PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Our Hardware Runs Better Without Windows

Sayfa : [1] 2

Mingitau
27/06/2003, 00:04
Yorumsuz:

http://www.phpdbform.com/modules/picofday/images/nowindows_b.jpg

noNick
27/06/2003, 00:14
:D :super:

EAN
27/06/2003, 00:16
Şimdi Bill amca hemen hakim dayısını arar. Tazminat davaları falanlar filanlar.. Allah kimseyi microfostun ve bill'in eline düşürmesin.. Düşenlere de yardım etsin. (Bknz. Lindows'u yapan gariban..)

RaiST
27/06/2003, 08:49
:super: :cool:

Ansugo
27/06/2003, 13:47
Üstü açık bir araba için bundan daha iyi bir slogan zor bulunur :)

redial
27/06/2003, 13:54
sadece ustu acik araba icin mi? :D ;)

HunTER
27/06/2003, 14:19
Ehehe :D Ya ben aslında wındowsu yazan kodcular ıcın uzuluyorum.. Bunları gordukce kahroluyorlardır :)

redial
27/06/2003, 14:34
bunlari gectikde, evde coluk cocugun, hanimin yuzune nasil bakiyolar ben onu merak ediyom :D

ee++
27/06/2003, 14:42
10000$ maas ile hic sorun olmuyordur.. ;)

Mingitau
27/06/2003, 14:54
Ufaklıklarda Win kodlarini asirip arkadaslarina dagitiyordur, mini mini bir komisyonla :p

redial
27/06/2003, 15:08
Mr Bill, kodlarini kendi elemanlarindan bile sakliyordur ki, cocuklarin eline nasil gececek...

ee++
27/06/2003, 15:23
Herkesin belirli düzeylerde koda erisim yetkisi var MS'te..

redial
27/06/2003, 15:29
O ayri, bazen ortalikda unuttuklarina dair soylentiler bile yayiliyo...

Ansugo
27/06/2003, 17:20
Orjinal mesajı gönderen ee++
10000$ maas ile hic sorun olmuyordur.. ;)

İşte Açık Kod salatasının çöktüğü an :)

redial
27/06/2003, 17:49
Orjinal mesajı gönderen Ansugo
İşte Açık Kod salatasının çöktüğü an :)

Coktugu an mi, ortaya ciktigi an mi?

acemi
27/06/2003, 18:10
:)
Coken, "nasil oluyor da bu sistem cokmuyor" diye olayi anlamlandiramayan Ansugo'nun beyni...

ee++
27/06/2003, 19:42
Artık ortaya mı çıkıyor, çöküyor mu ona bu işten ekmek yiyenler ya da emek verenler karar versin.. MS'te ki adamın bulunduğu konumda hiç bir sıkıntısı olduğunu sanmıyorum. Linux Router Project'in kurucusu adamın da son dönemdeki şikayetleri de malum.. Varın gayri siz düşünün.. (Son cümle Cem Karaca dinlerken yazılmıştır.. :) )

fatalnmake
27/06/2003, 19:52
benim bildigim genelde acik kod yazanlarin para sikintisi olmadigindan vay yazdigim kod bosa gidiyor gibi bi dertleri de olmuyo. cesitli sebeplerden acik kod gelistiriyolar bazisi acik olsun millet de gorsun kendimi gelistireyim diyo bazisi ilgili camiada unlenmek istiyo bazisi hem acik kod yaziyo hem ondan para kazaniyo mesela mysql falan bi ton sebebi olabiliyo ama para sikintisi oldugu an yok fedakarlik yok felsefe ot ... hepsi gidiyo

buralarda $10000 e calisabilecekken yok kardesim benim felsefeme uymaz bizi bozar racona ters gibi sebeplerden acik kodunu gelistirmeye devam edebilecek bi issiz arkadas varsa kendisini tebrik edip gozlerinden opuyorum :)

MUBNET
27/06/2003, 19:56
Diyecek birşey yok.
:super: :bravo: :hiohahoha: :kihkih: :tabi: :tamams:

acemi
27/06/2003, 19:59
Acik kodun ilerledigini gormek icin illa bu isten ekmek yemeye gerek yok.

Linux Router Project'in kurucusu adam, sadece acik kaynak kodla calismayi degil, tumden programciligi birakmis. Muhtemelen muslukculuga baslayacaktir :)

Mingitau
27/06/2003, 22:20
Acemi Allah' da seni güldürsün...
Bahsedilen yerde gerçekten muslukçular kapalı kod yazanlardan fazla para kazanıyor :)
Açık kaynak kodda ise adam her ay düzenli 10000 almıyor ama pek de sıkıntısı da olmuyor. Biraz benim gibi de davranıyorlar, para lazım olursa Allah bi yerlerden gönderir :D Adamın yiyeceği yatacağı bir de gideceği için parası varsa gerisi ne... Bence boşluk :D

fatalnmake
28/06/2003, 02:58
herkesin amacina gore para ihtiyaci degisir tabi buna bi lafim yok ama her kod da acilmaz. dogru soz iyidir ama her dogru her yerde soylenmez gibi acik kod iyidir ama her kod her yerde acilmaz. kapali kod da iyidir bak 3ds max var SAP var studio tools var mis gibi :D bunlarin acik kod olanlari var mi? parayi bastirirsan her turlu programi yazdirirsin bastirmazsan da birinin acik kod halinde yazmasini beklersin. isin yoksa bekle.

acaba nasa uzay mekigi kodlarini ne zaman gpl lisansi altina alir merak ettim simdi :)

Mingitau
28/06/2003, 05:19
Bence Bu soylediklerin oturup paralı yazılım piyasasından ogrendiklerin. Hiç anlamam mesela Bu grafik işlerinde onlar iyi de neden film şirketleri unix türevleri kullanırlar. Bir ara Raist Redial ve Rapsodi nin araştırmaları sonucu istediğin bu tip işleri yapan bir sürü program çıkmıştı. Niye Open sourceçuların üzerinden geçiniyorsun onu da anlamadım? Sanki birileri senin için yazmaya mecbur. İlla açtığı kaynak koddan bir getiri bekleyenleri anlamadığım gibi bu tip düşüncelere sahipolanları da anlamıyorum. Bir de araştırma yapmak lazım, çünkü open source programlar gidip herhengi bir bakkaldan alabileceğiniz ve olmayınca bi yere telefon ederek fırça atabileceğiniz türden şeyler değil...

Nasa ne zaman yayınlar bilmiyorum ama benim ilk bulduğum birleşimin ve ilk yaptığım uzay mekiğinin tüm planları kamuya açık olacak.

p4r4h4t
28/06/2003, 05:20
neden bekliyor ki kendisi yazsin :)

p4r4h4t
28/06/2003, 05:22
eh bide soylemeyi unuttum herkes hakli

Mingitau
28/06/2003, 05:40
Orjinal mesajı gönderen fatalnmake
.......... ama her kod da acilmaz. dogru soz iyidir ama her dogru her yerde soylenmez gibi acik kod iyidir ama her kod her yerde acilmaz..............

Şimdi aklıma geldi Linuxcuların ve Windowsçuların ve Javacıların olduğu her noktada geek muhabbeti olduğunda hemen herkes yaptığı uygulamanın ne kadar mission critical olduğunu anlatmaya başlar.
Tabi bilindik cümleler:
"Şimdi bu framework' deki security i implement edince kod more reliable oluyo... Tabii bu kadar uğraşmayagerek yok yani mission critical bir point. Yani bi açık olsa onlarca müşterinin kredi kartı numarası gitti."
Bu genelde javacı ve Windowscuların kullanımı bir de benzeri bir uygulamayı Linuxcuların yapması durumu var(Hepsi bu kadar düzgün Türkçe konuşmuyor ama genelde...):
"Şimdi herşeyi birbirinden ayırdım. hiç bir süreç bir diğerine müdahale edemiyo. Kardeş kardeş oturuyorlar. Tabii burda bu çok önemli görev kritik bir nokta koca bankanın ana güvenlik duvarı."

Bu arada bunları anlatırken yarım saat önceden başlamışlardır görev kritik uygulama görev kritik uygulama diye....
Bu kodlar pek açık olmamalı diyebilirsin ama ben bunları görev kritik uygulamadan saymıyorum mesela açık olsa nolur? Açık olmasa nolur? Bir hastay yardım eden yaşam destek cihazının yazılımı açık olmazsa orda o hastanın Allah yardımcısı olsun.... ;)

redial
28/06/2003, 09:32
Nasil anlatacagiz bilmiyorumki open source=kerizlerin yazdigi beles yazilim degil diye...
Open source yazilimi parayla satamazsin diye bir sey yok ki? Kaynak kodunu da birlikte vermek zorundasin, hepsi bu...

Diyelimki buyuk bir isletmenin uretim, satis vs gibi islerini bir araya toplayan ve yoneten bir yazilim yazdiniz. emeginiz ve ortaya koydugunuz birikiminiz icin para istemek en dogal hakkiniz. Ama isletmenin biraz akli varsa bu yazilimin kodlarini istemekde en dogal hakki, zira her ihtiyaclari oldugunda sizi bulamaya bilirler, isleri ile ilgili bazi onemli detaylari size vermek yerine, ilgili kisimlari kendi bunyelerinde olusturabilirler. Sizden bir program istendi, sizde karsiligini aldiniz programi yazdiniz ve teslim ettiniz. Artik o yazilimin haklarinin sizinle olan iliskisi bitti. Bu noktadan sonra ilgili firma sizden destek isterse verirsiniz hepsi bu. Soz konusu firma yaziliminizi bedelini odeyerek aldigi icin artik istedigini yapar, cunku o artik onlarin, GPL lisansi ile verdiyseniz, tek dikkat etmeleri gereken, eger baskasina satacaklarsa kaynak kodlari da (tipki sizin yaptiginiz gibi) yaninda vermek...

Sizinde goreceginiz gibi bu model ile program gelistirmek icin kurumsal bir kimlige ihtiyac yok, cunku satin alan firmanin size bir bagimliligi yok. Diger bir degisle bu modelle evde oturup isinizi yapabilirsiniz. Diger sekilde, boyle bir isi evde oturup yapazsiniz, cunku yazilimi alan firma size bisiy olursa biz neyapacagiz sorusunu sorar ki verecek cevabiniz olmaz.

Eger ben illa kodlari derleyip verecegim diye tutturursaniz, Karsinizdaki firma kurumsal bir kimlik arar muhatap olarak, cunkubu yazilimi kullandigi surece destege ihtiyaci vardir. Bu noktada hemen acarim bir sirket diye dusunmeyin, referans sorarlar, 2 sene sonra batmayacaginizi nerden bileyim diye sorarlar, cevap veremezsiniz...

Kaldiki iyi program yazabilen herkes bir sirket acip, onu isletebilir diye de bisiy yok. iyi bir programci olmaniz iyi bir pazarlamaci, iyi bir yonetici olacaginiz anlamina gelmez.

Sonuc olarak, iyi bir programci iseniz ve su kodlari acik olan ve belese dagitilan programlardan yazmak istemiyorsaniz, kendinize guzel bir cv hazirlarsiniz ve yazilim firmalarinin kapisina dayanirsiniz, birine kabul edilirseniz, onunuze koyulani kodlar, ay sonunda maasinizi alirsiniz...

