Tam Sürümünü Görmek İçin : j2me & wireless
nedir, ne değildir? bu teknoloji ile ne yapılabilir?
development için neye ihtiyaç var? iyi ve başlangıçtan itibaren götürcek bi tutorial? önerileriniz? vs..
şimdiden teşekkürler
j2me -> mobil araçlar
wireless -> kablosuz araçlar
için geliştirilmiş teknolojidir diye biliyorum daha fazla bilgi için java.sun.com'dan arama yapılabilir.
memphiswoo
29/01/2005, 13:30
J2ME = Java second micro edition
Bu dil mobil cihazlar icin uygulama gelistirmek adına sun firması tarafından olusturuldu. Ornegin bu dili kullanarak cep telefonu icin oyun programlayabilirsin. Ya da gelistirecegin bir arayuzle kullanıcın cep telefonundan bir siemada yer ayırmasını saglayabilirsin. Ayrıca finans,borsa gibi bilgileri yine gelistirilen arayuzle telefona aktarmak mumkun. Aslında ozet olarak bu uygulamaların sınırı pek de yok. Biraz teknik donanım,biraz da hayal gücü.
Internet uzerinde her ne kadar cok fazla derli toplu kaynak olmasa da baslangıc icin yeterince var diye dusunuyorum. Ozellikle cep telefonu ureticileri resmi sitelerinde bu konularla ilgili dokuman yayınlıyorlar. (forum.nokia.com ya da motocoder.com gibi) Ayrıca google da j2me icin arastırma yapacak olursan mutlaka bulursun isini gorecek yararlı kaynaklar.
Benim kisisel fikrim olaya java.sun.com adresindeki tutorial lar ile baslamak. En basitten , karmasık uygulamalara kadar bir cok ornek ve dokuman mevcut burada. Tabi bu dokumanlardan faydalanmak icin j2me kullanıyor olmak gerekiyor. Bunu belirtiyorum cunku mobil cihazların programlanmasında sadece j2me kullanılmıyor.
Forumda j2me diye aratacak olursan faydalı bircok link bulacaksın arkadaslar tarafından yazılmıs. Onları da ihmal etme derim.
Eh simdilik bu kadar...Kolay gelsin..
necrodome
31/01/2005, 11:25
j2me bir dil değil, spesifikasyonlar bütünüdür. yani yine kodunuzu java ile yazarsınız, ancak cep telefonları gibi cihazlar için özelleştirilmiş apileri kullanırsınız. eger java bilginiz iyi degil ise, öncelikle bunu halletmelisiniz. çünkü j2me apileri, özellikle midp 1.0 kısıtlı bir geliştirme sunuyor. örneğin midp 1.0 ile dosya okuma/yazma gibi işlemleri telefonun sağladığı apiler yoksa gerçekleyemiyorsunuz. böyle durumlarda oturup kendi çözümünüzü gerçekleştirmeniz gerekiyor.
kodlama aşamasında herhangi bir editor kullanabilirsiniz. eclipse için j2me plugini de var. onunla kodun telefona aktarılacak uygun hale gelmesi için gereken aşamaları halledebilirsiniz. onun haricinde istediğinizde şekilde kodunuzu yazıp wireless toolkit ile çalışır hale getirebilirsiniz. http://developers.sun.com/techtopics/mobility/allarticles/#setup adresindeki makalaler bunun için yol gösterici olacaktır.
dökuman olarak da başlangıç için sun'ın sitesinden faydalanabilirsiniz. giriş seviyesinde hemen hemen her konuyu bulabilirsiniz. zaten j2me için yazılmış çok fazla iyi kitap yok. çoğu benzer şeyler anlatıyor.
özellike http://developers.sun.com/techtopics/mobility/allarticles/ adresini takip ederseniz, geniş bilgi edinebilirsiniz.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.