PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Turk Telekom ve ...

redial
23/05/2003, 14:31
iki gundur turk telekomdan mantikli biseyler bekliyorum kendi kendime...
Efendim neymis, cezayir depremi sirasinda turkiyenin yurtdisi cikislarini saglayan iki ana hat zarar gormus.

Simdi once neler olup bittigine goz atalim,
Once Turktelekomun yurtdisi cikislari ile ilgili routerlardan alinan grafiklere bakarak baslayalim...
http://web3.ttnet.net.tr/uplink.html

Sizinde gorebileceginiz uzere, ankara cikisli 155mbit upload, 34mbit download kapasiteli hat su anda turkiyenin yurtdisi cikisini buyuk olcude ustlenmis durumda. istanbul cikisli 45mbit lik hat ise calisan diger hat. Grafiklerde goreceginiz uzere ikisi de (zaten tahmin etmek zor degil) kapasitelerini sonuna kadar kullaniyor.

ABD-Sprint (622mbit), ABD-C&W (155mbit), İngiltere-C&W (155mbit) hatlar ise down durumda. Basit bir hesapla turkiyenin yurtdisi cikisinin %80'i (mevcut calisan kisimda yogun trafik nedeni ile olusan kayiplarida goz onun de bulundurursak %90'i) su saat itibari ile calismamakta...

Bu hatlar okyanusuna dosenmis fiber-optik hatlar. Ve bu hatlari sadece biz kullanmiyoruz.

Assagidaki linkte sozkonusu hatti gorebilirsiniz:
http://www.smw3.com/Html_Static/SMW3-MAp.jpg

Hattin hangi nokta(lard)a hasar gordugune dair cesitli rivayetler var.
Turktelekomun resmi aciklamasi italya-fas arasinda bir yerlerde oldugu yonunde. Resmi olmayan bir aciklama ise cihazlarla yapilan olcumler sonucunda hattaki problemin portekiz aciklarinda (atlas okyanusunda) oldugu yonunde.

Simdi yukarida verdigimiz haritaya baktigimizda Bizimle ayni hatti kullanan suriyenin etkilenmemesi normal, cunku ikinci bir hatlari var. Ama italyanin baska bir karasal hatti gorunmuyor. Eger ikinci rivayet (ya da her ikisi dogru ise) Fas' inda durumdan etkilenmesi gerekecekti.
interneti biraz arastirinca konuyla ilgili hic bir seye rastlayamiyorsunuz. Sanirim en az uc ulkenin internet baglantilarinda sorun olsa haberciler bunu atlamazlar.
Bunun disinda bu ulkelerle ilgili sitelerde de bir sorun gorunmuyor.

Butun bunlari bir yana birakalim.
Benim cevabini en cok merak ettigim soru, turktelekomun bu yedeksiz altyapiyi nasil acikladigi?
Bizden aldigi bunca parayi nerede harcadigi. artik orta boy isp lerin bile 100 lerce mbit yurtdisi uydu cikislari varken turk telekomun bu konuda neden uyudugu?

Bunlari da bir kenara birakalim, olan oldu diyelim...
Her nekadar aci da olsa herkesin olacagini bildigi bir istanbul depremi var. Cezayirdeki deprem de bu hale geliyorsak, istanbul depreminden sonra ne olacak?

Zerzevat Adam
23/05/2003, 19:16
Eyvah ben honu hiç düşünmedim düşünsene ben bursa'dayım direk etklineceğimde diyelimki ankara adam internete girmek isteyecek ve istanbulda Allah korusun manevi kayıp çok olmadı....

Eeee işi internet olanlar hadi ben neyse diyeceğim ama....

Ayrıca sırf bu yüzden bir sürü kablonet üyeleri adsl'ler ve isdn'lelere kullanılamayan zaman için paraları iade edilcekmi?

Biz tazminat açamazmıyız....

Yaa bunların hepsini düşünsünler artık 1-2 tane modem alcaklarına 1-2 tane zeki bilgili adam alsınlarda bunları düşündürsünler...

Zerzevat Adam
23/05/2003, 21:23
Cable & Adsl Speed v1.0 rulez dehşet program

Sahin
23/05/2003, 21:38
Sanırım bizide etkiledi bu kopukluk sitede iki gündür anormal kopmalar oluyor...

Zerzevat Adam
23/05/2003, 21:59
evet bugün yine header açıldı ama headerdaki imajlar fln hiç çıkmadı kırmızı çarpı gördüm :cool:

RaiST
24/05/2003, 13:28
TTshit

ibrahimsalih
24/05/2003, 20:09
Evet 3 gündür internet çok yavaş. Ceviz'i ancak bugün açabildim.

Telekom ne zaman pahalı ve kötü hizmetten vazgeçecek acaba?:mad:

ASA
25/05/2003, 08:39
Istanbul depreminden sonrasi olacak mi, once onu du$unmek lazim... Oyle bir felaketten sonra Internet'in aklimiza kolay kolay gelecegini sanmiyorum. In$allah yanilirim.

:cool:

Zerzevat Adam
25/05/2003, 11:57
Şu BT'ciler olarak TT'den üst düzey bir yetkiliye spam gibi değilde adam gibi mailler yollasak iyi olucak gibi geliyor bana....

Çünkü küfür dolu maillerin gittiği kanısındayım onlara biz gerçekten bir önlem almaları için uyarmalıyız ve eğer bir sorun olursa bunu zam veya işte kontör atış süresini kısaltarak yapmamaları için de....

Cario
25/05/2003, 14:36
Istanbul depreminden sonrasi olacak mi, once onu du$unmek lazim... Oyle bir felaketten sonra Internet'in aklimiza kolay kolay gelecegini sanmiyorum. In$allah yanilirim.

Al benden de o kadar..
hiç hoşlanmasamda +1

Mingitau
25/05/2003, 20:12
Benim merak ettiğim biz bu darmadağın olan hatlara al ya da öde ile mi katıldık? Yoksa gerekli tazminatları alabileceğimiz bir anlaşma ile mi?

Ayrıca aynı fiziksel yolları takip eden hatları almak hangi aklı evvelin işi? Yunanistan' dan bir ISS etkilenmiş, ancak ilk gün İtalya üzerinden başka bir çıkış kiraladılar.

Bu arada bizim Telekom un yolladığı uydulardan NET için ne kadar yararlanabiliyoruz? Bunu da merak ediyorum.

Zerzevat Adam
25/05/2003, 20:48
Bence merak etme çünkü deymez :mad:

Mingitau
26/05/2003, 10:16
Hatırladığım kadarıyla uyduların büyük kısmı boştu.