PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : conio.h

Flagrant
31/08/2006, 23:28
mrb,

conio.h'in kullanimiyla ilgili bilgiyi nereden bulabilirim. Yardimci olabilecek var mi?

(umarim c++ da kullaniliyordur.)

acehreli
01/09/2006, 00:47
O basligin geldigi yere bakmak gerek (ornegin standart bir baslik degil). Eger Microsoft'unkiyse, msdn.com'da "conio.h" diye aratarak soyle bir sayfa buldum:

http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/vccore98/HTML/_crt_console_and_port_i.2f.o.asp

Ali

ergoktas
01/09/2006, 12:19
http://brickos.sourceforge.net/docs/APIs/html-c/conio_8h.html

Flagrant
01/09/2006, 12:59
her ikiside cok faydali tesekkurler..

Bir sorum daha var conio.h sadece borlandda mi var. Ben MS Visual kullaniyorum.

acehreli
01/09/2006, 19:13
msdn.com Microsoft'un olduguna gore ve <conio.h> orada belgelendigine gore, bence Visual C++'ta da var...

Ali

Flagrant
02/09/2006, 00:08
ben de oyle biliyordum ali de altta "conio.h vs curses.h sorunsalı" diye bir baslik var sani orada sadece borland eklentisiymis gibi bir cumle vardi emin olamadim. Bir de senin gonderdigin sayfada conio.h ile ilgili bir bilgiye rastlayamadim yai sayfanin herhangi bir yerinde conio yazmiyo bilmedigim veya kacirdigim bir seyler mi var?

acehreli
02/09/2006, 01:27
"conio", "Console Input/Output"tan geliyor. O sayfadaki islevlere tiklarsan, "Required header" (gerekli baslik) olarak <conio.h> gosteriyorlar.

Ben simdi VC++'ta dosyayi acip icine baktim; evet, o sayfadaki islevler bildiriliyorlar. Yani verdigim baglanti dogru :)

Ali

Flagrant
02/09/2006, 13:08
anladim tesekkur ederim..

Myxomatose
02/09/2006, 14:31
Bu arada eğer Linux üstünde GCC vs. ile derleme yapacaksan, conio.h'ı bulman zor olabilir (ben bulamamıştım). Onun yerine biraz da işletim sistemine bağlı olsa da system() fonksiyonuyla birşeyler yapabilirsin. (örn. conio'daki clrscr() yerine system("clear") gibi...)

sasser
05/09/2006, 23:10
Bu arada eğer Linux üstünde GCC vs. ile derleme yapacaksan, conio.h'ı bulman zor olabilir (ben bulamamıştım). Onun yerine biraz da işletim sistemine bağlı olsa da system() fonksiyonuyla birşeyler yapabilirsin. (örn. conio'daki clrscr() yerine system("clear") gibi...)

Linux'ta conio.h yerine ncurses var onu tavsiye ederim.

Bir de bu conio.h'lar standart değil.:ginginn:

Mesela bir cprintf fonksiyonunu ben çalıştıramadım Dev-C++ derleyicisinde.

ncurses.h kitaplığının kullanımına ilişkin belgeyi buradan(belger.org) (http://www.belgeler.org/howto/ncurses.html) bulabilirsin.

Yalnız derlerken şöyle derlemelisiniz

gcc program.c -o program -lncurses

-lncurses komutu ncurses kitaplığının programa dahil edilmesni sağlıyacaktır.Aksi halde hata alabilirsiniz.

[ sasser ]

Myxomatose
06/09/2006, 17:45
Linux'ta conio.h yerine ncurses var onu tavsiye ederim.

Bir de bu conio.h'lar standart değil.:ginginn:

Mesela bir cprintf fonksiyonunu ben çalıştıramadım Dev-C++ derleyicisinde.

ncurses.h kitaplığının kullanımına ilişkin belgeyi buradan(belger.org) (http://www.belgeler.org/howto/ncurses.html) bulabilirsin.

Yalnız derlerken şöyle derlemelisiniz

gcc program.c -o program -lncurses

-lncurses komutu ncurses kitaplığının programa dahil edilmesni sağlıyacaktır.Aksi halde hata alabilirsiniz.

[ sasser ]

Teşekkürler ;) Gerçi conio.h'ı biraz da Windows ile uyumluluk açısından gerekli görüyordum (standart değil ama bi'çok derleyicide bulunuyor :garip:)

KamilORS
06/09/2006, 19:56
conio.h Kütüphanesi gayet iyidir. İçinde ençok kullanılan fonkisyon şüpesiz getch() 'dir bence :)

sasser
06/09/2006, 21:56
Bu arada bir ekleme...

Linux dağıtımlarında getch() yok diye ağlamayın ncurses'te var :)

Bu arada Linux'da getch()'ye pek ihtiyaç duymuyorum.

Nedeni ise programın birden açılıp-kapanmaması ; konsolda çıktıyı görebiliyorsunuz.Win Platformu üzerinde ise hızlıca açılıp-kapanıyordu.

Daha fazlası için gcc kullanım kılavuzu ve belgeler.org 'a bakınız...

Not:İlla getch() kullanmaya gerek yok ; getchar() da var ;).(in stdio.h)

Fakat dediğim conio kitaplığı standart olmadığı için detaylı bir Türkçe kaynak (ben araştırdım) bulamadım.(ingilizcem makale okuyack kadar iyi değil)

[ sasser ]

acehreli
06/09/2006, 23:33
sasser, getch'nin amaci pencereyi acik tutmak olmamali zaten. :) Insanlar programlarini hemen kaybolmayacak bir ortamda, ornegin bir konsolda (DOS penceresinde) calistirsalar, zaten bir sorun yok.

Ali

KamilORS
07/09/2006, 04:58
sasser; ben getch() yi Klavyeden basılan tuşun ascii karakterini belirlediğim bir int türden değişkene ataması için yarlanıyorum. mesala Bir Menüden seçenek seçtirirken Enter Tuşuna basılmış mı kontorü

int a;
a=getch();

if(a==13)
{
// Enter Tuşuna basıldığında Yapılacak işlem gibi :)
}

Ayrıca getch() asıl amacı budur. Linux takini bilmiyorum ama Sistem bekletmek için ayrıca bir fonksiyon vardı sanırım windows altında system_pause() miydi neydi. Ali abimiz bilir sanırım.

KamilORS
07/09/2006, 05:08
Yukardaki bahsettiğim system_pause() yanlışmış. Doğrusu system("PAUSE");
Ayrıca Dev-Cpp 'da da çalışıyor.