PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : sourceforge.net'in kapali kodlu olmasi hk.

acemi
20/06/2003, 18:05
Acik kaynak kodlu projelerin buyuk bir bolumunun gelistirildigi sourceforge.net'in kodlarinin kapali olmasi hakkinda ne dusunuyorsunuz?

Bir zamanlar acik olan ama 3.x versiyonu ile birlikte is modelini degistirip kapali koda gecen VA Software tutarsiz davranmiyor mu?

HunTER
20/06/2003, 18:21
Guvenlık nedenıyle olabılırmı?

RaiST
20/06/2003, 18:25
VA software'in ticari amacından dolayı

fmavituna
20/06/2003, 20:41
Orjinal mesajı gönderen HunTER
Guvenlık nedenıyle olabılırmı?

Güvenlik olamaz bence (olursa da bahane olabilir ancak) çünkü zaten açık kaynak kodlu yazılımların daha güvenli olduğunu savunmuyor muyuz ?

Her fırsatta windows "kapalı kutu" diye güvensiz demiyor muyuz ?

Kısacası sebep güvenlik olmamalı.

Ansugo
20/06/2003, 20:56
acemi, sen ne dusunuyorsun?

acemi
20/06/2003, 23:15
VA Software'in konuyla ilgili aciklamasini bilmiyorum. O nedenle saglikli yorum yapmam pek mumkun degil ama "acik kaynak kodlu is modelleri uzerine daha cok kafa yormak lazim" diye dusunuyorum.

Gordugum kadariyla buyuk ve koklu firmalar bu modele basarili gecis yapamiyor. Mesela SCO da gecmek istedi ama cuvalladi.

Bu konuda MySQL cok basarili bir ornek. Sanirim kulturun de bu basarida etkisi buyuk. Sanki Avrupa, bu is icin Amerika'ya gore daha uygun bir yer.

ee++
20/06/2003, 23:58
Hic iyi dusunmuyorum. Hatta oldukca kotu dusunuyorum. OpınZort fanatigi degilim ama insanları da boyle enayi yerine koymaları hiç hoş değil, hatta igrenc (misyonuna bakınca..).

p4r4h4t
21/06/2003, 01:27
OpınZort

:D

o nedir...

gece gece guldurdunuz allah ta sizi guldursun

noNick
21/06/2003, 08:00
Arkadaşlar uzun bir süredir ikilem içindeyim. :confused:
Bu openSource olayı ve felsefesi hoşuma gidiyordu zaten. Ama benim 6 ay emek vererek yazdığım kodları godoman bir iş adamı alacak ve direkt onunla para kazanacak. Benim hiç hoşuma gitmez bu açıkcası. Ha diyeceksiniz GNU lisansı var ama onu memlekette takan olur mu?

Diğer taraftan yazdığım kodun başka proramcı kardeşlerim tarafından incelenmesi ve geliştirilmesi hoşuma gider. :) Hatta başkasının kodunu incelemek ve ihtiyacıma göre yeniden düzenlemek de pek cazip. Ama üzerinde oynama yaptığım kodun uygulaması satarsam diğer kardeşimle paylaşırım.

En kötüsü de herhalde bir uyanığın sizin kodunuzun üstünde oynama yapıp binlerce dolara lisanslı satmasıdır. :sus:

Acaba sizin görüşleriniz nedir? Kimler opensource'a karşı kimler o yönde eğilimli? Veya siz bu işin Türkiye'de yürüceğine inanıyormusunuz? :confused:

acemi
21/06/2003, 09:18
Open source isi yurur cunku hersey parayla ilgili degil ama sanirim senin de merak ettigin, topic'in konusu olan "Open source is modeli yurur mu?"

acemi
21/06/2003, 09:54
Bu openSource olayı ve felsefesi hoşuma gidiyordu zaten. Ama benim 6 ay emek vererek yazdığım kodları godoman bir iş adamı alacak ve direkt onunla para kazanacak. Benim hiç hoşuma gitmez bu açıkcası. Ha diyeceksiniz GNU lisansı var ama onu memlekette takan olur mu?

GPL lisansi, bir is adaminin (godoman veya degil) senin yazigin uygulamadan para kazanmasini engellemiyor. Kaynagi acik tuttugu surece diledigi gibi satar, degistirir v.s. v.s...

fmavituna
21/06/2003, 09:55
Open Source genelde uzun soluklu bir iş modülüdür. Bu da Türkiye için en kötü iş modellerinden biri maalesef.

Türkiyede ay sonrayı geçin yarın ne olacağı belli olmadığından bu tip iş modelleri çok zordur ancak imkansız olmadığına eminim.

Bir de şu var open source ta çalma konusu bence yanlış bir düşünce, Mesela siz süper bir yazılım yazdınız eğer benim bir firmam var ise sizin yazılımın open source olmasına gerek yok, parayı bastrıdıktan sonra 2-3 yazılımcıyla o programın aynısı çıkartırım.

Sonuçta programlarda yapılabilirlik belli bir seviyededir ve yazılımcılar bunu yapabilir. Özellikle web uygulamaları, desktop uygulamaları da farklı çok değil.

Yaniki karşıdaki işi çalmak istrerse çalar diye düşünüyorum.
Dolayısıyla bu kafaya çok takılcak bir şey olmamalı.

RaiST
21/06/2003, 12:45
aslunda sourceforge'un cok uzerine gitmek gerekmiyor.. sourceforge yazılımını paralı yapmıs olsa bile (yonetım yazılımı) , biz sizn deyiminizle open zortculara sundugu buyuk seyler. gunde 10'dan fazla yeni proje sourceforgeda gelistirilmeye baslanıyor..
sourceforge bize web alanı, compile farm, test makinaları sagliyor..

ASA
21/06/2003, 16:15
Siz saglanan hizmete, acik kaynak koda verilen destege, sourceforge bunyesinden cikmi$ projelere bakin.

Ele$tirecekseniz, daha iyisini yapin, acik kaynak kod camiasina o kadar hizmette bulunun ondan sonra ele$tirin.

:cool:

RaiST
21/06/2003, 16:24
he walla :)

fmavituna
21/06/2003, 16:34
Orjinal mesajı gönderen ASA
Siz saglanan hizmete, acik kaynak koda verilen destege, sourceforge bunyesinden cikmi$ projelere bakin.

Ele$tirecekseniz, daha iyisini yapin, acik kaynak kod camiasina o kadar hizmette bulunun ondan sonra ele$tirin.

Bu yanlış bir yaklaşım bence.

Bu yaklaşıma göre TTnet i eleştirebilmemiz için binlerce kişiye servis veren bir ISS olmamız gerekiyor.

Sonuçta sourceforge' un verdiği hizmete yürüttüğü misyona kimse bir şey demiyor, ve saygı duyuyoruz.

Konu şu ki sen hem bunu destekle hemde kendin uyma ?
Bu nasıl oluyor diye sebeplerini çıkarmaya çalışıyoruz.

Yanlıyor muyum ?

RaiST
21/06/2003, 17:15
ya o zaman oturalım biz simdi suse'nin politikasından bahsedelim. bildiginiz gibi suse dagıtımlarını aynen alıp dagıtmazsınız cunki suse kurulum programı commercial lisanslıdır..

bu ve bunun gibi bircok ornek var.
ama linux dunyası bunlara genelde goz yumar.cunki bu goz yumdukları durumların sonucları , gnu dunyasına cok buyuk artılar kazandırır.

ee++
21/06/2003, 17:20
Raist niye zorla savunuyorsun ki? Ortada bariz bir çelişki var işte..

Bırakın bu fanatikliği.. Sen daha iyisini yap da görelim edebiyatları da olur olmaz her yerde baydı artık.

RaiST
21/06/2003, 17:48
celiski oldugunu bende kabul ediyorum ama bizim kabul ettigimiz bir celiski..

hadi va software'i desekli ben sourceforge'u tamamen kapatıyorum. ne olacak bizim halimiz?

kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.
bir her zaman icin gnu'ya en fazla katkısı olan seyin arkasindayiz.

acemi
21/06/2003, 18:42
Yaw bu konuyu VA Software'i elestirelim diye acmadim, zaten bunun pratikte hicbir faydasi da olmaz.

Open Source'la bu kadar ic ice olan bir firma, is modeli olarak kapali kodu seciyor. Bundan "ne dersler alabiliriz, ne sonuclar cikarabiliriz" onu konusalim.

fmavituna
21/06/2003, 18:44
İlla ki arkasındayız o ayrı bir konu. Güzel işler yapıyorlar, zaten onlarında biz böyle diyoruz diye bu işleri bırakacak halleri yok.

Suse yi de tartışalım ki ilerde sen, ben, biz bu tip işler yaptığımızda burada yanlış olduğumuzu düşündüklerimizi yapmayız.

