PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Tek IP üzerinden birden fazla Domain yayınlama olayı?

Anadolu27
18/05/2007, 16:47
Merhaba,

kendimiz bir sunucu kurup aynı makinede birden fazla domaini nasıl kullanabiliriz?

normalde IIS ile tek domain ile çalışabiliyoruz.
Windows/system32/drivers/etc/hosts ilede ayarlamalar yapılabiliyor ama sorun domainleri sunucudaki farklı dizinlere nasıl yönlendireceğimiz?

appache sunucularla ilgili bir iki dökümana ulaştım ama Windows tabanlı sistemlerde çözüm nasıl oluyor kaynak bulamadım.

iyi çalışmalar..

zbahadir
18/05/2007, 16:54
Apache isim bazlı çalıştığı için sunucuya bir name server kurmanız yeterlidir. IP aynı olur ama domainler farklı.

Dışarıdan erişim için tabii bu isimler genel sunuculara ait domain adresleri olmalıdır.

Anadolu27
18/05/2007, 17:10
ISS tabanlı bir sistem için verrebileceğin bir örnek.. yada döküman içeren bir site mevcutmu?

zbahadir
18/05/2007, 20:04
ISS tabanlı bir sistem için verrebileceğin bir örnek.. yada döküman içeren bir site mevcutmu?

Maalesef benim konum Linux, ISS için yazar bilen arkadaşlar nasılsa.

Sniper
18/05/2007, 22:34
Windows derken XP'yi kastediyorsan ve biraz ingilizcen varsa http://www.xoc.net/works/tips/multiple-iis-sites-professional.asp linkinde anlatılan konu işine yarayabilir. Ben bu koddan hareketle kendime küçük bir program bile yazdım. Henüz dağıtılacak seviyeye gelmediği için de kimseye bahsetmemiştim. Eğer bu site işine yararsa programı düzenlediğimde bir kopyasını da sana gönderebilirim.

Yok 2003'ten bahsediyorsak makinene DNS sunucusu kurmalısın...

Anadolu27
20/05/2007, 01:53
Sniper kardeş saolasın.. sayende extra şeyler öğrendik..
verdiğin likte bilgilerle araştırarak aşağıdaki siteye ulaştım.
http://www.hairy-spider.com/multisite.aspx
amcam dll oluşturmuş Isapi filter ile olayı çok nezih yapmış.. XP de denedim...
delphi vb ile kendimizde bişeyler yapabiliriz sanırsam bu yaklaşımla..

dediğin gibi DNS ile olay halloluyorsa yapacağın prog. sadece XP deki problem için kullanılacak sanırsam.. yazdığın şey ISAPI ve açık kodlu olursa kodları incelemek isterim..

ilk yazıdada belirttiğim üzere sistem bir sunucuda çalışacak.. 2003 üzerinde..

DNS ile daha öncede uğraştım.. şimdi sen dedikten sonra yine cebelleştim..
tık yok. yani benim bulamadığım olay falanca domainden gelen filanca dizine yönlendimesi nerede neyle nasıl yapılıyor. hosting firmaları tek sunucuda bin taneye hizmet veriyor..
deli etti beni bu iş...

Sniper
20/05/2007, 15:25
Elimde tam senlik bir video dosyası var. Bu işlere ilk başladığımda bir arkadaşım örnek olması açısından bizim server üzerinde sitelerimizden birini açıp nasıl yaptığını görebilmem için görüntüleri kaydetmişti, hâlâ saklıyorum. Video dosyasını ekten indirebilirsin. Windows 2003 server üzerinde IIS+DNS ile web sitesi oluşturma, Merak Mail Server ile bu siteye mail sunucusu hizmeti ekleme ve FileZilla FTP Server ile de bu siteye nasıl FTP hesabı açabileceğini izleyerek öğrenebilirsin.

Benim hazırladığım programa gelince, her ne kadar windows 2003 server üzerinde çalışıyor olsa da ben XP ve 2000 dışında kullanımını tavsiye etmeyeceğim. DLL değil de görsel bir yardımcı olması amacıyla hazırladığım için ISAPI ile alakası olmayacak ve kaynak koldarını açmayı da düşünmüyorum...