Haa, cok karamsar olmaya gerek yok, iyi bir programci ve ayni zamanda iyi bir pazarlamaci ve ayni zamanda iyi bir yonetici olma ihtimaliniz de var.
Ya da iyi bir programci olup, ayni zamanda iyi pazarlamacilar ve iyi yoneticiler tutacak kadar cok paraniz da olabilir.

RaiST
28/06/2003, 09:37
ben kerizim :D

redial
28/06/2003, 09:40
iyi adam lafinin ustune gelirmis :D :D

HunTER
28/06/2003, 09:51
buralarda $10000 e calisabilecekken yok kardesim benim felsefeme uymaz bizi bozar racona ters gibi sebeplerden acik kodunu gelistirmeye devam edebilecek bi issiz arkadas varsa kendisini tebrik edip gozlerinden opuyorum

Microsoft'tan 10.000$ alabılecek kadar yeteneklıysem zaten acta kalmam :)

ee++
28/06/2003, 09:59
redial ne kasiyon abicim.. Alan memnun satan memnunsa sorun yok.. :)

acemi
28/06/2003, 10:12
Sadece alan ve satanlar yok. Kararsizlar, konu hakkinda daha cok bilgi sahibi olmak isteyenler veya henuz bu konuyu yeni duyanlar da var.

HunTER
28/06/2003, 10:15
Yoo aslında oyle degıl e++. redial bu gıbı durumlarda mudehale etmese open source=kerizlerin yazdigi beles yazilim anlayısa uygun bı geyık forumda sonsuza dek donebılırdı..

HunTER
28/06/2003, 10:16
Sadece alan ve satanlar yok. Kararsizlar, konu hakkinda daha cok bilgi sahibi olmak isteyenler veya henuz bu konuyu yeni duyanlar da var.

Benim gıbı..

ee++
28/06/2003, 10:17
opın zort adamı sinir sahibi yapıyor gibi.. :)

HunTER
28/06/2003, 10:21
Eee tabı bırı cıkıp saygı duydugun bıseye, açık kaynağa "opın zort" derse sınırlenırsın :D

redial
28/06/2003, 10:30
'open zort' sinir sahibi yapsa da
'open source' bilgi sahibi yapiyor ;)

ee++
28/06/2003, 10:42
Open Source kerizlerin yazdığı beleş yazılım olmuyor.

Ama hakkında bir kac gerçek var:

Açık Kaynak Kodlu yazılımlar genelde bir çok insanın genelde düzensiz ortak çalışması ile yazıldığı için ya da deneyimsiz insanların can sıkıntısından yazılımlar olduğu için ortalıkta bir yazılım çöplüğü mevcut, hem sayı hem nitelik itibari ile. (Bkz. sf, freshmeat, vb'deki bazı yazılımlar..)

Yukarıda 'genellikle' dedim, anlaşılacağı üzere istisnalar var ve azımsanacak gibi de degil. Basarılı, deneyimli insanların yazdığı ya da cok iyi organize olunarak yonetilen uygulamalar acık veya kapalı olsun basarıya ulasiyor zaten. (Bkz. sf, freshmeat, vb'deki bazı yazılımlar.. Örn: OpenOffice (Sun destekli olduğunu da unutmayalım.))

Su da bir gercek ki, kimse yazılımını açık kaynak kodlu yapmak zorunda değil. Hele bu programcı, firma vs işini düzgün yapıyor ve satılş, destek sıradüzeninde kendisinden sonra gelenlere yeterli esnekliği sağlıyor ve yazılımının kalitesini garanti ediyorsa. (Bkz. Apple.)

Açık veya kapalı olsun bir programcı ya da firmanın yazdığı yazılım için istediği kadar değer biçmesi en doğal hakkıdır. Yazılım emek işidir, sanattır. Bir çok yazılım aynı işi aynı 'doğrulukla' yapabilir ama kimisine harcanmış emek, deneyim çok daha fazladır.. Bu da yazılıma kullanım kolaylığı, performans yüksekliği, genişleyebilirlik gibi nitelikler olarak yansır. Bu durumda yazılımın değeri artar. Tabi bir de işini doğru bile yapamayan yazılımlar var, oldukça fazla hem de..

Açık kaynak kodla yazılan yazılımların bir çok insan tarafından denetlendiği için daha az hataya sahip olabileceği olasıdır. Mantık bunu gösterir. Ancak her zaman böyle olmuyor. Bazen böyle oluyor da tabi. Ama burada önemli nokta açık kaynak kodlu olma değil oldukça insanın yazılımı inceleyebilmesi. Bunu eğer düzenli bir şekilde organize ederseniz tabi ki başarıya ulaşır (en azından daha yüksek ihtimalle diğerlerine göre..). Ama eğer bir WİKİ gibi önüne gelen kod yazarsa işin içinden çıkılmaz..

Bu işten para kazanan her firma ya da her yönlendirici büyük firma bu işe para ile satılan ürünler dışında bir şeyler katmalıdır ya da katsa iyi olur. Eğer iş kapalı yapılıyorsa ve de odun gibi bir ürün ortaya konarak hadi kullanın bakalım deniyorsa pek iyi bir durum değildir.

Açık Kaynak Kod ya da Özgür Yazılım felsefesine gönül vermiş insanların bu felsefenin çoğu firmaca nasıl sömürüldüğünü de göz ardı etmemesi gerekir. Benim kanaatim bunun en bariz örneğinin IBM olduğudur. Aslında bir çok donanım firması.. Bu noktada söylediğim kadar daha sey söyleyebilirim ama herhalde sorun anlaşılmıştır.. Bu konuda bazı insanlar "IBM açık kaynak kodu destekliyor, ben yararlanıyorum, yazılımlar gelişiyor; öyleyse benim açımdan bir sorun yok" fikrini benimsese de Özgür Yazılım gibi sosyalist* temelleri olan bir felsefenin buna göz yumması pek mantıklı değil.

*Sosyalist'i bilinen mananın biraz dışında kullandım.

Sevgiler..

ee++
28/06/2003, 10:43
Ha windoze ha opın zort :D

redial
28/06/2003, 10:46
ee++ ne kasiyon abicim.. Alan memnun satan memnunsa sorun yok.. :D :D

HunTER
28/06/2003, 10:57
Cok ıyı ya :D

gardiyan
28/06/2003, 11:24
bmw linux cu heralde!:super: :D

redial
28/06/2003, 11:55
bmw yeni nesil araclarinda internet baglantisi dvd player vs gibi teknolojiler sagliyor ve bunlar icin microsft ile calisiyor.

RaiST
28/06/2003, 12:11
keriz rockz!

ee++
28/06/2003, 13:18
redial dogru soze ne denir.....

;)

(Ha sunu da soyleyim ben genel konusmustum.. Anlayabilene artik..)

Ansugo
28/06/2003, 15:38
Orjinal mesajı gönderen acemi
Coken, "nasil oluyor da bu sistem cokmuyor" diye olayi anlamlandiramayan Ansugo'nun beyni...

Beynim en son linux çökerttiğimde başımdan aşağı dökülen kaynar sular sebebi ile halen kısmi anlamlandıramama sorunu yaşıyor. Bu sebepten olabilir diye düşünüyorum.

acemi
28/06/2003, 15:52
Root iken her yeri karistirmayacaksin

fatalnmake
28/06/2003, 16:42
bu soylediklerim oturup parali yazilim piyasasindan ogrendiklerim mi degil mi bilmiyorum ama eger soylediklerim yanlissa ben de bilmek isterim neresinin yanlis oldugunu. bu grafik islerinde benim bildigim risc tabanli silicon graphics makineleri kullanilir isletim sistemi de irixtir genelde. tabi genelde diyorum illa boole olur demiyom biri cikip ta baak burda linux tabanli render ciftligi yapmislar naber derse afferim iyi etmisler derim banane nasi istiyolarsa oyle yapsinlar.. genelde o kadar islemin altindan anca riscler kalkabiliyor. sg'nin de acik kod uzerine yaptigi bi yatirim var mi bilmiyorum bana pek var gibi gelmiyo. bu tip isleri yapan bi cok program cikmisti diyon da sen hollywoodda film sirketi olsan onlari mi kullanirsin yoksa maya ve benzerlerini mi kullanirsin?

actigim kaynak koddan getiri bekledigimi veya onlar uzerinden gecinmek istedigimi kim soyledi? eger paraya ihtiyacim yoksa ve gizli bi tarafi yoksa kodu acarim bisey de beklemem. iki saattir anlatmaya calistigim mesele para meselesi.(ayrica para harcamadan nasil program yazdirmayi dusunuyosun? yani hem para harcama hem 3dsmax benzeri bi program uretmeye calis hem de acik kod yazanlarin calismasini kullanma ee ne halt etmek lazim bu durumda biri aciklasin simdi. otur kendin yaz diyenleri de ayrica tebrik ediyorum basarilarinin devamini diliyorum) para lazimsa eger yazdigim yazilimi sadece ben satabilmeliyim. redialin verdigi ornekte ben yazilimini hazirladigim sirketin benden aldigi yazilimi benden once gidip benim satacagim adama satip benim kazanacagim parayi kazanmasini nasil engelleyecem? engelleyemeyecem tabi. isin mantigi bu. sen de baskasinin yazilimini al biraz gelistir sat oole para kazan diyosaniz asil acik kodcularin sirtindan gecinmek diye buna denir bence. yazilimi yap satabiliyosan sat ama senin kodunu gelistirip (aslinda boole bi sart da yok di mi? adam benden aldigi gibi ayni seyi gidip baskasina satabilir. ama varsa da cok degisen bisey yok zaten) senin verdigin 10 emek uzerine 1-2 emek koyup satmasina razi ol. ama sonunda herkes senin yazilimini kullanmaya baslarsa 'bak ben olmasam bu is olmazdi' diye dusun.. /godmode on yap

bi de yazidan anladigim kadariyla windowscu-javaci ingilizce turkce karisik konusur ama linuxcu tam turkce konusur gibi bi genelleme yapmissin bunu nasi yaptin bilmiyorum ve ilk defa goruyorum boole biseyi. ayrica konuyla alakasini da cozemedim hala :) acik kodcular turkce konusuyolar aslanlarim benim mi demeye calistin? ki oyle diyeceksen burdaki geyiklerde gecen turkce kelimelerin bicogu uydurma kelimeler. tdkda yaziyo diyeceksen zaten onlar uyduruyo derim ben de. mesela elmek (http://www.tdk.gov.tr/tdksozluk/SOZBUL.ASP?GeriDon=0&EskiSoz=&kelime=elmek) :) neyse bu daha once tartisilmisti isteyen istedigi gibi takilir herkes kendinden ve kendi kulturunden sorumlu

kodun kapali olmasi icin illa para sikintisi olmasi da gerkmiyor guvenlik ivir zivir da var rsa'in patenti alindiginda yurt disina birak kodu herhangi rsa iceren programin bile cikmasi yasakti. axion gibi birisi bu tip bi algoritma kesfeder sonra bi de ustune implement eder de sonra dusmanlarimiz bilgilerini bununla sifreleyip bu sayede bize ustun gelirse arkadas ne duruma duser artik siz karar verin. banane kardesim gpl lisansinda kodu verecen diyo ben bunu bilirim bunu soylerim derse sasirmam :) (bu arada ortaliktaki 100 lerce kripto kodundan haberim var bi de bunu tartismayalim) ha uzay mekigi ha kriptosistem ayni hesap bence.. ayrica redialin bahsettigi sirket te yarin birgun sorun olursa ne yapacam ben derse bak kardesim bunun teorisi su su makalelerde anlatilmis biz de kodu yazdik test ettik daha napalim yani dersin olur biter. piyasada acik kod alternatif yoksa adam tamam deyip parasini verir sen de urununun karsiligini alirsin. bi de ben sanki acik kod kotudur aptallar acik kod yazar mi dedim bu "open source=kerizlerin yazdigi beles yazilim " lafi da nerden cikti? ben de biliyom acik kodun iyi tarafini kotu tarafini.. acik kodu genelde para derdi olmayanlar yazar benim dedigim bu. ben 2+3 5 eder diyom biri cikiyo yanlis diyon kardesim 3+6 5 etmez diyo. ne bu simdi gel de konus konusabilirsen :)
hunter sen 10000 e calisabilecekken o yeteneginle acik kod yazip 3000e calisir misin? (ikisinde de ac kalmiyon) evet ya da hayir?

