PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Türkıye Raporu Kabul Edıldı

Sahin
13/05/2003, 10:49
Showtv.net

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu (AFET), Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Arie Oostlander tarafından hazırlanan yıllık Türkiye Raporu'nu ve bu rapora bağlı karar tasarısını, dün akşam yapılan oylamada kabul etti.

Dışişleri Komisyonu, oylamada, raportör Oostlander'in, karar tasarısında, 'Kemalizm'i eleştiren ifadelerin geri çekilmesi yolundaki değişiklik önergesini'' kabul etti.
Türkiye'den de yoğun eleştiriler alan Oostlander, 'Türkiye'de yeni yapılacak anayasa, Kemalizm yerine Avrupa demokratik kurumlarını temel almalı'' şeklindeki ifadeyi geri çekti.

Kabul edilen rapor ve buna bağlı tasarı, Türkiye'ye insan hakları ve demokrasi alanında eleştiriler getiriyor. Tasarı, yeni bir anayasanın yapılmasını savunuyor, ordunun demokratik ve çoğulcu sistemin önünde engel olduğu iddia ediliyor. Tasarıda, MGK ve RTÜK gibi kurumların kaldırılması da isteniyor. Rapor, son olarak 2 Haziran'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanacak.

Mingitau
13/05/2003, 11:09
Bence Avrupa korkuyor. :) Neden mi? Düşünün bakalım...

HunTER
13/05/2003, 11:12
Pardon baas (sanırım adı buydu) ıspanyanın sorunu ve ıspanyada bı avrupa bırlıgı uyesı oyle degılmı?

Gecenlerde ızledıgım bı haberle bu ulu bırlıgın uyelerının ınsan hakları anlayısıyla bızımkısı arasında pek fark olmadıgı anladım..

Haberde ayrılıkcı baas orgutunun sıyası kolu olan partının uyelerının (sayısını sımdı tam hatırlamıyorum) bolgedekı secımlere gırmesı yasaklanmıstı.. Olayı protesto eden halk ıse polıs tarafından alısılmısın dısında(!) sert bır tavırla bastırılmıstı..

Bu bana encok guneydogu anadoluyu kadekı ve ona baglı (kımse aksını ıddea etmez sanırım?) hadepı hatırlattı.. Kı bız bıle kımsenın secılme ozgurlugunu elınden almadık..

Sımdı dusunuyorumda bunlar neyın davasındalar pekı? Bız sartlarımızı zorlıyarak ortaya konulan standartlara uyum saglamaya calısırken kendı ıclerınden bırının bu standartları cıgnemesının hıc bı degerı yokmu?

Bılmıyorum.. Ben artık o bırlıge gırmeyı o kadarda cok ıstemıyorum.. Standartlarımızı onlarsızda yukseltebılırız.. Gecmıste oldugu gıbı..

Mingitau
13/05/2003, 11:20
Bask olacak, Avrupalılar zaten sevmezler Baskları dilden tut da gelenek göreneklere kadar ayrılıkları var. :)

qitted
13/05/2003, 23:19
AB bünyesindeki tek sorun bask değil, diğer ülkelerde de bu tür ayrılıkçı örgütlenmeler var.
Bir ülkede bu tür örgütlerin olması, o ülkenin AB ne girmesine mani değil.

Zaten Türkiye üzerindeki hesaplar da farklı.

AB havucunu gösterip birkaç örgüt korunsa, kollansa
Bu örgütler Türkiyeyi birazcık bölse parçalasa fenamı olur :)
Zaten Türkiye bir toparlanırsa başlarına bela olacak..
Cık cık cık :)

Mingitau
14/05/2003, 09:43
Bence bela asıl içlerine aldığında olacak, AB nin Türkiye' leşmesine (Yönetimsel açıdan değil) az kaldı... :)

BoraN
16/05/2003, 00:10
Yok canim, o kadar da degil. :) Adamlar israrla bizim kulturumuzun benimsenmemesi icin ugrasiyor.

Ozellikle medyada her gun Turk ve(veya) muslumanlar aleyhine haber duymaniz isten bile degil.

istatitiklere gore Türkler yan gelip yatiyor, istatistiklere gore Türkler TR'den evleniyor... vs. vs.

Hatta bir keresinde adamlar bisey bulamamislar artik, soyle bir haber yapmislar:
"Merkezi istatistik Burosu tarafindan aciklandigina gore: Türk ve Fas'lilar cocuklari az hasta olsa bile hemen doktora goturuyorlar."

Yani bunu sunarken bile bir anlam katiyorlar ki sormayin gitsin. Lüzumsuz Türkler vs... :) Tabi yine istatistiklere dayanarak...

Kisacasi Avrupa'da bizlere karsi bir akim olusturulmaya calisiliyor. Burada irkcilik olaylarinin artmasi kesinlikle surpriz olmaz. Zaten gun gectikce de artiyor. :(

Ansugo
17/05/2003, 20:34
MGK gitsin mi? Gitsin tabi...

Askerin etkisi azalsin mi? Azalsin tabii...

Boylece daha demokratik olur muyuz? Oluruz tabi...

Yeni bir Anayasa yapilsin mi? Yapilsin tabi, sivil hem de yamasiz...

Hay agzini opeyim Hollandali, bal damliyor.

Mingitau
17/05/2003, 21:11
@boranbora
Haklısın! Ancak şuna bakmak gerekir, Türkler (devlet olarak) açılımlarında kendine benzetme konusuna dikkat etmişlerdir. Bunu da Doğu Bloku gibi değil, sevgi ve şefkatle yaklaşarak yapmışlardır, hatta bazı durumlarda bir kısmın kendi özelliklerini korumalarına dikkat edilmiş, ya tam bizden ya da hiç değil mantığını koymuşlardır. Şu an görünen o ki bir çoğumuz Batı özentisi içindeyiz, niye? Ekonomik refah orda, Türkiye' nin durumu orası kadar iyi olursa sonuç nolacak? Bizdeki ilerleme her yönden artacak, tabii sıkıntılar çeken bir halkın ilerlemesi de özgürlüğü gibi patlama şeklinde olur! Bunun sonucu yozlaşmayı diğer tarafa devredeceğiz. Zaten bütünleşme gerçekleşirse farklı bir durum olmayacak...
Tabii biz kültürel kurumlarımızı o zamana kadar koruyabilirsek!

unhappyboy
19/05/2003, 05:04
Ben bu raporuntv ne cnnturk ten izledim. Ancak okumadım ama izlediklerimde yanlış yada abartılan birşey yoktu hatta az bile yazmışlardı. Kendinizi Türkiye den dışarı çıkarın bir Türk gibi değilde objektif bir gözle bakmaya çalışın Türkiye mize. O zaman anlarsınız ne ... tan bir durumda olduğumuzu. Menderes ten bu yana ne yapılmış bu ülkeye. Hiçç talan hortum soygun işkence..
neyse yeri bura değil daha fazla açmayalım.

Ama şu bir gerçekki ben olsam bizi abye almazdım :)