Tam Sürümünü Görmek İçin : Bedelli Askerlik
omerosmanoglu
22/05/2003, 22:44
Bedelli askerlik çalkalanıyor gene, geçen sefer 15,000 Mark o zamanın parası ile 9 Milyar civarında bir ödeme yapıldı herhalde.
Şimdi çıksa bile 10 Milyar olur, Aylık ~550 Milyona geliyor, Gerçi sadece zenginlere değil tüm kesime hitap edecek diyorlar ama.......
Siz olsanız ne yaparsınız.?
Zerzevat Adam
22/05/2003, 22:59
valla ben şehit olmaya bu vatan uğruna ölmeye heveliyim bakın sakın küçüğüm şimdi bana böyle geliyor diye düşünmeyin herşeyde gerçekten öyle giderim gelirim
ya paşalar gibi gelirim yada borcumu ödemiş alnım açık gelirimm....
yeterki şerefim yücelsin....
Imkanin varsa, bir saniye bile dusunme, bedelli yap.
muharrem_tac
23/05/2003, 18:08
Orjinal mesajı gönderen omerbalyali
valla ben şehit olmaya bu vatan uğruna ölmeye heveliyim bakın sakın küçüğüm şimdi bana böyle geliyor diye düşünmeyin herşeyde gerçekten öyle giderim gelirim
ya paşalar gibi gelirim yada borcumu ödemiş alnım açık gelirimm....
yeterki şerefim yücelsin....
Aslanım benim be ! Tam bir asker.Geleceğin büyük komutanlarından.:super:
muharrem_tac
23/05/2003, 18:16
Şimdi askerliği para vererek yapmak var para vermeden yapmak var birde para kazanarak yapmak var.Fakat bunun sadece para ile ilişkisi yok.Bir de savaş sanatını öğrenmek ile ağır askeri sporları yapabilmek ile de ilgisi var.Binlerce dolar verseniz alamayacağınız uhrevi ve şerefli mertebeler var.Mesela bir saat nöbet ile binlerce yıl ibadetin bir olmaması gibi.Buna ait pekçok antitez üretilebilir fakat "kendi hayatını başkalarının hayatı için tehlikeye atan adam" imajını yıkmak kolay değildir.Bilen ile bilmeyenin bir olmayacağı gibi askerlik yapan ile yapmayan da bir olmaz.
Ama oğlun olsa bedelli askerlik yaptırır mısın derseniz gözü kapalı "hayır" demem.Düşünürüm.Benim çektiklerimi çekmesini istemem doğrusu.
Zerzevat Adam
23/05/2003, 19:07
Şu savunmayı sevmiyorum ama hemde para vermiş oluyoruz iyi değilmi...
bence ille para verilcekse ben giderim 18ay olur gelirim bağışımıda yaparım çünkü bilirim ordaki zor durumu...
valla çok dayak yiyeceğe benziyorum en azından az fırça yemem :cool:
omerosmanoglu
23/05/2003, 21:34
#acemi
Hiç düşünmeden yapacağım zaten bedelli ama fiyat aşırı pahalı sadece yüksek ücret alanlara hitap ediyor, Büyük ihtimal ile borca girip bedelli yapacağım zaten, benim aslında sormak istediğim siz olsaydınız borca girip bedelli askerlik yaparmıydınız.
#omerbalyalı
Bende lisedeyken senin gibi düşünüyordum.
Bir ev geçindirirken, Tam her şeyi rayına oturtucakken, Bir bilgi birikimin olmuşken yani kısacası en verimli ve en sorumlu ve hayat'a dair bazı şeyleri yeni,yeni düzene koyuyorken hadi seni askere alacağız 18 AYCIK deniyor. Bir geleceksin her şey almış başını gitmiş, 18 ay önce bıraktığın hayat tepetaklak korkum bu yoksa şehit olmak falan filan değil.
Üzerinde şu an sorumluluk olmayan,Boşta gezenler tabili diyecek git yap askerliğini aslanlar gibi falan filan boş laf bunlar boşşş, Hem savaşmı var her giden şehitmi olacak.? Savaş çıksa toprağı bırakıp kaçacak değiliz her halde.
Ya kısaca aslında ben askerliğe karşıyım ama... insanın en verimli çağında yük olarak görüyorum, pek bir şey öğrettiklerinede inanmıyorum., Bedellide aşırı yük karın tokluğuna 18 ay çalışacağız demek. Her şey (?????)
Cabuk ciksa da su yaz zamaninda isi gucu birakip bir 28 gun tatil yapsak, hava degisikligi olur. :) Donunce nasil olsa bizde herkesler gibi "Aslanlar gibi yaptik" geyigini yapacagiz.
Onemli olan tirsma tirsmama meselesi ya da vatansever olup olmama meselesi degil. Onemli olan cok verimli kullanabilecegin 1,5 senenin heba olup gitmesi. Askerde elimize uc kere alip olmayacagimiz belli olmayan bir G3 le vatan savunma taktikleri ogrenmekte mumkun degil. En basitinden bir terorist ile karsilastiginda deneyimli teroriste sen bir tane sikamadan keles ile senin vucuduna bir carpi atacaktir. Cunku herseyimiz egitimsiz oldugu gibi askerde egitimsiz. Kommanda olursan belki biraz daha saglam ve deneyimli olabilirsin. Ne olarak askerlik yapacagimiz da belli gerci. Mesela ben bugun gidiyorum desem direk komando olacagimin farkindayim.
Ben askere 1,5 sene hicbir fayda saglayacagimi zannetmiyorum. Vatanseverlik ile askerlik yapip yapmamak arasinda bir bag oldugunu da dusunmuyorum. Islerin masa basinda cozuldugunu goruyor ve simdiye kadar becerisizlikten cozulmemis sorunlar icin 1,5 sene ziyan etmek, baskalarinin cilesini cekmek istemiyorum. Askerde olunce sehit olacagimi da dusunmuyorum aksine niyazi olacagimi dusunuyorum.
Bu sebeple parali ciksa da benim gibi adamlar luzumsuz yere askeriyenin "ulu" serefini yerle bir etmese.
Orjinal mesajı gönderen omerosmanoglu
Büyük ihtimal ile borca girip bedelli yapacağım zaten, benim aslında sormak istediğim siz olsaydınız borca girip bedelli askerlik yaparmıydınız.
Bence, 18 ayin ruhsal baskisini, disarda bir suru borcun olmasi sonucu olusacak baski ile kiyasla. Muhtemelen disarda olmak daha az baski doguracaktir.
Zerzevat Adam
23/05/2003, 21:59
ya abi canım bir ailen varsa, bir işin varsa, işinde tam yükselmen kendini kanıtlaman gerekiyorsa tabi ki
benim söylemek istediğim aylak aylak kızlarla gezen baba parası yiyenlere onlardan burda yok ama...
muharrem_tac
23/05/2003, 22:08
Birkaç saptama yapalım.Bir kere TSK bilgili ve yetenekli gençlerin heba olup gitmesine kesinlikle izin vermez aksine onları en iyi şekilde değerlendirir.Onların bilgileri TSK'ya TSK'nın bilgileri de onlara yeni ufaklar açar.
