PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Internetteki Telif Sınırı Nedir ?

C-Nem
23/12/2006, 11:28
Merhabalar,
M. Kemal Atatürk hakkında bir site tasarlamayı ve yönetmeyi düşünüyorum ama sitemde kullanacağım bilgileri başka sitelerden temin edeceğim, ve internette dolusu gidiyor kaynak baya fazla ama bunları benim kullanmam ne kadar doğru ?

içeriklerin nesnel oldugunu düşünürsek (yani tarih kitaplarından alıntı) aslında herkesin bir emeği olduğu sanılamaz ama ben diyelim aaaa.com sitesindeki yazıları alıp sitemde yayınlarsa, bbbbbb.com sitesindeki resimleri galerime eklersem,

nerede yanlış yapmış olurum?

Doğrusu nedir?

teşekkürler.

sis651
23/12/2006, 11:38
Bildiğim kadarıyla sitenin sahibinden izin alman gerekir.Almazsan kaynağı aldığın sitenin sahibi içeriğin sahibi olduğunu ve izinsiz kullanıldığını kanıtlarsa seni mahkemeye vb. vererek başına iş açılabilir.Senin de internete koyduğun özgün içerik sahibi olduğunu kanıtlayabildiğin sürece senindir.Senin içeriğini kopyalarlarsa sende mahkemeye vb. başvurabilirsin.Farklı içerikteki sitelerden topladığın kaynağı kendince birleştirerek içeriğini kaynak olarak kullandığın sitelerden daha iyi bir hale getirebilirsin ve çeşitli kaynaklardan yararlandığın için içerik daha zengin, ayrıntılı ve kusursuz olur.

C-Nem
23/12/2006, 11:41
Almazsan kaynağı aldığın sitenin sahibi içeriğin sahibi olduğunu ve izinsiz kullanıldığını kanıtlarsa seni mahkemeye vb. vererek başına iş açılabilir.

içeriğin sahibi olduğunu nasil bilebiliriz ki ?
mesela 1932 de fotoğraf çekilmiş?
kim çekti bunu belli değil ama onun sitesinde [ve daha yüzlerce sitede]
mesela Atatürk bir anısını yazmış,
yada ne bileyim sitede Sakarya Savaşı anlatılmış.
burada özgün içeriğe nasil karar verebileceğimi bilemedim.(

sis651
23/12/2006, 11:48
Atatürk'ün fotoğraflarını kopyalaman bir sorun çıkarırmı bilmem ama bence çıkarmaz.Anısını da yine kopyalayabilmelisin.Çünkü kaynak anonim.Ancak Sakarya Savaşı'nın anlatımını kopyalarsan bunu site yöneticisi kendi yazmış olabilir ve bu sorun çıkarabilir.Bunu biraz elden geçiri tekrar kendi dilinle değiştirerek yazmalısın.

Bu arada konuyla alakasız ama ceviz dışında google başka gibi bir siteye girebiliyor musun?

C-Nem
23/12/2006, 12:00
evet girebiliyorum bir sorun yok.

aslında sakarya savaşı da tarih kitaplarından alıntı gibi duruyor,
ona da bir çare bulunur elbet :)

pirilti
23/12/2006, 13:37
google sitesi yapıyorsun..birçok siteden içerik alacağın için ve geniş bir site olacağı için sanki diğer siteler senden içerikleri almış gibi görünecek..bu tip kurnazlıklar..farkediliyor!!!!!!!!!
Demek ki internet pazarizciliğide yavaş yavaş türemeye başladı.
Spam gibi yakında parazit sitelerden geçilmeyecek ve siteler içeriklerini başka şekillerde korumaya çalışacak...
Google reklam icat oldu mertlik bozuldu!

C-Nem
23/12/2006, 13:41
google sitesi yapıyorsun..birçok siteden içerik alacağın için ve geniş bir site olacağı için sanki diğer siteler senden içerikleri almış gibi görünecek..bu tip kurnazlıklar..farkediliyor!!!!!!!!!
Demek ki internet pazarizciliğide yavaş yavaş türemeye başladı.
Spam gibi yakında parazit sitelerden geçilmeyecek ve siteler içeriklerini başka şekillerde korumaya çalışacak...
Google reklam icat oldu mertlik bozuldu!

hiç bişe anlamadım dediğinden :sus: :sus:

pirilti
23/12/2006, 14:10
Açıklamayayım istersen.

C-Nem
23/12/2006, 14:39
bu tür rüyaları nerde gördünse, güsel kabusmuş.
google ile bir sorunun mu var? milyon $lık çeklerin mi banlandı da her siteye böyle sataşımsı bir yaklaşımın var?
yoksa yazıdaki harf sayısına mı gıcık oldun ?
veya cümle sonu noktalarına mı taktın ?
ben anlayamadım sorununu da ?

burada konu tamamen yazıları kullanma etiği hakkında ama işe bir anda para ve site olayı karıştı/karıştırıldı..

elinizden baltayı bırakın. zaten kesemiyorsunuz bari yaralamayın.
// bu başlık altında tartışacak değilim.. forumu ilgilendirmiyor kişisel atışmalar..

mrcplus
23/12/2006, 14:43
Eğer kişisel bir şeyse bu yapmanda açıkçası ben bir sakınca göremiyorum. Ama insanlara bilgi vermek için yapacaksan zaten diğer sitelerde o bilgiyi veriyorlar. Seninkisi oradan alıp başka bir yerde aynı şeyleri tekrar göstermek olacak. Eğer zamanın varsa araştırma yapabilirsin. Mesela kütüphanelere gidebilir içerik toplayabilirsin. Kitapların çoğu kaynak gösterilerek yayınlamaya izin veriyor. Ansiklopediler de öyle.