Anadolu27
20/05/2007, 20:31
:) kardeş süper bir yardım olayı yaptın..
ama gel görki gönderdiğin video tepetaklak ve ters..
yani monitörü ters çevirmekte kafi gelmiyor.. :)
AMBULANCE yazısı gibi.. nasıl olmuşsa anlamadım..
düzgünü vardır inşallah elinde...
yoksa bunu çözene kadar dünyam dönecek. :)

açık kaynak kod olayıda..
içimizde öyle bi sevda varda..
daha önce girişimlerde bulunduk ama...
Türkiye nin bu işlere daha vakti var sanırsam..

tekrar saolasın..

Sniper
20/05/2007, 20:33
Bahsettiğin olay video oynatıcından kaynaklanıyor olmasın. Winamp, mediaplayer ve GOM Player'da denedim herhangi bir sorun yok...

Anadolu27
20/05/2007, 20:44
haydaa...
abi benim winamp ters gösteriyormuş.. :)
MediaPlayer ile denedim düzgün gösteriyor..
çok ilginç ama..

tekrar çok saolasın..

hemen izlemeye başlayalım..

Anadolu27
20/05/2007, 21:07
videoyu izledim..
ayarlamalarda verdiği IP ler hep gerçek IP.
yani sanki bilgisayarın ip siymiş gibi gözüküyor.
IIS den yeni web sitesi oluştururken menüden nasıl oluyorsa gerçek ip çıkıyor.

halbuki gerçek ip yi ya ADSL modem yada güvenlik duvarı alır.
gerçek ip yi servera nasıl vermişler onu anlamadım. veya illa gerçek ip mi olması gerekir?
USB ADSL falanmı kullanmışlar yoksa bilmediğimiz bir yapılanmamı var.?
bu konuda bilgin varsa ve paylaşırsan sevinirim.

Sam Orpheus
21/05/2007, 00:09
server adı : DC-2007
server ip adresi : 205.205.205.9
server dış ip adresi : 82.22.44.11

modeme girin,
205.205.205.9 ip adresine nat - port yönlendirmesi yapın mesela 80 portunu yönlendir 205.205.205.9'a

adam http://82.22.44.11 browserına yazdığı zman router - modem otomatik olarak o iç ip adresine ve portuna yönlenicektir aynı şekilde 443 - 21 - 53 - 80 - 81 8080 - gibi portlarıda yönlendirmeniz sizin için iyi olur pop3-smtp hizmeti içinde yine 23 portu gibi vs..

xp prodan bir site oluşturabilirsiniz win2003 den birden fazla site oluşturabilirsiniz iisden..

windows 2003 temiz bir işletim sisteminde bu işi www.swsoft.com plesk kullanarak daha güzel yapabilirsiniz..

bu yöntem adsl modemlerde geçerlidir ayak üstü kısa anlattım kusura bakmayın

bu işler ev hatları ile olmaz, yaparsın canım neden yapamayacaksın,ama statik ip kullanman gerekir.

o gerçek ip modemsiz switch li datacenterlardan geçiyor :)

benim almanyadaki windows sunucumdada öyle, ;) sen adsl usülü benim gibi düşün anlarsın..

Anadolu27
21/05/2007, 10:45
Tekrar merhaba,

gönderilen video sayesinde Tek IP ile multi domain hosting işlemi nasıl yapılabildiğini anladım. aslında video da fazlası var ama işiniz sadece 80 portundan webhosting ise size DNS kurmadan sadece IIS yeterli gelecektir.

ben Win2003 ile denedim. 3-4 domaini çalıştırdım. bir sonraki mesajda nasıl yapıldığını izah edelim.

* Ev kullanıcıları kendi serverlarını kurabilir ve hosting işi yapabilirler bence.
Basit bir güç kaynağı, 2003 işletim sistemi ve ADSL modem ile profesyonel olmayan ama kendi ihtiyaçlarını görebilen bir sistem kurabilirler.
Zaten bu hosting işini profesyonel yapan pek yok türkiyede. %99 uptime garnti edilir ama gün ortasında çalışan sistem çat diye gider. velhasıl bu yöntemle çeşitli uygulamaları/nı deneyebilir arkadaşlar. Güvenlik olayları, ftp server, mail server gibi uygulama denemeleri yapabilirler bence.

*Domain için DNS hizmetlerini domaini aldığınız yerden halletmelisiniz tabi. yani falanca domain filanca ip ye yönlenmesi gibi işlemleri. Tüm domainlerinizi modeminizin aldığı ip ye yönlendirmelisiniz. modemden de 80 nolu portu localdeki serverinize yönlendirmelisiniz. ftp ise 21 i vs vs..