Büyük idealleri olanların mutlaka hizmet etmek istedikleri büyük bir ülkü vardır.Bu kimi için ulaşılamaz bir ütopia olduğu için ellerine AK-47 veya RPG-7 almadıkları ve taarruza geçmedikleri sürece savunmalarında beis yoktur.Kimi için isyan ayaklanma intikam filandır ama savaş sanatına taraf olmamak ile nasıl bağdaşacağını açıklamak biraz zordur.Kimileri için de en yakınından başlayarak bütün çevresine nasıl değer katarım ve nasıl her ortamdan yeni bir başlangıç oluştururum sorusunun yanıtı önemlidir ve bunlar iyi yönetici olmak kadar iyi yönetilen olmanın da gerekliliğine inanırlar.
Bütün masabaşında bittiğini sandığımız olayların da esasen en dipten gelenler tarafından biçimlendirildiğini de kabul etmek gerekir.Masabaşındakilerin masadışındakileri tamamen yok saydığını düşünmemek gerekli.
#acemi
Hiç düşünmeden yapacağım zaten bedelli ama fiyat aşırı pahalı sadece yüksek ücret alanlara hitap ediyor, Büyük ihtimal ile borca girip bedelli yapacağım zaten, benim aslında sormak istediğim siz olsaydınız borca girip bedelli askerlik yaparmıydınız.
Borclanmaktan cok rahatsiz olacagimi bilmeme ragmen, borca girip bedelli yapmayi tercih ederdim.
Zerzevat Adam
23/05/2003, 23:36
valla ben öyle birşey için borca girmezdim herhalde emin değilim ama.....
işte durum ve koşullara göre değişir durumlar....
Askerlik hassas bir konu. _En azından benim için_
Tabi kişinin bulunduğu durum ve şartlara göre fikir ve düşünceler değişir.
Okul bitince kısmetse 16 Ay As Tegmen olarak yapmak istiyorum.
Onu yapamasam da askerlik yaptığım müddetçe elimden geleni ardıma koymayacağımdan eminim.
-----
Budur bizi birleştiren nokta
Hedef dorukta Şaşma!
Bir elin nesi var
İki elin sesi var...
Güçler birleşti.
Her şey vatan için.
-----
Ben vatanımı ölene kadar beklerim.
Gerekirse yıldızları toplar aylara eklerim.
Ben eklerim bu alınterim emeklerim niçin?
Her şey vatan için.
----
Gokler benim ; ay yildiz benim simgem .
Affedemem vatanima yanlis yapani
30.000 askerin canini alani
Hatirasi var sehidin unutmadim
Yapilanlarin hepsini hatirladim
Gozumun onunde aglayan bir kucuk cocuk
Baba diyor babasinin kunyesine ,
Mezar tasina sarilmis neden niye ?
Sordum bunu kendime...
Doldum taştım yine.
Bazı şeyler her şeyin üstündedir.
Tabi dediğim gibi fikirler kişinin bulunduğu şart ve duruma göre değişebilir.
Bu vatanı sana gücünü göster Atana
Canını veririm vatanın altında şehit yatana
ne kadar çok kişi kaybettik aceba
Giden geri gelmez bunu anlasana
Türkün ayyıldızı yanına hiçbir zaman sönmez
Tüfekle ölünmez fişekle öldürmez.
Yüzleri görünmez ayışığında görülmez.
Türk'ün gücü yenilmez silahla vatan bölünmez.
Ben vatanımı ölene kadar beklerim.
Gerekirse yıldızları toplar aylara eklerim.
Ben eklerim bu alınterim emeklerim niçin?
Her şey vatan için.
Bunlar bir şarkıdan aldığım sözler.
Şarkıyı merak ederseniz. Suikast.de nin MP3 bölümünden indirebilirsiniz. şarkının adı: Turkish Rap Stars - Vatan 2
Soruyla alakasız gibi görünebilir ama görünce bunları yazmak istedim.
Zerzevat Adam
24/05/2003, 02:58
al işte rap ...:D
bedelli olacaksa her zaman olmalı, şuan parası olanda olmayanda gidiyor, 3 ay sonra bedelli çıkacak parası olan gitmeyecek, peki daha öncekiler niye gitti? yangından mal kaçırır gibi hurra bedelli çıkması yanlış bence.
vatansevgisi meselesine gelince tabiki gidip herkes gibi 18 ay askerlik yapmak ayrı bir onurdur.
Askerlik yapmanin nesi onur yahu. Kapasitenin %1'ini kullanarak 1.5 sene bos bos oturuyorsun. Hayatim boyunca daha verimsiz/anlamsiz gecirdigim bir donem hatirlamiyorum. Bi de ben bilgisayarin en yogun kullanildigi bir yerde askerlik yaptim. Diger arkadaslarin halini dusunun artik.
Dediğim gibi bazı değerler her şeyin üstündedir ve böyle olması gerekir...
En basitinden bir terorist ile karsilastiginda deneyimli teroriste sen bir tane sikamadan keles ile senin vucuduna bir carpi atacaktir.
Ansugo: Karşıma çıktığı zaman tetiğe basmasına fırsat vermeden kafasını gövdesinden ayırırım!
Bir de askeriye de verilen eğitimin hiç de küçümsenecek bir eğitim olduğunu düşünmüyorum, sanıldığı gibi orada sadece alın bu G3 iki den fazla tetiğe basmayın para bunlar; denilmediğini veya eğitimin eksik olmadığını çok iyi biliyorum. Askeri eğitimin dışında bilmeyenlere okuma-yazma, belirli iş dallarında yetkinlik de kazandırılıyor.
Askerlikte gitmeden önceki düşüncelerde önemlidir bence. Çünkü ne yapmaya gidiyorum ya dersen orda pek bir şey yapamazsın. Ama başka türlü düşünüp gidersen her şey çok farklı olabilir.
Mesela ben neden okuyorum ki bu işi benden çok çok iyi bilen bir sürü kişi var diyerek günlerimi geçirirsem; günlerim boş ve eziyetli geçer. Ama kimin ne bildiği ile ben uğraşamam her gün yeni şeyler öğrenirim sonuna kadar çalışırım. dersem bir şeyler yapabilirim. Zamanımda bana eziyet olmaktan çıkıp eğlenceli gelir.
Orjinal mesajı gönderen muharrem_tac
Birkaç saptama yapalım.Bir kere TSK bilgili ve yetenekli gençlerin heba olup gitmesine kesinlikle izin vermez aksine onları en iyi şekilde değerlendirir.Onların bilgileri TSK'ya TSK'nın bilgileri de onlara yeni ufaklar açar.
Iyi bir bilgisayar uzmaninin dis sahada cok iyi yukselme sahasi varken, 18-16 ay santral operatoru olmasi falan gibi gayet guzel ufuk acilabiliyor.
Askeriye olani oldugu gibi ya da azi ile degerlendirir. Ufuk serbestide acilabilir.
Büyük idealleri olanların mutlaka hizmet etmek istedikleri büyük bir ülkü vardır.Bu kimi için ulaşılamaz bir ütopia olduğu için ellerine AK-47 veya RPG-7 almadıkları ve taarruza geçmedikleri sürece savunmalarında beis yoktur.Kimi için isyan ayaklanma intikam filandır ama savaş sanatına taraf olmamak ile nasıl bağdaşacağını açıklamak biraz zordur.Kimileri için de en yakınından başlayarak bütün çevresine nasıl değer katarım ve nasıl her ortamdan yeni bir başlangıç oluştururum sorusunun yanıtı önemlidir ve bunlar iyi yönetici olmak kadar iyi yönetilen olmanın da gerekliliğine inanırlar.
