PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : dns kimin tekelinde

ferdi04
10/05/2007, 19:47
dns şirketi kime ait bilgisi olan varmı yani kimin tekelinde bu sistem

bozkurt18
11/05/2007, 05:15
evet ya kimler yönlendiriyor bu tarfiği.
yanii ben bir site alıyorum ben bu ismi nereden alıyorum. domainleri kim satıyor. dnsleri kim belirliyor.
bunlar araştırılması gereken konular.

cappytoi
11/05/2007, 05:58
http://en.wikipedia.org/wiki/Domain_name_system
http://tr.wikipedia.org/wiki/DNS

gokhanweb
21/05/2007, 04:34
Yanlış hatırlamıyorsam ABD nin tekelindeydi ve Avrupa bu işe çok kızıyordu.

acemi
21/05/2007, 13:59
DNS'de tekel mi olurmus yahu

gokhanweb
22/05/2007, 00:45
DNS'de tekel mi olurmus yahu
ceviz.net yazdığımız zaman bunun 192.168.1.1 ipli bilgisayara bağlanacağını kim belirliyor? Bu kayıtlar nerde tutuluyor?

microchip
22/05/2007, 02:06
Tracert, route yapıp farklı domainleri izleyerek görebilirsin.

acemi
22/05/2007, 15:33
ceviz.net yazdığımız zaman bunun 192.168.1.1 ipli bilgisayara bağlanacağını kim belirliyor? Bu kayıtlar nerde tutuluyor?

O kullanici hangi DNS sunucuyu kullanmaya karar verdiyse orada tutuluyor.

Örnegin benim makinede kendi DNS sunucum var. Genellikle IP-alan adi eslestirmelerini baska bir DNS sunucudan aliyor ama usenmeyip bunlari hazirlayacam dersem, tamamen bagimsiz DNS sunucum olabilir.

Bazi ulkelerde yaygin olarak kullanilan alternatif DNS sistemleri mevcut. Teorik olarak, birindeki ceviz.net ile digerindeki ceviz.net adresinin kullanicilari farkli farkli makinelere yonlendirme olanagi var ama pratik olmayacagi icin bircok alan adi icin ortak bilgileri kullaniyorlar.

Veya biri cikip "ben kendi DNS sistemimi kurdum ve .ceviz .xxx uzantili alan adlarina izin veriyorum. Mevcut alan adlarini da oldugu haliyle destekliyorum" derse kimse itiraz edemez. Ama o sisteme dahil olmayanlar bu DNS sunucuya ozel alan adlarina ulasamazlar.

gokhanweb
23/05/2007, 11:28
O kullanici hangi DNS sunucuyu kullanmaya karar verdiyse orada tutuluyor.

Örnegin benim makinede kendi DNS sunucum var. Genellikle IP-alan adi eslestirmelerini baska bir DNS sunucudan aliyor ama usenmeyip bunlari hazirlayacam dersem, tamamen bagimsiz DNS sunucum olabilir.

Bazi ulkelerde yaygin olarak kullanilan alternatif DNS sistemleri mevcut. Teorik olarak, birindeki ceviz.net ile digerindeki ceviz.net adresinin kullanicilari farkli farkli makinelere yonlendirme olanagi var ama pratik olmayacagi icin bircok alan adi icin ortak bilgileri kullaniyorlar.

Veya biri cikip "ben kendi DNS sistemimi kurdum ve .ceviz .xxx uzantili alan adlarina izin veriyorum. Mevcut alan adlarini da oldugu haliyle destekliyorum" derse kimse itiraz edemez. Ama o sisteme dahil olmayanlar bu DNS sunucuya ozel alan adlarina ulasamazlar.

