Tam Sürümünü Görmek İçin : co-location sunucu
yildirim
09/01/2007, 21:40
Arkadaşar bir sunucu alıp bunun için barındırma hizmeti almak böylelikle web projelerimde daha esnek olabilmeyi istiyorum. Ancak bu konuda pek bilgili değilim. Araştırdığım kadarıyla co location desteği sağlayan firmalar belli hızlara göre belli fiyat tarifeleri uyguluyorlar. Mesela 256 kbit 75$civarı. Ama nedir bu hız meselesi. Sunucunun download hızı mı -ki o zaman upload hızı 76kbit olacak- yoksa upload hızı mı? Ve bu hız yeterli mi? Mesela upload hızı 256 kbit ise bir kişi download yaparken 25 kbyte/sn hızını geçemez mi hadi onu da geçtim bir kişi download yaparken diğer kişiler siteye ulaşabilir mi? Kısacası bu hızları çok düşük buldum nedir bunun hikmeti?
dclerde 256kbit demek 256 kbit upload ve download demektir normal adsl hatlarindan farklidir yani.
2mbitlik türkiyede hat iyidir ama biraz tuzlu olur 200 ytl gibi.
dc önerim olarak satko derim.
ama yabanci firmalardan server kiralicaksan daha uygun olur.
150 ytl gibi.
bence co-location Türkiye şartlarında seni aşar aynı zamanda gereksiz.Neden diyceksin Türkiyede hem internet pahalı hem de program lisansları.Sana önerim USA den dedicated kiralaman hem donanım için masrafa gerek yok hem internet hızlı ve ucuz hemde lisanslar pahalı değil ,kararını sen ver.Daha çok bilgi için irtibata geçebilirsin.
huzursuz
16/01/2007, 10:15
açıçası Türkiye dışında co-location bana pek mantıklı gelmiyor, Dedicated olabilir ama co-location konusunda yurt dışı bence iyi bir seçim değil. Türkiye'de yerine göre gidip sunucunu görmek isteyebilirsin, yazılım yada donanım konusunda sunucunda bir problem yaşadığında gidip müdahale etme şansın olur
fiyatlara gelince son aldığım bir kaç teklife göre Niobeweb İzmirdeki datacenter'ında 1 Mb'lık hat, windows ve 10 domainlik plesk lisansı için aylık 158$ istiyor, diğer firmalarda da durum pek farklı değil.
Yine İzmir'de gtechnics diye bir şirket her şey dahil 10 Mb'lık bağlantıya 59 YTL+KDV gibi bir rakam veriyor ama hizmetleri konusunda hiç bir bilgim yok, tek bildiğim biraz zorlarsanız kurulum ücreti ve kontrol paneli lisansı gibi meseleleri aranızda çözebiliyorsunuz.
İstanbulda geçmişte co-location hizmeti aldığım 2 firma var.
birincisi İşNET, çok kaliteli çalışıyorlar destekleri vs. çok iyi uptime oranlarıda aynı şekilde ama fiyatları haliyle piyasanın biraz üzerinde ve Atx, Tower vs. tipi kasaları kabul etmiyorlar illa Rack tipi sunucu şartı koyuyorlar.
Yine İstanbul Sistemnet Telekom diye bir yer varki haybeye oksijen tüketen insanlarla dolu buradan uzak durmanı tavsiye ederim.
Fiyatları 200 Ytl civarında bağlantı hızınıda ihtiyacına göre 2-3 mb yapabiliyorlar, tabi datacenler'larını gör derim. Profilden yapılmış market rafı gibi raflarda bir sürü ATX kasadan ibaret bir datacenter, teknik desteğinin kötü olmasının yanında kesinlikle monitöring, yangın söndürme (fm200 gibi gazlar ve oksijen emen sistemler) sistemleri, doğru düzgün bir jeneratörleri ve UPS'leri YOK!
Burayla çalışırken 2 tane sunucusu vardı çalıştığım şirketin yaşadığım sorunları listeliyorum.
-Günde 1 defa kesinti mutlaka yaşarsın bu kesinti 10 dakika olacaği gibi 2 saatte olabilir ve siz her aradığınızda 5-10 dakika süreceğini söylerler.
-Sunucunuza yapılan herhangi bir saldırıyı bloke edemezler, bunun yerine kendi networklerini korumak adına sunucunuzun fişini çekip sizi ortada bırakırlar kesinlikle adam akıllı firewall sistemleri yoktur.
-Sunucunuzun reset tuşuna basılır ne siz ne olduğuna neden olduğuna bir anlam veremezsiniz.
-Elektrik kesilir, UPS devreye girer fakat sunucunuz kapanmıştır, aradığınızda UPS'in arızalandığını ve bir yedeğinin bulunmadığını öğrenir UPS gelene kadar beklersiniz.
