PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : windows xp cd den boot sorunu

insect1907
21/01/2007, 18:20
herkese selamlar..
biliyorum bu konuda benzer mesajlar var ve birçoğunu da inceledim ancak benim sorunumu giderecek bir öneriye rastlayamadım. onun için ben de derdimi anlatayım belki bir öneri işme yarar..
benim bilgisayarla birlikte gelen orijinal windows xp cd'm var. bilgisayarıma format atmam gerektiği için BIOS'taki ayarlardan firt boot device seçeneğini cdrom olarak seçtim. daha sonra xp cd sini taktım ve yeniden başlattığımda bir türlü cd den boot moduna girmiyor ve normal xp açılışına devam ediyor. cd de sorun olduğunu sanmıyorum çünkü başka bir windows xp cd siyle de aynı sorunu yaşadım. dediğim gibi cd leri orijinal olması nedeniyle bootable olmaması gibi bir problem de olamaz(ya da olabilir mi?). acil format atmam gerkiyor ve bu konuda bana yardım etmenizi umuyorum. şimdiden teşekkürler...

Professional
21/01/2007, 22:51
dediğim gibi cd leri orijinal olması nedeniyle bootable olmaması gibi bir problem de olamaz(ya da olabilir mi?).

Hayır olamaz.

Bios ayarlarında bir yerleri atlıyor olabilirsin.

Test etmen amacıyla ;
Başka bir Orjinal Windows Xp Professional/Home edition cd'sini takıp deneyebilirsin

Orjinal olmayan Cd ile, Boot etmeyi deneyebilirsin.

Kendi Orjinal Xp cd'nizi, Başka bir makinada açıp kurmayı deneyebilirsin.

Sorun Cd'denmi, yoksa senin makinandan mı belli olur.

Bu yukardakilerden bir sonuç çıkmaz ise :s006: ;
Cd-Rom test varyasyonlarını düşünmek gerekebilir.

kamilmurtaza
22/01/2007, 09:03
peki cd yi okuyoda boot etmiyormu yoksa hiç mi okumuyo? yani pc açılırken cd-rom un okuyup okumaması???

insect1907
22/01/2007, 11:16
arakadaşlar aynı cd yi başka bir bilgisayarda açıp denedim ve sorunsuz açtı ya ni cd den boot oldu. onun için sorun benim bilgisayarda ne yapmam lazım?
kamilmurtaza arkadşım pc açılırken hiç cd den boot et dememişim gibi windows normal açılışına devam ediyor. yani önyükleme için bir tuşa basın komutu bile gelmiyor.

kamilmurtaza
22/01/2007, 11:44
yani demek istediğim cd den boot etmesi değil cd-rom un arızalı olabilirmi anlamındaydı

insect1907
22/01/2007, 12:07
cd-rom um tüm cd leri sorunsuz açıyor. bu da sorunsuz çalıştığı anlamına geliyordur heralde.

Predator
22/01/2007, 12:11
Professional gereken şeyleri yazmış,

Kullandığın cd başka sistemlerde düzgün şekilde boot ediyorsa;

Düzgün şekilde boot aygıtını seçemiyorsun
Senin Cd romun belki o cdyi düzgün okuyamıyor
Bıos'unda problem olabilir

insect1907
22/01/2007, 13:26
Professional gereken şeyleri yazmış,

Kullandığın cd başka sistemlerde düzgün şekilde boot ediyorsa;

Düzgün şekilde boot aygıtını seçemiyorsun
Senin Cd romun belki o cdyi düzgün okuyamıyor
Bıos'unda problem olabilir

ben de cevaplarını bir kez daha vereyim o zaman:

1.boot aygıtını doğru olarak seçiyorum çünkü format işlemini daha öncede yaptım. ilk sırada cdrom seçili.
2.cdrom um cd yi okuyamıyor olabilir diye ben de düşünmüştüm ama 2 cd yle denedim ve 2 si de boot olmadı. ama windows ortamında cd leri taktığım zaman cd menüleri soeunsuz biçimde açıldı. zaten cd rom um bozuk olsa başka cd leri de tanımaz ya da açmaz.
3. biosum da problem olabilir ama nasıl bir problem olabileceği hakkında hiçbir fikrim yok. zaten ben de bu konudaki görüş ve önerilerinizi almak istemiştim.

karflake
22/01/2007, 16:07
Knoppix gibi, Pardus çalışan cd gibi cd'den çalışan bir Linux işletim sistemi ile bilgisayarı açmayı dene. Gene bilgisayar açılmıyorsa, ya bilgisayarının boot etme sorunu vardır, ya da cd-rom bozuktur.

