PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Uçuşa hazırlanın; Windows Server 2003

ee++
04/06/2003, 21:54
Görünen o ki, Microsoft en iyi işini yaptı ve Windows Server 2003'ü üretti.. Windows 2000'in bugüne kadar üretilen en kaliteli Windows olduğu biliniyordu. Windows XP ile çoklu ortam yeniliklerinin yanında çekirdekte ciddi iyileştirmeler yapıldı. Windows Server 2003'te ise performans, güvenlik ve kullanılabilirlik (yönetilebilirlik) açısından ciddi atılımlar yapıldı. Kısacasını söylemek gerekirse, Windows Server 2003 uçuyor.. Güvenlik sorunları var mıdır, nelerdir, zaman gösterecek ama performans ve yönetilebilirlik açısından mükemmel bir işletim sistemi. Tabi bunları ben söylemiyorum, örneğin performans/maliyet için:

http://microsoft.com/windowsserver2003/evaluation/performance/benchmarks/default.mspx

Daha da içimize sinmesi için, mesela:

http://www.tpc.org/tpcc/results/tpcc_perf_results.asp?resulttype=noncluster

Eger bu sistemi bir masaüstü sistemi kullanmak isterseniz de cok hos bir sey oluyor, PIII makinada Windows 98 kullanmak ne kadar tatminkar ise (hiz acisindan) ayni sekilde tatmin oluyorsunuz. Sanirim bunu tecrübe etmek hos olacak (bir kac gün icinde kendim de denicem).

Bu konuyu tartisma olsun diye acmadim. Sadece izlenimleri ve daha da onemlisi verileri verdim. Belki baska testlerde ciddi bir Linux makina Windows Server'dan daha iyi sonuc verebilir ama su an itibari ile sonuclar ortada. Güvenlik icin de bir sey diyemiyorum su an ama cok ugrastiklari kesin..

Zerzevat Adam
04/06/2003, 22:28
@ee++

evet bende merakla bekliyorum...

bu pazar günü w2k alacağım bursa'dan korsan cd

acaba o güne kadar korsan win2003 server gelirmi ki :)

ee++
04/06/2003, 22:35
W2K ve W2K3'ün korsanı da var orjinali de bende.. :)

Zerzevat Adam
04/06/2003, 23:02
ankaradaydın galiba bana kargo ile yollasana korsanı

MAIL=admin@omerbalyali.com
ICQ=415798

Sahin
04/06/2003, 23:11
Ömer sen hiç akıllanmazmısın?

Zerzevat Adam
04/06/2003, 23:24
Şahin abi dalga geçmek için değil şaşırdım daha yeni çıktıda w2k3 ondan gerçekten şaşırdım ya :uff: özür dilerim ama ...

ee++
04/06/2003, 23:58
Şahin abi kızdı, gonderemem.. :)

Zerzevat Adam
05/06/2003, 00:14
Bu arada galiba Şahin abi ona kızmadı ben mesajımı düzenledim yoksa

hadii beeee, vay anasını gibi sözler vardı şaşkınlık ifade eden onlara kızdı :uff: özür dilerim Şahin abi ama bir anda heyecanla...

neyse ben bulmaya çalışırım sağol...

redial
06/06/2003, 01:29
Hafif bir irtifa kaybi durumumu soz konusu oldu kalkistan 2 hafta sonra?
:D

ee++
06/06/2003, 02:24
Hiz konusunda sorun yok? Ayrıca RH karşılaştırması da malum..

http://www.osnews.com/story.php?news_id=3717

redial
06/06/2003, 08:13
slackware ile neden karsilastirmamislar acaba, ya da baska bir distrao ile?

ee++
06/06/2003, 08:59
aynı sorunlar slack'te de var zaten. slack farklı bir çekirdek veya farklı sunucu bileşenleri mi kullanıyor? ve slackware'i kim kurumsaldan sayıyor? hiç bir ciddi kurum slackware ile bağlantı kurmaz (istisnalar olabilir). rh'nin çekirdekte yaptığı iyileştirmeler malum.