Savas sanatininin incelikleri komutaninin isidir. Er'in gorevi (ki askeriye erden olusur) olmeyi bilebilmektir. Itaat'i bilmektir. Emirlere itaattir. Bir er 1 kere talim ile savas sanatini ogrenemez. Bir yaz boyu uzayan otlari yolmak ile savas sanatini ogrenmek. Keza savas sanati teorik olarakta olan birsey degildir. Savasirsan ogrenirsin. Mesela ABD savas sanatinda gitgide gelisiyor, buyuk gelisme gosteriyor.
Bütün masabaşında bittiğini sandığımız olayların da esasen en dipten gelenler tarafından biçimlendirildiğini de kabul etmek gerekir.Masabaşındakilerin masadışındakileri tamamen yok saydığını düşünmemek gerekli.
Dipten gelende sonucta isi masa basinda bitiriyor. Benim masabasi kastim, senin begenmedigin derin komplo teorilerini de kapsayacak kadar genistir. Masanin adi Zion olur, David olur, Johny olur, Saddam olur, ne farkeder....
Kimi için isyan ayaklanma intikam filandır ama savaş sanatına taraf olmamak ile nasıl bağdaşacağını açıklamak biraz zordur.
Isyanin adi asker olmadigi icindir ki isyanin adi ayaklanmadir. Isyanin adi CNN'în, BBC'nin bilmemne tur international dernegin masabasi isi olmadigi icindir ki isyanin adi ayaklanmadir. Yani halktir. Gudulen koyundur. Gudulmeyince uzulen koyundur. Ust tabaka degildir halktir, yerin dibidir, yerin altidir, topragin suyudur, arabanin tekeridir. Ayaklanma en kansiz savastir, sanata gerek yoktur. Isyan edersin, o eder bu eder, daglar arasi yanki eder, yankilar guclenir yildirim olur isyan edilenin basina duser. Bugun duser yarin duser, ama birgun duser. Bunun adi asker olur, international dernekler olur, irk olur, baska birsey olur, ne farkeder...
muharrem_tac
25/05/2003, 03:15
Iyi bir bilgisayar uzmaninin dis sahada cok iyi yukselme sahasi varken, 18-16 ay santral operatoru olmasi falan gibi gayet guzel ufuk acilabiliyor.
Askeriye olani oldugu gibi ya da azi ile degerlendirir. Ufuk serbestide acilabilir.
İyi bir bilgisayar uzmanının özel sektör tarafından yükseltildiğine tanık olan varsa beri gelsin.Ha dış saha derken ABD kastediliyorsa o başka...Kesinlikle TSK'nın destek ve yardımları çok daha fazladır emin olabilirsiniz.Nitekim böyle bir ihtiyaç var ki sözleşmeli subaylık diye bir müessese icad edilmek sorunda kalındı.Bunun hem maddi hem de manevi değerlerini öğremek istiyorsanız Arnavutluk'ta,Bosna'da,Kosova'da askerlik yapanlara sorunuz.TSK'da özel sektörden ya da kendi kuracağı işlerden çok daha verim alacağı kesindir.Burada yapılacak eleştiri üretime katkısının olmadığnı iddia etmek olabilir belki;bunu iddia etmek için de askeri yatırımların bugün ulaştığımız teknolojiye olan katkısını gözardı etmek lazım.Yani görünürde bu adam oturmakta ve hiçbir iş yapmamaktadır ama eğer kendisini bizim ot yolan kelneferler gibi şafak saymaya değil işine verirse oradan edineceği binlerce yıllık dev bir kurumun bilgi beceri ve tecrübesi olacaktır.
Savas sanatininin incelikleri komutaninin isidir. Er'in gorevi (ki askeriye erden olusur) olmeyi bilebilmektir. Itaat'i bilmektir. Emirlere itaattir. Bir er 1 kere talim ile savas sanatini ogrenemez. Bir yaz boyu uzayan otlari yolmak ile savas sanatini ogrenmek. Keza savas sanati teorik olarakta olan birsey degildir. Savasirsan ogrenirsin. Mesela ABD savas sanatinda gitgide gelisiyor, buyuk gelisme gosteriyor.
Tabii ki biz bunu savaşarak öğrendik ve savaşarak öğrenmeye de devam edeceğiz.Belki -Allah göstermesin- ülkemizde değil ama Bosna'da,Somali'de,Kosova'da,Afganistan'da ve bizim adaletimize ihtiyaç duyulan her yerde savaşarak-savaşları durdurarak öğrendik ve ihtiyaç duyuldukça öğrenmeye devam edeceğiz.Güneydoğuda yaptıklarımız da EGE tatbikatı değildi.
Dipten gelende sonucta isi masa basinda bitiriyor. Benim masabasi kastim, senin begenmedigin derin komplo teorilerini de kapsayacak kadar genistir. Masanin adi Zion olur, David olur, Johny olur, Saddam olur, ne farkeder....
Yo yo aksine komplo teorilerini çok beğeniyorum hatta benim Neo olduğuma ve Dr.Hakkı Öcal'ın Morpheus olduğuna dair bir teorim de var ama paylaşırsam kimse inanmaz ve yalan çıkar diye korkuyorum.Tıpkı şimdiye kadar olan komplo teorilerinde olduğu gibi...En sonuncusu neydi?Sanırım SARS'ın bir biyolojik silah olduğuydu...Ki bunun da kedi kaynaklı olduğu ortaya çıktı. (http://www.e-kolay.net/haber/haber.asp?PID=9&HID=2&haberID=112182)
İsyan hakkında birşey diyemiyorum çünkü haksızlığa isyan etmemek en büyük suçtur benim için.
omerosmanoglu
25/05/2003, 13:53
Bu sadece 18 ay'da değil bence, askere gitmeden 1 sene önce zaten performans ve verim düşüklüğü başlıyor. Geldikten sonrada 6 ay yeni düzene alışma zamanı. (Askere gitmiş arkadaşlarıma bakarak söylüyorum)
Yani yaklaşık bir 3 senen gidiyor hayattan ve 20-30 yaşları arasındaki dönem. (en verimli olabileceğin)
3 senede işletim sistemi bile yazılır arkadaşlar.
Bozo'nun dediği gibi bencede bedelli askerlik her zaman olmalı artık beyinlerin ve iş gücünün böyle öldürülmemesi gerekiyor.
13 milyon genç var bu ülkede, Bu ileriki 20 yılda;
13 Milyon genç * 3 Yıl = 39 milyon yıl eder bilmem düşüncelerimi anlatabildimmi.?
Türkiye'nin tozda toprakta sürünecek, 18 ay boyunca devlet kaynaklarını tüketecek askere değil şu zamanda sadece paraya ihtiyacı var.