acemi
28/06/2003, 17:03
SGI ile ilgili:
SGI ve Linux/Open Source ile ilgili su linklere bakilabilir. SGI'in Open Source'a ilgisi oldukca fazla:

linux.sgi.com (http://www.linux.sgi.com/)
sgi.com/linux (http://www.sgi.com/linux/)
SGI Developper Central (http://www.sgi.com/developers/technology/linux/)

Acik kodcularin sirtindan gecinme hakkinda:
Bunun kimseyi rahatsiz edecegini sanmiyorum. Bir acik kaynak kodlu uygulamayi alip lisansa bagli kalindigi surece bunu isteyen istedigi gibi paraya cevirebilir.

Yazilim satarak para kazanmak hakkinda:
Yazilim satarak para kazanma olayi acik kaynak kod dunyasinda pek yok. Genelde satilan hizmettir.

Ansugo
28/06/2003, 17:06
Open Source kerizlerin yazdığı beleş yazılım olmuyor.

Ama hakkında bir kac gerçek var:

Açık Kaynak Kodlu yazılımlar genelde bir çok insanın genelde düzensiz ortak çalışması ile yazıldığı için ya da deneyimsiz insanların can sıkıntısından yazılımlar olduğu için ortalıkta bir yazılım çöplüğü mevcut, hem sayı hem nitelik itibari ile. (Bkz. sf, freshmeat, vb'deki bazı yazılımlar..)

Yukarıda 'genellikle' dedim, anlaşılacağı üzere istisnalar var ve azımsanacak gibi de degil. Basarılı, deneyimli insanların yazdığı ya da cok iyi organize olunarak yonetilen uygulamalar acık veya kapalı olsun basarıya ulasiyor zaten. (Bkz. sf, freshmeat, vb'deki bazı yazılımlar.. Örn: OpenOffice (Sun destekli olduğunu da unutmayalım.))

Su da bir gercek ki, kimse yazılımını açık kaynak kodlu yapmak zorunda değil. Hele bu programcı, firma vs işini düzgün yapıyor ve satılş, destek sıradüzeninde kendisinden sonra gelenlere yeterli esnekliği sağlıyor ve yazılımının kalitesini garanti ediyorsa. (Bkz. Apple.)

Açık veya kapalı olsun bir programcı ya da firmanın yazdığı yazılım için istediği kadar değer biçmesi en doğal hakkıdır. Yazılım emek işidir, sanattır. Bir çok yazılım aynı işi aynı 'doğrulukla' yapabilir ama kimisine harcanmış emek, deneyim çok daha fazladır.. Bu da yazılıma kullanım kolaylığı, performans yüksekliği, genişleyebilirlik gibi nitelikler olarak yansır. Bu durumda yazılımın değeri artar. Tabi bir de işini doğru bile yapamayan yazılımlar var, oldukça fazla hem de..

Açık kaynak kodla yazılan yazılımların bir çok insan tarafından denetlendiği için daha az hataya sahip olabileceği olasıdır. Mantık bunu gösterir. Ancak her zaman böyle olmuyor. Bazen böyle oluyor da tabi. Ama burada önemli nokta açık kaynak kodlu olma değil oldukça insanın yazılımı inceleyebilmesi. Bunu eğer düzenli bir şekilde organize ederseniz tabi ki başarıya ulaşır (en azından daha yüksek ihtimalle diğerlerine göre..). Ama eğer bir WİKİ gibi önüne gelen kod yazarsa işin içinden çıkılmaz..

Bu işten para kazanan her firma ya da her yönlendirici büyük firma bu işe para ile satılan ürünler dışında bir şeyler katmalıdır ya da katsa iyi olur. Eğer iş kapalı yapılıyorsa ve de odun gibi bir ürün ortaya konarak hadi kullanın bakalım deniyorsa pek iyi bir durum değildir.

Açık Kaynak Kod ya da Özgür Yazılım felsefesine gönül vermiş insanların bu felsefenin çoğu firmaca nasıl sömürüldüğünü de göz ardı etmemesi gerekir. Benim kanaatim bunun en bariz örneğinin IBM olduğudur. Aslında bir çok donanım firması.. Bu noktada söylediğim kadar daha sey söyleyebilirim ama herhalde sorun anlaşılmıştır.. Bu konuda bazı insanlar "IBM açık kaynak kodu destekliyor, ben yararlanıyorum, yazılımlar gelişiyor; öyleyse benim açımdan bir sorun yok" fikrini benimsese de Özgür Yazılım gibi sosyalist* temelleri olan bir felsefenin buna göz yumması pek mantıklı değil.

*Sosyalist'i bilinen mananın biraz dışında kullandım.

Sevgiler..

Şu yazılan mükemmelliği biraz daha göz önüne getirmenin faydalı olacağını düşünüyorum.

Sonra şunları eklemek isterim.

Kişilerin neden Microsoft'u değil de Open Source'u tercih ettiği bence kişinin sosyal durumu ile falan da ilgilidir.

Kimi kişiler memur zihniyetine sahiptir (görevimi yapar, paramı alırım), kimilleri delidir, ticari zihniyete sahiptir (şu işi yapayım da ondan sonra aç kalsam da gam yemem), kimileri girişimcidir (şu yazılım open soruce alıp değiştirip bin dolara satabilir miyim?) kimileri hayalcidir (sevgi, saygı, kardeşlik, linux, hümanizma)...

Mesela zamanında Türkiye'de kominist faaliyete katılan gençlerin çoğu sosyal durum açısından iç açıcı bir hâle sahip değildi gibi...

Mesela kişinin ABD düşmanı olması ( ki sen neye düşmansın, adamlar ilimi bilimi senin için geliştiriyor. Herşeyinle adamlara minnettar olman gerekir), Anti-kapitalist olması (ki sen nasıl anti,kapitalist olabilirsin. Kapitalist değilsen ya kominist ya kominizme yakın bir sosyalist olabilirsin) Anti,liberal olması ( şu an her ülke liberal olmaya çalışıyor) falan filanı da open source u olup olmama konusunda önemlidir.

Benim gözlemlediğim Türkiye'deki azınlık open sourcecu gençler ise daha ziyade linux kullanmayı bir meziyet sanmış, internetteki makaleleri ingilizcesi vasıtası ile çok iyi okumuş ve daha emekleme çağında olduğumuz bilgi teknolojilerinde kendini god moda sokmuş gezen tipler...

O sebepledir ki bu tiplere bir kere olsun "Open source ama şöyle.." demeye görün, firavunun tahtından olmak istemeyeceği ve anında deliye döneceği gibi sinirlenir ve abuk sabuk konuşmaya başlarlar. Örnek için ceviz.net e değil ama malum mailing listlere bakabilirsiniz.

Bu arada benim Yurtiçinde açık kodlu gelişmeye karşı olmadığımı eklemem lazım. Bunun sebebi ise binbir türlü felsefe diye sunulan modern sömürgecilik değil, bizim halk olarak gelişmemizi daha hızlı tamamlayabilmemiz...

Root iken her yeri karistirmayacaksin

Windows'ta Administrator iken heryeri karıştırabiliyorum ama... O zaman?

acemi
28/06/2003, 17:09
SAP ile ilgili:
SAP kendi veritabanini artik open source olarak gelistiriyor.
SAPDB (http://www.sapdb.org/)

HunTER
28/06/2003, 17:13
hunter sen 10000 e calisabilecekken o yeteneginle acik kod yazip 3000e calisir misin? (ikisinde de ac kalmiyon) evet ya da hayir?

Inanmıyacaksın belkı ama cevabım evet olurdu.. Yanı az para ozgur yazılım.. Daha ıyı bı kombınasyon bana kalırsa..

Tabı hayatım boyunca bu tıp bı tercıh yapmak zorunda kalıcagımıda hıc sanmıyorum :) Bu bı varsayım..

acemi
28/06/2003, 17:18
Windows'ta Administrator iken heryeri karıştırabiliyorum ama... O zaman?

Demek Windows sistemleri cokertmeyecek kadar biliyorsun, Linux'u bilmiyorsun.

Ozetle: iyi bilmedigin sistemlerde superuser olacaksan, cok dikkatli olmalisin.

acemi
28/06/2003, 17:27
Benim gözlemlediğim Türkiye'deki azınlık open sourcecu gençler ise daha ziyade linux kullanmayı bir meziyet sanmış, internetteki makaleleri ingilizcesi vasıtası ile çok iyi okumuş ve daha emekleme çağında olduğumuz bilgi teknolojilerinde kendini god moda sokmuş gezen tipler..

O sebepledir ki bu tiplere bir kere olsun "Open source ama şöyle.." demeye görün, firavunun tahtından olmak istemeyeceği ve anında deliye döneceği gibi sinirlenir ve abuk sabuk konuşmaya başlarlar.

Guzel tesbit.
Bircok kisi, savundugu seyi gercekten degerli oldugu icin degil, kendisine bir imaj/deger kattigi icin savunuyor.

acemi
28/06/2003, 17:37
Ceviz'den kimse deminki mesajimi ustune alinmasin. Ceviz'dekilerin tavirlarindan oldukca memnunum.

ee++
28/06/2003, 19:23
Ceviz'dekilerin tavirlarindan oldukca memnunum.

Allah razı olsun.. :)

Mingitau
28/06/2003, 23:56
ee++ +1

Ansugo
29/06/2003, 00:40
Demek Windows sistemleri cokertmeyecek kadar biliyorsun, Linux'u bilmiyorsun.

Ozetle: iyi bilmedigin sistemlerde superuser olacaksan, cok dikkatli olmalisin.

Mükemmel tespit :)

Sonsuza kadar da öğrenebileceğimi sanmıyorum. Zaten Linux OS'leri kimse öğrenmesin, bir tabaka öğrensin ve diğerlerine "Muhanda muhanda ben Guru, sen de bir windows kiddie bööögkk" desin diye geliştiriliyor.

