviye programlamada, TCP/IP ile haberleşme programları yazılmasında(örneğin bir fabrikanın üretim hatlarını kontrol eden process'lerinin birbiriyle haberleşmesi), bazı elektronik veya yarı elektronik cihazların kontrol programlarının yazılmasında veya bir bilgisayar parçasının windows için driver'inin yazılması da olabilir. Durum böyle olunca C dili sanki biraz belli alanlarda spesifik olmuş gibi bir durum sözkonusu. O yüzden bilişim teknolojisi sohbetlerinde bu spesifik alanların dışında C muhabbeti duymak artık biraz zor gibi.

Arayüz programlama desen zaten MFC, .NET, VCL gibi class kütüphaneleriyle Delphi, VB, VC++, C Builder, Java ile bunları yapabiliyorsun. Artık sektör; bağımsız çalışan sistemler, yazılımlar yerine birbiriyle entegre olabilen, bilgi alışverişi yapabilen, farklı sistemlerin ortak bir protokolle haberleşmesini sağlayabilen, farklı dillerle yazılmış kodların başka diller veya teknolojiler tarafından da kullanılılabilmesine olanak sağlayan teknolojiler arıyor. Bu nedenle C#, Java gibi diller ve onlarla gelen teknolojiler çok daha önem kazanıyor. Çünkü sektörün ihtiyaçlarına ve geleceğe yönelik eğilimlere göre yapılandırılmış teknolojilerdir bunlar.

Eskiden belirli bir işi yapan bir program yazardınız. Algoritmayı kurup, kodları yazardınız biterdi. Kullandığınız programlama dilinde uzman olmanız yeterliydi. Şimdi ise kullanılan dil ile bireber gelen teknolojilerin mantığını kavramak çok daha önemli çünkü yapmak istenen çözüm o teknolojiyle birlikte çoğu zaman geliyor zaten. Örneğin herhangi bir kurumun veya şirketin ERP (enterprise resource planning) altyapısı Java, Oracle ve bunlarla gelen ortam ve teknolojilerle hazırlanabiliyor. Yani olay sadece bir programlama dili olmaktan çıkmış durumda. Ama C dediğimiz zaman sadece C geliyor aklımıza artık. Tek başına salt bir dil. Ama bilişimin geleceği ve trendleri çok farklı yönlere gidiyor, bu nedenle C dili ileride yaygın olarak kullanım alanı bulamayacak ve yukarıda belirttiğim gibi sistem programlama, haberleşme uygulamaları, belirli bir donanımı kontrol etme gibi daha spesifik alanlarda kullanılmaya devam edecektir. Birkaç arkadaş biraray gelip de bilişim teknolojilerinden sohbet açtığınızda eminim ki C ile ilgili uzun uzun muhhabet olmayacaktır.

Revne
26/05/2007, 04:37
Makale dikkatli okunursa, bildigimiz yapısal ogeler iceren C yi olenler listesine koymuş. C nin ölümü demek C nin hiç kullanılmaması olarak algılanmamalı. Bana gore, C yazan insanların buyuk bir kısmı C++ ile az cok yazıyorlar. Yani C yavas yavas C++ olarak kabuk degiştirmektedir. Buna ölmek diyorsa Adam haklı.. Ama ben kabuk değiştirme diyorum..

Kolay Gelsin

x1bx00x0a
26/05/2007, 14:00
Windows işletim sistemi : C, C++
Linux işletim sistemi : C, C++
...........................................
symbian OS : C
IPAQ OS : C

Buda demektirki işletim sistemleri yok olsa bile C varlığını devam ettirir..

uygulama kodlamak derleyicinin kölesi olmaksa ben coder değilim... (c coder)

uygulama kodlamak fare ile resim çizmekse ben coder değilim (c coder)

#define C 1
#define DIGERLERI 2
#define C_ÖLDU -1
int main(void ) {
if ( C != DIGERLERI) /* C ile diğerleri kıyaslanamayacağına if kontrol deyimi doğrudur */
return 0
return C_ÖLDU
}
C coder bir sıfıra güvenir. (2 anlamlı cümle )

Revlis
26/05/2007, 14:11
şunu söyleyim sadece c kalacak geriye :) .. niye derseniz. Oyunlar dışındaki tüm uygulamalar tamamen web e geçecek, ve asp.net , asp , php , jsp gibi sunucu tabanlı diller önemli olacak. -ki şuanda bile öyle-
photoshop umuz, office imiz , messengerlarımız hepsi tamamen web olacak. www.desktoptwo.com buna en büyük örnektir.
sadece oyunlar kalacak. onlarında büyük çoğunluğu c versiyonlarında yazıldığı düşünülürse..

mr_c
26/05/2007, 14:48
Bir cok alanda C'den daha kullanisli diller oldugu icin C'nin oralarda kullanilma sansi kalmiyor. (Yazida gosterilen web programlama gibi...)

Ama benim gordugum kadariyla C hAlA donanima yakin ortamlarda cok gecerli.

Ali

Size kısmen katılıyorum. C kadar da geniş alanda programlamaya da hizmet edebilcek gücte pek başka bir dilde yok gibi. C den kullanışlı dil dediğiniz kısımda biraz itirazım var o da ihtiyaca göre kullanışlılık değişir. web dilleri yapmayı değil söylemeyi tercih eder c ise söyleneni yapmayı tercih eder.

C derlenen bir dildir biliyorsunuz ama yorumlanabilirlik açısından da üzerinde durulacak özelliklere de sahip bir dildir. web de c kullanmak mümkün olsaydı, eminim en hızlı ve kullanışlılarından biri olurdu.

