PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Wap ile ilgili döküman?

SGurel
04/05/2003, 23:40
Selam ile,
Zon zamanlarda wap ve wml konusuna merak sardım. Bir iki türkçe site buldum ancak wmlscript konusunda bir örneğe rastlayamadım. Bu konular hakkında döküman bulabileceğim site adresleri verebilirmisiniz. Türkçe olursa daha makbule geçer.
Kolay gelsin

Zerzevat Adam
05/05/2003, 00:02
maalesef yok galiba varsada öğretici bilmiyorum ben pek

nedir ne değildir vardır

muharrem_tac
05/05/2003, 00:04
Neden WML?

.NET Mobile Internet Toolkit zaten yeterince mobility sağlıyor.

SGurel
05/05/2003, 00:21
Selam ile,
Sanırım kaynak yetersizliği yeterli bir sebep. İngilizcem çok az. Yeni ingilizce kursuna başladım ama daha işin başındayım. Ayrıca şu anda (bildiğim kadarı ile) cep telefonları .wml formatını destekliyor.
Ulaşabildiğim türkçe kaynakları paylaşmak isterim.
http://engin_efe.tripod.com
http://www.mobilturkiye.cjb.net (Şu anda hata veriyor)
Kolay gelsin

muharrem_tac
05/05/2003, 00:32
Yok yok .NET tüm telefonlarda desteklidir.Örnek:

www.muharremtac.com/wap

www33.brinkster.com/iemgovtr/

SGurel
05/05/2003, 01:04
Sağol Muharrem,
Verdiğin linklerin ikisini de elimdeki wap browserlarda denedim. M3gate ikisinde de "unsupported content-type" hatası verdi. Deckit'te ikisini de görebildim. Kendi denemelerimde form nesnelerinde sorunlarla yukarıdaki hata ile karşılaştım. asp dosyasının content-type satırını değiştirip form nesnesini wml'ye uygun hale getirince sorun kalmadı.
Benim örneğimde şurada:
http://www8.brinkster.com/rehber/wap.asp
Diğer asp dosyalarını telefondan çağırınca da pek sorun yaşamıyorum. Ta ki form nesnesine gelene kadar. Ayrıca türkçe karakterlerin değişimi de sorun olabiliyor.
Kolay gelsin

yemre
05/05/2003, 09:23
dostum bende wml editörü var türkçe değil ama anlaşılır kendi emülatörü de var...

bide wap imaj maker ı var bana mail atarsan yollarım sana....

yunus@ozay.net

muharrem_tac
05/05/2003, 11:22
Bu adreslere Nokia,Ericsson,Panasonic,Siemens ve Motorola'nın neredeyse tüm waplı telefonlarıyla baktım.Motorola'nın kendi sitesinde bile yer almayan dandik bir modeli hariç hiçbirinde desteklenmeyen içerik tipi yanıtı almadım.Yani .NET sağlam çalışıyor korkacak birşey yok.WAP emülatörlerine bakmayın esas olan mobil aygıtır.

Scorpion
05/05/2003, 12:16
Muharrem abicim amirim (amirim lafını tuttum hep birilerine amirim demek istemişimdir) Senin hazırladığın sayfalar html tabanlı sayfalar yani yakından uzakdan wap ile alakası yoklar... en azından kendi sitendeki wap klasoru ole.. ee ulen ben nasıl görüyom diyecen şimdi... Amirim senin baktığın telefonlar muhtemelen GPRS destekli... GPRS destekli telefonların içinde miniminicik ufacık bir browser yuklu bu browser html taglarını yorumlayabiliyor. yani forum.ceviz.net adresine girsen bile yazıları okuyabilirsin. Ama sadece wap destekli telefonlarda senin siten sağlıklı bir şekilde hatta hiç gözükmeyecektir. Çünkü wap parametreleri kullanılmamış.

