Tam Sürümünü Görmek İçin : Basic pascal ve C
MErhaba bi konuda yardimlariniza ihtiyacim var..
Basic Pascal ve C arasindaki bazi seyleri örenmem gerekli
bunu bir uni hocasina sordum ancak kendisinin verdigi yanit oldukça irenc geldi bana birde sizinle paylasmak istedim
bildigim kadari ile C cok guclu bir dildir ve cogu dilden ustundur ve oldukça esnektir ve asm duzeyine kadar inebilir belli olculerde..
sordugum hoca bana pascal in gerçek programci dili oldugunu C nin onun yaninda dil bile sayilamicani söledi.. sizden örenmek istedigim C nin yapa bilicegi ancak pascal ve basic in yapamiycagi seyler varmi bence illaki vardir eger gerçekden var ise yazabildiginiz kadarını örenmek isterim
cok teşekkurler.
c ye yeni basladım eskiden pascalda yazardım. c de operatörler cok guclu birkaç operatorle pascal satırlarca kod alan işleri yaparsın mesala: a=(a<b)?a:b; bu pascalda daha uzun yazılr programa okunabilrlik geitiriyor. ve bellek bölgelerine direk erişip butun işleri orda yapıyosun. bu da cok buyuk ozellik. pascalda işleri hazır prosedurlere bırakıyosun. yorumlar bu kadar;
fatalnmake
14/07/2003, 20:01
hocan pascal disindaki dillerden cakmiyosa bu c'nin sucu olmamali bence
pascal->delikanli programcinin dili.. muhaha
Örneklerle hocayı mı bozacaksın ? :)
Orjinal mesajı gönderen Genjuro
bildigim kadari ile C cok guclu bir dildir ve cogu dilden ustundur ve oldukça esnektir ve asm duzeyine kadar inebilir belli olculerde..
Neden güçlüdür? Neden çoğu dilden üstündür? Esnekliği nerelerdedir? Diğer diller ASM kodlarını icrâ edemez mi?
Yani bunların geliş yerlerini bilmediğimiz sürece bunlar kulaktan dolma oluyor.
Bir de şunu söylemek lazım : O bir hoca ve bir görüşü var. Bu görüş kendi görüşüdür. Bence sen bize ters yönden soru sormak yerine, hocaya "Neden?" diye sorsan ve hocanın ne dediğini buraya yazsan daha faydalı olacaktır.
Hoca neden Pascal'ı C'den üstün tutuyor olabilir? illaki bir sebebi vardır.
Bunun o dilden çakma bundan çakmama ile alakası olduğunu sanmıyorum. Sonuçta her dil birbirine benziyor. Bir dil bilen adam diğerini kolaylıkla öğrenir.
fatalnmake
14/07/2003, 20:32
"hoca bana pascal in gerçek programci dili oldugunu C nin onun yaninda dil bile sayilamicani söledi"
adam c'yi dilden saymiyor yani gercek dil pascal, c dil bile degil diyor iyi niyetine ve insafiyetine saygim var ansugo ama bi insan neden c'yi dilden bile saymama dusuncesine kapilir? hani vb dese bir miktar daha anlasilabilir bi hakaret olacak ama bu herif binlerce bilim adaminin emegini iki lafiyla cope yollamis
Ama Genjuro'nun mesajında ne hocanın mimikleri, ne hocaya sorunun nasıl sorulduğu, ne hocanın nasıl söylediği yok. Ama Genjuro'nun kendi anlatımı böyle olabilir.
Hocanın öyle bir cümle kurduğunu sanmadığım, kurdu ise de daha önce söylediği bazı şeylere ithafen, ya da başka bir açı üzerinde iken söylediğini düşünüyorum.
