PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : ne yapabilirim?

arinna_10
18/06/2003, 00:25
Ankara Üniversitesi bilgisayar programcılığı 98 mezunuyum. mesleğimi hiç yapmadığımdan sevemedim.web programlama üzerine ders aldım ve sevdim.şimdi bu işi yapmak istiyorum.heyacan duyuyorum, ilgi duyuyorum.

bu işte ciddi bir tecrübem yok. ne yapacağımı şaşırdım. Html,asp,javascript,vb scriptt, sql biliyorum.hangi programlama dillerini bilmem gerekiyor,hangi konularda uzmanlaşmam gerekiyor,ve bundan nasıl ekmek yerim bilen birileri varsa önerilerinizi bekliyorum.

1-2 ay iyi bir firmada staj yaparak daha iyi yetişirim kendimi ve daha rahat iş bulurum diye düşünmekteğim.

bu konuda yardımcı olacak veya önerilerde bulunabilecek arkadaşlar varsa mutlu olurum.

arinna_10
İzmir

omerosmanoglu
18/06/2003, 08:46
Merhaba,

Bence ek iş olarak düşün boş zamanlarında yapacak. Programcılık mezunuysan sana tavsiyem iyi bir yazılım firmasında çalışman.

Eğer yok ben web tasarımdan para kazanacağım diyorsan web tasarım yaptıranların bütün ihtiyaçlarını karşılaman gerekiyor oda genellikle asp,javascript,vbscript,html ile yapılacak şeyleri değil Photoshop ve Flash ile yapılacak şeyler istiyorlar.

Ben 3 senedir yarı profesyonel olarak ilgileniyorum boş zamanlarımda ek iş olarak şimdiye kadar sadece 500,600 dolar para kazandım.

Predator
18/06/2003, 10:34
Orjinal mesajı gönderen omerosmanoglu

Eğer yok ben web tasarımdan para kazanacağım diyorsan web tasarım yaptıranların bütün ihtiyaçlarını karşılaman gerekiyor oda genellikle asp,javascript,vbscript,html ile yapılacak şeyleri değil Photoshop ve Flash ile yapılacak şeyler istiyorlar.

@Omer,
Bence büyük bir yanılgı içerisindesin.Profosyonel bir site sadece Photoshop ve Flash ile yapılmaz.Sitenin amacıda önemli ancak yinede bana hatalı geldi.

JARGON
18/06/2003, 10:44
Web programcılığını seçersen çok okuman gerekecek, web tasarımını seçersen çok pratik yapman gerekecek. Her ikiside olucam diyorsan hiçbirinde tam anlamıyla profesyonel olamassın yada olmak için hiç uyumamalısın herhalde.

"Html,asp,javascript,vb scriptt, sql biliyorum" demişsin.. Bunlara ek olarak java ve php öğren.

Öğrenme aşamasında iken ufak veya orta büyüklükte web tasarım firmalarında web programcısı olarak çok rahat çalışırsın, ek olarak freelance çalışırsın. Profesyonel olduğun zaman büyük bir firmada çalışırsın.

omerosmanoglu
18/06/2003, 14:32
Orjinal mesajı gönderen Predator
@Omer,
Bence büyük bir yanılgı içerisindesin.Profosyonel bir site sadece Photoshop ve Flash ile yapılmaz.Sitenin amacıda önemli ancak yinede bana hatalı geldi.

Genelde şirketler interneti içerik sunmak, Reklam kampanyaları gibi interaktif ortamlar için değil gösterişli bir kartvizit gibi kullanıyorlar.

Mesela com.tr 'li sayfalara bakarsan %80'i gösterişli resim ve flash animasyonlardan oluşuyor.

Böyle yapmalarıda mantıklı daha Türkiyede internetin interaktif, etkileşimli kullanmak sadece forumlardan ibaret Alışveriş, Eş zamanlı içerik sunmak(Film,müzik vs), kitap okumak, Kampanya duyuruları, Reklamlar, Canlı yarışmalar falan yok bunların varolduğu bir kaç sitede. İnternet pahalı, saat ücreti pahalı, güvenli değil gibi haklı sebeplerle insanları çekemiyor veya uzun süre kişiyi internette tutamıyor.

Haliyle uzun süre insanları tutamayınca siteler kısa bilgiler gösterişli resimler olan SADECE tanıtım sayfalarından ibaret.

İnternet ne zaman Mail ile Telefonun ve İnteraktif sitelerle Televizyonun yerini alırsa o zaman server taraflı diller işe yarar.

Şu anda sadece kartvizit niyetine web sitesi yaptırılıyor. Öyleki çoğu com.tr'ler sadece 5-6 html sayfasından ibaret.

Ansugo
18/06/2003, 15:22
Orjinal mesajı gönderen arinna_10
Html,asp,javascript,vb scriptt, sql biliyorum.hangi programlama dillerini bilmem gerekiyor,hangi konularda uzmanlaşmam gerekiyor

Sen bu temelin ustune ne insa edersen et tutar.