İyi bir bilgisayar uzmanının özel sektör tarafından yükseltildiğine tanık olan varsa beri gelsin.Ha dış saha derken ABD kastediliyorsa o başka...Kesinlikle TSK'nın destek ve yardımları çok daha fazladır emin olabilirsiniz.Nitekim böyle bir ihtiyaç var ki sözleşmeli subaylık diye bir müessese icad edilmek sorunda kalındı.Bunun hem maddi hem de manevi değerlerini öğremek istiyorsanız Arnavutluk'ta,Bosna'da,Kosova'da askerlik yapanlara sorunuz.TSK'da özel sektörden ya da kendi kuracağı işlerden çok daha verim alacağı kesindir.Burada yapılacak eleştiri üretime katkısının olmadığnı iddia etmek olabilir belki;bunu iddia etmek için de askeri yatırımların bugün ulaştığımız teknolojiye olan katkısını gözardı etmek lazım.Yani görünürde bu adam oturmakta ve hiçbir iş yapmamaktadır ama eğer kendisini bizim ot yolan kelneferler gibi şafak saymaya değil işine verirse oradan edineceği binlerce yıllık dev bir kurumun bilgi beceri ve tecrübesi olacaktır.
TSK'nin destek ve yardimlarinin cok fazla olduguna emin olamiyorum zaten. Onun icin direnme cabalarim suruyor. Canli kanitlar varken cevremde, baskalarinin soyledikleri daha inandirici olamaz. Cevremizde basarili olan kisilerden askere gidenler oldu. Sonuc osmanoglunun dedigi gibi iki-uc senenin cok guzel ziyan olmasindan farkli degildi.
Sozlesmeli subaylik ise farkli. Oraya sinavla giriyor sozlesmenizi yapiyorsunuz. Askeriyenin cok fazla sozlesmeli subay almadigi da ortada. Gecenlerde KKK'nin brosurunde toplam 140 kisi gibi bir sayi vardi toplaninca. Sozlesmeli subaylarda adi ustunde "sozlesmeli". Sozlesme bitince ne olacagi belli mi? Sozlesmeli subaylar da zaten genelde hizmet kismini karsiliyor askeriyenin. Ogretmen, Muhendis vesaire...
Askeriyeyi de gozumuzde cok buyutuyoruz sanirim. Binlerce yillik tecrube, bilgi, beceri, vesaire... Eger boyle bir tecrube, bilgi ve beceri olsa idi zamaninda Fransa'nin sonra Almanya'nin simdi de ABD'nin peyki olmaz idik. Gereksiz darbelerle (her darbe 20 yildir) 60 yil geriye sallanmis olmaz idik. 70 yildir savasmayan ordunun teoriden baska birseye sahip oldugunu da dusunemeyiz.
Ordunun iyi yanlari vardir da bu kadar abartmaya da gerek yok. Hele 18 ay askerlik yapacak adamin daha mukemmel olup gelecegi gibi seylerle...
Tabii ki biz bunu savaşarak öğrendik ve savaşarak öğrenmeye de devam edeceğiz.Belki -Allah göstermesin- ülkemizde değil ama Bosna'da,Somali'de,Kosova'da,Afganistan'da ve bizim adaletimize ihtiyaç duyulan her yerde savaşarak-savaşları durdurarak öğrendik ve ihtiyaç duyuldukça öğrenmeye devam edeceğiz.Güneydoğuda yaptıklarımız da EGE tatbikatı değildi.
Guneydogu'da zayi olanlarin sayisi ne idi? Peki ABD'nin bir Irak'i isgal ederken ki zaiyati?
15 senede cok seyler ogrenilse idi F16 ile daglari dovmekle birsey olmayacagi en fazla daha fakir olacagimiz gorulurdu. Gerilla'ya ordu ile gitmekten daha buyuk yanlis nedir ki? Zamaninda ASALA'yi bitirdikleri gibi bitirselerdi, daha iyi idi.
Ordu isine geldigi her zaman siyasete karisti da bilgi, tecrube ve engin deneyimleri ile GuneyDogu sorunun askeri degil politik bir sorun oldugunu gorupte nasil politikaya mudahale etmedi? Cok ilginc degil mi?
Asker gittigi diger yerlere de ya BM ya NATO karari ile gitti. Bize ihtiyac vardi da gittik biraz bos bir laf. Bizzat gitmek istersin, orada calisma yaparsin, eger kurabilirsen bir hegomanya kurarsin. Kimse baris icin gitmez oralara...
Yo yo aksine komplo teorilerini çok beğeniyorum hatta benim Neo olduğuma ve Dr.Hakkı Öcal'ın Morpheus olduğuna dair bir teorim de var ama paylaşırsam kimse inanmaz ve yalan çıkar diye korkuyorum.Tıpkı şimdiye kadar olan komplo teorilerinde olduğu gibi...En sonuncusu neydi?Sanırım SARS'ın bir biyolojik silah olduğuydu...Ki bunun da kedi kaynaklı olduğu ortaya çıktı. (http://www.e-kolay.net/haber/haber.asp?PID=9&HID=2&haberID=112182)
Komplo teorisine orada sunun icin deyindim : Komplo teorisyeni gelecegi dusunur, onu yorumlar, cikardigi sonuclari anlatir... Ama calisma alani gelecektir.
Geri kalan bugunu yasar, gelecegi goremez, perde arkasinda ne oldugunu merak etmez.
Bana gore bir Komplo Teorisyeni gunu yasayan insanlara gore cok ust yerlerdedir. Gelecege yorum katabilmesi acisindan...
muharrem_tac
25/05/2003, 20:20
"F-16'larla dağları dövmekle birşey yapamazsınız..."Bu cümleyi en son Yüksekova'da bir telsiz muhaberesinde duymuştum yıl 1998.Şimdi birden onu hatırladım,söyleyen de Karayılan'ın adamlarından biriydi ve o da Güneydoğu'da verdiğimiz Şehid'lerden "zayi" diye bahsediyordu.Bu F-16'larla dağları dövme meselesi çok önce idi.Sonradan bizde bir takım değişmeler oldu,gerilla savaşını öğrendik,küçük ve hızlı hareket eden,doğa koşullarına son derece dayanıklı minik timlerle büyük işler başarıldı.Bunda katkısı olan herkesi başta Korkut Eken olmak üzere saygıyla anmak lazım.Hem bu büyük ustalığa ulaştığımız için ve hem de tüm zamanların en adil imparatorluğunun kurucuları olduğumuz içindir ki sadece NATO tarafından değil gittiğimiz bütün ülkelerde o ülke halkı tarafından da istenen ve özlenen barışı götürdük ve götürmeye de devam edeceğiz.
Bu siyasete karışma konusunu ise ben hala anlayabilmiş değilim.Bir kere biz ordu-milletiz.Hepimiz namusumuza halel gelmesin vatanımız bölünmesin diye üzerine titreriz ve bu uğurda tarafımıza verilen görevleri bir an bile duraksamadan yaparız.Buna rağmen Vatanı savunmaktan başka hiçbir gayesi olmayan açıklamaları müdahaleleri ordunun siyasete müdahalesi olarak algılayanları destekliyoruz.Müdahalelerin hiçbiri "ayakta uyuyan düşünce grubu" hariç kimse tarafından gereksiz görülmemiştir ve hepsi de akan kanı durdurmuş daha fazla kan akmasını önlemiştir.Beceriksiz siyasilerin bu istenmeyen olaylardaki etkisinin ise hiç sözü edilmemesi çok ilginçtir.Bakın şu anda bir tarih yazılıyor.Başta tek başına iktidar olmuş bir parti var ve istikrar yavaş yavaş teşekkül ediliyor.İstikrarın olduğu yerde Ordu kendisine düşeni yapar ve halkı ile karşı karşıya gelmez son MGK 'da olduğu gibi...
