Tam Sürümünü Görmek İçin : İnternet üzerinden alışveriş...
mkarabulut
16/08/2006, 17:22
Merhaba,
Yeni çalışacağım proje için bir araştırma yapmam gerekiyor, fikirlerinizi esirgemezseniz çok memnun olacağım.
İnternet üzerinde alışveriş yaparken :
* Sizi en çok yoran ve hoşunuza gitmeyen durum
* En çok hoşunuza giden durum
* En sevdiğiniz ve begendiğiniz site
* Ne kadar sıklıkla alışveriş yapıyorsunuz..
* Sitelerde gördüğünüz en büyük eksiklik
Soruların hepsini yanıtlamasanız da bir yanıt yazarsanız çok sevineceğim. Herkesin fikri benim için çok önemli.
Mustafa
Sitelerde gordugumuz eksiklikler, piyasada bulunan bir cok alisveris sitesinin adrese teslim sorunsali, Ismi aklimda degil fakat, buyuk 2/3 alisveris sitesinde bu eksiklik yuzunden bir kullanicinin kendi blogunda o alisveris sitesini baltaladigini okumustum. (alisveris sitelerini ve blog adresini hatirlamiyorum:garip:)
Kategorilendirme, verisini yapacaginiz urunlerin kategorilendirmesi tam anlamiyla iyi olmali, gereksiz kategori ve gereksiz icerik barindirmamali, stokta bulunmayan urunleri yayinlamamali.. Ayrica yapilan kategorilendirmede Bilgisayar kategorisi ise, bu bilgisayar kategorisinin en ince ayrintisi düsünülmeli, ve en ince ayrintisiyla projelendirilmeli, eksik Cok fazla kategori olupta üstü kapali iceriklendirilmemeli bu kategoriler, Az kategori olup bu kategorilerin en ince ayrintisina deginilmeli..
Tasarim olarak sadelik her zaman icin, ürün icerigi ve site yapisi bir birine girintili/cikintili olmamali, Gezdigim bir cok alisveris sitesinde bu mevcut, ve bu tarz karisiklik yuzunden, bulunan urunun altindaki diger urunleri, veya en cok satilan urunleri incelemek istemiyorum. Veya bunun gibi "İlginizi Çekebilecek Diğer Ürünler" "Bu Ürün ile Kullanılabilecek Uyumlu Ürünler", bu tip olaylarda gorselligin gereksiz oldugunu soyler genelde programcilar, ama bir projenin tutmasi icin buyuk bir etken diyebilirim. (Bence)
Ornegin Turkiyenin En Iyi Emlak sitesi olan SATILIK.COM.TR (http://www.satilik.com.tr) adresine bakacak olursak, Sitenin o kadar icerige sahip olmasina ragmen bulunan tasarim karisikligi ortadan kaldiriyor. Ve kullanici siteye girdiginde yabancilik cekmiyor. Veya bu karisikligi gormedigi icin birakip gitmiyor siteyi, (Cunki bir cok insan bu karisiklik yuzunden hic bir icerige goz atmadan cikabiliyor. -Sıkılgan insanlariz olacak o kadar-)
(Yaziyi yazdiktan sonra kontrol etmedim. Yanlis kelime/cumle gruplari icin kusura bakmayin :) )
Ama diger alisveris sitelerinden farklilik yaratilasi ve sitenin daha cok tutulmasi isteniliyorsa, Alisveris yapan kullanicilar icin boyle birsey gerceklestirilebilir. Cunki artik piyasada bu tarz siteler cok tutmaya basladi, ve musteriler artik bir is yaparken diger yandanda birseyler kazanmaya cok hevesli (Gerci bu proje sahibini ilgilendiren 1 olay.)
Kullanici icin alisveris adeti basina promosyon yapilabilir. Nasil mi? Yaptigi toplam 1.000 ytl lik alisverisin ardindan, 1 adet mp3player veya dvd-rw. Fakat bu daha detayli düsünülebilir.
Sepetın herhan bı yerlerde gorunur olması ıyı olabılırdı.. En azından baslıklar halınde.. Sepete at dedıkce lıste yenılenır (sayfa yenılenmeden) sonra satın ala tıklar ve devam ederım..
Benı en cok yoran durum, onume gelen lıstelerın en cok on onbes urun ve ıkı uc kolondan olusması.. Hatta bazı sıtelerde bu kolonlar arasında sıralama yapmak bıle mumkun degıl..