Bunlarin yanina bir php gibi, bir perl gibi gene sunucu tarafli ama lehce olarak ASP'den oldukca degisik bir dil eklemen; C'ye benzeyen diller ailesinden herhangi bir dili ileride ogrenme zamanini kisaltacagindan iyi olabilir.

Nasil ekmek yiyecegin konusunu ben bilmiyorum. Nice isin uzmanlari bos gezebiliyor. Senin ne kadar isin uzmani oldugunu bilmiyorum tabii.

Flash , PhotoShop, Max bilmemne gibi gorsel tasarim urunleri ise daha bir degisik, mesela bir goz zevki bir ruh istiyor. Ama bunlardan da iyi para ( kodculuga gore cok iyi para ) kazananlar oldugunu biliyorum. Kendinde boyle bir yetenek kesfediyorsan tasarimci olabilirsin. ( Hatta OSS yeni gecti ama, bu tur seylerde niyetli olanlar icin (tasarimcilik) Anadolu Universitesinde guzel bir bolum var. Ben bir ara okulu birakip gitmeyi dusunmustum, ama kendimde tasarima dair hicbirsey bulamadim )

Belki degisik islevli birkac proje gelistirmen sana ekmek yeme konusunda referans olabilir. Bir B2B bir B2C gibi, bir cok ayarli sanal magaza programi gibi...

Ama benim genel gorusum, scriptingin olecegi (bitkisel hayata girecegi) yonunde oldugu icin, scripting ile uzaktan alakali seyler ogrenilmek istenirse bir Delphi bir .Net ogrenilebilinir.

acemi
18/06/2003, 15:42
Sunlari bunlari bilmek ve is bulmak arasinda cok da baglanti yok. Senin bildiklerin, bircok is icin fazlasiyla yeterli. Ustune birsey ogrenmeden de rahatca bircok isin altindan kalkabilirsin.

Bence "sunlari bunlari ogreneyim, sonra is bakayim" diye dusunme. En kisa yoldan bir ise basla. Isteyken baska is bulman ve kendini gelistirmen daha kolay olur.

dionysos
18/06/2003, 16:52
Bence once web programciligini ve web tasarimciligini ayiralim. Bu alandaki sirketlerin cogunda ASP, PHP, VBScript,vs.. kullananlarla Flash, Photoshop kullananlar ayri kisiler. Eger programcilik okumussan ve bildiklerin de koda dayaliysa once bu yoldan ilerle bence. Staj olayina katiliyorum, cok sey ogrenilebilir. Son olarak scripting in olecegine inanmiyorum, scripting kontrol icin, neyin nasil yapilacagini yorumlayiciya anlatmak icin vardir. Flash'ta da ActionScript yok mu mesela?

arinna_10
22/06/2003, 13:41
Orjinal mesajı gönderen JARGON

"Html,asp,javascript,vb scriptt, sql biliyorum" demişsin.. Bunlara ek olarak java ve php öğren.

visual basic i mutlaka öğrenmem gerektiği söylendi.ben javascript yazdığımdan,ve ayrıca mutlaka iyi bir dil bilmem gerektiğini düşündüğümden java daha ilgi çekici gelmişti.

photoshop ilgimi çekiyor, çalıştıkça seviyorum.netteki bazı grafiklerin, resimlerin, bannerların gözü yorguğunu, rahatsız edici bir şekilde tasarlandığını görmekteğim. yıllar sonra resim yeteneğimi keşfetttim. bir ressamdan dersler aldım. ilk önce bilmem bunu bilmem gerektiğini düşündüm.bu sadece ilgi.yetenek.

şu anda belirttiğiniz gibi siteler daha çok görsel bir şekilde tasarlanıyor.hem mesleki açıdan hemde gelecek internet ihtiyacını karşılacayak ciddi boyutta programcılara ihtiyaç olacağını düşünüyorum. O nedenle daha çok ilgimi çekiyor web programcılığı.

şimdi bir tek problemim var : izmirde staj yapabileceğim iyi bir firma bulmak. Bana bu konuda yardım edebilecek önerilerde bulunacak arkadaşlar var mı peki?

ilginiz için teşekkür ederim.
arinna_10

RaiST
22/06/2003, 14:23
yaf bi sn html asp javascript vbscript sql biliyon, ordan burdan flash photoshop ogren denildi. ansugo delphi .net tavsiye etti, baskaları vb tavsiye etmis..
sen bunların hepsini adam akıllı oren varya combo adam olursun :)

web designer + web coder + coder + graphicer + flaschi..

pauahhah

arinna_10
22/06/2003, 14:50
ben çok iyiyim demedim kiii.
:) bu olanaksız.

vb mi java mı hangisini öğrenmemde,bilmemde fayda var. bana mutlaka ve mutlaka vb bilinmesi sonrasında java bilinmesi gerektiği söylenmişti.