VB için dese de hiçbir miktar anlaşılır olmaz bence. VB ile C'nin ayrı kulvarlarda koştuğunu düşünüyorum.
neden diye sordum tabiki acikcasi bu hocanin C bilip bilmedigini de tam olarak bilmiyorum bu kulakdan dolma olaylara gelince doru ben C yi cok iyi bilmiyorum bunlar
okudugum yazilardan etclerden edindigim kayitlar ancak C örenmek istiyorum.. C yi seviyorum adamin biri cikiyor hemde hoca sifatinda C yi yerin dibine sokup birakiyor..
biraz tartisma tarzinda neden sorumdan sonra muhabet surdu C de 3 gunde muhasebe programi yazilamaz pascal az code cok is az enerji cok is arcelik gibi oldu diyede sirtti herif.. ben ona emin oldugum bisiyi söledim C nin orta duzey pascalin ise yuksek duzey diller arasinda oldugunu söledim o ise ben pascalda C nin yapicagi herseyi yaparim dedi.. e madem bu böleydi neden c yapildi dedim sinirlendi galiba hehehe ole konu cok fazla uzamadi..
acikcasi bu soruyu burda sormamin nedeni hoca yi gordugumde madara edicek alt yapiyi hazirlamakti pek bisi hazirliyamadim ama :aglama:
Herneyse hazir mesaj yazarkan baska bir konu acmiyim burdan bi ufak sey daha sorim pipe fork exec vs hakkinda C icin turkce dokuman bulamadim okudugm kitapda allahdan böle seylerden kendini uzak tutmus yazari türk ondandir herhalde :)
böle bir dokuman bulabiliceim bi yer varmidir acaba?
teşekkurler
Basic çok eski bir yerden sonrada gelişmedi diye biliyorum. Pascal hakkında çok bilgim olmasa da yazım açısından biraz karışık gibi gelmişti bana.
Dizecek olursak:
basic<pascal<C :D
Bana kalırsa *nix gibi işletim sistemlerinin çekirdeklerinin C ile yazılmış olması, hafızaya istediğimiz gibi erişim sağlaması dilin en güzel özellikleri.
Pascal'dan sonra benim bildiğim Delphi var. Sadece o kadar.
İyi çalışmalar.
her progamlama dili ile o dilin esnekliğine dayanarak ve diğer dillerden biraz yardım alarak istedğiniz işi yapan programı yapabilirsiniz. Sonuçta bir muhasebe programı yapılcak sa bunu VB ya da Delphi de yapmak çok daha mantıklı ve hızlı dır. Öte yandan disk erişimi veya video oynatma (vb deki gibi companent ler le değil) programları için C düşünülebilir. Sonuçta ihtiyaç hangi yönde ise o seçilmeli.. VB ile de Doom 3 yazabilirsiniz C ile de ..
Orjinal mesajı gönderen Genjuro
biraz tartisma tarzinda neden sorumdan sonra muhabet surdu C de 3 gunde muhasebe programi yazilamaz pascal az code cok is az enerji cok is arcelik gibi oldu diyede sirtti herif.. ben ona emin oldugum bisiyi söledim C nin orta duzey pascalin ise yuksek duzey diller arasinda oldugunu söledim o ise ben pascalda C nin yapicagi herseyi yaparim dedi.. e madem bu böleydi neden c yapildi dedim sinirlendi galiba hehehe ole konu cok fazla uzamadi..
İşte hocanın görüşünün temeli ortaya çıktı.
Hoca diyor ki, Pascal (Delphi) ile 3 günde muhasebe programı yapılabiliyor. Ancak C ile yapamazsın. Bu sebeple modern zamanlarda Pascal bilmek daha işlevseldir. C bir işine yaramasa bile Pascal pratikte çok işine yarayabilir.
Zannedersem C Pascal'dan evvel türemiştir.
Eğer hoca Pascal'da C'de ki herşeyi de yapabilirim diyorsa, o zaman bu adamın bir bildiği var demektir.