C-Nem
23/12/2006, 14:45
Eğer kişisel bir şeyse bu yapmanda açıkçası ben bir sakınca göremiyorum. Ama insanlara bilgi vermek için yapacaksan zaten diğer sitelerde o bilgiyi veriyorlar. Seninkisi oradan alıp başka bir yerde aynı şeyleri tekrar göstermek olacak. Eğer zamanın varsa araştırma yapabilirsin. Mesela kütüphanelere gidebilir içerik toplayabilirsin. Kitapların çoğu kaynak gösterilerek yayınlamaya izin veriyor. Ansiklopediler de öyle.

yazılar birbirinin aynısı oldugu için [nette] öyle bir uygulamaya gidebilirim.
bilkent univ'e gidicem bu haftasonu,
oradan sanırım biraz fotokobiyle aktarabilirim web'e..

sis651
23/12/2006, 18:27
Unutma ki kitaplardaki kaynaklarında telif hakları vardır.Bu yüzden ayrıntılı bir araştırma yapıp diğer sitelerden ve kitaplardan farklı bir şey yap yani içeriğin bulabildiğin bütün kaynaklardaki tüm bilgileri içersin ama hiç birinin de aynısı olmasın.Farklı birşeyler olsun.;)Kitaplardan alacağın kaynak zaten başka binlerce kütüphane vb.de de olacağı için araştıran buralardan da bulacaktır onu.Bu yüzden biraz araştırıp farklı birşeyler yapmaya çalış.Biz de yeni bişeyler görelim, öğrenelim.
Yapabileceğine inanıyorum, devam et...

C-Nem
23/12/2006, 18:33
ansiklopediler kaynak gösterilerek kullanılabiliniyor diye biliyorum ben, resim konusunda elimde pek bi orjinal birşey yok ama, metin olayına nasil çözüm bulacağımı sanırım bu haftasonu kütüphanede ögreneceğim :)

hmustak
23/12/2006, 19:39
atatürk kimsenin değil, hepimizindir. Dolayısıyla kaynaklarıda. Telif sorunu olacağını hiç zannetmiyorum

Ansugo
23/12/2006, 22:45
(Makaleler filan icin konusursak) Senin bahsettigin olay alinti degil, kopyalama. Ancak gedik aramak gerekirse makaleleri haber olarak sunarak sitene ekleyebilirsin. Yani makaleyi kendin yazmis gibi gostermiyecek, X sitesinde P adli yazarin yazdigi yaziyi haber olarak sunacaksin.

Ikinci olarak "once kopyala itiraz halinde kaldir" gibi bir yolda izleyebilirsin. Biraz kaba bir yol olur. Ama kabaligi gidermek icin makalelerin altina bir form koyup itiraz bildirme hakkini saglayabilirsin, en azindan makale sahibine.

Bundan baska fotograflar, resimler anonim filan degil. Sahibi belli olmayan seylere anonim deriz. Fotografi ceken kisinin de fotograf uzerinde telif hakki vardir sonucta. Ama yayinlarsin, sahibi itiraz ederse kaldirirsin.

Tabii bu itirazlar icin domain kayitlarinda ikametgah adresini filan belirtmen gerekebilir. Adam emaille ugrasmak istemeyip dogrudan ihtar cekmek isteyebilir.

Ama bana sorarsan sagdan soldan topladigin bilgileri yeniden harmanlayip makaleler yazmayacak, gelisime bir katkida bulunmayacaksan boyle bir site cop site olur, geregi de olmaz. Ki zaten Ataturk hakkinda zibilyon tane site vardir. Farkli bir gelisme olamayacagi icin ben ilgilenmiyorum o tur sitelerle. Donem odevi olan cocuklar c/p yapmak icin ariyordur tabii.

Neyse.

@WALLKEN
24/12/2006, 02:17
Atatürk ile ilglili kaynak hazırlayanlaın, ismini yazdığın sürece sorun çıkarağını sanmam. Zaten çoğu resim, anonim.

C-Nem
24/12/2006, 11:53
Ama bana sorarsan sagdan soldan topladigin bilgileri yeniden harmanlayip makaleler yazmayacak, gelisime bir katkida bulunmayacaksan boyle bir site cop site olur, geregi de olmaz. Ki zaten Ataturk hakkinda zibilyon tane site vardir. Farkli bir gelisme olamayacagi icin ben ilgilenmiyorum o tur sitelerle. Donem odevi olan cocuklar c/p yapmak icin ariyordur tabii.

elbetteki senin cevabını da bekliyordum :)
sağdan soldan toplanacak bilgileri harmanlayıp yeni birşeyler ugraşma gayretindeyim o yuzden biraz uzun sürecek, bir de gördüğüm kadarıyla yabancı dillerde fazla profesyonel anlatamamışız, amacım biraz da yabancı ağırlığını da koymak, eminim ki Ataturk hakkında zibilyon tane sitesi olması benim sivrilmem veya içerik olarak öne geçmemi engellemez sanırım, Dönem ödevi olan cocuklar için ise ayrı bi bölüm düşünülebilir..

Makaleleri haber olarak sunmakiyi bi fikir.