Yani c pek işaretlemez söyleneni yapar...

acemi
26/05/2007, 17:14
* Yazilan uygulamalarda, C'nin kullanim orani her gecen gun dusuyor.
* Programcilar arasinda C'nin kullanim orani surekli dusuyor.
* Uygulamalarini C ile gelistiren firmalarin orani, gittikce dusuyor.

Bu acilardan bakildiginda C icin oluyor denilebilir ama bu "olme", C'nin oneminin kaybolacagi veya C'nin yok olacagi anlamina gelmez. Kullanim orani her gecen gun daha da dusse de bazi kilit noktalarda, C en gecerli dil olma ozelligini uzun sure koruyacak gibi gorunuyor.

onur@debian
27/05/2007, 14:22
Ogrenilmesi gereken 10 dil icinde de yer aliyor ayrica:
http://www.eweek.com/article2/0,1759,2016415,00.asp

Euclides
27/05/2007, 16:42
şunu söyleyim sadece c kalacak geriye :) .. niye derseniz. Oyunlar dışındaki tüm uygulamalar tamamen web e geçecek, ve asp.net , asp , php , jsp gibi sunucu tabanlı diller önemli olacak. -ki şuanda bile öyle-
photoshop umuz, office imiz , messengerlarımız hepsi tamamen web olacak. www.desktoptwo.com buna en büyük örnektir.
sadece oyunlar kalacak. onlarında büyük çoğunluğu c versiyonlarında yazıldığı düşünülürse..
grafik = performans, performans != web hatta "!=" bile değil direkt synax error :D :D
video, ses, simulasyon'unun web olması gelecektede mümkün değil çünkü web'cilerin anlamadıkları nokta şu: sistemler hızlandıkça insanların ihtiyaçları artar, gelişmiş cpu'lar performans kaybının mazereti olmaz aksine daha gelişmiş yazılımların beklentisini artırır.

ek: verdiğiniz sitede de mp3 decoder'in olmadığına dikkat çekmek istiyorum, henüz bugün bile "veri işleyecek" kapasitede web uygulamaların olamadığını göstermektedir.

Revlis
28/05/2007, 10:38
grafik = performans, performans != web hatta "!=" bile değil direkt synax error :D :D
video, ses, simulasyon'unun web olması gelecektede mümkün değil çünkü web'cilerin anlamadıkları nokta şu: sistemler hızlandıkça insanların ihtiyaçları artar, gelişmiş cpu'lar performans kaybının mazereti olmaz aksine daha gelişmiş yazılımların beklentisini artırır.

ek: verdiğiniz sitede de mp3 decoder'in olmadığına dikkat çekmek istiyorum, henüz bugün bile "veri işleyecek" kapasitede web uygulamaların olamadığını göstermektedir.

yazdığım metni tekrar okuyup yorumlarnasız sevineceğim. Demek istediğim şu idi performans gerektiren (oyun,decode) uygulamalar haricinde kalan tüm uygulamalar web e geçecek. Kalanlarda çok iyi performans uygulamaları olacağı için her biri bir c versiyonunda yazılacak.. asıl diğer yüksek seviye diller mantıksız olacak..

mr_c
28/05/2007, 18:25
Çok merak ediyorum web de yazdığınız programları yorumlayan serverler hangi dilde yazılıyor. JAVA Virtual Maachine Hangi Dilde yazılıyor, sürücüler hangi dilde yazılıyor, işletim sisteminiz hangi dilde yazılıyor, web programlamanın binde kaçını temsil ediyor ve en önemlisi C gramerini kullananan kaç dil piyasada.

Hepsi C nin iyi yönlerini aldık kötü yönlerini eledik diyorlar hikaye...
Basite indirgeyelim de rahat kullanılsın C bize karışık geldi demek istiyorlar :)

Revne
28/05/2007, 23:46
Önceleri firmalar müşteri olarak normal kullanıcıları hedef alıyorlardı. Onlara göre satış politikaları belirliyorlardı. Şimdilerdeyse yazılımcılar müşteri seviyesine çekilmiş. Hatta Micro$oft kendi ürünleriyle bitirme projesi hazırlatmak icin cok ugrasıyordu...

Bize balık yemesini ogretiyorlar. Bence balık nasıl tutuluru öğrenmek lazım.

Kolay Gelsin...

HaokaH
29/05/2007, 00:00
Her makale yazanIn her dedigine bakacak olursak işimiz var, kim olursa olsun.. (benim yorumuma göre)

C dili ve Dilleri hiçbir şekilde ölmez veya ölmeye yaklaşmaz benim gözümde.. Visual C++ gelir ama köküne bakarsan yine C'dir.. Visual C# gelir, yine C'dir.. Ölsede, ölmez kanaatimce.. Ingilizce nasil dünya dilidir, C'de benim gözümde dünyadaki programcilarin ortak dilidir..
Tabi kendi yorumum, herkez ayni düşüncede olmayabilir~

RaiST
29/05/2007, 00:00
grafik = performans, performans != web hatta "!=" bile değil

webciler aldı basını gıttı zaten, herseyi webde yaparız ederiz diye. cogu seyıde yaptılar demo/show amaclı web UI, web environment vs vs de hangisi ne kadar kullanılıyor.. örnek bu webci arkadaşların kaçı eyeosu kullanıyor desktop environmentı olarak?

myavuzselim
29/05/2007, 00:53
Visual C++ gelir ama köküne bakarsan yine C'dir.. Visual C# gelir, yine C'dir.. Ölsede, ölmez kanaatimce..
C++'u anladim da C# neden C tipi bir dil oluyor?

x1bx00x0a
29/05/2007, 01:00
C++'u anladim da C# neden C tipi bir dil oluyor?
Başında C varya muhtemelen ondandır :D :D
ulen C nerde C# nerde