PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Editörler

ozan
10/06/2003, 13:54
Programlama/Kod yazmak için hangi editörü kullanıyorsunuz? Hangi özelliklerini seviyorsunuz?

Programcılar için editörler en önemli programlarından biri oldukları için önemli bir konu olduğunu düşünüyorum.

Not: anket olabilirdi, ama özelliklerinde yazılabilmesi açısından böyle olması daha iyi.

ASA
12/06/2003, 00:22
Scripting dilleri icin sordun herhalde...

Windoze:
* Notepad - Basit, yaz gec sistemi.
* UltaEdit - Highlighting ozellikleri var, embedded Hex Editoru var, vs
* PHPed - Highlighting ozellikleri ve yazari Turk oldugu icin.

Dos:
* Edit - Basit, yaz gec sistemi.
* ProfessionalWrite(PW) - Ilk goz agrisi

Linux-Minix-Minux:
* Vi - Basit, yaz gec sistemi.
* Emacs - Basit, yaz gec sistemi.
* Midnight Commander (MC)'nin embedded editoru - ~=Edit

Ps: Embedded yerine gomulmu$ yazmak istemiyorum.
Pps: Editor yerine duzenleyici ya da yazi duzenleyicisi yazmak istemiyorum.

:cool:

ee++
12/06/2003, 01:15
Vi ve Emacs nasil yaz gec sistemi oluyor bilmiyorum, belki yaz gec'ten farkli seyler anliyoruz..

RePs: Embedded, adanmis olarak da kullaniliyor ki 'cogu' durumda cok daha anlamli.. (Burada olmayabilir..)

Rapsodi
12/06/2003, 13:16
Windows icin EditPlus,Linux icin genelde Kwrite ve Vi,Vi dan nefret ederim hep pico ya da mc arardim her kullandigim serverda,sonrasinda mc ile pico yu goremeyince gercek serverlarda(sanirim guvenlik sebebi ile)vi ogrenmek zorunda kaldim ve memnunum.

acemi
12/06/2003, 14:06
Vim
http://vim.sourceforge.net/

* Calismadigi yer yok. Linux, Windows, DOS, Mac v.s.
* Bircok sey icin okumayi/anlamayi kolaylastiracak sekilde otomatik formatlama yapiyor
* Iyi ogrendikten sonra elimizi klavyeden kaldirmadan herseyi cok hizli bir sekilde yapabiliyoruz.
* Acik kaynak kodlu, ucretsiz
* Diger ediorlere gore basta biraz alisilmadik ve anlasilmaz geliyor. Alistiktan sonra cok iyi...

acehreli
12/06/2003, 19:19
ASA, ee++'ın da dediği gibi, vi ve emacs çok gelişmiş düzenleyicilerdir. Özellikle emacs, hemen hemen herşeyi yapabildiği için 'kitchen sink' olarak da bilinir ve öyle olduğu için de bazılarınca eleştirilir. (Unix felsefesine ters düştüğü için: 'her program yalnızca tek bir işi, ama iyi yapmalıdır' gibi bir şey...)

Örneğin ben; program yazma, derleme, hata ayıklama (gdb), cvs'le etkileşim, grep, find, ediff, etags, vs. gibi programcılıkla ilgili hemen hemen bütün işlerimi emacs içinden yapıyorum. E-posta ve Usenet okuyucu olarak da kullanabilirim ama onları başka şekilde hallediyorum :)

acemi, emacs de Vim gibi hemen hemen her platformda çalışır: http://www.gnu.org/software/emacs/#Platforms

Ansugo
12/06/2003, 20:00
ConText'i, Adie'yi deneyen var mi?

Windows'ta UltraEdit guzel. Ama 9.0 oncesindeki surumleri...

ASA
12/06/2003, 22:00
Ayakustu verdiginiz Vi ve Emacs dersleri icin te$ekkurler, ama ben hala onlara basit yaz gec sistemi diyorum. Basit yaz gec sistemi dememin nedeni, benim icin onlarin kullanilabilir fonksiyonlarini idare etmenin kolay, gereksiz zaman kaybina yol acmadan istedigim i$i yapmami saglayabildikleri icin de rahat oldugunu soylemeye cali$mi$tim.

Neyse, insanlara derdini onlarin anladiklari kadar anlatabilirmi$sin.

Ayni $eyi diyoruz yormayiniz kendinizi.

:cool:

RaiST
13/06/2003, 12:25
joe deneyin :)

ama benim favorim vim, super bir renklendirme sistemi var.
alıstıktan sonra fonksiyon sistemide oldukca kolay :)

:w
:q

:)

fixman
13/06/2003, 17:14
Piskopat(pis) bir Unix "user" iseniz en deli C kodlarınızı "cat" ile yazarsınız... Artık editör kavramını aşmışsınızdır...

Programcılar(doğrusu coder-kodlayıcı, kod yazarı) için önemli olan aslında editörler değil de derleyicilerdir...

İşin özünü kavramış olan guru kod geliştiricileri editör arayışında olmazlar, oturup kendi editörlerini kendileri yazarlar(basi iş aslında...)!

Ben her türlü script uygulaması için not defterini kullanıyorum; belki de Mikrozoft'un şimdiye kadar geliştirdiği en yararlı program...

[Ancak yakın zamanda adı bile bana çekici gelen Kate'e geçmeyi düşünüyorum.]

Pure C kodlarını da not defteri ile yazıyorum, öyle incik boncuk renklendirme olayları bana gelmiyor; neyin string, neyin numeric değer, neyin komut, neyin katar, neyin fonksiyon olduğunu bakar bakmaz görüyorum zaten... Derleme işini ise DevC ile gerçekleştiriyorum, sağolsun, yazdığım koddaki hataları satır satır gösteriyor bana...

