Tam Sürümünü Görmek İçin : Yoksul öğrenciye özel okul şansı geliyor...
Milli Eğitim Bakanlığı, Haziran ayında yapacağı merkezi sınavla, özel okullara göndereceği yoksul ve başarılı öğrencileri seçecek Bütçeden proje için 15 trilyonluk kaynak ayrılırken ilk yıl 10 bin öğrenci özel okula gönderilecek. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlığının yeni projesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Projenin esasları şöyle: Haziran ayında 8'inci sınıfı bitiren yoksul ama başarılı öğrencilerin katılacağı merkezi bir sınav yapılacak, Bu sınava, parasız yatılılık koşullarını taşıyan öğrenciler başvurabilecek, Her öğrenci tercih formuna 5 özel okul yazacak ve bunlardan birine yerleştirilecek, Bakanlık, pazarlık sonucu uygun fiyat veren okullara öğrenci gönderecek, Uygulamadan ilk yıl 10 bin öğrenci yararlanacak.
Kaynak: http://www.nethaber.com/haber/haberler/0,1082,84600_3,00.html
Anlayan beri gelsin simdi, yahu madem kaynak var, neden devlet okullarini iyilestirmek icin harcamiyoruz bu kaynagi?
Ben mi yanlis anladim acaba, ya da ben mi yanlis yerden bakiyorum?
iyice sinirlenmeden once size de bir sorayim dedim...
sokrates
12/05/2003, 17:25
özel okullardaki atıl kapasiteden yararlanılır bu sayede özel okul fiyatları aşağı düşer ve yaygınlaşır, hükümet yavaş yavaş eğitim hizmetlerinide özel sektöre bırakıyor sanırım.
Katılıyorum.. Kı bu tutumda sanırım yenı bıcok tartısma baslatır.. Ama belkıde sadece mevcut atıl altyapı kullanılmak ıstenıyordur..
Yanı bı tarafta ımkanları genıs ama kapasıtesının altında bır okul var, dıger tarafta ıyı bır egıtımı hakeden ama maddı gucu olmayan ogrencıler..
Bu durumda eldekı az mıktarda kaynakla bu ogrencıler ıcın ımkanları genıs okullar yapmaktansa, ımkanı olan okullara bu ogrencılerı gondermek daha hesaplı olabılır..
Ama tabı uzun vadede hangısı daha hesaplı olur o tartısılır.. Belkıde sadece zor durumdakı ozel okullar kurtarılmak ıstenıyordur..
Neyse en azından bıkac garıban ıyı egıtım alıcak.. Bence tepkı gostermemek gerek..
Mingitau
13/05/2003, 11:08
Özel okul sahiplerinin kimler olduğuna da dikkat çekmek isterim.
Herkes paronayak sanabilir beni ama eğitim ciddi iştir, aşkla olur. Bilmem ne AŞ nin oyıl kar edipetmediğine göre karar verebileceği bir iş değildir.
Mahmut Hocalar olur belki gene bu zamanda da ama önemli olan tüm hocaların Mahmut Hoca gibi düşünmesi...
yesilvadi
11/02/2006, 19:22
benim bu konuya olumlu bakmamı sağlayacak bir mesele var ortada: oraya gidecek öğrenciler başarılı ve fakir, bu yüzden bence devlet o cebindeki parayı kesinlikle sokağa atmıyor yerli yerinde kullanıyor. onun yerine herhangibir devlet okulu daha yapıp herkesi için sokup "hadi okuyun len" deseydi işte o zaman parayı sokağa atmış olurdu. sizin nerde okuduğunuzu bilemem ama ben gerçekten de okuması için kendisine verilen paraya değmeyecek kadar boş* insanlar gördüm. bu boş kelimesi hem kafası basmayan hem de okumamaya niyetli ailesinin imkanlarını boşyere harcayan anlamında kullanılmıştır ve böyle insanlar için harcanan emeğe acıyorum. daha fazla acıdığım ise o tip kişilerle aynı sınıfı paylaşmak zorunda kalan okumak isteyen insanlar. böyle sırf kaynakları sömüren öğrenciler (yani okuyup adam olamayak öğrenci lafını haketmeyen kişiler) için daha az para harcansa gerçekten başarılı olabailecekler için ii imkanlar sağlanabilir.