* Bildiğim kadarıyla localden browsera modemin ipsini yazdığınızda veya yönlendirmiş olduğunuz domani yazıp enter dediğinizde çoğu zaman modemin arayüzü gelecektir. testlerinizi yaparken ya başka bir internet bağlantısı olan bir arkadaşınızdan yardım alacaksınız ya da uzak bağlantı yapabilieceğiniz ikinci bir bilgisayarınız olması gerekiyor sanırsam.

sabit ip için telekoma dilekçe vermeyi unutmayalım.
bu hizmetin bedeli aylık 2,66 YTL (KDV dahil ÖİV hariç)
http://www.turktelekom.com.tr/webtech/default.asp?sayfa_id=317

videoda olduğu gibi ayarlamalarda gerçek ip kullanılması bazen dezavantaj olabilir. tecrübeler doğrultusunda gördüğüm kadarıyla telekom amcam size vermiş olduğu sabit ip değişebiliyor. bunu ki defa yaşadım. eğer ip değişirse localde tanımladığınız tüm domainlerde bu ip yi değiştirmek durumunda kalırsınız.
bu açıdan bu ip leri serverin localdeki IP sinin verilmesi daha mantıklı geldi bana. ip değiştiğinde sadece yapmanız gereken domaini aldığınız yerdeki adamlara güncel ip yi vermek olacaktır. veya sizin yapabileceğiniz bir panel varsa ordan değiştirmek olacaktır.

bence girişimci gençliğin evinde bu işlerle uğraşması yeni oluşumlara yeni fikirlere, projelere vesile olabilir.

Anadolu27
21/05/2007, 11:35
Tek Ip ile multi domain hosting:

bu iş için Win2003 ün herhangi bir sürümünde IIS kurulmuş olacak.

IIS Manager dan Web Sites üzerinde sağ tık.
menüden New>Web Site.. demeliyiz.
Sonrasında ekran gelen wizartdan Descriptin kısmına sitenin adresini yazalım(falanfilan.com gibi.. domainin adı dışında bir isimde olabilir.)

sonrasında Ip Address and Port Settings kısmı gelecektir. burası önemli..

burda Ip address kısmına localdeki server ip sini vermelisiniz.
port 80 kalmalı.
Host header for web site kısmı kesinlikle sizin domainiz olması gerekiyor.(falanfilan.com) zaten iş bitirici yer burası oluyor.

Sonrasında ise bu domainin çalışacağı dizini seçiyoruz.

Ardından Web Site access permissions pencerisinden ilgili izinleri verip bu işlemi bitiriyoruz. eğer modemden gerekli NAT ayarlamalarını yaptıysanız(bazı modemlerde virtual Server ayarları ile yapılıyor bu..) dışardan bir browserdan domainizi başında www yazmadan denediğinizde sistemin çalıştığını göreceksiniz.

www. falanfilan. com yazdığınızda çalışması için ise IIS manager daki Web Sites listesinden eklediğiniz falanfilan.com domainine sağ tıklayıp Properties seçilmeli.
açılan pencereden IP Address karşısındaki Advanced e tıklamalı..
ekrana gelen pencereden Add butonuna tıklamalı ve yine ekrana gelen pencereden Ip adress kısmına serverin lokaldeki IP si verilemli..
port için 80 yazılmalı.. Host Header value kısmına(Önemli) www. falanfilan. com denilmeli.
nihayet işlem bitti. şimdi yine yardımcı arkadaşımız browserdan ister www. falanfilan. com desin isterse sadece falanfilan.com desin siteniz çıtır çıtır çalışacaktır.

bu şekilde peş peşe farklı domainler tanımlanabilir ve hizmet sunulabilir bence.

yazıyla anlatması uzun sürdüğünden karışık gibi gelebilir. aslında arkadaşın vermiş olduğu videodaki ilk 1.5 dakikalık kısmı işinizi görecektir. benim yukarda bahsettiğim kısımla aynı şeydir.

Bu arada bu yaptılan tanımlamalar c:\Windows\System32\inetsrv\MetaBase.xml dosyasında tutuluyor.

İyi çalışmalar.

alpacer
14/02/2008, 23:24
Paylasim icin tesekkürle sniper