PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : sizce hükümetin performansı nasıl?

Bozo
07/05/2003, 17:13
AKP tarafından kurulan 58. ve 59. hükümetlerin 6 aylık karnesi sizce nasıl.özellikle ekonomik anlamda.

lütfen mesajlarınızda türban,islamcılık v.b. ifade ve konuları kullanmayınız.özellikle ekonomik anlamdaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

sokrates
07/05/2003, 18:30
anket te iki tane ayni şık var gibi geldi bana 2. ve 3. şıklar:)
liberal olduklarini soyluyorlar gayette guzel uyguluyorlar.
bence basarililar en azindan piyasalar onu gosteriyor.
birde ekomik basari siyasi basari olursa gelir onun icin sadece ekonomik olarak olaya bakmakta pek dogru degil bence.

Bozo
07/05/2003, 18:59
2. şık : eskileri ile aynı
3. şık : eskilerden daha kötü
olarak hesaplayın,
aslında haklısın nietzsche ama o konulara girince tartışma çıkıyor ve tatsızlık oluyor.şimdilik ekonomik olarak değerlendirelim sonrada siyasi bakımdan el atarız icabında :)

Ansugo
07/05/2003, 20:18
Orjinal mesajı gönderen Bozo
lütfen mesajlarınızda türban,islamcılık v.b. ifade ve konuları kullanmayınız

Huh? Dunya onlardan ibaret degil miydi yahu?

Volkan Uzun
07/05/2003, 20:54
bence gayet basarisizlar.
doların düşmesinin mantıklı tek sebebi yok. daha doğrusu olaya doların düşmesi olarak bakmamak laızm, türk parasının değer kazanması için mantıklı neden yok. herkesin elindeki doları bozdurması geçerli bir neden değil.
doların düşmesi yada türk parasının mantıklı olarak değer kazanabilmesi için, ülkenin, dışarıdan aldığından fazlasını satması lazımki, millet senin paranı istesin.
türkiyede hala cari açık vardır, ve bu düşüş dev. ile patlak yakında bence.
o zaman benim fikrim ( yani suni olarak iyiye giden ekonomi gerçek rayına oturup negatife döndüğünde ) yapılacak en güzel işte, birilerinin ar damarını basıp zorla istifa ettirilmektir, bu sayede çok rahat bakın herşey yolundaydı biz baştayken sonra böyle oldu demek için.
bunlar kişisel tahmindir o kadar.

Ali Sarı
07/05/2003, 22:04
Orjinal mesajı gönderen Bozo
lütfen mesajlarınızda türban,islamcılık v.b. ifade ve konuları kullanmayınız.

Öyle bir sorun mu var?

Ali Sarı
07/05/2003, 22:06
Bir de şıklar arasında iyi diye bir seçenek de olabilirdi. Yani ya çok iyi ya da çok kötü demek zorunda kalacağız. Öncekilerle aynı şıkkı, çok kötü şıkkı ile aynı gibi :)

Bozo
08/05/2003, 10:40
elektriğe beş aydır zam gelmemesi, akaryakıt fiyatlarının yeri geldikçe ucuzlaması, piyasalardaki hareketlenme, ırak savaşındaki minimum kayıp, yıllardır ödenmeyen nemaların bir kısmıda olsa ödenmeye başlanması v.s. benim gördüğüm birkaç küçük nokta.
büyük noktalardan en dikkat çekici olanı ise kartel medyasının yavaştan yavaştan taarruzu. şu düğme meselesi.
aslında hükümet daha başarılıda olabilir.yani ben çokda iyi diyemem ancak geçmiş hükümetlerden farkı olduğunuda inkar etmememek gerek.

Volkan Uzun
08/05/2003, 11:10
ertelenen zamların acısı çok kötü sonra çıkar.
diğer düşüşlerde bence doların suni olarak düşmeisnden ileri geliyor. dolar düşmesini bırakıp tekrar başı çekmeye başladığında, zamlar daha fazla gecikemez.
RTE'nin grubunu kontrol etmekte zorlandığı zaten belli oluyordu, şimdi mayısta Erbakanın saadetin başına geçince, RTE'den milletvekili kopartacagi düşünülüyor, bu durumda beklenen şey, 2004 belediye seçimleri genel seçimlerin birleştirilip yapılması. bu durumda nema ödenmesi
, bedelli askerlik, bahsetmemizi istediğin girişimler, kartel medyasının seçim pastasında büyük pay alma isteği, zamnların ertelenmesi vs daha mantıklı gözüküyor.
bence bu hükümet başa çok iyi niyetle geldi, herkes güveniyordu ama ....

