PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Linux Nerede

Mr_MOON
17/12/2006, 16:16
Aslında bu konuyu açmadan önce burayamı yoksa linux bölümüne mi açmam gerektiği konusunda biraz düşündüm. Sanırım burası daha uygun

Bilgisayarımda Linux Ubuntu (F sürücüsünde) ve Window XP(c sürücüsünde) kurulu idi. Bilgisayar açılırken işletim sistemini seçip istediğime girebiliyordum.

Fakat windows a format atmam gerekti ve C sürücüsünü formatladım. Şimdi direk windows açılıyor ve F sürücüsü kayıp. Açılışta hangi işletim sistemini seçmek istediğimi sormuyor.

Not:Linux Harddiskin 15 GB lik bir bölümünde kurulu.
Linuxu nasıl geri getirebilirim ?
Şimdiden teşekkürler.

karflake
17/12/2006, 16:42
Bilgisayar açılırken hangi işletim sisteminin açılacağını c sürücüsüne kurulu olan "boot loader" programları belirler. Linux kurduğunuzda, linux kendi boot loader'ını kurmuştur. Tabii c formatlanınca da silinmiştir.

Ayrıca Linux'un dosya sistemini farklı olduğundan, Linux partition'unu Windows içerisinden göremezseniz. Yani F sürücünüzün kaybolması, daha doğrusu görünmemesi normal.

Lilo(Linux'taki en yaygın boot loader)'yu tekrar kurarsanız sorununuz çözülecektir sanırım. Ben daha önce Linux kullanmadığım için, nasıl kurulduğunu tam olarak bilmiyorum.

acemi
17/12/2006, 19:04
Öncelikle CD'den çalışan bir GNU/Linux temin et.

yesilvadi
17/12/2006, 19:37
bu (http://ipucu.pandela.net/?p=15) şekilde düzeltebilirsin

Mr_MOON
18/12/2006, 02:38
Herkese teşekkürler.
yesilvadi nin vermiş olduğu link ile işi hallettim.

//konu dışı: Adem abi gelmiyosun uzun zamandır msn ye