PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Resim Optimizasyonu

webomer
04/11/2006, 21:54
Merhaba,

Resimlerin görüntü kalitelerini düşürmeden (netliği bozmadan) dosya boyutunu nasıl minimuma düşürürüm?

Bunu toplu bir halde yapabileceğim program önerirseniz veya Photoshop ta nasıl yapıldığını yazarsanız sevinirim.

Teşekkürler

Meteryus
04/11/2006, 23:58
Toplu halde yapmak için; acdsee bu işi yapıyordu sanırım.

Photoshop ile 'save for web' seçeneğinden resim kalitesi, renk paleti ve kaydettiğiniz resmin türüne göre değiştirebileceğiniz tüm özellikleri ayarlayabilirsiniz. Önizleme ekranında yukardan '2-up' ı seçerek uyguladığınız ayarların vereceği sonucu görüp optimum kalite ile resmi kaydedebilirsiniz.

yesilvadi
05/11/2006, 00:06
en basiti adobe macromacromedia fireworks tur. web mantığı ile hazırlandığı için senin amaçladığın şekle uygun bir kullanıma sahiptir.

nasıl yapıldığına gelince;
fireworks ile dosyayı açarsın
file->export ... menüsünü seçersin
birkaç next butonuna basarsın (arada sana hedeflediğin dosya boyutunu da sorar bu hedefe kısayoldan nulaşmanı sağlar ama çok küçük boyut girersen beklenmeyen kalitesiz sonuçlar üretebilir)
son aşamada dosyanın çıkış türünü girersin, renk kalitesini falan olay biter

hadi kolay gele

webomer
05/11/2006, 00:10
Sağolasın, acdsee yi hiç bu amaçlı kullanmadım şimdi deneyeceğim.

Photoshop konusunda, save for web olayını yapıyorum boyut küçülüyor ama onda da toplu olmuyor:)

yesilvadi : Şu anda Fireworks kullanıyorum o yüzden bu tür bir arayışa girdim, bence dosya boyutu konusunda acımasız bir program:)

Xact programını indirdim, denedim sonuç hoşuma gitmedi, eğer başka proğram veya photoshop ta toplu halde bunu yapmamanın yolu varsa söylerseniz sevinirim.

Galiba en iyi yolu Photoshop la yapmak olacak.

Teşekkürler,
Cevapları bekliyorum

Meteryus
05/11/2006, 00:41
Photoshop da save for web seçeneğinde soldaki ayarlardan Quality resmin ne oranda sıkıştırılacağını belirleyen oran, oranı önizlemeden kontrol ederkek istediğiniz en küçük değere çekerseniz mümkün olan en iyi optimizasyonu sağlarsınız.

Birçok resmi aynı anda değiştirmek için Actions'ı kullanabilirsiniz,(Windows->Actions->Create a new action) ile yeni bir action tanımladığınızda o an yaptığınız işlemleri sıra ile kaydedecektir, işiniz bittiğinde action'ı durdurup tim değiştireceğiniz resimleri aynı anda açıp actionu uygulamak kalır.
Birde o actiona hot key atarsanız işiniz çok klaylarşır.

webomer
05/11/2006, 03:29
Çok güzel bir yönteme benziyor teşekkürler, böyle yapmayı deneyeceğim.

tarzan45
05/11/2006, 09:21
Bazen aynı Action yüzlerce fotoğrafa uygulaman gerekebilir ki bu bazen insanı çileden çıkarabilir. Bazı bilgisayarlarda da sıkıntılara neden olabilir stratch ten dolayı(özellikle fotoğraf sayın 100'den fazlaysa) Ama onun da kolayı var.

File>Automate>Batch sekmesini kullanıyorsun.

http://img172.imageshack.us/img172/9953/batchnj0.jpg

Action olarak kaydettiğin action seçili olacak.
Source menüsünden folder'ı seçip Choose' a tıklayıp bütün boyutlandıracağın fotğrafların içinde olduğu klasörü seçeceksin. (include subfolders kutusunu işaretlersen değişiklikleri alt klasörlere de uygular. Destinaton menüsünden ister save and close seçeneğini seçebilirsin (bunu kullanırsan dikkat etmen gereken şey fotoğrafların yedeğini başka bir yere kaydetmiş olman, çünkü sonra lazım olursa ve orjinallerin yoksa geri dönüşün olmaz), istersen de Folder sçeneğini seçip boş bir klasör oluşturup boyutlandırılan fotoğrafları oraya atarsın.

Ondan sonrası ise en müthiş kısım. Ok i tıklayıp keyifle bilgisayarının tek tek dosyaları çevirmesini izleyebilirsin. Kolay gelsin.