Bir zamanların Varşova Paktı,Bağlantısızlar Paktı ve şimdinin NATO'su her ulusun askeri,ticari siyasi bir takım birliklere katılma gereksinimlerinden doğmuştur ve bu ilelebet böyle sürecek diye bir durum söz konusu değildir.Bu gün siz başkasının peyki olursunuz bir başka gün bir başkası sizin peykiniz olur.Bu durumu içinde bulunuduğu durumu en iyi değerlendirenler ve bulundukları durumdan yeni bilgiler edinenler değiştirir.
Tabi gönül ister ki bu peyk olma meselesi hiç olmasın ve her millet tam bağımsız olarak insanlık ile ortak bir paydada buluşsun ama bugünkü geri kalmış siyasi düşüncelerimizle ve geleceğe yönelik kısır komplo teorileriyle bu misyona nasıl bir katkımızın olacağını herkes gibi ben de çok merak ediyorum doğrusu.
"F-16'larla dağları dövmekle birşey yapamazsınız..."Bu cümleyi en son Yüksekova'da bir telsiz muhaberesinde duymuştum yıl 1998.Şimdi birden onu hatırladım,söyleyen de Karayılan'ın adamlarından biriydi ve o da Güneydoğu'da verdiğimiz Şehid'lerden "zayi" diye bahsediyordu.Bu F-16'larla dağları dövme meselesi çok önce idi.Sonradan bizde bir takım değişmeler oldu,gerilla savaşını öğrendik,küçük ve hızlı hareket eden,doğa koşullarına son derece dayanıklı minik timlerle büyük işler başarıldı.Bunda katkısı olan herkesi başta Korkut Eken olmak üzere saygıyla anmak lazım.Hem bu büyük ustalığa ulaştığımız için ve hem de tüm zamanların en adil imparatorluğunun kurucuları olduğumuz içindir ki sadece NATO tarafından değil gittiğimiz bütün ülkelerde o ülke halkı tarafından da istenen ve özlenen barışı götürdük ve götürmeye de devam edeceğiz.
Dogruyu (ya da dogru demeyelim de akla yatkin olan diyelim) soyleyenin kim oldugu onemli degildir. Onemli olan soylenen seyin dogru ( akla yatkin) olup olmadigidir. Bunu terorist soylese benim icin bir fark yoktur, ya da en sevmedigim arkadasim...
Ben irili ufakli timlerle birsey yapildigini bilmeden bunu soyledigime gore binlerce yillik kultur bilgi ve deneyim sahiplerinin bunu benim gibi yeni bitmeden cok evvel soylemeleri gerekirdi. Eger bunu daha evvel soylememis ve orada binlerce genci zayi etmislerse bu onlarin cekecegi bir cezadir.
Sehitlik de saibeli. En azindan benim icin saibeli. Yillarca once cozulmesi gereken bir sorun birkac kimsenin dik kafasi, bir kac kimsenin gelecegi gorememesi, birkac kimsenin becerisizlikligi ve bir zumrenin binlerce yillik tarihi bilgi, deneyim ve tecrubesine ragmen cozulemedi ise, orada olen kisi kendi icinde sehit olabilir, ailesi buna inanabilir; ama benim icin simdi saydigim zumrenin niyazisi olmaktan oteye gidememistir. Kisi sehit olur mu, olmaz mi? Bunun dogrusunu ben bilemem, mertebeyi verecek olan bilir.
Bu siyasete karışma konusunu ise ben hala anlayabilmiş değilim.Bir kere biz ordu-milletiz.Hepimiz namusumuza halel gelmesin vatanımız bölünmesin diye üzerine titreriz ve bu uğurda tarafımıza verilen görevleri bir an bile duraksamadan yaparız.Buna rağmen Vatanı savunmaktan başka hiçbir gayesi olmayan açıklamaları müdahaleleri ordunun siyasete müdahalesi olarak algılayanları destekliyoruz.Müdahalelerin hiçbiri "ayakta uyuyan düşünce grubu" hariç kimse tarafından gereksiz görülmemiştir ve hepsi de akan kanı durdurmuş daha fazla kan akmasını önlemiştir.Beceriksiz siyasilerin bu istenmeyen olaylardaki etkisinin ise hiç sözü edilmemesi çok ilginçtir.Bakın şu anda bir tarih yazılıyor.Başta tek başına iktidar olmuş bir parti var ve istikrar yavaş yavaş teşekkül ediliyor.İstikrarın olduğu yerde Ordu kendisine düşeni yapar ve halkı ile karşı karşıya gelmez son MGK 'da olduğu gibi...
Efendim biz ordu milletiz lafi dunyaya kapali kemalist aydin zumrenin dedigi laftir. Artik ordu millet diye birsey kalmamistir. Su bir gercektir ki askerin gucu devletin gucu karsisinda guc kazanirsa yani bu guce vakif olursa ortada insan hakki degil, genelkurmay hakki olur. Boyle bir durumda devletin hayrina ne olacagini halki degil, genelkurmay cizer.
Sanki her darbeden evvel kan akiyormus gibi konusmakta biraz kemalist tipte bos konusma. 60 darbesinden once kan mi akiyordu? 60 darbesi kadar siyasi bir darbe var miydi? Ordunun tum bedeni ile siyaset camuruna battigi darbedir 60 darbesi.
Orduya yuklenirken tabii ki siyaseti dogru duzgun icra edemeyenlere yuklenmemezlik yapmiyoruz. Ordudan izin aldiktan sonra eger ki devleti yonetmeye hali kalirsa buyursun yonetsin...
Tabi gönül ister ki bu peyk olma meselesi hiç olmasın ve her millet tam bağımsız olarak insanlık ile ortak bir paydada buluşsun ama bugünkü geri kalmış siyasi düşüncelerimizle ve geleceğe yönelik kısır komplo teorileriyle bu misyona nasıl bir katkımızın olacağını herkes gibi ben de çok merak ediyorum doğrusu.
Cesitli zeki kisiler zamaninda gelecege yonelik komplo teorisi hatta inanmayanlarin tabiri ile deli sacmasi teoriler atmislar ve bunlarin bircogu tutmustur.
O zaman deli sacmasi diyenler, esas deli olanin kendileri oldugunu anlamis midir? Zannetmem...
Bugunu yasayip yarini dusunmedigimiz icindir ki halen askere gitmeyi bir onur seref sayiyoruz. Bundan daha ala bir kisir dongu olabilir mi? Yarini dusunmedigimiz icindir ki halen kaskati Ataturkcu olabiliyoruz. Bundan daha ala kisir dongu olabilir mi?
Gelecege bakarsin, bildiklerinden bir yorum cikarirsin, ve bu boyle olabilir dersin. Baskasi da boyle olabilir der... ABD dunyayi nasil yonetiyor zannediyoruz acaba? Ataturkculuk ile mi?
Mingitau
25/05/2003, 21:31
Guneydogu'da zayi olanlarin sayisi ne idi? Peki ABD'nin bir Irak'i isgal ederken ki zaiyati?
İşte fark burada !