şimdi bana karşı çıkanlar olacaktır: "kardeşim nerden bileceksin kim okumayı hakediyor kim etiyor, kim okuyacak kim okumayacak biz nerden bilelim". ben de diyorum ki tamam madem 8 yıl herkesi illa okutacaksınız ne diye daha sonra çok lazımmış gibi lise lise lise diye dayatıyorsunuz . tamam lise de okundu sonra da "madem bu kadar okudun seni dersaneye gönderelim de ünv kazan" deniyor ki en büyük yanlışlardan biri de bu. ilköğretimden sonra çıraklık eğitimi verilse (insanların iş yapmasını sağlayacak bir çıraklık eğitimi tabi, şimdiki meslek liseleri gibi değil) herkes trigonometri görmek zorunda kalmazdı ve avukat olmak isteyen arkadaşa da yer ayrılırdı ama şimdiki devlet okulları bütün türkiyeye türev inyegrall öğretmeye çalıştığı için pek fazla işe yarayamıyor bence
işte bu yüzden hak eden öğrencinin devlet desteğiyle özel okullarda okumasının çok güzel bir gelişme olduğunu düşünüyorum
Mingitau kardeş; sen özel okul sahiplerinin kim olduğuna dikkat çekemiyorsun bence çekemezsin de zaten. çünkü türkiyede o kadar çok özel okul (ve özel okul sahibi) var ki kimse sen ne kadar işaret edersen et bu kadar kalabalık bir topluluğa bakarken dikkatini toplayamaz. eğer kastettiğin belli bir grup ise o zaman dediğin iki açıdan yanlış oluyor. birincisi bu öğrenciler sınav ile alınıyor ve herhangi bir özel okula gönderiliyor yani bir gruba para yedirmek yok ortada. ikincisi de tek bir grubu kötülemek için bütn özel okul sahiplerini kötü sayıyorsun ki bu düşünce kabul görürse o yavrucaklar ii bir okul şansını kaçrımış olurlar
ben hiçbirşeyin tam olarak doğru veya tam olarak yanlış olduğunu düşünemiyorum. bu olayda da yanlışlar ve doğrular vardır ve bu konu için doğruların yanlışlardan çok olduğunu görüp memnum oluyorum
Mingitau
11/02/2006, 21:01
Mingitau kardeş; sen özel okul sahiplerinin kim olduğuna dikkat çekemiyorsun bence çekemezsin de zaten. çünkü türkiyede o kadar çok özel okul (ve özel okul sahibi) var ki kimse sen ne kadar işaret edersen et bu kadar kalabalık bir topluluğa bakarken dikkatini toplayamaz. eğer kastettiğin belli bir grup ise o zaman dediğin iki açıdan yanlış oluyor. birincisi bu öğrenciler sınav ile alınıyor ve herhangi bir özel okula gönderiliyor yani bir gruba para yedirmek yok ortada. ikincisi de tek bir grubu kötülemek için bütn özel okul sahiplerini kötü sayıyorsun ki bu düşünce kabul görürse o yavrucaklar ii bir okul şansını kaçrımış olurlar
ben hiçbirşeyin tam olarak doğru veya tam olarak yanlış olduğunu düşünemiyorum. bu olayda da yanlışlar ve doğrular vardır ve bu konu için doğruların yanlışlardan çok olduğunu görüp memnum oluyorum Anlamak istediğiniz şeyi bana bağlamaa çalışmayın bir daha bakın yazdıklarıma. Bugün o şekilde özel okullar kaynak aktaramadılar başka şekillerde kaynak aktarmayı gündeme getirdiler. Yıllık 1000 Ytl bus gibi.. 3000-4000 YTL' yi 1 yıllığına özel okula hangi yoksul aile verebilir? Birazda olanı görün, görmek istediğinizi değil.
Volkan Uzun
11/02/2006, 21:15
devlet okulundaki hocalara verilen para, sigorta, binanin elektirigi, suyu, gazi, telefon masraflari, binanin hijyen olmasi icin harcanan temizlik giderleri vs, binanin bulundugu arazinin satimi veya baska sebeple kullanilamamasi sonucu kaybedilen para. bunun yerine ozel okullari belirli kurallarla denetleyip, buraya gidecek ogrencilere burs vermek daha ucuz olabilir.
Sanirim devlet iyi hesap kitap yapmış para konusunda...
Ama unuttugu bir sey var...
Turkiyedeki ozel okullar belli politikalar icin kuruluyor. Ne yazikki bu politikalar egitim amacli deil.. Bu bazi insanlarin siyasi politikalariyla en iyi genclerimizi yetiştirmiş oluruz.