Professional
22/01/2007, 20:01
2.cdrom um cd yi okuyamıyor olabilir diye ben de düşünmüştüm ama 2 cd yle denedim ve 2 si de boot olmadı. ama windows ortamında cd leri taktığım zaman cd menüleri soeunsuz biçimde açıldı. zaten cd rom um bozuk olsa başka cd leri de tanımaz ya da açmaz.

İkinci olarak denediğin cd, Orjinal Windows cd'simi, Yoksa bildiğimiz yazıoğlunda satılan korsan cd'lerdenmi ?
Mesajlarından anlaşılıyorki, Cd-Rom'da problem yok. Burayı geçtik.
Kendi orjinal Windows'unu farklı bir makinaya takıp denedinizmi ? Yani boot ediyormu ? (Mümkünse aynı model olmayan bir pc'de deneyin.)

3. biosum da problem olabilir ama nasıl bir problem olabileceği hakkında hiçbir fikrim yok. zaten ben de bu konudaki görüş ve önerilerinizi almak istemiştim.

Söylemiş olduğum varyasyonları denemenize rağmen sonuç alamadıysanız, Bende merak ettim bu Bios sorununu. Yeni Bios'larda farklı bir şeyler yapmakmı gerekiyor aceba :garip:
Anakart Model'ini yaz istersen. Eğer sorun Bios ayarlarından kaynaklanıyor ise, belki forumda aynı model kullanan birisi var ise ve farklı bir işlem uygulanıyor ise, yardımcı olabilir.

Fobus
23/01/2007, 03:23
Madem herşeyi yaptınız. Birde bios update yapin. Basima geldi.

insect1907
23/01/2007, 11:34
İkinci olarak denediğin cd, Orjinal Windows cd'simi, Yoksa bildiğimiz yazıoğlunda satılan korsan cd'lerdenmi ?
Mesajlarından anlaşılıyorki, Cd-Rom'da problem yok. Burayı geçtik.
Kendi orjinal Windows'unu farklı bir makinaya takıp denedinizmi ? Yani boot ediyormu ? (Mümkünse aynı model olmayan bir pc'de deneyin.)

onu belirtmemişim denediğim cd lerin 2 si de orijinal bilgisayarla gelen windows xp cd leridir. bu arada anakart modelime bakmaya çalıştım ama sadece Foxconn 945 series olarak bulabildim tam olarak modeline ulaşamadım. acaba nereden bakabilirim? bu arada cd leri başka bir bilgisayarda denedim sorunsuz boot ediyor yani cdler de sorunsuz.

bu arada bios update konusunda bana yardımcı olabilirseniz de sevinirim.

yesilvadi
23/01/2007, 13:21
bazen boot işlem sırası gözle görülemeyecek kadar çabucak atlanabiliyor. yani birinci boot ff ikincisi cd üçüncüsü hard disk olsa ve ilk iki aygıt boş olsa hiç beklemeden hard disk ten boot yapılıyor. şimdi bu atlama kısmını daha da detaylandırmak için bence başlangıçta boot aygıtını elle seçmen daha iyi olacaktır.

bunun için bazı sistemlerde f7 bazılarında f8 bazılarında da f11 e basman gerekiyor. hani delete tuşuna basınca bios geliyor ya, işte o kısımda bu tuşlardan birine basıp aygıt listesini gör, ordan cd yi seç, yanlış hatırlamıyorsam bu durumda cd den yükleyemeyince bir hata mesajı yazıyordu bu da işimizi kolaylaştırır.

insect1907
23/01/2007, 13:53
bazen boot işlem sırası gözle görülemeyecek kadar çabucak atlanabiliyor. yani birinci boot ff ikincisi cd üçüncüsü hard disk olsa ve ilk iki aygıt boş olsa hiç beklemeden hard disk ten boot yapılıyor. şimdi bu atlama kısmını daha da detaylandırmak için bence başlangıçta boot aygıtını elle seçmen daha iyi olacaktır.