Biz insanların neler çektiğini daha iyi biliyoruz. Acaba Iraklıların zayiatı kaç tane? Kaç adet çocuk öldü?(Sizce şehit oldularsa ayrı konu...)
Askerlik bir sanattır. Taekwando ya da Aikido ustaları düşmanın onun kendi gücüyle yenmeye çalışır, bunun için çok zarar alırlar, amaç rakibi zarar görmekten korumaktır. Mücadeleninde bir adabı usülü vardır. Bu yüzdendir ki, her Taekwando ya da Aikido öğrencisi(gerçekten öğrenci olanlar) öğrendiklerini ölümcül tehlikeler karşısında kullanmayacaklarına yemin ederler.
Sanırım göremediğin nokta şu ABD' nin Irak' ta yaptığını sen GüneyDoğu' da yapamazsın. Çünkü karşındaki senin canına kastetmiş bile olsa senin bir parçan, bir babanın, bir ananın kendisine karşı çıktı diye çocuğunu öldürebileceğini kabul ediyorsan sorun yok. Yapabilirsin. Ancak şu var ki, bir çok kişiye göre biz devamlı hata yapan adî millet olsakta, 10000lerce yıllık şanlı tarih, evet şanlı,ten gelen bir insaniyeti düşünme duygusu var. Bunu geçemeyiz. Tarihimiz Şanlı niye dersen her hangi bir kara leke yok. Mesela hiç bir yerde gidipte askerler haricindekiler öldürülmemiştir, bunun en iyi örneklerinden biri de Aydın' daki bir çok Rum asıllı Osmanlı vatandaşının mübadele ile Yunanistan' a geçmesidir. Yani herhangi bir kıyım yapılmamıştır.
Askerlik sanatı öfkeyi,kini ve saldırma güdüsünü yenebilme sanatıdır, bir nevi nefis muhasebesi. Senin beğenmediğin ot yoldurmada anlayanlar çok güzel nefislerini terbiye edebilirler. Normal yaşam için bir çok ters gelen durum üstten baktığın durum olabilir. Ancak tüm sanatı bir bütün olarak ele alırsan, Yunus' un Taptuk' a doğru odun arayarak ormanda sabahtan akşama dolaşması gibi bir cefa çekişin askerlikteki önemini anlayabilirsin(Zaten o gönül eri değilmiydi?). Önemli olan en altta olduğunu bilmektir, gerektiğinde üste çıkmasını bilerek...
Birkaç not daha: ASALA' yı bitiren arkadaşlar kellerini koltuklarına alacak, ailelerinden, sevdalarından uzak kalmayı gidip de gelememeyi göze alacak kadar yürekli idiler. Ayrıca kendilerini 50 milyonun kölesi olacak kadar alçak gönüllüydüler. Öyle ki, kendilerine verilin emirleri yapma konusunda bir an bir şüphe duymamışlardır. Ancak bu emirleri veren şerefsizlerin kendilerini kurtarma derdiyle verdikleri pis emirleri bu bağlılıkla görememişlerdir.
Böyle bir öneri getirmen bana çok garip geldi.
Bu darbelerin getirdiği intizamın korunması halinin milletimize yaptığı katkı herhalde ki götürüsünden fazladır, bunun yanında kesinlikle askeri makamların bir makam derdi olmağınıda dikkate almak gerekmekte. Yani sivil yöneticiler gibi iktidar olayım çevremi zengin edeyim dertleri yok. Huzur ortamında zorla getirildiği işten kendi işine dönmesini bilmiştir. Örneğin demokrasideki ilerlememiz bir çok Batı ülkesini rahatsız etmektedir. Bu durumda eski olayların tekrar gözden geçirilip kaynak tesbiti yapılmalıdır diye düşünüyorum.
Oralar diye bahsedilen yerlerde nedense o çevrenin Türk Askerine ve Türk halkına ola saygısından dolayı bölgeyi karıştıran uyuşturucu Baronları dahî uyuşturucu ticareti yapamaz hale geliyor. Evet, Kabil' den bahsediyorum.
Kimsenin bir hegomanya kurmaya niyeti yok! Aslında Gazi' nin söylediği söz ordunun ana hedefi olmuş gibidir. "Yurtta Barış, Dünyada Barış"
Peyk konusunda ise sanırım yanılıyorsun, eğer Peyk ORDU olsaydı, okuyabildiğimiz, anlayabildiğimiz kadarıyla, JINSA ve itleri oturup orduya saldırmazdı. Bunun yerine istediklerini yapmayanlar olurdu.
Teknolojik imkan kısmına gelince delilleri ile birlikte cevap vermek istediğimden dolayı, yapıldığını bildiğim, gördüğüm, birkaç yıl içinde görev alacağım projelerin açıklanabilir düzeye gelmesini bekleyeceğim.
muharrem_tac
25/05/2003, 21:47
Axion'un mesajından sonra yine mesaj yazarsam Ansugo iki kişi ile laf yarıştırmış olacak ki bu bize yakışmaz.Bu bakımdan ben susuyorum.Bizde ikiye karşı tek döğüş yoktur.
Mingitau
25/05/2003, 21:54
Ataürkçülük ve Kemalizm dünyayı yönetmeyi amaçlamaz.
Atatürkçülük bir arslan ile açıklanamayacağı gibi, bir sırtlan ya da arslanın artığıyla yaşanan hayvanlar ile de açıklanmaz.
Açıklanabilecek olan hayvanlar aleminden simge ise ne yazık ki, bir siyasi sembole dönüştürülmüştür. Ne yazık ki, bu benim dışımda olan ve istemediğim bir biçimde oluşan birşeydir. Ancak bu kanıya mevcut otoritelerin anlatımından değil, o hayvanın yaşam şeklinden esinlenerek söylüyorum.
Volkan Uzun
26/05/2003, 00:28
muharrem_tac yaptiginiz bir döğüs değil, tartışmadır.
muharrem_tac
26/05/2003, 00:47
@sanal_programci
Öyle tabii.O kelimeyi cümlenin hakkını verebilmek için kullandım.Yani "bizde ikiye karşı tek tartışma olmaz" deseydim tam bir belirtim çıkmayacaktı...Kimseyle dövüştüğümüz yok Allah'a şükür hele Ansugo ile asla...
Axion'un mesajından sonra yine mesaj yazarsam Ansugo iki kişi ile laf yarıştırmış olacak ki bu bize yakışmaz.Bu bakımdan ben susuyorum.Bizde ikiye karşı tek döğüş yoktur.
Efendim buyrunuz. Eger cok kisi demek daha farkli, daha cok gorus demekse buyrunuz.
Sonucta ben sizin goruslerinizi tumden reddetmiyorum. Sadece biraz fazla asiri buluyorum.
Neyse... Simdi dukkandayim ve elimin altindaki klavye ile yazi yazmak bir eziyet. Eve gidince devam ederiz insallah.
Orjinal mesajı gönderen Axion
Askerlik bir sanattır. Taekwando ya da Aikido ustaları düşmanın onun kendi gücüyle yenmeye çalışır, bunun için çok zarar alırlar, amaç rakibi zarar görmekten korumaktır. Mücadeleninde bir adabı usülü vardır. Bu yüzdendir ki, her Taekwando ya da Aikido öğrencisi(gerçekten öğrenci olanlar) öğrendiklerini ölümcül tehlikeler karşısında kullanmayacaklarına yemin ederler.