Pratik düşünmesine ise sevindim. Hocalar genelde pratik değil teorik düşünür.
fatalnmake
15/07/2003, 14:22
simdi bikac yerde takildim
"Ama Genjuro'nun mesajında ne hocanın mimikleri, ne hocaya sorunun nasıl sorulduğu, ne hocanın nasıl söylediği yok. Ama Genjuro'nun kendi anlatımı böyle olabilir." demissin de ona bakarsan malum hacker testinden de o soruyu yazarken kafanin ne kadar karisik oldugu, etrafta ne kadar gurultu oldugu, rakamlari yazarken yuzuk parmaginin yanlislikla noktaya basmis olma ihtimalinin ne oldugunu anlayamiyoruz dogal olarak heralde yanlislikla yazmistir diyip direk malum cevabi veriyoruz.
isin dogrusu hocanin bi dusundugu vardir diyip hocaya hak vermek mi? yoksa agizdan cikan cumle neyse onu alip yorumlamak mi?
2. takildigim nokta da neden c ile muhasebe programi yazma isini dusunurken turbo c'yi hayal ettin de bu is pascal ile dusunulurken delphiyi hayal ettin? yok eger yanlis anladiysam neden delphi ile program yazmanin c++ builder ile program yazmaktan daha kolay olmasina hak verdin? c++ builder ile yapilan bi isin aynisi delphiyle daha kolay ve kisa zamanda yapilir diye bi genelleme mi var?
vb icin dese daha anlasilir dememin sebebi bu tur geyikleri yapan veya savunan bi cok programci gordum o yuzden dedim sonucta onlarinda kendilerince sebepleri var onlarin dediklerini niye anlasilir bulmuyon da hocanin dediginde haklilik payi buluyon? yoksa butun bunlarin altindaki hocalara karsi besledigin ustun bi saygi anlayisi falan mi? :p
bunlara cevap isteriz hocam :)
bu arada revlis vb ile doom 3 yaparsin demis tabi yaparsin ona suphe yok ta oyle bi ise kalkarsan elinde patlar yapilacak bisey olsa yapilirdi heralde.. hiz konusunda c-c++'in eline vermedikce vb ile ticari oyun yapilmaz bence (vbnin su anki hizi onusunda bilgim yok tabi. daha hizliysa ne ala)
Benim de anlatmak istediğim o zaten Vb ile de yazılır ancak gerek sistem gereksinimi gerek hızı olarak c nin gerisinde kalacaktır. Bir program hangisi için uygunsa o dilde yazılmalı diyorum. Ve basit windows uygulamaları gerçekten de delphi , vb ve benzeri dillerde C ye oranla çok daha hızlı yazılıyor..
Herneyse hazir mesaj yazarkan baska bir konu acmiyim burdan bi ufak sey daha sorim pipe fork exec vs hakkinda C icin turkce dokuman bulamadim okudugm kitapda allahdan böle seylerden kendini uzak tutmus yazari türk ondandir herhalde
böle bir dokuman bulabiliceim bi yer varmidir acaba?
Turkce degil ama anlasilabilecek basit bir ornek burada var:
http://www.cs.cf.ac.uk/Dave/C/section2_22_22.html
Program fork'laninca hafizada, programin bir kopyasi daha olusur. fork'layan programlar, fork'lanan programin (yani kopyanin) PID'ini (yani process numarasini) alir.
fork'lanan programa ise PID olarak 0 gelir.
Hata olusursa, PID -1 gelir.
Program icinde PID'i kontyrol ederek basit bir dallanma yaparsin. PID = 0 icin yazacagin kodlari fork'lanan program (kopya) calistirir.
PID > 0 icin yazacagin kodlari fork'layan (asil program) calistirir.
PID < 0 icin yazacagin kodlar, hata olusursa calisir.
Ayni ornekten exec'in de nasil kullanildigina bakabilirsin.
Yiğidim boşver bunları. Neyi nasıl anlamam gerektiğini, hocayı neden ezdirmek istediğimi falan senle tartışmam sana da sormam.
Sen hocaya "Pascal'dan başlasından çakmıyorsa" demeye devam et Ulu Bilge.
fatalnmake
15/07/2003, 20:26
ne dedim ki simdi hakaret mi ettim sana? hesap mi sordum? niye boyle dusundun demek te mi suc oldu?
tabi zorla cevap verdirecek halim yok burda herkes kral olmus ya neyse istenmedigim yerde durmanin bi anlami yok. diger tarafta gorusmek uzere.. hakkinizi helal edin.
acemi: Verdiğin bağlantı ilaç gibi geldi sağol.
http://www.cs.cf.ac.uk/Dave/C/CE.html
Vallahi öyle acemi.. saolasin adres icin cok ise yaradi..
