Tam Sürümünü Görmek İçin : Program ekle- kaldır sorunları ??
p.hoenix
10/04/2007, 14:23
Merhaba,
Bilgisayardan denetim masasını kullanarak program ekle -Kaldır bölümünden kaldırmak istediğimiz programı seçtik diyelim.Windows normal işleyişinde bu işlemi yaptı ve kaldırdı.
Bazı programlar C bölümünde kalkmış olsa bile kurulu gibi görünüp klasörlerini orda tutmaya devam ediyor.Bende bunu elle siliyorum.
1- Ancak C den başka arkalarda bir yerlerde bu programların kırıntıları kalıyor mu? Kalıyorsa nereden bakıp manuel temizleyeceğiz?
2- Bazen kalkmış gibi görünüp C de dosyasıda olmasada halen çalışmaya devam ediyor ve yeniden kurunca sanki eski ayarlarındaymış gibi yeni kurulumu ayarlarını kabul etmıyor.Bunun sebebi kayıdefterinde kalan eski ayarlarmı acaba ??Bu kayıt defteri ayarlaına nerden bakıcaz?
Bu ayarları nasıl silebiliriz?Sistemde silinmış ve kaldırılmış olsada kalan kırıntılar çalışmaya devam ederken nasıl buluruz ve yok ederız?, Bunları bulmak ve yok etmek için wındowsta nereye bakarız??
Predator
10/04/2007, 15:04
Eğer kurduğunuz yazılımlar güvenilir firmalara ait ve kendini kanıtlamış yazılımlarsa, Kendi kaldırma sihirbazını kullandıktan sonra endişe edecek bir durum yok diye düşünüyorum.
Kullanıcıya göre değişken olsada eğer her yazılımı kaldırdıktan sonra registeryde nereye ne yazıyor, nerelerde ne artığı kalmış diye düşünseydim haftada bir gün bu işle uğraşırdım.
1- Ancak C den başka arkalarda bir yerlerde bu programların kırıntıları kalıyor mu? Kalıyorsa nereden bakıp manuel temizleyeceğiz?
Şüpheli yazılımları kullanırken, piyadaki sistem üzerinde ve registerydeki artıklarıda temizlediğini iddia eden uninstaller yazılımları kullanmanız gerekir sanırım.
2- Bazen kalkmış gibi görünüp C de dosyasıda olmasada halen çalışmaya devam ediyor ve yeniden kurunca sanki eski ayarlarındaymış gibi yeni kurulumu ayarlarını kabul etmıyor.Bunun sebebi kayıdefterinde kalan eski ayarlarmı acaba ??Bu kayıt defteri ayarlaına nerden bakıcaz?
Task manager'dan çalışan işlemi bulup kaynağını öğrenip elle temizlemeyi deneyebilirsiniz, yada yine yukarıdaki gibi uninstall yazılımı kullanabilirsiniz.
Başımızın ağrımasını istemiyorsak, kendimize uygun saatlik, günlük yada haftalık bir yedekleme programı yaparak, çıkabilecek muhtemel sorunlarda yedekten geri dönmek daha efektif bir çözüm olur sanırım.
Yine kendimizin belirleyeceği periyodik zamanlarda, hijackthis (http://www.tomcoyote.org/hijackthis/)kullanarak yine işlemleri ve sistemimiz açıldığında çalışan programları inceleyip düzenleyebilirsiniz, Ayrıca hijackthisin içindeki misc toolsda yine uninstaller bir araç bulunur. (MsiExec.exe kullandığı için normal ekle/kaldır'dan farkı yok)
Ccleaner (http://www.ccleaner.com/) kullanarakta gereksiz dosyalardan ve register içerisinde lazım olmayan parçalardan kurtulmak mümkün.
Kısaca: Yedekleme prosedürü, Antivirüs, firewall ve azda olsa bilinçli bir kullanım bizi paranoyak olmaktan korur.
p.hoenix
10/04/2007, 15:31
Burada resımlere acıklama koydum.Çok ıyı anlamıyorum henüz bılgısayardan, yedkleme konusunda ise hiç bilgim yok,CC cleaner kullanıyorum, ama diğerını şimdi ındırecegım.Fakat pc ingilizcem de çok kıt olduğundan, programları kullanırkende zorlanıyorum..
Burada bi kaç sorum oldu size.