Belli bir sure sonra bu insanlarin politikaları Turkiyenin politikası olmaya baslar. Ne derece dogru karar bilmiyorum.
Kaldıki sadece okul paralarını karsilamak yeterli mi?.Yasam standartları acisindan da bir cok problem cıkar. Benim Mehmetim Berkenin yediginden yemek ve giydiginden giymek istemez mi?
Not:
Berke adina hiç bir imada bulunmuyorum sadece ornek...
özel okulları eleştirenlerin kaçı özel okul okudu acaba?
Mingitau
12/02/2006, 01:15
devlet okulundaki hocalara verilen para, sigorta, binanin elektirigi, suyu, gazi, telefon masraflari, binanin hijyen olmasi icin harcanan temizlik giderleri vs, binanin bulundugu arazinin satimi veya baska sebeple kullanilamamasi sonucu kaybedilen para. bunun yerine ozel okullari belirli kurallarla denetleyip, buraya gidecek ogrencilere burs vermek daha ucuz olabilir.
Devlet için ucuz olabilir mesela, şimdi Unilerdeki öğrencilere yaptıkları gibi aylık 130 ytl verir bunu da çok buyu bişimiş gibi her 3-5 günde bir öne çıkarır. Acayip ucuzladı değil mi eğitim masrafları... Doğru düzgün bir milli eğitim politikası ortaya koyacaklarına gidip ipe sapa gelmeyen çözümler üretmekte üstümüze yok.
Bunun benzer bir örneğini SSK hastaneleri çözümünde gördük. Sektörü(özel ve ya kamusal) düzenleyip 70 milyona yeterli hale getirmek üzere yapılandırmak yerine tutup SSK' yı sağlık hizmetinin dışına ittik. Bir çok kişi emekliler işçiler özel hastanelerde uygunfiyata kaliteli tedavi alabiliyor diyebilir. Ancak yapılan tozları halının altına itmekten öte birşey değil. Sorunumuzu atıl kalan(!) yerleri kullanarak erteledik ama artan nüfusun(şu an halkımızın büyük bölümüdesağlık sorunlarnı ertelemekte, önceliği başk noktalara kaydırmakta) sebep olacağı 30 yıl sonraki olası sorunu ortada öylece duruyor. Ve şu an 20 li yaşlarında olan bizler erken emeklilik döneminde bunun sıkıntısını çeeeceğiz. Eğitim yapılanmasının dinamik hale getirilmesine yönelik bir çalışma yapılmadığı sürecede biz bunun sıkıntılarını çekmeye devam edeceğiz. Bu arada belirteyim. Bu para(burs) milli eğitimin şu an okullara yetmeyen bütçesinden kesilecek. Bir ekleme ya da arttırım olmayacak. Borçlarımız bitene kadar bunu yapmamayı taahhüt ettik.
Mingitau
12/02/2006, 01:18
özel okulları eleştirenlerin kaçı özel okul okudu acaba?
Eminim ki özel okullarda okuyan biri burda bişi yazs devlet okulunda okudun mu? diye soracaktın.
Volkan Uzun
12/02/2006, 05:57
ben ozel okulda okudum gayet memnundum, devlet okullarina giden bircok arkadasima gore daha iyi egitim aldigimidusunuytorum
Eminim ki özel okullarda okuyan biri burda bişi yazs devlet okulunda okudun mu? diye soracaktın.
Cevabı sanal_programci verdi zaten. Özel okullardaki kaliteyi devlet okullarında bulmak zordur. Hükümetin atmış olduğu her adımda ard niyet aramamak lazım. Benim arkadaşlarımın çok buyuk bir kısmı ozel okullar da okudu. Ve farklı okullarda. Neredeyse hepsi çok güzel yerlere geldi. Kısaca Özel okullar denince neden olayı siyasi çekmeye calışıyorsunuz ki
karflake
12/02/2006, 09:04
Öncelikle konunun ilk açıldığı tarihle bugün arasında bazı farklar var, onu belirtelim. Konu ilk açıldığında milli eğitim bakanlığı özel okulların belli bir oranda yoksul öğenci almasını istiyordu, ancak bu uygulanamadı. Daha sonra çocuğunu özel okulda okutmak isteyen herkese belli miktarda kredi verilmesi gündeme geldi.