Rapsodi
10/06/2003, 20:51
karsilastirmadaki durumlardan biride su, ciktigi gunden beri linux'un(kastim redhat) aciklari windowstan 20-30 adet fazla,ama karsilastirmaya katmadiklari su ,Linuxda cikan acigin giderilmesi suresi bazen dakikalar ,saatler alabiliyor ama windows icin bu gecerli mi?tamam simdi diyeceksinizki redhat da profesyonel olarak aciklari 1-2 hafta gec cikariyor,ama redhatin cikardigi yamayi kullanma mecburiyetiniz yokki?he colugun cocugun(like me!) eline verirseniz serveri o da redhatin yamasini bekler beklerkende... :)
benim kavrayamadigim diger bir konuda,acigin da bir haysiyeti olur,simdi anlamsiz ama aklima gelen iki acigi karsilastiriyorum,biri ptrace(Linux kernel icin)digeri iis unicode yada sonm cikan Hotmailinde kullandigi Passport sistemi,ptrace i bir insannin uygulayabilmesi icin azcok bireylerden haberi olmasi lazim,ama unicode icin yada en onemlisi Passport sisteminde cikan acik icin herhangi birinin herhangi ekbisi yapmasi gerekmiyor,acigi yayinlayan adam m$ uyardiktan sonra SCF ye de yollamisti orda adim adim anlattigina gore birini hotmail hesabini ele gecirmek normal bir insanin 5 dakikasini alir?nerde bunun guvenligi?
ek:(http://www.vnunet.com/News/1141514)

birde bu iyilestirmeler(redhat) kendini herhalde enterprise
ortamlarda gosteriyor sadece:)bi ben goremiyorum su redhatin iyilestiremelerini yada hep tersten goruyorum:)
bir karsilastirmada burda http://www.ntvmsnbc.com/news/219476.asp :p
Slackware'i Enterprise ortamlarda kullanana bir cok "iyi" buyuk firma var ama ismi fazla duyulmamis,bir de redhatin adi cikmis:)

ee++
10/06/2003, 21:19
Orjinal mesajı gönderen Rapsodi
birde bu iyilestiremeler(redhat) kendini herhalde enterprise ortamlarda gosteriyor sadece:)bi ben goremiyorum su redhatin iyilestiremelerini yada hep tersten goruyorum:)

Rapsodi sozlerin imali gibi geldi biraz ama hayırlısı..

RH'ın çekirdek üzerinde yaptığı iyileştirmelerden kastım standart Linux çekirdeğine olan katkısıydı. Sadece Alan'in yaptıkları yeterli sanırım. Maksadım Camiaya Katkı idi.

Diger taraftan RH'nin kurumsal boyutta iyileştirmeler de yaptığı biliniyor. Bir alıntı vereyim:

"RH AS also has some components from the 2.5 kernel that are tested and stable within their kernel. An example is the new job scheduler which more efficiently utilizes hyper-threading Intel XEON CPUs."

Rapsodi
10/06/2003, 21:22
yok yok ima felan yok:)ima olsa olsa Redhat 'a olurdu:)oda beni kaale almiyor zaten.

KsKLee
12/07/2003, 01:33
bu 2003 celeron 533 128 ram pc de calışır mı

Zerzevat Adam
12/07/2003, 01:47
Bu arada niobeweb.net ASP.net ve 2003'e geçti Muharrem abi'ye duyurulur :cool:

o aldı galiba ama söyliyelimde

zEE
17/08/2003, 23:01
Bu arada Windows 2003 download etmek isteyen arkadaşlar tabiki 60 günlük deneme sürümünü
https://microsoft.order-5.com/windowsserver2003evaldl
adresindeki formu doldurmanız yeterli

Yok ben bunu indiremem diyorsanız çok büyük diyorsanız 8$ karşılığında Microsoft sizin adresinize bir kaç hafta içerisinde CD nizi yolluyor.Onun içinde aşağıdaki adresteki formu doldurmalısınız.
https://microsoft.order-5.com/windowsserver2003eval/

Herkesin yararlanması açısından bu yazıyı yeni bir konu olarakta yazdım.

ASA
24/08/2003, 02:37
Gecen gun 128 RAM, PIII 500 bir makinada denedik ve gorduk ki, gayet hizli cali$iyor. Hayretler icerisindeyim, aglamak istiyorum...

:cool:

likedejavu
02/09/2003, 20:00
aman paraşütleimiz almayı unutmayalım zira bu sansasyonel detaylar xp içinde yazılıp çizilmişti sonuç yine bi ms klasiği olan mavi ekran oldu....

ee++
02/09/2003, 22:41
Güvenli uçarsın denmiyor, uçarsın deniyor.

Ansugo
02/09/2003, 23:25
Orjinal mesajı gönderen likedejavu
aman paraşütleimiz almayı unutmayalım zira bu sansasyonel detaylar xp içinde yazılıp çizilmişti sonuç yine bi ms klasiği olan mavi ekran oldu....