Sonuçta tartışma-shobet tir bu yaptığımızi fikir yürütme, belki de buradaki bir tartışma sonucu sourceforge' da çelişki yokmuş şu şu sebepten dolayı yapıyormuş haklıymış çocuklar diyeceğiz. gibi..

Ansugo
21/06/2003, 19:13
Orjinal mesajı gönderen acemi
Open Source'la bu kadar ic ice olan bir firma, is modeli olarak kapali kodu seciyor. Bundan "ne dersler alabiliriz, ne sonuclar cikarabiliriz" onu konusalim.

Su sonucu cikarabiliriz : Biz enayi olmamaliyiz, kodlarimizi oyle zirt pirt acmamaliyiz.

Evet cok guzel bir sonuc oldu. Zaten kac zamandir dedigim de bu idi. Verdigin ornekte tam gedigine kondu.

RaiST
21/06/2003, 19:32
hadi ordan!

gececen o isi!

noNick
21/06/2003, 19:44
:confused: :confused: :confused: Kafam iyice karıştı emi... :aglama: :aglama: :aglama:

ee++
21/06/2003, 19:48
Hic gecmeyecez. Kiminle paylastiginiza dikkat edin. Bu kadar dar baktığınıza inanamiyorum olaya.. Su anda evrensel ideallerle degil ulusal ideallerle hareket etme durumundayiz.

RaiST
21/06/2003, 20:28
ulusual idaeller , amerikan yazılım firmalarına para yedirmekse buyrun devam edin!

ee++
21/06/2003, 21:45
OpınZort ile ne oluyor bunun tersi olarak? Fanatiklikten neyi neye karşı savunduğunuzun farkında değilsiniz. Yani açık kaynak kodlu bir Amerikan yazılımını kullanmakta ya da kapalı kaynak kodlu bir yerli yazılımı kullanmakta ya da açık kaynak kodlu bir yerli yazılımı Amerikalılara kullandırmakta sakınca yok? Elma ile armutu toplama hesabına döndü..

Amerikan yazılımına alternatif oluşturmak ayrıdır, OpınZort ayrıdır.

Ayrıca, laf sokar gibi bir cümle yazıp sonuna da ünlem koyunca çok iyi mi oluyor? Kime ne oturuyor? Kime karşı Neyi savunuyoruz? Neyi savunmalıyız? Bir felsefeyi? Bir ülkeyi? Bir kurumu? Bir yöntemi? Yoksa ulusal çıkarlarımızı mı?

Eger Sf kaliteli ise ve kullanılıyor ise, neden bu tür sistemler geliştirmeyelim? Yani kapalı.. Başarı=OpınZort mu? Apple iyi bir model değil mi? Neyi ne kadar kapatmalıyız, ne kadar açmalı ve paylaşmalıyız?

Birbirimizi yemeyelim. Kime karşı neyi savunduğumuza dikkat edelim.

Iyi calismalar.

noNick
21/06/2003, 22:23
Neyse arkadaşlar... Size bu opensource programlama ile ilgili bir kaç tane daha soum olacak?

1- Diyelim ben opensource bir projeyi VS6 veya VS.NET ile geliştirdim. Bunun kodunu açarsam Microsoft tarafından herhangi bir sorun çıkar mı?

2- Ticari olarak satılan bir uygulama geliştirme prolatfromunda yazılan yazılımların lisanslanmasında MS'ye veya Borland'a bir ödeme yapmalımıydık?

ASA
21/06/2003, 23:09
Ferruh karde$, ttnet gibi bir ornek vermen gercekten yanli$. Yoksa benim bilmedigim bir$eyler mi var? TTNet sana bu servisi bedavaya ya da maliyetine mi sunuyor?

Biz burada zorunlu maddi kar$ilik beklenmeden, bir cok ki$inin programciligini geli$tirmesine, yeni insanlarla tani$masina, yeni fikirler uretilmesine vb guzel $eyleri saglayan bir sistemden bahsediyoruz.

Size kar$iliksiz iyilik yapan ki$ileri ele$tirmekten zevk mi aliyorsunuz? (bu genele yonelik bir sorudur, sadece Ferruh'a yoneltilmemi$tir)

Ben maddi kar$ilik istemeden, dunyadaki tum ulkelerdeki, tum programcilari destekleyen bir sistemi; bunlari bilmelerine ragmen ya da bilmeden ele$tirmek icin ele$tirenlere kar$i savunuyorum.

Ulusal idealler lehine bir$eyler yapmak istiyorsaniz, ya Turkce olarak daha cok payla$irsiniz bildiklerinizi, ya da acik kaynak kodlu sistemlerden cok daha kaliteli hizmet veren parali bir servis saglar, program yazarsiniz.

Ba$kalarini ele$tirmekle, ele$tirilere 1. dereceden muhattap olmasaniz da cevap verme zorunlulugunu hissederek ulusal ideallerimizin cikarina davranmi$ olamazsiniz, anca vakit kaybetmi$ ve kaybettirmi$ olursunuz.

---

acemi'nin 2. sorusunu ise $u $ekilde yanitlayabilirim,
Open source temelde guvenlik icin degil guvenilirlik icin, payla$im icin, ayni ilgi alanindaki insanlari desteklemek, bilgilendirmek icin var.

Boyle bir servisi sunduktan sonra sistemin kaynak kodunu yayinlamamak tamamen onlarin keyfine kalan bir$eydir. Acik kaynak kod, kapali koddan daha guvenlidir ya da degildir diye bir$ey demiyorum, cunku her iki $ekilde de guvenlik sorunlari zaten ortaya cikiyor.

Gereksiz bir tarti$ma oluyor, birbirimizi gereksiz yere kiriyoruz, vakit harciyoruz.

ee++
21/06/2003, 23:20
Sorun Sf'in kaliteli ya da olmamasi degil. Sorun Sf'in ne kadar bariz bir durumunun oldugu. Halen yapılan inadı anlamakta güçlük çekiyorum. Sf'ten daha kalitelileri de olabilir ya da olayabilir; biz de yazabiliriz ya da yazamayız.. Mesele: Sf'in konumu.

Ansugo
21/06/2003, 23:40
Biz BT'den ne kadar para kazaniyoruz? Yilda kac milyon dolar? Hacmi ne?

O zaman ogrendigini, yazdigini once kendin, sonra devletin icin paraya cevirmen gerekir.

Adamlar senede milyonlarca dolar goturuyor yazilim isinden. Bu adam doyuma bir nebze ulasmistir. Ve senin kodlarini da yazilimlarinin icine ekleyip para kazanmaya devam ediyor.

Biz ates olsak nereyi yakariz? Elin adaminin milyonlarca felsefe savunucusu var zaten, bizim kodumuza muhtac mi? Avrupa'da, ABD'de moda bu diye biz de uymak zorunda miyiz? Onlarla biz bir degiliz yahu, biz de BT daha yeni yeni emekliyor.

Boyle bir durum da yazdigim kodu neden elin ogluna hediye edeyim?

fmavituna
21/06/2003, 23:53
ASA elestiri kelimesini olumsuz olarak algilamamalisin, ben daha çok bunu gelistirici bir kelime olarak algiliyorum.

Neyse konunun geldigi nokta gercekten tuhaf oldu, daha uzatmayayim bende.

@Nonick
1 - Hayir
2 - Hayir

acemi
22/06/2003, 00:56
"Yazilim isinden para kazanmak istiyorsan kodunu kapayacaksin
" tezini biliyoruz. Simdi "ben size demistim" moduna girmeye gerek yok, pratikte bir faydasi olmadigindan...

"Open source is, su sekilde yapilir; basarili ornekler su sekilde davranmistir" konularinda diyecekleri olanlar var mi?

acemi
22/06/2003, 01:01
Neyse arkadaşlar... Size bu opensource programlama ile ilgili bir kaç tane daha soum olacak?

1- Diyelim ben opensource bir projeyi VS6 veya VS.NET ile geliştirdim. Bunun kodunu açarsam Microsoft tarafından herhangi bir sorun çıkar mı?

2- Ticari olarak satılan bir uygulama geliştirme prolatfromunda yazılan yazılımların lisanslanmasında MS'ye veya Borland'a bir ödeme yapmalımıydık?

1- Microsoft tarafindan herhangi bir sorun cikmaz.

2- Odeme yapman gerekmiyor.

Ansugo
22/06/2003, 01:10
"Yazilim isinden para kazanmak istiyorsan kodunu kapayacaksin
" tezini biliyoruz. Simdi "ben size demistim" moduna girmeye gerek yok, pratikte bir faydasi olmadigindan...

Sahsim adina, ben mesajlarimi yazarken mod(benSizeDemistim) de degildim...