Şimdi ben godaddy.com a girip ceviz2.com alan adını kaydettirdiğimde alan adı sunucusu bilgilerinde gireceğim ipler nereye kaydolacak. godaddynin kendi veritabanına kaydolsa o zaman birisi evinde ceviz2.net yazdığında bilgisayar godaddynin sunucusundaki ceviz2.net in karşılık geldiği ip numaralı bilgisayara bağlanacağını nerden bilecek. o halde herkesin ortak kullandığı bir yer var. öyle olmasa her farklı dns sistemini kullanan domain satıcısı ceviz.net alan adını satmaz mı? alan adı sorguladığımızda script nereye bağlanıpta bu alan adının olup olmadığını kontrol ediyor?Şimdi birileri alan adını satarken ortak bir veritabanı kullanmak zorunda değil mi?İşte bu ortak kullandıkları sistemde abd de diye biliyorum.

Tabiki herkes kendi dns sistemini kurup kullanabilir. Ama herkesin uyması gerekin bir ortak nokta var burada. Uymayanlar ve kendi sistemlerini kullananlar da olabilir.

Şimdi biz ceviz.net yazıyoruz adsl kablomuzdan gönderdiğimiz bu ceviz.net verisi x e bağlanıyor sonra bu x bize hangi ip ye bağlanacağımızı söylüyor. Sonra bizde bu ip ye bağlanıyoruz. Burdaki x kim? En azından bizim kullandığımız x kim?

Revlis
23/05/2007, 11:53
dünya da
.
.org.
.com.
.net.
gibi büyük dns sunucuları var her sola bir . konulduğunda bir alta inmiş oluyoruz.

dns sorgusu 2 şekilde yapılabiliyor.
1.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/An_example_of_theoretical_DNS_recursion.svg
www.ceviz.net i çağırıyoruz

bizim bağlı olduğumuz telekom un dns ine bu istek iletiliyor
eğer telekomun dns inde bu site varsa başka hiç bir yere soramadan bize ip yi veriyor yoksa bize bende yok benim bağlı olduğum şu dns var ona sor bide diyor
bizim bilgisayar tamam abi diyor ona soruyor o da yoksa bir üstüne .com. a yoksa . a soruyor..

Tabi bu bizim pc miz için can sıkıcı durum artık bu iş
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/DNS_in_the_real_world.svg
telekom a soruyoruz yoksa telekom bir üstüne soruyor. yoksa o bir üstüne soruyor. bu .net. e kadar geliyor. Yoksa . a soruluyor yoksa sayfa görüntülenemiyor :D..
Varsa ters şekilde tüm dns ler birbirine iletiyor o da bize. Tabi bu iletim anında hepsi cache ( tampon) a kaydediliyor. Bir başkası tekrar ceviz.net sorduğunda telekom direk söylüyor.

siz godady e bir isim kaydettiğiniz de olan şu oluyor diyelim www.ceviz2.net i kaydettiniz.
ceviz2.net. adresi ilk noktadan sonra tutuluyor yani .net de ama
www ise ceviz2.net de tutuluyor :D yani osman.ceviz2.net kedi.ceviz2.net gibi alt domainler tamamen sizin özgürlüğünüzde oluyor.

Telekomun youtube vs sadece türkiyeye kapatabilmesi bundandır. Çünkü sadece biz bağlıyız.

gokhanweb
23/05/2007, 12:07
dünya da
.
.net.
.org.
.com.

gibi büyük dns sunucuları var her sola bir . konulduğunda bir alta inmiş oluyoruz.

dns sorgusu 2 şekilde yapılabiliyor.
1.
www.ceviz.net i çağırıyoruz

bizim bağlı olduğumuz telekom un dns ine bu istek iletiliyor
eğer telekomun dns inde bu site varsa başka hiç bir yere soramadan bize ip yi veriyor yoksa bize bende yok benim bağlı olduğum şu dns var ona sor bide diyor
bizim bilgisayar tamam abi diyor ona soruyor o da yoksa bir üstüne .com. a yoksa . a soruyor..

