Tam Sürümünü Görmek İçin : mmc açıklama
DotNetKid
13/10/2006, 13:12
mrb..
c bölümüne bir soru sormuştum mmc ( microsoft management console ) hakkında.
acaba mmc regestry e işlenen veriler için bir arayüz mü. yani regestry için anahtarları ve kodlarını vs. bilmek gerek. ms bize buna gerek kalmadan bir arayüz yazılımımı sunuyor MMC ile..
c bölümünde sordugum soruda belirttiğim üzere, sistemde birşeyler yapmak istiyorum. ( belirlediğim bazı uygulamaların kullanımını yasaklamak gibi.. ) ve bunun için bir exe oluşturmak istedim. exe deki butona tıkladıgımda bana istediğim işlemleri programcık yapsın gibisinden...
eğer MMC bahsettiğim gibi, regestry için bir arayüz ise, MMC deki işlemlerin regestry anahtar larını ve değerlerini nasıl bulabilirim...
örneğin: Bir yerel ağ bağlantısı bileşenlerinin özelliklerine erişimi yasakla ayarının durumunu etkin yaptıgımızda regestry'a nasıl kayıt ediliyor.
Black_Boyss
13/10/2006, 15:56
biraz düşünceler yanlış sanirim bir ag ayarlarini yasaklamak istiyorsan o sistemin ya registerine direk kayit degişikligi yada eklemesi yapman lazim registerin komutlari var cracklari incele MMC sadece kosoldan ibaret....
darkshadow
13/10/2006, 17:39
http://www.sysinternals.com/Utilities/Regmon.html
Registry Monitor uygulaması ile registryde yapılan değişiklikleri görebilirsin. MMC'de ayarlarla oynayarak nereye hangi değerin yazıldığını bulabilirsin.
teddmcload
14/10/2006, 10:50
mmc bir konsoldur. örneğin. IIS, AD, DHCP, DNS, Exchange gibi özellikleri mmc'ye ekleyebilirsiniz. böylece tümünü aynı arayüzden kullanabilir ve ulaşabilirsiniz.
DotNetKid
14/10/2006, 15:04
mmc den bazı ayarları değiştirmeme ragmen regmon da hiç bir hareket olmuyor.. dolayısıyla ben de yapılan regedit kayıtlarını göremiyorm.
yukarıdaki son sorumu tekrarlamak istiyorum..
darkshadow
14/10/2006, 16:48
Microsoft Management Console registry değerlerini ve tüm metinleri .adm uzantılı dosyalarda tutuyor. Bu dosyaları C:\WINDOWS\inf klasöründe bulabilirsin.
Burda dosyanın formatı ve nasıl kullanılacağı hakkında bir fransızca döküman var.İngilizce çeviri yapan siteleri kullanarak okuyabilirsin.
http://www.bellamyjc.org/fr/strategie.html
Burda hangi .adm ne ayarı saklıyor onu anlatıyor.
http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/gpe_shippedadms.mspx
Buda .adm dosyalarının formatları ve nasıl kullanılacakları hakkında Microsoft dökümanı.
http://download.microsoft.com/download/1/7/2/1725520f-1228-4dff-9c5d-594042475844/rbppaper.doc
DotNetKid
17/10/2006, 16:00
arkadaşlar hepinize teşk. ederim ama olmadı.
@darkShadow: bahsettiğin dosyaları buldum ama malesef mmc yardımı ile değişiklik yaptıgımda adm uzantılı hiç bir dosyada değişiklik olmuyor.
soyle bişi lazım: MMC ile değiştirdiğim ayarlar illaki bi dosyada tutuluyordur. bu dosyayı bulsak, diğer bilgisayarlar için tek tek aynı ayarları yapmaktan kurtulacağım. bir makinada MMC ile değişiklik yaptıgım zaman ilgili dosyayı alıp diğer pc lerdeki aynı dosyaların üzerine yapıştırırım. iş biter sanırım. ne dersiniz. bile var mı o dosyaları..
windows/inf altındaki ya da WINDOWS\system32\GroupPolicy\Adm altındaki dosyaların son değiştirilme tarihi 2001, 2004, vs.. 2006 bile yok :) yani o dosyalar nedense istediğim dosyalar değil.. yardım bekliyorum dostlar...
