Tam Sürümünü Görmek İçin : Amazon.Com Ve Benzeri Sitelerden Alışveriş
Amazon.Com bilindigi gibi dunyanin en buyuk online alisveris sitelerinden birisi.
Fakat, fiyat tarifesi hakkinda bir sey sormak istiyorum.
Eger daha once alisveris yapmis bir kisi varsa;
- Aldigimiz urunun (pc veya laptop, yada baska bir elektronik arac), Türkiye'ye gelmesi sirasinda gumruk'ten gecerken extra bir para oduyor muyuz ? (EVET sanirsam)
- Bu neye gore belirleniyor? Hangi olcutlere gore deger biciliyor ?
- Normalde shipping ucreti 25$ olarak belirlenmis ve bu fiyata sonradan eklenip fatura ediliyor. ondan harici bir ucret vermemiz gerekir mi?
bu konuda yardimci olursa sevinirim.
:rolleyes: :rolleyes:
captainzap
03/10/2006, 15:57
bu soruların cevaplarını bende merak ediyorum :)
Amazon dis ulkere elektronik cihaz gondermiyor.
ben bir başka siteden başka bir şey almıştım.Gümrükte %40 a yakın bir vergi ödemiştim.Zaten bu gümrük vergisinin yanı sıra sınırdan geçerken kdv öiv gibi ne bulurlarsa 3 rakam haline getirmiş para alıyorlar.Gelen eşya 175 $ dı.250 $ ın üstünde bi para ödemiştim.
25yl harç +%17kdv diyen arkadaş kimdi?
Sakin hataya dusup yurtdisindan kargo ile Laptop filan alayim demeyin. Tanidiginiz varsa getirsin.
Bunun haricinde amazondan istediginiz kadar kitap alabilirsiniz. Kitaplarda gumruk yok.
Mingitau
04/10/2006, 01:39
25yl harç +%17kdv diyen arkadaş kimdi?
Bendim ve hala öyle.
bana bi laptop(yada fotoğraf makinesi) getirt o zaman, ama ekstra vergi çıkarsa ödemem, ordan 500$a alırsam 25ytl harç + %17kdv öderim, sana da %1 ?
1) Gümrüğe gelen malzemelerin gümrük vergisi, KDV ve ambar bekleme ( ardiye ) ücretlerinin hesaplama şekli aşağıdaki gibidir.
Bir malzemenin gümrük vergisi : Gümrük Vergisi = CIF X İthalat Rejimi Vergi Oranı
CIF = Mal Bedeli + Navlun + Sigorta
Mal bedeli : Fatura üstündeki değer
Navlun : Taşıyıcı firmadan alınan ordino ekindeki konşimento belgesi üzerinde bulunan değer. Bazen kargo karışık gelmektedir. Bu nedenle konşimento üzerinde net bir taşıma masrafı veya değeri yoksa navlun değeri mal bedelinin % 10’ u üzerinden hesaplanmaktadır
Sigorta : ( Mal bedeli + Navlun ) X %3 emsal veya bankadan alınan sigorta poliçesi üstündeki sigorta değeri.
Vergi oranı : İthalat Rejimi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarına (GTİP) göre belirlenen vergi oranları
CIF değer, malzeme ile ilgili bütün belgeler hazır olduktan sonra gümrük giriş beyannamesinin ilgili gümrükte tescil olduğu tarihteki Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanmaktadır.
2) KDV = KDV Matrahı X %17
KDV Matrahı : ( Mal Bedeli + Navlun + Sigorta + Gümrük Vergisi + Ordino Ücreti + Ardiye + Diğer Gider + EKP + ÖİV )
Ordino ücreti : Taşıyıcı firmaya göre değişmektedir. ( 15 ile 50 milyon arası )
Ardiye ücreti : CIF bedel üzerinden malın çekileceği güne göre hesaplanmaktadır
Diğer giderler : Banka ve benzeri masrafların değeri
EKP : Eğitime Katkı Payı = 4.000.000.- TL
ÖİV : Özel İşlem Vergisi = 8.000.000.- TL
GTİP : Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu
3) Gümrük veznesine ödenen toplam Vergiler = Gümrük Vergisi + KDV + EKP + ÖİV
4) Ambar bekleme ( ardiye ) ücreti : Ardiye ücreti hesaplamaları ilgili gümrüklere göre değişmektedir. En çok ardiye ücreti hava yoluyla gelen malzemelere ödenmektedir. Kara yoluyla Ankara Tır Gümrük Müdürlüğüne gelen malzemelerin ambar bekleme ücretleri Esenboğa Kargo Gümrük Müdürlüğüne (hava yolu ile gelen malzemeler ) nazaran çok azdır. Esenboğa Kargo Gümrük Müdürlüğüne gelen malzemelerin ardiye ücreti hesaplamaları şu şekilde yapılmaktadır. Ardiye ücreti CIF bedel üzerinden ilk üç gün için (3. gün dahil) ücretsiz, 4. günden 7. güne kadar (7. gün dahil) on binde 1, 8. günden 15. güne kadar (15. gün dahil) onbinde 3, 16. günden 30. güne kadar (30. gün dahil) onbinde 5, 30. günden sonra onbinde 10 olarak hesaplanır.