Duzeltelim de uzerimize kalmasin sonra :)

acemi
22/06/2003, 01:15
"Yazdigimiz kodu elin ogluna kaptirmak" konusunda: Dunya BT dunyasinda henuz bir varlik gosteremedigimiz icin zaten kaptirmak istesek de henuz kaptiracak birseyimiz yok cunku henuz birsey uretemedik.

Open source isinde biz hala verici degil alici konumundayiz, yani bazilarinin deyimi ile somuren taraf... isten karli cikan taraf...

Su ana kadar yer edinemedigimiz BT dunyasinda yer edinmek icin open source bize avantaj saglayabilir mi?

ridvan
22/06/2003, 03:28
Selamlar;

Direk olarak SF ile alakalı olmasada Linux üzerinden iş yapan firmaların uyguladığı Linux iş modelleri hakkında Görkem Çetin'in bu makalesi fikir vermesi açısından yararlı olabilir.

http://www.gelecek.com.tr/~gorkem/linux_is_modelleri.doc

http://www.gelecek.com.tr/~gorkem/linux_is_modelleri.sxw

Kolay gelsin...

RaiST
22/06/2003, 13:15
Open source dünyasında genel iş modeli stratejisi , kaynağı açık olarak sunmak fakat destek konusunda ücretlendirmeye gitmektir.

Bu sayede açık kaynak olması sayesinde fazla bir kullanıcı kitlesinine hitap edilirken (ev kullanıcıları, profosyonel BTciler calistiran sirketler), yinede bu yazılımı kullanmak isteyen (uygun fiyat / performans) ama bazı noktalarda takılıp destek arayan kisilere ucretli destek verilerek, maddi kazanc saglanmaktadır.

Bunun en güzelini Sendmail Inc. uygulamaktadır.

Ama örneğimizdeki VA Software farklı bir yaklaşım izlemektedir.
Biz genel olarak VA software'in yazılım gelistirme platformuna yanlızca sourceforge.net gözüyle bakıyoruzki bu çok yanlıştır. VA software için sourceforge.net bu management yazılımın test platformu olmuştur. Şu an için VA software , bu yazılımını askeri yerlere, büyük firmalara vs satmıştır.

Her ne kadar va software neden open source desteklerken bu yazılımı open source yazmıyor diye aklımıza takılsada, va software'in bu yazılımda amacı para kazanmak, aracı ise open sourcea bir yandan destek olmaktır...

RaiST
22/06/2003, 13:24
bu arada not eklim:
bu topicte kimseye laf sokusturmaya calismiyorum.

bryanadams
22/06/2003, 22:25
madem konu lisans ve gpl ile ilgili bir soru da ben sormak istiyorum. ne kadarımız lisanslı yazılım kullanıyor bilmiyorum ama yazılım geliştirecek olsaydınız aşağıdakilerden hangisini tercih ederdiniz ?

visual studio net : 1079 $ - 2499 $
borland delphi: 2999 $ - 3999 $
phyton : bedava
oracle: 15 000 $ - 40 000 $
ms-sql: 2489 $ - 11999 $ (25 client)
mysql: gnu lisansı fakat ticari programlarda 69$ ile 440$
postgresql: bsd lisansı ile bedava
java: bedava
j2ee: sınırlı ticaret amaçlı sürümü bedava, full sürümü 2000$
microsoft windows advanced server: 3999 $ (25 client)
linux dağıtımları: bedava

kişiden kişiye olaya göre değişir. örneğin büyük bir yazılım şirketi için bu rakamlar hiçbirşey ifade etmiyor olabilir ama yeni kurulan bir yazılım şirketi için önemlidir. o yüzden open source'un getirdiklerini de unutmamak lazım.

yani bir web uygulamasında linux-php-postgresql veya linux-php-mysql kullanılabilir.

bir application uygulamasında j2ee'nin sınırlı ticaret amaçlı bedava sürümü kullanılabilir, ve yeterince bütçeye sahip olunduğu zaman da visual studio net veya delphi de kullanılabilir. ticari bir kurum mutlaka para verip satın almak zorundadır bu uygulamaları belirli bir müddet open source ile çözümler bulmayı denese de.

ama eğitim kurumları veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar için open source çok önemli birşeydir. örneğin bir devlet dairesi. bilgi işlem bölümü internette bilgi işleme sistemi kuracak. open source'u sonuna kadar kullanmalıdır. üstelik open source'u kullanan biri gpl lisansı ile yaptığı ürünü de open source dağıtmak zorunda ve bundan para kazanmaması gerekmektedir. aksi halde kullanamaz.

siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz ?

ee++
23/06/2003, 02:21
Gerekli durumlada bu paraların hepsi verilebilir. Nitekim veriliyor da.. Simdi yazilimlari karsilastirmaya ve kimin ne kadar lisansli yazilim kullandigi tartismalarina girismeyelim. Cikilmiyor..

Mingitau
23/06/2003, 03:52
Of Of demeye devam ediyorum ve herkesi open source un ne için çıktığına bakmaya davet ediyorum : İlerleme

VA Software in ne için çıktığına bakmaya davet ediyorum : Para Kazanma

İnsanlar işlerini yaparken, yani elektrik mühendisliğinde, ziraat mühendisliğinde, ne bilim herhangi bir yerde çalışırken hem hobi olsun hemde işler kolaylaşır diye öğrendikleri teknikleri paylaşan kişiler iken böyle sorunlar yoktu. Adam kaynak kodunu verirdi. Ama bir sürü kısayoldan bilgisayar işinden çok para kazanmaya çalışan çıkınca gereksiz şeylerde ortaya çıktı.

Eğer açıyorsanız hangi amaçla açıyorsunuz? İstediğiniz kullanım oranı ne?
Aldığınız geri dönüm oranı ne? Bu oranlar sizi tatmin ediyor mu? Gerisi kim nasıl kullanmış zaten önemli değil.

Bu işlerden para kazanırken hiç kamu için bir yazılım üretmeden, hiç bir yazılıma en azından geri dönüm ile destek vermeden, gidip bir kaç şaklabanlık ekleyerek bu yazılım için aldığınız para içinize siniyor mu? Ben kullandığım yazılımın kattığı değeri çıkarmayı yeğliyorum.

Bu sorulara verdiğiniz cevaplar size gittiğiniz yolun doğru olup olmadığını göstereceğini umuyorum ;)

acemi
23/06/2003, 10:27
üstelik open source'u kullanan biri gpl lisansı ile yaptığı ürünü de open source dağıtmak zorunda ve bundan para kazanmaması gerekmektedir.

"GPL lisansli seyden para kazanmamasi gerekmektedir kismi yanlis. Bunu engelleyen bir durum yok.

acemi
23/06/2003, 10:42
Axion,

Dediklerinden, "Open source iyidir/faydalidir ama open source ile para kazanilamaz" sonucunu cikarabilir miyiz?

Mingitau
23/06/2003, 12:28
Open Source ile para kazanılmaz değil open sourcetan para kazanılmamalı.
Bak bunu şunun gibi düşünebilirsin. Bilgisayar dağıtımcıları hemen her bilgisayar ile bir lisans vermek zorunda. Bazıları GPL lisanslı Linux u koyarak ve gereken desteği kendi vererek ya da toplu anlaşma ile ucuza getirerek veriyor.
Örneğin Web işinde yeni bir CMS yazmak daha masraflı olabilir bunun yerine ücreti olmayan ama desteği de kısıtlı olan bir open source yazılım kullanabilirsin. Bunun üzerine senin aldığın paradan, diyemli ki yaptığın iş bir nevi uçtan uca web based sistem raporlar filan hazırlıyor filan falan..., bu open source yazılımın kattığı değeri çıkarmalısın. Yani aldığın para kodda değişiklik yapmak için olan masrafının artı grafik ve tasarımın ücreti olmalı. Ya da sisteme verdiğin vermeyi taahhüt ettiğin desteğin karşılığını almalısın yoksa yapmadığın şey için para alman iyi olmaz.
Anlattığım şekilde Open Source ile para kazanıyorsun. Yani open source olmadan orda senin yaptıkların pek bi işe yaramaz, ancak harcadığın vakit vs nin değerini talep etmek zorundasın ki yaşayabilesin. Open Source un mantığında hızlı ilerleme vardır. Mesela bir CMS zaten hazırsa bunu tekrardan yazmanın bi mantığı yok. Bunu alırsın yazılımında kullanırsın, ancak bunun kattığı değeri istediğin ücretten mutlaka çıkarmalısın.

RaiST
23/06/2003, 12:31
bu cumlen soyle olmalı:
size ait olmayan open source yazılımların uzerine yatarak para kazanmayin!

