PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C++ ile internet üzerinden oyun?

ubuntu
26/03/2007, 23:18
Birşeyi merak ediyorum, C++ ile internet üzerinden oynanabilecek oyun yapılabilirmi? Java ile yapıldığını biliyorum ama c++ ile hiç duymadım. Örneğin mynetteki oyunlar.(Örn: okey tavla vs..) Ve yapılabiliyorsa java ile yapılan oyunlar kadar güzel olurmu? Örneğin play 65 tarzı kaliteli bir oyun?

onur@debian
27/03/2007, 00:25
Java ile derlenen kod bytecode olur sanal makina sayesinde calisir ve destekleyen browserda sanal makinanin applet apileriyle web uygulamalari yazilabilir , c++ ile derlenen kod binary olur, browserlar site goruntulerken sunucudaki binary i calistirmazlar.

Ozellikle olaylarin mantigini kavramani oneriyorum.

Bu arada bir ubuntu bir debian seninle arka arkaya attigimiz mesajlar cok arip oluyor (bana gore).

ubuntu
27/03/2007, 00:36
Açıklama için teşekkür ederim onur@debian. Moralim bozuldu ama olsun öğrenmiş oldum.

Bu arada bir ubuntu bir debian seninle arka arkaya attigimiz mesajlar cok arip oluyor (bana gore).

Mesajlarımızda nasıl bir gariplik var anlayamadım :garip:

Euclides
27/03/2007, 00:45
@ubuntu: onurun dediği doğru ancak eksik olduğu için yanlış fikirler edinmene yol açmış sanırım. C++ ile'de tıpkı java applet'ları web browser'da çalışan sitenden açılan programlar yazabilirsin ve web sayfasının içeriyini dinamik olarak değiştirebilirsin. Bu iş için ActiveX'ler kullanılıyor, eskiden ntvmsnbc.com'un menu'leri activex'di

ubuntu
27/03/2007, 00:52
Yani c++ ile online oynanan tavla oyunu yapılabilir. Peki görüntü olarak java kadar iyi şeyler yapılabilirmi? Kaliteli birşeyler yapmanın imkanı varmı? Yoksa yapılır ama öle java kadar güzel olmazmı?

onur@debian
27/03/2007, 00:54
Euclides hakli fakat yazacagin yazilim sadece ie icin olacaktir ve sadece windows platformunda calisacaktir. IE'ye hayatimda cok az yer vermis biri oldugum icin aklima gelmedi. Duzeltme icin tesekkurler Euclides.

ubuntu
27/03/2007, 01:00
15 günden beri c++ ile uğraşıyorum fakat bu konu canımı sıktı. İlerde herşey (hemen hemen) web üzerinden olacağına göre java daha mantıklı aslında. Kafam yine karıştı. Gelde çık işin içinden kolaysa.

BetulSahin
27/03/2007, 01:26
Seni çok iyi anlıyorum.Bende bayadır C++ yla uğraşıyorum ,bazen C++ öğrenmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum..Artık görsel programlama daha fazla tutuluyor ..vs
Ama senin ne istedğine bağlı birazda programcılığı ilgini çektiği için mi yapıcaksın ? yoksa sadece para kazanmak için mi ? yada herikisi mi bunları kendine sor.Para kazanmak tabiki güzeldir.Fakat eğlenerek yani sevdiğin bir işi yaparak kazanmak daha güzeldir.Eğer makineler ,kodlar ilgini çekiyosa , hazır birşeyler kullanmakdan ziyade kendi ürettiğin şeyleri kullanmak hoşuna gidiyorsa yada giderse C++ da kal derim.Ama şunu unutma ,gerek c gerekse c++ dillerini öğrenmek müthiş kararlılık gerektiriyor. Kolay gelsin..

ubuntu
27/03/2007, 01:43
Ya aslında ben tam olarak bu işe para için girmedim. İlk önce zevk için öğrenmek istedim. Sonra zor ve uzun bir maraton olduğunu öğrenince para kazanma düşüncesi doğdu. Madem uzun uğraşlar verecem ve uzun sürecek, ödülünü almak isterim. Ama para kazanmak o kadarda önemli değil. 3 - 5 ek gelir yeterli olur. Yoksa tamamen hayatımı bu işe adamadım. Zevkini çıkaracam ve olursa birazda para kazanırım. Birde yaşadığım şehirde bu işten para kazanılmaz. Çünkü şirket yok bilgisayar üzerine. Olanıda asgari ücretten fazla vermez.

