Tam Sürümünü Görmek İçin : AutoCad - 3DMax Hangisi ?
İkisinden birine CİDDİ olarak başlamam gerek.
Hangi parametrelere göre değerlendirme yapmam gerek başlamaya karar vermek için...
Tecrübe sahibi olan arkadaşların, en az 1 i ile çalışmış arkadaşların fikirlerini paylaşmasını rica ediyorum..
Kolay gelsin
Benım bıldıgım bu ıkısı cok farklı kulvarlarda.. Autocad daha cok CAD/CAM oparatorlerı tarafından tercıh edılıyor(du).. Kı aslında daha cok mımarlara yonelık bır uygulama..
3DMax ustune ıse soyleyebılecegım fazla bısey yok.. Gormuslugum vardır sadece.. Ama bıldıgım kadarıyla o produkson amaclı kullanılıyor.. Yanı onunla CAD calısılabılırmı bılemem..
Kısaca VisiCAD-AutoCAD yada 3DMax-Ligtwave kıyaslamasını anlarım ama AutoCAD-3DMax kulaga bıraz garıp gelıyor..
Bu arada ben bunların hıcbırıyle calısmadım.. Ama babam ve amcam kalıpcı oldugu ıcın CAT/CAM konusunda cocukluktan berı bı kulak dolgunlugum var..
Ve bıldıgım kadarıylada onlar artık AutoCAD kullanmıyorlar.. Daha dogrusu kendı sektorlerıne yonelık ozellestırılmıs uygulamaları tercıh edıyolar.. VisiCAD SurfCAM yada Unigraphics gıbı..
AutoCAD'ın ıse artık sadece presentasyon yada mımarı tasarımlara yonelık kullanıldıgını bılıyorum.
Yıne kısaca amacın teknik tasarım ıse calısmak ıstedıgın sektorde yaygın olarak ne kullanılıyosa onu ogrenmeye calısabılırsın.. Kı benım bıldıgım aralarında en "babası" Unigraphics..
Sunum ve oyun programlama için lightwave..
Benım bıldıgım bu ıkısı cok farklı kulvarlarda..
Iki urunun de ayni firma tarafindan uretildigi dusunulurse, amaclarinin farkli oldugu cok acik.
@hmustak
Ne yapmak icin program ariyorsun?
Teknik makina parçalarını 2D, 3D çizmek canlandırmak için istiyorum
CrazyCat
09/05/2003, 09:10
Bu iş için eğer cizeceğin makine parçaları gerçeğe uygun ölçekte teknik çizimler olacaksa en kolay Autocad ile çizebilirsin.
Daha sonra katı modeller çıkarmak ve canlandırma için 3DMax kullanabilirsin.
2D modelleri önce Autocad de çizip animasyon için Flash'a da aktarabilirsin.
Eğer animasyonları internete kullancaksan daha önce gördüğüm bir makine elemanları animasyonu için şöyle bir yöntem kullanılmıştı:
ilk çizimler Autocad kullanılarak yapılmış daha sonra başka bir programda renderlenip Anime edilmiş (programın adını hatırlayamadım zaten hiç kullanmadıım bir programdı :)) son olarak webde gösterim için bir java programı yazılmış. (Animasyonun frame lerini akışkan bir şekilde serveden yükleyerek gösterime sunan küçük bir program.)
Autocad'i sürekli kullanıyorum öğrenilmesi kolay bir program. 3DMax'ı arasıra kullanıyorum biraz daha karışık bir program.
Şu adresi bir kontrol et sanırım tam olarak senin istediğin çalışmalardan yapılmış.
http://online.metu.edu.tr/samplecourses.html
aşağıdaki bölüme gireceksin.
sample courses >> dersler>> me203demo Mechanisms (Section 1)
lecture notes ı takip edersen 2d ve 3d mekanizma tekniği anlatan animasyonları görebilirsin.
2d olanlar autocadde çizilip flash ile canlandırılmış
3d olanlar için daha önce bahsettiim program ile java apleti kullanılmış.