Bir OS, tek komut icra etmeden sadece Root iken KDE başlatıldı diye çöküyorsa, ben buna OS değil tuvalet kağıdı bile diyemem. Root olanin GUI'ye ihtiyacı yok lafının geçerli olması için 69-70 lere gitmemiz yerinde olacaktır.

Eğer bir OS, kurulum ekranından sonra kendini Restart ettikten sonra (yani ilk başlangıçta) elektirik kesintisi sebebi ile yeniden Restart oluyor ve kaldığı yerden devam etmek şurada dursun Kernel'i Panicliyorsa bu sistemde bırakalım root olmayı en düşük seviyeli user olmak bile tehlikelidir.

Ancak bunlar bir yana, çok karıştırıcı ve karışık bir kullanıcı olmama rağmen gerektiğinde saatlerce nette gezerek tüm Linux hatalarını da çözebiliyoruz. Ama kısıtlı vaktimi saatlerce o site benim diğeri senin gezmekle harcamak istemiyorum.

Bana kimse gelipte, Linux güvenlidir, Stabildir, Kullanıcı dostudur (buna bir oha diyelim), işler kolaycana yapılır gibi şeyler söyleyip Linux'u övmesin. Linux halen gelişmemiş bir sistemdir, kerneli de gelişmemiştir. Ve her nasılsa her dakika gelişir! Umarım Microsoft, Windows 98765'i çıkardığında Linux kolay çökmeyen, güvenli, kullanıcı dostu ve kara ekrana bir GUI yazmaktan farklı bir hâle gelebilir.

Ve aynı zamanda benim bunları demem, bir Web, Ftp, Mail, Telnet ya da herhangibir çok kullanıcılı sunucuya bir Windows Server değilde bir Mendirek ya da daha doğru bir ifade ile sağlam bir Un*X kurmamı engellemez. Hatta ilk kuracağım sistemdir.

Ancak ne bir GUI, ne de fazladan program kurmam. Çünkü bilmem hangi aracının ben kurduktan sonra içinde 250 bin tane bug çıkması ve benim hergün o mailing list senin, diğer benim gezmem işime gelmez. Her bir farklı programın peşinde, o site senin bu site benim, şu mailing list senin bu mailing list benim, yok aman bu kernelin içinde bir bug çıktı adam root olabiliyor falan diye koşturmak hiç işime gelmez.

Şu an Linux kullanmıyorsam bunun sebebinin yukarıda saydığım nedenler değil, geçen sene bana gerekli bir programı kurmak için yaklaşık 30 güncellemem yapmam gerekmesi ve güncellemeyi yapmama rağmen kuracağım programın benden daha piyasaya sürülmemiş bir sürüm library istemesidir.

Bana göre Open Source, Linux'a nazaran savunulabilite açısından daha asaletlidir, bence siz onu savunun :)

ee++
29/06/2003, 02:57
İlahi Ansugo gecenin bir vakti yüzümü güldürdün yav... :)

acemi
29/06/2003, 17:22
Bir OS, tek komut icra etmeden sadece Root iken KDE başlatıldı diye çöküyorsa, ben buna OS değil tuvalet kağıdı bile diyemem.

Senin ya da benim "bu, isletim sistemidir; su, tuvalet kagididir" demesi zaten pek de onemli degil. Bu konuyla ilgili edecegi sozlere deger verilen bircok kisi/firma/kurum "Linux iyi bir isletim sistemidir" diyor.

Senin Linux ile ilgili sozlerinden, bu konuda objektif olamadigini, belki Linux'u savunan bazi kisilerin tavirlarindan veya baska sebeplerden dolayi Linux olayina onyargili, nefret dolu bir sekilde yaklastigini cikariyorum.

Bu konuyla ilgili mesajlarinda "Linux'un su sekilde eksikleri, soyle yetersizlikleri var" demenin otesinde nefret dolu bir sekilde camur atma/karalama havasi var.

Ansugo
29/06/2003, 22:57
Senin Linux ile ilgili sozlerinden, bu konuda objektif olamadigini, belki Linux'u savunan bazi kisilerin tavirlarindan veya baska sebeplerden dolayi Linux olayina onyargili, nefret dolu bir sekilde yaklastigini cikariyorum.

Bu konuyla ilgili mesajlarinda "Linux'un su sekilde eksikleri, soyle yetersizlikleri var" demenin otesinde nefret dolu bir sekilde camur atma/karalama havasi var.

Biraz daha saçmalarsan örnek olarak verdiğim mailing listlerdeki kişilerden bir farkın kalmayacağını anlamalısın.

Zannedersem buluttan nem kapıp çöken OS'in için verdiğim deneyimlerim işine yaramadı. O sebepten midir ki kişisel tahliller falan başladı?

Dediklerinin aynısı ve fazlası senin Windoze için söylediklerin de var, ama peki ben neden sana böyle bir mesaj yazmıyorum? Neden olabilir acaba? Neden acemi'nin kişiliğine inmiyorum acaba?

Çünkü kişisel tahliller başlayınca iş kısır döngüye geliyor. Kısır döngüde seni bilmem ama open source "Guru" larının çok işine yarıyor. ( Çünkü karşılık aldıkları için gerisinde belden aşağı vurabiliyorlar )

Birinizin diğerinden bir farkı olsun yahu... En azından kibar bir open source'cu falan olmayı deneyin.

Ansugo
29/06/2003, 23:01
Senin ya da benim "bu, isletim sistemidir; su, tuvalet kagididir" demesi zaten pek de onemli degil. Bu konuyla ilgili edecegi sozlere deger verilen bircok kisi/firma/kurum "Linux iyi bir isletim sistemidir" diyor.

Şuna da cevabım kısaca şu olacaktır :

Ben son kullanıcıyım, Linux'tan para kazanmıyorum.

Onlar son kullanıcı değil, ve bu işten belki para kazanıyor.

Buradan da gene bu OS'in son kullanıcı için değil, halen ve halen sunucular için olduğunu sonucunu çıkarabiliriz.

Son kullanıcının görüşü, deneyimi, şusu, busu önemli değilse ve biz birkaç ismi duyulmul kişi/firma/kurum'un bu iyidir demesi ile deneyimleri gözardı edip onların fikirlerini savunuyorsak işte bu yukarıda dediğim "şakşakçılıktır", ötesi değil...

Bu kadar basit...

BoraN
29/06/2003, 23:52
Olay burada da mi Linukz- Windoze tartismasina döndü...

ocal.net'te bitirilemedi bu tartisma, burada da bitirilemez sanirim.

En iyisi baslamadan kesmek...

acemi
30/06/2003, 02:44
Biraz daha saçmalarsan örnek olarak verdiğim mailing listlerdeki kişilerden bir farkın kalmayacağını anlamalısın.

Zannedersem buluttan nem kapıp çöken OS'in için verdiğim deneyimlerim işine yaramadı. O sebepten midir ki kişisel tahliller falan başladı?

Dediklerinin aynısı ve fazlası senin Windoze için söylediklerin de var, ama peki ben neden sana böyle bir mesaj yazmıyorum? Neden olabilir acaba? Neden acemi'nin kişiliğine inmiyorum acaba?

Çünkü kişisel tahliller başlayınca iş kısır döngüye geliyor. Kısır döngüde seni bilmem ama open source "Guru" larının çok işine yarıyor. ( Çünkü karşılık aldıkları için gerisinde belden aşağı vurabiliyorlar )

Birinizin diğerinden bir farkı olsun yahu... En azından kibar bir open source'cu falan olmayı deneyin.

Kisilik tahlili filan yapmiyorum, seni kirmak da istemedim. Sadece bu konudaki tavrin, su ana kadar forumlarda tanidigim Ansugo'nun tavrindan cok farkli geldi. Bu konuyla ilgili mesajlarinda, olayi tartisilma boyutundan disari cikaran onyargili tavrin cok gozume battigi icin oyle bir mesaj yazdim.

Mesela "Acik kod salatasi", "Open Zort" gibi kucumseyici/asagilayici kelimeler secip Linux'un buluttan nem kapip coken bir isletim sistemi oldugunu iddia ediyorsun. Olayi tartisilabilir olmaktan cikarip boyle objektiflikten/bilimselikten uzak ve sucular/bucular noktasina getirmenin dogru olmadigini soyledim sana.

Ayrica Windows ile ilgili hangi sozumden rahatsiz oldugunu anlamadim ama benim Microsoft'a dusmanligim yoktur. Elestirdigim olur ama Micro$ucks, Windowz gibi kucumseyici ifadeler kullanmam. Tersine, ornegin ASP, Access gibi Microsoft urunleri ile ilgili cok iyi laflar ettigim bir suru mesaj yazmisimdir. Veya en sevdigim open source yazilimlardan birisi olan MySQL'in (yeri geldiginde) eksiklerinden soz ettigim de bircok mesaj yazmisimdir.

Mailing liste'te nelerin, ne duzeyde tartisildigini bilmiyorum ama orada "linux/open source" diyenlerin duzgun davranmiyor olmalarindan yola cikarak linux ve open source'u yargilaman dogru bir yaklasim degil.

Ozetle konuyu kisisellestirme gibi bir cabam yok. Konunun duzgun bir sekilde konusulup herkese faydali olmasindan ben de cok memnun olurum.

ee++
30/06/2003, 03:11
Windoze diyen bir kitle oldugu sürece ben de Opın Zort demekten kendimi almayacağım.. Böylesi müstehak, eglenceli, komik, ne aci..

Ki, ben o Opın Zort'u geyik olsun diye kullanıyorum, Windoze diyenler gibi biraz da asagilar bir havada degil.. Hani cok bilirler ya kendileri herseyi.. Yukaridaki mesajimda sanirim dusuncelerimi acik, tarafsiz olarak dile getirdim. Biraz kafasi calisan, anlama kabiliyeti olan birisi o yazida ne MS'in ne de GNU'nun savunulmadigini anlar.. Ama yine de Opın Zort derim.. Windoze demem.. 3 nokta...

(Ustume alindim da.)

acemi
30/06/2003, 03:28
Windoze diyen bir kitle oldugu sürece ben de Opın Zort demekten kendimi almayacağım.. Böylesi müstehak, eglenceli, komik, ne aci..

Demek istiyorsan, de tabii ki... Ama tavirlarimizi/dusuncelerimizi milletin tavirlari belirleyecekse bu durumdan yine biz zararli cikariz.

Bu, hem mesajimizi iletmemizi engellerler (cunku mesaj sadece icerikten degil, ayni zamanda da usluptan olusur), hem de tepkisel davranarak durduk yere cemberimizi darartiriz.

ee++
30/06/2003, 03:33
Bak(ın) bakalım yazdığım uzun yazıda hiç Opın Zort var mı.. Ne kullanmışım onun yerine acaba.. Tekrar okumanı(zı) tavsiye ederim.

Cümleten iyi çalışmalar.

(Kişiselleştirmiyorum; böyle bir ortamda da anlamsız olur zaten.)

Mingitau
30/06/2003, 04:57
Orjinal mesajı gönderen Ansugo

....................................