not : bugun acıklanan rapor göre, mart ayında cari açığımız ( ithal ettiğimiz mallara ödenen para - ihraç edilen mallara ödenen para - servis hizmeti olarak kazandığımız para ( turizm gibi )) %99.5 oranında artmıştır

HunTER
08/05/2003, 11:21
Ben tek kelımeyle ozetlersem adamlar "tecrubesız"... Yaptıkları beyenatlardan anlasılıyor bu.. Cogu devlet olmanın cıddıyetını kavrayamamıs gıbı.. Sacma sapan seyler yapıyolar..

Neyse.. Ben başarılıda bulmuyorum.. Başarısızda.. Ama varolan başarıyıda onlara baglamıyorum.. Mevcut satlar hukumetı basarılı olmaya zorluyor cunku.. Yasananların ardından kımse artık fevrı davranıp ulkeyı kırıze sureklıyecek kadar "ahmak" degıl..

Yanı keramet AKP de degıl.. Keramet bızde, bı oncekı secımlerde yıkılmaz denılen hukumranlıkları alassagı eden turk halkında..

Mingitau
08/05/2003, 12:09
@ HunTER
+1

Yönetene değil, yönetilene bak...

TeDDy
08/05/2003, 12:25
yaa millet bu hükümet bence başarısız da değil başarılı da değil. Şu ana kadar halka yönelik yapılan pozitif gelen olayların tamam bence göz boyama. En büyük örnek kadrolaşma. Sonra eş, dost furyası cabası. HunTER'ın dediği gibi şu anki şartlar onları birazda olsa başarıya yöneltti.

Ama eski hükümetlerden hiçbir farkı yok. Ben ekonominin daha da kötüye gideceğini savunuyorum. Sonra ORDU ile çoğu zaman ters düşüyorlar bundan dolayı medya ordu'nun zorlamasından dolayı hükümete savaş açıyorlar.

Her şey çok abartılıyor. Hükümet halkın hoşuna giden şeyler yaparak milletin gözünü boyuyor,halkı uyutuyor

bence.

omerosmanoglu
08/05/2003, 13:34
Şıklar eksik

Beklediğim kadar iyi değil ama eskilerden daha iyi

mustafa
08/05/2003, 15:58
hükûmeti başarılı bulduğumu filân söyleyemem, hiçbir şıkı da seçmedim zâten. anlamadığım bir konu olduğundan, bulaşmayacağım. ama yukarıdaki muhabbet bana öğretmenlerin ölmez bir şikâyetini hatırlattı ve güldüm:

iyi not alırsanız, "çalıştım aldım" dersiniz, kötü not alınca "hoca bana taktı"

hiçbirşey demek değil bu, sadece hatırladım.

Ansugo
08/05/2003, 21:10
Ben burada birseyler eklemek istiyorum.

Orjinal mesajı gönderen sanal_programci
RTE'nin grubunu kontrol etmekte zorlandığı zaten belli oluyordu, şimdi mayısta Erbakanın saadetin başına geçince, RTE'den milletvekili kopartacagi düşünülüyor, bu durumda beklenen şey, 2004 belediye seçimleri genel seçimlerin birleştirilip yapılması.

Burada bir durum var. Erbakan'a meyilli kadro AKP icinde 50 kisiyi gecmiyor. O da hukumetin guven oyu almasini engelleyecek seviye de degil.

Bir bucuk sene de bir secim yapmanin olabilecegini ise sanmiyorum. Neden? Cunku eger bu siyasilerin akli basinda ise bir devlete bir bucuk sene de bir secim yaparak eziyet etmezler. (Ki Erbakan'in aman devlete- millete eziyet olmasin diye dusunecegini de pek sanmiyorum.)

ertelenen zamların acısı çok kötü sonra çıkar.
diğer düşüşlerde bence doların suni olarak düşmeisnden ileri geliyor. dolar düşmesini bırakıp tekrar başı çekmeye başladığında, zamlar daha fazla gecikemez.