Şirketteki bilgisayarımda Borland C ve Delphi yüklü; direttim, Visual Studio yükletmem asla dedim...

Web geliştirirken görsel açıdan tıkandığım noktalarda Dreamweaver&Fireworks ikilisi yardımıma koşuyor... şu gIMP'e alışamadım gitti valla! Millet film efekti falan hazırlıyormuş, hayret ediyorum...

Bazen not defterinin düzgün görüntüleyemediği encoding standartlarında yazılmış metin dosyalarına sağ tıklayıp UltraEdit'i devreye soktuğum da oluyor...

Son olarak tekrar etmek isterim; eğer gerçekten yazacak bir şeyleriniz varsa(kitap, rapor falan yazmayacaksanız tabii) editör falan aramazsınız...

Önemli olan derlemektir...

Sevgi!

acehreli
13/06/2003, 19:40
Derleyici de önemlidir tabii ki ama program oluşturmanın yazma aşaması ve yazarken editör kullanılması üzerine konuşuyoruz...

fixman, söylediklerinin hemen hemen hiçbirisine katılmıyorum:

Programcılar için editörler de derleyiciler kadar önemlidir. Düşündüklerimi editörümü kullanarak yazıya dökerim. Bu işi ne kadar etkin olarak yaptığımı editörüm belirler.

Ustaların kendi editörlerini yazdıkları söylentisi de onların bu işe ne kadar önem verdiklerini gösterir. Davranışı kolayca değiştirilebilen editörlerin varlığı da (emacs gibi) başkalarının editör yazma gereğini ortadan kaldırmıştır.

Örneğin ben, sol elimin küçük parmağı Ctrl tuşuna uzanmak için fazla zorlanmasın diye Caps Lock tuşumu da Ctrl tuşu gibi çalışacak şekilde programladım. (Bunu yapan çok kullanıcı var.) Bu durumda Caps Lock tuşumu kaybetmiş olduğum için, .emacs kütüğüme Alt-U tuşunu bir önceki sözcüğü büyük harfe dönüştürecek şekilde programladım:

(global-set-key "\M-u" 'upcase-prev-word)
# ...
(defun upcase-prev-word ()
(interactive)
(upcase-word -1))

(Bunları yazacak kadar Lisp bilmiyorum aslında; oradan buradan benzeterek programlıyorum :) )

Yani, kimsenin editör yazmasına gerek yok; herkes editörünün davranışını kendi istediği gibi değiştirebilir.

Ekranın renklendirilmesine karşı olan insanlar olduğunu biliyorum. Bence bu, ancak dünyayı grinin tonları olarak görenler için doğru olabilir. Bulunduğumuz her ortamda renklerden yararlanırız. Ekrandaki program renklendirilmiş olduğu zaman kodu daha hızlı anlarız.

Program metinleri aşağıdaki örnek kadar karmaşık değiller tabii ama yine de aşağıdaki karmaşanın içinde SSS'un nerede olduğunu bir bakışta görebilir misin?

5S5S5S55S5
S5S5S5S5S5
S55S55SS55
55SS5S5S5S
5SSS5S5SS5
S5S5S5S5S5

En azından ben, o SSS diğerlerinden farklı bir renkte olduğunda hemen görebiliyorum.

Bu örneği yazarken, aklıma editörlerin not defteri gibi basit programlardan ne kadar üstün olabileceklerinin bir örneği geldi.

Bu mektubu yazarken emacs kullanıyorum. emacs'in bir akıllı arama olanağı var (interactive search): Önce Ctrl-S'e basıyorsun, sonra aradığın şeyi yazmaya başlıyorsun, o da senin yazdığın kadarını bulduğu ilk noktaya gidiyor.

Yani ben önce Ctrl-S'e bastım, sonra da üç kere 'S' tuşuna bastım. emacs önce ilk bulduğu s'ye, sonra ilk bulduğu ss'ye, sonra da ilk bulduğu sss'ye gitti. Bulduğu yazıyı da başından sonuna kadar yine benim seçtiğim bir renkte gösterdiği için ben bir bakışta yukarıdaki karmaşanın içinde yalnızc a bir tane SSS olduğunu hemen görebildim.

İşin güzeli, emacs aradığım ilk şeyi göstermekle kalmayıp, aradığım şeyden o anda ekranda gördüğü başka şeyleri de değişik rekte gösterir. Bu olağanüstü yararlı bir olanak! Ben bir işlev içinde adı örneğin 'toplam' olan bir nesnenin nerelerde kullanıldığını görmek istediğimde Ctrl-S yöntemiyle aramaya başlıyorum ve bir anda ekrandaki bütün 'toplam'lar değişik renkte gösteriliyorlar.

Kol ve bilek ağrıları klavye kullanan herkesi tehdit eden bir durum. İyi editörler bu konuda da yardımıza koşarlar. Caps Lock'ı Ctrl tuşu olarak kullandırarak bu tehdidi azaltmamın yanında, emacs'in sözcük tamamlama olanağından da yararlanıyorum. Uzun sözcükleri tekrar tekrar yazmak zorunda değilim. Bir nesnenin adını uzunAdliBirNesne koymuşsam, onu bir daha yazmak için 'uz' yazıp Alt-/ tuşuna basmam yetiyor. Benim 'uz'umun yerine uzunAdliBirNesne geliveriyor. (Bunu yazarken de öyle yaptım :) )

Ustalar doğru iş için doğru aracı kullanma özellikleriyle tanınırlar. Yazı ne türden olursa olsun, yazarken en önemli araç editördür.

redial
14/06/2003, 10:19
Quanta++ inda adi gecsin istedim burda, tabii eger x kullaniyorsaniz...