1-Özellikle kaldırsamda aktıvasyon kodu hala duran programlarka ılgılı ve cc cleaner bunu nıye temızlemedı??Elle silsek olurmu?
Bu resimlerdeki sorularıma yol gösterirseniz sevinirim..
2-Bırde cc cleaner ıle ''sorun tara '' dıyorum her program kalktıktan sonra ve sorunlar için tarama yapıp bana '' secılı sorunları düzelteceğim, kayır defterınde yedeklensınmı'' dıye soruyor.Ben evet yedeklensin dıyorum ve bır klasör yaptım orada yedeklettırıyorum.
Bu klasördeki küp küp yeşil işaretlı bılgıler sanırım kayıt defteri anahtarı oluyor.Bu yaptıgım doğrumu?
3-Fakat bu bılgıler geçen gün metrelerce oldu ve nısan ayı başına kadar olan yedek bılgıleri elle sıldım.Şu anda 1 haftalık olanları duruyor.Bazısını silerkende silmeme izin vermedi, dedıkı ''wındows' sectıgınız sılme bılgısı bulunamıyor yada ulaşılamıyor.''
Şimdi bu yedek kayırt defteri girdisini hıç bı zaman sılemezmıyım??
4- kayıt defrei için en sağlıklı temiz lık çözümü, ayrıca kayır defterını ögrenme ve kullanmayı bılme, en normal ayarların neler oldugunu anlama için kaynak??
Bu çok çok olan sorularımı cevaplarsanız memnun olurum..
saygılar.
p.hoenix
10/04/2007, 15:39
Hjack için kurulum öncesınde bu yazı çıktı Yanlış bır şey yapmamamak için sormadan kurmayayım dedım.
Bunun anlamı nedır acaba??
p.hoenix
10/04/2007, 15:40
yazı bu?
p.hoenix
10/04/2007, 15:47
Task manager nedir?,Nerden gidebilirim? Bulamadım :garip:
Predator
10/04/2007, 15:53
1-Özellikle kaldırsamda aktıvasyon kodu hala duran programlarka ılgılı ve cc cleaner bunu nıye temızlemedı??Elle silsek olurmu?
CCleaner, kullanılmayan geçici dosyaları, cookieleri, log doyalarını vs. temizliyor. Registeryde de kullanılmayan dosya uzantılarına ait veridileri, eksik bozuk help dosyalarını, dllleri yani silindiğinde tekrar lazım olmayacak gereksiz verileri temizlemekte. Aksi olsaydı zaten her kullanıldığında sistemde problem çıkardı. Anladığım kadarıyla sizin sıkıntınız trial yüklediğiniz bir yazılımın, geçici kullanım süresi bittikten sonra tekrar yükleyememeniz.
2-Bırde cc cleaner ıle ''sorun tara '' dıyorum her program kalktıktan sonra ve sorunlar için tarama yapıp bana '' secılı sorunları düzelteceğim, kayır defterınde yedeklensınmı'' dıye soruyor.Ben evet yedeklensin dıyorum ve bır klasör yaptım orada yedeklettırıyorum.
Bu klasördeki küp küp yeşil işaretlı bılgıler sanırım kayıt defteri anahtarı oluyor.Bu yaptıgım doğrumu?
Oluşturduğu registery dosyası, sildiği kayıtları eski haline getirmek için hazırlanıyor. Yani problem olduğunda o dosyaya çift tıklayıp çalıştırırsanız sildiği kayıtların aynıları yerine yazılacak. Yukarıda belirttiğim gibi gereksiz veriler olduğu için 1 defa yeniden başlatıldığında sorun yoksa bence silinmesinde sakınca yok
4- kayıt defrei için en sağlıklı temiz lık çözümü, ayrıca kayır defterını ögrenme ve kullanmayı bılme, en normal ayarların neler oldugunu anlama için kaynak??
Oldukça geniş bir konu türkçe kaynak göremedim.
Yedekleme için türkçe güzel kaynak.
http://www.microsoft.com/turkiye/athome/security/update/default.mspx
p.hoenix
10/04/2007, 16:04
1- trıal kullandıgım programlar için desek, evet bazıları öyle oluyor sanırım..Ama yukarıda kullandıgım resımdekı program serıalı onaylanan ve sorunsuz çalışan programdı fkat dedıgım gıbı kullanmamaya başlayınca, kaldırdım.Yani trıal sıkıntısı olmayan bır kurulumdu.Fakat kalmasına ragmen nıye resıtry bılgılerı orada kalmış?