Erez Hoca daha önce bir seminerinde anlatmıştı nasıl yaptığını. Orda dinlemiştim :)
Kolay gelsin:)
realmusti
09/05/2003, 09:29
95 yılından beri teknik resimle alakalıyım ve 98 yılından buyanada AutoCAD kullanıyorum.Şimdi 2d ve 3D parçalar için AutoCAD i sana önerebilirim.Öğrenilmesi kolay bir program ben 2 gün izledim ve öğrendim.Katı modelleri de yine AutoCAD de yapabilirsin.Ben şuanda işyerinde profesyonel olarak AutoCAD kullanıyorum hem 2D hemde 3D fabrikanın üretim resimlerinden kalıp resimlerine katı modellerine kadar hep AutoCAD var.
Hımm gelelim 3dsmax e bu AutoCAD le aynı firma Autodesk in bir programı görmüş duymuşsundur.Çok karışık bir menü sistemi mevcut AutoCAD e göre öğrenilmesi biraz karışık ve zor ama öğrenildiğinde yapamıyacağın yok.Program direk 3D mantığına dayalı ekranın programı çalıştırdığında 4 bölüme ayrılmış ilk 3 görünüş ön,yan,üst ve diğer görünüşde perspektif yada oluşturduğun ürünün yada şeklin tamamını görebileceğin pencerelerden mevcut.Ben öğrenmek için epey bir uğraştım ama bana çok karışık geldi AutoCAD e göre.Hala içimde bir ukte vardır max le yapılmış çok güzel çalışmalar görüyorum içim gidiyor ben neden yapamıyorum benim neyim eksik diyorum öğrenmeye çalışıyorum ama yapamıyorum bir türlü çok detaylı bir program anlıcan.
Bende AutoCAD de uğraşıyorum bir şekilde bişiler yapıyorum max kadar müthiş olmasada.
He şimdi işin animasyonuna gelirsek eğer AutoCAD de oluşturduğun parçayı max formatında kaydedrsen ki bunu yapabiliyorsun kaplamalarını ve animasyonlarını max de yapabilirsin.Ama uğraş da vermen gerekecek bunun için.
Sana bir alternatif daha sunabilirim.Yine Autodesk in çıkardığı bir program var Autodesk Inventor, şuanda buraya bu programı aldılar en son 6.0 versiyonu var ve direk katı model den çalışıyorsun ve animasyonu da yapıyorsun ve bunu *.avi olarak
yapabiliyorsun dosyanın boyutu biraz büyk oluyor ama bunu edit leyip başka formatlara çevirmen mümkün sanırım.
Solidworks ve Unigraphics(UG) bunlarda çok güzel programlar Unigraphics se bambaşka çok güzel katı model çalışabilirsin bende mevcut ben kuramadım çok karmaşık bir kurulumu var ama gördüklerimden sana söyliceklerim katı modelde AutoCAD den üstün.
Evet kendi tecrübelerim ışığında sana bunları tavsiye edebilirim.
Aslında foruma CAD le alakalı bir bölüm de açılırsa sevinirim.Benim esas mesleğim de bununla alakalı ve elimden geldiğince yardıma hazırım.
Teşekkürler.
üstadların hepsine yürekten teşekkürler...
@realmusti
Bahsettiğin yazılımlar sende mevcut mu?
CAD bölümü için yeterli kamuoyu oluştumu forumda?
realmusti
10/05/2003, 13:43
bende AutoCAD ler mevcut..
Kamuoyu oluşturalım o zaman neden duruyoruz :D
kesinlikle, ben varım...
Konu ile ilgili topiği, gerekli oylamaları filan sen hallet, çünkü patron sensin :)
realmusti
12/05/2003, 08:09
Estağfurullah patronluk ne kelime hepimiz biriz bu diyarda.Konuyu buradan devam etdirelik sıcak sıcak.