Bakanlık neden böyle kararlar alıyor, çünkü liselerin 4 yıla çıkmasıyla beraber 3 sene içinde derslik sayısı yetersiz kalacak. Ayrıca başka nedenler de var.
Liselerden örnek vermek gerekirse, bakanlığın geçen sene aldığı 9. sınıftaki tüm öğrencileri sınıf geçirme kararı sonucu, liselerde şu an okul birincisi ile tüm dersleri zayıf olan öğrenci aynı sınıfta okuyor. Devlet okullarının yapısı gereği iyi öğrenciler sınıfı, kötü öğrenciler sınıf oluşturamazsınız. Ancak özel okullar bu ayrımı yapabilir. Bu yüzden önümüzdeki sınav dönemlerinde devlet okullarının sapır sapır döküldüğünü göreceğiz gibi geliyor bana.
Özel okulların desteklenmesinin fırsat eşitsizliğine neden olacağı doğru. Ancak bir sınıfta, okul birincisi ile tüm dersleri zayıf bir öğrencinin bir arada olması da tüm öğrencilerin başarısızlıkta eşitlenmesine neden olacak bence.
Mingitau
12/02/2006, 12:55
Cevabı sanal_programci verdi zaten. Özel okullardaki kaliteyi devlet okullarında bulmak zordur. Hükümetin atmış olduğu her adımda ard niyet aramamak lazım. Benim arkadaşlarımın çok buyuk bir kısmı ozel okullar da okudu. Ve farklı okullarda. Neredeyse hepsi çok güzel yerlere geldi. Kısaca Özel okullar denince neden olayı siyasi çekmeye calışıyorsunuz ki
Yazdıklarımda tek bir siyasi art niyet bul, bilişim vs.. yi bırakacağım. Bu idare geldiğinin 7. ayına paldır küldür bir işe girişti. Gelen tepkiler üzerine konuyu buzdolabına attı. Daha sonra benzer bir damdan düşer konuyu sosyal güvenlik yapılandırmasında dillendirdi ve bir kaç ay içinde yine plansız(plansızlığını özel hastahane doktorlarının yakınmalaından anlıyoruz) bir işe girişildi. Şimdi ise tıpkı sosyal güvenlik örneğinde olduğu gibi önünü göremeyen günü kurtarma çabası içindeler. Eğer günü kurtarma çabası içinde olmasalar, eğitim sistemini baştan ele alırlardı. Faturası bana mâl edilecek bir yöntem seçmezlerdi. Bugün herkesi ev sahibi yapmak için bir fonlama yasası çıkarabiliyorlarsa, temel eğitimin ikinci kademesi, hatta tamamı içinde, bir fonlama yasası çıkararak özel okullarda eğitimi teşvik edebilrler. Ama bunu yapabilmeleri için ayakları yere basan 1700'lerden kalmamış bir eğitim sistemlerinin olması gerekli. Bu eğitim sistemini dillendirip uygulyacaklarına beyefendiler, benim vergilerimden birilerini zengin etme yoluna gidiyorlar. Hemde ne pahasına binlerce kişinin yararlandığı yakacak ödeneğini bile kemer sıkma dyip sınırlandırdığı paradan pay ayırarak. Tüm bu göz önünde olan şeyleri göz ardı edip siyasi artniyet aradığımıza getiriyorsunuz.Bu arada yukarda birileri demiş ki özel okul sahipleri çok farklı kesimlerden geliyorlar. Bana ne? Benim paramla biri zengin ediliyor mu ediliyor. Hemde bir çözüm içinde değil. çözümü ertelemek için. Hepsi aynı tarafta...
Bu konu medyada hatta bütün Türkiyede tartışıldı,amaç çook farklı. Madem para var o zaman fakir öğrenci için en iyi yer yine devlet okullarıdır. Kaynak oralara aktarılsın birileri zengin edilmesin.
Öğretmenin durumu ortada ,eğitim yap boz tahtasına çevrilmiş.Bütün yetkileri öğretmenlere devretsinler bakalım eğitim oluyormu olmuyormu.
Milli eğitim bakanlığı malesef öğretmenlerin düşüncelerini hiç dikkate almıyor. Böyle oluncada eğitimde ileri gitmek bir yana her yıl geri gidiyor.
Eğer samimi iseler ilk önce bu durumu bir düzletsinler ondan sonra başka arayışların peşine düşsünler.Ben samimi bulmuyorum
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.