Tam Sürümünü Görmek İçin : corel - cnc krizi
dilekgecer
08/03/2007, 12:31
arkadaşlar ciddi krizdeyim!
bi süre önce ahşap kapı tasarımlarım bitti şimdi üretime geçilecek lakin ahşap cnc tezgahları corel formatını desteklemiyormuş dxf formatında gerekiyormuş
sorun şu ki autoCAD bilmiyorum, cnc mantığını bilen arkadaşların yardımına ihtiyacım var. bi şekilde bu çizimler dxf dışında cnc ye gönderilemezmi? destekleyen başka ortak bi uzantı yokmu? a.i gibi mesela
yardımlarınızı bekliyorum:utangac:
autoCAD,soldiworks yada cimatron gibi yazılımların bazı formatları dönüştürebiliyor. corel hiç kullanmadım bilmiyorum ama uzantısı ne acaba. Ona göre size bir cevap yazabilirim.
dilekgecer
08/03/2007, 12:47
corelDraw' ın uzantısı cdr. bi corel çiziminmi export komutuyla a.i eps alternetif uzantılara dönüştürebiliyorsunuz. aslında cnc hangi uzantıları destekliyor onu bulmak lazım sanırım. corelden autocad a dxf export seçeneğide var ancak dosyayı açtığımızda nokta sayısının fazlalığından galiba programı sürekli kilitliyor ve bu sorunu tüm autocad kullanıcıları yaşadıklarını söylüyolar. yaa çok canım sıkkın ne yapsak bilmiyorumki?
cdr uzantı desteği yok, nasıl yapılabilir bir araştırayım.
Ben sizin yerinizde olsam bu tür işler için özel yazılımları kullanırım. CNC uzantı değil G kodları ile iş yapar. Yani bir çizimin ilk önce CAM desteği olan bir yazılım ile G kodlarının çıkarılması lazım.
Sanırım Tezgahınızda CAM yazılımı diğer formatları destekliyor. Yani autocad,solidworks,cimatron vs gibi.
Bunun için SolidWorks yazılımını kullanabilirsiniz.İstediğiniz tasarımı yapmak mümkün. 3D desteğini veren en iyi programdır.
evet bu iki yazılım arasında dosya alışverişi ile ilgili benimde başım belaya girmişti dönem dönem.. çözümü en son wmf de bulduğumu hatırlıyorum..
Gerçi coreldrawdan autocade aktarınca nokta sayısında hatırı sayılır değişiklikler olmakta. Nokta sayısıda CNC makinesi için önemli tabi.
coreldrawdan dxf export yerine dwg export edip autocadden değiştirmeyi denemediysen bir çözüm olabilir belkli.
kolay gelsin
G-Ö-L-G-E
08/03/2007, 16:46
Arkadaşlar ben 3d Studio Max kullanıyorum. Çizimlerimi corel de yapıyorum. Max e geçirmek için .ai ve dxf kullanıyorum. Fakat .ai uzantılarda kombine çizimlerim bozuk çıkıyor. dxf de de kırık oluyor. Bunun için çizim exportunu büyültükten sonra almam gerekiyor. Ancak o zaman net oluyor. Fakat bu sefer de ağırlık sağlıyor. Bence yine en iyi uzantı .ai.
CNC makinenin bir parcayi isleyebilmesi icin G/M kodlarina ihtiyac var. Corel cizimi olsun, Autocad cizimi olsun tek baslarina CNC makine icin bir anlam ifade etmiyor, Autocad ciziminin de mutlaka G/M koduna dönüstürülmesi gerekiyor.
Cizim/tasarim bilgilerinden yararlanarak parcanin nasil islenecegini belirleyen G/M kodlarini cikaran yazilimlara CAM yazilimi deniyor. Yani, bilgisayar destekli imalat yazilimi... Autocad, CAM yazilimi olmadigi icin dosyayi Autocad'e transfer etmeniz bir ise yaramayacak.
Yalniz parcanizda 3 boyutlu isleme degil de 2 boyutlu isleme yapilacaksa, yani kesici takim sadece bir duzlem uzerinde hareket edip parcayi isleyecekse, cizim bilgilerini iceren DXF formatli dosyayi kullanarak G/M kodu ureten basit programciklar var. Bunlar kullanilabilir.
Veya Corel ciziminizi hicbir seye cevirmeden cizimden koordinat bilgilerini alarak manuel olarak G/M kodlarini siz yazabilirsiniz.
Sanırım Ahşapta Kabartma yapmak istiyorsun.Artcam programı Jpeg formatlı resimleri renk ayarına göre otomatik olarak kabartıyor.Z yüksekliğini Artcam den değiştirebiirsin.Belli yerlerine müdehalede edebilirsin.En azından Corel Çizimlerin çöpe gitmemiş olur.Art cam de cam modulüde fena değil.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.