Acik iki uc bes sekilde kapatilabilir. Bunlardan birisi borc alinarak ki bunu kimse istemez.

Bir digeri ek vergi koyarak. Bir onceki hukumetin oto fasulyeye ek vergi koymasi (ki bu ondan once de olmus idi) gibi birseyler yapilabilir. Yani gizli vergi. (Burada katki payi teranesinden bahsediyorum)

Bir digeri ise harcamalari iyice kisarak zam yapmaktan elinden geldigince kacinmak seklinde olabilir.

Bir digeri ek vergi olabilir. O da su an sadece motorlu tasit ve emlak vergilerine getirildi.

Eger faiz disi fazla miktari tutturulursa zam gelmeyebilir. Hafizam yaniltmiyorsa 40 katrilyon gibi bir butce acigi olmasi lazim. Bu acik buyuk bir oranda kapatiliyor diye biliyorum. Mesela vergi barisindan yaklasik 6 katrilyon para elde edilmis. Bu da bence cok guzel bir uygulama idi. Cok adaletli olmus idi.

Yani oradan buradan faiz disi fazla cogaltilabilir. Bu oranlar tutturulabilirse seneye cok daha rahat olacagimiz kesin.

Tabi birileri ipleri cekmezse, dugmeye basmazsa, ortaligi karistirmazsa, vesaire...

Gene benim icin basta olanin kimligi de pek onemli degil. Ekonomi duzelsin kâfi. Ekonomi duzelmeden bir halt olmayacagi anlasilali cok oldu ama surekli birseyler cikiyor.

qitted
08/05/2003, 23:13
"Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz"

Bende bu ekibin eski icraatlarına bakmak istedim.
AKP ekibinin çoğu yeni. Eski erbakan ekibinden az kişi var.
Bu ekip, belediye kökenli.

Kabul etmeli ki, belediyecilikte çok başarılı oldular.
Bugün ankarada M.Gökçek bağımsız koysa kazanır.
İstanbul, ankara, kayseri, konya vs. çehresini değiştirdiler.

Ancak hükümet çok farklı.
Belediyecilikten tecrübe nakledemiyorlar.
Bu yüzden acemiler, bocalıyorlar.

Ancak belediyelere geldikleri yıllarda da bocalamışlardı.
Sonra çabuk adapte olmuşlardı.
Buradan hareketle başarılı olmalarını bekliyorum.

İlk 6 ay, bu kadar acemi bir ekip olduğu dikkate alınırsa oldukça başarılı sayılabilir.
Yılların devlet tecrübesine sahip parti ve liderlerle mukayese etmek bence hatalı olur.
Esas değerlendirmeyi, 2. yılın sonunda yapmak gerekir.

Tabii tecrübesizlik bir yandan, kaf dağı kadar borç bir yandan, tamtakır bir hazine bir yandan, dış politik baskılar bir yandan.
Bu şartlara iyi dayandılar bence.

Bu çerçevede ben başarılı buluyorum.
Ama bugün yapılan değerlendirme hatalı olacaktır, bir kez daha altını çizmeliyim :)

ArkHe
08/05/2003, 23:50
@qitted;
Tamamına +1...

Kolay Gelsin...

sokrates
10/05/2003, 18:44
bence gayet basarisizlar.
doların düşmesinin mantıklı tek sebebi yok. daha doğrusu olaya doların düşmesi olarak bakmamak laızm, türk parasının değer kazanması için mantıklı neden yok. herkesin elindeki doları bozdurması geçerli bir neden değil.
doların düşmesi yada türk parasının mantıklı olarak değer kazanabilmesi için, ülkenin, dışarıdan aldığından fazlasını satması lazımki, millet senin paranı istesin.
türkiyede hala cari açık vardır, ve bu düşüş dev. ile patlak yakında bence.

dolar sadece Türkiyede düşmüyorki tüm dünyada düşüyor veya doların düşmesinin sebebi güven oratamı olabilir. birde fiyat istikrarını saglamakla görevli olan kurum merkez bankası ve özerk bir kurulus.

dış tiacaet açığı var ama bu ithalat ve ihracatın artmasından kaynaklanıyor yani önceki döneme göre dıs ticaret açığı oransal olarak pek değişmemiştir buda ekonomik büyümenin artması anlamına gelir önemli olanda budur bu aşamada.