Tam Sürümünü Görmek İçin : eclipse'de c++ yazan var mı?
eclipsede c++ kullanmak için cdt'yi indirdim. Ayarlarda bazı sorunlarla karşılaşır foruma sorarım diyordum ama daha başlamadan çuvalladım.
plugini uygun yere açtım ama eclipse'i başlatınca perspektiflerde cdt görünmüyor. helpden configurationsa baktım, cdt'yi görmemiş eclipse.
kullandığım eclipse 3.2. cdt 3.1
söyleyebileceğiniz bişey var mı bu konuda?
sinanonur
02/01/2007, 03:22
ben yazıyorum. sorun de çıkmamıştı aslında pek...
bize verilen bir ödev için hazırlanan bi döküman vardı sanıyorum yardımcı olur.
ftp://ftp.cs.hacettepe.edu.tr/pub/dersler/BIL2XX/BIL235_PL-I/06-07/1/Eclipse-CDT/Eclipse3.2_CDT3.1_Kurulumu.pdf
ödev için zorunluydu ama verisyonler ve bazı kurulumlar opsiyonel.
Help->About Evlipse -> Plugin detailsde görünmüyorsa yüklenmemiş demektir görünüyorsa sorun yok
Sağ üst köşeden sanırım perspektif değişiyordu. Bşka bir sorun olursa yardımcı olmaya çalışırım.
update managerden cdt'yi yükledim.
mingv önceden yüklüydü, msys'i yüklerken onunla ilgili bir sorun çıktı.
msys'nin kurulumunun sonunda mingw'nin yerini soruyor. Bende C:\Program Files\MinGW dizininde yüklü. komut satırında çıkan hata mesajının resmini ekte koydum. Yeşille çizdiğim yerde yazanlardan, "program files" yazısında arada boşluk olduğu için program'dan sonrasını dizin olarak algılamıyor olabileceği geldi aklıma. C:\Program Files\MinGW\bin\gcc.exe dizininde gcc.exe dosyası var.
dökümanında "If you wish to map a path with spaces you must use the DOS style name." yazmış. dos stilinde boşluklar iptal oluyormuş araştırdığıma göre. msys'i kaldırıp tekrar baştan yükledim bu sefer c:/ProgramFiles/MinGW yazdım gene olmadı.
......
hay şu feleğin yaptığına... benim gibi geri kafalı bir adama bile neler öğretiyor.
bu yazıyı yazarken arada bişeyler kurcaladım, çalıştı.
etc/fstab'a mingw'nin yolunu göster felan diyordu. msys'nin altında oraları karıştırdım, fstab.sample diye bişey vardı. Açtım içinde baktım. c:/mingw yazan bir dizin vardı, onu benimkine göre değiştireyim dedim. program files'ın uygun yazılış formatını ararken şu tarz bişey buldum C:\Progra~1. sonuna mingw dizinini ekledim, yazanları kopyalayıp fstab diye bir dosyanın içine kaydettim, sonra msys'yi path'e ekledim vs..
eclipse'i açtım yaptım bir iki şey oldu.
geri kafalıyım derken kastettiğim, yeni şeyler öğrenmeye üşenen biri olduğum. Buna rağmen bunlarla uğraşmak..... ne biliyim işte bi acayip yapıyor adamı, zaten çok geçmişimiz yok bilgisayarda.
daha bi de opengl çalıştırmaya çalışacam eclipse'de.
aha hata verdi bile(mesajı yazarken bir yandan karıştırıyorum da), opengl'in fonksiyonları için undefined reference diyor. opengl'in kütüphanesini mi görmüyor. ne yapacam şimdi?
yok abi, eclipse ile opengl yazmaya kalkmak büyük bir hataydı sanırım, internette bişey yok.
mingw ve msys yi, C: nin hemen altına kurmanı tavsiye ederim.
( C:\mingw , C:\msys gibi )
hello world tarzı birşey eclipse de derlensin, opengl e sonra bakarız.:)
garip, mesaj uyarıcısı gelmedi bana, buraya bakmamıştım ondan dolayı.
bir önceki mesajı yazdığımda zaten c++ derleyebiliyordum, sorun eclipse'de c++ yazmak değil opengl yazmak.
başka forumlarda da sordum bu konuyu, orada c derleyebildikten sonra yazdığım mesajı aynen aktarıyorum:
tamam eclipse'de c++ çalışıyor şu an.