darkshadow
17/10/2006, 18:34
Değişiklik yaptığınızda .adm dosyaları değişmez. .adm uzantılı dosyalarda belirtilen registry keyleri değişir.Örneğin :
system.adm dosyasında şöyle bir tanımlama yapılmış :
POLICY !!Autorun
#if version >= 4
SUPPORTED !!SUPPORTED_Win2k
#endif
KEYNAME "Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies \Explorer"
EXPLAIN !!Autorun_Help
PART !!Autorun_Box DROPDOWNLIST REQUIRED
VALUENAME "NoDriveTypeAutoRun"
ITEMLIST
NAME !!Autorun_NoCD VALUE NUMERIC 181 DEFAULT
NAME !!Autorun_NoneVALUE NUMERIC 255
END ITEMLIST
END PART
END POLICY
!!Autorun, !!Autorun_Help gibi string tanımlamalarını system.adm dosyası içerisinde aratarak hangi ayara ait olduklarını buluyoruz.
Autorun_Box="Otomatik Çalıştır'ı kapat:"
Autorun_NoCD="CD-ROM sürücüleri"
Autorun_None="Tüm sürücüler"
Autorun_Help="Otomatik çalıştır özelliğini kapatır.\n\nOtomatik çalıştır, sürücüye bir ortam eklenir eklenmez sürücüden okuma yapmaya başlar. Sonuç olarak, programların kur dosyaları ve ses ortamlarındaki müzik hemen başlar.\n\nVarsayılan olarak, Otomatik çalıştır disket sürücüsü ve ağ sürücüsü gibi taşınabilir sürücülerde (CD-ROM sürücü dahil değil) devre dışı bırakılır.\n\nBu ayarı etkinleştirirseniz, CD-ROM sürücülerindeki veya diğer tüm sürücülerdeki Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.\n\nBu ayar diğer sürücü türlerinde Otomatik çalıştır özelliğini devre dışı bırakır. Varsayılan olarak devre dışı bırakılmış sürücülerde Otomatik çalıştır özelliğini etkinleştirmek için bu ayarı kullanamazsınız.\n\nNot: Bu ilke hem Bilgisayar Yapılandırması hem de Kullanıcı Yapılandırması klasörlerinde görünür. Ayarlarda çakışma varsa, Bilgisayar Yapılandırması içindeki ayarlar Kullanıcı Yapılandırması içindeki ayarlardan önce gelir.\n\nNot: Bu ayar müzik CD'lerinin otomatik olarak çalınmasını engellemez."
Autorun="Otomatik çalıştır özelliğini kapat"
Demekki bu ayar CD-ROM'ların otomatik çalışma özelliğini düzenliyor. Ayar Bilgisayar Yapılandırması'nda değil Kullanıcı Yapılandırmasında olduğu için registry'de baz olarak HKEY_CURRENT_USER anahtarını alacağız. Eğer Bilgisayar Yapılandırmasında olsa idi HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarını baz almamız gerekirdi. Peki hangi keyi manuel olarak değiştireceğiz? KEYNAME değiştireceğimiz anahtarı VALUENAME gireceğimiz dize değerini gösteriyor.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\Explorer\NoDriveTypeAutoRun
ITEMLIST'den anlayabileceğin gibi bu anahtar iki değer alabilir. 181 ve 255. 181 sadece CD-ROMları otomatik çalıştırmayı kapatır. 255 ise hepsini. Bunu MMC'den değiştirerek kendin görebilirsin.Diğer bütün ayarlarıda bu mantıkla giderek çözebilirsin. Önce hangi registry keyin değişeceğini tespit et daha sonra MMC'den ayarı değiştirerek hangi değerlerin nasıl girildiğine bak. Bu şekilde DWORD olarak mı yoksa dize değeri olarak mı girmen gerekiyor çözebilirsin. Ayrıca bir ayarı değiştirdiğinde aktif olması için Windows'a bir mesaj göndermen gerekiyor.
http://download.microsoft.com/download/1/7/2/1725520f-1228-4dff-9c5d-594042475844/rbppaper.doc
Bu dökümanda herşey çok güzel açıklanmış. Biraz ingilizcen varsa anlayabileceğini umuyorum. Kolay gelsin...