Ancak internet üzerinden iş yapabilirim burada. O da java ile olur. C++ ile internet üzerinden pek kazanabileceğimi sanmıyorum. Linux e meraklı olduğum için c++ daha cazip geliyor fakat işin içine para girince kafalar karışıyor.

gurbet
27/03/2007, 01:55
Bendenize sorarsan önce C, daha sonra C++ ve en son Java ögren. C++'yi iyi bilen bir kisinin Java ögrenmesi cok hizli olur. Java'nin da C++'nin da iyi ve kötü yanlari var, sonucta nasil bir program yapacagina bagli. Örnegin Java C++'ya göre cok daha yavas ama Java kodu her isletim sisteminde calisiyor.

Ayrica bu is sabir ister, 15 gün C++ ögrenmek demek yola ilk admini atmis olman demektir. Ama önce C ögren derim. Örnegin strcpy, strncpy, strcat, strncat gibi C-fonksiyonlarini kendin yaz ve anla. Binary search, quick search algoritmalari C ile nasil programlanir ögren. Binary tree, linked lists, double linked lists gibi yapilari programla, bunlarla hasir nesir ol. Bunlari C ile ögrenirsen yazdigin kodta %5 lik bir degistirme ile C++ ve Java ile de kullanabilirsin.

Programlamayi ögren. Önemli olan bu!

Program dili senin icin ileride (2-3 yil sonra) sadece yapmak istedigin uygulama icin kullandigin alet olacak. Bir dili iyi ögrendikten sonra gerisi gelir. :super:

Unutulmamasi gereken sey: Sabirli olmak, calismak, calismak.

ubuntu
27/03/2007, 02:06
C++ öğrenmek isteyene c yi pek önermiyorlar gördüğüm kadarı ile. Ama senin görüşüne saygı duyarım (zaten düşüncene doğru veya yanlış diyebilecek bir bilgim yok). C C++ JAVA sıralamasına gelince bu dediklerini yapmak 5 - 6 yıl sürer gibi :)

Bir korkumda şu: ilerde birgün c++ devri kapanırmı? Tam olmasa bile kullanımında fazla düşüş olurmu. Bundan çok korkuyorum. Örneğin 5 yıl çalışıp öğrendikten sonra çok daha esnek çok daha güzel programlama dilleri çıkarsa o zaman gerçekten kendimi kötü hissederim. Java uzun yıllar zirvede olacak gibi görünüyor.

BetulSahin'in dediği gibi bazen bende c++ ın gereksiz olduğunu, java varken neden c++ a kafayı taktığımı düşünüyorum.

gurbet
27/03/2007, 02:16
Günde kac saat calistigina bagli. C++ 10 yil sonra da 15 yil sonrada varolacak. Yeni diller gelse de eski dillerden pek farki olmayacak, mantik hep ayni. Yeni cikan arabalarin motoru ile eskilerin motoru arasinda teknolojinin getirdigi yeniliklerin disinda gerisi hep ayni kalir. Calisma yöntemi yine ayni kalir. Bir kac yeni özellik dahil olur o kadar. Yani kökten bir degisim olmaz.

Ayrica C ile C++ ayri bir sey degil ki. C++ ile C'de bulunan her seyi kullanabilirsin. C++ C'nin bir üst basamagidir diyebiliriz. C++ ile OOP ögrenirsen Java ögrenirken sadece aradaki farklari ögrenirsin. Kökten bir degisim yok. Java C++'dan sonra cikti! Ve C++ hala ortadan kalkmadigina göre ikisininde yerine göre daha iyi olduklari özellikleri var.

Ayrica C ögrenen kisi cok kolay PHP ögrenir. PHP bölümüne sorabilirsin.

ubuntu
27/03/2007, 02:32
Ama java çok hızlı ilerlemekte bunuda göz önünde bulundurmak lazım. Java çıkmadan önce yada java yeni yeni çıktığı zamanlarda c++ ne kadar kullanılıyordu, şu anda ne kadar kullanılıyor. Arada çok fark vardır.