Tabi bu bizim pc miz için can sıkıcı durum artık bu iş

telekom a soruyoruz yoksa telekom bir üstüne soruyor. yoksa o bir üstüne soruyor. bu .net. e kadar geliyor. Yoksa . a soruluyor yoksa sayfa görüntülenemiyor :D..
Varsa ters şekilde tüm dns ler birbirine iletiyor o da bize. Tabi bu iletim anında hepsi cache ( tampon) a kaydediliyor. Bir başkası tekrar ceviz.net sorduğunda telekom direk söylüyor.

Telekomun youtube vs sadece türkiyeye kapatabilmesi bundandır. Çünkü sadece biz bağlıyız.

Bilgilendirdiğin için sağol. Ama bir noktada sorun var gibi. Şimdi amerikadan ceviz.net.tr yazıldığında tek tek dünyadaki tüm dns sunucularına bağlanıp bu alan adı varmı diye mi kontrol edecek? Bu alan adı iki farklı dns sunucusunda ceviz.net.tr kaydını görürse ilkine gidecek ise o zaman alan adı kayıt kontrolü sıralamasında türkiyeden önce gelen bir sunucu ceviz.net.tr i kaydederse amerikada kimse bidaha orjinal ceviz.net.tr ye giremeyecekmi?

Revlis
23/05/2007, 12:14
evet giremeyecek. Nasıl biz youtube a giremediysek vaktiyle aynen o şekilde giremeyecek. O güvenlik sertifakaları nın amacı da bu ortadaki adam diye nitelendirilen bu olaydan doğan zararı engelemek.

ceviz.net.tr da ki net bildiğiniz .net değil önce onu söyleyim. o sadece .tr ın sub domain i oluyor. dünya üzerinde sorgulama yapıldığında www.ceviz.net.tr şeklinde
ilk önce ilk dns lere soracak sırayla www.ceviz.net.tr diye bulamayınca
ilk . (root) a soracak .tr. neresi
.tr. e e soracak .net.tr neresi
ceviz.net.tr a soracak www.ceviz.net.tr neresi..

Revlis
23/05/2007, 14:23
http://public-root.com/root-server-locations.htm

acemi
24/05/2007, 16:08
Tabiki herkes kendi dns sistemini kurup kullanabilir. Ama herkesin uyması gerekin bir ortak nokta var burada. Uymayanlar ve kendi sistemlerini kullananlar da olabilir.

Alternatif sistem kurma sansin varsa ortada bir tekel yok demektir. Ortak fayda icin ortak verilerin kullanilmasi, tekel oldugunu gostermez.

Su anki yaygin kullanilan alan adi sisteminde her uzantiyi kontrol eden/dagitan ayri bir kurum var. Ornegin .tr uzantilari hakkindaki kararlari Ulastirma Bakanligi'na bagli DNS Calisma Grubu vermekte...

darkhorn
24/05/2007, 22:22
aslında soru biraz karışmış,
(bu arada dns:domain name server yani alan adı sunucusu)

tüm alan adları dünya üzerinde, farklı noktalarda bulunan 13 tane "merkezde" barındırılır ve silahlı olarak korunurlar. Listeyi görmek için: root name servers (http://en.wikipedia.org/wiki/Root_nameserver)

acemi
25/05/2007, 09:21
tüm alan adları dünya üzerinde, farklı noktalarda bulunan 13 tane "merkezde" barındırılır
Bu ana DNS sunucular, butun alan adlari bilgilerini kendi uzerlerinde tutmazlar. Hangi DNS sunucularin, hangi alan adlarinin bilgilerine sahip oldugunu bilir ve sorguyu o makineye yonlendirir.

gokhanweb
25/05/2007, 20:38
aslında soru biraz karışmış,
(bu arada dns:domain name server yani alan adı sunucusu)

tüm alan adları dünya üzerinde, farklı noktalarda bulunan 13 tane "merkezde" barındırılır ve silahlı olarak korunurlar. Listeyi görmek için: root name servers (http://en.wikipedia.org/wiki/Root_nameserver)

