PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : opengl bitirme tezi konusu

elix
07/12/2006, 08:02
Bilg müh. son sınıfta okuyorum ve bu sene bitirme tezi yapıyoruz.

Anlatmaya lüzum yok, bazı olaylar oldu, tez konusu son anda değişti, aksilik olmazsa computer graphics üzerine yapacağım bitirmeyi. Ondan dolayı bir-iki gün içinde graphics ile ilgili bir konu bulmam gerekiyor.

eskiden forumlarda okul projeleri için fikir isteyenleri görürdüm, komik gelirdi biraz. şimdi benim başıma geliyor.

Ben aslında javada iyiyim ama opengl kullanılacağından dolayı c++ ile çalışmak gerekecek. Şu an Computer Graphics dersi de alıyorum ama daha henüz komplike kodlara girmedik, matematikle uğraştık daha çok.

Nvidia'nın nature scene diye bir örneği var. Bitirme için hoca reverse engineering ile onun detaylarını incelemeyi tavsiye etti ama tek kişi olacağım, o biraz ağır olabilir. İşin aslında koda baktım hiç comment yok. Bir de çalıştırmaya kalktığımda program hata verdi, görevi sonlandır menüsü çıktı. Ben de ondan sonra soğudum biraz ondan.
Texture mapping ile ilgili bişeyler de olabilir dedi, belki okulun fotoğrafları çekilerek okulda gezilen bişey yapılabilir diye. reklam için güzel olur belki ama basit olur, o tarz işin bir estetiği olmaz gibi geliyor bana. Hem fotoğraf makinasıyla olacak iş değil bu.

Bende gerçeği modellemeye bir meyil var, Fiziğim de biraz iyi sayılır. O tarz şeyler aklıma geliyor ama bu iş bir anda çıktığı için, proje için bişeyler tasarlayacak zamanım olmadı.

mesela aklıma gelen kabaca bazı fikirler; Gerçeğe benzer bir ortamın tasarlanabileceği bir program yazmak(tabi belli bir yere kadar). Cisimlerin yoğunluğunun, esnekliğinin olduğu. Yerçekimi veya yapay kuvvetler sonucunda cisimlerin etkileşimde bulunabileceği bir sistem tasarlamak. hayalimde canlandı bir an, mouse ile ucuna cisim bağlı bir ipi tutup havada çevirmek ne güzel olurdu.

bir topun duvara çarptığı anki esneyişini simule edecek kadar kompleks olmaz belki ama gene de hoş bişey çıkabilir belki bu işten, ne dersiniz?

bu fikirle ilgili söyleyebileceğiniz şeyler var mı?

yardımlarınız için teşekkürler

myavuzselim
07/12/2006, 10:22
Ben aslında javada iyiyim ama opengl kullanılacağından dolayı c++ ile çalışmak gerekecek.
opengl'i jogl (https://jogl.dev.java.net/) veya lwjgl (http://lwjgl.org/) sayesinde java ile de kullanabilirsin.

elix
07/12/2006, 10:32
onlara biraz baktım.
jogl pek oturmamış, geçen sene bir ara kurmaya çalışmıştım olmadı. yakın zamanlarda bir daha karıştırdım, bu sefer nasılsa başka bir anlatım vardı kurulumla ilgili. Okurken bir yerde visual studio 6 kurun yazıyordu, ondan sonra kızdım kapattım ben de visual studio kuracaksam sen neye yarıyorsun.

lwjgl gözüme uzaktan hoş geliyor nedense ama ayrıntılı incelemedim onu da. Onda yeteri kadar alt seviyeye inmeme izin vermeyecekmiş gibi bir endişe var. Ama mutlaka bakarım ona da, java ile yazma şansım olursa hiç kaçırmak istemem tabi.

ntxsoft
07/12/2006, 13:44
Akışkanları simule edebilirsin. Suyun yada havanın hareketlerini simule edebileceğin bişeyler iyi olur. Dalgalar yaratırsın yada suya bi nesne attığında ona göre tepki verir. Yada rüzgar tüneli yapabilirsin. Bir modelin aerodinamiğini test ettirebilirsin.

elix
07/12/2006, 23:27
çok güzel konular, ama bunları aklımda canlandıramıyorum, biraz daha zor olur diye düşünüyorum. Ayrıca bunun neticesinde elde edilen ürünün hocaları tatmin edeceğinden emin değilim çünkü o akışkanlardaki görüntü, bu işten anlayana güzel. Hocalar açısından bitirme için basit gibi görünebilir, benim yukarıda anlattığım olayda kullanıcı etkisini sokmayı düşünüyorum programa, bu şekilde projeye biraz daha janjan katılabilir belki.

Bu hususta projenin dışında çalışabilirim gene de. ahh o final fantasy 7'nin sahneleri yok mu. Senin avatardan aklıma geldi. Tamamını izlemedim ama bazı dövüş sahnelerini görmüştüm.. o nasıl şeydi öyle ya.

ntxsoft
08/12/2006, 16:02
sanırım senin istediğine bir örnek gösterebilirim.
www.sobee.com.tr (http://www.sobee.com.tr) adresinde yaptıklarımız kısmında actor adında bir 3d engine var. onun demosunu indirirsen hayalindekine benzer şeyler görüceksin. Demo bir Çin evinin içinde eşyaları istediğin gibi fırlatabiliyorsun. Odayı ben baya bi dağıtmıştım çok zevkli bişey.

elix
08/12/2006, 19:36
Sağol, çok iyi oldu bunu söylediğin.