C ile C++ aynı şey değil ama pekte ayrı sayılmazlar :) C++ öğrenmek isteyenlere önce C öğrenmelerini tavsiye etmiyorlar onu demek istiyorum.

10 - 15 yıl sonra c++ hala kullanılıyor olacak doğrudur. Fakat ne kadar kullanılıyor olacak? Asıl sorun bu.

acehreli
27/03/2007, 03:08
gurbet'in onerileri veri yapilarini ve algoritmalari anlamak icin onemli ama C++ programcilari C dizgileriyle oyle alt duzey isler yapmazlar. Onun yerine std::string kullaniyoruz.

Ikili arama icin std::lower_bound'u kullaniyoruz. qsort yerine std::sort'u kullaniyoruz. Cift bagli liste icin std::list'i, vs.

Yani onlari ogren, ama kullanma... :)

Ali

Kojiroh
27/03/2007, 03:13
Hiç programlama bilmeyen birine genelde Pascal, C, C++ yolu gösterilir. Ancak az çok programlama bilen birine C veya C++ tavsiye edilir.
Üstte saydığım dillerin hepsini az çok kullanmış biri olarak en beğendiğim dil C. Java ile yazılmış uygulamaları çok hantal buluyorum. Bir uygulama için gerekli en önemli özelliğin hız olduğunu düşünen benim gibi birine soğutuyor Java'yı bu durum.
Önüne gelen her programlama dilini öğrenmenin zaman kaybı olduğu bir gerçek; fakat bir programlama dili öğrenmenin kimseye zararı olmaz. Burada önemli olan, hangi alanda çalışmalar yapmak istediğinizi tam olarak belirlemek. Daha sonra, o alandaki en güçlü ve en yaygın dili öğrenmek kalıyor. Linux ortamında (rumuzunuzdan yola çıkarak), internet uygulamalarıyla çalışacak birinin C++ öğrenmesinin çok da gerekli olduğunu düşünmüyorum; her ortamda çalışabilen Java gibi bir dil varken hele.

Zamane programlama dillerinin belki de en yaygını C++. C++ öğrenmeye başlayıp da yarıda bırakmak, son derece büyük bir eksiklik yaratacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca teknoloji, yeniliklerin sürekli olarak takip edilmesi gerektiği bir alan. Bu sektörün içindeyken, zamanın yaygın akımlarından kaçınmak, ilerleyen zamanlarda büyük bir bilgi açığının oluşmasına yol açabilir.

ubuntu
27/03/2007, 03:25
acehreli birde benim sorularım hakkında düşündüklerini söleseydin benim için iyi olacaktı :)

Kojiroh benim aradığım şey gelecektede var olacak. Her zaman zirdekilerden biri olacak. Her zaman aranan bir dil olacak. C++ zaman geçtikçe kullanılmamaya başlıyacak gibi geliyor bana. Teknolojiye ayak uydurmuyor gibi. Sanırım java zirveye oturdu. Bİrde şunu sormak istiyorum. Javaya geçmelimi insan?

eezgu
27/03/2007, 08:26
sen geleceği soruyorsun ama geleceği kimse bilemez. ileride yeni bir teknoloji bulunur, bir ekleme yapılır C++ çok daha üstün bir hale gelebilir. hiç belli olmaz ama dilin genel özelliklerini anladıktan sonra ne alanda kullanacağın sana bağlı. Ben bir miktar C ve Php biliyorum. az miktarda C++ biliyorum ve şimdi C++ a baştan başlayarak hatırlamaya çalışıyorum. aynı zamanda Javaya da başladım. bir ondan bir bundan gidiyorum. C++ doğal makine kodunda (.Net gibi bir ortam değilse) derlendiği için Javaya göre daha hızlıdır. bu bakımdan üstündür ama Javada bir kez yazılım oluşturunca işletim sistemi farklılıklarını düşünmezsiniz ne tekrar derleme gerekir ne de işletim sistemine bağımlı farklılıklarla uğraşırsınız. JVM olan heryerde çalışır. ayrıca appletler olarak internette de yaygın olarak kullanılır. C++ ın bir web sayfasında dahili olarak kullanılabilecek bir özelliği olduğunu sanmıyorum. sizin uygulamalarınızda hangi özellikler gerekliyse ona göre tercih yaparsınız ama piyasanın talebine göre bir seçim yapmak isterseniz o konuda bana laf düşmez. bu konuda çalışan kişiler varsa onların söylemesi lazım hangi dili bilenlerin daha çok arandığını. sonuçta üretilecek ürüne bağlı bu talep.

