Tam Sürümünü Görmek İçin : sanat kaldımı?
Türkiyede sanat ve sanatın yönü nedir?Tüm türkiye açısından bir değerlendirme yapsanız vereceğiniz cevap ne olur?İhtiyacı olmadığını düşünenler için yapılan sanat ne kadar sanattır?Popüler kültürün vardığı nokta ve Türkiyede bulduğu karşılık nedir?Bilişime ağırlık veren bu sitede,bu kaygıların ne boyutta olduğunu merak ediyorum.
Zerzevat Adam
08/07/2003, 18:35
Vallahi cevap yazardım ama yasaklıyım* hem zaten yazmam artık biraz işlerim var öğrenmem gereken şeyler* :cool:
*= redial hocam;)
Yanı sen sımdı yazmamısmı oldun :) Neyse barı benım bu yazdıgıma karsılık bısey yazmada redial'ın gazabına ugrama :)
Ilginc sorular :)
* Turkiye'de sanat nedir?
Simdi burada sorulan ne?
* Turkiye'de sanatin yonu nedir?
"Sanatin yonu" ne demek?
* Tüm türkiye açısından bir değerlendirme yapsanız vereceğiniz cevap ne olur?
Soru ne ki? Neye cevap verecegiz? Neyi degerlendirecegiz?
*Ihtiyacı olmadığını düşünenler için yapılan sanat ne kadar sanattır?
Sanat birisi icin mi yapiliyor? Ihtiyac sahipleri icin yapilan sanat ve bir de ihtiyac sahibi olmayanlar icin yapilan sanat mi var?
*Popüler kültürün vardığı nokta ve Türkiyede bulduğu karşılık nedir?
Populer kulturun vardigi nokta, sanatla ilgili bu tip sorularin sorulmasidir.
* Bilişime ağırlık veren bu sitede,bu kaygıların ne boyutta olduğunu merak ediyorum
Ne kaygisi? Ihtiyaci olmayanlar icin yapilan sanattan duydugumuz kaygi mi?
PenisPuppets bile san'at yapıyor diyor Serdar Turgut.
San'at ne önce onu açıklığa kavuşturalım. ( Merak etmeyin hemen. Bu şekilde bir cümle ile başlayan bir konu asla açıklığa kavuşamamıştır :))
Mingitau
09/07/2003, 00:16
Bende Ansugodestan yazacakmış gibi girmiş, niye kısa kesmiş demiştim :p
Aslında bilişim elemanları olarak sanata pek vakit ayıramasakta eminim her bir arkadaş kendi imkanlarında sanatsal aktivitelere katılıyor ya da sanat sayılabilecek türden şeyler yapıyorlardır.
Genel anlamdaki sanat için feci şekilde kaygılıyım Türkiye adına ve parmakla sayılacak kadar az dünya çapında sanatçı çıkardığımızı hatırlatırım. Ekonomik kaygıların en ön planda olduğu bir ülkede sanatı ile para kazanamayacağını düşünen binlerce onbinlerce insan yeteneğini köreltecek işleri bile para için yapıyorsa o ülkenin sanat için üretebileceği fazla bir şey olduğunu sanmıyorum.
Sinema filmleri çevriliyor, yeni jenerasyondan kaç sanatçı adı sayabilirsiniz bana? Hele hele star ve jön adını haketmiş kaç sanatçı var? Kaç ressamımızın avrupada sergisi var, kaç şairimizi dünya tanıyor, kaç yazarımız tüm dünyaca tanınıyor? Hele hele yeni olanlardan.
Sanatı kotalayıp sınırlayamayız çünkü sanat, objektif değil subjektifdir
cappytoi
09/07/2003, 15:36
Sanat bir yansıtmadır, bir şeyin genelini ya da özünü yansıtır. Bunu iyice açıklamak için Sokrates'in bir sözü günümüze kadar sanatı yansıtma olarak savunanlar sık sık bu benzetmeye başvurur: "İstersen bir ayna al eline, dört bir yana tut. Bir anda yaptın gitti güneşi, yıldızları, dünyayı, kendini, evin bütün eşyasını, bitkileri, bütünccanlı varlıkları"
Bu görüşe görede sanat gerçekliği yansıtmaktır.
- Daha önce okuduğum 'Edebiyat Kuramları' adlı kitaptan aldım bunları. Sanat nedir diyenlere küçük bir açıklama. Fakat tabii ki sanat bu kadarla bitmiyor.
- Arkadaşın Türkçesini boşverip kendime göre bir yorum yaparsan, ülkemizde bir takım sanatsal faaliyetler var. Fakat bu sanatsal faaliyetleri sevgili televizyonlarımız mankenler, uyduruk sanatçılar için es geçmekteler. Bu derecede de halkın sanattan değil mankenin afedersiniz ama kıçından başından haberi oluyor. Oysaki halkı buna itmek yerine gazete ve televizyonlarda doğru dürüst şeyler yayınlansa ve yazılsa, belki ülkemizde sanatın ve sanatçının değeri daha iyi anlanır. Bugün hangimiz kendi kültür ve sanatımızı korumakta? Hangimiz bir gün açıp TRT de TÜRK SANAT MÜZİĞİ dinlemekte. Siz hiç çok izlenen televizyonlarda TÜRK SANAT MÜZİĞİ HABERİ duydunuz mu? Peki duydunuz diyelim kaç kere? Gösterdikleri manken sayısının kaç katı? 100 de 1 ya da 1000 de 1? Bu sadece bir örmek ve bunun gibi bir sürü haber var. Yararlı haberler yok da demiyorum ama yararlı yararsızı geçince böyle bir yorum yapmaktan da kendimi alamıyorum. Şahsen televizyon izlemek bile bir işkence! Adamlar haber mi bulamıyor bilemiyorum ama Hollandada bir gergedan yavrusunun doğduğunu haber veriyor bizlere. Biraz sert bir yaklaşım olabilir ama ülkemizde hala sanat ve sanatçılar var. Çünkü xXx 'in de dediği gibi sanatı sınırlayamayız.