Verdiğiniz linke göre bu root name server ların hepsi us (amerika) i gösteriyor. Ve gene söylediğinize göre bunlarda silahla korunuyor. Evet tekel değilmiş :aglama:

Haymac
25/05/2007, 20:56
Verdiğiniz linke göre bu root name server ların hepsi us (amerika) i gösteriyor. Ve gene söylediğinize göre bunlarda silahla korunuyor. Evet tekel değilmiş :aglama:

http://public-root.com/l-root.htm

yani
l.public-root.com
Ankara, Turkey
IP 195.214.191.125

gokhanweb
25/05/2007, 21:24
şimdi ortada anlaşılmayan birşey var. ya ben anlatamadım yada ben anlattım siz cevabı verdiniz ama ben cevaptan bişey anlayamadım.
tarayıcımda www.kanald.com.tr yazmamla sitenin karşıma gelmesine kadar yapılan işlemlerin tamamı Türkiye de mi gerçekleşiyor.

acemi
25/05/2007, 21:36
şimdi ortada anlaşılmayan birşey var. ya ben anlatamadım yada ben anlattım siz cevabı verdiniz ama ben cevaptan bişey anlayamadım.
tarayıcımda www.kanald.com.tr yazmamla sitenin karşıma gelmesine kadar yapılan işlemlerin tamamı Türkiye de mi gerçekleşiyor.

Bu alan adina ABD'den erismek istediginiz zaman da DNS ile ilgili butun islemler ABD'de yapilmiyor.

Mingitau
25/05/2007, 22:11
Alternatiflik olayı ne kadar yaygın olabildiğiniz ile ilgili...

Revlis
25/05/2007, 23:02

yukarıda gayet açık şekilde yazdım.

Tamam dünya üzerinde 13 ya da daha fazla ana dns sunucusu olabilir. Bu sizi ilgilendiren bir şey değil. İnternete bağlandığınız da internet servis sağlayıcınızın dns ne bağlanırsınız. Sizin tüm adres isteklerinizle artık sadece o ilgilenir. siz kanald.com.tr yazdığınızda iss nizin dns in de bu kayıt varsa sizi yönlendirir. Yoksa kendi bağlı olduğu dns e sorar. Yoksa . / .tr. / .comtr. /kanald.com.tr/www.kanald.com.tr şeklindeki sırayla ana dns lere sorulur ama bütün bu sorma işlemleri uzakta gerçekleşir, sizin haberiniz bile olmaz yine iss niz dns inden alırsınız bilgiyi. Yani türkiyede yaşıyorsanız ve telekom un dns yapısı kanald yi biliyorsa tüm işlem bırakın türkiye'yi aynı şehir de gerçekleşiyor. (tabi bağlı olduğunuz 195.175.39.XX dns sunucusu sizin şehrinizde ise )

gokhanweb
25/05/2007, 23:11
yukarıda gayet açık şekilde yazdım.

Tamam dünya üzerinde 13 ya da daha fazla ana dns sunucusu olabilir. Bu sizi ilgilendiren bir şey değil. İnternete bağlandığınız da internet servis sağlayıcınızın dns ne bağlanırsınız. Sizin tüm adres isteklerinizle artık sadece o ilgilenir. siz kanald.com.tr yazdığınızda iss nizin dns in de bu kayıt varsa sizi yönlendirir. Yoksa kendi bağlı olduğu dns e sorar. Yoksa . / .tr. / .comtr. /kanald.com.tr/www.kanald.com.tr şeklindeki sırayla ana dns lere sorulur ama bütün bu sorma işlemleri uzakta gerçekleşir, sizin haberiniz bile olmaz yine iss niz dns inden alırsınız bilgiyi. Yani türkiyede yaşıyorsanız ve telekom un dns yapısı kanald yi biliyorsa tüm işlem bırakın türkiye'yi aynı şehir de gerçekleşiyor. (tabi bağlı olduğunuz 195.175.39.XX dns sunucusu sizin şehrinizde ise )

:super: Sağol Revlis.