PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Clrscr nasıl kullanılır?

ntxsoft
10/12/2006, 00:58
Başka bi konuda sormuştum fakat o konu dağıldı ve kilitlendi.
Clrscr() komutunu kullanmak için conio.h kütüphanesi ekliyorum fakat "identifier not found" deyip derlemiyor. Bende clrscr() yi ilk kez o konuda gördüm. Msdn de araştırdım o kodu kullanmak için conio.h gerekliymiş. Conio.h ı eklememe rağmen çalışmıyor. Yardımlarınızı bekliyorum.

Sabahi
10/12/2006, 01:06
Conio.h linux platformu icin. Microft altinda bir muadili varmi bilmiyorum. Genelde Microsoft ile system clear screen kullanilir.

ntxsoft
10/12/2006, 01:10
demekki ben o kodu msdn de araştırmamışım :D
Teşekkürler birde windows için olanını araştırayım.

yesilvadi
10/12/2006, 03:16
conio.h windows altında vardır, çalışır.
hatta conio.h ın linux sürümleri sonradan yazılmıştır.
ve bu conio.h borland firmasının bize kazandırdığı standart dışı bir başlık dosyasıdır, o kadar çok kullanılmış ve programcılar buna o kadar çok alışmışlardır ki bunun linux sürümü de yazılmıştır sonradan.

siz bu kodu hangi derleyicide derlemek istiyorsunuz bilmiyorum ama borland firmasının eski (Turbo serisi) derleyicilerinde sorunsuz çalışabilir, çalışmalıdır, eğer çalışmıyorsa o dosya silinmiştir, M$ deyimiyle "uygulamanın tekrar yüklenmesi sorunu giderebilir".

eğer siz bu kodu bir M$ derleyicisinde derleek istiyorsanız conio.h ın o derleyiciye özgü bir versiyonunu bulmalısınız ki bu biraz zahmetli bir iştir.

eğer kullandığınız derleyici (ortam diyelim) devcpp gibi özgür yazılım kategorisi altında ise seçenekler boldur ama en kullanışlısı araçlar->paket güncellemesi->güncelle->conio.h->indir, kur seçeneğidir.

bir de bu conio.h dediğim gibi standart dışı bişey bu sebeple genellikle programcılar buna bulaşmak ve alışmak istemezler (zaten öldü ölecek sizin gibi arada bir forumlarda soran oluyor nasıl kullanırım diye) eğer linux üzerinde böylesi bir işlem yapacaksanız ncurses diye bişey var windows üzerinde de grafik programlama tez elden geçin derim :)

neyse uzattım kolay gele

KamilORS
10/12/2006, 05:55
Borlandın Yeni Nesil Derleyicilerinde De conio.h devam ediyor. 2006 da var mesala ama tabi standartlara uymak herzaman iyidir. peki getch() yerine stantart olarak hangi fonk. var. getch() derken programı bir tuş basıncaya kadar bekletmekten bahsetmiyorum :)

ntxsoft
10/12/2006, 08:39
@yesilvadi verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. VS2005 kullanıyorum sanırım conioh. dan bende uzak durucam.
@KamilORS ben konuya tam hakim olmamakla getch() yerine sanırım getchar() var. biz getchar() kullanıyoruz stdio.h'ın içinde var.

Sabahi
10/12/2006, 09:11
conio.h windows altında vardır, çalışır.
Yesil vadi haklisin orijinal olarak Borlanda ait bir kutuphane. Gerci benim butun soylemek istedigim Microsoft C++ ile uyumlu olmadigi idi.

@nxtsoft stdlib.h system diye bir function sagliyor microsft ile derlerken onu kullanmayi deneyebilirsin.

Kutuphaneyi ekledikten sonra asagidaki sekilde cagirman yeter.
system("cls");

xlegend
15/12/2006, 16:28
getch() kullanımı ile ilgili bişey söyleyecem.
eskiden programlar konut satırında koşulurdu. dolayıdıyla getch() diye bişey yoktu. ya da gerek yoktu. şimdi windows programlama var. görsel programlama yani. getch(); windows ortamında konsol uygulaması yapanlar için yararlı bir komut ama yeşilvadi arkadaşımızın dediği gibi bir an önce görsel programlamamya geçmekte yarar var

DotNetKid
15/12/2006, 19:51
biz clrscr() yi pascal da kullanırdık..

ayrıca conio.h sadece lnux için degildir. o kütüphaneyi de c+windows da kullanıyorduk..

SametCilli
16/12/2006, 11:09
biz clrscr() yi pascal da kullanırdık..

ayrıca conio.h sadece lnux için degildir. o kütüphaneyi de c+windows da kullanıyorduk..
arkadas zaten sadece linux için dememiş orda demek istedigi sonradan linux için eklenti herhalde.
windowsun için zaten var demek istemiş yanlıs anlayıp birbirinize kızmayın :P

mcwalles
16/12/2006, 14:03
merhaba ntxsoft galiba benim yolladığım kodda gormuştun clrscr(); fonksiyonunu conio.h kutuphanesinde olduğu doğru fakat çalışmamasının sebebi conio.h dosyasının sende bulunmaması olabilir. "TC" klasörü içindeki "INCLUDE" klasöründe conio.h olup olmadığını kontrol et yoksa internetten indir ve oraya kopyala.

hmizan
17/12/2006, 13:24
Clrscr , Borland tarafından piyasaya sürülen Dos modunda konsol programlama için ve konsol modda ekran çıktısının temizlenmesi amacı ile kullanılan, Turbo C derleyicisi tarafından desteklenen bir conio.h header dosyası elemanıdır denilebilir. Conio. h, Turbo C için aşağıdaki işlevleri destekler.

void _Cdecl clreol( void );
void _Cdecl clrscr( void );
void _Cdecl gotoxy( int __x, int __y );
int _Cdecl wherex( void );
int _Cdecl wherey( void );
int _Cdecl getch( void );
int _Cdecl getche( void );
int _Cdecl kbhit( void );
int _Cdecl putch( int __c );

ve Conio.h giriş satırları aşağıdaki gibidir.

conio.h
Direct MSDOS console input/output.
Copyright (c) 1987, 1991 by Borland International
All Rights Reserved.:ginginn:

bluekid
19/12/2006, 11:48
http://conio.sourceforge.net/
http://derindelimavi.blogspot.com/2006/06/turbo-c-canlanyor.html