Bir OS, tek komut icra etmeden sadece Root iken KDE başlatıldı diye çöküyorsa, ben buna OS değil tuvalet kağıdı bile diyemem. Root olanin GUI'ye ihtiyacı yok lafının geçerli olması için 69-70 lere gitmemiz yerinde olacaktır.

Eğer bir OS, kurulum ekranından sonra kendini Restart ettikten sonra (yani ilk başlangıçta) elektirik kesintisi sebebi ile yeniden Restart oluyor ve kaldığı yerden devam etmek şurada dursun Kernel'i Panicliyorsa bu sistemde bırakalım root olmayı en düşük seviyeli user olmak bile tehlikelidir.
.........................................

Bana göre Open Source, Linux'a nazaran savunulabilite açısından daha asaletlidir, bence siz onu savunun :)

Şimdi Ansugo ukelalık yapmak istemem ama daha önce gözümden kaçmış KDE nin başlangıçta yazma hakkı olduğu dizinler belli buradan nasıl çöktü?? Bu da ilginç ya sistemin çökmesi yani, zira KDE' nin tüm alış verişi X Windows üzerindedir başlangıçta bir de read-only olarak sistemin belli yerlerindeki dosyaları dizinler. Hata başka bir yerde aranmalı, çünkü en azından ayrık sistem çalışmaya devam edecektir.

Diğer kernel panic olayı ise hakkatten garip bir durum, ancak fiziksel rahatsızlık oluşmuş olması durumunda olabilecek bir şey. Bu da muhtemelen elektrik kesintisi esnasında oluşabilen geçici sakatlıklardan biri olabilir.Zira aynı durumda Windows a da 10 kere restart yapınca Linux a da yapınca sistem tıkır tıkır işliyor.

Bu arada acemi' ye şu yönden katılıyorum TR de Linux ve avaresini deneyip kötü sistem olduğunu söyleyenlerin %99.9 u tüm bilgiye sahip olamamanın kıskançlığı içinde söylerler bunu. Kalanın %0.05 lik kesimi ise bunu çeşitli nedenlerle işlerinde kullanamayan, yukardan gelen emir, tanıdığı programların grafiksel ya da mantıksal benzerlerini bulamayanlardan oluşur. Kalanlar ise open source iş modellerini benimseyenler yüzünden sevmez. Ya da düşünsel ayrılıklar yüzünden.

Şimdi Linux bir Open Source ürün olduğuna göre Linux' u savunmak Open Source u savunmak anlamına gelecektir. Ancak savunmanın saldırı durumlarında yapıldığını düşünürsek gereksiz bişi yapmak durumunda kalacağız.

Bu arada Fazlamesai de bir süre tartışıldı ama "son kullanıcı nedir"? Sorusuna bir cevap bulsak bir kargaşa ortamını ortadan kaldırmış olacağız sanırım.
Bence Son kullanıcı "Ev Kullanıcısı" değildir. Son kullanıcı Operatördür. Ev Kullanıcısına ise kanımca bir sistem gereksizdir. Hatta PC nin kişisel olması bile o günkü teknolojik imkanlarla birimi daha fazla küçültememekten ileri gelir. Pazarlamacılar ise en küçük cihaza PC demişler. Şu an bence Ev kullanıcısının tüm işlerini el cihazları görebilir.Bu ister bir Linux/Unix/BSD türevi taşısın isterse PocketPC taşısın. Bu araçlarla Müzik dinlenebiliyor mu? Evet! NET' e girilebiliyor mu? Evet! Film izlenebiliyor mu? Evet! Oyun oynanabiliyor mu? Evet! E daha ne?

ee++
30/06/2003, 10:04
Şimdi Ansugo ukelalık yapmak istemem ama daha önce gözümden kaçmış KDE nin başlangıçta yazma hakkı olduğu dizinler belli buradan nasıl çöktü??

Sorun da burada zaten.. Hersey tikir tikir isliyormus gibi konusuyorsun..

Bu arada acemi' ye şu yönden katılıyorum TR de Linux ve avaresini deneyip kötü sistem olduğunu söyleyenlerin %99.9 u tüm bilgiye sahip olamamanın kıskançlığı içinde söylerler bunu. Kalanın %0.05 lik kesimi ise bunu çeşitli nedenlerle işlerinde kullanamayan, yukardan gelen emir, tanıdığı programların grafiksel ya da mantıksal benzerlerini bulamayanlardan oluşur. Kalanlar ise open source iş modellerini benimseyenler yüzünden sevmez. Ya da düşünsel ayrılıklar yüzünden.

Bi de sistemin iç yapısını bilenler var.

Senin dediğin durumda Linux mükemmel, begenilmeyecek bir durumu yok, herkes begenmeli.

Bu arada Fazlamesai de bir süre tartışıldı ama "son kullanıcı nedir"? Sorusuna bir cevap bulsak bir kargaşa ortamını ortadan kaldırmış olacağız sanırım.
Bence Son kullanıcı "Ev Kullanıcısı" değildir. Son kullanıcı Operatördür. Ev Kullanıcısına ise kanımca bir sistem gereksizdir. Hatta PC nin kişisel olması bile o günkü teknolojik imkanlarla birimi daha fazla küçültememekten ileri gelir. Pazarlamacılar ise en küçük cihaza PC demişler. Şu an bence Ev kullanıcısının tüm işlerini el cihazları görebilir.Bu ister bir Linux/Unix/BSD türevi taşısın isterse PocketPC taşısın. Bu araçlarla Müzik dinlenebiliyor mu? Evet! NET' e girilebiliyor mu? Evet! Film izlenebiliyor mu? Evet! Oyun oynanabiliyor mu? Evet! E daha ne?

O Pocket PC ne ile caliscak? Windows ya da Linux'tan farkli bir sey mi? Adanmis sistemlere son derece uygun oldugu soylenen Linux o ev kullanicisinin ve kucuk aletin ihtiyaclarina gore nasil duzenlenecek? Masaustu sisteminden ne farki var bunun? Bugunki el bilgisayarlarinda, masaüstü sistemlerde yapilanlardan yapılamayan ne var?

Gorulen komik durum o ki: yine 'Guru' muhabbeti..

HunTER
30/06/2003, 10:33
Fazla mesai nette neye karar kılındı bılemem ama bana kalırsa son kullanıcı dedıgın adam benım gıbı bısey.. Yanı evıne gıdıp carsıdan aldıgı oyunu/fılmı/muzık cdsının oynayan/ızleyen/dınleyen, arada bı canı sıkılıp acıp offıcede bıseyler karalayan, kod yazan grafık programlarını kurcalayan, kısacası sadece sonucla ılgılenen yanı "bu nasıl calısır" ın degılde "bununla neler yapılır" ın pesınde olan ınsan..

Bu acıdan bakıldıgında ben de lınuxsın karsıma cıkardıgı gucluklerden rahatsız bır son kullanıcıyım.. Kotu olmadı belkı ama cok basıt bı ornek, Lınux'ta ag kurmak ıcın TCP/IP, Alan adı sunucusu, Yonlendırıcı gıbı kavramları ogrenmek ve kavramak zorunda kaldım.. Oysa yıllardır wındows kullanan bırı olarak bunlar benım ıcın ag komsuları - ozellıkler penceresıne eklemek zorunda oldugum satırlardan baska bısıy degıldı..

Kısaca ben sonuca bakmak ısterım.. Bu anlamda tercıhım Wındows'tan yanadır...

redial
30/06/2003, 10:58
Yani ne yaptiniz ettiniz, open source modelininden konuyu alip, 'linux kotu, cunku ben linux kullananlari sevmiyorum, hem benim makinam da da calismiyor' noktasina getirdiniz...

Hic oturup dusunuyor musunuz, begenmediginiz open source camiasinin hayatiniza neler kattigini?
Ornegin su anda kullandiginiz forum yaziliminin opensource dagitilan php ve mysql temelinde calistigini?
Hergun takip ettiginiz onlarca sitenin apache ile size ulastigini?

Haaa, simdi ayni sey yine soylenecek: biz sunucu tarafina bisiy demiyoruz.
Ama is bu kadar kolay degil arkadaslar, iddia ediyorum: Linux ile herhangi bir masaustu isletim sisteminde yapabileceginiz her seyi yapabilirsiniz.
Outbox dusunurseniz, cok daha fazlasini zaten yaparsiniz. Ornegin windows icin cok cok daha fazla sayida 3'th party yazilim bulabileceginizi soylemekte haklisiniz, ama bu linux icin yazilim bulunamaz anlamina asla gelmiyor.

BAzen aklim almiyor, hepimiz on milyonlarla ifade edilen kitaplari alip, 1000 dolarlarla ifade edilen ve ne verdigi tartisilan sertifikasyon programlarina hic zortlanmadan devam edebilecek insanlarmisiz gibi davraniyoruz.
Halbuki open source, bizler icin, amerika daki , ingilteredeki, ya da baska bir gelismis ulkedeki bilisimciler icin oldugundan kat kat daha fazla sans.
Elimizin altinda kor topal da olsa yuruyen bir internet var, ve ulasabilecegimiz kaynaklarin sinirini ben bilmiyorum.
Hangi luksumuze sirtimizi dayayip, boyle bir sansi, kah ideolojilerle bagdastirarak, kah, kendini begenmis bir kac adama yamayarak elimizin tersiyle itme egilimindeyiz anlamiyorum...

Buradaki herkes, tek basina cok basarili isler yapip, cok rahat bir gelecegin sahibi olabilir. Ama sizce hersey burada bitiyor mu?
Bence bitmiyor;
Ben bu ulkede yazilmasi gereken milyarlarca satir kod oldugunave bunun icin cok fazla vaktimiz olmadigina inaniyorum. Yaniliyor da olabilirim tabii...
Yani aslinda her sey gulluk gulistanliktir, aslinda kacirilacak bir gelecek yoktur...
Eger yaniliyorsam ne ala, sevinirim...

HunTER
30/06/2003, 11:21
Sole bakmaya ne dersınız.. Ben bı son kullanıcı olarak dıyorumkı; "Linux'ta ag kurarken zorlanıyorum". Oyleyse.. Yapılacak sey "Aman canım sızede bıseyı begendıremıyoruz" demekmı yoksa "Hımm. Demek ole.. Tamam bı el atalım suna.. Madem masaustunde bı ıddeamız var.."

Yanı benımkı (yada bızımkı) bı saldırı degıl.. Sadece bı elestırı.. Ote yandan bu ıyı bısey degılmı? Yanı bı yazılım herzaman bu tıp "feedback" lerle yoluna devam etmezmı? Ben bunda gocunacak bısey goremıyorum..

HunTER
30/06/2003, 11:24
Ha eger lınux sın masaustunde bı ıddeası oldugu konusunda yanılıyosam yanı lınux sadece "guru" lara yonelık gelıstırılıyorsa soylıyecek bıseyım yok.. Haklısınız.. Bu durumda bana dusen bı kac kıtap alıp lınuxta nasıl ag kurulur uzerıne kafa yormak.. Kı zaten bende bunu yaptım..

Mingitau
30/06/2003, 11:40
.................