Mingitau
23/06/2003, 12:35
Raist tam olarak açık ve net bir şekilde ifade etmiş. Bence bunu yapanlar Open Source a zarar veriyor.

acemi
23/06/2003, 13:29
Mevcut bir open source yazilimi alip destegini verenlerin, eklemeler yapanlarin nasil para kazanabilecegi belli. Peki asil bu yazilimi gelistiren kisi nasil para kazanacak? Ya da bir yazilimci, uygulamasini open source gelistirmekle ne tip maddi kazanclar elde edebilir?

Mesela benim aklima gelenler:
* Tanitim/pazarlama masraflari olmadan urununu yayginlastirabilir
* Testciler icin ayri kadro kurmasi, bunlara para odemesi gerekmez
* Programi kullananlarin gonullu cabalari ile dokuman hazirlamak, forum/mail ile destek saglamak gibi sorunlar halledilebilir. Yani dokumantasyon ve destek sorunu, bir ucret odemeden hallolur.
* Ucretsiz teknik destek alabilir. Uygulamanin farkli dillere cevrilmesi, uygulamaya yardimci olacak yan uygulamalarin gelistirilmesi gonulluler tarafindan yapilabilir.

Ozetle, tek basina altindan kalkamayacagi isleri, open source sayesinde hemen hemen sifir maliyetle yapabilir. Bu da urunune cok deger katar, para vermeye degecek hale gelir.

RaiST
23/06/2003, 13:54
+1

Ansugo
23/06/2003, 17:24
Ozetle, tek basina altindan kalkamayacagi isleri, open source sayesinde hemen hemen sifir maliyetle yapabilir. Bu da urunune cok deger katar, para vermeye degecek hale gelir.

Ortaya cikan ise onun mali degil Open Source'un mali olur. Adam cikipta "Bunu ben yaptim" diyemez, "Ben baslattim" diyebilir.

acemi
23/06/2003, 17:31
Bu topic'le ilgili bir haber, bugun FZ tarafindan fazlamesai.net (http://fazlamesai.org/fm/modules.php?name=News&file=article&sid=1648)'e gonderilmis: Linux Router Project (http://linuxrouter.org/) isimli projenin artik devam etmeyecegi, gelistiricisi tarafindan duyurulmus.

Isin maddi getirisinin tatmin edici olmamasi ve yeterli destegi alamadigi icin bu karari aldigini belirten Dave Cinege, Guney Florida'da muslukcularin bile sistem yoneticilerinden daha cok kazandigini da mesajina eklemis.

Proje hakkinda benim bir fikrim yok: Nasil birseydi, gercekten boyle birseye ihtiyac var miydi, urun yeterince iyi miydi, Florida'da muslukcular ne kadar kazaniyor :)

... ama bu tip ornekleri incelemekte fayda var. Gordugum kadariyla "urunu gelistireyim, nasil olsa biri/bir firma bana yardim eder, sponsor olur" mantigi ise yaramiyor.

acemi
23/06/2003, 17:59
Ortaya cikan ise onun mali degil Open Source'un mali olur. Adam cikipta "Bunu ben yaptim" diyemez, "Ben baslattim" diyebilir.

eeee... bundan ne sonuc cikarmaliyiz?

Mingitau
23/06/2003, 19:23
Bundan çıkaracağımız sonuç herhalde yazanın kendi haklarını kamuya bağışladığıdır. Open source un amacı evrensel zihni kullanarak işleri kolaylaştırmaktır. Zaten oyüzden start almıştır.

Mingitau
23/06/2003, 19:27
... ama bu tip ornekleri incelemekte fayda var. Gordugum kadariyla "urunu gelistireyim, nasil olsa biri/bir firma bana yardim eder, sponsor olur" mantigi ise yaramiyor.

Adamlar niye bu amaçla open source geliştirirler ki, ben bu işe daha farklı bakıyorum. Veriyorsan karşılık beklemeyeceksin. Belki bir teşekkür bile...

acemi
23/06/2003, 20:02
Axion karar ver artik :)

"Para kazanmak isteyen Open Source'a bulasmasin" mi diyorsun?

Mingitau
23/06/2003, 22:34
Yoo hayır ben tam aksini düşünüyorum Adobe' nin ya da diğerlerinin neye sahip olduğu belli değil. Ama bir open source yazılımın nelere sahip olduğunu herkes görebiliyor.
Open source mantıktan çok etik işidir. Şimdiye kadar anlattıklarım olayın bir kısmı.
Mesela sen iyi bir yaşam destek sistemi programı istiyorsundur. Bunun hemen hemen denemesi, gerekli bir çok modülün oluşturulması vs birprogramcı hatta firma için çok zor. Oturup bunu open source yaparsın. Bir çok gerekli kısım kendine bu program gerekenler tarafından yazılır. Senin paylaştığın gibi onlarda paylaşırsa senin için bir çok yeri yazma işi aradan çıkar. Bu bir tip bizim köyde orak zamanı yapılan şey ya da kırımların çok olduğu zaman tütün de yapılan şey benzer bişiy gün aşırı toplanan bamya toplanırken yapılan. bir günde konu komşu toplanır bir tarlayı bitirirler, ya da bir gün sana bir gün bana gidilir tarlaya hem tarlada tek başınıza iş yaparken sıkıldığınız gibi sıkılmazsınız hemde ilişkiler daha da derinleşir.
Bu da bunun gibi yazılımı sen hazırlamış bile olsan hatta tamamını hiç bir feedback almadın o yazılımdan onun kattığı değeri çıkarmalısın. Çünkü o senin malın değil.

bryanadams
23/06/2003, 22:37
bu konu hakkında bu kadar mesaj atildigina gore ilk once bazi seyleri kabul etmemiz gerekiyor.

kapalı kod ile acik koda gore daha kolay para kazanırız amaa
bu da acik kod ile para kazanaliyamacagi anlamina gelmez.

acik kod ile servis hizmeti verilerek para kazanılabilir. örneğin redhat linux üreten firma. açık kod işletim sistemi linux'u aldı ve kendi sürümünü yaratarak dağıtıyor. peki kar yapmayacağı bir projeye ne diye yatırım yapsın ki ?

onlar servis sektöründe kazanıyor. açık kodu kullanarak elde ettikleri ürün için yani redhat linux için sektöre insanlar yetiştiriyorlar, destek veriyorlar. dolayısıyle sektör kaliteli elemanlara sahip olmak için redhat linux eğitim almış kişileri tercih ediyor.

tabii bu bir örnek sadece. bu örnekten yararlanarak ne gibi yaratıcı bir fikir geliştiririz orası bize kalmış artık ? tabii bunun riskleri de yok degil. siz açık kodlu programı geliştirirsiniz fakat karşıdaki şirket servis ve destek için size değil sizden daha ucuz ücret veren başka bir firmayla anlaşır.

yani bu tip şeyler geliyor şu anda aklıma. ama açık kod yine de iyi birşey.

Mingitau
23/06/2003, 22:51
Oturupta anlamamız gereken ilk şey herhalde niye karşılık beklemeliyim olmalı. Kapalı kaynak kodlu muhteşem yazılım yaparsın. O zaman senin aklının ucunda olmayan bir rakamı teklif eden birine hemen verirsin fakat sorun şu sen herşeyini verdiğinin farkında değilsin...

noNick
23/06/2003, 22:53
Orjinal mesajı gönderen bryanadams

... tabii bu bir örnek sadece. bu örnekten yararlanarak ne gibi yaratıcı bir fikir geliştiririz orası bize kalmış artık ? tabii bunun riskleri de yok degil. siz açık kodlu programı geliştirirsiniz fakat karşıdaki şirket servis ve destek için size değil sizden daha ucuz ücret veren başka bir firmayla anlaşır.

yani bu tip şeyler geliyor şu anda aklıma. ama açık kod yine de iyi birşey.

O şekilde riskler veya rekabet kapalı kaynak yazılımlarda zaten çoook daha fazla..

acemi
23/06/2003, 23:19
kapalı kod ile acik koda gore daha kolay para kazanırız amaa

Bundan ben cok da emin degilim. Artik yerini saglamlastirmis, piyasada bilinen, tercih edilen firmalar icin belki denilebilir ama bunlarin disinda kalanlar icin bunu demek cok da kolay degil.

bryanadams
23/06/2003, 23:35
açık yada kapalı bir yolunu bulup ve yasalara uyarak birşeyler yapmalı ve kar etmelisiniz. sanırım iyi bir işadamı olmanın gereği da budur.

ha bir de bol mesajlı ama güzel bir konu oluyor bence. bunu düşünürken bir anda aklıma hakkı hoca geldi. keşke o da şimdi buralarda olsa ve bize bu konuda birşeyler söyleseydi...

acaba hakkı hoca ile internet üzerinden chat günü gibi birşey yapılabilir mi tekrar . bir zaman yapılmıştı . :)

noNick
24/06/2003, 00:14
Hakkı hoca'da bur tarışmaya girse hem renk hem de değişik bir bakış açısı katardı... :)

Bu konu bence çook önemli çünkü şu ana kadar yazılım geliştirme konusundaki en önemli iki yaklaşımı tartışıyoruz. Burda hem benim ve belki diğer arkadaşlarımızın böyle hassas bir konudaki kültürü artıyor hem de gelecekte Türk yazılım sektöründe önemli yerler edineceğine ve onu yönlendirmede etkili olacaklarına inandığım arkadaşların kendi pozisyonlarını almalarına büyük yardım edecektir. :super:

Bu tartışmaya katılan herkese gerçekten canı gönülden teşekkür etmek isterim.