Evet CAD/CAM diye bir bölüm oluşsa forumda nedersiniz iyi olurmu katılım ve ilgi, öğrenmek öğretmek bilgilerini paylaşmak isteyen arkadaşlar ne dersiniz fikirleriniz düşünceleriniz neler.
Teşekkür ediyorum.
Bi kamuoyu oluşmalı bence foruma girmek için. Bir iki makale yazıp topiklerde tartışıp daha sonra istek yoğun olursa foruma girilir. Bilginin hangi başlık altında olup olmadığı değil, ne içerip içermediği tartışma konusu olsun bence. Fikirlerde "Nerden başlamalı ?" konusunda yardımcı olmalı bence.
Tecrübelerini ( ki oldukça deneyimli görünüyorsun monitörün bu tarafından ) paylaşki, emeklemek isteyen insanlara ufuk açılsın. Neden makale yazmıyorsun?
CrazyCat
14/05/2003, 17:09
fotorealistik görüntü üretimi konusunda bişeler yazabilirsiniz mesala. Oldukça güzel olur.
Bir ara epey çalışmıştım o konuda ama bişeler toplayacak kadar vakit bulamam şimdi.
Belki bi kaç çizim örneği yapıp gönderebilirim. :)
realmusti
15/05/2003, 11:40
Evet arkadaşlar yardım için ben hazırım.Size en son yaptığım bir makina elamınının 3D çizimini ve bunun kaplanmış halini göstermek istiyorum.Yanlız daha tam bitmedi parçalar tek tek meterial atanarak boyanabiliyor ben sadece şimdilik bu şekle soktum.
Boyanmamış hali (http://realmusti.hypermart.net/unshade.jpg)
Boyanmış hali (http://realmusti.hypermart.net/shade2.jpg)
evet zamanla yaptıklarımı inşallah işlerimden vakit buldukça buradan yayınlamaya çalışırım.
CrazyCat
15/05/2003, 13:28
Epey uğraştırmışa benziyor. Meteryaller de atanınca oldukça gerçekçi durur.
Şu vida çizimleri hep gözümü korkutuyor. Seninkiler çok güzel olmuş. :)
Eline sağlık:)
ellerine sağlık...
Öncelikle nerden anlatmaya başlayacaksın, onu planla istersen :) Elimde 1-2 döküman var (eminim sende daha iyileri vardır ama...) istersen atayım sana
realmusti
15/05/2003, 17:54
Anlatayım anlatayımda siz ne istiyorsunuz
nereden başlamamı istersiniz.Ne ile başlıyım
teknik resim ile mi yoksa çizim programı ile mi?
Hangi çizim programı olacak.Ben AutoCAD kullanıyorum ve o resimleri autoCAD le oluşturdum.
AutoCAD in neyinden başlıyım.
İşte bu sorulara cevap alayımki seviyeyi bileyimki bu ona göre derse başlıyım.
Umarım anlaşmışıktır arkadaşlar. :D
Şahsen benim temel talebim "senin" bir şey anlatman veya yazman değil. Talebim, bu konu hakkında herşeyi paylaşacak, tartışacak fikir verecek, fikir alacak, püf noktaları öğrenip öğretecek bi grubun kurulması. Bununda gayet tabiki tek kişiyle olması zor(imkansız değil). Bence "sen" , Nerden başlanması gerektiği konusunda fikirler verip, buna paralel bir yazını yanınla. Ne biliyim point, line, obje kenetleme gibi konulardan başlayıp giderek karmaşıklaştırabilirsin. (ciddiysen eğer). Kamuoyu oluştukça ve tartışmalar çoğalıp kontrolün dışına çıktıkça da amacına ulaşmış olursun zaten.
Ben 3D olayına geçen hafta girdim :) İlk olarak AutoCAD2000 kurdum, AutoCad10 , AutoCad14, AutoCad2000 kitaplarını aldım. Ve en kısa zamanda da yaptığım 2D çizimleri en berbat halleriyle paylaşacağım. Benim izlediğim yol bu :)
Haaa unutmadan,
Kitleleri biraraya getirenler liderlerdir...