Ardiye Ücreti = ( CIF X onbinde 1, 3, 5, 10 ) X gün
gibi baya bi tuzlu (:
Bir malzemenin gümrük vergisi
KDV
Gümrük veznesine ödenen toplam Vergiler
Ambar bekleme ( ardiye ) ücreti
hay ma$allah.
aman kalsin :) caniiim turkiye varken (:
bu arada mingitau,
ben de isterim :( ama ben %2 veriorm :D :D
Mingitau
04/10/2006, 14:29
E-Yuh yani size...
Ticari gümrükleme ile gümrüklettiniz ya aldığınız malı. Son kullanıcı ürünlerinde ardiye için 5 gün ücretsiz, vergi de sadece KDV o da %17. Yok ben 15-20 bin adet laptop alacam Amazon dan o kadar kredi kimitim var diyorsanız o olay ayrı tabiikide...
captainzap
04/10/2006, 15:10
ama ben %2 veriorm
restini görüyorum ve 2 katı arttırıyorum :)
var mı böyle ben getiririm diyebilen biri :p
E-Yuh yani size...
Ticari gümrükleme ile gümrüklettiniz ya aldığınız malı. Son kullanıcı ürünlerinde ardiye için 5 gün ücretsiz, vergi de sadece KDV o da %17. Yok ben 15-20 bin adet laptop alacam Amazon dan o kadar kredi kimitim var diyorsanız o olay ayrı tabiikide...
Aslinda dedigin dogru olabilir,
1000 $ lik bir mal icin, 170 $ KDV ve diger ufak tefek ucretler mi oduyoruz?
bu ortaya cikan masraf bile gumruk icin cok kucuk degerler sayilmaz ama de mi ?
Ansugo,
Amazon yurtdisina mi elektronik arac gondermiyor? Yoksa Turkiye'ye mi gondermiyor?, Zira Almanya uzerinden aktarmali gibi biseyler, cinlik, uyaniklik, Türk'lük vs vs..
hi ?
Amazon dis ulkere elektronik cihaz gondermiyor.
e-bay gönderiyor ama onunda başka sıkıntıları olabiliyor.
e-bay gönderiyor ama onunda başka sıkıntıları olabiliyor.
sıkıntıları gumruk konusunda mı ?
Predator
29/10/2006, 10:47
Arkadaşlar, elektronik ürün getirtirken;
Gümrük Vergisinden muaf etmek isterseniz,
CE işareti taşıması gerekn ürünler listesinde olduğundan CE işareti taşımalı, A.TR eşliğinde gelmez ise, TSE 'ye sevk edileceğinden Ce Sertificate ve Decleration Of Conformity belgeleri temin edilmeli.
Eğer DHL, TNT, yada Posta yoluyla gelir ise, 100$ ı geçmesi halinde gümrüğe takılır, malı ithal etmek isteyen kişinin faal vergi mükellefiyeti olması gerekmektedir.
Ansugonun dediği gibi kitaplarda problem yok, DVD'lerde ise ÖTV -Özel tüketim vergisi % 6,7 CIF bedelin %3 ü telif hakları olarak kesilir
kg/ 5,4$ Referans kıymet olmalıdır.
Ve işte sonuç,
Thank you for writing to Amazon.com.
I'm sorry, but we are not able to ship pc items to Turkey.
At this time, due to warranty restrictions and import/export laws,
we can ship only books, music, videos, and DVDs to most destinations
outside the U.S. We can also ship some software, electronics
accessories, kitchen and housewares, and hand tools to some
destinations
Bir başka sayfa : http://www.bankaciyiz.biz/modules.php?name=Amazon
;)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.