Predator
22/06/2003, 16:04
@omerosmanoglu

İşin istikrarı olmazsa ne anladım ben o işten...

JARGON
22/06/2003, 17:46
Vb yi napcan... Web programcısı olmak istiyorum diyorsan java...

Ama ben sende bir kararsızlık görüyorum.. Öncelikle oturup ne olmak istediğine tam karar ver..

arinna_10
22/06/2003, 20:18
işte o yüzden soruyorum ya ne yapabilirim diye.

gerçekten grafik tasarım konusunda kendimi daha çok rahat hissediyorum fakat web programlama asıl yapmak istediğim iş olduğu için neler yapmam, bilmem gerekir diye yardım istemiştim.

RaiST
22/06/2003, 20:50
yapmak istedigine kendin karar verirsin. burdaki yonlendirmeler sonucunda birseye baslayip 1 sene sonra ben bunu istemiyorum demek buyuk kayip olur..

Mingitau
25/06/2003, 01:01
php + ansi sql = web programcı
php + flash = deve kuşu
html + grafik = tasarimci
c / delphi = programcı

MEHMET
25/06/2003, 09:03
Günümüz web sayfalarını genelde web tasarımcıları yapmakta.
web programcıları çok azınlıkta. Bunun sebebi kolay para kazanmak amacıyla yeteri kadar bilgi kazanılmadan piyasa dalmaktır. Bu doğru bir şey değil tabi.

MEHMET
25/06/2003, 09:12
bu arada şuana kadar bu topicte yazılanlardan (bazı cevaplar için) flash'ı photoshop gibi programlarla aynı kategoriye konuluyor. bence bu flash programcılarına bir hakaret.

ayrıca arinna_10'nın kararsızlığına gelirsek:
kararsız olması gayet doğal birşey. piyasada bir sürü programlama dilleri ve program tasarlayabilen programlar var.
Eğer kaliteli bir programcı olunmak isteniyorsa C ile başlanıp Java'yı repartuarına katmalısın(tabi genel olan programlama mantığını aldığını varsayıyorum.)
sakın vbasic gibi uyduruk şeylere öğrenmeye kalkışma.
yok eger vbasic öğrenecem diyorsan delphiyi dene.
Ama bunların arasında JAVA'nın avantajı daha büyük..
bunuda dikkate almak lazım.

MEHMET
25/06/2003, 09:15
Ama yok çok kasılıp çok iyi uzman bir programcı olmalıyım diyorsan seni ASSEMBLY programlama dili diyarına bekliyoruz. Tabi microişlemci mimarisi ağrlıklı elektroniği halletmen gerek.
ASSEMBLY programlama dili çok farklıdırona göre ve herkes yapamaz.

umarım az da olsa yardımcı olmuşumdur.

HunTER
25/06/2003, 09:49
Hocam en ıyısı sen PHP+MySQL ıle yola basla.. Cok zorlamıyacaktır senı.. En fazla altı ay sonra "evet ben bır web programcısıyım" dıyebılecek kıvama gelırsın.. Ardından da ne ıstersen onu yaparsın.. Yanı dıler .NET ıle C# yada J2EE ıle Java ogrenırsın.. Yada Flash+Php+MySQL ısler yaparsın.. Secım tamamen senın..

Kı onemlı olan ne kullandıgın degıl.. Nasıl kullandıgın gıbı.. Yanı dılersen sadece flash altında action scrıpt yazarak dahı baslıyabılırsın.. Ama ben bır web programcısı olmak ıstıyorum dersen once ıstemcı/sunucu mımarısı, http protokollerı, ftp, maıl gıbı servıslerı ve htmlı (lısteyı uzatmak mumkun) ogrenmek durumundasın.. Bu nedenle senın ıcın en ıyısı PHP+MySQL ıkılısı..

Dahası tercıhını bu yonde kullanırsan bu sıte ve bu topluluktan cok daha fazla yararlanabılırsın..

HunTER
25/06/2003, 09:57
Ha bıde ınternette neyın ne oldugunu kavramak ıstıyorsan tavsıyem linux' sa goz atman.. Pıyasada lınux ıcın yazılmıs oldukca guzel turkce kıtaplarda var.. Bu sana hem daha genıs bı vızyon, hemde cok faydalı bılgıler saglıyacaktır.. Ornegın TCP/IP nedır, ag servıslerı ne ıse yarar, ftp, maıl gıbı gıbı servısler nasıl calısır vs.. Bunun yanında lınux sın programcı olmak ısteyen bırıne cok genıs ımkanlar sundugu da soylenır..

Ve en onemlısı lınux'la bas edebılıyosan, baska hıc bısey senı zorlamıyacaktır :)