Arama seceneklerı yetersız oluyor genelde.. Ote yandan, her urun grubu ıcın ozel arama fıltrelerı olsa, ornegın bılgısayar ararken ıslemcı ve ekran kartı secebılsem hıc fena olmazdı..
Bırde neden tum alıs verıs sıtelerı ekranı tam olarak kaplar anlamıs degılım.. Bence genıslık 770px'le sınırlanmalı..
Ama herhalde alıs verıs sıtelerınde gordugum en buyuk eksıklık yetersız musterı destegı.. Koca koca harflerle bıze ulasın yazıp sonra atılan hıc bır maıle cevap vermemek butun emeklerını bosa cıkarır..
Bence bu anlamda sıtede bır onlıne destek hattı kullanılabılır.. Ve bu pencerenın basında mutlaka bırı olur..
Sitenin tasarımı çok önemli. Kırk yıllık bir siteymişte daha yeni duyuluyormuş gibi olmalı. Kesinlikle kullanıcı bir hatayla karşılaşmamalı. (çok ufak olsa bile) Sitede indirimler kullanıcının isteği üzerine göz önüğnde olabilir. Mesela kullanıcı içinde bir panel olmalı ve buradan ilgilendiği alanları seçmeli.
Ve en önemlisi, eğer parayı birkaç gün elinizde tutup değerlendirmek, ürünleri toptan almak gibi bir düşünceniz varsa (ki genel mantık budur)en azından ilk alışverişlerini yapanlar için bundan vazgeçin. İlk alışverişler sizin zararınıza da olsa direk elinizden çıksın, emin olun ki bir kere memnun kalan müşteri diğer seferinde karşılaşacağı zorlukları çok ta önemsemez. Fakat ilk alışverişine çok mızmız olacaktır.
mkarabulut
16/08/2006, 20:06
Yazdıklarınızdan çok şey çıkabilir, genel olarak anladığım :
* Müşteri desteği cezbedici olmalı
* İndirimler/Kampanyalar v.s. olmalı
* Tasarım ve işlevsellik yormamalı, kullanıcının taleplerine yanıt verebilmeli
Devam edebilir miyiz ? Ben de en sonda fikirlerimi söyleyeceğim, şimdilik sizden yanıtlar almak güzel oluyor.
LeftEyeNine
16/08/2006, 20:53
Bu daha ziyade işletme alanını ilgilendiren bir mevzu olacak ama kesinlikle kredi kartı kolaylığı getirmeden alışveriş sitesi açılmamalı. Hali hazırda dükkan gezmek yerine internette gördüğü ürünü almayı planlayan kullanıcıların tahminen %90 'ı kalkıp gidip havale yapmakla uğraşmaz. Bir alışveriş sitesinin satış kapasitesini direkt ve önemli ölçüde aşağı çeken bir durum.
Ötesinde, sadelik kesinlikle önemli, mesela her girdiğinde float AD 'lerle uğraşmayı kimsenin sevmediğinden eminim.
Ayrıca tasarım yaparken insanların hangi renklerden psikolojik olarak etkilendiğini biryerlerden incelersen yararına olur eminim. Küçük bir ipucu: Garanti Bankası ve yeşil.. ;)
Sizi en çok yoran ve hoşunuza gitmeyen durum
Siparişlerimin temin edilememesi, geç temin edilmesi. Stokta bulunmayan ürün için var denilmesi...
Müşteri hizmetlerinin iyi olmaması.
En çok hoşunuza giden durum
Siparişlerimin en hızlı şekilde temin edilmesi ve sorunsuz elime ulaşması.
Bascuda' dan boxer aldığımda yanında ufak bir hediye göndermişlerdi...
En sevdiğiniz ve begendiğiniz site
hepsiburada, ideefixe.
Ne kadar sıklıkla alışveriş yapıyorsunuz..
belli olmuyor. ihtiyacım ve param olduğunda. bazen ayda bir kaç kez bazen 4 ayda 1...
Sitelerde gördüğünüz en büyük eksiklik
Stoklarda bulunmayan ürünlerin sitelerde yer alması.
Meteryus
16/08/2006, 21:47
- Alışveriş sepetimin bir veritabanına kaydedilmemiş olması ve bir nedenle siteden çıkmam gerektiğinde tüm sepetimdekilerin kaybolduğunu görmem.