Bir konuyu daha sizlere sormak istedim. Acaba sf.net modeline benzer hizmet veren bir site var mı? Ya da ceviz.net'in yazılım geliştirme ile ilgili bir çalışması var mı? Yoksa neden böyle bir oluşuma başlamıyoruz? Böyle bir oluşum hem bizim için iyi bir akademi hemde programlamaya gönül veren/ vermek isteyen kardeşlerimize ve yeni nesillere büyük bir hizmet etmiş olmazmıyız?:cool:

RaiST
24/06/2003, 09:27
Konunun iyice ilerlemesinden dolayı küçük çaplı bir aşartırma yaptım ve işte bulduklarım:

http://www.newsfactor.com/perl/story/17137.html
----------------------------------------------------------------

> While the term "open source" to most people has come to mean "free," companies large and small have proven there is money to be made in the open source sector

>"Microsoft is like Coke," Howe told NewsFactor. "It's a secret formula, all the money is from distribution, and their goal is to get Coke everywhere. Open source is like selling water. There are water companies like Perrier and Poland Spring, but you're competing with something that's free.

>In the open source profit discussion, analysts unanimously name Linux distributor and service provider Red Hat (Nasdaq: RHAT) as a top dog.

>The largest portion of Red Hat's revenue came from enterprise business. The company lists AOL (NYSE: AOL) AOL Time Warner (NYSE: AOL) Inc"> , UBS, Morgan Stanley, Amazon (Nasdaq: AMZN) , Cisco, Nortel (NYSE: NT) , Dell (Nasdaq: DELL) , GE Medical, Dreamworks, Oracle (Nasdaq: ORCL) , Siemens and BP among its clients using large-scale Linux deployments.

İşte yukardaki madde çok önemli. Redhat'in asıl kazancının large scale linux deploymenttan aldığını söylüyor.

>Analysts pointed to SuSE , a Nuremberg, Germany-based Linux distributor and support provider, as the leader in Europe.

Aynı makalede Suse'nin additional servisten ve destekten para kazandığından bahsediliyor.

>Turbolinux spokesperson Dino Brusco told NewsFactor that the company is among the oldest Linux distributors, started in 1992, and that its number one market is Asia-Pacific, including Japan, Korea and particularly China.

>While Brusco was unable to give the company's annual revenue, he did confirm that Turbolinux receives ongoing financing from its investors.

Ayrıca dikkatle okunması gereken başka bir makale: http://www.opensource.org/advocacy/jobs.php

RaiST
24/06/2003, 09:41
Buraya kadar hep firmaların open source iş modellerinden bahsettik. Sanırım bireysel olarak gözatmak konuya ayrı bir perspektif kazandıracaktır..

open source programlama yapan kişilerin bildiğiniz gibi hiçbirinin "aç kalma" gibi bir amacı yoktur.

open source programlama yaparak bir marka olabilirsiniz.

örneğin linus torvalds. linux kernelının starterı olsada şu an için kernela yaptığı katkı %1 ler seviyesindedir. ama şu an için bir marka haline gelmiştir. bildiğiniz gibi daha yeni transmetadan ayrıldı ki bu da demek oluyor "aç kalmamıştır".

mesela bugün multi router trafic grappher yazalarıda ayrı bir markadır. şirketinize gelecek olan iş başvurularında bu yazarlardan birini seçmek çok mantıklıdır.

örneğin kdevelop coderları. siz bugün piyasaya yeni bir IDE sürmeye karar verdiğinizde elinizdeki coder alternatiflerinin en başlarında gelmektedir bu kişiler.

rik van riel gibi kernel coderlar da ayrı bir marka olup çıkmış bir yandan , kernel programla yaparken, gerçekten çok büyük paralara büyük firmalarda part time çalışmaktadırlar.

yani kişisel olarak illakı paranızı open source programınızdan kazanmanız gerekmeyebilir.
yazdığınız open source program , open source camiasına büyük katkıda bulunurken sizi bir marka haline getirebilir.

acemi
24/06/2003, 09:47
"Microsoft is like Coke," Howe told NewsFactor. "It's a secret formula, all the money is from distribution, and their goal is to get Coke everywhere. Open source is like selling water. There are water companies like Perrier and Poland Spring, but you're competing with something that's free.

Bu kisim guzel. Ozetle Turkcesi soyle:
Microsoft kola'ya benzer. Gizli bir formulu vardir ve butun para, bu urunun dagitimindan gelir. Firmanin amaci ise bu urunu her yerde satilir/bulunur hale getirmektir.

Open Source (Acik Kaynak Kod) ise su satmaya benzer. Perrier veya Poland Spring gibi su satan firmalar vardir ve bunlar aslinda bedava olan birseyi satarak rekabet ederler.

acemi
24/06/2003, 10:19
Daha once linkini verdigim fazlamesai.net (http://www.fazlamesai.net/)'teki Linux Router Projesi sizlere omur (http://fazlamesai.org/fm/modules.php?name=News&file=article&sid=1648) baslikli habere Sundance bir yorum yazmis, onun bir bolumunu alintilamak istiyorum:
"Internet'in aldığı şekil!" Bu çok doğru bir tespit. Internet'in aldığı şekil açıkcası benim de miğdemi bulandırıyor. Zira, birkaç aklı evvel "Internet deniz yemeyen keriz" mantığıyla yaklaştığından, Internet üzerindeki bütün hizmetlerin bedava olması gerektiğini, sadece reklamla ayakta durabileceğini iddia ettiğinden (ve dört beş yıl içinde battığından) dolayı, şu anda Internet bir projeler çöplüğü olmuş durumda. İnsanlar Internet üzerinden hizmet almaya (özellikle de ülkemizde) enayilik gözü ile bakıyorlar, kim suçlayabilir ki onları ? Herşey (kapitalist anlamda) bedava değil miydi ? Zavallı bir şekilde (önce bedava yapalım ayakları alışsın, sonra paralıya çevirince mecburen gelirler) düşünenler yüzünden böyle olmadı mı ? Mübarek uyuşturucu satıyorsun ki ilk dozu bedava verirsen devamı gelecek. Peki n'oldu ? Tarihin en nankör, en özensiz, en fedakarlığa üşenen tüketici kitlesini yarattılar.

Bu konu, Ansugo'nun dile getirdigi ve HunTER'in actigi Balik mi vermeli, olta mi? Ya da ne? (http://forum.ceviz.net/showthread.php?s=&threadid=4001) baslikli topic'de tartisilan konuyla da yakindan alakali. Internet sayesinde belesci, sorumsuz, tembel, uretmeyen ve sadece tuketen bir asalak topluluk da olustu. Veya vardi da bu ortamda bu yonleri daha bir ortaya cikti.

Open Source'un bunlara ragmen nasil ayakta kalacagini da konusmak lazim.

ee++
24/06/2003, 11:43
Alakasız olacak ama ben şu aralar Apple'in son gelişmelere aval aval bakıyorum...

HunTER
24/06/2003, 11:54
Yazılanların tumunu okuyunca kafama bı kac sey takıldı.. Ornegın RedHat lınux uzerıne.. Dunya uzerındekı sayısız programcı bu dagıtıma destek olmak amacıyla kod yazıyor.. Ama bu ısten para kazanan bı kısı var.. Oda RedHat'ın kendısı.. Bu bıraz haksızlık olmuyormu? Yanı gelıstıren ve ureten benım para kazanan bı baskası..

Oyleyse? Bu modelın savunulacak bı tarafını goremıyorum ben.. Ha aynı ozverıyı dagıtıcı fırmada gosterır ve gelıstırılen urunun dagıtım yada destegını ucretsız yapar ıse kendılerıne hak verırdım.. Ama bugun sozde bızım tarafımızdan gelıstırılen Gelecek Linux 2.0 ıcın 40 mılyon lıra ıstıyolar.. Oysa yaptıkları nekı? Yazılımı cektıklerı CD'nın ve CD'nın ıcınde oldugu kutunun bu kadar ettıgını sanmıyorum.. Ha bunu verdıklerı destek ıcın talep edıyolarsa, oyleyse bende kod yazarı olarak yazdıgım kod ıcın benzer bır maddı karsılık bekleme hakkına sahıbım oyle degılmı?