(thanx for şahin (for everything) )
realmusti
16/05/2003, 08:24
Hakan elimden geldiğince yardıma hazırım.Makale işi belki zor elimde 4 dilden oluşan bir web sitesi var ve evde onunla uğraşıyorum iş yerindeki işlerimde cabası onlarsa ayrı bir yoğunluk.İnan kendi web sitemi dahi yapamadım ölece duruyor.Ama dedimya sana buradan yardım edebilirim.Tabii fırsatını buldukça.
Aslınca sana 2 kitap önerebilirdim ama almışsın belkide benim sana önerdiklerim bunların arasında vardır.
Birisi 3D için yararlı bilgileri bulabileceğin bir kitap bana da faydası oldu
AutoCAD 2000 ile Bilgisayar Destekli Teknik Resim-Ümit KOCABIÇAK
diğeri
Prof.Dr. Muammer NALBANT ın AutoCAD 2000 2 Boyut
bu kitaplar işini iyi görür.
Ama öncelikle sana tavsiyem 2 boyutu öğrenmen bir şeklin parçanın 3 görünüşünü çıkarman.Önden yandan ve üsten.Daha sonra bu parçanın 3 boyutuna girerek katı modelleme yapman.
Gelelim dediğin kenetleme olayına bu çok basit aslında.
Kısaca anlatırsam çizimi yaptığın siyah zemine Shift+ters klikle(sağ) bir menü gelecek Osnap Settings diye oradan yakalama ayarlarını yapabilirsin.Buradan çizginin bitdiği yeri orta noktasını vb.. gibi yakalama ayarlarını yapabilirsin.
Bir problem ve sorun olursa beklerim.Kolay gelsin.
Bu arada AutoCAD 2000 daha iyidir 13-14 e göre.
Kişisel anlamda teşekkür ederim. Bildiğim tek konu kenetleme olduğu için o örneği vermiştim. Kitap tavsiyelerin içinde teşkkür ederim.
Kitaplarla, netteki ipuçları ile, sana soracağım-göndereceğim emaillerle bi şekilde ben yakalarım treni AMA, diğerleri...
Bi grup olsa hoş olmazmı?
@ Diğer arkadaşlar
Fikirleriniz neler? Sanırım sadece ben istiyorum bunu :)
sevgili hakan
AutoCad ve 3d smax kendi alanlarında çok iyi programlar. Fakat önemli olan bu programların alanlarındaki başarısı değil senin bu programları hangi amaçla kullanacak olman. Örneğin mimari tasarımlar için kullanmak istiyorsan autocad fazlasıyla ihityacını karşılayacaktır. Öyleki program bu iş için gerekli olan bütün nimetleri sana sunuyor. Ve sahip olduğu esneklik sayesinde kendini bir ferrari kullanıyormuscasına rahat hissediyorsun. Fakat ancak o kadar. Bu yazılımı öğrenmekle Smax in sana vadedeceği olağan üstü Animasyon, Rendering deneyimini bir kenera itebilirsin. Ayrıca Mental Ray ve splutter fish gibi mükemmel plug-inleride aklından çıkarman anlamına geliyor bu :) Eğer söz konusu olan cad/cam işlemlerinden çok görsel medya, yada digital art ise sen o zaman Blur Studyoları gibi Smax i tercih etmek zorundasın. Böylece sadece bir modelleme yazılımında çok daha fazlasına sahip olacaksın. Eğer SMax e bir alternatif olsaydı bu kesin lightwave olurdu. Neyse iki programda dediğim gibi alanlarında çok iyi, burda önemli olan senin gitmek istediğin yolu seçemen.
Kolay Gelsin.
algoritmus
14/06/2005, 00:36
ilk önce arkadasa tavsiyem her ikisinide ciddi anlamda öğren.
fotorealistik konusunu biraz açalım beyler bu konuyla ilgilenmekisteyen çok üniversite öğrencisi var.bende elimden geleni anlatmaya çalışırım
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.