Tam Sürümünü Görmek İçin : C++' da yeniyim. =)
Peter Pan
08/05/2007, 08:09
Merhabalar!
Benim çokça boş vaktim var ve ben bu boş vaktimi bir programlama dili öğrenmek için harcamak istiyorum.Daha önce programlama ile ilgili zerre kadar bilgim yok :)
C++ öğrenmek istiyorum ama benim gibi programlama hakkında sıfır bilgisi olan ve kolayca anlatabilecek türkçe kaynak olarak ne tavsiye edersiniz?
Bazı kaynaklar buldum ama hiçte benim gibi sıfır bilgisi olan birine hitap etmiyor.Anlamakta zorluk çekiyorum. =(
Eğer c++ da kararlıysan;
http://forum.ceviz.net/standart-bir-soru-nereden-baslamaliyim-t43370.html
Peter Pan
08/05/2007, 13:08
Düşündüm de C++ değilde Java ile başlasam iyi olacak benim için :)
C++ biraz daha ağır geldi çok işaretler var javaya göre :)
hasanyasin
08/05/2007, 13:38
Java da berbat bir tercih. Yeryüzünün en fazla abartılmış saçmalıklarından biriyle başlamak çok da hoş bir tercih değil.
Python'la başlayın, programcılığı çok daha rahat öğrenirsiniz. Syntax çok basittir, her şey çok "insancıl"dır.
http://www.belgeler.org/uygulamalar/python-tutorial.html Python Tutorial'in giriş kısmının Türkçe çevirisi. Kelime kelime bir çeviri ve son derece donuk olduğu için orijinal dökümanın lezzetinden olabildiğince uzakta kalmış ne yazık ki. Bir çeviri daha vardı, en azından daha uzun bir kısmını çevirmişti istekli biri. Bir google yapsanız hemen karşınıza çıkar...
Anlamadığınız yerlere takılmayın. www.python.org'tan windows için python'u indirip kurun ve IDLE'la oynamaya başlayın...
Peter Pan
08/05/2007, 14:05
Python'ı da düşünmüştüm ama türkçe kaynak yetersizliği beni korkuttu vazgeçtim.
Java ile başladık ama herşeye rağmen kararlıyım, azimliyim, başaracağım. :D
hasanyasin
08/05/2007, 14:19
Çok kötü bir karar... Neyse, dandik bir yolda da olsanız, yolunuz açık olsun... (:
@Peter Pan
genel programlama anlamında ; C# veya java öğrenmen faydalı olur.
çabuk web istiyorsan, bölümünde sor (garanti PHP diyecekler.)
profesyonel araçların bedavaya sunulduğu bir ortamda,
oyuncaklarla gereksiz yere vakit kaybetme.
eren arslan
08/05/2007, 21:22
beyler öncelikle yakşamlar ben daha yeniğim nasılkulanılır bu c++ programı bilmiyorum nasıl bilgi alabilirim
Çok kötü bir karar... Neyse, dandik bir yolda da olsanız, yolunuz açık olsun... (:
Dandik dediginiz yolda niceler dirsek curuterek nice paralar kazandı ya neyse sen python yilanıyla oynaya dur... :)
onur@debian
08/05/2007, 23:02
C ile yapilamayacak sey yoktur, hala gelistirilmekte olan Linux kerneli ve Linux yazilimlari buna en guzel ornektir. Arkadasimizin `dandik` bir yolda oldugunu dusunmuyorum.
hasanyasin
08/05/2007, 23:53
1. Dandik yol dediğim C değil, Java. Yanlış anlamışsınız sevgili onur@debian. Ayrıca anladığınız gibi bir şey kastetmiş bile olsam, yazdıklarınız karşı tez oluşturmaz. Kendisiyle yapılamayacak şeyin olmadığı bir dil olması, C'yi programcılık öğrenmek için iyi bir başlangıç yeri yapmaz. Bununla birlikte benim de öğrendiğim ilk dil C. Bundan 16 yıl kadar önce, memur babamın taksitle aldığı 286 bilgisayarımda, 14" siyah beyaz monitörümde gündüzler ve gecelerce çabalayarak çalışan bir şeyler yapmaya başladım... C'nin de öğrenmek için tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum ve birçok öğrencim de programcılığa tavsiyelerim üzre C ile başladılar...