erpay
27/03/2007, 10:59
Bence c++ şimdi neyse gelecekte de aynı yerde önemini koruyacaktır.
Benim kişisel fikrimde önce C++ sonra Java.

ubuntu
27/03/2007, 12:53
C++ dan vazgeçmiş değilim devam ediyorum çalışmalarıma. eezgu benim belirli bir projem olmadığı için kafam sürekli karışıyor. afamda belirli bir proje olsa ona uygun olan dili seçer öğrenirdim ama dediğim gibi belirli birşey yok. Ben istiyorumki (uzman olmasamda) öğreneceğim dil gelecekte öğrenmeye harcadığım zamana deysin. 3-5 sene harcadıktan sonra dil değiştirme itiyacım olacaksa başlamanın anlamı olmuyor. Yani her işimi karşılayabilecek bir dil. Bir dille başlayıp sadece onunla gitmek istiyorum.

acehreli
27/03/2007, 20:41
Ben de eezgu gibi dusunuyorum: gelecegi bilemeyiz.

C++'in yaslanmakta oldugu da dogru ama gelisimini de surduruyor. O dilin felsefesi, C'de oldugu gibi, dili olabildigince kucuk tutmak (C++ bunda basarili olamamistir :D ) ama ek kutuphanelerle desteklemektir. Onun icin her ise girismeden once bir kutuphane arastirmasi ile programi yazmaya baslanir.

Kojiroh bir yere kadar hakli: C++, Internet uygulamalarina yatkin degil. Ama PayPal gibi bir suru buyuk Internet sitesi hAlA C++ kullaniyor. Ustelik PayPal'in hem gelistirme hem de calisma ortami Linux'tur.

Daha once belki de bu konuda soyledigim gibi, ben 97'den beri C++ kullanan firmalarda calisiyorum. Ama tabii her yerin ihtiyaci farkli; ben burada boyle isler bulabiliyorum ama baskasi kendi cevresinde C++ isleri bulamayabilir.

Ek olarak, C++ ne kadar gozden duserse ve yeni programci ne kadar az gelirse, eski C++ programcilari o kadar onemli de olabilirler. Ne kadar az, o kadar degerli... :D

Ali

ubuntu
27/03/2007, 21:29
Evet gelecekte belki yeni bir teknoloji bulunur c++ üstün hale gelebilir ama garantisi yok :) Böyle uzun bir yolculuğa "belki" ile çıkmak sizcede saçma olmaz mı? :)

Euclides
27/03/2007, 22:16
Çok haklısın ubuntu, mesela yıllarca örüntü tanıma, yapay zeka, genetik evrim algoritmaları üzerinde çalışmışsın sonra bi bakmışsın C++ ölmüş... bitti tüm akademik hayatın...

Akın Öcal
27/03/2007, 22:52
Yeni teknoloji diye bir sey yok , nerdeyse dünya üstündeki kodlarin %90uından fazlasi C/C++ iken ve bunlar sistemlerin %99 unda native iken zaten teknolojinin kendisi zaten C/C++ ! Geri kalanlarin hepsi native derlenmedigi sürece betik dilidir

c -> c++ syntaxlarini ogrenirsen cok az bir eklemeyle java syntaxini ogrenebilirsin ya da c# ( zaten aynilar nerdeyse) , bu yol en ekonomik yoldur cunku bir oncekine ekerek gidersin .

ama dedigim gibi syntax sadece !

programlamayi ogrenmek istiyorsan önce dil ve kütüphaneden bagimsiz algoritmalar (genelde veriyapilari olur bu baslangic) + api/sdk/lib dünyasina dalman gerekecek...

ubuntu
27/03/2007, 22:58
Hayır beni yanlış anlıyorsunuz. Herkes gelecekte web kazandıracak diyor. Ve c++ web e yönelmemiş. Madem gelecekte web kazandıracak c++ ne işe yarıyacak? Mutlaka birçok işe yarayacak ama sürekli ve çok aranan şeyler olmayacak. Düşüncelerimi anlatamıyorum sizde anlatmak istediğimi dolayısıyla anlamıyorsunuz.