Kısaca kod yazmak para etmıyor bu bır ozverı ısı kabul.. Pekı neden destek yada dagıtım da benzer sekılde ele alınmıyor.. Buda ozverıyle yapılsın oyleyse.. Telefon basına ozverılı musterılı temsılcılerı oturtulsun ozverılı patronlar gecırılsın sırketlerın basına.. Yada benden bedava kod yazmam ıstenmesım.. Kazanılan parananın bır kısmı benım "esabıma"gecırılsın..

Yanı burda Ansugoya hak vermemek elde degıl.. Koca koca fırmalar benım emegım uzerınden para kazanıyor.. Bende saf saf "ee ama acık kaynak camıasına yardımları dokunuyor" dıye yola devam edıyorum.. Bu en hafıf deyımıyle bıraz "safca" degılmı?

Bıtırmeden bı noktayı acıklıga kavusturmak ıstıyorum.. Ben kesınlık acık kaynak olayına karsı degılım.. Hatta gonlumden gecen tum yazılımların kodlarının acık olması.. Bu bır programcı olarak benım yararıma.. Cunku takıldıgım heryerde bu kaynaklara goz atabılırım..

Ama ortada bır haksızlık var.. Iste benım tepkımde bu noktaya.. Yanı ya kımse para kazanmasın bu ısten.. Yada kazanılan para herkesle paylasılsın.. Aksı durumda ortada barız bır haksızlık var..

HunTER
24/06/2003, 12:06
Sımdı dıkkat ettımde yukardakı paragraflardan bırını pıyasadakı rekabet ortamını hıce sayarak yazmısım.. Yanı tum kodlar acık olursa ortada rekabet adına bı sey kalmaz.. Adobenın gelıstırdıgı bır aracı tutar corelde kullanılır.. Bu durum bız kullanıcıların yararına olabılır belkı ama farklı alternatıflerı de bı anda ortadan kaldırır.. Sanırım bu da yazılım fırmaları tarafından kabul edılemez bısey..

Bu acıdan bakıldıgında kapalı kayakcılarada hak vermemek ımkansız.. Oyleyse? Belkıde yapmamız gereken acık kapalı kod yazma ısını bı tarafa bırakıp (yada sadece profesyonel anlamda para kazanmak ıcın kod yazıp) ınsanları egıtmek olabılır.. Yanı ucretsız kurslar acmak, dokuman hazırlamak, kıtap cıkartmak forumlara katılmak gıbı..

Bu bana gunumuz kapıtalıst duzenıne en uygun cozum olarak gorunuyor.. Tabı amacımız ınsanlara BT'yı ogretmek dolayısıyla ulkemıze yararlı olmak ıse..

Predator
24/06/2003, 12:29
Gözlerim şişti beah okumaktan...

Daha programcı sıfatını kendime yakıştıramıyorum ama yorum yapayım kendi çapımda...

Bende internette şovalyecilik oynamaya hiç gerek yok.Asil davranışlarla ve felsefik yaklaşmalarla bişi kazanamassın.Ben bırakın aylarca uğraştığım birşeyi on dakikada yaptigim bannerin bile benzerini aynısı görmek istemem.

Sonuçta opensource=Donkişotçuluk oynamak bence.

RaiST
24/06/2003, 13:29
walla çok güzel kestirdin attın.

haklısın.. closed source ile o kadar para kazanmak piyasayı somurmek varken..

yanlız olay su. open sourcelar ne kadar cırpınırsa cırpısın, herkes icin open source=beles..

isthe bunun yanlıs oldugu bir anlasilabilse.

open source= daha iyi yazılımlar, coderlar icin daha cok kaynak demektir.

RaiST
24/06/2003, 13:32
aslına bakılırsa ben artık bu open source anlatma muhabbetinden bıktım. en iyisi redial gibi yapıp, bole topiclerde yer almamak. open sourceun ne oldugunu ogrenmek isteyen icin zaten nette yeteri kadar kaynak var..

surda yorum yapanlar cogu gpl lisansını oturup tamamen okusalar cogu sey otomatikman cozume kavusacak.. open source ile para kazanılırmı gibi topiclerden ziyade, open sourceun yazılım dunyasına getirdikleri goturdukleri gibi topicde konusabilecegiz..

neyse..

acemi
24/06/2003, 13:45
Sanirim cogumuzun kafasinda "Open Source = ozveri, birsey beklemeden verme" gibi denklemler var. Acaba Open Source gercekten bu mu, yoksa bu bizim olayi yanlis anlamamizdan kaynaklanan bir durum mu?

Open Source'un, (daha dogrusu Free Software'in) Free'sinin, "beles" anlaminda degil, "ozgur" anlaminda kullanildigi, bu isin savunuculari tarafindan surekli dile getirilmesine ragmen hala kafamizda bu tip denklemeler varsa oncelikle olayi dogru anlayip anlamadigimizi kendimize sormamis lazim.

Eger birisi RedHat icin belese yazilim gelistiriyor ve sonra da Redhat milyarlar kazanirken kendisi ac oturuyorsa, bence bu Redhat'in degil, Open Source'un ne oldugunu anlayamayan yazilimcinin kabahatidir. (Tabii Redhat orneginin ne kadar gercekle uyustugu da ayri bir mesele)

Open Source'dan para kazananlara laf diyecegimize, yazilimci olarak biz nasil bu modelle para kazanabiliriz ona bakalim.

RaiST
24/06/2003, 14:00
Şu açıdan bir bakalım:

Diyelimki bir browser yazakcasınız ve para kazanacaksınız. 2 secenek var:

- windows ortamında 0 dan yazarsınız. http , tcp, engine oturup 0dan kodlarsınız. programı satarsınız ve para kazanırsınız..

- open source olarak yazarsınız: tek bir araymayla bulabileceginiz http libler bulabilir, varolan ileri open source browserların tcp ve engine kodlarını kendi browserınıza entegre edersiniz. bu sayede core coding yerine , var olan core'u geliştirmekle zaman geçirir ortaya yeni fikirler içeren bir browser çıkarabilirsiniz. (yukardaki ile aynı zamanda)

open source olarak yayınlarsınız. son kullanıcı desteği ile çok rahat para kazanabilirsiniz. ki yazılım piyasasının gelişmesinde rol almışsınızdır. ayrıca varolanı yeniden keşfetmek yerine vaktinizi yeni fikirler üzerinde harcamışsınızdır.

HunTER
24/06/2003, 14:25
Bır, amac para kazanmakmı yoksa ınsanlara yardımcı olmakmı? Ikı, sen tutup o browserı "tek" basınamı yazıcaksın yoksa ınsanlardan "sunun ucundan bı tutuverın ben ıcınden cıkamadım" dıyerek yardımda ısteyecekmısın? Varsayalım ıstedın ısın bıtımınde o kullanıcı destegınden rahatca kazandıgın parayı bu destekcılerle paylasıcakmısın, paylasmıyacakmısın?

Cevapları sız verın.. Bunun yanında ben aslında su gorusede karsıyım.. "core coding yerine , var olan core'u geliştirmekle zaman geçirir ortaya yeni fikirler içeren bir browser çıkarabilirsiniz".. Ve sonra ortalık bırbırının benzerı tonlarca browserla dolar.. Sonuc son kullanıcı ıcın kafa karısıklıgından ote bısey degıl.. Kı bu gorus dogru olsaydı bugun mozılla yada benzerı browserların ustune (tasarım, yenılık, gelısmıslık vs..) browser olmaması gerekırdı?

Son olarak ben acık kaynak destekcılerının ınsanlara yardımcı olmaktan cok kısısel tatmın pesınde olduklarını dusunuyorum.. RaiST'ın de dedıgı gıbı asıl amac belkıde "marka" olmak.. Yada acık kaynak kodlu bı yazılımı dagıtarak "bakın ben ne guzel kod yazıyorum" dıyebılmek..

Yoksa yenı baslıyan bı cok kısı ıcın kodun acık olup olmaması okadarda onemlı degıl zıra o koddan yararlanabılmesı ıcın once o kodu "okuyabılmesı" gerekır..

Kısaca amac ınsanlara yardımcı olmaksa baslangıc sevıyesınde onlara destek olmalıyız.. Onlara once kodun nasıl "yazılacagını" ogretmelıyız.. Kı bu ulke ıcın konusuyorsak bızım sıkıntımızın da bu oldugunu soylıyebılırız.. Yanı bızım egıtım sıstemımız yetersız ve hantal, okullarımız teknolojıyı yeterınce takıp edemıyor, bırakın sıradan ınsaları bu ısın okulundan mezun olmus ınsanlar dahı tek satır kod yazamıyorlarsa demekkı onlara once okuma yazma ogretmelıyız.. Ondan sonra dılersenız yazdıgınız bı "kıtabıda" verebılırsınız..