2- task meneger nedır soruma halacevap alamadım??Şu anda da bulmaya çalışıyorum..Çalıştır dan mı gıdıyoruz task meneger bölümüne? Ve turkçe karşılığı nedır bu kelımenın?
3- Resimli olarak hıjack için sordugum sorudan sonra her tıklamamda o uyarıyı alıyorum?? acaba kurulmayacakmı bu program??
4-Resımlerını yolladıgım kayıt defterı konusunda hala takılmış ve bırazda kurcalamaya başlamış durumdayım..Bu konuda bılgınız varsa paylaşlırmısınız??
Sayılar ve emegınıze saglık..
Predator
10/04/2007, 16:47
2- task meneger nedır soruma halacevap alamadım??Şu anda da bulmaya çalışıyorum..Çalıştır dan mı gıdıyoruz task meneger bölümüne? Ve turkçe karşılığı nedır bu kelımenın?
Görev yöneticisi, ctrl+alt+del yaptığında yada başlat çubuğuna sağ tıkladığında ulaşabilirsin
3- Resimli olarak hıjack için sordugum sorudan sonra her tıklamamda o uyarıyı alıyorum?? acaba kurulmayacakmı bu program??
Bu sadece bir uyarı program exe üzerinden direk çalışıyor, tamam'a bastığında karşına gelen programın kendisidir.
4-Resımlerını yolladıgım kayıt defterı konusunda hala takılmış ve bırazda kurcalamaya başlamış durumdayım..Bu konuda bılgınız varsa paylaşlırmısınız??
Programa göre kayırlar değişiklik gösterdiği için ben bu konuda bir yorum yapamayacağım.
p.hoenix
10/04/2007, 17:05
Bana epey bilgi verdınız, mınnetrarım.Bir sorum daha var , aslında gözden kaçırdık yınelemek istıyorum, CC cleanerde dediim gibi yedek kayıt dosyasını temizlerken bazı kayıt girdilerine 'sil'' komutu verdım ama wındows uyar verdı '' silmek istedıgınız şeyin kaynagına gidilemıyor, yada silinemıyor '' dıye.
neden o sılme komutunu verdıgımde bu söz konusu girdiyi sılmeme wındows izin vermemişti? Yedeklerin silinmemesinin anlamı nedir acaba?Mesela bugün ise o sılmesıne ızın vermediği yedek girdiyi silebıldım?3 gün önce niye silemedim sizce?
Umarım diğer cevapsız kalan konuda bılgısı olan arkadaşlar mesajımı görüp yadım eder..:ginginn:
Buraya kadar olan tüm yardımınız için size çok teşekkür ederım .:hey:
Predator
10/04/2007, 17:08
neden o sılme komutunu verdıgımde bu söz konusu girdiyi sılmeme wındows izin vermemişti? Yedeklerin silinmemesinin anlamı nedir acaba?Mesela bugün ise o sılmesıne ızın vermediği yedek girdiyi silebıldım?3 gün önce niye silemedim sizce?
Silmek istediğiniz veri o an için bir yada birden fazla program için kullanılıyorsa doğal olarak silmenize izin vermemiştir.
p.hoenix
10/04/2007, 17:58
Bu uyarının anlamı nedır?Kullandıgım programda geçmışlere gırdıgımde IE hıstory cache cookıes bölumunde 2015 adet http ıle başlayan adrese rastladım ve sıl komutunu verdiğimde ekledıgım resımdeki uyarı çıktı.IE hıstory cookie cache ne demek? bunu bılırsem neyı sılmeyı denedıgımıde bılırım sanıyorum??
Bu silme işlemini düzenlı aralıklarla yapayımmı yoksa uyarı yazısında yapmayın tehlıkelı dıyorda iptal mi edeyim??
Bu resımdekı uyarı yazısının anlamı ve bu cookiilerın sılınıp sılınmemesı için tvsıye nedır??
CC cleaner ıle zaten her gun sılıyorum fakat bunlar sankı 3 aydır sılınen fakat başka bır yerde bırıktırılen adresler gibi geldı bana..
program regseeker adı bu.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.