Akın Öcal
27/03/2007, 23:00
Hayır beni yanlış anlıyorsunuz. Herkes gelecekte web kazandıracak diyor. Ve c++ web e yönelmemiş. Madem gelecekte web kazandıracak c++ ne işe yarıyacak? Mutlaka birçok işe yarayacak ama sürekli ve çok aranan şeyler olmayacak. Düşüncelerimi anlatamıyorum sizde anlatmak istediğimi dolayısıyla anlamıyorsunuz.

c++ ile en fazla ms platformunda activex componentlari yazarsin ya da c/c++ ile cgi gelistirme ya da iis/apache ye isapi filtreleri yazarsin

illa web e kodlarını tasimak istiyorsan, algoritmalarını c/c++ ile yazarsin atiyorum php icin dll yaparsin , ya da asp.net icin dll fln yaparsin , ve bunlari cagirarak c/c++ kodunu webe tasirsin , asm yi saymazsan en kucuk lego parcasi c/c++ kodlaridir cunku

olaya surdan bak , o betik dilleri php,asp... nin yazildigi dil c/c++ ve bu betik dillerini yorumlayarak http üstünden html ciktisi ureten sunucularinda yazildigi dil c/c++ vs vs...

gelecekte web kazandiracak diye bir olay da yok , dünya capinda her zaman c/c++ programcilari her zaman en cok aranan olacak, 10 larca farkli yazilim alani var , biraz daha fikir kazandirmasi adina su yazima bak derim

http://www.msakademik.net/giris.aspx?redirect_url=/makaleler_detay.aspx?id=706 ( üyelik gerektiriyor)

ubuntu
27/03/2007, 23:34
Teşekkürler Akın makaleni okudum kafamda birşeyler oluşmaya başladı.

mr1yh1
28/03/2007, 12:06
Hayır beni yanlış anlıyorsunuz. Herkes gelecekte web kazandıracak diyor. Ve c++ web e yönelmemiş. Madem gelecekte web kazandıracak c++ ne işe yarıyacak? ...

web sadece yazılımın kullanıcılarının yazılım ile,
ya da yazılımın bileşenlerinin birbiri ile konuşması için gerekli.
diğer kısımlarda bir fark yok.
bkz : rpc, corba, web servis, cgi ...

fakat :
- c++ bu işlerin çoğu için fazla zor,
6 ayda öğreneceğin şeyi neden 2-3 senede öğrenesin ?
web sitelerinin, dinamik içeriği kullanmalarının genelde bir tek nedeni var :
veritabanına yazmak ve oradan okumak...

- ihtiyaç duyacağın az sayıda işlem için ( mesela regular expressions, string işlemleri ) kullandığın C++ kütüphanelerinin performansı,
en fazla php/perl modüllerindeki eşdeğer fonksiyonlar kadardır.

- c++ kodunu taşıyamayabilirsin,
en azından server OS değiştiğinde kodun yeniden derlenmesi lazım.
bir server bunu yapmana izin verir mi,
verdi diyelim derleme ne kadar zaman alır.
serverdeki işletim sistemini masaüstüne kurup sen derlesen, kütüphane bağımlılıkları can yakar.
oysa yığınla hazır php/perl/java kodu var
ve programcı olmayan insanlar bile bunları bir web sayfası üzerinden zahmetsizce kuruyor.

- C++ gibi bir dil ile yazılacak uygulamalar bir application server hakkediyordur.
C++ bu konuda bir standart ortaya koyacak bir anlayışta değil.
demek ki, her app server kendi frameworkünü icat edip kullanacak.
yani senin yazdığın web uygulamaları sadece çalıştığın şirketin app serveri üzerinde çalışabilecek.
örnek:
http://zild.org/doc/programming.csp
yani en azından : derleyici, OS, app server bağımlı kod yazacaksın.

ubuntu
28/03/2007, 15:12
Peki o zaman son bir soru sorup bu konuya kendi adıma noktayı koymak istiyorum. Hiçbirşey bilmeden, direk c++ öğrensem (tabiki tamamı değil ve 3 - 4 sene sürmesi önemli değil) ilerde pişman olurmuyum. Keşke x dilini öğrenseydim dermiyim? 3 - 4 senemi başka bir dile verseydim çok daha kazançlı olurdu benim için dermiyim?