HunTER
24/06/2003, 14:47
Open Source'un, (daha dogrusu Free Software'in) Free'sinin, "beles" anlaminda degil, "ozgur" anlaminda kullanildigi, bu isin savunuculari tarafindan surekli dile getirilmesine ragmen hala kafamizda bu tip denklemeler varsa oncelikle olayi dogru anlayip anlamadigimizi kendimize sormamis lazim.

Cok guzel, ama ıcınde yasadıgımız ekonomık duzen ıcınde mumkunmu? Yanı yazılımcılık bır sektor ve yazılımda o sektorun bır urunuyse bu urun nasıl ozgur olabılırkı? Ornegın yukarda da soyledıgım gıbı bıgun msofice ve openoffice arasında fark kalmaz ıse ıkı ayrı urunden soz etmek mumkun olabılırmı? Yanı nerde kalıcak rekabet, secıcılık kavramları?

Bılmıyorum.. Bana bunun olabılmesı ıcın once bu kapıtalıst duzenın degısmesı gerekecek gıbı gelıyor.. Hem neden kımse gıda sektorunde de "acık tarıf" gıbı bır cıkıs yapmıyor merak edıyorum.. Yada otomobıl sektorunde "acık muhendıslık", boya sektorunde "acık kımya" vs..

Dusunun dunya uzerındekı tum arge calısmalarının acık (yada ozgur, paylasıma acık) olması en azından su sıstemde sızcede ımkansız degılmı? Yanı once bu sıstemımı degıstırmelı aslında?

RaiST
24/06/2003, 14:52
1- insalardan yardım istemekten bahsetmedim. hazır olan kodu kullanmaktan bahsettim

2- ben kodu gplde yazıyorum herkese acıyorum ve destekten para kazanıyorum.. bu destekten kazandıgım parayi sen bana yardım ettiysen sana vermek zorunda deilim. cunki o para kodu yazmanın karsiligi degil destegin karsiligi..

neyse artık bu topic cok uzadı.. aynı seyler durmadan donup dolasıyor tekrar cıkıyor...

RaiST
24/06/2003, 14:55
birde sunu eklicem: ewt marka olma derdi herkesde vardir. gplcilerde bireysel marka olma one cıkarken, kapalı kodlu sistemlerde isletmek olarak marka olma hatta daha ilerisi tekel karsımıza cıkar..
zaten open source nedirki? tamamen bu tekelın yıkılması amaclıdır.. bugun birileri tekel olmasa, open source a gerek kalırmıydı? herkes yazardı kapali kodunu, mutlu bir sekilde gecinirdi.. ama karsınızda tekeller oldugunda, bazı seyleri yoluna oturtabilmek icin open source gibi felsefelerde yer almalıdır..

bu iyilik kotuluk dengesine benzer.. hicbir zaman denge bozulmamlıdır.

HunTER
24/06/2003, 15:29
RaiST eger anlatmaktan yorulduysan bırak yarım yamalak bılgımle ben anlatıyım.. Atıp tutuyum ortalıkta.. Nede olsa sacmalıklarımı yalanlıycak kımsede olmıycak.. Sence boylesı dahamı ıyı?

Kı nedır bu tutum anlamıs degılım.. Sıkılmıs gıbı bı halın var.. Oysa buna ne gerek varkı.. Ben hatalıda olsa gayet masum bı sekılde goruslerımı ıfade edıyorum. Sende benım gıbı cahıllerı aydınlatmaktan hosnut olmazmısın?

Neyse konuya donersem, o destegını verdıgın urunu sen tek basına uretmedınkı.. Basklarıda vardı.. Ve onlar olmaz ıse urunde olmıyacaktı.. Bu durumda sen nasıl destek verıp para kazanıcaktın? Yanı o ınsalara borclu oldugun bıseyler yokmu?

Ikı ben sadece bu tartısmanın amacının ne oldugunu sorguladım.. Yanı

a. Acık kaynaktan nasıl para kazanılır
b. Acık kaynak ıle ınsalara nasıl yardımcı olunabılır

Sende takdır edersınkı ıkısı arasında epey bı fark var.. Ve ben neyın pesınde oldugumuzu anlamakta gucluk cekıyorum..

RaiST
24/06/2003, 16:25
tamam bundan sonra atıp tutmucam

HunTER
24/06/2003, 16:36
Yanlıs anladın...

RaiST
24/06/2003, 16:39
aslında ben dogru anladım.. bunu dogrudan sana yazmıyorum. sadece senın cumlelerinden bir alıntı yaptım..

demek istedigim artık daha fazla denemeyecegim.. cunki durmadan donus dolasıp aynı yere geliyorum..

en iyisi redial gibi bırakmak

acemi
24/06/2003, 16:40
Neyse konuya donersem, o destegını verdıgın urunu sen tek basına uretmedınkı.. Basklarıda vardı.. Ve onlar olmaz ıse urunde olmıyacaktı.. Bu durumda sen nasıl destek verıp para kazanıcaktın? Yanı o ınsalara borclu oldugun bıseyler yokmu?

Herkes her urune destek vermemeli. Kendisinin de kullandigi, gelistirilmesinden fayda saglayacagi urunlere destek olmali. Boylece desteginin karsiligini, daha kaliteli bir urun olarak geri alir ve bunu kendi isinde de kullanir. Belki o da kendi cevresindeki musterilere satar.

HunTER
24/06/2003, 16:47
Soylemek ıstedıgımde buydu (ama sanırım bıraz agır oldu).. Yanı sen konusmassan, redial konusmassa konu nasıl aydınlıga kavusacak?

Eger kusur bendeyse ınanın suandan sonra konuyla ılgılı tek satır yorum yapmam.. Amacım sadece neyın ne oldugunu anlamak.. Hepsı bu..

HunTER
24/06/2003, 16:49
Herkes her urune destek vermemeli. Kendisinin de kullandigi, gelistirilmesinden fayda saglayacagi urunlere destek olmali. Boylece desteginin karsiligini, daha kaliteli bir urun olarak geri alir ve bunu kendi isinde de kullanir. Belki o da kendi cevresindeki musterilere satar.

Bu anlasılabılır bı acıklama.. Saol..

Mingitau
24/06/2003, 20:50
Temel olarak acik kaynakli is modelleri desek yalan olmaz.
Ancak bahsettigim bir nokta var. Open Source olarak birakilan seylerden donus beklemek bence bu yapiya zarar veriyor. Bunu "Su dantelin ornegi duzgun olmuyor yardim edermisin?" diye soran arkadasiniz gibi gormek lazim. RMS bu soru sorma isinin zor oldugunu gorup, iznin bastan verildigini belirten bir sistem getirmis FsF ve GPL ile. Simdi sen danteli nasil yapacagini gosterdigin arkadasinin o danteli satmasindan bir gelir isteyebilir misin? Bence hayir. Isteyebilecegin sadece baska bir dantelde arkadasindan yardim istemek olabilir.
RedHat Konusu Hakkında
Bu arada RedHat konusu ayri RedHat neredeyse tum gelistiricilerine ucretlerini oduyor. RedHat gelistiricileri ne yapar? Hali hazirda varolan serbest yazilimlarin kaynak kodlarini inceler, orasini burasini RedHat in yapisina uygun hale getirir, gerekli ayarlamalari yapar ve bir IS ortaya cikarir.

Dedigim birsey vardi daha once. Open Source' un yaptiklariniza olan katkisini talep ettiginiz ucretten cikarmalisiniz. Cunku o Open Source' u gelistiren siz olsaniz bile o artik sizin degil kamunun malidir. Bahsettigim bir yapi var. Open Source icin Linus gibi tabani yazip bisyeler yapmaya baslarsiniz. Devaminda sizden baskalarida projeye katilir. Bir kismini belki sizden daha iyi yazarlar. Sonrasinda siz open source bu yazilima bazi parali ekler koyarak ve destek vererek para kazanabilirsiniz.
Burda sizin size yardim edenlere ucret odemeniz konusu, onlarin yaptiklari da yazilimin Open Source olmasidir. Yani yazilimin herhangi bir parasal degeri yok. Herkes icin sifir maliyetinde. Bir sey daha diyelim ki siz Oracle Veritabanlari konusunda Oracle' dan bagimsiz destek veriyorsunuz. Oracle a ayrica bir ucret oduyor musunuz? Zaten ucreti sifir olan bir yazilim icin ayrica ucret niye odenmeli? Eger bir gelir beklentisi olsaydi o kisiler yaptiklarini open source degil parali modul olarak sunarlardı. Konfigure edilmis bir Open Source yaninda parali moduller olabilir.
Olay bu!