Adanmis sistemlere son derece uygun oldugu soylenen Linux o ev kullanicisinin ve kucuk aletin ihtiyaclarina gore nasil duzenlenecek? Masaustu sisteminden ne farki var bunun? ..............

Ev kullanıcısı ne diye bir el cihazı üretiyor?
Bu o cihazı sağlayan firmanın işi.

ee++
30/06/2003, 11:48
Orjinal mesajı gönderen Axion
Ev kullanıcısı ne diye bir el cihazı üretiyor?
Bu o cihazı sağlayan firmanın işi.

Ev kullanıcısının el bilgisayarı ürettigi nereden cikti?

gardiyan
30/06/2003, 11:49
ya bırakın artık tartışmayı. ben karar verdim. artık linux-windoz tartısması yapacagıma oturup ebook okuyacagim..

tavsiye ederim:)

ee++
30/06/2003, 11:53
redial,

Sorun en azından benim acimdan Orgur Yazilim ya da Linux degil. Bunlarin 'modelini' elestirmedim hic. Ama uygulama sekilllerinde ve malum uygulamaların bugünkü durumlarında sorunlar var. Bu bariz.

Yoksa, alternatif sahibi olmak her zaman iyidir. Hele bir tekele karsi cok daha iyidir. Ancak alternatifinizin yok yere 4/4'lük oldugunu soylerseniz burada sorun vardır.

RaiST
30/06/2003, 11:54
yukardaki mesajı ben yazdım.. gardiyan makinamdan login olmustu cıkmayı unutmusum..

/raist

acemi
30/06/2003, 12:05
Bak(ın) bakalım yazdığım uzun yazıda hiç Opın Zort var mı.. Ne kullanmışım onun yerine acaba.. Tekrar okumanı(zı) tavsiye ederim.

Zaten senin mesajinda "tepkisel yaklasimlar var" demedim, sen her zamanki gibi yine alinganlik yapip ustune aldin lafi :) Genel olarak bu yaklasimlarin, oncelikle bize zarari dokunacagindan bahsettim.

Bir de yazini oldukca begendim. Objektif/bilimsel bir yaklasim ve bilgi vermeyi/faydali olmayi hedeflemis...

acemi
30/06/2003, 12:27
Sole bakmaya ne dersınız.. Ben bı son kullanıcı olarak dıyorumkı; "Linux'ta ag kurarken zorlanıyorum". Oyleyse.. Yapılacak sey "Aman canım sızede bıseyı begendıremıyoruz" demekmı yoksa "Hımm. Demek ole.. Tamam bı el atalım suna.. Madem masaustunde bı ıddeamız var.."

Yanı benımkı (yada bızımkı) bı saldırı degıl.. Sadece bı elestırı.. Ote yandan bu ıyı bısey degılmı? Yanı bı yazılım herzaman bu tıp "feedback" lerle yoluna devam etmezmı? Ben bunda gocunacak bısey goremıyorum.

Bir alingan daha :)
Senin yazdiklarini "saldiri" diye kim niteledi? Tersine her zaman yapici/uretken tarzinla dikkatleri ceken birisin.

Bir kere acik kaynak kod'un bir sahibi/lideri olmadigini gormek lazim. Birileri "ben open source'cuyum" deyip sonrada abuk subuk hareketler yapiyor diye boyle bir imkana yuz cevirmek yanlis olur.

Hepimizin iyi oldugu ve yetersiz oldugu konular var. Yapmamiz gereken bildiklerimizi paylasarak onumuzdeki imkanlari en iyi sekilde degerlendirmek olmali. Bunun hepimize buyuk faydasi olacaktir.

Tabii acik kaynak kod/linux mukemmel degil, eksikleri/zorluklari var ama bununla birlikte getirdigi cok cok buyuk imkanlar da var. Redial'in da dedigi gibi bu sansi gormemezlikten gelemeyiz.

Bir de kimseden yazdiklarini/bildiklerini herkese acmasi istenmiyor. Acik kaynak kod/linux imkanini gorup faydalanmasinin kendi yararina olacagi soyleniyor. Tabii isteyen "bu bana uymadi, bundan faydalanmak istemiyorum" diyebilir.

Ansugo
30/06/2003, 14:18
Kisilik tahlili filan yapmiyorum, seni kirmak da istemedim.

Ben de kimseyi kırmak istemem fakat kişilik tahlili yaptığın doğru.

Mesela "Acik kod salatasi", "Open Zort" gibi kucumseyici/asagilayici kelimeler secip Linux'un buluttan nem kapip coken bir isletim sistemi oldugunu iddia ediyorsun. Olayi tartisilabilir olmaktan cikarip boyle objektiflikten/bilimselikten uzak ve sucular/bucular noktasina getirmenin dogru olmadigini soyledim sana.

Bu ne bir dindir ne bir tabu. Her türlü felsefe olduğunu iddia eden şey ile alay etmek mümkündür. Ama kişiler ile alay edilmesi hoş değildir. Ben Windows OS'leri ile de alay ediyorum. Genelde Windows değil, Windoze yazıyorum. Bunun bilimsellikten uzaklaşmak ile alakası yok, olsa olsa neşe ile alakası olabilir ki bilimsel tartışma falan yapabilmekte benim haddime değildir ki uzaklaşayım...

Ayrica Windows ile ilgili hangi sozumden rahatsiz oldugunu anlamadim ama benim Microsoft'a dusmanligim yoktur.

Aynıları benim içinde geçerlidir. Bu sebepledir ki ithamından içerlemiş olabilirim.

Mailing liste'te nelerin, ne duzeyde tartisildigini bilmiyorum ama orada "linux/open source" diyenlerin duzgun davranmiyor olmalarindan yola cikarak linux ve open source'u yargilaman dogru bir yaklasim degil.

Nasıl ki Hizbullah terörü bir zamanlar tüm iyiniyetli müslümanlara mal edilmiş ise, küçük bir kitlenin yaptığı büyük şeyler de mal edilebilir. Bu benim söylediğim düzeysizlik sadece bir mailin listte görülen birşey değil. Daha genel bir eğilim...

Ozetle konuyu kisisellestirme gibi bir cabam yok.

Amin...

Demek istiyorsan, de tabii ki... Ama tavirlarimizi/dusuncelerimizi milletin tavirlari belirleyecekse bu durumdan yine biz zararli cikariz.

Tabii ki düşünce ve tavırları başları, hatta günlük hayatta karşılaştığımız her durum belirler. Objektif insan yoktur, objektifliğe yakınlaşmaya çalışan insan vardır.

Şimdi Ansugo ukelalık yapmak istemem ama daha önce gözümden kaçmış KDE nin başlangıçta yazma hakkı olduğu dizinler belli buradan nasıl çöktü?? Bu da ilginç ya sistemin çökmesi yani, zira KDE' nin tüm alış verişi X Windows üzerindedir başlangıçta bir de read-only olarak sistemin belli yerlerindeki dosyaları dizinler. Hata başka bir yerde aranmalı, çünkü en azından ayrık sistem çalışmaya devam edecektir.

İşin tuhaf tarafı bu değil mi işte? Kara ekrana yazdıkları senin tabirin ile read-only bir birim nasıl oluyor da sistemi çökertebiliyor? O zaman read-only çalışmıyor, aynı zamanda read-çökert çalışıyor. Şakası bir yana, demek ki bir aksilik var. KDE 3.0 dan sonra ise denemedim. Belki fixlemişlerdir.

Diğer kernel panic olayı ise hakkatten garip bir durum, ancak fiziksel rahatsızlık oluşmuş olması durumunda olabilecek bir şey. Bu da muhtemelen elektrik kesintisi esnasında oluşabilen geçici sakatlıklardan biri olabilir.Zira aynı durumda Windows a da 10 kere restart yapınca Linux a da yapınca sistem tıkır tıkır işliyor.

Bu sorunu biraz açarsak, sorun kernel de olan bir sorun değil kanaatimce. Linux'un her dağıtımının her sürümü farklılıklar taşıdığı için bu sürümde olan diğerinde olmayabilir. Ya da senin bir program için yüklediğin bir son sürüm library bu hatanın farkında olmadan fixlenmesine yol açabilir.

Yani sorunu direk elektiriğin kesilmesine bağlamak yanlıştır. Genelde elektirik kesintisi durumlarında Disk üzerindeki veri kayıpları çok az olur.

%99'un tasviri yanlış yapılıyor. Kıskançlık elbette çoğu hayvana ve insana mahsus birşey. Fakat sadece kıskaçlık Linux'a antipatik olmayı sağlamaz. İnsanın öğrenmek isteyipte öğrenemeyeceği birşey yoktur. Aşağılanan, ezilen kişinin daha fazla öğrenme istediği olacağını düşünmekte pek yanlış olmaz sanırım.

Bu arada Fazlamesai de bir süre tartışıldı ama "son kullanıcı nedir"?

Son kullanıcı şudur :

Yeterli derece de bilgi sahibi olan, ama OS'inde ya da bir programında bir hata gördüğünde bunu kendi eli ile düzeltemeyen kişidir. Yani OS'ler konusunda teknik bilgisi yoktur. Bir Linux dağıtımı aldığında kullanırken bir hata gördüğünde o hatayı kodlama ile falan çözemez. Bundan sonra operatörler gelir. Operatör teknik kullanıcı demektir. Teknik bilgiye sahip, son kullanıcıya destek verebilen, büyük sorunlar hariç geçerli sorunları kendisi bir şekilde çözebilen falan...

Orjinal mesajı gönderen redial
Hic oturup dusunuyor musunuz, begenmediginiz open source camiasinin hayatiniza neler kattigini?

Ben şunu söylüyorum : Open Source benim düşünce yapıma uyan, paylaşımcı bir düşüncedir. Ancak hayatımıza kattıkları topluluğu oluşturanlar değil daha ziyâde farklı kişiler tarafından daha verimli olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple şu an bana bir sömürü unsuru gibi gelmekte... Ancak iki yıl sonra mükemmel bir düşünce haline de gelebilir. O zaman biz de müdahil oluruz. ( Müdahil oluruz derken tamamen benimseyebilmek manasında diyorum. Yoksa zaten Open Source'la şunla bunla bir şekilde bağlantıda olmak zorundayız..)

Kattıklarını söylemek benim işim değil. Gerekirse kattıklarını da söylerim. Ama ben daha ziyâde katmadıklarını söylemek istiyorum. Çünkü onları kimse pek söylemiyor...

Ornegin su anda kullandiginiz forum yaziliminin opensource dagitilan php ve mysql temelinde calistigini?

ve fiyatının 100+ dolar olduğunu...

Hergun takip ettiginiz onlarca sitenin apache ile size ulastigini?

ve iyi ayarlanmış bir httpd'nin mükemmel iş gördüğünü...

Ornegin windows icin cok cok daha fazla sayida 3'th party yazilim bulabileceginizi soylemekte haklisiniz, ama bu linux icin yazilim bulunamaz anlamina asla gelmiyor.

Bulunan çoğu yazılım da "Herkesin işi kimsenin işi değildir" düzeninde işlediğinden verimsiz oluyor.