şimdi gelelim opengl'e.
eclipse'de proje oluşturup bir cpp dosyası açtım, bir opengl kodu yapıştırdım içine. gl'ler ile alakalı hiçbirşeyi görmedi. aynı kodu codeblocks diye başka bir editorde console application projesi olarak oluşturduğum bir projenin içine kopyaladım, glut fonksiyonlarını görmedi sadece. ama eclipse'de gl leri de görmedi. (ek bilgi:codeblocks'da aynı kodu glut projesi olarak oluşturulan bir projenin içinde çalıştırdığımda düzgün çalışıyor).
eclipse'de oluşturulan projede includes diye bir bölüm var. orada mingw'nin altındaki include dizini görünüyor. orada opengl ile ilgili gerekli dosyalar vardı.
makefile ile ilgili bişeyler mi yapmam gerekiyor. makefile yazmayı bilmiyorum, gerekirse tabi öğrenecez ama şu an başka bir yolu yok mu opengl'i eclipse ile çalıştırmanın. eclipsede managed make file projesi olarak oluşturuyorum projeyi, makefile'ı kendi yazıyor.
görünüşe göre eclipse (java için yazıldığından), c'de harici kütüphanelerle çalışmak için kullanışlı değil. kurcaladım ama library leri gösterebileceğim bir yer bulamadım. mesela c++ projesi üzerinde sağ-tık import desem c ile ilgili bişeyler gelir zannettim baktım gene jar,war felan çıkıyor.
eclipse'den iş çıkmayınca vs 2005'i denedim, çok yormadı beni opengl kodu çalıştı, ama opengl ödevi için kaynak karıştırırken alışkanlık elim gene java kodlarına gitti. şu anda eclipse ve jogl ile kurcalıyorum bişeyler.
"adam gibi bişey seç, bir ona bir buna atlayıp durma" diyeceksiniz muhtemelen ama şu anda okul ödevleriyle uğraşmaktan curcunayla hareket ediyorum. düzgün bir rehberlik de görmedik :2:, tam bir çaylak gibi hareket ediyorum. ne denk gelirse.
C++ kullanıcıları eclipse i pek sevmiyor zaten.
ben VS ya da builder kullanmadım,
onun için eclipse bana iyi görünüyor.
1- managed makefile denilen proje türünü seçmen lazım.
bu projelerde makefile dosyası otomatik olarak yönetilir.
2- açtığın projenin üzerinde sağ tıkla Properties' e gel,
kalanını resim olarak veriyorum:
http://img378.imageshack.us/img378/5259/openglsc1.jpg (http://imageshack.us)
mingW/lib klasörü altında :
libglut32.a
libopengl32.a olması lazım.
yok ise code::blocks ile gelen mingw den bunları alıp kopyalayabilirsin.
aynısı MinGW\include\GL klasörü altındaki
opengl.h ve glut.h header dosyaları içinde geçerli.
şimdi redbooktaki örneklerden birini deneyebilirsin.
resim ufak çıkmış anlaşılmıyor,
c/c++ build kısmında libraries sekmesini seçiyoruz sanırım, ama ondan sonra library'e tam olarak neler ekleneceğini anlayamadım. Bazı şeyler denedim ama tutmadı.
linker , libraries kısmında:
libraries (-l) yazan kısma aşağıdakiler eklenecek:
glut32
opengl32
tamamdır, çalışıyor.
çok sağol.
slm arkadaşlar kolay gelsin.. ben eclipse kullarak c++ yazmak istiyorum ama nasıl yapabileceğimi henuz bulamadım.. bir kaç araştırma yaptım ama çok fazla türkçe kaynak yok... eclipse 3.2.1 yükledim ve sonrasında CDT plugini indirdim. ama sanırım derlemek ve çalıştırmak için de bazı şeyler gerekiyor... proje oluşturuyorum ama derleyip çalıştıramadım. :(
acaba bu konuda yardımcı olabilir misiniz? adım adım ne yapmam gerekiyor? ayrıca eclipse de c++ ile opengl programı geliştirebiliyor muyuz? onun için ne yapmamız gerek?
çok teşekkürler hepinize... kolay gelsin...
Konunun başında yazılanlarla yapmaya çalış. Söylenecek şeyler anlatıldı sanırım.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.