Tam Sürümünü Görmek İçin : Kütüphane Kayıt Programı(D.Ö)
yunus_arslan
26/04/2007, 19:12
benim bir dönem ödevim var sanırım dosyalama ile ilgili c 'de(#incclude "stdio.h" main() {...)böyle başlıyo c mi c# mi c++ mı bilmiyom.Yardım ederseniz sevinirim.Çünkü yapamıyorum.dosyalama ile ilgili hiç birşey bilmiyorum.Öğretmen daha o konuya gelmedi.Ödevime ya yardımcı olun yada hazıra konmak olmak diyosanız dosyalama hakkında bilgi verin.Nasıl yapmam gerekiyorsa.
Ödev Konusu: Kütüphane Kayıt Programı : Kütüphaneden kitap kiralanmak istenildiğinde kitabı alan kişinin ismi,kitabın adı ve kiraya alınış tarihi girilecek.Başka bir kişi kitabı isterse kirada olduğu görülecek.Kitap geri getirildiğinde kiradan kaldırılacak.Bu kadar. Bunu yapabilecek arkadaşlar varsa lütfen yardım edin.
Ödevim bu.bilen arkadaşlar yardımcı olularsa sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim yardımcı olacaklara.
acehreli
26/04/2007, 20:02
Odevi yazacagin dili sen mi sececeksin, yoksa ogretmenin mi belirliyor? Eger <stdio.h> basligi eklenecekse herhalde C'dir; ama tabii C++ da olabilir.
Soruyu sorma seklinden ve hatta o programin hangi dilde oldugunu bilmemenden anladigim kadariyla sen C bilmiyorsun. Yapamamanin nedeni de bu olsa gerek. Hemen bugune kadar ogrendiginiz konulari tekrarlamani oneririm. Cogu kolay gelir ama oldukca zor ve garip kavramlari da vardir. Anlamak zaman alabilir.
Odev konusunda kayitlarin program kapatilinca hatirlanmasina dair bir sey goremedim. Dosya kullanmak zorunda misin? Ogretmenin biliyordur bence; ona sorabilirsin. :) Eger dosya gerekiyorsa ama daha dosyalamayi ogrenmediyseniz zaten odeve baslayamazsin. Bu surede simdiye kadar ogrendiklerini calis.
Ali
yunus_arslan
26/04/2007, 20:17
ödev c hani şöyle başlıyo ya
#include "stdio.h"
main()
{
int i,k,l;
char c,d,e;
printf("adınızı yazın");scanf("%s",c);
printf("%s hoş gelidiniz",c);
getch();
}
böyle c'de yazılacak ama dosyalama ile ilgili hiç birşey bilmiyorum.Baktım dosyalama konularına biri anlatmadan asla öğrenemem.Biliyorsan nolur yardımcı ol.
ama bak şimdi.Kütüphaneden kitap kiralandı ya.Programı kapatınca o silinecek program tarafından hatırlanmayacak.İşe orada dosyalama giriyor işte.Bu benim dönem ödevimdi.Öğretmen herkese buna benzer ödevler verdi.Kimse de şu an yapamıyor.Forumlardan bulan , yaptıran yaptırıyo.Biz böyle boşta kalıyoruz.Bu ödevden 0 alıcam herhalde bilmiyorum çünkü dosyalama hakkınca en ufak bişey.Haftaya daha yeni geçicez dedi hoca dosyalamaya.
yunus_arslan
26/04/2007, 20:26
dosyalama olmadan yapmaya çalışıyorum sonra tıkanıyorum.Birde dosyalama yok ya şimdi.Bissürü değişken tanımlamak zorunda kalıcam.Dosyalama da bu kadar tanımlamama gerek yok herhalde .Bİşi yapmaya çalıştım bakın ama program tıkanıyor ilerlere doğru
#include "stdio.h"
#include "conio.h"
#include "stdlib.h"
main()
{
int x,; char a,b,c,d,e,v; char f,g,h,i,j; char k,l,m,n,o; char p,r,s,t,u;
clrscr();
printf("1-Kitap kiralanacak.\n2-Kitap getirildi.\nHangisi?");scanf("%d",&x);
switch(x)
case 1 :for(v=a;v<=e;v++){
printf("\nkitabın adı : ");scanf("%s",v);
if(v==b) {printf("Kitap kirada.");}
else {if(b==c){printf("Kitap kirada.");}}
else{if(b==d){printf("Kitap kirada.");}}
else{if(b==e){printf("Kitap kirada.");}}
else{
printf("\nAdınız : ");scanf("%s",f);
printf("\nSoyadınız : ");scanf("%s",k);
printf("\nTarih(gg/aa/yyyy) : ");scanf("%s",p);
printf("\nKitap kiralanmıştır.");}}
acehreli
26/04/2007, 20:53
Verdigin orneklerden anlasildigina gore, senin gercekten onceki konulari hemen ogrenmen gerekiyor. Odevi verecek daha zamanin varsa, dosyalamayi bir kenara birak ve ogretildigi zaman anlamaya calis. Ama mutlaka onceki konulari anla.
Cok onemli bir kac noktayi hatirlatayim:
1) scanf'i %s ile kullandiginda ona bir dizgi (string, veya 'char array') vermen gerekmez mi... Ilk gosterdigin scanf'te %s'e karsilik ilk degeri bile atanmamis bir char veriyorsun! Orada ada karsilik girilen karakterler icin yer yok ki...
Ayni sorun ornegin daha sonraki 'v' adli nesneyi okurken de var.