- Ürünlerin fotoğraflarının yetersiz olması, resimlerin az , düşük çözünürlük olması yada hiç olmaması.
- Genel bir durum aklıma gelmiyor, ama bir makina kullandığımı değilde , bir mağzada alışveriş yaptığımı hissettiğim zaman mutlu oluyorum.
- İdeefixe hoşuma gidiyor.
- Git gide daha sıklaşıyor, şu aralar ayda bir kere ortalama sayılabilir, ayda birkaç kez alışveriş yaptığım pek olmuyor. Genelde djital cihazlar , kitap , oyuncak yada hobi malzemeleri , alıyorum.
- Kişiselleştirme özellikleri çok yetersiz, en büyük alışveriş sitelerinde bile ürünleri isteklerime göre filtreleyemiyorum, yada belli ürün grupları hakkında uyarılar için kendime detaylı iletiler hazırlayamıyorum, vb.
Ürünler hakkında yetersiz bilgi olması. Hatta bu bilgilere güvenmeyip üretici sitesinden tek tek aramak zorunda kalmam. Çünkü sitelerdeki bilginin nerden temin edildiği belli değil.
Ürün resimlerinin az veya hiç olmaması varsa bile düşük çözünürlükte olması sinir bozucu. İşlemci alacaksam fotoğrafına gerek yok da bi koltuk alacaksam yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını görmek isterim.
Temin süresi bittiğinde haber edilip para iadesi mi istersiniz yoksa ürünü beklermisiniz diye sorulması.
alışveriş yaptığım tek site hepsiburada.com, şimdilik bir sıkıntım olmadı.
sabit bir aralık yok. bazen ayda 10 kez bazen 6 ayda 2 kez. ama ortalamaya vuracak olursam ayda en az 1 kez.
destek, arama kabiliyetlerindeki zayıflık, ürün bilgilerinin ve resimlerinin tam olmaması.
Bu arada buradaki arkadaşlar da stoktan bahsetmişler ama hiçbir online satıcı stok tutmuyor. Ürün temin edilemediğinde aslında size yalanı söyleyen online satıcı değil üretici oluyor. Tabi bu durum bizi bağlamıyor, sitede gözüküyorsa temin edilmesini beklemek hakkımız ama türkiyedeki üreticiler bunu pek ciddiye almayıp "ya 2 gün daha bekleyin noolmuş" diye cevap verebiliyorlar. Yada stok güncellemesi yapacağınızda arayıp soruyorsunuz stok sıkıntısı olan ürün var mı diye, "istediğiniz ürünü gönderebiliriz" diyorlar ve siz stok gösteriyorsunuz. ama iş siparişe gelince dün bitti diyorlar :)
Onaylama sistemi düşünüyor musunuz?
mkarabulut
16/08/2006, 22:48
@Turker: Onaylama sistemi derken, ürünler temin edildikten sonra sipariş için tekrar müşteriye dönülmesini kastediyorsun heralde. Şu an için hiç bir şey belli değil.
Sence onay sistemi gerekli mi ?
(Bu arada fikirlerini yazanlara çok teşekkür ediyorum, kafamda bir şeyler oluşmasını sağlıyorsunuz.. Mümkünse devam... :))
hepsiburada onay olarak telefon açıp tc kimlik numaramı istiyor. ama her seferinde bunun olması hoşuma gitmiyor. eğer mümkün olsa bir seferde tüm kimlik bilgilerimi verip bir daha onay istenmemesini sağlamak isterdim.
onay almazsanız birileri sağdan soldan bulduğu kredi kartları ile alışveriş yapar, olan size olur. böyle bir durumda kart sahibi bankaya şikayette bulunur ve bu işlemin güvenilirliğini araştırıp onaylamak sizn sorumluluğunuzda olduğu için banka tutarı sizden tahsil eder. En basit yöntem hepsiburadanın yaptığı gibi sitede kayıtlı olan numaraya telefon açıp bir kaç kimlik bilgisi isteyip sipariş vereni kontrol etmek olur. Bunu otomasyona da dökmek mümkün tabi.
mkarabulut
16/08/2006, 23:09
Onay derken bunu kastettiğini düşünmeliydim. Aynı şeyi bende yaşadım, bizim hanımın kredi kartını kullandığım için her seferinde onu arıyorlar :)
Fakat bunu yapmak gerekecek galiba, yine de yasal olarak mümkünse ve güvenirliği zedeleyecek bir ihtimal de yoksa otomasyon işini düşünebiliriz.
mesela sipariş veren sms ile tc kimlik numarasını bir numaraya(4 haneli olanlar varya) gönderir. buradan kontroller gerçekleştirilip ona göre işlemler yapılabilir.