SGurel
06/05/2003, 00:09
Selam,
@Muharrem;
Scorpion'un dediği gibi senin sayfaların html/text tabanlı. Ama html/text komutlarını görüntüleyebilen telefonlar da var. Sanırım M3Gate programı özellikle .wml parametreleri olan dosyaları gösterebiliyor. Böylece her telefonda sorunsuz sayfalar yapmak mümkün olabiliyor.
@yemre;
Elimde editör olarak bir şeyler mevcut. Eğer elindeki editörün wml üzerine yardım dosyası varsa seve seve kabul edebilirim. E-mail yolda, teşekkürler.
Kolay gelsin

muharrem_tac
06/05/2003, 00:32
Hayır hayır tamamen yanılıyorsunuz.Bu sayfalar .NET ile çalışıyor..NET'in browser'a göre çıktı üretmesi olayı gerçekleşiyor.
Kaynak kodu verelim:

<%@ Page Language="vb" Inherits="System.Web.UI.MobileControls.MobilePage" %>
<%@ Register TagPrefix="mobile" Namespace="System.Web.UI.MobileControls" Assembly="System.Web.Mobile"%>
<meta name="GENERATOR" content="Microsoft Visual Studio.NET 7.0">
<meta name="CODE_LANGUAGE" content="Visual Basic 7.0">
<meta name="vs_targetSchema" content="http://schemas.microsoft.com/Mobile/Page">
<body Xmlns:mobile="http://schemas.microsoft.com/Mobile/WebForm">
<mobile:Form id="Form1" runat="server" title="wap.iem.gov.tr">
<mobile:Label id="Label1" runat="server" Font-Size="Large" ForeColor="Blue" Font-Bold="True" Alignment="Center" BackColor="PapayaWhip">
Istanbul Emniyet Mudurlugu Wap Sitesine Hos Geldiniz
</mobile:Label>
<mobile:Image id="Image3" runat="server" ForeColor="Red" Alignment="Center" BackColor="#FFFF80" ImageUrl="arma.wbmp">
</mobile:Image>
<mobile:Image id="Image1" runat="server" Alignment="Center" ImageUrl="cevikbebek.wbmp">
</mobile:Image>
<mobile:Link id="Link1" runat="server" Font-Bold="True" Alignment="Center" NavigateUrl="birimlerimiz.aspx">
Birimlerimiz
</mobile:Link>
</mobile:Form>
</body>

Hatta normalde bunun renkli ekranlı aygıtlarda tıpkı web browser'da olduğu gibi mavi renkli çıkması gerekiyor ama renkli çıktı alamadım.

Browser meselesine gelince WAP uyumlu aygıtların hepsinde browser var.GPRS bir protokol ya da bir dil değil bir bağlantı biçimi.WAPlı olup GPRS'li olmayan telefonlarla da deneme yaptım.Sayfalar görüntüleniyor.Hatta desteklenmeyen içerik tipi hatası aldığım tek telefon olan Motorola GPRS'liydi.

.NET ile ilgili dökümanlara bakarsanız bu konuyu daha yakından iceleme imkanınız olur.

Scorpion
06/05/2003, 22:42
:super:

ee burada bir özürü hak ettin abi :)

SGurel
07/05/2003, 00:38
Selam ile,
Demekki öğrenecek daha çok şey var. Teşekkürler amirim Yolumuzu bulduk sayende. :super:
Kolay gelsin

yemre
07/05/2003, 10:37
sana mail attım umarım ulaşır

muharrem_tac
07/05/2003, 23:20
Orjinal mesajı gönderen Scorpion
:super:

ee burada bir özürü hak ettin abi :)

Estağfullah özür dilemesi gereken asıl benim..NET yazılarımı yetiştiremediğim için.

SGurel
09/05/2003, 01:00
Selam ile,
@yemre;
E-mailin geldi teşekkürler.
@muharrem tac;
Türkçe kaynaklara gerçekter ihtiyacımız var.
Bu arada Framework 1.1 SDK sında (108 MB) mobil ile ilgili örnek ve dökümanlar eklenmiş. Faydalı bir döküman. İlgilenenlere duyurulur..
Kolay gelsin