Askerligin bir san'at oldugu kismina katilmiyorum. Askerlik bir san'at degil, olsa olsa savasmak bir san'at olabilir. Ve pek tabii, bahsettigin uzak dogu dovus/savunma teknikleri bir yana, her san'at icra edildikce ogrenilir. Savasmadan savasmayi bilemezsiniz gibi...
Sanırım göremediğin nokta şu ABD' nin Irak' ta yaptığını sen GüneyDoğu' da yapamazsın. Çünkü karşındaki senin canına kastetmiş bile olsa senin bir parçan, bir babanın, bir ananın kendisine karşı çıktı diye çocuğunu öldürebileceğini kabul ediyorsan sorun yok. Yapabilirsin. Ancak şu var ki, bir çok kişiye göre biz devamlı hata yapan adî millet olsakta, 10000lerce yıllık şanlı tarih, evet şanlı,ten gelen bir insaniyeti düşünme duygusu var. Bunu geçemeyiz. Tarihimiz Şanlı niye dersen her hangi bir kara leke yok. Mesela hiç bir yerde gidipte askerler haricindekiler öldürülmemiştir, bunun en iyi örneklerinden biri de Aydın' daki bir çok Rum asıllı Osmanlı vatandaşının mübadele ile Yunanistan' a geçmesidir. Yani herhangi bir kıyım yapılmamıştır.
Guneydogu'da ayni seyi yapamamamin sebebi insaniyetten daha farklidir diye dusunuyorum. Senin colugun, cocugun, annen baban oldugunde kimsenin "Aman da karsimdaki asker degil, terorist" diye dusunecegini sanmiyorum. Eger boyle dusunmek varsa, bu aptalliktan baska birsey degildir.
Tarihin degismeyen tek kurali, kana kan dise distir. Birisi senden can aldi ise affetmek zorunda degilsin. Affetmek her ne kadar bir erdem ise de, fizuli af daha fazla af edilme durumlari getirir.
Benim icin benim yurdum su an ki sinirlar icindeki her karis topraktir. Otesindekinin kim oldugu beni alakadar etmiyor. Alakadar etmiyor derken yanlis anlasilmasin : Eger benle iyi geciniyor ve ben de onla iyi geciniyor isem canim, kardesim. Yok ben iyi gecinirken o bana saldirmaya calisiyorsa o zaman dusmanimdir.
Sanli tarih ile 30 bini sineye cekmenin hicbir alakasi yok. Sanli tarih, sorunlarin sanli cozumlerini de gerektirir. Eger bir sorun varsa sanli tarihin ile cozersin. Eger askeri olarak cozemezsen politik olarak cozersin. Eger politik cozemiyorsan askeri olarak cozersin. Eger cozdurmuyorlarsa resti ceker gene cozersin. En fazla ambargo uygulanir onu da zamaninda gormemis degiliz.
Askerlik sanatı öfkeyi,kini ve saldırma güdüsünü yenebilme sanatıdır, bir nevi nefis muhasebesi. Senin beğenmediğin ot yoldurmada anlayanlar çok güzel nefislerini terbiye edebilirler. Normal yaşam için bir çok ters gelen durum üstten baktığın durum olabilir. Ancak tüm sanatı bir bütün olarak ele alırsan, Yunus' un Taptuk' a doğru odun arayarak ormanda sabahtan akşama dolaşması gibi bir cefa çekişin askerlikteki önemini anlayabilirsin(Zaten o gönül eri değilmiydi?). Önemli olan en altta olduğunu bilmektir, gerektiğinde üste çıkmasını bilerek...
Askerlik ile sufizmin, dervisligin bir alakasi oldugunu sanmiyorum. Meger ki kisi cile doldurmak istiyorsa, hay hay, disarida da doldurabilir.
Eger kisi nefsini terbiye etmek istiyorsa bunun yegâne yeri emirle is gorulen bir yer degil, kisinin rahat oldugu, emir almadigi, ozgur iradesi ile hareket ettigi yerdir.
Hur iraden ile yapmadigin seyler nefs terbiyesi degil, eziyettir. Yunus birsey yapti ise birileri ona emir verdi diye degil, kendi istedi diye yapmistir.
Ama statukoya boyle seyleri soylemek lazim. Kisileri kandirmak icin yeni yontemler olarak lugatlarina ekleyebilirler.
Birkaç not daha: ASALA' yı bitiren arkadaşlar kellerini koltuklarına alacak, ailelerinden, sevdalarından uzak kalmayı gidip de gelememeyi göze alacak kadar yürekli idiler. Ayrıca kendilerini 50 milyonun kölesi olacak kadar alçak gönüllüydüler. Öyle ki, kendilerine verilin emirleri yapma konusunda bir an bir şüphe duymamışlardır. Ancak bu emirleri veren şerefsizlerin kendilerini kurtarma derdiyle verdikleri pis emirleri bu bağlılıkla görememişlerdir.
Böyle bir öneri getirmen bana çok garip geldi.
Alcakgonul ile nereye varmaya calistigini anlamis degilim.
Eger ki bir askerlik bana eziyet gelecekse bunun alcak gonulle falan alakasi olamaz. Onlar gitmek istedikleri icin gittiler. Istekli idiler ve hur iradeleri ile gittiler, islerini bitirdiler. Zorlama ile degil. Kisinin yaptigi en verimli is hur iradesi ile yaptigi istir. Yoksa ot yolsada, askeriye ona mukemmel kiymet verse de birsey anlamaz.
Alcakgonulluluk, sabir... Nereye varacaksak? Komplo teorilerinin vasatligini muharrem elestirmisti. Sen de galiba erdemler ile askerligi baglamaya calisiyorsun?
Bu darbelerin getirdiği intizamın korunması halinin milletimize yaptığı katkı herhalde ki götürüsünden fazladır, bunun yanında kesinlikle askeri makamların bir makam derdi olmağınıda dikkate almak gerekmekte. Yani sivil yöneticiler gibi iktidar olayım çevremi zengin edeyim dertleri yok. Huzur ortamında zorla getirildiği işten kendi işine dönmesini bilmiştir. Örneğin demokrasideki ilerlememiz bir çok Batı ülkesini rahatsız etmektedir. Bu durumda eski olayların tekrar gözden geçirilip kaynak tesbiti yapılmalıdır diye düşünüyorum.
Oyle ya da boyle, ya da su nedenle... Darbe yapmak isin feci tarafidir.
Eger toplum eziyet cekecekse ve bir yolu bulacaksa ve bunun icin kan gerekiyorsa bu olmalidir. Bizim devrim cok kanli olmadi en basitinden bir Fransiz'in ki gibi olmadi. Birseylerin yerlesmesi icin birseyler olmasi lazim. Belki o zaman cozulecek sorun simdi halen dilleniyor. Bunu kim bilebilir? Asker el atti, daha az kan akti ama sorunlar surekli sisti? Ben boyle dusunuyorum desem, tarih beni yalanlar mi? Buna imkan var mi? Hangi kosulda sonuclarin ne olacagini kim bilebilir?