DotNetKid
18/10/2006, 09:09
dostum tşk. ederim. bi iki küçük problem dısında hepsini hallettim..
MMC den herhangi bir ayarın yerini regeditten bulabiliyorum. izlediğim yol:
ayarın açıklama bölümünü system.adm de aratıyorum. ayarın değişken adını öğreniyorum. sonra onu regedit te aratıp buluyorum. fakat sorun şu:
1-
Ayrıca bir ayarı değiştirdiğinde aktif olması için Windows'a bir mesaj göndermen gerekiyorbu konuda mantıken haklısın. yani olayı tetiklemek için windows dürtülmeli, fakat nasıl?
2- MMC de bazı ayarları değiştirip, uygulayınca, uyguladığım ayarlar aktif oluyor, fakat regedit te bu değişikliği göremiyorum.
sanırım istediğim çözüme az kaldı. benim istediğim de bazı ayarları regedit e yazdıgım bir exe ile ekleyip MMC ile değil de o exe ile aktif etmekti.
darkshadow
20/10/2006, 03:28
1-
Değişikliği bildirmek
http://windowssdk.msdn.microsoft.com/en-us/library/aa374406(VS.80).aspx
İşlemin başarılı olduğuna dair mesajı almak
http://windowssdk.msdn.microsoft.com/en-us/library/aa374396(VS.80).aspx
Malesef örnekler C++ olarak verilmiş. Hem C# hemde C++ bilen birini bulabilirsen senin için bu birkaç satır kodu çevirebilir. Ben çevirmek isterdim fakat bu kodu çevirebilecek düzeyde bilmiyorum.
2-
HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Policies
Önce bu dört konumdaki anahtarlara bakın. Hiçbirinde değişiklik olmuyorsa Registry Monitor ile kontrol edin mutlaka bulursunuz kesin konumu. Kolay gelsin...
DotNetKid
20/10/2006, 09:29
2-
Önce bu dört konumdaki anahtarlara bakın. Hiçbirinde değişiklik olmuyorsa Registry Monitor ile kontrol edin mutlaka bulursunuz kesin konumu. Kolay gelsin...
1. şık için tşk. ederim..
regMon ile birşey bulamadım.
bir de anlamadıgım birşey var: MMC de yapılan değişiklik, registry a yazılıyor değil mi.
Mesela MMC ile bir ayarı etkin yaptık:
- Registry da gerekli DWord veya anahtar değeri değiştiriliyor. işlem bu kadar sanırım.
- ve aynı zamanda registry da kendimiz manual olarak bir değer güncellediğimizde işlem aktif oluyor sanırım.
yani demek istediğim ben MMC deki istediğim ayarların registry daki yerlerini buldum. örneğin: yerel ağ bağlantısı ve TCP/IP özelliklerini iptal etmek için:
- registry:
- HKEY_CURRENT_USER
- Software
- Microsoft
- Windows
- CurrentVersion
- Group Policy Objects
- {A914E750-308D-4F34-B501-C6E6889C68FF}User
- Software
- Policies
- Microsoft
- Windows
- Network Connections :
altındaki,
NC_LanChangeProperties
NC_LanProperties
değerlerini 0 yapınca mantıken işlem olması gerekir. ama ben manual girince olmuyor.. veya MMC den ilgili değerleri etkin yapınca yine registry da ki yukarıdaki değerler değişmiyor?
DotNetKid
20/10/2006, 10:53
arkadaşlar tamam sorunu hallettim.. registry da yanlış yere bakmışım.. bahsettiğim ayarlar için, yukarıdaki adres yerine aşağıda verdiğim bölümden gerekli düzenlemeleri yapınca işlem oldu.
- Bilgisayarım
- HKEY_CURRENT_USER
- Software
- Policies
- Microsoft
- Windows
- Network Connections
aynı ayar;
- Bilgisayarım
- HKEY_USERS
- S-1-5-21-2052111302-1454471165-839522115-1003
- Software
- Policies
- Microsoft
- Windows
- Network Connections
altında da var. birinde bir değişiklik yapılınca diğeri de değişiyor.
işin şimdiden sonraki kısmı basit. bu reg kayıtlarını bir exe'ye yaptırmak..
hepinize tşk. ederim..
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.