Teşekkurler.
transteral
27/07/2003, 16:04
Why Pascal is Not My Favorite Programming Language
(pascal neden benim favori programlama dilim değil )
Brian W. Kernighan
http://www.lysator.liu.se/c/bwk-on-pascal.html
c programla diliyle bellek erişimi tamamen kullanıcının hakimiyetine sunuluyo diğer programlama dilleriyle c yi ayıran en önemli özellik budur.hacker ların bile çok önem verdiği bi programlama dilidir.her alanda işe yarayan program aplications ların kolay ve uyum göstermesi yönünden c önde gelen bi programlama dilidir*avrupada bile yazılım şirketlerinin çoğunda iş görüşmesinde mutlaka istedikleri programlama dili c dir
hatta C programlama dilinin visual basıc li uygulaması mükemmel bi programlama dilini oluşturmuş tavsiye ederim.adamlar yapmışlar kardeşimm mükemmmel
Bir makalede c programlama dilin de bilinmesi gereken en önemli şeyin bellek erişim kodlarının ve bunların diğer programlarda ki bağlantı kodlamasının çok iyi bilinmesinin gerektiğini okumuştum
Açıkcası süper profesyonel olarak nitelendirebiliceğim bir Amerika'lı üstad'in yazisini okudum.. Ve konuya orda son noktayi kendim koydum.. Vbasic pascal tarz'i diller windows'un köpeği konumundadır sahsen ben bu tarz dilleri kabullenemem. Blidiğim dilin işlevi tasinabilirligi vs. benim için son derece önemlidir.. Hedef diller olarak gördügüm C/C++ perl phyton ve java'dır. En güzeli birakalim Windows severler ve windows programcilari kendi kisitli pencerelerinden dünyaya bakmaya devam etsinler.
Teşekkurler
Biraz gec olacak ama foruma yeni katildigim icin yazamadim. Benim tespit edebildigim kadariyla C'nin ciktigi zamanda Pascal'dan en azindan su yonlerden ustundu:
1.Union
2.Dinamik dizi tanimlamak
tabii ki sadece bunlar degil benim bildigim farklar bunlar. Ben veri yapilari dersinde hocama sormustum:"Hocam, c'de dinamik dizi tanimlayabiliyoruz ama pascal'da tanimlayamiyoruz neden?" Cevap:"Her dil bir oncekinin eksiklerini kapatmak icin yazilmistir."
acehreli
04/03/2004, 01:41
Bu konuyla dogrudan ilgisi olmasa da, su baglantida program
dillerinin tarihcesi var:
http://www.levenez.com/lang/
Tarihlerin altindaki grafige tiklayarak neyin nereden
geldigini gorebilirsiniz.
O sayfadan baglanilan 'The Language List' de 2500 dili
siniflandirdigini soyluyor.
Ali
Mingitau
04/03/2004, 04:17
Sanırım bunların arasında üstünlük eksiklik diye bir tartışmaya girmek saçma olur zira, Unix in C ile yazılması Unix i hazırlayanların tercihi...
Pascal ve Modula gibi alaman yapımı dillerde ise mühendislik ön plana çıkar. :)
Herşey önceden belirli olmalıdır vs...
Ama C ye bakıldığında bana ABD' nin ekonomik/sosyal/vs sel sistemini hatırlatır :) Fırsatlar dünyası ama aklını kullanırsan :D
Her neyse gelelim işin özüne Pascal vs de daha az hata yaparsın. Ancak bunun maliyetini karşılşarsın. C de daha çok hata yapman getirdiği esnekliğin maliyetidir. Yani her yerde maliyeti sen karşılarsın.
Bu arada C için gördüğünüz tek dev env Turbo C ise C yi de windows ve Unix dünyasına hapsolmuş diye tanımlayabilirsiniz. Dev-Pascal isminde güzel bir Pascal derleyicisi var non-MS sistemler için . ;)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.