Kaç kere gördün mavi ekran?

Atalım tabii de mantıklı atalım.

XP ya da herhangi bir OS mükemmel bile olsa, sizin donanımsal sorunlarınız ile, bilgisayarınızdaki virüsleriniz ile, bilgisayar kullanmanızı bilmememiz ile baş edemez...

Bu kadar basit, değil mi?

SineK
02/09/2003, 23:44
valla yukledim cok saçma guvenlik ayarları var kava download felan salla

Ansugo
03/09/2003, 00:58
Eferim. Bir OS böyle eleştiriliyor zaten. Peki nasıl sallayalım? Yukarıdan aşağı doğru mu? Yoksa sağa sola doğru mu? Yoksa dairesel olarak mı?

Volkan Uzun
03/09/2003, 03:26
mavi ekran görmek iyi bişidir okumasını bilene.
sistemin neden gittiğini anlarsın
donanımsal mı vs
asil mavi ekran görmezsen ve sistem sen farkında olmadanyanlış calisirsa kork

likedejavu
03/09/2003, 16:51
Ansugo : xp benim bilgisayar kullanma hızıma yetişemiyor herhalde sistemimde redhat 8.0 da var win2000adser de var 98 de var sybase de var ama onlar xp kadar hantal değil. Evet kimileri bilgisayar kullanamadığı için kimileride işletim sistemleri yetersiz olduğu için mavi ekran alır. vasat kullanıcılar ise mavi ekran almazlar...

sanal_programci : değişik bir pencereden bakmışsın olaya zaten bende tüm sistemlerin hatasız olabileceğine inanmıyorum sonuçta insan üretimi acizane kod yığınları, fakat sonuçta bazı beklentilerimizi karşılıyorlar şimdi basit bir örnek verim sana yazdığımız yazılımlarda hatanın mutlaka bir kodu vardır ms için diyelimki yetersiz bellek alanı yazan hata measjı(mavi ekran) aldık demekki hatanın nedeni belli ozaman hata vereceğine diskteki swap alanını kullan yada genişlet. basitçe bu şekilde daha yapay zekası gelişmiş sistemler yazılabilir...

sonuç olarak server 2003 'ün de beklentileri karşılamayacağına inanıyorum çünkü aslında her cevap yeni bir soru demektir. sorunlar... sorunlar... ve yine sorunlar......

Not : umarım microsoft bir gün beni yanıltır :)

Ansugo
04/09/2003, 14:38
Orjinal mesajı gönderen likedejavu
Ansugo : xp benim bilgisayar kullanma hızıma yetişemiyor herhalde sistemimde redhat 8.0 da var win2000adser de var 98 de var sybase de var ama onlar xp kadar hantal değil. Evet kimileri bilgisayar kullanamadığı için kimileride işletim sistemleri yetersiz olduğu için mavi ekran alır. vasat kullanıcılar ise mavi ekran almazlar...

Zabıtaya şikayet edeceğim, çünkü teraziniz yanlış tartıyor.

Öncelikle vasat kullanıcılar mavi ekran almazlar türü bir dokundurmayı görmezden gelelim.

Sistemimizde 52 tane işletim sistemi olabilir. Netekim senin saydığın OS'lerden daha fazlası da sistemde kurulu olduğu zamanlar oldu. İçlerinde en hantal olanı tabii ki her türlü Linuxsal işimi gördüğüm Mendirek idi, çünkü nerede ise tüm servisler açık idi.

En az 5 Linux dağıtımı ve tüm Windows çeşitleri içinde ise beni en çok mutlu eden XP oldu. XP'nin hızından dolayı değil. Çökmesinin zor olmasından dolayı. Zira 98 kullandığım zamanlarda haftada bir sistem kurmak zorunda kalıyorken (aynı gün kurduğum da çok olmuştur), 2000 kullanırken ayda bir sistem kurmak zorunda kalırken, XP ile aylarca (ki son kurduğum tarihi hatırlamıyorum. Hatırlamak için sistem dizinine gidip exe ya da dll lerden birinin oluşturma tarihine bakıyorum) sağlam bir şekilde idare edebiliyoruz.

XP'de BSOD'u bir kere aldım. O da bir donanım çakışmasından dolayı (hatta donanımlar çakışmamış resmen kaza yapıp üç beşte takla açmışlardı) idi. Bu donanım Harddisk idi. Ama esas sebep HArddisk değil ZoneAlarm Pro Firewall yazılımının bir sürümünün hernasılsa Harddisk'imizi çakıştıracak bir bug'ından dolayı idi.

