Tam Sürümünü Görmek İçin : Çernobil Virüsü ve Silinen Bioslar
ertugruloruc
05/05/2003, 17:53
Selamlar.
Arkadaşlar çalıştığım şirkette bir bilgisayar Çernobil virüsü
yüzünden dolayı anakart-bios açılmıyor. Böyle bir durumda neler yapabilirim. Bios yüklemesi yapmam lazım ama
biosta tık yok nasıl disketten açacaz.
Lütfen yardım edin.
Çok teşkkürler.
biosu yüklemen lazım onun içinde biosunu sökmen sonrada başka makineye takıp yeniden yüklemen gerek eğer anlamıyorsan bi servise götür
yani ben olsam öyle yapardım :)
Black_Boyss
06/05/2003, 16:38
geçmiş olsun
1 adım == ilk önce makine açılıta bir ses veriyormu yoksa sessizmi
bazı bios lar silinse daha sistem diskeri ister ler dındın onun gibi bir ses gelir geliyorsa sorun hemen halledilir. ses geliyor görüntü yoksa oda ekran kartı AGP olmasında kaynaklanır PCI takınca system disket insert diye ekran gelir. 98 açılışı takarsın ve biosun markasından hangi firmaya aitse internetten çeker flash larsın
2 adım == internetten anakartın markası varsa web sitesine git ordan bios versiyonu board.bin uzantılı dosyayı cek tabı flashlamak için award bios sa award flasher ami ise ami flasher çekmenlazım zaten anakart üreticileri bios dosyasının yanında verirler.
bios seri numarası ve bios sürümünden emin olman lazım yazsan bile acılmaz.
2-1 ankartın bios unu sok sokerken bir şeye dikkat et tam bios un dikdörtgen olan kısa köşesinin ortasında küçük bir işaret vat bios yön ayarı ters takarsan yakarsın. silinmis biosu sok söktük tamam şimdi şirkette kullanmadıgın veya kötü olan bir sistem tabi biosu takbilecegin sistemde olması lazım ( bacak sayısının unuttum hhe
) ankartı kasadan ayır yane sistemi dışarı al sadece anakart + powersuplly + ram + işlemci + ekrankartı + flopy driver ( yane sistem acılsın ama fazla kart takma sadece sistem açılacak) bunlar olsun sistemi çalıştır açılış disketine tak command dizini yane A:/> düşecektir hdd olmadıgı için windowsa gerek yok şşimdi nazikçe çalışan anakartın biosunu sök ...
silinmis biosu ankarta takacaksın dikkat et yönü var yakarsın sonra flash larken .
biosu taktın şimdi internetten cektigin awdflash.exe com yada onu çalıştır tabi bin dosyasıda diskette olması lazım
awdflash de enter sana bir pencere gelecek
bios ismini ver board.bin enter
sana kaydedeyimmi diye soracan N enter yazmaya başlarsa bu anakartta bu biosu flash larsın ama hata verirse yazamaz sın nedenin bende bilmiyorum coğu ana kartkartta farklı bioslar yazılmıyor.. neyse yazdıktan sonra işlem tamam eski biosu tak yerine silinmis biosu kendi kartına tak ve çalışır çalışırsa işlem tama yoksa bir teknik servise başvuraman gerek
bios yazman için kısa bir komut
awdflsh board.bin /py /sn /Tiny
yukardaki komutu dene
ami ise bios işim kolay
awdflsh board.bin demen yeterli sonrasının ona birakacaksınsın
kolay gelsin fazla açıklama yapamadım bu işler resimli olması lazım böyle olmuyor yardım olarak Chip sayılarına bakabilirsin
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.