PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : domainlerin geri alınması

roymax
30/03/2007, 19:18
mrb arkadaslar

geçenlerde bir şirketin şuan com.tr uzantılı ve halen çalışmakta olan bir domainin com uzantılısını aldım. bazı şirketlerin marka ve telif hakları koruma amaçlı mahkemeye başvurarak domainin kullanım haklarını geri almak için dava açtıklarını duydum. ve birde madonna.com domaininin madonna tarafından yine mahkeme kararıyla kendisine verilmesini okumuştum. Türkiye'de bu tür bir uygulama varmı? Daha önce mahkeme kararıyla domaini geri alan yada alınan varmı? Hangi durumlarda domain geri alınabilir? yada alınabilinir mi?

treeq
30/03/2007, 19:52
Hakli oldugunuzu dusunuyorsaniz, yeterli ve gecerli sebepleriniz varsa her Turk vatandasinin hakki oldugu gibi sizde haklarinizi kullanarak mahkemeye basvurabilirsiniz.

Ancak eger alan adi yurtdisindan satin alindiysa karar sureci haricinde uygulama sureci biraz zaman alabilir.

Virtuozzo
30/03/2007, 20:57
com.tr, net.tr uzantılı alan adları ODTÜ tarafından şirket isimleriyle ilişkili olarak verilmektedir. Ama com, net uzantılı alan adlarında ilk gelen alır mantığı uygulanmaktadır. Bu nedenle mahkemeden aleyhinize bir karar çıkması çok düşük bir ihtimal.

ajnglagla
30/03/2007, 21:37
com.tr, net.tr uzantılı alan adları ODTÜ tarafından şirket isimleriyle ilişkili olarak verilmektedir. Ama com, net uzantılı alan adlarında ilk gelen alır mantığı uygulanmaktadır. Bu nedenle mahkemeden aleyhinize bir karar çıkması çok düşük bir ihtimal.

yanılıyorsun arkadaşım, yeni çıkan bilişim suçları kanunuyla bu konu kapsamaya alınmıştır. bir şirkete ait alanadını izinsiz almak ve ondan alan adı karşılığında yüklü miktarda para talep etmek suç sayılmaktadır. eğer şikayet edilirseniz yaptığınız şey kesin olduğu için muhtemelen ceza almanız ile sonuçlanacaktır.

http://www.bilgisayarpolisi.com/index.php?sayfa=makalegoster&kategori=3&id=15

turker
30/03/2007, 21:44
.com ile yayında olan site .com.tr den yayın yapan firmayı karalayan birşeyler yapıyorsa devir işlemi olabiliyor. madonna bu yüzden domaini alabildi. ancak .com domainine sahip kişi/kurum .com.tr ye sahip firma ile aynı sektörde yine onunla rekabet eden bir site dahi açsa bile hak talep edemezsiniz. ayrıca .com domainine sahip kişi/kurum domaini kullanmıyor olsa da durum değişmiyor. yani mahkemeye gidip, bak o kullanmıyor ben kullanacağım diye mazeret gösteremezsiniz. kısaca .com.trdeki firmaya karşı karalama, hakaret, yalan dolan vs. içerik eklenmediği sürece veya .com domaini sanki .com.trdeki şirketinmiş gibi ticari bir kazanç sağlanmaya çalışılmıyorsa o domaini alamazsınız. googledan tutunda akbanka, tarkana kadar pek çok kişi/kurum bunu başarabilmiş değil. zaten başarmaları da saçma olurdu.

turker
30/03/2007, 21:46
@ajnglagla: ben linkteki metin oudum ama bir şirkete ait alanadını izinsiz almak ve ondan alan adı karşılığında yüklü miktarda para talep etmek suç sayılmaktadır.
diye bir yer göremedim. gözden kaçırdığım biryer mi var?