Son zamanlarda sistemlerimi toplarken özellikle tüm parçaların kitapçıklarına ve uyumluluklarına bakıyorum. Bir parça eğer sistem de uyumsuzluk yaratacak ise onu değil, belki daha kötü ama stabil çalışacak parçayı alıyorum. Zannedersem evdeki sistem de sayısı fazla olan fanlara ve harddisk ile diğer ekipmanlara güç sağlayan güç kaynağının zayıflığından başka bir donanımsal sorunum yok. Bu sebeple sistem tıkırında işliyor ( ki maşallah diyelim)

Ancak 98 in çökmesi için illa donanımsal sorunlar gerekmez. Yazılımsal sorunları da bir kenara bırakalım, aynı anda çoklu işlem yaptığınızda bile çökebilir. Bu da zannederim 98'in bellk ayarlama da ki sorunlarından, işlemci ile olan anlaşmazlıklarından, her yazılımın 98'i babasının malı gibi kullanmaya çalışmasından ve pek tabii 98 ile XP'nin ayrı mimarilerden ayrı konseptlerden gelmesinden, yani farklı kulvarların yarış atları olmasından kaynaklanıyor.

Benim istemeyerek XP kullanmamın tek sebebi ise, sistem kurmak istemememdir. Yoksa ayıla bayıla kullanabildiğimi de söyleyemem.

XP'nin çok hantal olduğu kısmı ise doğru daha doğru deyişle kısmen doğrudur. Eğer düşük özellikle iyi optimize edilmemiş bir makine ile tüm servisleri açık bir professional XP kullanırsanız randıman almak şurada dursun sürünürsünüz. Bu Linux için de, Unix içinde böyledir. Linux'ta KDE görmeden sadece shell de çalışacaksanız elbette P75 size yetecektir, ama MS-DOS'ta 8086 larda bile çalışabiliyordu. (Bu sadece GUIsel bir kıyas tabii ki)

Eğer XP randıman vermiyorsa sisteminizi güncelleyin. Ne kadar servis kullanacaksanız sisteminizi o kadar upgrade edin. Ya da sisteminize göre yeterli sayıda servis kullanın. Celeron 800 işlemcim ile, 512 Ram'im ile, GeForce 4 Mx440 se ekran kartım ile, ninumum 60 process her daim çalışırken, 196Mb belleği Wmware'e ayırıp hem Mendirek hem XP kullanıyor ve canım sıkıldımı Win + M tuşuna basıp Age of Mitoloji oynayabiliyorum. Celeron 800 demiş miydim?

Randımansa randıman...

SineK
08/03/2004, 22:42
Mükemmel işletim sistemi.. Başka lafa gerek yoq:) Wind2003 fulu var bende Harika 2 makinem su an 2003 server bu kadar mükemmel olacagını sanmmaıştım User ayarları cok harika :)) 4 üzerinden 4 veriyom valla :)) Mujx

deptor
09/03/2004, 10:31
kopya yazılımların elinizde var olduğunu açıklamanın insana ne kazandırdığını çok merak ediyorum.

Ömer; benim yanıma uğrasana bir ara
(15 gün içinde uğramaya çalış işi bırakacağım geç kalırsan beni bulamazsın)

RaiST
09/03/2004, 15:54
Windows 2003 Enterprise server elime gecti ve denemeler yapıyorum.
Hız konusunda MS'den beklenmeyecek kadar iyi bir durum soz konusu. Ama ozellikle bir sunucu isletim sistemi icin, gorsellik, acılma kapanma hızı bana gore ikinci plandadır.

Begendigim noktaların yanında begenmedigim bir cok nokta var. Canımı sıkan ilk noktalardan biri retina ile yaptıgım (retina update yapılmadan!) ilk taramada bile bircok fix indirmem gerektigini gormem idi. Bunun dısında bazı detay vs noktalar mevcut. Eger bir konucu acılırsa bunlardan bahsedebilirim..

Bu arada ReactOS projesini gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Yakında MS'e bu kadar bagımlı olmanız gerek kalmayacak.

x-Acto
09/03/2004, 16:00
retina nedir??

DaesAgelmar
25/06/2004, 15:24
e-eye bi güvenlik aracı olarak biliyorum bide gözde var :P

SineK
29/06/2004, 23:23
windows 2003 perfect... mükemmel ötesi..