PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : sRGB Profili Baskıya Uygun mu ?

LeftEyeNine
15/08/2006, 22:11
Arkadaşlar şu an işte karşılaştığım ciddi bir soru işareti olduğu için bildiklerinizi ivediyetle rica ediyorum.

Grafiker olarak çalışıyorum ve web değil profesyonel baskı kısmındayım.

Benden bir iş dolayısıyla aldığımız tuğla resimlerinin renklerinin eşitlenmesi istendi; eşitledim. Fakat bu resimleri, kataloğu hazırlamak için Corel Draw X3 'e attığımda renklerin farklılaştığını farkettim. Neyse ki durumu anladım ve Corel Draw 'un renk profili 'ni değiştirerek Photoshop 'unkiyle aynı yaptım: sRGB IEC61966-2.1 bahsettiğim profilin adı.

Ama şimdi şöyle bir şüphe düştü içime. Acaba bu profil, baskıya uygun mu? Öncesinde Corel Draw X3 'ün Generic Profile 'ını kullanıyorduk monitörde görüntülerken. Şimdi dediğim gibi bunu sRGB yaptım. Malum, matbaa larCMYK 'yla çalıştığı için şüphelenmedim değil. Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

maske006
16/08/2006, 01:45
Matbaa baskı sistemi tamamen CMYK dan oluşmaktadır.
Monitor Renk profili olarak: sRGB kullanabilirsin. Sorun olmaz.

Corel Drawda çalışıyorsan eğer CMYK değerlerini yan bloktaki renklerden görebilirsin. Cyan Magenta Yellow ve Black Renklerden oluşmaktadır. Eğerki bu renkler CMYK paletinde doğru görünüyorsa sorun yoktur.

sLosH
16/08/2006, 17:56
sRBC renk profili ile çekilmiş resimler CMYK çevirildiğinde baskıda sorun çıkarmamaktadır.
Sen çalışmanı 300 dpi ve CMYK olarak hazırladığında kalibre edilmemiş monitörde tam rengi göremeye bilirsin eğer işini garantiye almak istiyorsan kromolin almanı öneririm.

LeftEyeNine
16/08/2006, 19:23
Çok teşekkürler arkadaşlar, şimdilik şefin farkettiği bişey yok. Zaten farkedeceğini de sanmıyorum :D

Bir kaç yerde sRGB 'nin evrensel bir standart olduğunu ama Adobe RGB 1998 'in bazen daha iyi sonuç verdiğini okudum. Aslında bu durum da dalgalanyormuş, bazen Adobe RGB bazen sRGB..

Kromolin nedir sLosH ?

sLosH
16/08/2006, 21:45
Evet aynen dediğin gibi bazen o bazen öbürü bizede gelen resimlerde kimi fotoğrafçılar sRGB kimi ise Adobo RGB kullanıyor.

Kromolin, prova baskı olarakta nitelendirebiliriz, kesinlikle dijital değildir. Film atölyelerinde renk ayrımı yapılıp renk sayısına göre filmleri alınıp baskıda kullanacağin kağıda yada yakın bir kağıda provo baskıdır. Renkleri ve olası hatalarını görüp düzeltmene ve iş basıldıktan sonra süpriz yaşamanı önler. Pahalı olduğu için çok tercih edilmiyor. Daha detaylı bilgi için film atölyeni yada matbaanı arayarak alabilirsin.
Kolay gelsin

LeftEyeNine
16/08/2006, 23:05
Teşekkür ederim açıklama için. Lakin henüz İzmir'de bir işyeri olarak kromolin kullanacak maddi güç ve özgüven standardına sahip değiliz. Umarım bizim maaşları zamladıktan sonra bunu da akıl ederler :D