Yardim Konusu
Sizin yaptiginiz open source yazmakla zaten insanlara yardim etmis oluyorsunuz. Hazir bir taban koyuyorsunuz. Bu taban basta siz olmak uzre bir cok kisinin isine yarayabilir. Bu bir yardimdir. Sizin olaya bakis acinizi inceleyen bir kisi bundan yararlanarak baska bisi gelistirebilir. Yeni baslayanlara yardim konusunda sadece sunu soyleyecegim. Ortalikta zaten bir suru yeni baslayanlari yeni baslamaya mahkum etmis kaynak var. Bunların bi ise yaramadigi ortadayken yeniden aynilarini yapmaya gerek yok! Onemli olan ilerleyen ve ilerlemeleri sindiren bir yapi kurmak. Adam oncelikle yapi olusturmayi ogrenmeli, bunu yapamayanin bence Bt' de bir sey ogrenmesine gerek bile yok, bence zaman kaybi...

redial
25/06/2003, 11:25
Sanirim olayin merkezine gelir elde etmeyi koyunca isin icinden cikmak zorlasiyor.

Yukaridaki cesitli mesajlar da da bahsedildigi gibi, open source bir model.
Yadsinamaz faydalari var. Bunlarin basinda hata olasiligini en aza (hatasiz yazilim olmaz dusuncesi ile 0 demiyorum) indirmek var.

Yazilimin temel amaci nedir?

kendisinden beklenen isi olabilecek en iyi bicimde yapmak...
Peki nedir beklentilerin baslicalari?
-Stabil olmasi
-Hatasiz calismasi
-Guvenilir olmasi
-Esnek olmasi
-Guncel teknolojilere uygunlugu
seklinde siralayabiliriz sanirim...

Open source mantigi, bu ogelere sahip yazilimlarin ortaya cikmasi icin en uygun mantik
- Kodu dileyen herkes okuyabiliyor. Bu da gerek teknik hatalari, gerekse yaptigi is ile ilgili hatalari ortadan kaldirma yonunde guvenilebilecek en basit (ve aslinda tek) yontem.
-Esneklik konusu tartisilabilir fakat, acik kodlu yazilimlarin daha esnek olmasi beklenir. Bunun baslica nedeni ise yazilimin yaptigi ise ihtiyac duyan genis kitleler tarafindan gelistirilmesidir. Ticari yazilimlarda, uretici firma ihtiyaclar icin cesitli analizler yapsa da, olasi istekler icin cesitli cozumler sunsa da bunlarin tamami varsayimdan ibarettir. Yine yazilimin ticari olmasi nedeni ile, sadece bir iki kisinin isteklerini karsilama yoluna gitmez, gidemez.
- Acik kodun guvenligi olayi defalarca tartisilmis ve hala tartisilan bir konu olmasina ragmen, acik kodun guvenirligi ortadadir. (herkes kod inceleyecek kadar dil mi biliyor sorusu cok demode ve mantiksiz bir soru, ama israrla soracak olan varsa ayni sacmalikta cevap: salcanin nasil yapildigini bilmiyorum ama cam kavanozda olanini tercih ediyorum)
- Teknolojiler ile uyumluluk konusunda ise open source modeli saatler icinde gelistirilen cozumlerle farkini zaten ortaya koymus durumda...

Peki ise birde ticari yazilimlar tarafindan bakalim:
-Ticari yazilimlar ile acik kodlu yazilimlarin stabil olabilme, hatasiz calisabilme yetenekleri arasinda ki tek fark ticari yazilimlarin cok daha az sayida beyin tarafindan tasarlanip gelistirilmesidir. (Her ne kadar az sayida kisinin gelistirdigi yazilim stabil olamaz gibi bir tezden bahsedemesek de, cok sayida kisinin gelistirdigi yazilim daha stabildir diyebiliriz.)

- Soz konusu olan ticari yazilim olunca guvenlik ve gevenirlik kavramlarini ayirmak gerekiyor. ticari yazilim isini guvenilir bir sekilde yapiyor olabilir ama bu yazilima guvenebilecegimiz anlamina gelmez. Bizim gordugumuz bekledigimiz isi guvenilir bir sekilde yaptigidir, baska neler yaptigini bilmemiz kolay degildir.

Bu ornekleri , acilimlari genisletmek mumkun olmakla beraber yazilim isinin teknik tarafindan bakildiginda, ticari yazilimlarin ciddi sikintilari oldugu ortada...

Simdi bir de isin gelir tarafina bakalim.
Ticari yazilimlarin bu konuda daha onde oldugu muhakkak.
Ama bu noktada sik dusulen bir yanlis var.
Ornegin, herkes bill gates in yazilim satarak cok zengin oldugunu bilir ve soyler. Ama kimse bill gates in sattigi yazilimlari kimlerin yazdigini dusunmez. ?
Kim yaziyor bu kodlari?
Programcilar...
Belki cok cok iyi maaslar aliyorlar, belki iyi sartlar da yasiyorlar ama asla cok cok zengin degiller. Diger bir degisle, oturup ticari yazilim gelistiren herkes cok zengin oluyor diye bir sey yok.
Acik kodlu yazilimlar yazarak onlardan daha cook kazanmis olanlar da mevcut.

Sanirim bu noktada yazilimin yetenekleri belirleyici oluyor. Sozgelimi siz bugun mp3 calabilen bir playeri acik kodlu dagitsaniz da bir sey kazanamazsiniz, parayla satmaya kalksanizda bir sey kazanamazsiniz.
Ama siz bugun mp3 u iki kati kadar daha basarili bir sekilde sikistiran bir yazilim ortaya koyarsaniz, kodunuzu acik da dagitsaniz, parayla da satsaniz kazanirsiniz. Simdi, parayla satarsak kazanacagiz da, kodu acip dagitirsak nasil dagitacaginzi diye soranlriniz var muhakkak, aslinda cevap basit, multimedia teknolojileri gelistiren 10 larca firma kapiniza yigilir, cunku siz, bu konudaki yeteneginizi ve birikiminizi ispatlamissinizdir.

Sizlerinde anlamis olacagi gibi, yazilim gelistirerek para kazanmanin birinci onceligi yazilimin gercekten bir ihtiyaca cevap vermesi ya da yeni bir seyler getirmesi.

Bundan sonrasi ise tamami ile kisisel bakis acisi ile ilgili. Eger amaciniz sadece para kazanmaksa, acarsiniz bir sirket satabildiginiz yere kadar satarsiniz. Eger zengin olmak (hayali) ilk sirada degilse, kodunuzu dagitirsiniz, birileri alir evirir cevirir, ekler cikarir, %10 daha ielriye goturur, siz de yapilani gorur, yeni bir sey daha ogrenirsiniz. Bu ise sizin bir sonraki isinizde kesinlikle size arti saglar, bu arti ile baska bir basarili ise imzanizi atarsiniz. Bu dongu boyle surer gider.

Soylemek istedigim, iyi yazilimin kesinlikle gelir saglayacagi degil. Zira hem open source tarafinda hem ticari yazilimlar tarafinda cok iyi oldugu halde gelir getirmeyen yazilimlar var.
Ornedigin Linux Router Project isimli proje bununla ilgili en guncel ornek, adam benim ulkemde muslukcular daha fazla kazaniyor diyerek projeyi durdurdugunu ve hatta programciligi biraktigini acikladi. IBM in OS2 si, en az windows kadar iyi idi, ama bitti. macOS cok iyi ama windows kadar satmiyor. OS2 de macOS ta windows ta ticari yazilimlar, ama yukarida dedigim gibi kodun kapali olmasi tek basina ticari basariyi, geliri getirmiyor.

SourceForge ornegine gelecek olursak...
SF nin opensource camiasina sagladigi katkiyi hepimiz biliyoruz. Verdikleri hizmet icin kaynaga ihtiyaclari oldugu da muhakkak. Sahsi fikrim bu kaynagi saglamanin baska yollarini da bulabilecekleri yonunde. Kodlarini kapamalarini ve bu sekilde satmalarini dogru bulmuyorum. Ama bu onlarin secimi. Eger herkes benim dusunuyorsa, yeni sf ler cikar ortaya, projeler bir bir cekilir, VA da elindekini ya satar, ya satamaz. Aslinda mevzu bu kadar basit :)

(Onemli Not: Yukarida ki metinde ticari yazilim, kapali kaynak kodlu yazilim anlaminda kullanilmistir. Kapali kaynak kodlu yazilim yazmaya usenilmistir)

noNick
25/06/2003, 11:40
@ redial :super:

LoS.ToF
14/11/2003, 15:37
Ehu beklenen cevap geldi. :P