Bakın ben size birşey söyleyeyim. Kişi ürettiği şeyden para kazanırsa onu geliştirmemesi için sebep yoktur. Ama para kazanmıyorsa bu bir hobiden öteye geçmiyor.

Örneğin wget'e bir arayüz eklemiş yazılım (kısacası Getright, DAP türü bir indirme yazılımı) bulmak için çok zaman internette dolaştım. Öyle olduğunu iddia eden birçok yazılımı bizzat test ettim. Denediğim 5-10 arası yazılım vardı ve hepsinin değeri çöple aynı idi. Hiçbirinin kodu profesyonel değildi ve bir düzenleme yapmak bile nerede ise imkansızdı.

Bu bir örnek daha farklı örnekler de verebilirim. Bir başkası da iyi yazılımlara dair örnekler verebilir.

Ama şu gerçektir ki OS kültürü ile beraber geliyor. MS'in çok kulllanıcısı ve oluşmuş bir kültürü var. Linux'un daha öyle bir kültürü yok.

Sürekli update edilen bir library'nin 30 tane metodu ile program yazıyor gençlik ama 30 tane metodu bile düzgün kullanamıyor.

Sürekli olarak bir yandan geliştiği için sürekli güncelleme yapmak zorunda kalıyorsunuz ki bu bir işkencedir. Gelişme elbette olmalı ama gelişmeler bir Windows gibi "paket" olarak verilmeli.

Linux sistem olarak belli bir standarta oluştum iddiasında olsa bile halen çok karışık. Bir bebek gibi... Sürekli bakım istiyor.

BAzen aklim almiyor, hepimiz on milyonlarla ifade edilen kitaplari alip, 1000 dolarlarla ifade edilen ve ne verdigi tartisilan sertifikasyon programlarina hic zortlanmadan devam edebilecek insanlarmisiz gibi davraniyoruz.

Öyle insanlar değilsekte onlar eline bir sertifika sıkıştırıyor, Linux'un sertifikası ise yok. Herkes her zaman kendini ispat edip bir yerlere gelme şansına sahip olamayabilir.

Elimizin altinda kor topal da olsa yuruyen bir internet var, ve ulasabilecegimiz kaynaklarin sinirini ben bilmiyorum.
Hangi luksumuze sirtimizi dayayip, boyle bir sansi, kah ideolojilerle bagdastirarak, kah, kendini begenmis bir kac adama yamayarak elimizin tersiyle itme egilimindeyiz anlamiyorum...

Böyle bir kaynağı kimse itmez yahu, neden itsin? Onu eleştirmek tümden reddetmek değildir. Hatta kısmen reddetmekte değildir.

Ben bu ulkede yazilmasi gereken milyarlarca satir kod oldugunave bunun icin cok fazla vaktimiz olmadigina inaniyorum. Yaniliyor da olabilirim tabii...

Yanılmadığına eminim. Benim uzun zamandır dediğim de bu... Bu ülkenin ihtiyacı var. Diğerleri benim umurumda değil. Diğerlerine yetişene kadar scriptin, programın bilmemneyin başına tüm insanlık namına değil de vatan namına yazmanın neresi kötü olabilri ki?

Kim size Open Source'dan faydalanmayın diyebilir? Kim açık kodlu program geliştirmeyin diyebilir? Ama bundan para kazanabilirsen kendin ve vatanın için daha yararlıdır. Elin Martinez'ine, Frank'ina, Neo'suna kodlarını vereceksen 15 sene sonra aynı seviyeye geldiğimizde verebilirsin.

Biraz da küreselliği düşünene kadar kendimizi düşünsek bence fena olmaz?

Tabii acik kaynak kod/linux mukemmel degil, eksikleri/zorluklari var ama bununla birlikte getirdigi cok cok buyuk imkanlar da var. Redial'in da dedigi gibi bu sansi gormemezlikten gelemeyiz.

Offf yahu offf. Zorluklarını, eksiklerini söylemek onu eleştirmek onun bize sağladıklarını reddetmek değildir. Şunda bir anlaşsak nasıl bir mes'ut nasıl bir bahtiyar olacağım.

Bir de kimseden yazdiklarini/bildiklerini herkese acmasi istenmiyor. Acik kaynak kod/linux imkanini gorup faydalanmasinin kendi yararina olacagi soyleniyor. Tabii isteyen "bu bana uymadi, bundan faydalanmak istemiyorum" diyebilir.

Demez yahu demez! Neden desin adam? Adam faydalansın da gördüğü faydaları nakite çevirdikten sonra faydasının on katı daha faydalı olsun.

Bir arkadaşımın dediği gibi zannedersem bu nesli iyiden iyiye kaybettik küresellik nâmına. Neden biraz bencil olmuyorsunuz? Kişisel bağlamda bencil olun demiyoruz ya... Vatan namına bencil olsanız?

Kaynaklarınızı açarken başına abuk sabuk ingilizce kelimeler yazıp GPL yazıp, notları ingilizce düşmek yerine, gidip SF.net te yayınlamak yerine, neden tüm herşeyini Türkçe yapıp biraz da ingilizcesi zayıf kendi insanlarınıza sunmuyorsunuz?

Bir özentidir almış başını gitmiş. İngilizce bilen programına ingilizce not düşmeyi bir maharet sayar olmuş. Sanki onu yetiştiren Open Source ustaları...

Ne yaman çelişki bu yahu?

Mingitau
30/06/2003, 16:34
@ Ansugosanırım kara ekran demek yanlış olur. Zira grafik birimi kernele gömmek bir OS a yapılacak en büyük saygısızlıklardan biridir. :D Gene bir Zira grafik arabirim alındığında OS gene OS tur, ama çalışmıyorsa ayrı...

redial
30/06/2003, 16:53
Hay aklinla bin yasa ansugo :)
Ne guzel ornek oldu vbb nin 100$+ a satilmasi...
php, beles, mysql beles, vbb dolarla..

PHP ekibi 5 i yayinlama yolunda, mysql yoluna devam ediyor, vbb ekibi gelistirmeye devam edioyor biz de burda olan biteni anlamaya calisiyoruz...

VBB nin bilmem kac dolara satilmasi php ekibini, mysql ekibini rahatsiz etmezken, vbb cilerde onlara yahu siz neden acik kodla calisiyosunuz diye sormuyor

PHP ekibinin de karni tok
mysql ekibininde karni tok
vbb ekibinin de karni tok...

;)

Ansugo
30/06/2003, 16:57
Tabii Axion, öyledir...

Mesela LinuxOS'lerde yüzlerce komut ve herbir komutun -en az- onlarca ayarı var. Bu aslında çok güzel birşey, dahiyane. Bilen istediği gibi ayarlar ve işleri takır takır yürütebilir.

Ancak kimse o kadar şeyi aklında tutmak zorunda değildir.

Ama bir grafik arabirim, birkaç mouse darbesi ve bazı işlerin otomatik hale gelmesi bu işleri o kadar rahatlatir ki...

Benim kara ekrana arayüz yazmak ile kastım şu : Eğer grafik ekrana geçtiğimde dahi çoğu işlemin tam manası ile olması için komut satırına düşmem ya da birçok otomatize olması gereken ayarı el ile yapmam gerekiyorsa, bu kara ekrana arayüz yapmaktır. Böyle bir arayüzün en büyük faydası birden fazla terminal ile aynı anda çalışabilme olabilir.

GUI'ye örnek olmasa da, örneğin sunucu yönetim programları (Cpanel, ensim, vs...) çok güzel arayüzlerdir. Bu programlar bile birçok işi kolaya getirebiliyorsa kendine GUI diyen bir sistemin daha fazla özellikleri olması gerekir.

Ansugo
30/06/2003, 17:04
PHP ekibinin de karni tok
mysql ekibininde karni tok
vbb ekibinin de karni tok...

Bunlar bildiklerimiz :)

PHP'yi -en azından kullanarak- destekleyen, buglarını fix eden, sorular soran, gelişmesine katkıda bulunanlar ise tok mu aç mı? Belli değil değil mi? Bazıları tok bazıları aç...

Ama VBulletin bu bir buçuk Open Source şeyi alıyor, şirketleşiyor ve ürettiği şeyi herkese açmadan kendine, ailesine ve vatanina yararli olabiliyor.

Baştan beri anlatmaya çalıştığımı ne kadar güzel özetledin :)

Ben demiyorum ki PHP, mySQL kullanmayalim? Ama bir Vbulletin kadar düşünebilmeliyiz. Kodumuzu cart diye açmanın bize bir faydası yok. O kodu değerlendirebiliyorsak, paraya çevirebiliyorsak, kendimiz başta olmak üzere : çevremize, ülkemize ve global olarak tüm insanlığa katkıda bulunabiliyorsak bundan daha güzel ne olabilir?

Aslında ben buraları geçip gelecekte program yazmanın mı yoksa hizmet etmenin mi milyon dolarlar getireceği üzerinde çene çalmak isterdim.

redial
30/06/2003, 17:10
Hizmet etmek tabiki,
sence program yazmak tarih boyunca hep bu kadar zormu olacak?
Ya da diger bir degisle, bu kadar birikim ve caba gerektirecek mi?
Bence hayir...

acemi
30/06/2003, 18:40
Bilisim dunyasinda hizmetin mi yoksa yazilim gelistirmenin mi parayi getirecegi konusunda bir anlasmazlik var mi ki..? Bu sorunun cevabinin "hizmet" olmadigini dusunen var mi?

Tersini diyen yoksa bir sonraki asamaya gecebiliriz: Hizmetten nasil para kazanilabilir. Hangi is modelleri bize ne tip avantajlar saglar v.s.

acemi
30/06/2003, 18:47
Somurulen saf acik kaynak kodcular icin goz yasi dokmeyi de artik birakalim. Herkes isini bilir, biz de isimize bakalim.

acemi
30/06/2003, 19:05
PHP'yi -en azından kullanarak- destekleyen, buglarını fix eden, sorular soran, gelişmesine katkıda bulunanlar ise tok mu aç mı? Belli değil değil mi? Bazıları tok bazıları aç...

Bi de bu ornegi "herkese kodlarinizi acmayina" ornek olarak vermemek lazim cunku ornege gore, kodlarini acan PHP gelistiricilerinin karni tok, bunlara "yardim edecem" diye cirpinan "digerlerinin" karni ac :)

HAL
30/06/2003, 19:19
os tartışması için:

İşletim sistemleri genelde insanlara benzetilebilir. Belli bir açıdan bakınca temel üç profil vardır. Bunları, Windows, Mac OS ve Unix olarak ele alalım mesela.