bunun için bazı sistemlerde f7 bazılarında f8 bazılarında da f11 e basman gerekiyor. hani delete tuşuna basınca bios geliyor ya, işte o kısımda bu tuşlardan birine basıp aygıt listesini gör, ordan cd yi seç, yanlış hatırlamıyorsam bu durumda cd den yükleyemeyince bir hata mesajı yazıyordu bu da işimizi kolaylaştırır.

evet sorun bu bahsettiğin şeyden kaynaklanıyor olabilir ancak dediğin elle başlatma olayını biraz daha açabilir misin? yani örneğin f8 e basınca güvenli kip ve işletim sistemi seçimi vs. olduğu ekran geliyor bahsettiğin ekran bu mu yoksa başka bir menü var mı aygıt seçmek için?

yesilvadi
23/01/2007, 15:44
evet sorun bu bahsettiğin şeyden kaynaklanıyor olabilir ancak dediğin elle başlatma olayını biraz daha açabilir misin? yani örneğin f8 e basınca güvenli kip ve işletim sistemi seçimi vs. olduğu ekran geliyor bahsettiğin ekran bu mu yoksa başka bir menü var mı aygıt seçmek için?

hayır bu menü değil. zaten söylediğim gibi sistemden sisteme farklılık gösteriyor, bazılarında f4 de oluyordu sanırım. ben emin olamadığım için bir kaç tuşa hızlı hızlı sıra ile basarım başlangıçta hangisi işe yararsa açılır.

doğru tuşu bulduğunda ekrana üstte ortalarda küçük bir menü gelir, olası aygıtların listesi çıkar (ki sanırım bu listede tanınan aygıtlar var) oradan seçmelisin.

ya bunu bilen biir vardır, hangi tuş?

insect1907
24/01/2007, 13:44
neredeyse her tuşu denedim bir türlü ulaşamadım şu başlama aygıtı menüsüne bilen varsa yardım arkadaşlar!

Viperrulaz
24/01/2007, 18:34
Bende F8 o işi yapıyor. Bu arada yerinde olsam bios update denerdim.

alico
24/01/2007, 19:59
Bios da mutlaka boot açılış vardır ama onu tarif etmek zor burdan bir de şöyle şansını dene

Yeni Anakart Sistemlerindense Hızlı Boot Menüsü var olabilir. Bunu için kasa power'a basar basmaz anakartlara göre değişiyor F11 yada F8 ilk booot ekranına gelene kadar sürekli basıp bırakın.

Eğer varsa çıkar menüyü görürsen gerisini anlatmama gerek yok zaten.

insect1907
26/01/2007, 14:31
evet arkadaşlar yardımcı olan herkese çok teşekkürler ve sorun aslında sandığımdan daha da sinir bozucu çıktı: virüs! . bilgisayarcıya göndermiştim ve bilgisayarımda birçok virüs olduğunu söyledi. sanıyorum ondan sonra normal bir şekilde format atabilmiş. bu arada kullandığım virüs programı f-secure idi sanırım benim gözümü bayağı iyi boyamış. sizin de başınıza gelmesin diye belirteyim dedim. herkese takrar teşekkürler.

Predator
26/01/2007, 14:44
Bilgisayarcın seni kandırmış, Boot işlemini engelleyen virus olmaz :D

Yukarıda da defalarca ben dahil hatırlatıldığı şekilde işlemlerinden birini yada birkaçını eksik yada düzgün yapamıyordun, Neyse sorunun çözülmüş.

kahramans
15/03/2007, 01:06
dostum denildiği gibi bilgisayarcın seni keklemiş bilgisayarcılar bunu zaten cok yapıyor
işin içinden çıkamadımı virüs diyor

senin sorunu cd rom dan kaynaklanıyor
benim de başıma geldi böle bişi cd rom normalde okuyor cd leri fakat boot etmiyor

senin bilgisayarcı buyuk ihtimal kendi cd romları ile kurdu senin bilgisayarı
sen en iyisi sağlam bi cd rom al kendine