2) Dosyalama olsa da olmasa da, uzerinde calistigin nesneleri olusturmak zorundasin. Kafa karistirici tek harflik nesneler yerine, onlari bir araya getiren yapilar (struct) tasarlamalisin. struct'i ogrendiniz mi? Ornegin:
struct Ogrenci
{
int sinif;
double agirlik;
double uzunluk;
};
3) 'v'yi ve 'b'yi olmalari gerektigi gibi dizgi (string) yapsan bile, o zaman onlari == isleciyle degil strcmp ile karsilastirman gerekir.
Ali
yunus_arslan
26/04/2007, 21:22
kardeşim ben strcmp falan bunları bilmiyom.Öğretilen şey de o kadar geniş kapsamlı bişi değil.Lise 2 öğrencisiyim ben.C'yi o kadar iyi bilmiyorum.Şimdi bu ödev hakkında yardım edebiliyorsan eder misin?Zaten bilmediğim şeyleri bana söylüyosun. Ben bu kadarını biliyorum.çünkü bu kadar öğretildi.geniş kapsamlı görmüyoruz bu dersi.
ayrıca
struct falan bunu da bilmiyorum.Çünkü bu zamana kadar hiç görmedim.derste de işlemdik.Ya bizim öğretmen pek bişi bilmiyor.Ya da sen bu c'yi çok iyi biliyon.Sen böyle mesaj atınca yeni yeni şeyler görüyorum , gözüm iyice korktu...
PlayG7SeveN
26/04/2007, 22:39
dosyalama
#include <stdio.h>
#include <conio.h>
void initialize(int arr[49][2])
{
int i;
for (i=0;i<49;i++)
{
arr[i][0]=i+1;
arr[i][1]=0;
}
}
void storing(int arr[49][2])
{
FILE *fp;
int num,k;
int deg1,deg2,deg3,deg4,deg5,deg6;
int no1,no2,no3,no4,no5,no6;
printf("
Kontrol (KoNTROL!NORMAL!) edilecek sayı girin :");
scanf("%d",&num);
k=1;
fp=fopen("c:matrix.txt","r");
while((!feof(fp)&&k<297))
{
fscanf(fp,"%d %d %d %d %d %d",°1,°2,°3,°4,°5,°6);
if ((deg1==num)||(deg2==num)||(deg3==num)||(deg4==num )||(deg5==num)||(deg6==num))
{
l:
fscanf(fp,"%d %d %d %d %d %d",&no1,&no2,&no3,&no4,&no5,&no6);
arr[no1-1][1]=arr[no1-1][1]+1;
arr[no2-1][1]=arr[no2-1][1]+1;
arr[no3-1][1]=arr[no3-1][1]+1;
arr[no4-1][1]=arr[no4-1][1]+1;
arr[no5-1][1]=arr[no5-1][1]+1;
arr[no6-1][1]=arr[no6-1][1]+1;
if ((no1==num)||(no2==num)||(no3==num)||(no4==num)||( no5==num)||(no6==num))
goto l;
k++;
}
}
fclose(fp);
}
void goster(int arr[49][2])
{
int i;
for (i=0;i<49;i++)
{
printf("
%d-%d",arr[i][0],arr[i][1]);
if (i==23)
{
getch();
clrscr();
}
}
}
int main(void)
{
int arr[49][2];
clrscr();
initialize(arr);
storing(arr);
goster(arr);
getch();
return 0;
}
PlayG7SeveN
26/04/2007, 22:43
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/files.html
bak burda basit yapılmış güzel örnekler var... içinde anlatıyor
yunus_arslan
27/04/2007, 19:42
bugün öğrendik biraz dosyalama.bana çok kısa örnek gösterirmisiniz kayıt silme ve değiştirme hakkında.
bugün fopen,fclose,EOF falan onları gördük.Dosyayı yazma modunda açma okuma modunda açma falan.bana hiçbişi bilmiyomuş gibi dosyadan veri silme ve değiştirmeyi gösterir misiniz?Lütfen yardımlarınızı bekliyorum.Bana Kütüphane kayıt programını verin demiyorum.Dönem ödevimi kendim yapmak istiyorum.Bana kısa kısa örnekler yazar mısınız?İlgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim.
yunus_arslan
27/04/2007, 19:59
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/files.html
bak burda basit yapılmış güzel örnekler var... içinde anlatıyor
ama benim ödevim c ile ilgili c++ değil.Teşekkürler yine de ilgilendiğin için...
KaNveGuL
28/04/2007, 01:08
ama benim ödevim c ile ilgili c++ değil.Teşekkürler yine de ilgilendiğin için...
iyi valla millet ödevimi yapın bana verin diyor ohh ne güzel...
C ve C++ ın yapısı hemen hemen aynı sayılır. Ama işte insanda öğrenme hevesi olmadıktan sonra ne yapsan nafile.
yunus_arslan
28/04/2007, 10:20
kardeşim mesajlarımı doğru düzgün oku."Dönem ödevimi kendim yapmak istiyorum.Bana kısa kısa örnekler yazar mısınız?İlgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim." diye belirttim.
bana sadece kayıt silme ve kayıt değiştirme hakkında çok kısa örek verin diyorum.programı yapın demiyorum.Seenin polemik yaratmaktan başka işin yok mu?
Daha yeni öğreniyoruz biz c.c++'nın içeriğine hiç. bakmadım.Kodlar benzer mi bilmem ne falan.Lütfen tartışma ortamı yaratma.
İstemiyorum bişi.Kendim öğrenirim.İnsanın hevesini kırıyosun...
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.