Yada normal bir hatta bu sms gönderilebilir. tabi bu durumda telefonu bilgisayara bağlayıp tüm smsleri belli aralıklarda pcye aktaracak bir yazılım da gerekli.
Ama bence bir kaç farklı seviyede kullanıcı onaylaması olmalı. 2 veya 3 seviye yeterli bence. en üst seviyedekiler güvenilir kişiler. herhangi bir onaylama gerektirmiyor. ama bu kullanıcılardan mesela kimlik fotokopisi istenmeli ve telefonla kimlik bilgileri sözlü olarak kontol edilmeli. bir alt seviyedekiler bir numaraya sms atmalı(veya daha farklı bir onay sistemi). en alttakiler telefonla aranmadan siparişi onaylanmamalı.
Karışık kategori ve ürün listeleme, stokta bulunmayan ürünün sitede belirtilmemesi
Piyasanın altında olan rakamlar, internetten alışverişi cazip kılıyor.
Fiyatı düşünce haber ver özelliği ve ürün karşılaştırma fonksiyonu güzel.
Sms ile siparişin durumu hakkında bilgi verilmesi.
bascuda, ideefixe, hepsiburada
* Ne kadar sıklıkla alışveriş yapıyorsunuz
bir periyot yok, gerektiği zaman
Karışık yapı, çok fazla reklam, login-logout kısmını her sayfada göremeyişim :rolleyes:
astronot
20/08/2006, 17:53
ben biraz eski kafalıyım galiba internetten hiç alışveriş yapmadım şimdiye kadar ama böle sitelerde dikkatimi çeken hep şu oldu tv ye reklam vermeyen alışveriş siteleri pek tutmuyo iyi çalışmalar...
ben biraz eski kafalıyım galiba internetten hiç alışveriş yapmadım şimdiye kadar ama böle sitelerde dikkatimi çeken hep şu oldu tv ye reklam vermeyen alışveriş siteleri pek tutmuyo iyi çalışmalar...
evet haklısın,
insanlar güven arıyor " alışveriş sitelerinin hacklenip banka bilgilerinin çalınması " haberleri bu sektöre en büyük darbe, bence o yüzden professionel çalıştığını hissetirebilmelisin.
NoBodysPerfect
21/08/2006, 01:41
İnternet üzerinde alışveriş yaparken :
Alışveriş sitelerinin hepsinin birbirine benzemesi benı sıkıyor, ayrıca bir şeyi aradığımda arama motorunu kullanarak arasamda bulamıyorum site içerisinde olduğu halde daha düzenli daha derli toplu bir alışveriş sitesi rastlamadım daha.
sanalkart sistemi var artık, bunlar bahane değil..
internetteki fiyatlar ile piyasa fiyatlarını bir karşılaştırsanız, alışveriş sitelerinden çıkmazsınız(desem biraz abartıya kaçar ama doğruluk payı da yok değil)
hepsi burada.com u kullanıyorum ve çok memnunum. her ayrıntı düşünülmüş bence. ideefixe yi kullandım bi kaç defa. güvenlik sebebiyle olsa gerek sürekli hattan düşürüyor ve tekrar üye sayfama geldiğimde bakıyorum sepet bomboş. birkaç defa bu olaylarla karşılaşınca idefixe den alışveriş yapmayı bıraktım. bi de kargoya verildiğinde mesajla uyarılmak istiyorsan ek ücret ödemen gerekiyor. çok saçma geldi bu bana. bazı ek servisler ücretsiz olması gerekir bence. oradan kazanacağınız 25 krş bi şey kazandırmaz diye düşünüyorum saadece müşterinin gıcıklanmasını sağlar.
aldığım ürünün bana gelirken nerde olduğunu görebilsem mesala güzel olur ptt bu olay için postalara seri numarası veriyor ve bunu internetten takip edebiliyorum mesala kargoyu ptt ile yapsa yada bunu sağlayana başka kargolarla seri numarasınıda bize verse bizde ordan kargoyu kontrol etsek güzel olurdu ya
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.