2. Bir şeyin para kazandırıyor olması o şeyin bir şeyi öğrenmeye başlamak için iyi bir giriş olduğu anlamına gelmez. Java, konuyla ilgili hiçbir şey bilmeyen birinin programcılık öğrenmek için tercih edeceği bir başlangıç noktası olarak her zaman için "dandik bir yol"dur...
3. Oyuncak deyip küçümsemek niye? Öğrenmenin en iyi yolu oyundur. Hayat bir oyundur. Oyun basit ve küçümsenecek bir şey değil ki! Oyun çok ciddi, çok önemli bir şey. Keşke herkes kuralına göre oyun oynamayı bilse...
C'nin de öğrenmek için tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum ve birçok öğrencim de programcılığa tavsiyelerim üzre C ile başladılar...
Eger diger diller icinde Daldan dala atlayacaksanız C sizin icin yazılım konusunu ogrenmek konusunda bir basamak olabilir.. Bir cok seyi kendiniz yazmak zorunda kaldıgınız icin yazarken bir cok seye dikkat etmeniz gerekiyor.. Ama her insan kolay, oyun oynar gibi programlama yapmak istemez ki.. Bence siz C ye egitim haricinde bir gozle bakmamışsınız. Kimbilir C yi 14'' ekrandaki haliyle hatırlıyorsunuzdur.
2. Bir şeyin para kazandırıyor olması o şeyin bir şeyi öğrenmeye başlamak için iyi bir giriş olduğu anlamına gelmez. Java, konuyla ilgili hiçbir şey bilmeyen birinin programcılık öğrenmek için tercih edeceği bir başlangıç noktası olarak her zaman için "dandik bir yol"dur.
Dandik deyip gectiginiz bir seyden tonlarca para kazanan insan biliyorum. Sizce yazılım sektorunun cok fazla goc almasının sebebi ne?? (Bence Tamamen Duygu$al $ebepler :) )
Java yazılımcılıga baslamak icin cok guzel bir nokta. OOP programlama dili ozelliklerinin hepsini icinde barındırıyor. Hem C++ gibi nazlı falan da deil..Neden Dandik oldugunu hala anlamış deilim.
3. Oyuncak deyip küçümsemek niye? Öğrenmenin en iyi yolu oyundur. Hayat bir oyundur. Oyun basit ve küçümsenecek bir şey değil ki! Oyun çok ciddi, çok önemli bir şey. Keşke herkes kuralına göre oyun oynamayı bilse...
[/QUOTE]
Dandik deyip kucumsemek niye??? Bu arada Python ile bende yazıyorum bazı seyler, oyle oyun oynamakla alakası yok.. Kendince artı yonleri var zaten bu ozellikler C++ da olsa asla python kullanmazdım.. (interpreter meselesi :))
Kolay Gelsin...
Bu arada oyun demişken..
Oyunların yazılımında encok kullanılan dil C/C++ veya turevleridir..
Kolay Gelsin....
Euclides
09/05/2007, 01:53
@hasanyasin +1
Aynen katılıyorum hasan.
@Revne:
Haklısınız, ancak programlama kavramları insanlara anlatırken bazen onları mümkün olduğunca fiziksel limitlerden kurtarmak bazen iyi sonuç verebiliyor.
Bilg.Unv'den Chris Stephenson'unun programlama neden java ve C kullanmak yerine Lisp kullanmalıyız konulu bir semineririn slat'larına bir göz atın
How We Should (Not) Teach Programming (http://cs.bilgi.edu.tr/pages/academic_staff/lecturers/chris_stephenson/akademik_bili-s-im_talk/cs-beamer-01-g.pdf)
fonksiyonel diller ile prosedürel diller temelden farklı.
biri ile başlayanın onda iyi olduğu, onda düşünüp diğerine uyarladığı söylenir.