Sorduğum uyuz edici sorular ve bir türlü anlayamadığım veya anlatamadığım herşey için özür dilerim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

eezgu
28/03/2007, 17:01
aynı anda (yada en azından ard arda) C++,Php,Java dillerini öğrenebilirsin. bunlar birbirine sözdizimi ve dilin kuralları bakımından benzerler. Java nesne yönelimlidir, C++ ister nesne yönelimli ister değildir (+ lar yokken :) ) . Php de aynı şekilde hem nesne yönelimli hem de C gibi yapısal olarak kullanılan bir dildir. Bence bu alanda özgürsün. geçiş için pek fazla zorluk çekmezsin. ileride hangisinin daha değerli olacağı sezgisel bir konudur. gelecekle ilgili bir tüyo sahibi olmayanlar için belirsizlik taşır. açıkçası benim için öyle. zaten açık bir şekilde şu dil ileride gereksiz hale gelecek, talep edilmeyecek onun yerine şu gelecek şeklinde genel bir kanı olsaydı herkes o dile hücum ederdi bu kez eski denilen dili bilenlerin sayısı azalacağı için bu eskidi denilen dil yine değerli olurdu. benim fikrim; kullanım alanlarına göre farklılık göstermekle birlikte bu dillerin hepsi değerini koruyacak. bunların bazılarının kullanım alanları diğerlerinden daha hızlı artabilir. örneğin java sadece internette gördüğünüz appletler yada konsol uygulamaları yazmada değil aynı zamanda servletler olarak phpnin yerine web programlama için ve hatta masaüstü uygulamaları için de kullanılıyor. bu durumda java C,C++,visual C++, Php dillerinin kullanım alanlarına da girmiş oluyor. ama sistem programlama, bazı gömülü sistemler, hız gerektiren uygulamalar gibi alanlarda C ve C++ yerine geçemez şu anki haliyle. web programlamada ise performans olarak php ye yetişebilir mi bilmiyorum. (muhtemlen php de C++ ile yazılmıştır) her dilin diğerlerine göre üstünlükleri olabilir. birini seçerek işin ucundan başlamak gerekir bence. ihtiyaç halinde diğerlerine geçiş yapılabilir. ben de programlama konusunda pek fazla deneyimli değilim. orta seviyede C, az miktarda C++, bir miktar Php deneyimim var. C 'de bir ara pic programlamayla ve halen kullandığım OpenGL ile ilgili çalışmalarım oldu ama yaptığım herşey amatör düzeyde kaldı. şu an ben de senin gibi bir belirsizlik içindeyim. ileride yapmayı düşündüğüm bazı projeler var ama henüz elimdeki C++,Visual C++ .Net , Java kitaplarımı bitirmedim. (hepsinden azar azar ilerliyorum). ileride ne yaparım bilmiyorum.
(not: aslında ben fizik mezunuyum.)