Kögüdey Meygen
09/07/2003, 15:38
Bugün Sivas ta eski bir medresenin içerisini geziyordum.
Ebrû sanatıyla uğraşanlar vardı....
Kögüdey Meygen
09/07/2003, 15:49
Ayrıca, Ömer Faruk Tekbilek'i bilirmisiniz bilmem ama
CDlerini Amerikanyadan ithal ediyoruz.
Kendisi Klasik Türk Müziğinin çok değerli bir ismidir.
Şefika Kutluer'i duymuşsunuzdur.Dünya'ca ünlü bir flüt yorumcusudur.
...
Türkiye'de sanat vardır ama gözlerden uzakta.
Siz hiç birisi sizin başınızda beklerken sizi seyrederken kod yazabilir misiniz?
Yapmayın beyler tek kabahatlı medya olmazya.. Hatırlayın Barıs Manco'lu gunlerı.. Bu gun bu ulkede kac Barıs Manco var?
Yanı demek ıstedıgım sanatcının gorevı atolyesıne kapanıp sanat yapmak sonrada bunu sınırlı sayıda ınsanla paylasmakmı sadece?
Hem sanatcı dedıgın nasıl bısey? Yada sanat.. Eger elıme gecen sergı katologlarında anlatılan gıbı bıseyse aman eksık kalsın.. Ben ıstemıyorum..
Yanı bu konuda hersey o kadar muglakkı.. Sanat ve sanatcı kavramları.. Hıc bı tanımı yok onları sınırlayan yada sorumluluk yukleyen hıc bısey.. Bu boyle olmamalı.. Bı patates nasıl tanımlanabılıyorsa sanatcı da tanımlabılmelı.. Yada nasıl uzumlu kek tarıfı verebılıyosak sanatın da tarıfı verılebılmelı..
Kısacasa sanatın bı amacı, sanatcının bı sorumlugu olmalı.. Yoksa bana ne yararı varkı? Hem bu yapılmaz ıse mankenden sanatcı cıkmasını nasıl yadırgayabılırızkı? Adama sormazlarmı sanatcı ne pekı dıye?
Not: Bana hıc bakmayın tugla kalınlıgında kıtap okudum sanat uzerıne ama hala sanat ne dersenız verecek bı cevabım yok.. Ne sacmalık ya!
cappytoi
09/07/2003, 17:46
@Hunter,
bunun tek sorumlusunu medya olarak göremeyiz ki hele hele Bütün Dünya adlı bir dergi varken. ayrıca sorunu da sanatçıların atölyesine kapanmasında bulamayız. sizce bu adam o atölyeden çıksa ona destek olacak kaç kişi var. resim ile ilgilenen kaç kişi var bu ülkede. onu bırakalım medyaya dönelim her akşam onlarca dizi yayınlayacaklarına en azından 1 tane kültürel program yayınlasalar şu ülkede doğru düzgün bir sanatla karşılaşmış insan sayısı belkide %0,05 artıcak. bu rakamı küçümsemeyelim. ayrıca daha bu ülkede türk sanat müziği dinleyen adam kıro diyen dangalaklar var. halay çekenlerede aynı ki düğünde halay çekmek bir gelenektir. ayrıca bu dangalaklara bir örnekte şöyle verelim: "Ay çok banelsin" gibi sözler söyleyip entel dantel davranan sevgili insanlardan çoğu daha hayatında 3. kitabını okumamış oluyor. belki sizlerin değil ama bu gençlerin arasında çok yaygın özellikle 16-19 yaş arası.
bir sorum var, yeni türk yazarlarını tanıtan bir dergi veya televizyon programı bilen var mı? tanımak istiyorum bu yeni yazarları...
@hunter, bütün o sözlerin hepsi sana yazılmadı paragraf yapmaya üşendim :)
bu ülkede sanat yok olsada korkmayın. kamera karşısında soyunup sanat icra edecek sanatçılar olduğu sürece hiç korkmayın.
Mingitau
09/07/2003, 19:26
@cappytoi
www.turkdilidergisi.com
TRT 2 de eşref saatiyse Pazar akşamları Attila İlhan bişeyler anlatıyor. TRT3 ya da GAP olabilir güzel bir müzik programı var, ancak ismini ve sunucu ismini şu an hatırlamıyorum. saat 4-5 gibi yayında oluyor. TRT de olmasa hepten kalacağız...
cappytoi
11/07/2003, 15:58
saol axion, bir 9.000.000 milyonuma kıyıp üye olayım... :)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.