OO paradigması zor değil, gerçek dünya ile benzeşiyor.
ayrıca programlama dünyası içinde baskın model.
pek çok eğitmen de, doğrudan onunla başlatmayı tercih ediyor.
hatta class diagramları kullanıyorlar, kodu değil dizaynı yapıyorlar önce.
http://www.bluej.org/about/what.html
------------------------------------------------
-google da aramayı öğrenmek,
-copy-paste,vs..
ben bunların çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
bence ilkokuldan başlayarak "google kullanma dersi" koysalar iyi olur.
( belki google lisp için iyi sonuç vermiyordur :p )
- şablon oluşturmak için kopyala-yapıştır :
en azıdan kendi kodumuzu bu şekilde kullanıyoruzdur.
-yabancı bir API nın kullanımı ile ilgili örnekler :
kopyala-yapıştır bir başkasının kodunu kullanmanın en ilkel hali.
daha sonra, yazdığı bir fonksiyonu ya da nesneyi, kütüphaneyi kullanırız.
bir programcı, kitabında, zamanının 80% inin,
"başkasının yazdığı kodu anlamaya çalışmakla" geçtiğini söylüyordu.
bence "amaca hizmet eden basit kod örnekleri" en iyi eğitici olabilir.
mesela java almanac var internette herkese tavsiye ederim.
abartalım :
"agile" yöntemlerle çalışan insanlar "kod ile haberleşmeyi" tercih ediyor.
yani benzer kod parçaları "dökümantasyon" amaçlı kullanılabiliyor.
"test-first" yöntemi, benzer kod parçalarını,
yazılacak API ı şekilllerdirmek için
implementasyondan önce yapmayı tavsiye ediyor, yani dizayn ve test anlamında kullanılıyor.
@hasanyasin +1
Aynen katılıyorum hasan.
@Revne:
Haklısınız, ancak programlama kavramları insanlara anlatırken bazen onları mümkün olduğunca fiziksel limitlerden kurtarmak bazen iyi sonuç verebiliyor.
Bilg.Unv'den Chris Stephenson'unun programlama neden java ve C kullanmak yerine Lisp kullanmalıyız konulu bir semineririn slat'larına bir göz atın
How We Should (Not) Teach Programming (http://cs.bilgi.edu.tr/pages/academic_staff/lecturers/chris_stephenson/akademik_bili-s-im_talk/cs-beamer-01-g.pdf)
Ben bu tur konuları Tumevarim ve Tumdengelim kavramlarıyla ilişkilendiriyorum. Yada Tersine - Mersine muhabbeti :D.
LISP konusunda haklı yanlarınız var. Genelde kurallar ve sartlar uzerinde, herhangi bir sintax veya donanım kaygısı olamadan kafa yormak gercekten de baslangıc icin iyi olabilir.
Yuzmek konusunu dusunursek onumuzde 2 cesit yontem vardır..
Tumevarım olarak...
1. Suyun dişinda kollar ayaklar nasıl çırpılır ogrenmek... (LISP)
2. Havuzda bunların denemesini yapmak.(Siyah ekranda pratik yapma)
3. Denize gidip keyfini cıkarmak... (Buyuk uygulamalar veya hayallerinizin projesi )
NOT: Burada standartda nasıl yuzuldugunu kitabına gore ogrenirsin..
Tumdengelim olarak...
1. Denize gidersin ve yuzmeye calısırsın. (Hayallerinizin projesi)
2. Ayaklarını ve Ellerini cırparak daha kolay yuzebildigini gorursun.(Siyah ekran uygulamalarını incelersin..)
3. Kıcınıda sallayarak daha da rahat yuzdugunu gorursun..(Kimsenin dusunemedigi bir sey.Standart Disi)
NOT: Burada kendine ait bir yuzme stili keşfedersin..
NOT: Belkide ayrıca kıçını da kullandıgın icin yüzme konusunda diğerlerinden bir adım ondesin.
Tabi insan mizacına gore bu yontemleri kullanmalı..
Kolay Gelsin...
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.