Akın Öcal
28/03/2007, 17:44
aynı anda (yada en azından ard arda) C++,Php,Java dillerini öğrenebilirsin. bunlar birbirine sözdizimi ve dilin kuralları bakımından benzerler. Java nesne yönelimlidir, C++ ister nesne yönelimli ister değildir (+ lar yokken :) ) . Php de aynı şekilde hem nesne yönelimli hem de C gibi yapısal olarak kullanılan bir dildir. Bence bu alanda özgürsün. geçiş için pek fazla zorluk çekmezsin. ileride hangisinin daha değerli olacağı sezgisel bir konudur. gelecekle ilgili bir tüyo sahibi olmayanlar için belirsizlik taşır. açıkçası benim için öyle. zaten açık bir şekilde şu dil ileride gereksiz hale gelecek, talep edilmeyecek onun yerine şu gelecek şeklinde genel bir kanı olsaydı herkes o dile hücum ederdi bu kez eski denilen dili bilenlerin sayısı azalacağı için bu eskidi denilen dil yine değerli olurdu. benim fikrim; kullanım alanlarına göre farklılık göstermekle birlikte bu dillerin hepsi değerini koruyacak. bunların bazılarının kullanım alanları diğerlerinden daha hızlı artabilir. örneğin java sadece internette gördüğünüz appletler yada konsol uygulamaları yazmada değil aynı zamanda servletler olarak phpnin yerine web programlama için ve hatta masaüstü uygulamaları için de kullanılıyor. bu durumda java C,C++,visual C++, Php dillerinin kullanım alanlarına da girmiş oluyor. ama sistem programlama, bazı gömülü sistemler, hız gerektiren uygulamalar gibi alanlarda C ve C++ yerine geçemez şu anki haliyle. web programlamada ise performans olarak php ye yetişebilir mi bilmiyorum. (muhtemlen php de C++ ile yazılmıştır) her dilin diğerlerine göre üstünlükleri olabilir. birini seçerek işin ucundan başlamak gerekir bence. ihtiyaç halinde diğerlerine geçiş yapılabilir. ben de programlama konusunda pek fazla deneyimli değilim. orta seviyede C, az miktarda C++, bir miktar Php deneyimim var. C 'de bir ara pic programlamayla ve halen kullandığım OpenGL ile ilgili çalışmalarım oldu ama yaptığım herşey amatör düzeyde kaldı. şu an ben de senin gibi bir belirsizlik içindeyim. ileride yapmayı düşündüğüm bazı projeler var ama henüz elimdeki C++,Visual C++ .Net , Java kitaplarımı bitirmedim. (hepsinden azar azar ilerliyorum). ileride ne yaparım bilmiyorum.
(not: aslında ben fizik mezunuyum.)

dil tabanli bir yazi olmus, fakat dilden bagimsiz bilgisayar bilimleridir onemli olan ve secilen en az 2 dilde dünya literatüründeki api lerinin kullanilabilmesi ,

bence ubuntu sen once alanini sec once low-level yazilimlar ve sistem programciligi mi ( ornegin o okudugun yazida nerdeyse uygulama yazilimlarini yok sayip web i soket programlanin alt dali gosterdigimi kabul ediyorum :)) ) yoksa uygulama yazilimlari mi , zira c++ ile java/c# in karsilastirilmasi sadece "syntax"sal acidandir...

eger sistem diyorsan islemcinin ya da PLD nin mantigini ogrenip ( RISC CISC DSP CPLD FPGA artik pc/gömülü ne ile calisacaksan) sistemin kendine spesifik temel programlamasini (asm ya da hdl )ogrendikten sonra , bu donanim-spesifik komut setlerini soyutlayan C/C++ , fakat dil bilmen sana hic birsey getirmicek , sistem programlamada hangi "sistem" konseptindeysen onu ogreneceksin , ornegin bir windows sürücüsü yazacaksan once windows internals i (bunun icin de once isletim sistemi mimarisi ve biraz user-mode native api tecrübesi gerekli) sonra da ne icin yapacaksan bunu ogreneceksin gibi....

yok uygulamaci olacaksan .net j2ee/j2me , python gibi platformlarin ( ayni dille hem webe , hem locale , localden kastim pc ya da mobil) yaninda sadece webe yonelik php gibi diller ogrenebilirsin , fakat burda da sistemdeki gibi tek basina bunlar yeterli olmayacak, database bilmeden bunlari olsa nolur olmasa nolur gibi düsünmelisin ( agirlikli ticari islerden bahsediyorum) , o konuya girince de once temel veritabani mantigi ve ansi-sql , sonrada mysql,sqlserver,oracle vs... diye gidecek...

ve hangisi olursa olsun bilgisayar bilimleriyle bunlari beslemen gerekicek

ubuntu
28/03/2007, 18:16
dil tabanli bir yazi olmus, fakat dilden bagimsiz bilgisayar bilimleridir onemli olan ve secilen en az 2 dilde dünya literatüründeki api lerinin kullanilabilmesi ,

bence ubuntu sen once alanini sec once low-level yazilimlar ve sistem programciligi mi ( ornegin o okudugun yazida nerdeyse uygulama yazilimlarini yok sayip web i soket programlanin alt dali gosterdigimi kabul ediyorum :)) ) yoksa uygulama yazilimlari mi , zira c++ ile java/c# in karsilastirilmasi sadece "syntax"sal acidandir...