Windows der ki "Ben akıllıyım, konsoluma oturan adamın da ortalama olması yeterlidir. Bu kullanıcının bir miktar bilgisayar bilmesi yeter bana, ama bilmese de olur, bu sağlandığı takdirde ben geri kalan herşeyi hallederim, hatta kafası çalışan ne yaptığını bilen kullanıcıya da birçok imkan sağlarım, istediği gibi beni yönlendirme şansı veririm. Bir problem mi çıktı, ben o kadar akıllıyım ki problem çıktığında bile bunu kendi kendime farkedip halledebilirim"

MacOS der ki "Ben akıllıyım, konsoluma oturan adamın da zeka seviyesi hakkında hiçbir bilgim olamaz (böyle bir arabirim yapılmadı) bu sebeple ben onun gerizekalı olduğundan hareket ederek yola çıkarım. Bendeki herşey bilgisayardan pek anlamayan adamlara yönelik hazırlanmıştır, beni kullanmak için bilgisayar kullanmayı bilmeye çok ihtiyaç yoktur. Eğer uzman bir kullanıcı iseniz, birsürü zor aşamadan sonra size de üç beş şey yapmanız için izin verebilirim, ama oraya kadar işler benim istediğim gibi yapılacak. Beni öyle fazla zorlamayın, yok hızlı bir arabirim, kısayollar, tuş kombinasyonları gibi. Mouse'un bile iki tuşu olması kafa karıştırıcı bir şey bende bu sebeple o bile yok, eğer basmak isterseniz klavyenin üstünde bissürü tuş var. Hataları nasıl giderir miyim ? Bende hata olmaz ki..."

Ve son olarak Unix "Ben akıllı değilim, olmam da beklenmiyor. Sadece verilen görevleri elimden geldiğince iyi yapar, bir problem çıktığında da elimdeki bütün veriyi kullanıcıya verir, problemin tespiti konusunda ona yardımcı olmaya çalışırım. Ama problemi ben çözmeye çalışmam, zira evren bir problemin kendisinin ve çözümünün aynı sistemin içinde bulunamayacağı kadar geniştir. Problem yaşayan bir sistemin, problemli kısmının problem çözme mekanizmasında olmadığını kim bilebilir ki ?

Kullanıcıma gelince. Dediğim gibi ben akıllı olduğum konusunda bir yanılgıya sahip olmadığım gibi, kullanıcımdan akıllı ve daha önemlisi ne yapmak istediğini bilir olmasını beklerim. Eğer root olarak giriyorsa ve rm -rf yapmak istiyorsa gıkım bile çıkmaz, çünkü ne yaptığını bilen kullanıcıyı saçma sapan evet mi hayır mi verileceği belli olmayan sorularla engellemek, yavaşlatmak istemem. Kullanıcı ne yaptığını bilmiyorsa mı ? O zaman niye benim konsolumda ki ? Siz arabaları, araba kullanmayı bilmeyen, ehliyet alamayan insanlar bir gün gelir kullanırsa diye mi tasarlıyorsunuz ?

HAL
30/06/2003, 19:33
yazılım geliştirme biçimine gelince...

denildiği gibi, hizmet her şeyden once geliyorsa; açık veya kapalı geliştirmişsiniz, o yönden çok bir şey farketmiyor. eğer yazdığınız kodlar kapalı halde, güvenilirlik, performans,kolaylık ,vs olarak eş değer açık kodlularına bin basıyorsa, onu tercih edin tabi. Ama gelin görün ki, açık kod felsefesinin özü, bunları zaten düşünerek tasarlandığı için, uzun vadede de kazanması gerekenin o olması gerekiyor gibi geliyor bana.

ee++
30/06/2003, 23:17
Bir kac konuya degineyim..

Mac OS'taki kolaylık saglayan ozellikler kullanıcının salak oldugunu kabul etmesinden cok bir isin sadece tek bir sekilde yapılması gerektigi mantıgına dayanır.

Mac OS'ta tam bir tutarlılık vardır. Kullanıcı için sistemde 'sadece' belge ve uygulama vardır. Sadece bu iki nesne.. Mac OS X oncesinde uygulama diye bir nesne de yoktu. Her sey belge idi. Kullanici sadece yazi belgesi, resim belgesi, internet belgesini bilse yeterlidir. Bunlari acan uygulamalari ve hele bunların detaylarını hiç bilmek zorunda değildir. Mac OS X'te uygulama nesnesi de getirildi. Ama halen eski kullanıcı yeni bir şey öğrenmek zorunda değil. İsteyen kullanıcılar ise Açık Kaynak kodlu 100'lerce uygulamanın ve UNIX'in tadini cikarabiliyor da..

Mac OS'u bu sekilde degerlendirdikten sonra, Linux'un bu mantik ile neredeyse zit bir mantik tasidigini Windows'un da aralarda bir yerde gezindigini belirteyim, HAL arkadasim gibi.

Linux bulunduğu konumdan diger tarafa kaymak için caba gosteriyor. Ama once masaüstü denen sisteme yaklaşmalı, Mac OS yapısı çok çok uzak henuz. (Mac OS gerçek bir BSD UNIX'tir. Linux'un da bu yapıya ulaşması mümkün, daha dogrusu herhangi bir OS için gecerli bu; ancak bu anlayışla değil..)

Aslında su asamada bir işletim sisteminin nasıl olması gerektiğine dair söyleyebileceğim çoook fazla şey var ama girmemeyi tercih edecegim. Belki baska zamana..

----o----

Gelecekte neyin para kazandıracagına gelince. Bu soru soruldugunda insanlar artık sartlanmis olarak "haha o da soru mu, tabi ki hizmer!" diyorlar. Yanlis da demiyorlar belki. Ama yazılımın da para kazandıracagını soyliyeyim. Ama bugunki manada degil pek. Oyle 'freelance' işler filan pek olmayacak, büyük, yapılandırılabilir sistemler olacak. Firmalar kendi ihtiyaclarina gore sistemi duzenleyebilecekler. Temel mantıklar yok olacak: kod yazma, derleme, güvenlik (kısmen).. Bunlar sistem tarafından halledilecek. İnsanlara kalan operatorluk olacak. Bu durumda bilgisayarcıların işi de oldukca azalacak, başka yonlere kaymaya calisacaklar..

Diger taraftan bu soyutlamayı saglamak icin devasa sistemler tasarlanacak, mükemmel yazılımlar yazılacak. Muhtemelem yapay anlayış işin içine daha fazla girecek. Ancak bu işleri yapacak olan bir kac büyük firma olacak. Ben şahsen bu safta olmayı tercih edecegim.

----o----

Iki konuya bagliyayim. GCC'ciler nasil para kazaniyor cidden? Sadece hayir olsun diye mi yaziyorlar? (Yazdiklarimin havasini bozduysa bu sorumu es gecebilirsiniz.)

----o----

Iyi calismalar.

mustafa
30/06/2003, 23:25
böyle bir konu açıldığında tartışan adedi kadar "yeter bu konuyu kapatın" diyen oluyor. bi koyun ağız tadıyla tartışsın insanlar. açık kaynak kodu ve ücretli yazılımlar hakkında her şey çözüldü, bütün soru işâretleri temizlendi mi de, artık tartışmaya ihtiyâç duymuyoruz? susarak fikirlerimizi de, sistemlerimizi de geliştiremeyiz. ben bu tip tartışmalardan çok istifâde ediyorum. (sen kibirlisin/sen kıskançsın/senin gibi adamlar yüzünden zâten... türü stadyum çıkışı ifâdelerine de rastlamasak daha çok istifâde ederiz tabiî)

acemi
01/07/2003, 06:39
Kaynaklarınızı açarken başına abuk sabuk ingilizce kelimeler yazıp GPL yazıp, notları ingilizce düşmek yerine, gidip SF.net te yayınlamak yerine, neden tüm herşeyini Türkçe yapıp biraz da ingilizcesi zayıf kendi insanlarınıza sunmuyorsunuz?

Uzerinde konusmamiz gereken onemli bir konu... Bunu da es gecmemek lazim.

Bu konuda ben hala kararsizim. Ingilizce gelistirince, en rahat anlasacagin dili/kisileri goz ardi etmis oluyorsun. Turkce gelistirmek ise riskli; Turkce bilenlerden yeterli destek/ilgi gormezse, proje ortada kalir.

Ek: Projeyi sourceforge.net (http://www.sourceforge.net)'te gelistirmek illa Ingilizce gelistirmeyi gerektirmiyor. Sourceforge'un imkanlarindan yararlanirken gelistirme dili olarak Turkce de kullanilabilir. Bkz Turkce Linux Dokumanlari projesi (http://sourceforge.net/projects/belgeler/)

HunTER
01/07/2003, 10:02
Bende bu konu uzerıne bıseyler yazıcaktım ama.. Elımdekı bır projeyle utandım dogrusu :) Neyse :)

Soyle yapılabılırmı mesela acıklama satırları turkce, degısken fonksıyon sınıf vs.. ısımlerı ıngılızce.. Boylece her ıkı tarafında okuyabılecegı sekılde kod yazılabılır?

(Belkı bı fransız kırıtık bı yerdekı acıklamanın turkce olusundan dolayı bıze kızabılır ama kendımıze bı ıyılık yaparak bunu es gecebılırız.. Sonuc ıtıbarıyle benım ıcınde oncelıklı olan turk ınsanın bu koddan bısey anlıyabılmesıdır...)

ee++
01/07/2003, 10:25
Ben tüm kodun İngilizce, açıklamaların ise gerektiği duruma göre çok dilli olması taraftarıyım. Bir sürüm İngilizce Açıklamalı bir sürüm de Türkçe Açıklamalı, gerekiyorda diger dillerde de.. (Digerlerine de anlatmak gibi bir derdimiz olmaz herhalde artik ama..)

Bunu yapmak için de projemiz kapsamında bir araç oluşturup, meta veri, önişleyiic gibi şeyler kullanıp amelelikten işi biraz kurtarabiliriz. Yani bir açıklama yerleştirme aracı yazabiliriz.

acemi
01/07/2003, 11:11
Sadece kodlardaki aciklamalar degil sorun. Projenin forumundaki mesajlar, gelistiricilere yonelik hazirlanan dokumanlar v.s. de var.

Belki projesine gore farkli davranmak lazim.

acemi
01/07/2003, 11:16
Bi de bu olaya yaklasirken "millete iyilik yapip kodumuzu aciyoruz" modunda yaklasmamak lazim. Iyilik olsun diye kodu aciyorsak zaten bastan hata yapmisiz demektir. Kodu acmanin oncelikli amaci, projenin daha basarili olmasi, daha rahat gelistirilmesi, daha cok yardim gorebilmek olmali.

Dil konusunu da bu dogrultuda dusunmek lazim. Dil konusunda nasil bir taktik uygularsak projemiz icin daha hayirli olur?

ee++
01/07/2003, 11:19
Geliştireceğimiz projede yabanlı (uyruklu) insanların olmasına izin veriyor muyuz onu belirlemek lazım o zaman oncelikle..

HunTER
01/07/2003, 11:25
O acıdan bakıldıgında (yanı projenin daha basarili olmasi, daha rahat gelistirilmesi, daha cok yardim alması vs..) benım gıbı adamlar kulvar dısı kalır...

Cunku genelde bu adamlar yurtdısındadır.. Ve ızledıgım kadarıyla ortak dıl olarak ıngılızceyı kullanır.. Sonuc, ıngılızce bılmeyen ama katılıma heveslı turk ınsanı caresız gıdısatı uzaktan seyreder..

Ornegın raist'ın webmakeconfig'ı yada coder'ın webmatrix'i.. Ikısınede katılmayı cok ıstemıs ama ıngılızcem yeterlı olmadıgı ıcın elımden bısey gelmemıstı..