"Belki asker darbe yapmasa ulke bolunecekti.." diye bir kara tablo kurgulamak kolay. Ama "Belki asker darbe yapmasa demokrasi 30 sene evvel yerlesecekti..." diye bir kurgu, yani statukoya karsi iyimser bir kurgu da yapmak kolay...
Nereden bakarsaniz, o kadarini, o yonunu gorursunuz.
Oralar diye bahsedilen yerlerde nedense o çevrenin Türk Askerine ve Türk halkına ola saygısından dolayı bölgeyi karıştıran uyuşturucu Baronları dahî uyuşturucu ticareti yapamaz hale geliyor. Evet, Kabil' den bahsediyorum.
Kimsenin bir hegomanya kurmaya niyeti yok! Aslında Gazi' nin söylediği söz ordunun ana hedefi olmuş gibidir. "Yurtta Barış, Dünyada Barış"
Oraya gitmen senin varligini gosterir. Gittigin her yerde iz birakirsin. Istihbarat yapabilirsin. Cesitli devlet yarari icin calismalar yapabilirsin. (Tabii bence olmasi gereken budur. Eger yapilmiyorsa bu da bir ayip)
Uyusturucu baronu saygisindan ticaret yapamiyormus... Buna kim inanir? Uyusturucu baronu olan bir kisi de saygi, sevgi falan gibi erdemler hep bulunmustur zaten de...
Peyk konusunda ise sanırım yanılıyorsun, eğer Peyk ORDU olsaydı, okuyabildiğimiz, anlayabildiğimiz kadarıyla, JINSA ve itleri oturup orduya saldırmazdı. Bunun yerine istediklerini yapmayanlar olurdu.
Yanilmadigim birsey ariyorum. Umarim bulurum.
Teknolojik imkan kısmına gelince delilleri ile birlikte cevap vermek istediğimden dolayı, yapıldığını bildiğim, gördüğüm, birkaç yıl içinde görev alacağım projelerin açıklanabilir düzeye gelmesini bekleyeceğim.
Deliller teorik olmazsa cok daha yararli olacaktir hepimize. Bu inanctayim.
Mingitau
27/05/2003, 22:44
Deliller Teorik değil, tamamıyla üretime yönelik ve artarak ilerliyor.
Uyuşturucu baronlarının saygısı, GD nin CEO sunun Irak' ta ölen çocukları düşünmesi kadardır. Bunu bilirim, çevrenin saygısından dolayı yapamıyor.(Bu da bir nevi demokratik hak.:D) Bir daha okumanı rica edeceğim.
Askerlik Sanat' tır. Hatta güzel sanatlardandır. Askerleri ölüm makinası olarak görmemek gerekir. Askerleri insan görmeme fikri bize nerden geçtiyse...
Asker olmanın sorumluluğunu üstlenemeyen insanlar ancak ölüm makinası olurlar. Bir pilot için en zor olan şey hedefe ateş etmektir.
Bizdeki kan kaybı Fransız devriminden daha çok kan döktü, ancak onlar ayrılıkları için savaşırken biz birlik için savaştık.
Ayrıca bizde oturmamış dediğin şeyler, bir kaç kişinin serveti için bozulmuş olan şeylerdir. Bunun için her tür yöntem kullanılmıştır.
Bizim en kötü noktamız, halkımızın özgürlüğe kavuştuğu an bilinçli olmamasıdır. Çünkü verdiği her şei özgürlüğü için verdiğini sanmıştır. Ancak mal peşinde olanlar bunları her zaman kötüye kullanmıştır. Bir de gelenekler buna zorlamıştır, yoksa demokrasi için kan dökmeye gerek yoktur.
Komplo teorileri vasattır, ancak ortaya çıkan şeyler bunların ne kadar doğru olabileceğini göstermiştir. Günlük komplo teorilerinden bahsetmiyorum, yıllarca sürdürülen, nokta atış teorilerinden bahsediyorum. Sizce biz bıraktığımız halde karşıtlığı, bir çok ülke nasıl hala kaynaya biliyor?
Demek ki, bir durum var. Bunları dile getiren mahir kaynaklarda var. Bunların en azından ekonomik dış sebeplerini gösteren ancak onlarında ekonomist olması öngörülmüşür.
Zerzevat Adam
07/01/2006, 03:46
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=25474
adresinde arkadaş askerlik hakkında olumsuz düşündüğümüzü belirtmiş fakat ben öyle düşünmüyorum. Bu konuya 3 sene önce attığım mesaj hala geçerliliğini koruyor. 2 ay sonra reşit oluyorum ve hala vatanım için kendimi feda etmeyi istiyorum, fakat şunu da biliyorum ki önemli olan bu vatan için ölmek değil, hizmetimizi yerine getirmek ve ülkemiz için yaşamak, çalışmak.
O gün ne hissediyorsam bugünde aynı şeyleri hissediyorum, ileride de aynı şeyi hissedeceğimi biliyorum çünkü küçükkende hep böyle hissediyordum... hep hayalim asker olmaktı, hala da öyle... Tabi askerliği bir meslekten ziyade bir borç, bir görev, bir zorunluluk olarak görüyorum.
Askerlik görevi'ne gelince, kısmet olup bu sene üniversiteyi kazanır ve daha sonra okul bitince -sanırım- kısa dönem yapmayı planlıyorum. Ama kısa dönem de olsa, olağanüstü durum da olsa gerçekten inandığım ülküde (vatanımı savunma, birlik ve beraberliğini koruma, atalarıma-tarihime-ulusuma karşı borcumu yerine getirme) her görevi yapacağım.
Benim görüşüm, daha doğrusu hislerim (doğduğum andan beri içimde bulunan) bu düşüncelerimin bir "gençlik ateşi" olmadığı, taa derinlerden gelen bir istek ve duygular olduğunu söylüyor bana.
Bana göre vatansever vatandaşları şu şekilde sıralayabiliriz;
-Ülkesine her türlü hizmet etmek isteyen (çalışarak, okuyarak, yazarak, ölerek, yaşayarak)
-Ülkesine askeri alanda hizmet etmek isteyen (bu alanda uğraşarak çalışmak ve gerekirse ölmek)
-Ülkesine askeri alan dışında hizmet etmek isteyen (askeri alanda görevini yerine getirip ölmekten ziyade sosyal hayatta bir şeyler yaparak)
Ben kendimi birinci gruptan hissediyorum, bu üç gruptanda olmadığını düşünenlerin genel hislerini de şöyle -zannediyorum-; "tamam bu ülkeyi seviyorum, milletimi seviyorum ama önceliklerim ailem, hayatım, işim... vs."
Bu yazıda belirttiğim gibi "her Türk asker doğmaz", bazıları sosyal-fikirsel yönden ülkesi yararına çalışmak ister.
Bilemiyorum neden yazma gereği hissettim ama yazdım, ben böyle düşünüyorum. En azından bugün dünyanın bir çok ülkesine göre rahat biçimde yaşayabiliyor, bağlı olduğumuz ulusun adı "kötü" olarak anılmıyorsa atalarımıza ve tarihimize karşı bazı sorumluluklarımız vardır ve bunları yapmamız gerekir. Çünkü öyle ya da böyle atalarımız bu ülkeyi bize canlarıyla kazandırdılar ve biliyorum ki onların da aileleri, çocukları, meslekleri vardı.
Hepsinin mekanı cennet, ruhları şad olsun
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.