eger sistem diyorsan islemcinin ya da PLD nin mantigini ogrenip ( RISC CISC DSP CPLD FPGA artik pc/gömülü ne ile calisacaksan) sistemin kendine spesifik temel programlamasini (asm ya da hdl )ogrendikten sonra , bu donanim-spesifik komut setlerini soyutlayan C/C++ , fakat dil bilmen sana hic birsey getirmicek , sistem programlamada hangi "sistem" konseptindeysen onu ogreneceksin , ornegin bir windows sürücüsü yazacaksan once windows internals i (bunun icin de once isletim sistemi mimarisi ve biraz user-mode native api tecrübesi gerekli) sonra da ne icin yapacaksan bunu ogreneceksin gibi....

yok uygulamaci olacaksan .net j2ee/j2me , python gibi platformlarin ( ayni dille hem webe , hem locale , localden kastim pc ya da mobil) yaninda sadece webe yonelik php gibi diller ogrenebilirsin , fakat burda da sistemdeki gibi tek basina bunlar yeterli olmayacak, database bilmeden bunlari olsa nolur olmasa nolur gibi düsünmelisin ( agirlikli ticari islerden bahsediyorum) , o konuya girince de once temel veritabani mantigi ve ansi-sql , sonrada mysql,sqlserver,oracle vs... diye gidecek...

ve hangisi olursa olsun bilgisayar bilimleriyle bunlari beslemen gerekicek

İlk tercihim php olmuştu ve alfa yayınlarının php ve mysql kitabını aldım. Almaz olaydım. Birçok kez başladım ve 50. sayfayı geçemedim. Zaten 50 den sonra başlıyor hatalı kodlamalar. Fuzuli yazıları okumaktan php midemi bulandırmaya başladı. Kaçtım resmen. Hala arada bir elime alır bakarım ve iki sayfa okuyup fırlatırım.

Sonra (yaklaşık 20 gün önce) c++ kitabı aldım. Gerçekten muhteşem bir kitap. 140 sayfa çalıştım ve çalıştığım heryeri anladım. Anladıklarım sayesinde php de bir türlü kafamın basmadığı switch ve for u anladım. Gerçekten muhteşem kitap. Ve çok zevkli geldi c++. Fakat forumları gezdikçe yorumları okudukça c++ tan uzaklaşmaya başladım. C++ ın gücünden kimsenin şüphesi yok. Fakat daha kolay (örneğin python) gibi dilleri öğrenmek daha mantıklı deniliyor.

Şİmdilerde ise java merakım çoğaldı çünkü javanın kötü tarafını söyleyeni duymadım (hızından başka) Herkes java yada .net önermiş. Kafam karıştı. Zaten kafamda belirli bir plan yoktu yapacağım iş ile ilgili. Sadece öğrenmek istiyordum. Öğrendiğim şey gelecekte işe yarayan bişe olsun istiyorum.

Hangi dili öğreneyim diye soranlara genelde basit dillerden başlaması yada yapacağı işe göre dil seçmesini öneriyorlar. Fakat ben öyle değilim. Benim belirli şunu yapacağım hangi dil lazım gibi bir sıkıntım yok. Yaklaşık 1 aydır bu dillerle boğuşuyorum ve net olarak birşey çıakramadım. Delirmek üzereyim. C++a karar verdim kitap aldım çalıştım fakat yorumlar beni soğuttu. Ne yapacağım bilmiyorum.

Herhangi birinden başla diyeceksiniz sonra zamanla hangi dili öğreneceğine sen karar verebilirsin diyeceksiniz. Ama olmuyor işte başlıyamıyorum. Bu işin bana göre olmadığını düşünmeye başladım açıkcası. Zorluk açısından yada öğrenemiyeceğim düşüncesinden değil. Karar veremediğim için. Neyse artık böyle sorular sormaktan vazgeçiyorum. Sizide iyice bunalttım. Özür dilerim. Herşey için teşekkürler.