-UPS arızalandığında neden jeneratöre geçmiyorlar diye sorgularken Jeneratör'ün mazotu bitti mazot bekliyoruz şeklinde bir cevapla karşılaşır peki der kaderinizle başbaşa kalırsınız.
-Kurulum ücreti ödediğiniz sunucuya ısrarla Reiserfs dosya sistemi üzerinde minimal Debian Sarge 3 kur dersiniz, onlarda inadına CentOS'ta diretirler, Ext3 üzerinde mutlu mesut bir centos'unuz olur. 4 farklı OS kurulduktan sonra.
Daha bunun gibi bir sürü olay sayabilirim çünkü Sistemnet Telekom'la iş yaparken yaşadıklarım bunlarlada bitmiyor.
Herneyse umarım bu yazı Türkiyede'ki datacenterlara bakış açınızı değiştirir.
Netone, Borusan, İşNET, Sabancı, DorukNET vb. gibi işini gerçekten çok sağlam firmalar var
ama diğer tarafta.
Sistemnet Telekom, Gtechnics, Websahibi vs. diye dayak yer gibi hizmet alacağınız firmalarda var tercihinizi bunlara göre yapmanız sizin ve müşterilerinizin yararına olur.
mesela son 2 saattir sistemnet.com.tr down durumda (:
DynaWing
28/01/2007, 11:48
@huzursuz
Bunları yazdığına göre bu konu hakkında baya başın ağrımış :( Zeten bu işleride ancak işyaparken öğreniyorsun. Verilen hizmet aynı olasada bazısı beğenir bazısı veğenmez.
niobeweb kampanya başlatmış bana çok uygun geldi 1 mbps(320gb) aylık 118 dolar kdv dahil
arkadaslar serverim var ve sizden daha detaylı bir acıklama isteyebilirmiyim. şuandaki hosting firmam natro ve ben 256kb/100gb trafik ayda 145 milyona alıorum.
@exedat->nioweb hakkında
@jure->sistemnet hakkında
daha acıklayıcı bilgi verebilirmisiniz? firmamı deiştirmeye değermi?
sistemnet çok fazla down oluyor ve ne zaman geri geleceği belli olmuyor. şu anda kapmanyaları var.
3mbit hat 99$ dı sanırsam. Bu hattı full kapasite kullanırsan ne olacağınıda bilemiyorum (:
En son gittiğimde şirketlerini bir düzene sokmuşlar dış görünüm felam güzeldi. Fakat serverların ( daha doğrusu bilgisayarların) olduğu yer çok iç acıcı degil. Verdikleri hizmette ne kadar kendilerini geliştirirler bilemiyeceğim. Ben memnum değilim fakat fiyatı nedeniyle şu anda sunucum orda ve bu ay bittikten sonra büyük ihtimal baska yere tasıyacagım.
@roymax niobeweb de gelecek var şuan (http://www.webhosting.info/webhosts/reports/total_domains/NIOBEWEB.NET) 10.600 ü geçmişler domain barındırmada verileri görebilirsin webhosting den aldım artı thy ile anlaşmaları var server taşıyorlar gerekli bilgileri niobeweb in sayfasına girip bakabilirsin.Kendimi niobe nin satış sorumlusu gibi hissettim bir an için :)
arkadaslar cevaplarınız için tesekkürler.
@jure
tasımanın senin adına daha hayırlı olacagını düşünüyorum. sistemneti gidip görmedim ancak oradan alacagım suanda 378ytl param var hala. şahsi bir sorun yasadıgım için oradakilerin hepsini cok iyi biliyorum. en yakın süre içinden kurtulman dileğiyle.
@exedat
:) niowebin satış sorumlusu gibi hissetmen cok dogal cünkü sitedeki yazılanlar dogruysa gercekten harika ve anlatılması duyurulması gereken bir olay. bende suanda aldıgım co-location hizmetinden indirim talep edecegim eger yapmazlarsa niowebin yolunu tutucaz büyük ihtimalle.
http://www.ev1servers.net/Dedicated/ burayı incelemeni tavsiye ederim.
http://www.ev1servers.net/Dedicated/ burayı incelemeni tavsiye ederim.
Hay allah ya :s006: sabah sabah alakaya bi çay demliyimde içelim :ginginn:
Arkadaşım natro iyidir başını ağırtma başka yerlerle :kuuul:
Hay allah ya :s006: sabah sabah alakaya bi çay demliyimde içelim :ginginn:
Arkadaşım natro iyidir başını ağırtma başka yerlerle :kuuul:
natro sanırım forumlarda yazdığın he yazı için sana ödeme yapıyor doğrumu?
delifisek
19/03/2007, 11:21
Selamlar
Rackspace sanirim, ayda 75$ usd ye celeron veriyor debian li. Tier 1 arkasinda...
Bilmem daha uygunu olurmu ?
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.